فهرست مطالب

مطالعات سیاسی - پیاپی 11 (بهار 1390)

نشریه مطالعات سیاسی
پیاپی 11 (بهار 1390)

  • 244 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صمدکلانتری، شعیب بهمن صفحه 1
    مدارس از نقش مهم و تاثیرگذاری در فرآیند جامعه پذیری سیاسی و انتقال ارزش های مورد حمایت نظام سیاسی به نسل های آینده برخوردار می باشند. این کارکرد صحیح مدرسه می تواند به بازتولید نظام سیاسی و درونی کردن ارزش ها، هنجارها، اصول و اهداف آن منجر شود. همچنین مدارس، نقش مهمی در نحوه مشارکت مردم، افزایش مشروعیت نظام سیاسی و حفظ شاکله های هویت فردی و جمعی افراد حاضر در یک جامعه ایفا می کنند و «سرمایه های اجتماعی» را به منظور پشتیبانی از نظام سیاسی هدایت می کنند. از این رو در مقاله حاضر به نقش مدرسه در بازتولید نظام سیاسی ایران پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: مدرسه، نظام آموزشی، جامعه پذیری، فرهنگ سیاسی، بازتولید نظام سیاسی
  • احمدساعی، علی محمد حقیقی، محمود مقدس صفحه 31
    نوشتار حاضر می کوشد روند شکل گیری رادیکالیسم اسلامی را مورد بررسی قرار دهد. در این راستا تلاش می شود در پاسخ به این سوال که مدرنیسم چه نقشی در شکل گیری رادیکالیسم در مصر داشته این فرضیه بیان گردد که بنیادگرایی اسلامی و نوع افراطی آن یعنی رادیکالیسم اسلامی، قیام و شورشی علیه وضع موجود و نیز بحران چند بعدی به وجود آمده در کشورهای اسلامی به طور عام و مصر به طور خاص بعد از ورود مدرنیسم به آن کشورها بوده است. بنیادگرایی اسلامی در واقع پاسخی به مبارزه طلبی غرب و واکنشی قدرتمند نسبت به بحران های جامعه می باشد و معتقدان به این خط مشی آن را هویت جدیدی برای مسلمانان و راه حلی برای زوال و انحطاط جوامع اسلامی می دانند. به عبارت دیگر، غرب و مدرنیسم علت العلل مشکلات تلقی می گردد و چاره درد نابسامانی ها در بازگشت به اسلام راستین و ضدت با غرب و ارزش های آن دانسته می شود.
    کلیدواژگان: مدرنیسم، بنیادگرایی، رادیکالیسم اسلامی، اخوان المسلمین
  • صمدقائم پناه صفحه 51
    نوشتار حاضر به دنبال پاسخ به این سئوال است که چرا روابط ایران و ترکیه همیشه توام با تضاد و همکاری بوده است و هیچ وقت روابط دو کشور عمیق، گرم و روند تکاملی را نداشته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در شکل گیری الگوی همکاری و تضاد در روابط دو کشور در مقطع زمانی مورد نظر (2008-1989م) سه عامل ایدئولوژی، وقوع جنگ عراق علیه ایران و پیامدهای تغییر و تحولات ژئوپولتیکی منطقه ای و بین المللی بیشترین نقش را داشته اند و این نکته ای است که در این نوشتار به طور مفصل به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، تضاد، همکاری، ایالات متحده آمریکا، اسرائیل، تحولات ژئوپولتیکی، آسیای مرکزی و قفقاز، عراق، پ، ک، ک
  • محمدعلی خسروی، عباسعلی جباری ثانی صفحه 83
    پیشبرد سیاست خارجی در جهان معاصر بیش از پیش به انگاره سازی ها و تصویر سازی ها وابسته شده و سیاست خارجی و تامین اهداف و منافع ملی تا حدود زیادی به میزان داشتن منابع و ابزارهای قدرت نرم بستگی دارد. دیپلماسی عمومی نیز به عنوان یکی از منابع قدرت نرم و از ابزارهای مهم سیاست خارجی به دلیل تحول در ساختار قدرت در جهان و جابجایی منابع قدرت از سخت به نرم از یک سو، و افزایش نقش افکارعمومی در مناسبات بین المللی، تاثیرگذاری فرهنگ بر روابط بین الملل و تاثیرگذاری مردم در تعیین سیاست های داخلی و خارجی از سوی دیگر، نقش بسیار ممتازی را در اجرای سیاست خارجی کشورها پیدا کرده است. در این نوشتار سعی شده است؛ ضمن نگاهی گذرا به مفاهیم دیپلماسی عمومی، به ظرفیت های بالقوه و بالفعل جمهوری اسلامی ایران در حوزه فرهنگ نیز اشاره شود.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، سیاست خارجی، قدرت نرم، دیپلماسی عمومی، فرهنگ
  • مجتبی صداقتی فرد صفحه 117
    هدف از پژوهش حاضر بررسی و سنجش آنومی سیاسی و برخی متغیرهای مرتبط با آن بر اساس مبانی نظری (احساس اثربخشی اجتماعی- سیاسی، اعتماد اجتماعی- سیاسی، احساس ناعادلانه بودن قواعد و فردگرایی (التزام مدنی) در سطح دانشجویان ایرانی است. در مبانی نظری، آراء دورکیم در باب آنومی سیاسی مورد بحث و تفسیر قرار می گیرد. روش تحقیق از نوع زمینه یابی یا پیمایش است و اطلاعات مورد نظر از طریق یک پرسشنامه محقق ساخته گردآوری گردیده است. جامعه آماری را دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی تشکیل می دهد. حجم نمونه حدود 350 نفر برآورد گردید که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند. یافته ها نشان می دهد که آراء پاسخگویان (دانشجویان نمونه) نشان دهنده وجود حد بالاتر از متوسط آنومی سیاسی است. یافته های دیگر حاکی از این بود که احساس اثربخشی اجتماعی- سیاسی در سطحی کمتر از متوسط، اعتماد اجتماعی- سیاسی و متغیر ناعادلانه بودن قواعد در سطحی نزدیک متوسط، و متغیر فردگرایی (التزام مدنی) در سطح متوسط در دانشجویان مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: آنومی سیاسی، اعتماد اجتماعی، سیاسی، عادلانه بودن قواعد، اثر بخشی اجتماعی، سیاسی، فردگرایی (عدم التزام مدنی)
  • سید حسین سیف زاده، احد نوری اصل صفحه 143
    همراه با تحولات ایجاد شده در نظم و نسق داخلی و محیطی فردی- جهانی شده ایران، نیاز مدنی برای چارچوبدهی مفهومی به لایه های هویت متکثر ایرانی، بیش از پیش محسوس شده است. به رغم این نیاز مدنی، نه نگاه وحدت گرای پیشینی- نظم اولیه ای (قومی- فرقه ای) به هویت انسانی توانسته هویت پیشامدرن ایرانی را همچون سابق پایدار نگه دارد، و نه تلاش برای جایگزین ساختن هویت ملی نوین توانسته درونی شود. پژوهش حاضر توان مدل «هویت گفتمانی» را در تحقق آرمان های قانون اساسی در تحقق حقوق این گروه ها به آزمون گذاشته است. لذا فرضیه پژوهش حاضر آنست که با مدل «هویت گفتمانی» می توان همپارچگی هویت ملی ایرانی را در فضای سیال نظم نوین حفظ نمود. همپارچه گرائی گرچه بر محور نقش آفرین نهاد ملت-دولت سامان می یابد، اما بر خلاف نگاه مدرنیستی، زائل کننده دیگر لایه های هویتی نیست.
    کلیدواژگان: نظام سیاسی، حقوق شهروندی، بحران هویتی، همپارچگی، گفتمان
  • شهروز شریعتی، مهدی عباسی صفحه 171
    مروری بر تاریخ انقلاب اسلامی ایران، نشان می دهد تصمیمات و سیاست های حکومت پهلوی در موارد بسیاری تحت تاثیر راهبردها و موضع گیری های بلوک غرب و از جمله رهبران دولت ایالات متحده قرار داشت. این نوشتار با بهره گیری از نظریه «تصمیم گیری» می کوشد تا به این پرسش، پاسخ دهد که تناقض های تصمیم گیری دولت کارتر چه تاثیری بر فرآیند انقلاب ایران بر جای گذاشت؟ در این راستا مقاله حاضر نخست به بررسی آموزه های نظریه تصمیم گیری در سیاست خارجی و مدل های آن می پردازد و سپس با اشاره به برخی از مهمترین جریان هایی موثر در دستگاه تصمیم سازی و تصمیم گیری دولت کارتر، تاثیرات تناقض های نظام تصمیم گیری آمریکا را بر حکومت پهلوی دوم و انقلابیون، بررسی می کند و در عین حال توانمندی نظریه ی مذکور را در تبیین حوادث انقلاب اسلامی، مورد آزمون قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ایران، آمریکا، تصمیم گیری، کارتر، پهلوی، انقلاب اسلامی
  • طهماسب علیپوریانی، مختار نوری صفحه 207
    تاریخ اندیشه سیاسی غرب را به طور کلی می توان به سه پارادایم پیشامدرن، مدرن و پسا مدرن تقسیم نمود. مقاله حاضر تلاش دارد که ضمن طرح مبانی جهان بینی مدرن و پسامدرن، با استفاده از روش مقایسه ای به مطالعه مولفه هایی همچون معرفت شناسی، هستی شناسی و انسان شناسی در دو پارادایم مدرن و پسامدرن بپردازد. به عبارت دیگر هدف از طرح بحث حاضر، بررسی دستگاه فکری مدرنیته و عناصر بنیادین تشکیل دهنده آن که طی دوران تکوین جهان، جامعه و انسان مدرن فراهم آمدند از یکسو و شناخت فرایند نقد پسا مدرن از سوی دیگر است. بنابراین نوشته حاضر می کوشد که سه قسمت اصلی اندیشه در دو پارادایم مدرن و پسامدرن را با هم مقایسه نماید تا به ناهمسانی و ناهمگونی های این پارادایم های متعارض از منظر معرفت شناسی، هستی شناسی و انسان شناسی پی ببرد.
    کلیدواژگان: مدرنیته، پسا مدرنیسم، معرفت شناسی، هستی شناسی، انسان شناسی
|
  • Samad Kalantari , Shoaib Bahman Page 1
    Schools play strong role in the process of political sociology and the transition of cultural values to the next generations. This function of school could lead to the reproduction of existing political system and internalization of nation’s values، principles and goals. Schools also play significant role in the public participation، higher legitimacy of political system، the preservation of public and individual identity and the social capital for the support of political system. Hence، it is tried in this article to study the role of school in the reproduction of existing political system.
  • Ahmed Saei , Alimohamad Haghighi Mahmoud Moghadas Page 31
    This article aims to find out the roots of Islamic radicalism. With this aim in mind، the proposed hypothesis is that the Islamic fundamentalism and its extremist faction conventionally called “Islamic Radicalism” are revolt against existing situation. Multidimensional crisis in Islamic nations in general and Egypt in particular is the consequence of introduced modernism in these countries. In fact، Islamic fundamentalism has set itself to challenge the west and react strongly against the social crisis produced by modernism. Proponents of Islamic fundamentalism argue that this movement is a new identity for Moslems and a solution in preventing the social deviation and decay in Islamic world. In other words، west and modernism is perceived by Moslem fundamentalists to be the cause of all problems in the world. Proposed alternative by the proponents of Islamic fundamentalism is to return to the real Islam and animosity against western nations and their values.
  • Samad Ghaempanah Page 51
    It is aimed in this article to answer this question as to why the relation between Iran and Turkey has been both conflictual and cooperative and this relation has never been very friendly and evolutionary. Findings in this research show that the Iran-Turkey relations within the years of 1989-2008 has been strongly influenced by three factors of ideology، Iran-Iraq war، the regional and international geopolitical changes. The impact of these factors on the Iran-turkey relationship is what to be considered in this article.
  • Mohammadali Khosravi , Abbasali Jabbari Sani, M.A Page 83
    Implementation of foreign policy in our contemporary world is more and more based on imagination and speculation of decision makers. Achievements in Foreign policy and the attainment of national goals and national interests are depended mainly on the availability of resources and، now a day، on software power of nation. General diplomacy as one of the sources of software power and a tool of foreign policy due to the changes in world power structure and displacement of hardware power by soft one and also increasing influence of public opinion in international relation all of which has now led to the stronger public and cultural role in the formation of foreign policy. In this article، it is tried to have a look at the principles of general diplomacy، the capacity and the role of culture as influential factors on the Iranian foreign policy.
  • Mojtaba Sedaghatifard Page 117
    The main objective in this paper is to survey the level of political anomie among Iranian students using some theoretical Concepts such as: feeling of effectiveness on sociopolitical issues; sociopolitical trusts; and the feeling toward the rules and regulations. Theoretical arguments، including Durkheim’s theoretical reflections on political anomie، are presented. Field survey is the applied method of collecting data through a researcher made questionnaire. Students of Islamic Azad University constituted the statistical population of this research. A sample of 350 respondents completed the questionnaire. Cluster sampling applied to the selection of students. Findings show that respondents suffer from political anomie at the rate of higher than average on a five points scale. Respondents also express low effectiveness on sociopolitical issues; their feeling of sociopolitical trust and civic obligations are average on this scale.
  • Seyed Hosein Saifzadeh , Ahmad Noori Asl, M.A Page 143
    Along the line of changes in the internal order and the globalized environment، the need for conceptual framework for understanding pluralistic identity of Iranian society is felt. In spite of this civic need، neither the past order due to the ethnic integration could have preserved the Iranian identity prior to the modernity nor is the attempt for replacing the national identity with other identity could be internalized. In this article، the capability of the model” identity discourse’ in materialization of ideals in constitutions and the realization of the rights of citizens is examined. So، the hypothesis presented is that with the model of “identity discourse” the harmony of Iranian national identity in a changing environment of the new order could be preserved. Social harmony is obtained on the base of the role played by the institutions of nation-state. However، in spite of modernity outlook، the identity of other layers of society is not going to be seriously threatened or ruined.
  • Shahrooz Shariati , Mahdi Abbasi, M. A Page 171
    A review of the history of Islamic revolution shows that the decisions and policies of Pahlavi’s government were; to a great extend، under the influence of western bloc including U. S. leaders. It is aimed in this paper to find out the impact of Carter’s paradoxical decisions on the occurrence of Islamic revolution in Iran. With this in mind as main objective، the principles of “decision making model” in foreign policy are applied to the making of decisions during Pahlavi’s regime and Islamic revolution. Then، this paper addresses the impact of Carter’s paradoxical decisions on both Pahlavi’s regime and the process of Islamic Revolution. It is also tried to examine the capability of decision making theory in the explanation of Islamic revolution.
  • Tahmasb Ali Pouriani , Mokhtar Noori, M.A Page 207
    The history of western thought could be categorized generally into three paradigms of pre-modern، modern and post-modern. It is tried in this article to explore comparatively the worldviews of modernity and post-modernity based on three concepts of epistemology، ontology and anthropology. In other words، the main objective of the argument is to make an in-depth enquiry into the roots and fundamental ingredients of modernity. The question raised is what were the criticisms and weaknesses of modernity which led to the emergence of the school of thought called post-modernism? Hence، three concepts of epistemology، ontology and anthropology are applied as ingredients of comparison between the two paradigms of modernity and post-modernity.