فهرست مطالب

نامه انسان شناسی - پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1389)

نشریه نامه انسان شناسی
پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مقاله ها
  • حمیدرضا جلایی پور صفحات 9-29
    این مقاله موضوعی اساسی و در عین حال مناقشه انگیز یعنی «نسبت ناسیونالیسم با آموزه اصلی مردم سالاری» را مورد بررسی قرار داده است. برای روشن کردن مناقشات، یازده گونه ناسیونالیسم از میان گفتارهای ناسیونالیستی استخراج شده و نسبت هرکدام از آن ها با مردم سالاری وارسی شده است. سپس گونه های ناسیونالیستی که با مردم سالاری سازگاری دارد تحت عنوان ناسیونالیسم مدنی و بقیه گونه ها تحت عنوان ناسیونالیسم فرهنگی طبقه بندی شده است. بدین ترتیب، ناسیونالیسم مدنی گونه نظری مورد دفاع این مقاله است که با آن چالش های قوم گرایانه و مردم شناختی مورد ارزیابی قرار گرفته و از این فرض دفاع شده است که برای حفظ یکپارچگی و همزیستی در جامعه متنوع ایرانی، دفاع از کدام ناسیونالیسم در سطح ملی راه برون رفت است. روش مطالعه این پژوهش مبتنی بر روش سنخ سازی وبری است و از منابع کتابخانه ای استفاده شده است. این مقاله از لحاظ روش شناسی ضمن طرد «عینیت باوری» در پوزیتویسم خام به دام نسبی گرایی پست مدرن ها (که در میان محققان قوم گرا هواداران کمی ندارد) نمی افتد و در مسیر ارزیابی ها به «عینیت منصفانه» التزام دارد.
    کلیدواژگان: ناسیونالیسم، ایدئولوژی های ناسیونالیستی، سنخ سازی، عینیت منصفانه
  • حسن ذوالفقاری صفحات 30-56
    ادب شفاهی برآمده از زندگی و فرهنگ اقوام است که از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود تا باورها، معتقدات، آداب و رسوم، اخلاق و اندیشه ها، تخیلات و در یک کلام زندگی آنان را بازتاب دهد. یکی از عناصر مهم ادب شفاهی ضرب المثل ها هستند که کاربرد و گستردگی آن ها باعث شده است نقش مهمی در فرهنگ سازی داشته باشند. بررسی تاثیر جریان تصوف بر فرهنگ عامه و تاثیرپذیری فرهنگ و ادب شفاهی از تصوف از طریق مطالعه در امثال هدف این مقاله است. این مقاله مستخرج از طرحی با همین عنوان است که در مرکز تحقیقات زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تربیت مدرس انجام پذیرفته است. مولف با استخراج 300 مثل و براساس آن ها انعکاس جریان تصوف بر زندگی مردم و نگرش آنان را به این جریان مهم اجتماعی بازخوانی کرده است. هدف مقاله پرداختن به جنبه های اجتماعی و آداب صوفیه است نه مفاهیم و اصطلاحات. پس از طرح بحث، پیشینه و روش تحقیق درباره ضرب المثل و زندگی و تعریف مثل و امثال صوفیه مباحثی مطرح می شود، سپس ضرب المثل های صوفیه پیرامون صفات پسندیده صوفیان، همچون سبک باری، بی اعتنایی به دنیا، ساده زیستی، نیک خویی، ایثار، دم غنیمت شمردن، و ابن الوقتی، صبر و شکیبایی؛ و صفات ناپسند آنان چون بیکارگی، تن پروری، شکم بارگی، نیرنگ بازی، لاف زنی، پرگویی و ترک اعمال دینی ارائه و تحلیل می شود. سپس دیدگاه مردم در امثال را درباره کرامات صوفیه و آداب و رسوم آنان همچون زندگی جمعی، پوشش، تراشیدن موی سر و صورت و ابرو، استعمال مواد مخدر، سفرهای صوفیانه، ذکر، لنگرنشینی و برخی منسوبات و متعلقات به صوفیه مثل خرقه، لنگر، خانقاه، دلق، کشکول، تسبیح، کلاه، مرقع و سماع بررسی می شود.
    کلیدواژگان: ضرب المثل، تصوف، آداب و رسوم، صفات پسندیده و ناپسند
  • محمدحسن سعیدی صفحات 57-70
    رسم فرهنگی ختان یکی از رسوم فرهنگی است که از دیرباز در برخی جوامع مرسوم بوده است و پیشینه آن به قرن ها قبل بازمی گردد. ختان یا ختنه به معنای بریدن قسمتی از آلت تناسلی است. این رسم در مورد مردان و همچنین زنان به کار می رفته است. امروزه در بسیاری از جوامع این رسم در مورد زنان منسوخ شده است. این مراسم در گذشته بسیار مفصل و همراه با آداب و تشریفات برگزار می شده است اما امروزه از آن تفصیل ها و تشریفات کاسته و یا در برخی جوامع بدون آداب و تشریفات خاصی اجرا می شود. رسم فرهنگی ختان ریشه های دینی دارد و در روایات تاریخی پیشینه آن را به حضرت ابراهیم علیه السلام و نیز قوم یهود می رسانند. موضوع تحقیق حاضر، مطالعه وضعیت واژگانی، تاریخی، مذهبی و فرهنگی این رسم است. روش به کار گرفته شده در این تحقیق، روش اسنادی است و تلاش بر این بوده که از لابه لای اسناد و متون مکتوب، تصویری نسبتآ جامع و موجز از رسم فرهنگی ختان به دست آید.
    کلیدواژگان: ختان، ختنه، ختنه سوران
  • حمید عبداللهیان صفحات 71-93
    این مقاله کوشش دارد تا با تحلیل متن کتاب تذکره الاولیاء عطار نیشابوری، تحلیل فرهنگی تاریخی از وضع زندگی در قرن ششم و هفتم خورشیدی (12 میلادی) ایران ارائه کند. برای این کار ابتدا داده های گزاره ای و واژگانی مربوط به سه موضوع خوراک، پوشاک و مسکن را در متن کتاب تذکره الاولیاء ارزیابی می کنیم و سپس با توجه به طبقه بندی انواع خوراک و لباس و مسکن، اوضاع فرهنگی و شیوه گذران زندگی در آن زمان را تحلیل و درباره نوع زیست در آن دوران نتیجه گیری خواهیم کرد. این تحلیل چند نکته علمی را به شرح زیر برجسته خواهد کرد: 1تحلیل انسان شناختی بخشی از تحلیل ارتباطی متن است، و برعکس، و نمی توان فرآیندهای پیچیده ارتباطی گذشتگان را بدون مطالعات انسان شناختی به دایره شناخت درآورد. در این جا تحلیل متن را انجام دادیم اما با تکیه بر شیوه گذران حیات انسانها در سده ششم و هفتم نشان می دهیم که چگونه می توان مطالعات ارتباطی و مطالعات انسان شناختی را به هم پیوند زد، 2مطالعات «متن» بخشی از مطالعات فرهنگی است چرا که حلقه های مفقوده فرآیندهای زندگی روزمره در گذشته را به خوبی آشکار می کند؛ 3مطالعات اجتماعی در جهان معاصر با رویکردهای چندرشته ای غنی تر و عمیق تر می باشد. برخی نتایج این مطالعه نشان می دهند که زندگی فقیرانه آن روزگار خلق و خوی عارفانه را تقویت کرده و کنش متقابلی را میان فرهنگ مادی و باورهای زندگی روزمره ایجاد کرده بود.
    کلیدواژگان: انسان شناسی و متن، نگاه ترکیبی، تحلیل متن، خوراک، پوشاک، مسکن، تذکره الاولیاء
  • ونوس قدیمی صفحات 94-113
    ریتون های هخامنشی از جمله جام هایی هستند که در جنس، شکل و اندازه های مختلف باقی مانده اند. چنین به نظر می رسد که برخی از انواع نفیس این ساغرهای منتهی به سر یا نیم تنه ی جانوران به نوعی نشان دهنده جایگاه اجتماعی و نمادی از قدرت صاحبان خود محسوب می شدند. چنین معنایی به دست نمی آید مگر این که ریتون ها، به عنوان ساخته های هنری، با رویکردی متفاوت با آن چه در مطالعات هنری مرسوم است، به عنوان ابزارهای آیینی مورد بررسی قرار گیرند.
    جام ها که در نظام اعتقادی اقوام هندواروپایی به واسطه ی رابطه ی خود با آشامیدنی های آیینی از اهمیتی ویژه برخوردار هستند می توانند نمادهایی در نظر گرفته شوند که به جهت ارتباط با آیین ها و اسطوره هایی خاص در نظام گسترده ی نمادین فرهنگ هندواروپایی با ساختار ایدئولوژیک این فرهنگ نیز در پیوند قرار می گیرند و از خلال این رابطه تولید معنا می کنند.
    مطالعه ی پیش رو با داشتن رویکردی نمادشناختی و تفسیری در حوزه انسان شناسی هنر و بهره گیری از روش اسطوره شناسی تطبیقی نو از آن جهت که الگوهای ساختاری را مد نظر قرار می دهد یک تحقیق کیفی است. این پژوهش که در یافته اندوزی از شیوه کتابخانه ای بهره برده است می کوشد نه تنها از طریق معناهای حاصل از رابطه جام ها و آشامیدنی های آیینی در نظام اعتقادی هندواروپاییان به ساختاری برسد که نهایتآ بر جامعه هخامنشی قابل تعمیم است بلکه میان ریتون های هخامنشی به عنوان ساخته هنری و آیین های هوم پیوند برقرار سازند.
    کلیدواژگان: نماد، آشامیدنی های آیینی، مناسک هوم، ریتون های هخامنشی
  • احمد محمدپور، مهدی علیزاده صفحات 114-137
    این مقاله به مطالعه بنیان های پارادایمی انسان شناسی نمادین تفسیری با تاکید بر رویکرد گیرتز می پردازد. انسان شناسی نمادین تفسیری، که در امتداد با چرخش نظری دهه 1970 در علوم انسانی ایجاد شد، به طور کلی بر این باور است که فرهنگ مجموعه ای از معانی است که از طریق نمادها و نشانه ها درک و تفسیر می شود؛ بنابراین، برای درک ابعاد فرهنگ نخست باید از تحلیل این نمادها آغاز کرد. مقاله حاضر ضمن بیان مختصر تاریخچه و مبانی نظری این رویکرد متاخر، به بحث درباره بنیان های پارادایمی آن شامل ابعاد هستی شناختی، معرفت شناختی و روش شناختی با تمرکز بر دیدگاه گیرتز می پردازد. در پایان، جایگاه علمی رهیافت تفسیری گیرتز با نقد و ارزیابی چند مطالعه انجام شده داخل کشور روشن می شود.
    کلیدواژگان: انسان شناسی نمادین، تفسیری، بنیان های پارادایمی، کلیفورد گیرتز
  • صادق ملک شهمیرزادی صفحات 138-162
    در شماره پیاپی 8 و 9 مجله باستان شناسی و تاریخ مورخ اسفند 1369 مقاله تحلیلی اینجانب تحت عنوان تاملی در علل جابه جایی استقرارهای پیش از تاریخ در حاشیه کویر در فلات مرکزی ایران» چاپ و منتشر شد (ملک شهمیرزادی، 1369). در آن زمان ویراستار مقاله به جای اصطلاح «جامعه بی طبقه» و «جامعه طبقاتی» اینجانب از دو اصطلاح خودساخته «جامعه مساوی و برابر» و «جامعه دارای سلسله مراتب» استفاده کرد.
    قبل از چاپ مقاله به ویراستار محترم توضیحاتی دادم که حاصل آن توضیحات این بود که «جامعه برابر» با «جامعه بی طبقه» دو جامعه کاملا متفاوت هستند همان طور که «جامعه طبقاتی» کاملا با «جامعه دارای سلسله مراتب» متفاوت است. ضمن توضیحاتم مثال هایی هم از هرکدام از چهار نوع جامعه ارائه دادم که به نمونه هایی از آن مثال ها اجمالا اشاره می کنم.
  • ابراهیم موسی پور صفحات 163-181
    نقش و میزان و کیفیت حضور و بروز عناصر و مولفه های دینی و به ویژه مذهبی در تنظیم و ساماندهی، تغییر جهت و ایجاد تغییرات ساختاری، در برنامه های مسافرتی و نظام جابه جایی مکانی و تجربه های طی مسافت در زندگی روزانه مردم و یا اساسآ پدید آوردن انگیزه های جدید یا ایجاد برنامه ها و آیین های تازه در این زمینه، در ایران عصر صفویه قاجاریه در مقاله حاضر مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده شده است که بسیاری از اجزای تشکیل دهنده نظام مسافرت و حمل و نقل در این دوران اعم از مولفه های معنوی و خرده فرهنگی چون انگیزه ها، انتخاب زمان، آیین های رایج و نیز اجزا و مولفه های مادی همچون وسائط حمل و نقل و تسهیلات مسافرتی در حد قابل ملاحظه ای در چارچوب آموزه های دینی و مذهبی شکل گرفته یا دست کم تغییراتی حاصل کرده اند. اطلاعات و گزاره های این مقاله عمدتآ ناظر به زندگی روزانه مردم عادی ایران در این دوره هاست.
    کلیدواژگان: سفر، حمل و نقل، ایران عصر صفویه، قاجاریه، زندگی روزانه، فرهنگ دینی، مردم عادی
  • نقد و بررسی
|
  • Hamidreza Jalaeipour Pages 9-29
    One of the l ively and cont roversial debates in current sociology is the compat ibility or conflict between nat ionalism and democracy. This art icle will attempt to: clarify this conflict through making a dist inct ion between 11 types of nat ional ism that could be more generally categor ized under "civil nat ional ism" and "cultural nat ional ism"; argue that the civil nat ional ism is compat ible with democracy; art iculate why the cultural nat ional ism will not peacefully sit alongside democracy; propose that only civil nat ionalism may guarantee territorial and polit ical integrity of Iranian society; and discuss the implicat ions ofdifferent approaches to nat ionalism in relat ion to democracy in the context of the recent social movement in Iranian.
  • Hasan Zolfagari Pages 30-56
    Oral literature comes from cultures and life of the ethnics, which t ransfers from generat ion to another reflect ing people’s life, beliefs and customs. Proverbs are one of the most important elements of oral literature that its usage and explanat ion has led to an important role in making cultures. The art icles aims at assessing the impact of the myst icism flow on the people’s culture as well as its influence on the oral literature and cultures. This art icle has been ext racted from a project, with the same t it le, that has been conducted in the Persian Language and Literature Research Center of Tarbiat Modarres University. The author, through the ext ract ion and select ion of three hundred (300) proverbs, has shown the reflect ion of myst icism flow on the people’s l ife and their at t itudes t oward this important social flow. Addit ionally, the art icle’s othergoalis paying at tent ion to the social aspects and customs of the myst icism than the concepts and terminology. After int roduct ion, background and the research method that have been employed for studying proverbs, their definit ion along with proverbs that are related to the myst icism will be ment ioned. Then myst icisms proverbs about the Sufi’s good attributes such as greatness and pat ience, humbleness and etc. will be mentioned.
  • Mohmadhasan Saeedi Pages 57-70
    The cultural custom of circumcision has been one of the cultural customs been pract iced bymany societ ies since ancient t imes.Circumcision means to cut some part of a sexual organ. The custom was administered both for men and women. At the present t ime, many societies do not pract ice it for women. This custom was administered through lots of formalit ies in the past but today these formal it ies are reduced and even disappeared in some societ ies. The circumcision customentails religious roots and in historical texts, its origins go back to the prophet ABRAHAM and also the Jews. The present research aims at studying its terminological, histor ical, religious and cultural status. The research method applied is documental method and here I tried to give a fairly comprehensive but simple vision about it through documents and texts.
  • Hamid Abdollahyan Pages 71-93
    This art icle uses textual analysis ofAt tar Neishabour i’s book t itled "Tazkirat al-Awliya", in an at tempt to provide a cultural and histor ical analysis of the life condit ions (styles) in the 12th century Iran, To do this, the art icle first examines the data collected from the text of the book including phrases and words ment ioning foods, housing and settlement. Then we would provide a categor ical typology of food, housing and set t lement in the 12th centuryin order to use them for analysis of the cultural condit ion and modes of l iving exercised in that period. Such analysis will outline three scient ific points and cont r ibut ions as follows: 1. Anthr op ological analysis is n ow par t of communicat ive analysis of text and vise versa. It is now evident that the complex communicat ion processes used by our ancestors cannot be known without using anthropological studies. Here we only provide a textual analysis about that t ime period, however, with a focus on analysis of modes of living in t he 12th century, we would also indicate that commun icat ion and anthropological studies can meet to provide a bet ter understanding of the historical events, 2- textual analysis is a part of cultural studies as it provides the lost l ink that facil itates understanding ofeveryday l ife of the ancestors; and 3- mult idisciplinary studies provide richer and more profound knowledge about issues concerning social studies in the contemporary world. Some of the findings indicate that poor l ife condit ions at that t ime cont r ibuted to format ion myst ic and theosophistbel iefs, and created an interact ion between material culture and beliefs of everyday life.
  • Venus Ghadimi Pages 94-113
    The Achaemenidrhyta include sometypes ofcups in different forms, dimensions and materials. In some manners, it seems that some invaluable kinds of these animal-headed or protome cups were symbols of owners indicating their social ranking. Such an implicat ion ofmeaning is not accessible unless these rhyta as art ist ic objects are analyzed with a different approach common in the art ist ic studies. Because of their relat ionship with cult beverages, cups in the Indo-European bel ieving system, which have part icular importance, can be considered as symbols that due to their connect ion t o specific myths and r ituals in an expanded Indo-European symbolic system are connected to the ideological construct ion of the culture in quest ion and then after create (a) meaning(s). Concerning the const ruct ional patterns, this study, through its symbolic and interpretat ive approach and its use of new comparative mythological methods is a qualitat ive research in nature. The data, in this study, which has been gathered based on l ibrary research t r ies not only t o reach a const ruct ion through meaning of relat ions ofcups and cult drinks in the Indo-European believing system, extendible to the Achaemenid society, but also to establish a connect ion between the Achaemenidrhyta as art ist ic objects and Haoma rituals.
  • Ahmad Mohammadpour, Mehdi Alizadeh Pages 114-137
    The aim of this paper is t o explore the paradigmat ic foundat ions of interpretat ive - symbolic anthropologywith emphasis onGeertz perspect ive. The interpret at ive - symbol ic anthropology came to emerge in a per iod so called theoret ical turn at 1970s. Based on this perspect ive, the culture must be considered as a set ofsymbols,meaning and signs. Therefore, understanding the culture of society requires understanding the system of symbols and meanings. The current paper invest igates the histor ical background and paradigmat ic foundat ions of interpretat ive-symbolic anthropology including of ontological, epistemological and methodological aspects. At end, the pract ical status of Geertzian studies in Iran has been discussed and evaluated.
  • Sadegh Malek Shahmirzadi Pages 138-162
    This study is based on the architectural remains and ceramic data collected from the excavat ions at three Neolithic sites located at the Central Iranian Plateau, Tepe Zagheh, at the Alvin Plain, Sialk in the Kashan Plain and Agh Tepe located at the vicinity of Gonbad Kavoos in the Gorgan Plain. On the basis of the available informat ion, three levels of societ ies from egalitarian to hierarchical and in the third stage to an organized society with decision-making system can be seen. The archaeological evidence, specially architectural remains and pot teries from Sialk and Agh Tepe during the Format ive Plateau period, i.e. about 7500 years ago prove that the dwellers were living in simple huts, made of branches of tree, which their outside was covered with mud and the diagnost ic potteries of the period were coarse and hand-made, either plain or seldom with unrecognizable geometr icmot ifs painted with diluted red ochre. The society of this per iod is a good example of the egal itar ian society. A few nuclear families consisted of a father, mother and children living in the site for a short period of t ime that at maximum lasted for one season. Dur ing the Archaeique Plateau Per iod, about 6500 years ago, the dwellers were living in single-room houses made of pise and st ill having hand-made coarse pot ter ies e ither plain or painted. At th is per iod, the mot ifs for decorat ing the pot ter ies were simple of geomet r ic pat terns and st ill were painted with diluted red ochre. With in th is per iod, wh ile represent ing a hierarchical form of society, several nuclear families were living in an area for a longer period of t ime and when the populat ion was reached at a certain level that caused some disorders in food supply, consequently a number of familiesmoved to other regions. In this type of the societ ies, decisions were made collect ively by the dwellers. The evidence for this per iod have been collected from Tepe Zagheh in the far western part, from Sialk, in the central part and also in Agh Tepe, the most eastern part of the Central Iranian Plateau.
  • Ebrahim Mousapour Pages 163-181
    This art icle invest igates the role and qual ity of religious (Islamic) elements and specially Shi’ite teachings in regulat ion, orientat ion, structural changes in system of transport and t ravels and generally in local t ransfer and t raveling exper iences in Iranian everyday l ife or basically in or iginat ion of new mot ivat ions or new direct ions in the field in Safavid-Qajarid period Iran have been studied in this art icle and it has been shown that a great part of shaping components of Iranian transport and travel system in this era-including spir itual and sub-cultural components such as mot ivat ions, ch oosing the suitable t ime, popular r ituals, and also material elements such as t ransport means and travel facilit ies-considerably have been originated in the framework of religious teachings or influenced by these teachings.