فهرست مطالب

مطالعات سیاسی - پیاپی 10 (زمستان 1389)

نشریه مطالعات سیاسی
پیاپی 10 (زمستان 1389)

  • 218 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالقاسم طاهری، قاسم ترابی صفحه 1
    سیاست خارجی آمریکا، بویژه در مورد مناطق نفت خیز و به خصوص در رابطه با خاورمیانه، به شدت تحت تاثیر متغیر نفت قرار داشته و دارد. حضور گسترده این کشور در مناطق نفت خیز، به همراه هزینه های گسترده سیاسی و اقتصادی حضور سیاسی و نظامی و همچنین اقداماتی دولت آمریکا برای تضمین عرضه نفت، همگی نشان دهنده نقش برجسته این ماده حیاتی در سیاست های کلان نظامی و امنیتی آمریکا هستند. اهمیت این موضوع به حدی است که بدون درک جایگاه نفت در سامان سیاسی، اقتصادی و نظامی آمریکا، به آسانی نمی توان درک روشنی از استراتژی های امنیتی و نظامی این کشور داشت. بر این اساس مقاله حاضر با هدف درک این موضوع و همچنین شناسایی اقدامات و سیاست های آمریکا با هدف کنترل و تضمین عرضه نفت، به بررسی دکترین های نفتی آمریکا در قالب استراتژی‎ های کلان نظامی و امنیتی و همچنین جایگاه برجسته نفت در روابط بین الملل کنونی می پردازد. ضمن اینکه در بخش آخر به بررسی دکترین انرژی اوباما، که به شکل ویژه تاکید فراوانی بر کاهش وابستگی آمریکا به واردات نفت از طریق برنامه های همچون روی آوردن به انرژی های جدید، متنوع سازی منابع سوخت و افزایش بهره وری دارد، پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: دکترین های نفتی، خاورمیانه، باراک اوباما، استراتژی های امنیتی، انرژی های جدید
  • مجید بزرگمهری صفحه 29
    در سال های اخیر سیاست جدید سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) براساس توانایی های این سازمان در گسترش حوزه های جغرافیایی تحت پوشش و افزایش شرح وظایف از جمله مبارزه با تروریسم ارزیابی می گردد. ناتو با استفاده از خلاء قدرت ناشی از اضمحلال پیمان ورشو تلاش دارد ضمن باز تعریف شرح وظایف خود با عنایت به تحول مفاهیم قدرت و امنیت و مولفه های هریک، دامنه نفوذ خود را از حوزه جغرافیایی سنتی خود یعنی آتلانتیک و اروپا به آسیا، اقیانوسیه و خاورمیانه گسترش دهد. نوشتار حاضر با بهره گیری از متدولوژی توصیفی- تحلیلی و با هدف شناخت توانایی ها و چالش های فراروی ناتو در برقراری امنیت در افغانستان در صدد پاسخگویی به سوال اصلی چگونگی وضعیت فعلی حضور ناتو در افغانستان و میزان موفقیت آن در محو پایگاه های تغذیه تروریسم در این کشور می باشد.
    کلیدواژگان: ناتو، افغانستان، طالبان، امنیت، تروریسم
  • علیرضا سمیعی اصفهانی، یونس خداپرست صفحه 55
    حکومت شخصی و نوع افراطی آن «سلطانیسم» به تعبیر ماکس وبر گونه ای از سلطه یا اقتدار سنتی است و بنابر دیدگاه نظریه پردازان سیاست و حکومت تطبیقی در سده بیستم با ویژگی هایی همچون شخصی شدن قدرت سیاسی، ضعف شدید نهادهای سیاسی و مدنی، فساد سیاسی، و... مشخص می شود. در ایران نخستین حکومت شخصی مدرن در قالب دولت مطلقه رضاشاهی با وقوع کودتای نظامی سوم اسفند 1299شمسی شکل گرفت و پس از آن با تکیه بر ارتش مدرن به عنوان سنگ پایه و مهمترین ستون قدرت سلسله جدید تلاش کرد مسیر خود را به سوی خودکامگی هموار نماید. این ارتش با انجام کودتاهای 1332 و 1359 (کودتای نوژه) سعی کرد اساسی ترین رسالت خود یعنی حفظ و حراست از خاندان پهلوی را به نحو احسن انجام دهد. با این حال، این نهاد کلیدی در نظام سلطنتی پهلوی ها در نهایت نتوانست حکومت شخصی محمدرضا شاه را از فروپاشی برهاند. پاسخ به این مساله و پرسش هایی از این دست هدف اصلی نوشتار حاضر را تشکیل می دهد. بدین منظور تلاش خواهد شد با بهره گیری از الگوی نظری صاحبنظرانی چون؛ جانوویتز (مدل پادگانی)، هانتینگتون (ایدئولوژی) و به ویژه اس.ای فاینر به بررسی مقایسه ای سه کودتای 1299، 1332، 1359 در بعد رهبری، ایدئولوژی، سطوح مداخله نظامیان در سیاست ایران معاصر و همچنین نقش قدرت های خارجی در اجرا و تحکیم این روند پرداخته شود.
    کلیدواژگان: حکومت شخصی، کودتای نظامی، رضاشاه، محمدرضا شاه، جمهوری اسلامی
  • علی دارابی صفحه 89
    جان لاک از برجسته ترین نظریه پردازان مالکیت در جامعه بورژوازی بشمار می آید که از دیدگاه عقلانی و نسبتا اخلاقی وی برای توجیه نابرابری در داخل، و کارآمدی استعمار و نظام سلطه در جامعه بین المللی در قالب لیبرالیسم اقتصادی سرمایه داری بهره گرفته شده است. این مقاله ضمن تبیین اوضاع و احوال اقتصادی انگلستان در زمان جان لاک و چگونگی زوال نظام زمین داری و برقراری دولت های متمرکز و قوام گرفتن طبقه سوداگر (بورژوازی) با هدف پاسخ به این سوال بنیادی که جان لاک با نظریه «کار- ارزش» و پیوند بین دو مقوله آزادی و انباشت سرمایه چگونه توانست توجیه ای اخلاقی و فلسفی برای تسلط ثروتمندان بر توده فقیر در داخل و استعمار انگلستان در نظام بین الملل بیابد به رشته تحریر در آمده است. این نوشتار همچنین برانست که با رمز گشایی از نظریه کار- ارزش نشان دهد که چرا و چگونه بحث از مالکیت و احترام به حقوق مالک یکی از بنیادی ترین ارکان اقتصادی لیبرالیستی و تشکیل نظام لیبرالیسم بشمار می آید؟
    کلیدواژگان: مالکیت، وضع طبیعی، قرارداد اجتماعی، دولت لیبرال، جامعه بورژوازی
  • رضاعلی محسنی صفحه 117
    اساسا حقوق شهروندی بر سه اصل حقوق مدنی، حقوق سیاسی و حقوق اجتماعی بنیان نهاده شده و از ارکان اصلی حقوق بشر محسوب می شود. شهروند در جوامع دموکراتیک به افرادی اطلاق می شود که تابعیت کشوری را دارا می باشند و به تبع این وابستگی از حقوق و مزایایی برخوردار می شوند که در قانون اساسی و سایر قوانین عادی در آن کشور به تصویب رسیده است. شهروندی به عنوان یک پایگاه و نقش اجتماعی مدرن فراگیر، مجموعه ای به هم پیوسته از حقوق و وظایف برابر همگانی ناظر بر احساس تعلق اجتماعی به جامعه و موثر در مشارکت همگانی فارغ از تعلقات نژادی، قومی، طبقاتی، فرهنگی و مذهبی است. حقوق شهروندی که مبتنی است بر قرارداد متقابل اجتماعی و یک سلسله حقوق متقابل «دولت بر مردم» و «مردم بر دولت» و به عنوان یک احساس مشترک عمومی نسبت به هویت ملی و اجتماعی با موانع و مشکلاتی همراه است. موانع و مشکلات اجرای حقوق شهروندی در ایران، بیش از هر عوامل معطوف به عدم تبیین جایگاه حقوق شهروندی، فقدان آموزش حقوق شهروندی و عدم نهادینه شدن آن در لایه های متعدد اجتماعی است. این نوشتار به بررسی عوامل یاد شده و ارایه راهکارهای اجرایی حقوق شهروندی می پردازد.
    کلیدواژگان: شهروند، حقوق شهروندی، حقوق مدنی، حقوق سیاسی، حقوق اجتماعی، آموزش
  • علی شیرخانی صفحه 145
    انسان های موجود در کره زمین، تقریبا، به طور مساوی به دو گونه زن و مرد تقسیم شده اند. از آغاز زندگی مشترک میان انسان ها، همواره سلطه و حاکمیت از آن مردان بوده است. پرسش این است که، از نظر قرآن که محکم ترین سند وحی است، آیا سلطه و استیلای زنان ناروا و نامشروع می باشد؟ بدین معنی که، در صورت احراز مسوولیت، گناه مرتکب شده اند؟ در این مقاله سه آیه مهم از سوره های قرآنی (228 بقره، 34 نساء و 33 احزاب) که فقها و علمای سلف و خلف، از این آیات برای منع پذیرش مسوولیت مدنی از سوی زنان، استفاده کرده اند، مورد نقد و بررسی قرار گرفته و نتیجه به دست آمده، آن است که آیات مذکور از لحاظ دلالی، نافی مسوولیت زنان نیستند و زنان می توانند مسوولیت، ریاست، وزارت و... داشته باشند. حداکثر دلالت آیات، مربوط به شوون خانوادگی بوده و یکی از آیات نیز کلا مربوط به زنان پیامبر است و هیچ ارتباطی به موضوع بحث ندارد.
    کلیدواژگان: قرآن، زنان، مسوولیت، ریاست، سلطه و مسوولیت مدنی
  • حسن شمسینی غیاثوند صفحه 169
    نظریه پردازان و تحلیل گران جامعه ایران دیدگاه های مختلفی نسبت به تشکیل دولت مدرن و تحول در کارکردهای آن دولت در تاریخ معاصر ایران بخصوص دولت پهلوی دوم ارایه کرده اند. البته هرکدام از این نظریات در قالب های مختلف سنتی (تداوم دولت های کلاسیک)، ترکیب گرا(تداخل ویژگی های جدید در ویژگی های سنتی دولت در ایران)، تطبیق گرا (بهره گیری از تجربه دولت مدرن در غرب برای دولت جدید در ایران) و برون گرا (تبیین ماهیت دولت پهلوی براساس استعمار و وابستگی) استفاده کرده اند. در قالب نظریه های برون گرا به نظریات مختلفی همچون دولت وابسته شاپور رواسانی، دولت سلطه پذیر گازیوروسکی، دولت استبداد شرقی، دولت شبه پیرامونی جان فوران می توان اشاره کرد. در این نظریات مولفه های همچون سلطه پذیری نظام پهلوی دوم از غرب، وابستگی به آمریکا، نگرش ابزاری غرب به ایران، فقدان پایگاه اجتماعی دولت پهلوی دوم، نگرش امنیتی غرب به ایران، نادیده گرفتن تحولات اجتماعی و نیروهای سیاسی متعارض در ایران، استقلال بالای دولت، نوسازی براساس الگوهای غربی، توسعه نامتوازن، تحولات اقتصادی بر اساس خواسته ها و انتظارات غرب، بی تعادلی در جامعه، بی هویتی، جامعه بی طبقه، تفکیک دولت از جامعه (نگرش جزیره ای به دولت) درباره ماهیت دولت پهلوی دوم مورد تاکید قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: نظام پهلوی دوم، دولت، وابستگی، استعمار، دولت دست نشانده
  • فرشته نصر اللهی صفحه 189
    امروزه پژوهش گران به نقش مذهب در شکل دهی جریان ها، روابط و تحولات سیاسی در جهان و بالاخص آسیای جنوب غربی اذعان دارند. به ویژه اینکه نقش مذهب را در حل و فصل و یا تشدید منازعات نمی توان نادیده گرفت. مذهب عامل مهمی در شکل دهی به ارزش های فردی و اجتماعی است و می تواند در شیوه تعیین و تنظیم سیاست در حوزه های داخلی و خارجی نقش تعیین کننده ای داشته باشد. وفاداری های مذهبی اگرچه گهگاه نقش مثبتی در افزایش تعاملات منطقه ای داشته، اما در اکثر موارد تقویت گفتمان های مبتنی بر تعهدات مذهبی و فرقه ای موجب دور شدن کشورها از هم و تنش آلود شدن روابط در سطح منطقه شده لذا به عنوان یکی از مهمترین موانع شکل گیری ساختارهای نهادی و کارگزاری های منطقه ای در جنوب غرب آسیا شناخته می شود. ارزش های مذهبی دارای چارچوب های غیر منعطفی هستند و همچنین در مورد ارزش ها نمی توان چانه زنی نمود، لذا هرچه گفتمان های مذهبی و فرقه ای در منطقه تقویت شود زمینه های نزاع و نا امنی تقویت شده و امکان شکل گیری ساختارهای منطقه ای محدود می شود.
    کلیدواژگان: موازنه قوا، رئالیسم، ارزش های پسینی، ارزش های پیشینی، مذهب گرایی، فرقه گرایی
|
  • Abolghasem Taheri , Reza Torabi Page 1
    American foreign policy، particularly with respect to the oil region of the Middle East، is highly influenced by United States need for oil. The decades’ presence of the United States in the oil rich region of the Middle East along with its high political، economical and military costs to guarantee oil flow to the United States is indicative of how oil is important in the formulation of Macro foreign policy strategies by the United States. Thus، it is obvious that without an in depth understanding of role of oil in the politics، economy and military strategies of the United State one cannot have a clear grasp and perception of the nature of the security and military strategies formulate by this country. Hence، it is aimed in this article to understand how the goal of guaranteeing the oil flow to the United States influences the formulation of security and military strategy of this nation. Obama’s energy doctrine which is based on the reduction of United States dependence on the imported oil and search for the possibilities of finding new sources of energy and other alternative fuel efficient sources are explored and analyzed in the last part of this article.
  • Majid Bozorgmehri Page 29
    In recent years، NATO’s new policy is assessed in accordance to the abilities of expanding its geographical sphere and increased role in world’s affairs including fight against terrorism. By taking advantage of present power vacuum، due to falling apart of WARSAW Pact after the demise of communism in Russia and other communist nations in Eastern Europe، NATO tries to expand its sphere of influence from its traditional area، such as Atlantic and Europe، to Asia، Oceanic and Middle East. The present study، by employing the descriptive-analytic method، aims to know the capabilities of NATO and challenges faced with in establishing order and security in Afghanistan. Hence، the main question to be answered in this paper is what are the prospects of NATO being able to eliminate the network and the bases of terrorism in Afghanistan?
  • Alireza Samiee Esfahani , Younes Khodaparast, M.A Page 55
    In Weberian viewpoint personalist rule and its extreme version، sultanism، is a type of traditional authority which also according to the theorists of comparative politics and government of the 20th century، should be placed in the category of non-democratic regimes. These regimes are usually characterized by personalization of power، institutional weakness، political corruption، use of violence and coercive instruments and so on. In Iran، the first personalist government was Reza Shah’s absolutist state which was established as the result of 1299 coup d’état، after that، by relying on modern army، the foundation of a new dynasty was set up and the path was paved toward authoritarianism. Although this army tried to secure Pahlavi''s dynasty by 1332 and 1359 coup d’état but this key institution in Pahlavi''s presonalist state finally failed to rescue it from overthrow. The main purpose of this article is to answer this question and other similar ones. To do so، in comparative perspective and by using theoretical models of theorists like Janowitz، Huntington and especially A. S. Finer، we try to study three coup d’état in terms of leadership، ideology and the extent of soldier''s intervention in politics and also the role of foreign powers in establishing this trend.
  • Darabi, Ali Page 89
    John Lock is considered one of the most prominent theorists on property in bourgeois society. His intellectual and، to some extent، moral views are applied to the rationalization of inequality within the nation and the efficiency of colonialism and dominance in the international community within the system of liberal economy and capitalism. This article analyses the Britain’s economic condition during John Lock’s life time and explain how the landlord system and the establishment of centralized government and bourgeois class deteriorated. Hence، the main objective in this article is how John Lock with his theory of “Labor-value” and the linkage between two concepts of liberty and capital accumulation could provide philosophic and moral rational for capitalists grip on the poor internally and the success of British colonialism in international community. This paper also intends، by decoding the theory of “Labor-value “to show how and why property and respect for the right of property owners has become one of the fundamental pillars of liberal economy and the development of liberal system.
  • Reza-Ali Mohseni Page 117
    In general، citizenship right is defined in terms of three principles of civic، political and social rights. These rights are considered to be the main constituents of human rights. Citizens in democratic societies enjoy the rights and privileges granted to the citizens by the constitution، civil law and other social rules and regulations. Citizenship as a status and modern social role is composed of an interdepended collection of inclusive equal rights and duties، social belonging، the enjoyment of justice and equal protection of law irrespective of the race، ethnicity، class، culture and religion. Problems and obstacles accompanying the administration of the rights of citizenship in Iran، are more than anything else، obscurity surrounding the citizenship status، unfamiliarity of citizens of their rights and obligations، the lack of opportunity to train and educate citizens of their civil rights and finaly internalization of these rights by individuals in various layers of society. This article explores factors serving as obstacles to the citizen’s awareness of their civil rights and then offers viable procedural approaches to the realization and administration of civil rights.
  • Ali Shirkhani Page 145
    Population on the earth is divided almost equally into two genders of men and women. Paternalism has been the order of the day since when man set foot on the earth. The question posed is how Quran which is the words of God، judges paternalism. In this article، it is aimed to investigate Quran verses 228، 34 and 33 in Surah Bagharah، Nesa and Ahzab respectively which jurist consults of the past and present considers them to imply women deprivation of assuming civil responsibilities. Conclusion in this article is that the above Quran’s verses referred to above negate the deprivation of women from being involved in civic activities. Women are authorized to become chairs and ministers، limitations as such are limited only to prophets’ wives.
  • Hasan Shamsini Ghiasvand Page 169
    One of the most important aspects of contemporary Iranian history has been the formation of modern state and its functional evolvement. In fact، one of the most important changes in the aftermath of Iranian constitutional revolution has been the changes in the nature، structure، and functions of government. That is why theorists and analysts of contemporary history express different views on Iranian governments and in particular on the governments during the reign of Pahlavi the second. These analysts use different approaches such as traditionalism، integrative، comparative and extraversions in their reflection on the government in Iran. Such studies include Ravasani ’s “dependent governments” Gasiorowski’s “cliental governments”، Foran’s “oriental despotism”. These approaches apply the following concepts in their study of governments in Iran: clientalistic nature of Iranian governments، dependence on west، instrumental approach of the west toward Iran ignoring political forces، rivalry of political forces، classless society، the crisis of identity and consideration of Iran as an Island.
  • Freshteh Nasrollahi, M.A Page 189
    Nowadays، researchers support the notion that religion plays significant role in formulation of governmental policies، generation of factions and political development in the world in general and Southwest Asia in particular. Based on our historical experiences، religious role in exacerbation and/or resolution of conflicts cannot be denied. Religious royalties even though in some occasions have been instrumental in furthering regional cooperation،، however، quite often has led to the distancing of nations from each other and increased tensions among nations of this region. That is why religious royalty considered as obstacle to the formation of structural and administrative institutionalization which could provide grounds and opportunities for negotiation and peaceful resolution of conflicts. Religious principles and values are fixed and as such leaves no room for bargaining. Thus، increased religious and sectarian discourses in the region would lead to more conflict and insecurity، hence، limits the development of regional structures to further cooperation among the nations of region.