فهرست مطالب

مطالعات سیاسی - پیاپی 9 (پاییز 1389)

نشریه مطالعات سیاسی
پیاپی 9 (پاییز 1389)

  • 208 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/11/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • کیهان بزرگر، علی آدمی صفحه 1
    نوشتار حاضر با مضمون راهبرد نگاه به شرق و سازمان همکاری شانگهای در سیاست خارجی و جایگاه آن در تامین امنیت و منافع ملی جمهوری اسلامی ایران، درپی آن است تا امکان دستیابی به منافع سیاسی و امنیتی را بواسطه همکاری با حوزه شرقی آسیایی بررسی نماید. در این مقاله شرق حوزه تمدنی و هویتی ای است که با فاصله از تقسیم بندی های ایدئولوژیک و با تاکید بر منافع امنیتی و ملی کشورها، فرصت های جدیدی فراروی جمهوری اسلامی می گذارد. نویسندگان مقاله بر این اعتقادند که منطقه گرایی با رویکردی شرق نیاز ضروری کشور در عصر حاضر می باشد چراکه وجود قرابت های فراوان هویتی و فرهنگی و مکمل بودن اقتصاد این کشورها در تعامل با ایران بخصوص اقتصاد و امنیت انرژی، امکان تامین بخشی از نیازهای مهم اقتصادی کشور را سبب می شود و همگرایی در عرصه سیاست فعلی، در دراز مدت تامین کننده نیازها و ضرورت های استراتژیک و امنیتی خواهد بود.
    کلیدواژگان: نگاه به شرق و غرب، سازمان همکاری شانگهای، امنیت، منافع ملی، منطقه گرایی
  • صادق زیباکلام، حسین اصبغی، داوود افشاری صفحه 31
    مشارکت سیاسی، به ویژه از نقطه نظر حضور در انتخابات، یکی از مهمترین مولفه های رفتار سیاسی شهروندان، چه از منظر پژوهشگران رفتار سیاسی و چه از حیث مدیریت سیاسی جامعه در حال تحول ایران، محسوب می شود. مقاله حاضرکه به بررسی رابطه میان پایگاه اجتماعی- اقتصادی رای دهندگان شهرستان دشتستان و میزان مشارکت سیاسی آنان در انتخابات دهم ریاست جمهوری می پردازد، یک تحقیق پیمایشی است که به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ جمع آوری داده ها، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. به منظور گردآوری داده های تحقیق از روش پرسشنامه استفاده شده که مرکب از دو بخش نگرش های سیاسی و پایگاه اجتماعی- اقتصادی است. هرچند دیدگاه های موجود نشاندهنده رابطه مستقیم میان متغیر های بالاست، اما یافته ها در این پژوهش نشان می دهد که با افزایش سطح پایگاه ها، از میزان مشارکت کاسته شده و بالعکس با کاهش سطح آن، میزان مشارکت افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، پایگاه اجتماعی، اقتصادی، انتخابات، رای دهندگان شهرستان دشتستان
  • علیرضا رضایی، عباس صالحی صفحه 51
    ظرفیت های سازمان همکاری شانگهای با توجه به عضویت دو عضو از پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل (روسیه و چین) در این سازمان، دارا بودن بیش از یک سوم جمعیت جهان، وسعت قابل توجه و توانمندی های اقتصادی، نوید یک ائتلاف بالقوه توانمند را می دهد. جمهوری اسلامی ایران هم اکنون عضو ناظر در این سازمان است و با توجه به درخواست اش جهت عضویت دائم در این سازمان، به نظر می رسد بررسی پیامدهای عضویت ایران در این سازمان در قالب تبیین فرصت ها و چالش های عضویت، بتواند سیاستگذاری در ارتباط با مساله مذکور را در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران تسهیل نماید. این نوشتار برآنست که عضویت دائم ایران در این سازمان میتواند از چهار جنبه سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی مورد تحلیل قرار گیرد. بر این مبنا در ابتدا به تبیین تئوریک شکل گیری و تداوم سازمان همکاری شانگهای و سپس ضمن تحلیل پیامدهای چهارگانه عضویت جمهوری اسلامی ایران در این سازمان، امکان یا عدم امکان عضویت دائم در شرایط کنونی در این سازمان بررسی می شود و در پایان مواردی به عنوان پیشنهاد برای دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در این حوزه ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: سازمان همکاری شانگهای، پیامدهای عضویت دائم ایران، موازنه نرم، نظام بین الملل پسایازده سپتامبر، ایالات متحده آمریکا، اتحادیه اروپا
  • آرمین امینی، زهرا محمودی صفحه 77
    سوال اصلی که این مقاله درصدد پاسخگویی به آن می‎باشد این است که آیا امکان تکوین جامعه امن در روابط میان ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس وجود دارد؟ سوال فرعی در این مقاله آن است که چه نوع جامعه امن (سفت پیوند، سست پیوند) موجب به وجود آمدن یک جامعه امن خواهد شد. ماهیت و تاثیر سه مرحله توسعه جامعه امن نوظهور، بالنده و بالغ بر ظهور جامعه امن در منطقه چه خواهد بود. فرضیه نوشتار حاضر این است که با عنایت به عناصر بافعل و بالقوه در روابط میان ایران و کشورهای حوزه خلیج فارس مانند شناسایی متقابل دیپلماتیک، ترویج درک مشترک از تهدید علیه امنیت دولت‎ها، برقراری مکانیسم‎های اعتمادسازی و تلاش در جهت ایجاد تمهیداتی مشترک برای حل تعارضات و حذف توسل یا تهدید به زور در روابط متقابل، می‎توان روابط طرفین را در مقوله جامعه امن قرار داد.
    کلیدواژگان: ایران، همگرایی، کشورهای حوزه خلیج فارس، ثبات، جامعه امن، هویت
  • قدرت احمدیان، مختار نوری صفحه 99
    مدرنیته با گسستی معرفت شناسانه از قرون وسطی، جهان بینی جدیدی برای نوع بشر فراهم ساخت. در همین راستا این نوشتار به دنبال بررسی پارادایم مدرنیته بر اساس چند تحول اساسی است که از جمله می توان به رنسانس، پروتستانیسم، انقلاب روشنگری، انقلاب فرانسه و انقلاب صنعتی اشاره کرد. پارادایم مدرنیته بر مبنای این تحولات اساسی، درصدد ایجاد شیوه زیست جدیدی برای نوع بشر بود. به گونه ای که این شیوه زیست جدید بتواند، سعادت، رفاه و رهایی انسان را تضمین کند. اما علی رغم دستاوردهای مثبت آن، بعضی از اندیشمندان پارادایم مدرنیته را به شیوه های مختلف نقد کرده اند. در راستای بررسی این انتقادات، مقاله حاضر دو نکته مهم را مطرح می نماید: نکته اول اینکه، ایده منتقدین مدرنیته را از متفکرین کلاسیک تا مکتب فرانکفورت و منتقدین پست مدرن مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد. در نکته دوم نیز، تلاش می شود تا باورهای آن دسته از اندیشمندان را که به «گذار» از مدرنیته، و متفکران باز اندیشی چون هابرماس، گیدنز و جیمسون را که به «تداوم» در مدرنیته اعتقاد دارند مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدرنیته، پست مدرنیسم، عقلانیت ابزاری، پوزیتیویسم، عقلانیت ارتباطی، فراروایت، باز اندیشی، مدرنیته متاخر، سرمایه داری متاخر
  • نادر میرزاده کوهشاهی، حسن فارسی صفحه 129
    جمهوری اسلامی با معرفی امام خمینی (ره) و تایید اکثریت مردم ایران به عنوان نوع حکومت پس از سقوط نظام پهلوی مشخص گردید. در این خصوص سوالی که قابل طرح است این است که این نوع حکومت چه بازتابی در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران داشته است؟
    جمهوری اسلامی به عنوان نوع حکومت، در تار و پود قانون اساسی بازتاب یافته است. انتخابی بودن رهبر، انتخابی بودن رئیس جمهور، انتخابی بودن اعضای مجلس شورای اسلامی، انتخابی بودن اعضای شوراها و به رسمیت شناختن حقوق و آزادی های اساسی برای افراد ملت از مهم ترین جلوه های جمهوریت نظام و مبتنی بودن نظام بر پایه اصول دین و مذهب، اعلام رسمیت دین اسلام، لزوم مطابقت همه قوانین و مقررات نظام با موازین اسلامی و قرار گرفتن ولی فقیه در راس حکومت از مهم ترین جلوه های اسلامیت نظام در قانون اساسی است. در نوشتار حاضر و با بهره گیری از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر داده های اسنادی سعی بر این است که به پرسش فوق الذکر پاسخ داده شود.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، جمهوری اسلامی، قانون اساسی، جلوه و بازتاب
  • رضا شیرزادی صفحه 153
    مالزی یکی از کشورهای آسیای جنوب شرقی است که روند توسعه اقتصادی- اجتماعی خود را در دوره بعد از جنگ جهانی دوم، و به طور مشخص از دهه 1970م آغاز کرد. این کشور با بهره مندی از مدیریت دقیق اقتصادی، بهره گیری از تجربه نسل اول توسعه در این منطقه (ژاپن و کره جنوبی)، سرمایه گذاری خارجی و آزاد سازی اقتصادی، به سرعت رو به توسعه نهاد و امروزه یکی از کشورهای توسعه یافته مسلمان به شمار می رود. در عین حال، سیاست در این کشور، همچون ممالک توسعه یافته، دموکراتیک نیست اما رو به سوی دموکراسی دارد و در حال نزدیک شدن به آن است. نوشتار حاضر به بحث پیرامون چگونگی فرایند توسعه و بخصوص توسعه سیاسی و دموکراسی در این کشور بخصوص در سال های نخست وزیری ماهاتیر محمد (2003-1981م) می پردازد.
    کلیدواژگان: مالزی، شرق آسیا، ماهاتیر محمد، توسعه، دموکراسی، صنعتی شدن
  • جعفر جمشیدی راد صفحه 181
    وهابیت بعنوان یکی از فرق اسلامی با یاری خواهی از اندیشه های ابن تیمیه و دیگران در قرون هفتم و هشتم هجری قمری و ماقبل، در قرن دوازدهم هجری قمری به وسیله محمد بن عبدالوهاب بنیان گذاشته شد. این مقاله به چگونگی پیدایی و سازکارهای سیاسی آن به لحاظ پشتیبانی فکری و عملی وهابیت می پردازد. چیستی پایه های پیدایی و پشتیبانی سیاسی فرقه وهابیت سوال اصلی تحقیق را تشکیل می دهد. اینکه گذشته گرایی غیرعقلی و سلفی گری غیراجتهادی پایه فکری فرقه وهابیت بوده و با گذشت زمان وهابیت به وسیله استعمار و دشمنان اسلام هدایت شده است، پاسخی است که به عنوان فرضیه به سوال اصلی داده می شود. نوع تحقیق و مطالعه کتابخانه ای و توصیفی است. پیشینه تحقیق مبتنی است بر مطالعه موارد تاریخی از لابلای کتابها ومقالات مرتبط و مراجعه به برخی از سایت ها و صاحبنظران که عمدتا نگاه نقدی و غیرتاییدی نسبت به افکار و آراء وهابیت و آبشخورهای نظری آن دارند.
    کلیدواژگان: فرقه سازی، وهابیت، سلفی گری، جنبش های افراطی
|
  • Kayhan Barzgar , Ali Adami Page 1
    Researches on the strategies toward the nations of East Asia aim to evaluate the possibilities of attaining political and security interests of Islamic republic of Iran in case of increasing cooperation with these nations. Present Iranian strategies toward East are so formulated to make Iran able to neutralize the negative ramification of unilateral confrontation approaches taken by the West against Iran. So، it is tried in this article to examine how Iran could pursue its national interest within the nations of East Asia. These nations with their somewhat contrasting ideological approaches provide unfavorable conditions for Iran to formulate a coherent strategy for mutual cooperation in various areas of significant to Iran. This author believes that regionalism with an eastern approach best serves our national interest at the present time. Identity and cultural similarities’ of Islamic republic of Iran with those of these nations in East Asia provides an ample opportunity for us to pursue our security and economic objectives. Pursuing a coherent policy could provide and ensure the strategic and security necessities in the long run. Shanghai Cooperation Organization with two permanent members (Russia and China) of UN Security Council having more than one-third of the world population، vast territory and economic ability heralds a potentially powerful coalition in the future. Islamic republic of Iran with its present observation role in this organization and also the demand to become its permanent members leads to certain implications which within the framework and opportunities of membership facilitate the analysis of Iranian foreign policy. In this article، we aim to assess Iranian membership in this organization on four dimensions of Iranian politics، security، economic and culture. On this basis، we first apply theoretical explanations of the origin and continuation of Shanghai Organization. Having done this، we then study the effect of Iranian membership in this organization on dimensions of politics، security، economic and culture. Finally، the probability and improbability of Iran to become the permanent member of Shanghai Organization will be discussed and suggestions، based on our findings، will be made to the Iranian diplomatic approach.
  • Sadegh Zibakalam , Hossein Asbaghi Davood Afshari, M.A Page 31
    Political participation، taking part in elections، is considered one of the most important indicators of citizen’s political behavior from the both perspective of political behavior researchers and political management of societies in the transitional state such as Iran. This article aims to assess the relationship between socioeconomic statuses of voters in the city of Dashtestan with the level of political participation in the tenth presidential election. This is an applied survey research with respect to its objectives. Data collected through a questionnaire composed of two parts of political attitude and socio-economic status. Although the existing findings are indicative of positive relationship between above mentioned variables، however results in this research show negative relationship between socioeconomic statuses with that of political participation.
  • Alireza Rezaie , Abbas Salehi Page 51
    Shanghai Cooperation Organization with its two permanent members (Russia and China) of UN Security Counci، having more than one-third of the world population، vast territory and economic ability، heralds a potentially powerful coalition in the future. Islamic Republic of Iran، with its present observational role in this organization and the demand to become its permanent member، leads to certain implications which within the framework and opportunities of membership facilitate the analysis of Iranian foreign policy. In this article، we aim to assess Iranian membership in this organization on four dimensions of Iranian politics، security، economic and culture. On this basis، we، first apply theoretical explanation of the origin and continuation of Shanghai Organization. Having done that، we then study the effect of Iranian membership in this organization on four foretold dimensions. Finally، probability and improbability of permanent membership of Islamic republic of Iran will be discussed and suggestions are made to the Iranian diplomatic approaches.
  • Armin Amini , Zahra Mahmoudi Page 77
    The main question in this article is whether there is any possibility of building a secure society in the relation of Iran and that of nations in the Persian Gulf region? The secondary question addressed in this article is what type of secure society (tightly or loosely coupled) would lead to a secure society and what are the nature and impact of three phases of developments: nascent، ascent and mature on the emergence of a secure society in the region? Hypothesis presented in this research is that with the realization of active and potential elements as an opportunity in the creation of possibility of fostering good relations among Persian Gulf nations and also a shared understanding of threats faced these nations of the region then a serious effort for building intra trust and elimination of the grounds of conflict will emerge which could lead to the materialization of a secure society.
  • Ghodrat Ahmadian , Mokhtar Noori, M.A Page 99
    According to Gaston Bachelard (science philosopher) modernity with its epistemological detachment form that of medieval era developed a new world view for human kind. With this in mind، in this article it is tried to investigate the modernity paradigm based on a few fundamental development including renaissance، Protestantism، intellectual revolution، French and industrial revolution. With these developments، modernity paradigm had promised to set up a new way of life for humanity which would guarantee welfare and happiness for all. However، in spite of its achievements some social scientists have criticized modernity paradigm for failure to fulfill fully its pronounced desired ends. Thus، two main objectives in this article are: investigation of thoughts on modernity paradigm from classic to post modern critics; 2) inquiry into the thought of those scholars believing in transition for modernity and those holding the view of persistent modernity. In the second part of this paper the perspective of two groups of scientists such as post- modernists and revisionists such as Habermas، Gidens and Jimson will be the subject of argument.
  • Nader Mirzadeh Kuhshahi , Hasan Farsi, M.A Page 129
    Islamic Republic with the leadership of Imam Khomeini was a type government accepted by a great majority of Iranian people after the downfall of Pahlavi’s regime. Question now posed is what impact this government has had on the constitution of Islamic republic of Iran. Findings in this research are indicative that the Islamic principles are reflected in the warp and woof of constitution. Electivity of the office of supreme leader، presidential، congressional، city councils، official recognition of the individual right and liberty are the most important reflection of Islamic system having its roots deep in the rules and regulations of religion. The necessitation of enacting all constitutional articles and civil laws in accordance to the laws and principles of religion، and also the constitutional requirement of the head of the state to be selected from among the highest religious Jurists are all a clear manifestation of religious principles in the constitution.
  • Reza Shirzadi Page 153
    Malaysia is one of the Asian southeast countries which began its socioeconomic development after the Second World War and particularly during 1970’s. This country applied the exact economic management and used the development experience of the first generation in the region (Japan and south Korea)، foreign investment and free enterprise system in its road to development and it is today one of the developed Muslim nations. Though، this nations، as of yet، is not politically as democratic as developed nations، however، it increasingly marching toward a more democratic political system. This article aims to present argument on the process of economic and political development Malaysia.
  • Jafar Jamshidirad Page 181
    Vahabiyat Sect، as an Islamic sect، having its origin in the thought of Ibn-timieh and other scholars in the 7th and 8th centuries (hejri-qamari)، was founded by Mohammad Ibn Abdolvahab who used the fame of his ancestor named Vahab to propagate his beliefs in 12th century (h. q.). This article addresses the grounds and political mechanism supportive of this school of thought. The main question is what are the foundations and political support of Vahabiyat doctrine? The main hypothesis states that irrational Salafi approch and non-extraction of religious principles from logical arguments forms the basis of the beliefs in this sect. Vahabiyat has been directed by colonialists. This is a librarian and descriptive study. Data in this inquiry were collected from reading books، articles and historical documents which were critical and not supportive of principles and beliefs of Vahabiyat Sect.