فهرست مطالب

مطالعات سیاسی - پیاپی 8 (تابستان 1389)

نشریه مطالعات سیاسی
پیاپی 8 (تابستان 1389)

  • 200 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1389/08/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید احمدی، حسن علیزاده صفحه 1
    تحولات فکری جهان عرب را باید حول چالش های سیاسی و اجتماعی آن مورد تحلیل قرار داد. جهان عرب در طول تاریخ خود با فراز و فرودهای تاریخی بسیاری مواجه بوده است. با مطالعه این تحولات می توان رویکردهای فکری سه گانه در جهان عرب یعنی؛ سلفی گرایی، سکولاریسم و همسازگرایی را در مراحل مختلف با تفاوت هایی بازشناسی کرد. طی یک قرن اخیر، جریان های فکری جهان عرب که از ریشه های تاریخی خود در طول قرن ها تغذیه شده اند، بار دیگر خود را بازسازی کرده اند. در حالی که سلفی گرایی عربی با رجوع به نصوص دینی و استناد به ظواهر کلام مقدس، به احیای میراث عربی اسلامی می پردازد و به کاربرد اصول عقل مدرن تمدن غرب چندان تمایلی ندارد، جریان سکولاریسم عربی با همه گرایش ها و انشعاباتش کنار نهادن دین از عرصه اجتماعی را توصیه می کند و بر جذب اصول فکری تمدن غرب تاکید می کند. در این میان، جریان همسازگرایی عربی ضمن اعتقاد به کامل بودن دین اسلام و تمسک به جوهر و روح آن، تلاش دارد همسازی قابل قبولی میان میراث عربی و دستاوردهای تمدن غرب ایجاد کند و این را از طریق باز تفسیر نصوص دینی ممکن می داند.
    کلیدواژگان: جهان عرب، سکولاریسم، همسازگرایی، سلفی گرایی، روشنفکری عربی
  • احمد دوست محمدی، عبدالعظیم غبیشی، یاسر مرادی عباس آبادی صفحه 29
    منطقه خلیج فارس از چند دهه گذشته در کانون مساله امنیت بین المللی بوده است. عوامل متعددی از قبیل منابع انرژی، رقابتهای منطقه ای و قدرتهای خارجی در همگرایی و واگرایی میان کشورهای حاشیه خلیج فارس موثر بوده است. در حال حاضر مولفه جدیدی به این عوامل اضافه شده است که فضای امنیتی حوزه خلیج فارس را دستخوش تغییرات نموده است. هدف پژوهش حاضر این است که نشان دهد جهان غرب و به ویژه آمریکا چگونه با تسلیحاتی نشان دادن فعالیتهای هسته ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران فضای امنیتی خلیج فارس را وارد فاز جدیدی کرده است و از این طریق سعی دارد منافع خود و اسرائیل را با روی آوردن کشورهای منطقه به همگرایی امنیتی تامین نماید که شاهد این فرآیند خریدهای کلان تسلیحاتی و تلقی جمهوری اسلامی ایران به عنوان تهدید توسط کشورهای منطقه است.
    کلیدواژگان: پرونده هسته ای ایران، آژانس بین المللی انرژی هسته ای، همگرایی امنیتی، شورای حکام، شورای همکاری خلیج فارس
  • علی اصغر داوودی صفحه 51
    مفهوم گفتمان امروزه در بسیاری از رشته ها و رهیافت ها از زبان شناسی گرفته تا ادبیات، فلسفه و علوم اجتماعی و سیاسی مورد استفاده قرار می گیرد. نظریه گفتمان یکی از نظریات جدید و تاثیرگذار در عرصه علوم سیاسی است. جامعه شناسان و علمای سیاست طی دهه های اخیر به شکل گسترده ای از این نظریه در تحلیل پدیده ها و ساختارهای اجتماعی و سیاسی بهره برده اند. از این رو، می توان آن را یکی از نظریات غالب در حوزه روش شناسی در «عصر فرامدرن» به حساب آورد. بدین جهت، شناخت پدیدارشناسانه این نظریه و پرداختن به زوایای مختلف آن می تواند ما را در فهم بهتر تحلیل های گفتمانی پدیده های سیاسی و اجتماعی یاری نماید. نوشتار حاضر درصدد است تا به بررسی پیشینه تاریخی، آبشخورهای فکری، مبانی معرفتی این نظریه، قدرت و توانمندی آن در تحلیل پدیده های سیاسی و اجتماعی و نیز نقدهای وارد برآن بپردازد.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، قدرت، توسعه، مفصل بندی، ضدیت و غیریت، استیلا، نقد نظریه گفتمان
  • علی مرشدی زاد، زاهد غفاری هشجین، هیرش قادرزاده صفحه 75
    مساله اصلی این پژوهش بررسی میزان بازنمایی هویت ملی و قومی در نشریات دانشجویی کرد زبان است. در این تحقیق، 54 نشریه دانشجویی دانشگاه های تهران، تبریز و کردستان طی سال های 1376 تا 1384 با روش تحلیل محتوا و ابزار پرسشنامه معکوس مورد بررسی قرار گرفت. نمونه گیری احتمالی سیستماتیک و واحد تحلیل در این بررسی، کلیه مطالب موجود در نشریات، شامل (حجم مطالب، خبر، عکس، تیتر، و...) می باشد. یافته های تحقیق نشان داد که در نشریات دانشجویی کرد زبان در دانشگاه های تبریز، کردستان و تهران بیشترین توجه به هویت قومی و کمترین توجه به هویت ملی معطوف گشته است. در میان ابعاد و مولفه های هویت، بعد سیاسی هویت ملی و بعد فرهنگی هویت قومی بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. بیشترین مولفه سیاسی که در هویت ملی بازنمایی شده، مولفه تمایل به انجام فعالیت سیاسی و بیشترین مولفه بعد فرهنگی هویت قومی که بازنمایی شده، به مولفه تعریف و تمجید از مشاهیر فرهنگی مربوط است.
    کلیدواژگان: هویت ملی، هویت قومی، نشریات دانشجویی کردی زبان، بازنمایی
  • امیر ساجدی صفحه 103
    از بارزترین ویژگی های خاورمیانه سرنوشت یکسان تاریخی- سیاسی اجزای آن است. این سرنوشت مشترک تا حدود زیادی متاثر از نقش استعمار، مذهب، سنت ها و فرهنگ های مشترکی است که بر ساختارهای سیاسی کشورهای ناحیه تاثیرگذارده است. ساختارهای نامتجانس حکومت های اقتدارگرا که هم زمان با گسترش ارتباطات میان واحدهای متفاوت سیاسی قرار گرفته در معرض دگرگونی های اجتماعی - سیاسی می باشند. برای برون رفت از این بحران تعدادی از نظام های سیاسی خاورمیانه سعی بر ایجاد اصلاحات رو بنایی و نه چندان عمیق در ساختار سیاسی خود نموده اند. اصلاحات در ناحیه خاورمیانه دارای قدمت تاریخی به قدمت خود خاورمیانه بوده ولی متاسفانه این اصلاحات به رغم ضرورت هرگز ریشه ای نبوده و از روند رو به جلو برخوردار نبوده است. بر این اساس یکی از معضلات مهم منطقه نبود دموکراسی است که توجه بسیاری از نخبگان را بخود جلب نموده است. هر چند تلاش های زیادی برای حل این معضل (نبود دموکراسی) صورت گرفته ولی متاسفانه پیشرفت های زیادی کسب نگردیده است. نوشتار حاضر تلاش دارد این موضوع را واکاوی نماید.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، دموکراسی، توسعه، نظام های سیاسی، جامعه مدنی
  • علی شیرخانی صفحه 123
    قانون و قانون گذاری یکی از مفاهیم پرطرفدار در زمان حاضر می باشد. هم اکنون نهادهای محلی، ملی، منطقه ای و بین المللی وجود دارند و مدعی هستند که بر اساس قانون رفتار و قانون گذاری می نمایند و به اداره امور می پردازند. قانون چیست و قانون گذار کیست؟ آیا فقه همان قانون است؟ و آیا اسلام قوانین ثابت و لایتغیر دارد که در همه زمان ها و مکان ها قابل اجرا باشند؟ فقیه و فقی هان در زمان غیبت چه کارویژه هایی دارند؟ آیا قوانین اسلامی در زمان های گوناگون قابل فسخ و نسخ می باشند؟ در حکومت اسلامی عنصر زمان و مکان چه تاثیری بر روند قانون و قانون گذاری دارد؟ همه موارد فوق و موارد دیگری در مقاله ذیل با توجه به منظومه فکری حضرت امام خمینی که خود فقیه و موسس نظام سیاسی اسلامی بوده است، مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: قانون، حقوق، قانون گذاری، فقه، فقیه، حکومت اسلامی
  • سعید گازرانی، رضا امینی صفحه 147
    در دوره قاجار و در آستانه انقلاب مشروطه، از یک سو شاهد برقراری ارتباطات گسترده میان ایران و غرب و از سوی دیگر نظاره گر شکل گیری نیروی اجتماعی نوظهوری هستیم که به تدریج با نیروهای سنت گرا به چالش برمی خیزد. این گروه که روشنفکر نوگرا بودند، نقش مهمی در پیدایش افکار اصلاحی در جامعه و وقوع انقلاب مشروطه داشتند. بدین سبب در نوشته حاضر ابتدا مدرنیته و پیشینه تاریخی آن در ایران بررسی می شود، و آنگاه مواضع دو تن از مهمترین روشنفکران غیردینی یعنی میرزافتحعلی آخوندزاده و میرزا ملکم خان ناظم الدوله نسبت به مدرنیته و مذهب مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: سنت، تجدد، مدرنیته، مشروطه، مذهب، روشنفکر، نقد اجتماعی
  • علیرضا اسماعیلی، علی بیانی صفحه 175
    توسعه، مهمترین شاخص رفاه اجتماعی است، زیرا در برگیرنده شاخص های کمی و کیفی است. توسعه زمانی می تواند آثار مثبتی بر جامعه داشته باشد که پایدار یا موزون باشد. جهت حصول به توسعه پایدار یا موزون، باید از همه ظرفیت ها و پتانسیل های جامعه به شکل مطلوب استفاده کرد تا روند، ساختار و کارکرد توسعه سیاسی- اقتصادی متناسب با شرایط و نیازهای جامعه تدوین گردد. ایران در دوره پهلوی با وجود ثروت های هنگفت نفتی در طول سال های 1357-1340، بویژه در اواخر این دوران، به واسطه بی توجهی به واقعیت های داخلی و خارجی نتوانست به توسعه سیاسی- اقتصادی دست پیدا کند، زیرا الگوی توسعه کشور بیش از آنکه متناسب با شرایط داخلی باشد، طبق ساختارهای کشورهای توسعه یافته تدوین گردید. به عبارت دیگر، عدم توجه کافی به ظرفیت ها و پتانسیل های کشور، نه تنها نقش مثبتی در توسعه کشور ایفا نمی کرد، بلکه باعث عقب ماندگی و حیف و میل سرمایه های کشور نیز گردید، به عبارتی دیگر به رغم افزایش قیمت نفت و اصلاحات ارضی که سبب افزایش قدرت اقتصادی مردم گردید، توسعه پایدار شکل نگرفت.
    کلیدواژگان: توسعه، توسعه سیاسی، توسعه اقتصادی، توسعه پایدار، اصلاحات ارضی
|
  • Hamid Ahmadi , Hassan Alizadeh Page 1
    Intellectual developments of the Arab world should be analyzed with respect to the sociopolitical challenges the Arab world has experienced ups and downs throughout its long history. By studying this development، we discover the occurrence of triad scholarly approaches: retro respective، secularism and Conformity. Arabic retrospective approach by reference to the religious texts and holly Quran words as its face meaning applies with interpretation avoidance tries to revive Islam with its Arabic heritage without the tendency of applying the rationality of modern western civilization. Arabic secularism، with its various lines of thoughts، proposes the separation of religion from politics and application of western rationality in politics. Arabic conformity approach with having complete faith in Islamic principles tries to provide a flexible interpretation of Islamic principles for their conformity to that of western principles if such necessity arises in order to avoid obsoleteness of principle in mind.
  • Ahmad Doostmohammadi , Abdolazim Ghobeishi Yaser Moradi Abbasabadi, M.A Page 29
    In the last several decades، the Persian Gulf region has become a paramount issue of international security. Various factors، such as energy resources، regional competition and the interest of super powers in the region have been the causes of convergence and/or divergence in the foreign policy of Persian Gulf Countries. Recently، however، a new dimension، Iran’s nuclear activities، has been added to the above referred factors creating a further confliction ground to already existing turbulent region. The purpose of this study is to show how the believe of the United States that Iran hides its real intention of opting for atomic weaponry under the pretext of atomic activity for merely energy production and peaceful use of it has pushed the region into a new security phase. Thus، by accusing Iran’s purpose of nuclear activity to be directed toward obtaining nuclear weaponry، the United States in fact trying to enhance its own and Israel’s interest in the region.
  • Ali Asghar Davoodi Page 51
    Today، the concept of discourse is used in most of scientific disciplines and approaches such as literature، philosophy، social sciences and political sciences. The theory of discourse is one of the effective and newly arrived theories in the field of social sciences. Social and political scientists have used this theory extensively to analyze political and social structures and phenomena. Thus، it can be seen as a dominant theory in the methodological field in the postmodern era. Therefore، phenomenological knowledge and the reviewing of different dimensions of this theory can help us to understand better the discourse analyses of political and social phenomena. This article attempts to examine the history، thought resources and epistemological bases of this theory، and consider its ability to analyze political and social phenomena and review its criticisms.
  • Ali Morshidizad , Zahed Ghafari Hashjin , Hersh Qaderzade, M.A Page 75
    The main subject in this research was to compare the level of ethnic and national identity reflected in the Journals of Kurdish students.. In this research، 54 Kurdish student journals from the universities of Tehran، Tabriz and Kurdistan are analyzed. Sampling in this research is systematic one and analyzing unit is the whole content of these journals (text، news، photo، title، etc.). Research findings shows that in universities under research، the most attentions are devoted to ethnic identity in contrast to that of national identity.
  • Amir Sajedi Page 103
    One of the clear cut characteristics of the Middle East is that its components have similar politico-historical fate. This common fate، to a large extent، has been influenced by the role played by imperialism، religion and common customs and cultures that have left their impact on the political structure of the countries in the region. The un-matching structures of the authoritarian regimes concurrent with the expansion of communications between different political unites are prone to politico-social changes. In order to overcome the crisis some of the political systems of the Middle East have tried to bring about reforms under surface in their political structures. Reforms in the Middle East have a history as old as the region itself but unfortunately these reforms، despite their needs، had neither taken roots nor had followed a forward trend. Having said that، the absence of democracy is one of the important problems of the region which has caught the attention of many experts. Although a lot of efforts have been made to resolve this problem (slow movement towards democracy)، unfortunately not much success has been achieved.
  • Ali Sheirkhani Page 123
    Law and legislation are the most important concepts in our time. Now local، national، regional and international institutions claim that they administer and direct behaviors by enacting their own laws. If that is so، then one may pose the question what is law and legislation? Is religious jurisprudence is the same as law? Are Islam’s laws are fixed and unchangeable laws which are applicable in all places and times. What influences do the concepts of place and time have on law and legislation in an Islamic government? These are the questions which are set to be analyzed in the thoughts of Imam Khomeini who himself was a religious jurist and founder of Iran’s present Islamic political system.
  • Saeed Gazrani , Reza Amini, M.A Page 147
    In Qajar era and on the eve of the constitutional revolution، we see extensive communications between Iran and the West on the one hand، and emergence of a new social group challenging the clergy، on the other hand. This group consisted of intellectuals who had an important role in introduction of reform thoughts and promoting constitutional revolution in Iranian society. In this article، modernity and its historical background will be reviewed firstly، and then، the standpoints of two prominent secular intellectuals of the time - Mirza FathAli Akhoundzadeh and Mirza Malkam khan Nazemoldowleh - towards modernity and religion will be analyzed.
  • Ali Esmaeili , Ali. Bayani, M.A Page 175
    Development is the most important social welfare indicator due to it’s inclusion of qualitative and quantitative indexes. Development could have positive impact on society if it is sustainable and balanced one. To achieve this end، proper use of all nation’s capacities and potentials is a must requirement to be realized. Only then، one could expect to have structure and function of economic and political development be adopted to the condition and the needs of society. Iran in Shah’s era، with large oil revenue in the period of 1962-79، failed to achieve desired economic and political development. The main reason for this failure was that the model of national development was mostly based on the models employed in developed nations rather than be accommodated to the nation’s internal realities. In other word، not paying enough attention to the level of nation’s capacity and potential not only did not exert a positive role in the nation’s development instead it led to the nation’s undevelopment and also capital embezzlement. Hence، in spite of rising oil revenue and land reform which increased the economic power of the people، however، sustainable growth did not materialized.