فهرست مطالب

روان شناسی کاربردی - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1390)

فصلنامه روان شناسی کاربردی
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1390)

  • بهای روی جلد: 15,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/08/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهرا کرمانی، محمد کریم خداپناهی، محمود حیدری صفحات 7-23
    هدف
    هدف پژوهش تعیین ویژگی های روان سنجی مقیاس امید اسنایدر بود.
    روش
    روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری تمام دانشجویان مقطع کارشناسی 1388-1387 دانشگاه شهید بهشتی به تعداد6970 نفر بود. با توجه به حداقل نمونه مورد نیاز جهت تحلیل عاملی که 250 نفر است 371 نفر 276 زن و 95 مرد به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و به مقیاس های امید اسنایدر (1991)، حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت (1988)، هدف در زندگی کرامباخ و ماهولیک (1964) و افکار خودکشی محمدی فر، بشارت و حبیبی (1384) پاسخ دادند. داده ها با استفاده نرم افزار تحلیل معادلات ساختاری تحلیل شد.
    یافته ها
    بررسی روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که مقیاس دارای ساختاری دو عاملی شامل تفکر عامل و مسیرها است. بررسی روایی همزمان با محاسبه همبستگی این مقیاس با مقیاس افکار خودکشی، حمایت اجتماعی ادراک شده و معنا بیانگر رابطه منفی بین نمرات مقیاس امید با نمرات مقیاس افکار خودکشی و رابطه مثبت با نمرات مقیاس های حمایت اجتماعی ادراک شده و معنا در زندگی بود. ضریب اعتبار این مقیاس با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ 86/0 و از طریق بازآزمایی 81/0 به دست آمد.
    نتیجه گیری
    مقیاس امید اسنایدر برای جمعیت ایرانی از اعتبار و روایی خوبی برخوردار و در سنجش های روان شناختی کشور ایران قابل استفاده است و از آن می توان به عنوان ابزاری معتبر و مناسب در محیط های بالینی و آموزشی به منظور ارزیابی افراد و تهیه برنامه های درمانی و پیشگیرانه سود جست.
    کلیدواژگان: اعتباریابی، تحلیل عاملی، رواسازی، روان سنجی، مقیاس امید اسنایدر
  • مریم روشن، حسین زارع صفحات 24-38
    هدف
    با توجه به فرضیه نسبیت زبانی ورفیان در سال1956 زبان بر تفکر تاثیر دارد که در این مطالعه هدف تعیین ارتباط بین حافظه و زبان است.
    روش
    این پژوهش از نوع شبه تجربی و جامعه آماری شامل 1500 نفر دانشجوی دختر دوره کارشناسی دانشگاه پیام نور شاهین دژ و زبان اصلی آزمودنی ها آذری بود بود. از میان آن ها 100 نفر از افراد در دسترس دوزبانه فارس و آذری انتخاب شدند و به پرسشنامه سطح مهارت و تجربهزبانی ماریان، بلومنفلد و کاشانسکایا (2007) پاسخ دادند، سپس افراد با مهارت بالا و یکسان در دو زبان به عنوان افراد دوزبانه متوازن و افراد با مهارت متفاوت در دو زبان به عنوان افراد دوزبانه نامتوازن انتخاب و آزمون یادآوری آزاد در مورد آن ها اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تعامل معناداری بین زبان رمزگردانی و زبان بازیابی در آزمودنی های دوزبانه متوازن وجود دارد، ولی این تفاوت در گروه آزمودنی های نامتوازن معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    زمانی که زبان رمزگردانی و بازیابی یکسان باشد، میزان یادآوری در گروه آزمودنی های متوازن بیشتر از زمانی خواهد بود که دو زبان یکسان نباشد، یعنی وقتی زبان رمزگردانی و بازیابی در افراد دوزبانه یکسان باشد عملکرد حافظه بهتر از زمانی است که دو زبان یکسان نباشد. این امر حاکی از اثر تعدیل سطح مهارت و تجربه آزمودنی ها در دو زبان بر نتایج آزمون یادآوری است. به عبارت دیگر بافت زبان منجر به اثرات رمزگردانی اختصاصی می شود و عوامل مربوط به زبان در زمان یادآوری بر دسترسی پذیری حافظه تاثیرگذار است. لازم است این نکته در یادگیری و آزمون افراد دوزبانه در نظر گرفته شود، تا یادآوری مطالب تسهیل گردد.
    کلیدواژگان: افراد دوزبانه، تجربهزبانی، حافظه، مهارت، یادآوری آزاد
  • عصمت دانش، حسین رضابخش، زهرا بهمنی، نرگس سلیمی نیا صفحات 39-55
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش تعیین رابطه شیوه های فرزندپروری با عزت نفس جنسی و مولفه های آن (مهارت، تجربه، کنترل، جذابیت، انطباق پذیری و قضاوت اخلاقی) بود.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. با استفاده از جدول کرجسی- مورگان (1970) از بین 3200 دانشجو 345 نفر از دانشجویان زن دانشکده ادبیات و زبان های خارجی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال تحصیلی 1389 به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و در گزینش آن ها تاهل، حداقل طول زندگی مشترک 2 سال، و در قید حیات بودن مادر در نظر گرفته شد. ابزار پژوهش پرسشنامه عزت نفس جنسی زنان زینا و شواترز (1996) و شیوه های فرزند پروری بامریند 1972 بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد رابطه بین شیوه فرزندپروری مقتدرانه با مولفه های جذابیت و کنترل مثبت و با مولفه مهارت و تجربه منفی بود. رابطه بین شیوه فرزندپروری سهل گیرانه با مولفه های مهارت، تجربه و جذابیت مثبت و با مولفه کنترل منفی بود. رابطه بین شیوه فرزندپروری مستبدانه با کنترل و جذابیت منفی بود و با مولفه های دیگر معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    شیوه فرزندپروری مناسب عامل مهمی در رشد عزت نفس جنسی و مولفه های آن است. از سوی دیگر عزت نفس جنسی نقش مهمی در تقویت عوامل روان شناختی مثل جذابیت جسمانی، احساسات، افکار و رفتار جنسی دارد که در رابطه جنسی سالم، عوامل روان شناختی علاوه بر هورمون های جنسی نقش مهمی ایفا می کند. بنابراین لازم است شیوه فرزندپروری مناسب را به والدین آموزش داد، تا آن ها با اعمال شیوه درست فرزندپروری بتوانند عزت نفس جنسی فرزندانشان را ارتقاء دهند و بدین طریق از بی بند و باری جنسی و آشفتگی خانوادگی در زندگی آتی آنان پیشگیری نمایند.
    کلیدواژگان: دانشجویان زن، شیوه های فرزند پروری، عزت نفس جنسی
  • عذرا فرامرزی، نرگس ادیب سرشکی، بهمن بهمنی صفحات 56-70
    هدف
    هدف پژوهش تعیین میزان تاثیر آموزش هوش هیجانی بر مشکلات درون نمود دانش آموزان نارساخوان بود.
    روش
    روش پژوهش شبه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان پسر نارساخوان مراجعه کننده به مراکز اختلال های یادگیری سازمان آموزش و پرورش استثنایی شهر تهران بود که از میان آن ها 30 دانش آموز 11 تا 13 ساله که دارای پرونده بودند به روش نمونه در دسترس انتخاب شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه خودسنجی نوجوانان آخنباخ و رسکورلا (2003) و پرسشنامه هوش هیجانی شات (1998) بود. با استفاده از روش تحلیل کوواریانس داده ها تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که هوش هیجانی گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه به طور معنی داری افزایش، و مشکلات درون نمود این گروه کاهش یافته است.
    نتیجه گیری
    آموزش هوش هیجانی می تواند در افزایش هوش هیجانی و کاهش مشکلات درون نمود موثر باشد. لذا پیشنهاد می شود با آموزش هوش هیجانی و استفاده از نتایج این پژوهش در مراکز مشاوره نوجوانان نارساخوان، مشکلات درون نمود آن ها را کاهش دهند.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، مشکلات درون نمود، نارسا خوانی، نوجوانان
  • زهرا صافی، لادن معین، سوسن سهامی صفحات 71-84
    هدف
    هدف پژوهش تعیین میزان تاثیر درمان آرام سازی پیش رونده عضلانی به عنوان یک درمان علامتی برای بالا بردن سطح کیفیت زندگی بیماران دچار تصلب چندگانه (ام. اس) بود.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 2 ماهه بود. 30 نفر از بیماران انجمن ام.اس شیراز از میان کلیه اعضا که دارای ملاک ورود به درمان و در دسترس بودند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. هر دو گروه قبل و بعد از مداخله به پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1995) پاسخ دادند. برای پیگیری اثرات درمان 2 ماه بعد بار دیگر این سنجش به عمل آمد. درمان آرام سازی پیش رونده در 12 جلسه 60 دقیقه ای، هفته ای دو بار در مورد گروه آزمایش به کار گرفته شد و در گروه گواه مداخله ای صورت نگرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون لوین و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که این درمان کیفیت زندگی بیماران ام.اس را افزایش داده و 37 درصد از تغییرات دیده شده مربوط به درمان آرام سازی پیش رونده عضلانی بوده است. نتیجه درمان در پیگیری 2 ماهه نیز سطح بالاتری از کیفیت زندگی را نشان داد.
    نتیجه گیری
    می توان درمان آرام سازی عضلانی را به عنوان روشی موثر برای بالا بردن کیفیت زندگی بیماران ام.اس و به عنوان یک درمان علامتی به کار برد.
    کلیدواژگان: آرام سازی پیش رونده عضلانی، تصلب چندگانه، زنان، کیفیت زندگی
  • گلاره مطیعی، علیرضا آقایوسفی، فرزانه چوبساز، فرهاد شقاقی صفحات 85-98
    هدف
    پژوهش حاضر تعیین درجه تاثیر مقابله با تنیدگی بر احساس تنهایی زنان نابارور بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پس از 3 هفته بود. از بین 200 زن نابارور مراجعه کننده به درمانگاه ناباروری دکتر چوبساز در کرمانشاه، 40 زن نابارور داوطلب شرکت در پژوهش شدند، و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جای گرفتند. در مرحله پیش آزمون هر دو گروه همزمان به مقیاس های احساس تنهایی راسل، پپلاو و کورتونا (1980) و نسخه کوتاه افسردگی بک (2000) جهت تعیین روایی مقیاس احساس تنهایی، پاسخ دادند. در مرحله بعد، در گروه آزمایش طی 8 جلسه 120 دقیقه ای هفته ای یک جلسه، مقابله درمانگری ارائه شد و در گروه گواه مداخله ای صورت نگرفت. سپس هر دو گروه به طور همزمان در مرحله پس آزمون و پیگیری بعد از 3 هفته با مقیاس احساس تنهایی آزمون شدند. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر، استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد تفاوت بین نمرات احساس تنهایی و زیر مقیاس های انزوا، اجتماعی بودن، نداشتن فردی صمیمی و احساس تنهایی آزمودنی ها در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بین دو گروه آزمایش و گواه معنادار است.
    نتیجه گیری
    مقابله درمانگری می تواند روش موثری برای کاهش احساس تنهایی، انزوا و افزایش ارتباطات اجتماعی زنان نابارور باشد.
    کلیدواژگان: احساس تنهایی، زنان نابارور، مقابله درمانگری
  • سیده لیلا میراحمدی، سید احمد احمدی، فاطمه بهرامی صفحات 99-111
    هدف
    هدف این پژوهش تعیین میزان تاثیر زوج درمانی کوتاه مدت به شیوه خودتنظیمی بر سلامت روان و افسردگی زوجین بود.
    روش
    روش پژوهش شبه آزمایشی با دو گروه آزمایش و گواه و استفاده از طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری 3 ماهه بود.30 زوج از میان60 زوج مراجعه کننده به کانون فرهنگی صاحب الزمان شهر اصفهان در سال1389به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی 15 زوج در گروه آزمایش و 15 زوج در گروه گواه جایگزین شدند. پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ (1972) و افسردگی بک (1961) در هردو گروه در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پس از 3 ماه اجرا شد. گروه آزمایش هفته ای دو بار در 8 جلسه به مدت2 ساعت، در جلسات زوج درمانی کوتاه مدت به شیوه خودتنظیمی شرکت نمودند ولی در گروه گواه مداخله ای صورت نگرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که زوج درمانی کوتاه مدت به شیوه خودتنظیمی سلامت روان زوجین را افزایش و افسردگی آن ها را کاهش داده است. تاثیر این رویکرد بر سلامت روان و افسردگی بر حسب جنس تفاوت نداشت. این نتایج در پیگیری 3 ماهه نیز تایید شد.
    نتیجه گیری
    می توان زوج درمانی کوتاه مدت به شیوه خودتنظیمی را به عنوان روش موثری برای افزایش سلامت روان و کاهش افسردگی و بهبود کیفیت زندگی زوجین در نظرگرفت و از آن در مراکز آموزشی و مشاوره استفاده کرد.
    کلیدواژگان: افسردگی، خودتنظیمی، زوج درمانی، سلامت روان
|
  • Z. Kermani, M. Khodapanahi, M. Heidari Pages 7-23
    Aim
    The aim of this research was to investigate the reliability، validity and factor analysis of the Snyder Hope Scale.
    Method
    A correlational method employed. 371 (276 women and 95 men) participants were selected from a population of undergraduate students comprising of 6970 individuals studying in Shahid Beheshti University in Tehran during the academic year 2008 – 2009. Sampling was done via multiple stage cluster sampling. Research tools consisted of Snyder’s Hope Scale (1991)، Zimet’s Multidimensional Scale of Perceived Social Support (1988)، Maholice and Crumbaugh’s Meaning in Life Test (1964)، and Mohamadifar’s Suicide Ideation (2005). Data was analyzed using Factor analysis، correlation tests and reliability coefficients.
    Results
    Result of factor analysis showed that Snyder’s Hope Scale consisted of two factors which were labeled agency and pathways. the concurrent validity was measured by correlating the scores of the Hope Scale with those of Suicide Ideation Scale، Multidimensional Scale of Perceived Social Support and Meaning in Life Test. Result showed that there was a significant negative correlation between hope and suicide ideation and a significant positive relationship between hope and social support and meaning in life. Furthermore، results showed Cronbach’s alpha for the Hope Scale to be 0. 86 and test-retest reliability was 0. 81.
    Conclusion
    Snyder’s Hope Scale can be considered to be a valid and reliable measure in an Iranian student population and may be considered for use in clinical and research settings for assessment، preparing participants for therapy and prevention.
  • M. Roshan, H. Zare Pages 24-38
    Aim
    According to Vorfian’s theory (1956)، language affects thought. The present study investigates the relationship between language and memory.
    Method
    A quasi-experimental method was employed where the statistical population consisted of 1500 undergraduate students of Payam-Noor University. Of these، 100 Persian-Turkish bilinguals were selected and tested. All participants completed the Language Experience and Proficiency Questionnaire (LEAP-Q; Marian، etal.، 2007)، providing information about their language-learning history، language proficiency، and language use. Then participants were divided into two groups of “equally proficient in both languages” (balanced bilinguals) and “more proficient in one language” (imbalanced bilinguals) and were tested for free recall memory.
    Results
    Results showed words that were learned and tested in the same language in balanced bilinguals، showed a retrieval advantage compared to words that were learned and tested in different languages.
    Conclusion
    These findings suggest that memory and language are tightly connected and that the linguistic context at the time of learning may become integrated into memory content but language proficiency modulates these effects. These findings must be considered in learning and testing of bilinguals.
  • E. Danesh, H. Rezabakhsh, Z. Bahmani, N. Saliminia Pages 39-55
    Aim
    The aim of this study was to determine relationships among parenting styles and sexual self-esteem and its’ components (Skill، experience، control، attractiveness، adaptiveness and moral judgment).
    Method
    Method was descriptive research and correlation. Using Kerejci-Morgan''s chart (1970) 345 female university students out of 3200 in literature and foreign language faculty of Islamic Azad university in Karaj have been selected as accessible samples، in 2010. In their selection we had taken factors into account such as: 1. Marital status 2. Having couple life experience at least for two years 3. Having their mothers alive. Tools of study were sexual self-esteem questionnaire for women by Zeanah & Schwarz (1996) and parenting styles questionnaire by Bamrind 1972.
    Results
    Results indicated that authoritarian parenting style had a positive relationship with the components of control and attractiveness، but it had a negative relationship with the components of skill and experience. Indulgent parenting style had a positive relationship with the components of skill، experience and attractiveness، but it had a negative relationship with the component of control. Authoritarian parenting style had a negative relationship with control and attractiveness and had no significant relationship with the other components
    Conclusion
    An appropriate parenting style is an essential element in sexual self-esteem development and sexual self- esteem plays a crucial role in fortifying psychological factors such as physical attractiveness، sexual emotions، thoughts and behavior. Moreover for a healthy sexual relationship، beside sexual hormones، psychological factors are of great importance as well. So it’s necessary that parents be trained for a suitable style، that they can promote their children sexual self-esteem by applying the right way of child rearing، and hereby prevent from family breakdown and unrestrained sexual affairs in their future life.
  • O. Faramarzi, N. Adib Sereshki, B. Bahmani Pages 56-70
    Aim
    The aim of this study was to investigate the effect of emotional intelligence training on internalized problems of adolescents with dyslexia in Tehran.
    Method
    The method used for this study was quasi-experimental using pre-test، post- test with the control group. The sample consisted of all students with dyslexia who were submitted in Learning Disabilities Treatment Centers of Special Education Organization (30 male students 11 to 13 years old). Data was collected using Youth Self-Report (Achenbach & Rescorla، 2003) and Suhutte Self-Report Inventory (Suhutte، 1998).
    Results
    Results of covariance analysis indicated that emotional intelligence in the experimental group was significantly higher than the control group. Also after training، internalizing problems in the experimental group were significantly lower than those of the control group.
    Conclusion
    Emotional intelligence training can increase emotional intelligence and also decrease internalized problems of dyslexic students. It is suggested that training of the kind described in the present study and its outcomes be used in counselling centres to help dyslexic adolescents.
  • Z. Safi, L. Moein, S. Sahami Pages 71-84
    Aim
    The aim of present study was to determine the effect of progressive muscle relaxation as an adjunctive therapy to enhance the level of the quality of life in female M. S patients.
    Method
    This study used a quasi-experimental design with pre and post test and a two month follow up. Among all members of the Shiraz multiple sclerosis aid society، 30 female patients were selected from among all members of the MS Society in the City of Shiraz. Selection was based on availability of patients and whether or not they met conditions set for entering the program. Participants were then randomly allocated to either an experimental or a control group. WHO’s Quality of Life questionnaire was administered at pre and post test and at follow up. 12 sessions of progressive muscle relaxation using Bernstein & Borkovec’s method was practiced with patients in the experimental group twice weekly. Each session was of 60 minutes duration. Levin’s test and ANOVA with repeated measures were used to analyze data.
    Results
    Results showed that this treatment increased patient''s quality of life and 37 percent of the observed changes was related to muscle relaxation therapy. After two months، results showed that not only patients had maintained the level of skill obtained during training but also their quality of life scores remained higher than the control group.
    Conclusion
    This treatment can be used as an effective method for enhancing the quality of life and as an adjunctive therapy for M. S patients.
  • G. Motiei, A.R. Aghayousefi, F. Choobsaz, F. Shaghaghi Pages 85-98
    Aim
    The aim of the present study was to determine the effect of coping with stress on loneliness in women in the City of Kermanshah.
    Method
    The method of research was quasi experimental with pre and post test and a three week follow up. 40 patients volunteered from among 200 patients attending a private infertility clinic to take part in the study and were allocated randomly to either an experimental or a control group. The Loneliness Scale Russell، Peplau، Curtona (1980) and Beck’s Depression Inventory (2000) were administered to both groups. Eight weekly therapy sessions of 120 minutes duration each was given to members of the experimental group. The questionnaires were administered to both groups at the end of the eight weeks and after three months. ANOVA with repeated measures was used to analyze the data.
    Results
    There were significant differences between the experimental and the group in scores loneliness as well as three subscales namely، isolation، sociability and lack of a close companion. At pre and post test as well as follow up.
    Conclusion
    Coping Therapy can be an effective method for reducing loneliness، isolation and for increasing social contact as far as infertile women are concerned.
  • S. L. Mirahmadi, S.A. Ahmadi, F. Bahrami Pages 99-111
    Aim
    The purpose of this study was to examine the effects of self-regulatory couples therapy (SRCT) on couples'' mental health and depression.
    Method
    The research procedure was quasi experimental with pre-test and post–test and a three month follow up with control group. Sample consisted of 30 couples selected from 60 couples who were referred to Cultural Centers in the Isfahan province in 2010. They were placed randomly in an experimental (15 couples) and a control group (15 couples). In both groups Goldberg’s (1972) General Health Questionnaire and Beck’s (1961) Depression Inventory were administered at pre and post test and after three months after the termination of the intervention. Intervention consisted of eight sessions of couples therapy twice weekly. Each session lasted for two hours.
    Results
    Results showed that SRCT was effective in increasing scores of mental health and decreasing scores of depression at post terst and follow up. However، no significant gender differences were observed in scores of GHQ or BDI.
    Conclusion
    SRCT can be effectively used as method in addition to other interventions in educational and counseling centers to increase mental health and decrease depression and enhance quality of life in couples.