فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1390)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 13، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • میترا غلامی، احمد سبزعلی، عماد دهقانی فرد، رویا میرزایی، داوود مطلبی صفحه 255
    زمینه و هدف
    یکی از سیستم های تصفیه کامل برای فاضلاب های شهری و صنعتی، بیوراکتور غشایی است که پتانسیل قابل ملاحظه ای در بخش های فرایندی و بهره برداری دارد. هدف از این مطالعه، بررسی مقایسه ای سیستم های تصفیه لجن فعال هوادهی گسترده (EAAS) و بیوراکتور غشایی مستغرق (SMBR) جهت تصفیه فاضلاب قوی در شرایط مشابه بوده است.
    روش بررسی
    لجن فعال مورد نیاز از تصفیه خانه پلاسکوکار سایپا تهیه شد. راکتور مورد استفاده از جنس پلکسی گلس، با حجم مفید 758 لیتر بوده که توسط یک بافل به دو بخش حوض هوادهی به حجم 433 لیتر و حوض ته نشینی ثانویه به حجم 325 لیتر تقسیم شد. غلظت اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD) فاضلاب ورودی به سیستم های EAAS و SMBR به ترتیب بین mg/L 2700-500 و mg/L 5000-500 بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که سیستم SMBR در مقایسه با سیستم EAAS پساب با کیفیت بسیار بهتری از لحاظ COD، اکسیژن مورد نیاز بیوشیمیایی (BOD5)، ذرات معلق کل (TSS) و نیتروژن تولید نمود. در سیستم SMBR، با افزایش غلظت COD، غلظت ذرات معلق مایع مخلوط (MLSS) و درصد حذف مواد آلی به طور منظم افزایش می یافت درحالی که این افزایش در سیستم SMBR نامنظم بود.
    نتیجه گیری
    میانگین نسبت BOD5/COD در خروجی سیستم های EAAS و SMBR به ترتیب برابر 18/0±708/0 و 11/0±537/0 بود. این امر نشان داد که قابلیت تجزیه بیولوژیکی مواد آلی موجود در پساب خروجی سیستم SMBR در مقایسه با سیستم EAAS به مراتب کمتر است. در حالی که فرایند نیتریفیکاسیون در سیستم SMBR به طور کامل انجام می شد، سیستم EAAS نتوانست به نیتریفیکاسیون کامل دست یابد.
    کلیدواژگان: بیوراکتور غشایی، لجن فعال، مواد آلی، نیتریفیکاسیون، تصفیه فاضلاب قوی
  • آزاده میرزایی، افشین تکدستان، سید نادعلی علوی بختیاروند صفحه 267
    زمینه و هدف
    در تصفیه خانه های آب علاوه بر تعیین ماده منعقدکننده مناسب برای حذف کدورت، یافتن روش هایی که در عین کارایی موثر منجر به کاهش مقدار مصرف ماده منعقدکننده وهزینه شود از اهمیت به سزایی برخوردار است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر لجن برگشتی در بهبود عملکرد منعقدکننده پلی آلومینیوم کلراید در حذف کدورت، باکتری های کلیفرم، باکتری های هتروترفیک در مرحله اختلاط سریع از آب آشامیدنی صورت پذیرفت.
    روش بررسی
    به منظور تعیین حجم بهینه لجن برگشتی تزریقی به مرحله اختلاط سریع به همراه پلی آلومینیوم کلراید در حذف کدورت، کلیفرم کل، کلیفرم مدفوعی و باکتری های هتروتروف، آزمایشات بر مبنای متغیرهایی چون حجم لجن تزریقی (0 تا 125 میلی لیتر) و کدورت های مختلف بین NTU58-112 صورت پذیرفت. درپایان هرآزمایش جار، کدورت باقی مانده وپارامترهای میکروبی نمونه ها اندازه گیری شده و کارایی ماده منعقدکننده در حذف کدورت وپارامترهای میکروبی با استفاده از آنالیز کوواریانس ودانکن تعیین ونمودارهای مربوط با استفاده از نرم افزار Excel ترسیم شد واز نظر آماری (05/0> P) معنی دار تلقی گردید.
    یافته ها
    حجم لجن برگشتی بهینه به همراه پلی آلومینیوم کلراید در حذف کدورت با حداکثر کارایی حذف کدورت برابر31/98% در دوز ppm 10 در حجم لجن تزریقی برابر10میلی لیترمشاهده شد. همچنین حداکثر کارایی حذف کدورت برابر92/98 % در دوز ppm 30 در حجم لجن تزریقی برابر4 میلی لیترمشاهده شده است.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که با افزایش لجن به مرحله اختلاط سریع کدورت نمونه کاهش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: انعقاد، برگشت لجن، پلی آلومینیوم کلراید، کدورت، کلیفرم
  • مریم خدادادی، محمدتقی صمدی، علیرضا رحمانی صفحه 277
    زمینه و هدف
    ورود سموم به منابع تامین آب شرب اثرات زیان بار بر سلامتی انسان و محیط زیست دارد. در سالیان اخیر روش های اکسیداسیون پیشرفته جهت حذف سموم از منابع آبی استفاده فراوانی پیدا کرده است. ماده منعقدکننده PAC مصرفی در تصفیه خانه های آب کاربرد فراوانی دارد که می تواند در حذف سموم موثر باشد. هدف از این مطالعه پژوهش کاربرد UV/O3 وماده منعقدکننده PAC در حذف سموم از آب آشامیدنی بوده است.
    روش بررسی
    جهت انجام این پژوهش توصیفی تحلیلی، غلظت های (ppm 20،15،10،5،1) از سموم (دیازینون، کلرپیریفوس و کارباریل) با افزودن به آب دیونیزه تهیه گردید. استخراج با کمک حلال دی کلرو متان و استخراج مایع مایع LLE و فاز جامد SPE انجام شد و در سیستم ناپیوسته در pH های 7،6و9 و همچنین زمان تماس های 5/0، 1، 5/1 و 2 ساعت در معرض تماس توام UV/O3 قرار گرفت. در پایلوت PAC تغییرات غلظت سموم ورودی و PAC در محدوده (ppm 12،24،36) به عنوان عوامل موثر بر کارایی حذف انتخاب گردید و مجموعا 220 نمونه به وسیله تزریق به دستگاه HPLC و GC/MS/MS مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    مشخص شد که در روش UV/O3، با افزایشpH، کاهش غلظت سموم و افزایش زمان تماس راندمان حذف افزایش می یابد. در مورد پایلوت PAC با افزایش PAC مصرفی و کاهش غلظت سموم راندمان افزایش می یابد. همچنین هر دو روش کارایی بالائی جهت حذف هر دو گروه سموم ارگانوفسفره هالو‍‍ژنه(کلرپیریفوس) و غیر هالوژنه (دیازینون) به میزان بیش از 80% و سم کارباماته (کارباریل) به میزان بیش از 90% دارند. آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه One-Way Anova ودو طرفه Two-Way Anova جهت تجزیه و تحلیل متغیرهای مورد مطالعه، به کار گرفته شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به کارایی بالا، کاربرد این دو روش جهت حذف سموم مورد مطالعه از محیط های آبی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: آفت کش، ارگانوفسفره، کاربامات، اکسیداسیون پیشرفته، انعقاد شیمیایی
  • مهدی شیرزاد سیبنی، محمدرضا سمرقندی، مهرداد فرخی، هادی پیری دوگاهه، منصور ضرابی صفحه 289
    زمینه و هدف
    یکی از عمده ترین آلاینده های محیط زیست که در پساب صنایع مختلف وجود دارد سیانید است که برای انسان و محیط زیست ایجاد آلودگی می کند. بنابراین هدف از این تحقیق بررسی کارایی حذف سیانید از محیط های آبی با استفاده از پودر آهن و مس در مقیاس آزمایشگاهی بود.
    روش بررسی
    این تحقیق یک نوع مطالعه بنیادی بود، ابتدا طراحی پایلوت صورت گرفت و بعد از آن با تغییر دادن pH، (12،8،6،4،2) و ثابت نگه داشتن بقیه عوامل موثر، pH اپتیمم به دست آمد که به ترتیب برای مس و آهن 2و 7 تعیین گردید. سپس با ثابت نگه داشتن pH اپتیمم، غلظت اولیه سیانید (40،60،80 میلی گرم در لیتر)، مقدار اولیه مس و آهن (08/0-1 گرم در 100 سی سی) و زمان تماس(5 تا 120 دقیقه) بررسی گردید.
    یافته ها
    نتایج مشخص ساخت که با افزایش زمان تماس از 15 به 120 دقیقه کارایی حذف از6/46% به 56/90% برای مس و از 31% به 78/94% برای آهن در شرایط ثابت افزایش یافت. همچنین مشخص گردید که با افزایش غلظت اولیه سیانید و مقدار اولیه مس و آهن کارایی حذف به ترتیب کاهش و افزایش یافت. همچنین نتایج مشخص ساخت که داده های تعادلی از مدل ایزوترمی لانگمیر پیروی می کند و سینتیک واکنش با معادله شبه درجه یک Langmuir-Hinshelwood تعیین گردید.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان داد که می توان از پودر آهن و مس به عنوان یک روش سریع و موثر در مقیاس آزمایشگاهی در حذف سیانید از محیط های آبی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پودر آهن و مس، سیانید، سینیتیک، محیط های آبی
  • نسیم دلبازی، مهدی احمدی مقدم، افشین تکدستان، نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد * صفحه 301
    زمینه و هدف

    بهبود استانداردهای کیفی آب و عدم توانایی فیلترهای تک لایه در تامین چنین کیفیتی باعث توجه محققان به فیلترهای چند لایه شده است. آنتراسیت و لیکا به دلیل برخورداری از خصوصیات ویژه، قادر به بهبود حذف مواد آلی پیش ساز تری هالومتان ها و افزایش بار سطحی هستند. هدف از این مطالعه بررسی عملکرد صافی های دو لایه با بستر آنتراسیت/لیکا در حذف مواد آلی و کدورت در تصفیه خانه آب اهواز بوده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه، دو پایلوت جهت بررسی عملکرد صافی تک بستره و صافی دوبستره ساخته شد. در ترکیب بستر صافی تک بستره از ماسه و صافی دو بستره به ترتیب از ترکیب آنتراسیت و ماسه و لیکا و ماسه استفاده شد. عملکرد پایلوت های مورد بررسی از نظر کارایی حذف پارامترهای کدورت و مواد آلی در شرایط مختلف بهره برداری مورد بررسی قرار گرفته اند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از آن بود که میزان حذف مواد آلی توسط صافی یک لایه (ماسه)، صافی دو لایه (آنتراسیت و ماسه)، صافی دو لایه (لیکا و ماسه) به ترتیب 7%، 12% و 2/4% می باشد همچنین میزان حذف کدورت توسط صافی یک لایه (ماسه)، صافی دو لایه (آنتراسیت و ماسه)، صافی دو لایه (لیکا و ماسه) 69درصد،80 % و 74% است.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که ارتقای صافی های یک لایه به صافی های دو لایه با بستر آنتراسیت و ماسه و یا لیکا و ماسه در زمینه حذف مواد آلی بی تاثیر است.

    کلیدواژگان: صافی، آنتراسیت، لیکا، موادآلی، کدورت
  • علیرضا مصداقی نیا، امیر حسین محوی، سیمین ناصری، علی اکبر محمدی، مرضیه شکر ریز، محمود علی محمدی صفحه 313
    زمینه و هدف
    امروزه در بسیاری از شهرهای کشور افزایش بیش از حد نیترات مشاهده می شود که این افزایش نیترات مشکلاتی را در زمینه محیط زیست و بهداشت عمومی ایجاد می کند. نیترات در غلظت های بالا در آب آشامیدنی در نوزادان زیر شش ماه با هموگلوبین تولید متهموگلوبین وایجاد سندرم بچه آبی (blue baby) می کند و همچنین از ترکیبات سرطان زا نیز تولید می کند. در نتیجه غلظت بالای آن اهمیت ویژه ای دارد، بنابراین هدف از این مطالعه تعیین میزان حذف نیترات از آب توسط نانو ذره آهن صفر است.
    روش بررسی
    آزمایش ها بر روی نمونه های سنتتیک در غلظت های مشخص انجام شد ونمونه ها از لحاظ pH، تاثیر زمان تماس، غلظت نیترات اولیه و سولفات به عنوان متغیر مداخله گر مورد آنالیز قرار گرفتند. تمامی آنالیزها بر اساس استاندارد متد انجام شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که در غلظت 200 میلی گرم در لیتر نیترات و pH های 7، 6، 5 میزان حذف نیترات در 60 دقیقه به ترتیب 69، 72، 88 درصد است. میزان حذف نیترات در غلظت 100 و 300 میلی گرم در لیتر و 6=pH به ترتیب از 60 به83 درصد رسیده است. در غلظت 200 و300 میلی گرم در لیتر نیترات همراه با همین غلظت سولفات در pH برابر7 بازده حذف از حالتی که بدون سولفات بوده است از 72 به درصد 70رسیده است.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیقات نشان می دهد که pH اولیه محلول برای رسیدن به حداکثر بازده حذف حایز اهمیت است، به طوری که در pH های پایین تر میزان حذف بیشتری مشاهده می شود. در تمامی آزمایش ها بیشترین میزان حذف در 5 دقیقه اول به دست آمد. همواره با افزایش غلظت اولیه نیترات میزان حذف بیشتری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: نیترات، نانو ذرات آهن، آب آشامیدنی
  • نعمت الله جعفرزاده حقیقی فرد، آرام زویداوی، مریم قلیشخانی، علیرضا معصومی صفحه 321
    زمینه و هدف
    واحدهای تولید نفت و گاز به دلیل دارا بودن فرایند احتراق، آلودگی های گازی متنوعی، از جمله دی اکسیدکربن را وارد اتمسفر می کنند. در این مقاله، برآورد میزان انتشار دی اکسیدکربن ناشی از یک واحد شیرین سازی گاز شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب ایران، ارایه می گردد.
    روش بررسی
    با توجه به این نکته که روش موازنه جرم، یک روش مناسب برای برآورد میزان دی اکسیدکربن ناشی از احتراق سوخت های فسیلی است، در این مقاله میزان انتشار دی اکسید کربن با استفاده از ضرایب انتشار، براساس روش آنالیز سوخت، محاسبه می گردد.
    یافته ها
    براساس نتایج به دست آمده در این تحقیق، میزان کل انتشار دی اکسیدکربن از واحد منتخب (kg/day) 97/922212 است. در این میان سهم مشعل گاز اسیدی 75/579661، مشعل گاز ترش 93/12921 و دیگ های بخار (kg/day) 29/329629 است.
    نتیجه گیری
    در بین منابع آلاینده، مشعل گاز اسیدی با 63%، بیش ترین سهم را در انتشار دی اکسیدکربن دارد. مقادیر برآورد شده براساس ضرایب انتشار سازمان حفاظت محیط زیست امریکا 2/1% پایین تر از تخمین واقعی میزان انتشار دی اکسیدکربن در واحد منتخب است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، دی اکسید کربن، ضرایب انتشار، آنالیز سوخت، شیرین سازی گاز
  • پروین نصیری، محمدرضا منظم، سجاد زارع، کمال اعظم، زاهدیوسفی، رسول همت جو صفحه 331
    زمینه و هدف
    همگام با پیشرفت تکنولوژی تماس با فرکانس های مختلف میدان های الکترومغناطیسی(EMF) به نحو چشمگیری در حال افزایش است. درحالی که مزایای فراوان استفاده از امواج میکروویو در زندگی روزمره غیرقابل چشم پوشی است، ولی در طی سال های اخیر اثرات مضری که ناشی از تماس با میدان های الکتریکی و مغناطیسی این امواج که از آنتن های BTS منتشر می شود، گزارش شده است. هدف از این تحقیق بررسی وضعیت انتشار امواج میکروویو در اطراف آنتن های BTS شهر تهران است.
    روش بررسی
    در این مطالعه با توجه به موقعیت مکانی آنتن های BTS در سطح شهر، چگالی توان امواج الکترومغناطیسی در اطرف 63 آنتن در دو میدان نزدیک و دور در فواصل مختلف اندازه گیری شد. اندازه گیری ها با استفاده از روش استاندارد IEEE Std C 1/95 توسط دستگاه 4333-Hi انجام شد. تجزیه وتحلیل داده ها توسط نرم افزار 16 spss و با استفاده از آزمون های آماری آنالیز واریانس یک طرفه، کولموگروف اسمیرنوف، بونفرونی و کروسکال والیس انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که در میدان نزدیک با افزایش فاصله از پای آنتن میانگین چگالی توان امواج الکترومغناطیس افزایش می یابد. به طوری که از پای دکل تا10 متر افزایش میانگین چگالی توان امواج بطئی و از فاصله10 تا15 متر کاملا محسوس است. ولی در میدان دور با افزایش فاصله از 20 متر، میانگین چگالی توان امواج الکترومغناطیس کاهش می یابد و از فاصله 100 متر به بعد شیب نمودار تقریبا خطی شده، میزان چگالی توان به حد زمینه رسیده به گونه ای که با افزایش فاصله کاهش محسوسی مشاهده نمی شود.
    نتیجه گیری
    تمام اندازه گیری های چگالی توان امواج الکترومغناطیس ناشی از BTS ها در حدود06/0 مقادیر توصیه شده مجازاستاندارد محیطی و 000003/0 درصد استاندارد شغلی است که نتایج به نتایج دیگر تحقیقات نیز نزدیک است.
    کلیدواژگان: آنتن BTS، چگالی توان، امواج الکترومغناطیسی، اثرات بهداشتی، میکروویو
  • صادق حضرتی، منوچهر براک، مرتضی عالیقدری * صفحه 341
    زمینه و هدف

    پرتو گاما به علت انرژی زیاد قادر به یون سازی بوده و در انسان عوارض زیان بار بهداشتی ایجاد می نماید. پرتوگیری خارجی به واسطه گامای محیطی حاصل از منابع طبیعی به مراتب بیشتر از منابع مصنوعی است، لذا این مطالعه با هدف تعیین آهنگ دوز گامای محیطی و برآورد دوز موثر سالانه در شهرهای اردبیل و سرعین انجام گرفت.

    روش بررسی

    با استفاده از یک آشکارساز اتاقک یونیزاسیون، آهنگ دوز معادل گامای محیطی در محیط بیرون و فضای آزاد شهرهای اردبیل و سرعین در 48 ایستگاه منتخب (یک ایستگاه از مرکز هر شهر و بقیه ایستگاه ها در جهات اصلی و فرعی جغرافیایی) به مدت یک ساعت مورد اندازه گیری قرار گرفت. در شهر سرعین 10 ایستگاه دیگر نیز در مسیر عبور فاضلاب چشمه های آب گرم انتخاب و گامای محیطی در دو ارتفاع 20 و 100 سانتی متری، اندازه گیری شد.

    یافته ها

    میانگین آهنگ دوز گامای محیطی شهرهای اردبیل و سرعین در محیط بیرون معادل 265 و 219 نانوسیورت در ساعت و در مسیر فاضلاب چشمه های آب گرم سرعین معادل 208 نانوسیورت در ساعت اندازه گیری شد. دوز موثر سالانه دریافتی توسط ساکنین اردبیل و سرعین به ترتیب معادل 49/1 و 35/1 میلی سیورت برآورد گردید.

    نتیجه گیری

    با توجه این که آهنگ دوز گامای محیطی و دوز موثر سالانه دریافتی ساکنین شهرهای اردبیل و سرعین بیش ازمیانگین جهانی است، پیشنهاد می گردد مطالعه ی بیشتری در این زمینه صورت گرفته و غلظت رادیونوکلوییدهای موجود در خاک منطقه نیز تعیین شود.

    کلیدواژگان: اشعه گاما، دوز موثر، پرتوهای یونیزان، اردبیل
  • مریم غنی، فریده گلبابایی، علیرضا اکبرزاده باغبان، حسن اصلانی، ناصر محرم نژاد صفحه 351
    زمینه و هدف
    پسماندهای خطرناک به دلیل دارا بودن خصوصیاتی نظیر سمیت، خورندگی، اشتعال پذیری و واکنش پذیری و یا دیگر مشخصات مشابه، اهمیت ویژه ای دارند. بسیاری از پسماندهای شیمیایی آزمایشگاهی حاوی مواد خطرناکی هستند که به دلیل داشتن توانایی بالقوه برای آلوده نمودن محیط زیست نیاز به مدیریت صحیح جمع آوری و انتقال و دفع دارند. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی مدیریت پسماندهای خطرناک آزمایشگاه های شیمی دانشگاه های دولتی تحت پوشش وزارت علوم (تهران بزرگ) طراحی و به اجرا درآمد.
    روش بررسی
    جامعه مورد مطالعه شامل کلیه آزمایشگاه های شیمی دانشگاه های دولتی تحت پوشش وزارت علوم تهران بزرگ است. حجم نمونه طبق اصول آماری برابر 64 آزمایشگاه به دست آمد و جهت نمونه گیری از شیوه نمونه گیری طبقه ای استفاده شد. جهت جمع آوری داده از چک لیست معتبر شده استفاده گردید. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و جهت آزمون سوالات پژوهش از آمار استنباطی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که دانشگاه صنعتی شریف با کسب میانگین رتبه 5/60 در رده خوب و دانشگاه تهران با کسب میانگین رتبه6-5/4 در رده بسیار ضعیف قرار می گیرند و سه دانشگاه شهید بهشتی، الزهرا و تربیت معلم با کسب میانگین امتیاز 500/28-00/20 وضعیت یکسانی را از نظر رتبه بندی دارند و در رده ضعیف قرار می گیرند.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که اکثر آزمایشگاه های مورد مطالعه فاقد برنامه جمع آوری بوده و تنها 5/26 درصد دارای این برنامه اند. حدود 5/12 درصد دارای روش تفکیک و نحوه ذخیره سازی مواد زایدست. وضعیت مدیریت پسماند های خطرناک در آزمایشگاه های بررسی شده در این مطالعه در سطح مطلوب نبوده و از این نظر تنها 5/12 درصد از جامعه مورد نظر در وضعیت خوب بوده و 75 درصد در وضعیت نامطلوبند.
    کلیدواژگان: پسماند خطرناک، مدیریت، آزمایشگاه شیمی، محیط زیست
  • مختار مهدوی، سیمین ناصری، مسعود یونسیان، امیرحسین محوی، محمود علی محمدی صفحه 363
    زمینه و هدف
    امروزه اکثر کشورها بنا به دلایلی همچون افزایش جمعیت، بالا رفتن استانداردهای زندگی و مصارف بی رویه خصوصا در بخش کشاورزی و تجاری با کمبود آب مواجه هستند. یکی از راه های تامین آب در صورت عدم وجود منابع کافی آب، شیرین سازی آب های شور و لب شور است. فرایند انجماد هم یکی از روش هایی است که برای تولید آب شیرین استفاده می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر انجماد در تولید آب شیرین از آب شور ساحل خلیج فارس است.
    روش بررسی
    این مطالعه به روش انجماد غیر مستقیم و در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده است. سه نمونه 50 لیتری از آب شور سواحل بوشهر تهیه گردید. فرایند به کار رفته شامل مراحل انجماد (به منظور کریستال سازی)، جداسازی کریستال ها، شست وشوی سطحی کریستال ها و ذوب سازی به صورت ناپیوسته بود. انجماد نمونه آب در دمای oC 20- توسط یک دستگاه فریزر با مصرف انرژی 1/0 کیلو وات ساعت در درون ظروف 5/0 لیتری انجام شده است.
    یافته ها
    میزان راندمان حذف TDS در نمونه های اول، دوم و سوم با یک بار فرایند انجماد به ترتیب 56، 56 و 51% و میزان راندمان حذف EC نیز به ترتیب 42%، 44% و 40% بوده است. میزان راندمان حذف TDS در نمونه های اول، دوم و سوم با سه بار فرایند انجماد به ترتیب 72%، 73% و 72% و میزان راندمان حذف EC نیز به ترتیب 77%، 78% و 77% بوده است. میزان آب تولیدی با این روش حدود 15 % الی 20% آب ورودی است.
    نتیجه گیری
    با انجام سه بار فرایند انجماد روی نمونه ها آب قابل شرب حاصل شده و مقادیر TDS در آب شرب تولیدی کمتر از حداکثر مجاز تعیین شده در استاندارد ایران بوده است.
    کلیدواژگان: انجماد غیر مستقیم، آب شور، شیرین سازی، خلیج فارس، تصفیه آب
  • محمد قنبری، کاظم ندافی، محمد مسافری، مسعود یونسیان، حسن اصلانی صفحه 375
    زمینه و هدف
    آلودگی های زیست محیطی در سه دهه اخیر به عنوان یک مشکل اساسی و قابل توجه در کل دنیا مطرح شده است. در بسیاری از کشورها، آلودگی صوتی به عنوان یک مشکل اساسی اهمیت زیادی پیدا کرده است. به دلیل عدم وجود اطلاعات کافی در خصوص آلودگی صوتی شهر تبریز و با توجه به گسترش این شهر و ازدیاد مراکز صنعتی موجود در آن و افزایش درصد قابل توجه وسایل نقلیه و سایر منابع صوتی مزاحم، لزوم انجام این تحقیق مطرح می گردد.
    روش بررسی
    نمونه برداری و اندازه گیری تراز فشار صوت 180 بار در طی یک ماه (30 روز) طبق استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست امریکا در مناطق مسکونی و تجاری در 3 نوبت صبح (از ساعت 30/7 الی30/9)، ظهر (از ساعت30/12 الی 30/14) و شب (از ساعت 19 الی 21)، به صورت همزمان در دو ایستگاه مشخص شده به وسیله دو دستگاه مجزای همسان انجام گردید.
    یافته ها
    مقدار تراز فشار صوت در هر دو ایستگاه مورد سنجش (راسته کوچه و گلباد) بالاتر از حد استاندار بوده و بیشترین مقدار میانگین تراز فشار صوت مربوط به بازه زمانی ظهر ایستگاه راسته کوچه با 4/71 دسی بل می باشد. همچنین کمترین مقدار میانگین تراز فشار صوت در بازه زمانی صبح ایستگاه گلباد به ثبت رسیده است که 5/8 دسی بل بیشتر از مقداراستاندارد می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالاتر از حد استاندارد بودن میزان میانگین تراز فشار صوت در ایستگاه های مورد سنجش مشخص گردید که شهر تبریز دارای آلودگی صوتی در مناطق تجاری و مسکونی- تجاری بوده و پیشنهاد می گردد منابع آلودگی صوتی در نقاط مختلف شهر تبریز شناسایی شده و در جهت کاهش آن برنامه ریزی و اقدامات لازم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آلودگی صوتی، تراز فشار صوت، استاندارد صدا، تبریز
|
  • M. Gholami, A. Sabzali, E. Dehghani Fard, R. Mirzaei, D. Motaleb Page 255
    Background And Objectives
    One of the complete treatment processes for industrial and municipal wastewater treatment is membrane bioreactor process which has dominant potential in process and operation sections. This study was conducted to compare the performance of extended aeration activated sludge (EAAS) with submerged membrane bioreactor (SMBR) systems in the treatment of strength wastewater, in the same condition.
    Materials And Methods
    The initial activated sludge was brought from the Plascokar Saipa wastewater plant. The Plexiglas reactor with effective volume of 758 L was separated by a baffle into the aeration and secondary sedimentation parts with effective volumes of 433 L and 325 L, respectively. The chemical oxygen demand (COD) concentration of the influent wastewater of the EAAS and SMBR systems were between 500-2700 and 500-5000 mg/L, respectively.
    Results
    Results showed that the SMBR system produced a much better quality effluent than EAAS system in terms of COD, biochemical oxygen demand (BOD5), total suspended solids (TSS) and ammonium. By increasing the COD concentration, the concentration of mixed liquor suspended solids (MLSS) and the removal efficiency of organic matter in the SMBR system, were increased regularly, however the removal efficiency of COD in the EAAS system was irregular.
    Conclusion
    The average BOD5/COD ratio of effluent in the EAAS and SMBR systems were 0.708±0.18 and 0.537±0.106, respectively. These show that the organic matters in the effluent of the SMBR system was less degradable and thereupon more biological treatment was achieved. Nitrification process was completely done in the SMBR system while the EAAS system could not achieve to complete nitrification.
  • A. Mirzaei, A. Takdastan, N. Alavi Bakhtiarvand Page 267
    Backgrounds and
    Objectives
    Selection of proper coagulants for turbidity removal and determination of effective methods to reduce coagulants dose and related costs in water treatment plants is of critical importance. The present study investigates the effect of returned sludge on improving the performance of poly-aluminum chloride (PAC) in turbidity, coliform bacteria, heterotrophic bacteria removal from drinking water during rapid mixing phase.
    Materials And Methods
    In order to determine the optimal returned sludge volume injected during rapid mixing with PAC for turbidity, total coliform and hetrophic bacteria, experiments were conducted based on variables such as injected silt volume (from 0 - 125 ml), and varying turbidities from 58 - 112 NTU. At the end of each JAR experiments, remaining turbidity, microbial parameters of samples were measured. Coagulant efficiency in turbidity removal and microbial parameters were determined by Covariance, Duncan analyses and graphs were drawn by MS Excel. The results statistically showed significant among variables (P<0.05).
    Results
    The results showed that the maximum turbidity removal efficiency of 98.92 at 30 ppm was 10 ml while the maximum turbidity removal efficiency of 98.31 at 10 ppm was 4 ml. The maximum total coliform removal efficiency of 95.68 obtained for 10 ppm in 10 cc injected sludge volume.
    Conclusion
    This study shows that addition of returned sludge to flash mixing can reduce the turbidity of samples.
  • M. Khodadadi, M.T. Samadi, A.R. Rahmani Page 277
    Background And Objectives
    Water pollution by pesticides has adverse effects on the environment and human health, as well. In recent years, advanced oxidation processes, have been gone through to a very high degree for pesticides removal. Poly-Aluminum chloride (PAC) used for water treatment, can be effective on pesticides removal. The aim of this research was to study the use of UV/O3 and PAC in the removal of pesticides from drinking water.
    Materials And Methods
    In this descriptive- analytical survey, specific concentrations of pesticides (1,5,10,15,20 ppm);namely Diazinon, Chlorpyrifos, Carbaril were prepared through addition to deionized water. Dichloromethane was used for sample's extraction, samples extracted with Liquid- Liquid & Solid-phase extraction, finally entered bath reactor at pH (6,7,9). The samples then exposed to UV/O3at contact time of (0.5,1,1.5 and 2 hours). In the PAC pilot, the effects of various concentrations of pesticides, and PAC - ranging (12/24 and 36 ppm) were investigated for the efficacy of pesticides removal. All samples analyzed by GC/MS/MS and HPLC.
    Results
    It was found that in UV/O3 reactor, with the rise of pH, decrease in pesticides concentration, and rise of contact time, the efficiency of removal increased too. In the PAC pilot, increase in PAC concentration and decrease in pesticides concentration, both increased the efficiency. Besides, both of the methods showed high efficiencies in the removal of both pesticides,i-e. halogenated Organophosphorus (Chlorpyrifos), non- halogenated Organophosphorus (Diazinon) at the degree of over (%80); In case of carbamate pesticides (e.g. Carbaril) efficiency was over (>%90). One-Way Anova & Two -Way Anova were used to analyze the obtained data.
    Conclusion
    According these results these two methods are suggested for the removal of pesticides from aqueous solutions.
  • M. Shirzad Siboni, M.R. Samarghandi, H. Piri Dogahe, M. Farrokhi, M. Zarrabi Page 289
    Background And Objectives
    Industrial wastewater included the cyanide is one of the important sources of environmental pollution which founded in Industrial wastewater which are harmful for human health and environment. Therefore, the purpose of this research that was fundamental designed is investigation of Removal of cyanide from aquatic solution by using of iron and copper powder in experimental scale.
    Material And Methods
    At first, pilot was designed. Then, acquired pH optimum equal to 2,7 for copper and iron by variation pH= (2,4,6,8,12) and constant other parameters. The effect of initial cyanide concentration (40,60,80 mg/l), initial iron and copper dosage (0.08-1 g/100CC) and contact time (15-12 min) studied at the constant of optimum pH.
    Results
    The result showed removal efficiency Increased from 46.6% to 90.56% and 31% to 93.78% for copper and iron by increasing of contact time from 15to 120 minute in constant conditions, respectively. Also result showed Removal efficiency decreased and increased by increasing initial cyanide concentration and initial iron and copper dosage. The results showed equilibrium data were explained acceptably by Langmuir isotherms and kinetic parameters were obtained by application of Langmuir&Hinshelwood equation.
    Conclusion
    The results showed that removal of cyanide can be quick and effective done by iron and copper in experimental scale.
  • N. Delbazi, M. Ahmadi Moghadam, A. Takdastan, N. Jaafarzade Haghighi Fard Page 301

    Backgrounds and

    Objectives

    Improvement of water quality standards and inability of mono layer filters in producing such quality caused researchers attended to multi layer filters. Due to specific characteristics of anthracite and leca can improve removal of organic materials and Surface over flow rate. The aim of this research was evaluation performance of dual media filters (anthracite/leca) in removing of organic materials and turbidity from Ahvaz Water treatment plant

    Materials And Methods

    In this study two pilots built for investigation of mono layer filter and dual media filter performance. The researcher used sand in structure's media of mono layer filter and composition of anthracite, sand and leca in structure's media of dual media filter, respectively. In this study single and dual layer filter pilot examined in term of organic matter and turbidity removal efficiency.

    Results

    Results indicated that removal of organic matter by single layer filter (sand), dual media filter (anthracite, and sand), dual media filter (leca and sand) was 7%,12%,4/2% respectively. And also Turbidity removal by single layer filter(sand), dual media filter (anthracite and sand), dual media filter (leca and sand) was also 69%, 80%, 74% respectively.

    Conclusion

    Results of this study showed that upgrading of Single layer to dual layer with anthracite and leca media can‘t show a significant affect in TOC removal.

  • A.R. Mesdaghi Nia, A.H. Mahvi, S. Naseri, A.A. Mohamadi, M. Shekarriz, M. Alimohamadi Page 313
    Background And Objectives
    New studies indicate that nitrate concentration in groundwater is increasing in most cities. High concentrations of nitrate in water increase the potential health risk in the community and the environment. In infants, No3 _ is reduced to No2 _, which combines with hemoglobin in the blood to form met hemoglobin leading to blue-tinged blood for babies under six months old in particular, Namely, so-called ‘‘blue baby syndrome'' and it also produce carcinogenic compounds. Therefore high nitrate concentration is important. The aim of the present study is removing nitrate from water using zero_valent iron.
    Materials And Methods
    Analyses were conducted on synthetic samples. These samples were analyzed considering reaction times, pH, initial nitrate and sulfate concentration.
    Results
    Results showed that at Nitrate with an initial concentration of 200mg L1- after 60 min of reaction at pH(s) 7, 6 and 5 about 67.8%, 72.5 % and 88% was reduced, respectively in concentration of 100 and 300 mgL- (pH=6) the removal efficiency is 60 and 83 percent, respectively. In sodium sulfate and nitrate with concentration of 300, the removal efficiency reached from 72 to 70 percent.
    Conclusion
    Results show that the initial pH is important to achieve maximum efficiency of nitrate removal. So the lower pH levels increases removal efficiency of nitrate. All of the experiments indicated that removal is the highest in the first 5 min. Generally with an increasing initial nitrate concentration the removal efficiency of nitrate increases.
  • N. Jaafarzade Haghighi Fard, A. Zoveydavi, M. Glishkhani, A. Maasoomi Page 321
    Background And Objectives
    Industrial processes are the major sources of environmental pollutants. Oil & gas processing are one of the industries which emitting several air pollution matters in to the atmosphere. The obtained results of CO2 emission in one of the Gas Sweetening unit of Iranian south oil company based on the field and deskwork calculations is presented in this paper.
    Materials And Methods
    Fuel analysis method is the best method for CO2 estimation from combustion sources. In this paper, CO2 emission factor for gas sweetening plants is estimated based on this method.
    Results
    The obtained results showed that total CO2 emission in selected unit is about 922212/97 (kg/d) and CO2 emissions for the separate parts of this unit are 579661/75, 12921/93 and 329629/29 for acid gas flare, gas flare and boilers respectively.
    Conclusion
    comparison between the separated parts of the studied units showed that emission of acid gas flare is higher than other sources (i.e about 63% of total CO2 emission), and by using the EPA default CO2 emission factors the CO2 emitted 1/2 % lower than the actual emission in the mentioned unit.
  • P. Nasiri, M.R. Monazam, S. Zare, K. Azam, Z. Yousefi, R. Hematjo Page 331
    Background And Objectives
    with the developments of technology, contact with various frequencies of electromagnetic fields (EMF) has significantly increased, while the abundant benefits of using microwaves in routine life cannot be neglected. During recent years there have been reports of adverse effects caused by contact with electric and magnetic fields of these waves that spread from BTS antennas. The purpose of this study is the measurement of microwaves spreading around BTS antennas in Tehran.
    Materials And Methods
    according to the location of BTS antennas in Tehran, power density of electromagnetic waves around 63 antennas in near and distant fields in different distances was measured. The measurements were performed using the standard method of IEEE Std C95.1 by Hi-4333 device. in order to analysis data we used spss 16 and descriptive and deductive statistical tests.
    Results
    results of this study show that in the near field, with increase of distance from the foot of antenna, the average power density of electromagnetic waves increase in a way that in the distance of 10 meters from the antenna foot, the increase of average power density is hardly conceivable and from 10 to 15 meters distance is perfectly noticeable. But in the distant field, with increase of distance from 20 meters, the average power density of the electromagnetic waves decreases; and from 100 meter and further, the gradient of the diagram will get almost linear and the rate of power density reaches the base limit in a way that with the increase of distance there would be no significant decrease.
    Conclusion
    All the measures of power density of electromagnetic waves caused by BTSs are about 0.06% of recommended measures of environmental standards and 0.0000013% of occupational standards. The results of this study are close to the results of other studies.
  • S. Hazrati, M. Barak, M. Alighadri Page 341
    Background And Objectives

    Gamma rays, the most energetic photons within the any other wave in the electromagnetic spectrum, pose enough energy to form charged particles and adversely affect human health. Provided that the external exposure of human beings to natural environmental gamma radiation normally exceeds that from all man-made sources combined, environmental gamma dose rate and corresponding annual effective dose were determined in the cities of Ardabil and Sar Ein.

    Materials And Methods

    Outdoor environmental gamma dose rates were measured using an Ion Chamber Survey Meter in 48 selected locations (one in city center and the remaining in cardinal and ordinal directions) in Ardabil and Sar Ein. Ten more locations were monitored along the hot springs effluent in Sar Ein. Measurements of gamma radiation dose rate were performed at 20 and 100 cm above the ground for a period of one hour.

    Results

    Average outdoor environmental gamma dose rate were determined as 265, 219, and 208 for Ardabil, Sar Ein, and along the hot spring effluent, respectively. The annual affective dose for Ardabil and Sar Ein residents were estimated to be 1.45 and 1.39 mSv, respectively.

    Conclusion

    Calculated annual effective dose of 1.49 and 1.35 are appreciably higher than the population weighted average exposure to environmental gamma radiation worldwide and that analysis of soil content to different radionuclide is suggested.

  • M. Ghani, F. Golbabaie, A.R. Akbarzadeh Baghban, H. Aslani, N. Moharamnejad Page 351
    Background And Objectives
    Particular importance of hazardous wastes is due to having characteristics such as toxicity, flammability, corrosively and reactivity. Some of the chemical wastes due to having hazardous materials must be collected and managed in a proper manner, since they are potentially harmful to the environment. Owing to the fact that educational centers have important roles in developing countries, so the main objective of the present study was to investigate, hazardous waste management in chemistry laboratories of Ministry of Science universities, in Tehran, Iran.
    Materials And Methods
    Study area of this research includes all chemistry laboratories in Tehran universities which were covered by Ministry of Science. To obtain the number of samples, based on Scientific Principles and identification formula, 64 samples were calculated. In addition, sampling was done by Stratified sampling. Validated checklists were used for data gathering. Data analysis were done by Descriptive statistics (mean, frequency and etc.) and inferential statistics (kruskal- wallis test).
    Results
    results obtained in this study indicate that Sharif University by obtaining the mean score of 60.5 and Tehran University by obtaining the mean score of 4.5-6 are placed in best and worst rank, respectively. Beheshty, Alzahra and Tarbiat Moallem univesities by acquiring the mean score of 20-28.5 have a same position in ranking table.
    Conclusion
    Results show that most of the studied laboratories do not have any collection program and only 26.5 percent of them have acceptable programs.The separation and storing program observed in about 12.5 percent. Hazardous waste's management in chemistry laboratory of Tehran Universities was not in good status. And from the standpoint of management, only 12.5 percent of studied cases are in good status, while 75 percent was in undesirable status.
  • M. Mahdavi, S. Naseri, M. Yunesian, A.H. Mahvi, M. Alimohaadi Page 363
    Background And Objectives
    Nowadays, most countries of the world have shortage of water due to many reasons such as population growth, rising of living standards, indiscriminate water use, and so on. Besides, in absence of adequate water resources, desalination of brackish and saline waters have been used to supply potable water. Freezing process is one of the methods which can be used to desalinate saline waters.The aim of this study was to survey freezing process to produce potable water from saline water of Persian Gulf shores.
    Materials And Methods
    This study was conducted in lab-scale by using indirect contact freezing. Three samples of 50 liter were provided from Bushehr shores. The implemented process steps were freezing (crystallization), separation of crystals, surface washing, and thawing. Freezing of the samples (each in 0.5 liter containers) were performed by a refrigerator at -20°C and 0.1KW/h energy consumption.
    Results
    The removal efficiencies of TDS in the first, second, and third samples by first freezing process were 56, 56, and 51 percent, respectively. Moreover, the removal efficiencies by EC were 42, 44, and 40 percent, respectively. Meanwhile, the removal efficiencies of TDS in first, second, and third samples by second freezing process observed 69, 69, and 68 percent, respectively. Moreover, the removal efficiencies by EC were 61, 60, and 63 percent, respectively. Also, the removal efficiencies of TDS in first, second, and third samples by third freezing process were 72, 73, and 72 percent, respectively. Moreover, the removal efficiencies by EC were 77, 78, and 77 percent, respectively. The production of the potable water by this method was 15-20 percent of the entry water.
    Conclusions
    According to the obtained results, potable water was obtained after third freezing of the saline water. Meanwhile, TDS of the produced water was less than maximum allowed concentration of Iranian standards.
  • M. Ghanbari, K. Nadafi, M. Mosaferi, M. Yunesian Page 375
    Background And Objectives
    Over the last three decades environmental pollutions became a more noticeable problem in all around of the world. In many countries, noise pollution as a basic problem has a great importance.Development of the city, increasing of industrial centers, increasing vehicles, other annoying noise resources and also little information about the noise pollution of Tabriz city, has led to the doing of this research.
    Materials And Methods
    Sampling and measuring of noise pressure levels was done 180 times According to the EPA standards, measuring was done simultaneously in two stations(commercial-residential areas), three times a day (morning 7:30 -9:30 am, midday 12:30-14:30 pm and night 19:00-21:00 pm) and 30 days in month.
    Results
    Sound pressure level in both stations was higher than the standards and the highest average level with 71.4 db was recorded in Raste-koche station at midday. Also lowest calculated average value with 68.5 db was measured in Golbad station at the morning time that is 8.5 db higher than the standards.
    Conclusion
    Average measured sound pressure level in two stations was higher than the standards. The results show that Tabriz has a noise pollution in commercial and residential - commercial areas. It is suggested that other noise pollution resources identified and the proper management actions for its reduction be done.