فهرست مطالب

پژوهش در علوم توانبخشی - سال هفتم شماره 3 (آذر و دی 1390)

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال هفتم شماره 3 (آذر و دی 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/09
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فهیمه کمالی سروستانی، فرزانه مسلمی حقیقی، سارا ابوالاحراری شیرازی، شیوا امیریان، فرزانه حقیقت صفحه 241
    مقدمه
    استئوآرتریت مفصل زانو یکی از شایع ترین بیماری های تخریبی به خصوص در افراد کهن سال است، که منجر به درد و ناتوانی قابل ملاحظه ای می شود. روش های مختلفی برای درمان استئوآرتریت پیشنهاد می شود. در مطالعه حاضر از بین درمان های ارایه شده دو روش درمان دستی و تیپینگ با هم مقایسه شده است.
    مواد و روش ها
    این تحقیق بر روی 36 بیمار میان سال (65/6 ± 31/50) مبتلا به استئوآرتریت زانو به روش نمونه گیری آسان انجام شد. کلیه بیماران بیش از یک سال درد زانو داشتند. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه 1 درمان تیپینگ و گروه 2 درمان دستی. هر گروه قبل از درمان های مورد نظر، فیزیوتراپی روتین شامل اولتراسوند و تنس دریافت کردند. درمان در گروه تیپینگ در 6 جلسه و درمان دستی در 10 جلسه هر دو به مدت دو هفته انجام شد. درد بر اساس مقیاس Numerical rating scale (NRS) و سطح توانایی عملکردی بیمار با استفاده از پرسش نامه Western ontario mc master universities osteoarthritis (WOMAC) قبل و بلافاصله بعد از درمان ارزیابی شد. (آزمون Paired t-tests جهت مقایسه قبل و بعد از درمان و آزمون Independent t-test جهت مقایسه دو گروه درمانی مورد استفاده قرار گرفت).
    یافته ها
    تفاوت معنی داری در کلیه متغیرها (به جز خشکی مفصلی) پس از انجام دو روش درمانی مشاهده شد (001/0 > P). در بررسی خشکی مفصلی در گروه تیپینگ قبل و بعد از درمان اختلاف معنی داری وجود نداشت (323/0 = P). مقایسه نتایج دو گروه نشان داد که درمان های دستی در کاهش علایم استئوآرتریت موثرتر بوده است (05/0 > P).
    نتیجه گیری: هر دو روش درمان دستی و تیپینگ در بهبود بیماران استئوآرتریت موثر بودند، اما درمان دستی نسبت به تیپینگ روش بهتری جهت کاهش درد و ناتوانی بیماران بوده است. درمان دستی روشی غیر تهاجمی، بدون عوارض و ارزان جهت درمان محافظه کارانه ساییدگی زانو می باشد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، درمان های دستی، تیپینگ
  • فاطمه درخشنده، هدیه هاشمی، مهرداد معمارزاده صفحه 250
    مقدمه
    به علت مشکلات متعدد بیماران مبتلا به انواع شکاف کام و لب، مدیریت درمانی آن ها کار تیمی و میان رشته ای را می طلبد. مطالعه حاضر با هدف، بررسی مقایسه ای سن شروع گفتار درمانی، جراحی ثانویه کام، پیوند استخوان آلوئول و ارتودنسی در دو گروه مراجعان زودهنگام و مراجعان دیرهنگام به تیم شکاف کام صورت پذیرفت.
    روش ها
    در این بررسی 260 پرونده از بیماران مبتلا به انواع شکاف های کام و لب بر اساس سن ورود به تیم شکاف کام به دو گروه مراجعان زودهنگام و مراجعان دیرهنگام تقسیم شدند و از نظر چهار متغیر میانگین سن شروع گفتار درمانی، میانگین سن جراحی های ثانویه و جراحی آلوئول و سن شروع خدمات ارتودنسی از طریق آزمون T-Test مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، از میان 134 نفری که به گفتار درمانی مراجعه کرده بودند، میانگین سن شروع گفتار درمانی در مراجعه کنندگان زودهنگام 3/3 سال و در گروه مراجعه کنندگان دیرهنگام 9 سال، از مجموع 47 نفری که جراحی ثانویه داشته اند، میانگین سن انجام جراحی در مراجعین زودهنگام 88/3 و در گروه دوم 7/15 سال، از مجموع 17 نفری که جراحی پیوند استخوان آلوئول داشته اند، میانگین سن انجام جراحی در گروه اول 9 سال و در گروه دوم 69/16 سال و از 24 نفری که خدمات ارتودنسی دریافت کرده اند، میانگین سن شروع ارتودنسی در مراجعین زودهنگام 66/7 و در گروه دیگر 05/17 سال می باشد.
    نتیجه گیری
    یافته های به دست آمده حاکی از آن است که سن انجام جراحی های ثانویه و آلوئول و سن شروع خدمات گفتار درمانی و ارتودنسی در مبتلایان به شکاف لب و کام در دو گروه مراجعه کنندگان زودهنگام و دیرهنگام به تیم، تفاوت معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: شکاف کام، جراحی ثانویه، گفتاردرمانی، مداخله زودهنگام
  • مرضیه سعیدی صفحه 259
    مقدمه
    پیشرفت تکنولوژی و بی تحرکی ناشی از آن می تواند موجب ایجاد مشکلات پوسچرال شود که آن هم به نوبه خود منجر به بروز اختلالات عضلانی اسکلتی می شود. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط کمر درد و گردن درد با پوسچر بد در زنان شاغل در بیمارستان فاطمه الزهرا نجف آباد می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی توصیفی- تحلیلی تعداد 37 نفر از کارکنان زن بیمارستان فاطمه الزهرا نجف آباد با میانگین سنی 36/5 ± 47/32 سال را به صورت تصادفی آسان از بخش های مختلف انتخاب نموده و پرسش نامه اطلاعات فردی و شرح حال کمر درد و گردن درد توسط فیزیوتراپیست تکمیل گردید، سپس تست های مربوط به کمر از آن ها به عمل آمده و پوسچر آن ها از نماهای قدامی، خلفی و جانبی بررسی شد. اطلاعات تحت نرم افزارSPSS با آزمون ارتباط Pearson تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    میانگین نمره پوسچر افراد مورد مطالعه 16/1 ± 89/0، میانگین نمره تست کمر آن ها 93/1 ± 39/1 و میانگین نمره ریسک ابتلا به اختلالات عضلانی اسکلتی41/6 ± 28/15 بود.شیوع کمر درد و گردن درد در جمعیت مورد مطالعه به ترتیب 4/68 درصد و 9/28 درصد بود. شدت درد به ترتیب با نمره ریسک ابتلا به اختلالات عضلانی اسکلتی، انجام حرکات تکراری، بلند کردن اجسام سنگین، قرار گرفتن در وضعیت های بد حین کار و نمره تست کمر ارتباط مستقیم معنی داری داشت. بین شدت درد و نمره تست پوسچر ارتباط معنی داری یافت نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه شیوع بالای کمر درد و گردن درد را در زنان شاغل در بیمارستان فاطمه الزهرا نجف آباد نشان می دهد. انجام حرکات تکراری، بلند کردن اجسام سنگین و قرار گرفتن در وضعیت های بد حین کار، از مهمترین عوامل مرتبط با کمر درد و گردن درد در جمعیت مورد مطالعه می باشند. با توجه به پایین بودن میانگین سنی افراد و بالا بودن میانگین نمره تست کمر (تعداد تست های ناموفق کمر) و نمره ریسک ابتلا به بیماری های عضلانی اسکلتی، توجه به عوامل ارگونومیک شغلی در جهت کنترل و کاهش اختلالات عضلانی اسکلتی و عوامل خطرزای مربوطه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: پوسچر بد، کمر درد، گردن درد
  • سمانه خاتون دهقان، مهدی رصافیانی، نازیلا اکبرفهیمی، مژگان فرهبد، مسعود صالحی صفحه 267
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر فارسی سازی ابزار سنجش فعالیت های روزمره زندگی در کودکان از طریق ترجمه آزمون «مقیاس سنجش فعالیت ها در کودکان» و بررسی روایی و پایایی نسخه فارسی شده در گروه هدف بود.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر یک مطالعه متدلوژیک است که در آن طی 5 مرحله پرسش نامه ASK (Activities scale for kids) به زبان فارسی ترجمه و روایی و پایایی آن بررسی شد. کودکان فلج مغزی از جامعه در دسترس مراجعه کننده به کلینیک های کاردرمانی دانشگاه علوم بهزیستی و توان بخشی و کودکان سالم به روش گلوله برفی نمونه گیری شدند. داده های به دست آمده از اطلاعات 73 کودک فلج مغزی و 69 کودک سالم در محدوده سنی 5 تا 15 سال با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 13 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و پایایی (تکرار پذیری به فاصله 2 هفته و پایایی درونی) و روایی (محتوا بر اساس روش لاواشه، همزمان با آزمون GMFCS-E and R (Gross motor function classification system-expanded revised) و افتراقی) پرسش نامه ASK بررسی شد.
    یافته ها
    شاخص روایی محتوای 79/0 برای اساتید و 86/0 برای والدین، روایی محتوای نسخه ترجمه شده آزمون ASK را بالا نشان داد. ضریب همبستگی Spearman بین دو آزمونASK و GMFCS-E and R 901/0- است که نشان دهنده ارتباط قوی و منفی این دو می باشد. Cronbach’ alpha 997/0 نشان دهنده همبستگی درون خوشه ایبالای نسخه فارسی آزمون ASK می باشد. با استفاده از روش رگرسیون خطی اختلاف معنی داری در نمرات آزمون ASK دو گروه کودکان سالم و فلج مغزی مشاهده شد که روایی افتراقی مناسب و بالای این آزمون را نشان می دهد. ضریب Pearson 988/0 نشان دهنده همبستگی بالا بین نمرات آزمون ASK در دو بار اجرای آن و پایایی تکرار پذیری قابل قبول این آزمون است.
    نتیجه گیری
    نسخه فارسی آزمون ASK از پایایی و روایی قابل قبولی در انواع مورد بررسی برخوردار است و بنابراین می تواند ابزار مناسب کلینیک ها و همین طور به عنوان یک ابزار تحقیقی به کار رود.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، فعالیت های روزمره زندگی، آزمون ASK، کودکان فلج مغزی
  • احسان قاسمی، وحید شایگان نژاد، فرشته اشتری، احمد چیت ساز صفحه 278
    مقدمه
    مولتیپل اسکلروزیس شایع ترین بیماری نرولوژی پیش رونده در جوانان بالغ می باشد. این بیماری باعث تخریب میلین در آکسون های عصبی شده، در نتیجه ضایعات عملکردی ایجاد می کند. یکی از مناطق مهم درگیر در MS مخچه می باشد. مشکل در این ساختار باعث ایجاد اختلال در تعادل و... می شود که به تبع آن کیفیت زندگی کاهش می یابد. بنابراین استفاده از روش های کم هزینه و بدون عوارض جانبی برای برطرف کردن این مشکل ضروری به نظر می رسد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع آینده نگر، شبه تجربی و یک سویه کور بوده، که در سال 88-87 در شهر اصفهان انجام گرفته است. در این مطالعه طی 10 جلسه، به 23 بیمار مبتلا به MS که در هر گروه درمانی قرار می گرفت، تمرینات Frankel یا Swiss Ball به مدت 45 دقیقه در هر جلسه تحت نظارت مستقیم تراپیست آموزش داده می شد. قبل و بعد از کامل شدن جلسات درمانی جهت ارزیابی بالانس و افسردگی به ترتیب از پرسش نامه های معتبر Berg balance scale and beck استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها با توجه به کمی بودن آن ها در هر گروه از آزمون Dependent t-test و بین دو گروه از Independent t-test موجود در نرم افزار آماری 13SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    بین وضعیت تعادل بیماران، قبل و بعد از درمان در گروه تمرینات Frankel و در گروه تمرینات Swiss Ball تفاوت معنی داری وجود داشت (01/0 > P). بین وضعیت افسردگی بیماران، قبل و بعد از درمان در گروه تمرینات Frankel و در گروه تمرینات Swiss Ball تفاوت معنی داری وجود داشت (01/0 > P). بین وضعیت تعادل بیماران، قبل از درمان بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت (18/0 = P). اما بعد از درمان بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت (01/0 > P). بین وضعیت افسردگی بیماران، قبل از درمان بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود نداشت (29/0 = P). همچنین بعد از درمان بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود داشت (30/0 = P).
    نتیجه گیری: انجام تمرینات Frankel و Swiss Ball به صورت مداوم و با فرض ثابت بودن شرایط بیمار باعث بهبودی در تعادل و افسردگی بیماران مبتلا به MS شد. همچنین تمرینات Frankel در بهبود تعادل موثرتر از تمرینات Swiss Ball است.
    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، تعادل، افسردگی، تمرینات Frankel و تمرینات Swiss Ball
  • محمد عاشوری، سیده سمیه جلیل آبکنار، جمال عاشوری، نرگس ادیب سرشکی صفحه 284
    مقدمه
    مطالعات گسترده ای در مورد اثر بخشی تقویت کننده ها بر تغییر رفتار دانش آموزان انجام شده است. اما درباره میزان اثر بخشی تقویت کننده های پته ای بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان کم توان ذهنی تحقیق های کمی وجود دارد. با توجه به این که استفاده از تقویت کننده ها باعث علاقه و انگیزه دانش آموزان به یادگیری می شود، لزوم برنامه ریزی در اجرا و نحوه به کارگیری آن ها اهمیت ویژه ای دارد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه تاثیر تقویت کننده های پته ای و اجتماعی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر کم توان ذهنی در درس علوم تجربی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، یک مطالعه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. 45 دانش آموز دختر پایه سوم راهنمایی کم توان ذهنی در این پژوهش شرکت داشتند که به روش خوشه ایچند مرحله ای از مدارس استثنایی شهرستان های تهران انتخاب شدند. این دانش آموزان به صورت تصادفی به سه گروه 15 نفری تقسیم شدند (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل). برای ارزیابی میزان هوش گروه های مورد مطالعه از آزمون هوشی وکسلر و برای ارزیابی میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان از آزمون معلم ساخته در درس علوم تجربی استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه، در نرم افزار SPSS تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین پس آزمون گروه های تقویت پته ای 5/17 (87/0 = SD)، تقویت اجتماعی 48/14 (13/1 = SD) و کنترل 23/13 (23/1 = SD) بود. اختلاف میانگین پیشرفت تحصیلی بین گروه های مورد مطالعه معنی دار بود (001/0P و 03/57 = >(42و2)F). آزمون تعقیبی شفه نشان داد که اختلاف میانگین گروه تقویت پته ای به طور معنی داری بیشتر از گروه تقویت اجتماعی (001/0P و 02/3) و گروه کنترل(001/0P و 10/4) است. همچنین اختلاف میانگین گروه تقویت اجتماعی به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (04/0P; ;و 08/1).
    نتیجه گیری
    با توجه به مطالعه حاضر، تقویت کننده های پته ای در مقایسه با تقویت کننده های اجتماعی و کنترل در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دختر کم توان ذهنی کارایی بیشتری داشتند. همچنین اثربخشی تقویت کننده های اجتماعی در پیشرفت تحصیلی این دانش آموزان بیشتر از گروه کنترل بود. بنابراین، تقویت کننده های پته ای یکی از بهترین برنامه های تقویتی برای دانش آموزان کم توان ذهنی هستند.
    کلیدواژگان: کم توان ذهنی، تقویت کننده پته ای، تقویت کننده اجتماعی، پیشرفت تحصیلی
  • بیژن شفیعی، زهرا قیومی، سمیرا توکل، محمدرضا نجفی، محمد سعادت نیا صفحه 294
    مقدمه
    علت شناسی لکنت و تفاوت های موجود میان افراد مبتلا به لکنت و افراد بدون لکنت همیشه موضوعی جالب و در عین حال پیچیده بوده است. شیوع این اختلال در کل جمعیت حدود 1 درصد تخمین زده شده است. هدف از این مطالعه بررسی تفاوت الگوی Electro-encephalography (EEG) افراد دارای لکنت و فاقد لکنت در شهر اصفهان بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه تحلیلی و به شیوه مورد- شاهدی دو سو کور روی 31 فرد دارای لکنت و 31 فرد فاقد لکنت که از جنبه های سن، جنس و تحصیلات همسان سازی شده بودند، انجام شده است. همچنین همه نمونه ها از نظر عدم ابتلای به تندگویی (کلاترینگ)، عقب ماندگی ذهنی، کم شنوایی، اختلالات حرکتی گفتار و ضایعات مرکزی اعصاب و مصرف دارو که منجر به اختلالات گفتار و زبان می شود، بررسی شدند. از تمام نمونه ها در شرایط یکسان EEG گرفته شد و نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS10 و آزمون های Fisher''s exact test و Independent t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در مورد متغیرهای فرکانس، دامنه و امواج پاتولوژیک بین دو گروه مورد مطالعه، فرکانس و دامنه تفاوت معنی دار نشان دادند ولی در مورد امواج پاتولوژیک اختلاف وجود داشت که این اختلاف معنی دار نبود.
    نتیجه گیری: به نظر می رسد که تفاوت های موجود بین دو گروه مورد مطالعه نشانگر وجود تفاوت در عملکردهای مغزی آن ها است و این تفاوت ها در پردازش، کنترل، هدایت و اجرای گفتار تاثیر گذار است.
    کلیدواژگان: لکنت، الکتروانسفالوگرافی، عملکردهای مغزی
  • عبدالحمید دانشجو، حسین دادگر صفحه 302
    مقدمه
    هدف تحقیق حاضر تعیین میزان شیوع کمردرد و بررسی رابطه آن با میزان فعالیت بدنی، شاخص توده بدنی و سن در کارکنان دانشگاه پیام نور استان فارس بود که با حمایت مالی دانشگاه پیام نور در قالب طرح تحقیقی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    از میان 709 نفر از کارکنان دانشگاه پیام نور استان فارس، تعداد 182 نفر زن و مرد شاغل در 12 مرکز به صورت هدفمند و در دسترس (غیر احتمالی) به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای ارزیابی کمردرد از پرسش نامه استاندارد کیوبک استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری 2χ، ضریب همبستگی Pearson و آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) استفاده شد (05/0 < P).
    یافته ها
    شیوع بالای کمردرد (3/86 درصد) در بین نمونه های تحقیق و در دامنه سنی بین 30 تا 40 سال بود. آزمون 2χ تفاوت معنی داری بین افراد دارای کمردرد و نمونه هایی نشان داد که هیچ دردی در ناحیه کمر گزارش نکرده بودند (001/0 > P). همچنین تفاوت معنی داری بین میزان کمردرد در دو گروه اساتید و کارمندان مشاهده نشد (05/0 > P). ضریب همبستگی Pearson نشان داد که رابطه معنی داری بین فعالیت بدنی و درد در ناحیه کمر وجود دارد (02/0 = P)، ولی رابطه معنی داری بین سن و میزان درد در ناحیه کمر و همچنین جنس و میزان کمردرد مشاهده نشد (05/0 > P). شاخص توده بدنی در بیشتر افراد طبیعی بود. آزمون آنالیز واریانس یک طرفه تفاوت معنی داری بین وزن و میزان درد در ناحیه کمر نشان داد (02/0 = P).
    نتیجه گیری: افرادی که ورزش می کردند، درد کمتری داشتند. با توجه به رابطه مثبت ورزش منظم و درد کمتر، پیشنهاد می شود که جهت پیش گیری از کمردرد، کارکنان زمانی را در هفته به ورزش کردن منظم اختصاص دهند.
    کلیدواژگان: کمردرد، کارمند، ورزش منظم
  • فریبا مجیری، فائزه اعظمیان، احمد صالحی صفحه 311
    مقدمه
    مطالعات نشان می دهد که معلمان به دلایلی از جمله استفاده نادرست از صوت، بیشتر از سایرین در خطر ابتلا به اختلالات صوتی هستند. بنابراین بیشتر نیازمند برنامه های پیش گیری و درمانی می باشند، ولی متاسفانه به دلیل محدود بودن کلینیک های گفتار درمانی و آسیب شناسان گفتار و زبان، همچنین عدم دسترسی به ابزارهای ارزیابی دستگاهی صوت، امکان ارزیابی جامع و دقیق صوتی معلمان در ایران وجود ندارد. با توجه به اهمیت نقش معلمان دوره ابتدایی در تعلیم و تربیت و تاثیر مستقیم سلامت صوتی معلم بر کیفیت تدریس و یادگیری دانش آموزان، لازم است تا از ارزیابی های ادراکی به شکل مثمر ثمرتری استفاده شود. بنابراین هدف از این پژوهش، بررسی ارتباط میان شکایت های صوتی معلمان و نتایج دستگاهی تجزیه و تحلیل فرکانس پایه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، در ابتدا مرور کاملی بر متون حاضر در این زمینه انجام شد و شکایات صوتی رایج در مورد فرکانس پایه، استخراج گردید. این شکایت ها پس از تایید روایی و پایایی، در قالب یک چک لیست در اختیار 95 معلم شاغل در مقطع ابتدایی قرار داده شد، که با روش نمونه گیری تصادفی- خوشه ایانتخاب شده بودند، تا از این طریق صوت خود را ارزیابی نمایند. همچنین نمونه صدای هر معلم نیز ضبط شد تا توسط نرم افزار ارزیابی و با نمره ای مطابقت داده شود که معلمان برای صوت خود در نظر گرفته اند. بدین ترتیب تلقی هر فرد از صوت خود، توسط چک لیست و وضعیت فرکانسی، با تجزیه و تحلیل صوتی حاصل آمد. سپس همبستگی این دو نمره محاسبه شد.
    یافته ها
    بر اساس مطالعه حاضر همه شکایت های صوتی دارای همبستگی معنی داری با وضعیت آکوستیکی فرکانس پایه بودند.
    نتیجه گیری: با توجه به معنی داری همبستگی تمام شکایات با وضعیت آکوستیکی فرکانس پایه، می توان این شکایت ها را مبنای قضاوت قرار داد. با این وجود، برای تشخیص اختلال در فرکانس پایه، استفاده از سایر شیوه های ارزیابی صوتی نیز لازم به نظر می رسد
    کلیدواژگان: اختلال صدا، ارزیابی درکی، ارزیابی آکوستیکی، شکایت صوتی، فرکانس پایه
  • ابوالفضل فراهانی، مرجان فراهانی، لیلا قربانی قهفرخی صفحه 320
    مقدمه
    از جمله عادات و نیازهای مهم انسان، خواب و استراحت است که بخشی از زندگی افراد را تشکیل می دهد و در افراد مختلف به شیوه های متفاوت صورت می گیرد. هدف از اجرای این پژوهش، بررسی عادات خوابیدن و وسایل مورد استفاده در جامعه میان سال ایرانی، بررسی ارتباط احتمالی بین عادات و شیوه های معمول در استراحت و وسایل مورد استفاده هنگام خواب و استراحت است. همچنین مقایسه و شناخت بین تفاوت های موجود در شیوه های استراحتی ساکنان میان سالان در مناطق مختلف ایرانی و به طور کلی روشن تر ساختن زمینه های ارتباطی بین وسایل استراحتی، شیوه زندگی، وضعیت بدنی و ناهنجاری های اسکلتی بود.
    مواد و روش ها
    روش انجام این پژوهش از نوع توصیفی بوده، جامعه آماری آن شامل کلیه زنان و مردان میان سال (40 تا 55 ساله) استان های تهران، یزد، سیستان و بلوچستان، لرستان و کرمانشاه است. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 1719 نفر پرسش نامه بررسی نحوه استراحت و وضعیت ستون فقرات را تکمیل کردند. پایایی پرسش نامه به روش Cronbach’s alpha 83 درصد برآورد شده است. برای معاینات بالینی حدود 10 درصد از جامعه آماری اولیه، که وجود یکی از ناهنجاری های اسکلتی در آن ها شایع بوده است (134 آزمودنی)، از استان های مختلف به صورت داوطلبانه انتخاب شدند. برای اندازه گیری زاویه لوردوز و کیفوز از خط کش منعطف و برای تشخیص اسکولیوز از آزمون Adams استفاده شد. داده های حاصل از پرسش نامه ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و آزمون های آماری t مستقل و LSD برای توصیف تفاوت ها در سطح اطمینان 95 درصد مورد استفاده قرار گرفت (05/0 = α).
    یافته ها
    بین انتخاب وضعیت خوابیدن به پشت، پهلو و شکم توسط زنان و مردان در استان های مختلف تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0 > P). از نتایج دیگر تحقیق این است که بین استفاده یا عدم استفاده از تشک و بالش توسط زنان و مردان تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0 < P)، اما در استان های مختلف فقط در مورد استفاده تشک این تفاوت معنی دار است (05/0 > P).
    نتیجه گیری: در رابطه با ارتباط بین ناهنجاری های اسکلتی و شیوه استراحتی رابطه معنی دار آماری بین شیوع لوردوز و خوابیدن روی شکم نشان داده شد. همچنین بین شیوه لوردوز و مواد و نوع بافت وسایل استراحتی رابطه معنی دار وجود داشت (05/0 > P). در سایر موارد فرضیه های آزمون شده، رابطه معنی داری را نشان نداده است.
    کلیدواژگان: عادات استراحت، وسایل استراحت، شیوه زندگی، میان سال
  • آصفه معماریان، سید امین مدرس زاده اصفهانی فرد صفحه 331
    مقدمه
    در ارزیابی اختلالات صوت به بسامد پایه توجه خاصی می شود و به طور معمول انتظار می رود که زیر و بمی صوت هر فرد با سن، جنس، و یا شاید جثه، موقعیت اجتماعی، حالت عاطفی، نژاد، زبان و عواملی از این دست متناسب باشد. آگاهی از میزان بسامد پایه در افراد طبیعی می تواند معیار مناسبی برای تعیین طبیعی یا غیر طبیعی بودن این ویژگی در افراد دارای اختلال صوت باشد. با توجه به این که در سایر زبان ها اطلاعاتی در مورد ویژگی های طبیعی صوت در دست است، اما این اطلاعات در مورد زبان فارسی به صورت طبقه بندی شده، در سنین متفاوت وجود ندارد. هدف از این مطالعه تعیین میزان بسامد پایه گفتار و دامنه آن در بزرگ سالان دارای صوت طبیعی در سنین متفاوت در دو جنس بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی انجام شد. جامعه مورد مطالعه در این پژوهش، 200 نفر از بزرگ سالان باسواد دارای صوت طبیعی 20 تا 59 ساله بودند. صدای آزمودنی ها حین خواندن متن رنگین کمان ضبط شد. تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی نمونه های صوت با نرم افزار Dr.Speech انجام شد و داده ها با آزمون t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    بسامد پایه و دامنه تغییرات آن در زنان در سنین متفاوت به طور معنی داری بالاتر از مردان است.
    نتیجه گیری: بسامد پایه و دامنه تغییرات آن در افراد طبیعی با سن و جنس متفاوت، متفاوت است. این تفاوت مربوط به ساز و کار ساختاری و فیزیولوژیکی و سایر موارد است.
    کلیدواژگان: بسامد پایه گفتار، دامنه تغییرات بسامد پایه گفتار، صوت، خواندن، فارسی زبان
  • لیلا کزازی، اشرف کربلایی نوری، محبوبه محمودی صفحه 343
    مقدمه
    مهارت شناختی فرایندی بسیار پیچیده است و اساس عملکرد هدفمند بشر را رقم می زند. تاثیر اختلال شناختی را در عملکرد بیماران روان پزشکی و نورولوژیک به وضوح می توان دید. بنابراین ارزیابی دقیق از ظرفیت شناختی این افراد به منظور پیش بینی عملکرد آن ها ضروری است. غربال گری سطح شناختی Allen، برآوردی سریع از ظرفیت یادگیری و توانایی های باقیمانده بیمار مبتلا به اختلال شناختی ارایه می دهد.
    مواد و روش ها
    مطالعه به شیوه توصیفی- تحلیلی از سطح شناختی 60 بیمار اسکیزوفرنیک 40-18 سال در دو گروه بستری دایم و سرپایی و 30 نفر از افراد سالم، بر اساس غربال گری سطح شناختی Allen صورت گرفت. در گروه بیماران بین سطح شناختی افراد بستری و سرپایی مقایسه ای صورت گرفت و اثر متغیرهای دموگرافیک بر سطح شناختی بررسی شد. نتایج با روش های آماری ضریب همبستگی Pearson و آنالیز واریانس یک طرفه توسط نرم افزار 11SPSS بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از معنی داری اختلاف میانگین سطح شناختی گروه سالم و بیمار (001/0 > P) و نیز بیماران بستری و سرپایی (001/0 > P) بود. سطح شناختی با سن بروز بیماری (594/0 = r) و سطح تحصیلات (545/0 = r) ارتباط مستقیم و با مدت ابتلا به بیماری (574/0- = r) و مدت اقامت بستری (454/0- = r) ارتباط معکوس داشت. بین متغیرهای دموگرافیک و سطح شناختی افراد سالم ارتباط معنی داری وجود نداشت.
    نتیجه گیری: گروه افراد سالم از سطح شناختی بالاتری برخوردار بودند و سطح شناختی بیماران بستری نسبت به بیماران سرپایی پایین تر بود. سن بروز بیماری، مدت ابتلا به بیماری، مدت اقامت بستری دایم و سطح تحصیلات بر سطح شناختی بیماران اسکیزوفرنیک موثر بودند.
    کلیدواژگان: بیماران اسکیزوفرنیا، سطح شناختی، غربالگری سطح شناختی Allen
  • پریسا رسولی فرد، قاسم محمدخانی، علی اکبر نصر اصفهانی، محمدحسین نیل فروش، شهره جلالی صفحه 351
    مقدمه
    به منظور کسب آگاهی از فرایند عملکرد قشری، پتانسیل های وابسته به رخداد، بسیار مناسب هستند. از فاکتورهای تاثیرگذار بر P300، جایگاه الکترودی می باشد. پژوهش حاضر به منظور مقایسه دامنه و زمان نهفتگی پتانسیل وابسته به رخداد P300 شنوایی در جایگاه های الکترودی مختلف در افراد هنجار در محدوده سنی 50-18 سال انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این پژوهش مقطعی و غیر مداخله ای،P300 شنوایی به روش تحریک متفاوت با استفاده از دو محرک تن برست بر روی 27 فرد هنجار با میانگین سنی 2/23 سال، انجام شد. یافته ها توسط آزمون آماری Paired t-test و نرم افزار 16SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین دامنه و زمان نهفتگی موج P300 در افراد هنجار و در هر دو جنس در جایگاه های الکترودی مختلف اختلاف معنی داری داشت (05/0 > P).
    نتیجه گیری: محل قرارگیری الکترود فعال در ثبت P300 موثر است. برای ثبت P3b یا همان P300، بهتر است از جایگاه خلفی تر استفاده شود.
    کلیدواژگان: پتانسیل وابسته به رخداد، تحریک شنوایی، جایگاه الکترودی
  • شهاب الدین باقری، محمدرضا بیات، فرزین حلبچی صفحه 357
    هدف
    آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی است که در آن درد مفاصل، مهم ترین مشکل افراد مبتلا به این بیماری به حساب می آید. درد و خشکی مفاصل باعث تحرک کم این افراد و در نهایت کاهش کیفیت زندگی این بیماران می شود. از این رو، هدف از این مطالعه تاثیر تمرین هوازی بر کیفیت زندگی و درد بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد است. در این پژوهش بیماران 65-38 ساله مبتلا به آرتریت روماتوئید بیمارستان الزهرا که تحت درمان بودند و هیچ گونه تغییر دارویی در طول دوره درمان نداشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. بیمارانی که سابقه هیچ گونه فعالیت ورزشی در طی شش ماه گذشته را نداشتند و به هیچ بیماری حاد و مزمن یا ذهنی و روانی مبتلا نبودند، به عنوان نمونه های تحقیق در نظر گرفته شدند (23 نفر). نمونه ها به طور تصادفی به دو گروه شاهد (12 نفر) و آزمون (11 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمون به مدت 8 هفته تمرین هوازی کار با دوچرخه کارسنج را انجام دادند و گروه شاهد هیچ گونه فعالیت ورزشی را نداشتند. این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود و برای گردآوری داده ها از فرم کوتاه 36 برای سنجش کیفیت زندگی و مقیاس دیداری خطی درد برای ارزیابی میزان درد استفاده شد. میزان درد و کیفیت زندگی بیماران قبل و بعد از 8 هفته بررسی شد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های t زوجی و t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اختلاف قابل توجهی میان نمرات کیفیت زندگی، در ابتدا و انتهای مداخله در گروه آزمون وجود داشت (01/0 > P)؛ در صورتی که این تفاوت در گروه شاهد معنی دار نبود (05/0 < P). همچنین شدت درد در گروه آزمون (05/0 > P) نسبت به گروه شاهد (05/0 < P) کاهش معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    تمرینات هوازی می تواند شدت درد را در بیماران آرتریت روماتوئید کاهش داده، باعث بهبود کیفیت زندگی این بیماران شود.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، آرتریت روماتوئید، درد، کیفیت زندگی
  • علی باریک رو، سید ابوالفضل تهیدست، بنفشه منصوری، قاسم یادگارفر صفحه 368
    مقدمه
    یکی از حیطه های زبانی مرتبط که اخیرا توجه بیشتری به آن در متون مربوط به لکنت شده است، قسمت واج شناختی حافظه فعال می باشد. هدف مطالعه حاضر مقایسه توانایی های قسمت واج شناختی حافظه فعال در کودکان طبیعی و کودکان مبتلا به لکنت می باشد.
    مواد و روش ها
    30 کودک 6-4 ساله مبتلا به لکنت با 30 نفر از هم سالان طبیعی خود که از نظر سن همتاسازی شده بودند مورد مقایسه قرار گرفتند. از آزمون تکرار فوری ناکلمه برای تعیین زمان واکنش و تاثیر طول ناکلمه بر صحت تولید و روانی کلامی پاسخ ها استفاده شد. تکلیف دوم تکلیف تکرار با تاخیر ناکلمه بود که از آن برای سنجش سرعت و کفایت یادگیری نا کلمه استفاده شد.
    یافته ها
    آنالیز بین دو گروه تفاوت های مشخصی را در همه شاخص ها به جز صحت ناکلمه نشان داد. میانگین زمان واکنش در کودکان مبتلا به لکنت طولانی تر از گروه کنترل بود و همچنین سرعت یادگیری نا کلمه ها در کودکان لکنتی کندتر از گروه طبیعی بود و این تفاوت ها معنی دار بود. به علاوه، تحلیل روانی پاسخ های کودکان لکنتی در حین تکرار ناکلمات با طول متفاوت نشان داد که به همان میزان که طول ناکلمه افزایش می یابد درصد ناروانی نیز افزایش می یابد و این اختلاف معنی دار بود. همچنین اگر چه درصد ناکلمات صحیح به طور کلی و در حین افزایش طول ناکلمه در کودکان لکنتی در مقایسه با گروه کنترل کمتر بود، اما این اختلاف معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر، از تحقیقات پیشین که نشان دادند توانایی های حافظه فعال واج شناختی در کودکان مبتلا به لکنت نسبت به کودکان طبیعی درجاتی تاخیر و کندی دارند، حمایت می کند.
    کلیدواژگان: حافظه فعال واج شناختی، لکنت، تکرار ناکلمه
  • بهروز عبدلی، مصطفی تیموری، سید حجت زمانی ثانی، میثم زراعتکار، فریبرز هوانلو صفحه 381
    مقدمه
    هر گونه تغییر در ساختار آناتومیکی پا و موقعیت قرارگیری آن در پایین ترین بخش زنجیره حرکتی اندام تحتانی و سطح اتکای به نسبت کوچک آن، اجرای مهارت های حرکتی را تحت تاثیر قرار می دهد. پژوهش حاضر با هدف بررسی، رابطه تغییرات قوس طولی کف پا با برخی شاخص های حرکتی کودکان 11 تا 14 ساله انجام شد.
    مواد و روش ها
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است که به این منظور 211 دانش آموز دوره راهنمایی به صورت تصادفی انتخاب شدند و با توجه به میزان افت استخوان ناوی در سه گروه کف پای صاف (58 نفر)، طبیعی (106 نفر) و گود (47 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای اندازه گیری شامل جعبه آینه، ثبت نقش کف پا روی زمین و اندازه گیری افت استخوان ناوی برای بررسی میزان قوس طولی کف پا و پارامترهای حرکتی با آزمون های استاندارد بود. داده ها به وسیله روش های آماری ضریب همبستگی رتبه ای Spearman، تحلیل تشخیص، تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی Bonferroni در نرم افزار15 SPSS و سطح معنی داری 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که به غیر از تعادل ارتباط معنی داری بین هیچ کدام از پارامترهای توانایی های حرکتی با ناهنجاری های کف پای صاف و گود وجود ندارد. همچنین تفاوت معنی داری بین گروه ها در توانایی های حرکتی به غیر از تعادل یافت نشد.
    بحث: می توان گفت که رابطه معنی داری بین توانایی ها و مهارت های حرکتی مورد بررسی در این تحقیق (به غیر از تعادل) با میزان قوس طولی کف پا وجود ندارد.
    کلیدواژگان: توانایی حرکتی، مهارت حرکتی، کف پای صاف، کف پای گود
  • لیلا قسیسین، زهرا قیومی، بهروز محمودی بختیاری صفحه 391
    مقدمه
    خوشه همخوانی، آمدن پیاپی چند همخوان در یک هجا است، بدون آن که واکه ای در میان این همخوان ها قرار گیرد. آن چه در این مورد حایز اهمیت است، سن اکتساب خوشه های همخوانی می باشد. توانایی تولید خوشه های همخوانی در حدود دو سالگی گزارش شده است. اغلب این تلاش ها منجر به ساده سازی خوشه های همخوانی شده، تا سرانجام خوشه های همخوانی به صورت صحیح تولید شود. هدف از پژوهش حاضر، تعیین سن اکتساب و الگوهای رشدی برخی از خوشه های همخوانی در کودکان فارسی زبان است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی است. جامعه مورد مطالعه شامل 120 کودک طبیعی 2 تا 4 ساله فارسی زبان شهر اصفهان بود. در این پژوهش توانایی تولید خوشه های همخوانی با استفاده از نامیدن تصاویر بررسی شد. ابزار مورد استفاده محقق ساخت و شامل 24 واژه با ساختار cvcc بود.
    یافته ها
    سن اکتساب دو خوشه همخوانی mp و nd، حدود 3-7/2 سالگی، خوشه های همخوانی xt، sk، sb، ∫k، st، ft، ∫t، ks، bz، f∫، ng و ∫m حدود 6/3-1/3 سالگی و tr، rx، rd، rg، rf، rm و rs حدود 4-7/3 سالگی بود.
    نتیجه گیری: سن اکتساب خوشه های همخوانی از سن 3-7/2 آغاز شد. اگر به ترتیب اکتساب خوشه های همخوانی توجه شود، ملاحظه می شود که رشد خوشه های همخوانی از رشد همخوانی تبعیت می کند. خوشه های همخوانی که حاوی همخوان های انسدادی و خیشومی می باشند، قبل از خوشه های همخوانی دیگر کسب می شوند.
    کلیدواژگان: توانایی حرکتی، مهارت حرکتی، کف پای صاف، کف پای گود
  • نوید کلالی جونقانی، نادر رهنما، عفت بمبئی چی، یاسر جعفری، زهرا ریاحی صفحه 398
    هدف
    آرتریت روماتوئید یک بیماری التهابی است که در آن درد مفاصل، مهم ترین مشکل افراد مبتلا به این بیماری به حساب می آید. درد و خشکی مفاصل باعث تحرک کم این افراد و در نهایت کاهش کیفیت زندگی این بیماران می شود. از این رو، هدف از این مطالعه تاثیر تمرین هوازی بر کیفیت زندگی و درد بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد است. در این پژوهش بیماران 65-38 ساله مبتلا به آرتریت روماتوئید بیمارستان الزهرا که تحت درمان بودند و هیچ گونه تغییر دارویی در طول دوره درمان نداشتند، مورد بررسی قرار گرفتند. بیمارانی که سابقه هیچ گونه فعالیت ورزشی در طی شش ماه گذشته را نداشتند و به هیچ بیماری حاد و مزمن یا ذهنی و روانی مبتلا نبودند، به عنوان نمونه های تحقیق در نظر گرفته شدند (23 نفر). نمونه ها به طور تصادفی به دو گروه شاهد (12 نفر) و آزمون (11 نفر) تقسیم شدند. گروه آزمون به مدت 8 هفته تمرین هوازی کار با دوچرخه کارسنج را انجام دادند و گروه شاهد هیچ گونه فعالیت ورزشی را نداشتند. این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود و برای گردآوری داده ها از فرم کوتاه 36 برای سنجش کیفیت زندگی و مقیاس دیداری خطی درد برای ارزیابی میزان درد استفاده شد. میزان درد و کیفیت زندگی بیماران قبل و بعد از 8 هفته بررسی شد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های t زوجی و t مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    اختلاف قابل توجهی میان نمرات کیفیت زندگی، در ابتدا و انتهای مداخله در گروه آزمون وجود داشت (01/0 > P)؛ در صورتی که این تفاوت در گروه شاهد معنی دار نبود (05/0 < P). همچنین شدت درد در گروه آزمون (05/0 > P) نسبت به گروه شاهد (05/0 < P) کاهش معنی داری را نشان داد.
    نتیجه گیری
    تمرینات هوازی می تواند شدت درد را در بیماران آرتریت روماتوئید کاهش داده، باعث بهبود کیفیت زندگی این بیماران شود.
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، آرتریت روماتوئید، درد، کیفیت زندگی
  • احمد درخشان پور، جواد حاتمی، غلامعلی افروز، تقی آقا حسینی، راضیه نکویی صفحه 407
    مقدمه
    هدف از این پژوهش بررسی تفاوت تاثیر آموزش زبان انگلیسی بر میزان شدت انواع لکنت در زبان اول و زبان انگلیسی افراد یک زبانه دارای لکنت بوده است.
    مواد و روش ها
    جامعه آماری این پژوهش کلیه افراد 12 تا 23 ساله دارای لکنت بودند، که به مراکز گفتار درمانی شهر اصفهان مراجعه کرده اند. نمونه مورد مطالعه 15 نفر بودند که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. روش پژوهش شبه آزمایشی و طرح پژوهش یک طرح تک گروهی پیش آزمون– پس آزمون است. در این پژوهش آزمودنی ها قبل و بعد از آزمایش از نظر میزان شدت لکنت مورد سنجش قرار گرفته اند. در این پژوهش میزان شدت انواع لکنت با استفاده از تست SSI3 Howell و همکاران مورد اندازه گیری و سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    آموزش زبان انگلیسی به روی میزان شدت لکنت تاخیری در کلمات عملکردی و کلمات محتوایی در زبان انگلیسی نسبت به زبان اول تاثیر معنی داری ندارد، اما آموزش زبان انگلیسی در کاهش میزان لکنت غیر تاخیری در کلمات عملکردی و کلمات محتوایی در زبان انگلیسی نسبت به زبان اول تاثیر معنی داری دارد. همچنین آموزش زبان انگلیسی در کاهش میزان شدت کل لکنت در زبان انگلیسی نسبت به زبان اول تاثیر معنی داری دارد. این اثرات حداقل در سطح 05/0 = P معنی دار بودند.
    نتیجه گیری: آموزش زبان انگلیسی پس از 12 سالگی تاثیر مثبت و یا منفی در درمان و بهبود لکنت در زبان اول افراد لکنتی نداشت. همچنین پس از مهارت گویش آموزش زبان انگلیسی، میزان شدت لکنت در زبان انگلیسی نسبت به زبان اول کمتر شد.
    کلیدواژگان: لکنت، تاخیری، غیر تاخیری، عملکردی، محتوایی، دو زبانه، یک زبانه
  • جاوید مستمند صفحه 416
    کشش یکی از قدیمی ترین روش های درمانی است که در بین فرهنگ های باستانی دارای جایگاه ویژه ای بوده است. این روش در کنار روش های دستی دیگر شامل ماساژ و جااندازی مفاصل، جزء آموزش های سنتی طب قدیم به شمار می آمده است. امروزه پژوهش های وسیعی در خصوص تاثیرات این روش دستی بر روی گروه های عضلانی مختلف در بیماران و همچنین افراد سالم ورزشکار انجام پذیرفته است. همچنین روش های گوناگونی جهت اعمال کشش بر بافت های بدن تعریف شده است. یکی از این روش ها، کشش ایستا یا استاتیکی است که به ویژه در دهه های اخیر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. گر چه در مجموع می توان از نتایج این پژوهش ها پی برد که کشش استاتیکی اثرات طولانی مدتی بر تحرک مفاصل و کاهش مقاومت بافتی داشته و جهت ماندگاری اثرات کشش بر بافت ها، نیاز به صرف زمان حدودا دو ماهه می باشد؛ لیکن هدف از این نوشتار بررسی جزییات مبتنی بر پژوهش هایی است که در ارتباط با کشش استاتیکی بر روی افراد سالم طی سه دهه اخیر انجام پذیرفته است. شاید در کنار هم قرار گرفتن برخی از یافته های پژوهشی بتواند تصمیم گیری در خصوص اعمال کشش بر ماهیچه های مختلف را برای درمانگران ساده تر سازد.
    کلیدواژگان: کشش، کشش استاتیکی روی افراد سالم
|
  • Fahimeh Kamali Sarvestani, Farzaneh Moslemi Haghighi, Sara Abolharari Shirazi, Shiva Amirian, Farzaneh Haghighat Page 241
    Background
    Knee osteoarthritis (OA) is one of the most common degenerative diseases and a leading cause of severe pain and significant disability, especially in elderly people. Different methods have been suggested for treatment of OA. The aim of this study was to compare manual therapy with taping as two therapeutic methods for OA.
    Materials and Methods
    36 patients with OA who were in their middle ages (average age, 50.31±6.65 years) were selected through convenience sampling method. All of patients had been suffered from knee OA more than one year. Patients were randomly assigned to either taping or manual therapy. Both groups received a routine physical therapy including ultrasound and TENS. For group 1, taping was applied during 6 sessions and for group 2, manual therapy was administered for 10 sessions on a two-week period. The patients were evaluated before and after the treatment in terms of pain via NRS (numerical rating scale) and of functionality using the WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities) osteoarthritis index.
    Results
    In all variables of interest, there were significant improvements after termination of treatment sessions in both groups (P<0.001).There was, however, no significant difference in joint stiffness before and after taping treatment (p=0.323).The results showed that manual therapy was significantly more effective than taping in alleviating symptoms (p< 0.05).
    Conclusion
    Both manual therapy and taping had significant effect on OA of knee but manual therapy may be a better therapeutic option than taping in decreasing pain and disability of affected patients. Manual therapy is a non invasive, complication-free, and cost-effective method for conservative treatment of knee OA.
  • Fatemeh Derakhshandeh, Hedieh Hashemi, Mehrdad Meemarzadeh Page 250
    Background
    Due to numerous difficulties of patients suffering from various types of cleft lip and/or palate, their therapeutic management involves an interdisciplinary teamwork. The aim of present study was to compare the mean age of receiving teamwork intervention including speech therapy, secondary surgery, alveolar bone grafting and orthodontics among early-referred and late-referred patients visited at Isfahan Cleft Palate Team.
    Materials and Methods
    In this study, we first reviewed 260 charts of patients with cleft lip and palate and then, based on their age at the time of entrance to cleft care team, divided them into two groups the early references and late references. These two groups were compared on four variables: the mean age of beginning speech therapy, the mean age of palate secondary surgery, alveolar bone grafting and the average age of receiving orthodontics. All data of interest were statistically analyzed through t test.
    Results
    The main results of the present study are as follows: (1) For 134 patients, who were referred to speech therapy, the mean age of initiating speech therapy in early- and late-referred clients was 3.3 and 9 years respectively. (2) For 47 patients, who underwent secondary surgery, the mean age of conducting early surgery was 3.88 years compared to late-referred group who had had this kind of intervention at 15.7 years of age on average. (3) 9 and 16.69 years were the respective mean age of early and late referral to alveolar bone grafting in 17 patients who had received this intervention and (4) for 24 patients who had received orthodontic services, the mean age of early-referred clients was 7.66 years compared to 17.05 years which was the mean age of referral in second group.
    Conclusions
    The results suggest that there is a significant difference between early and late referrals with regard to the mean age of receiving secondary surgery, alveolar bone grafting, speech therapy and orthodontic services.
  • Marzieh Saeidi Page 259
    Introduction
    Improvement in technology can induce inactivity which, in turn, may result in postural problems and cause Musculo-Skeletal Disorders (MSDs). The aim of this study was to evaluate the relationship between poor posture and Low Back Pain (LBP) neck pain (NP) among female staff members working in Fateme-Zahra Hospital of Najaf-Abad city, Isfahan-Iran.
    Materials And Methods
    In this descriptive cross-sectional study, 37 female staff members of above-mentioned hospital (mean age: 32.47 ± 5.36) were selected through simple randomized sampling. A physiotherapist examined them with regard to the status of their posture, back and neck and then completed a questionnaire relating to their history of LBP and demographic data.
    Results
    The mean scores of posture tests, back tests and the risk of MSDs were 0.89 ± 1.16, 1.39 ± 1.93 and 15.28 ± 6041 respectively. The prevalence of LBP was 68.4% as compared to that of NP which was 28.9%. Pain intensity was significantly correlated with the risk score for MSDs, repetitive motions, moving/lifting heavy loads, doing tasks in awkward posture and the score of back test. There was no significant relationship between pain intensity and the score of posture test.
    Conclusion
    The results of this study showed a high prevalence of LBP and NP in female personnel of Fateme-Zahra Hospital. Repetitive motions, moving/lifting heavy loads, doing tasks in awkward posture were the most important factors associated with LBP and NP in the studied population. According to low mean age of studied participants and high prevalence of LBP and NP among them and also to high scores of the risk for MSDs, it is necessary to pay attention to job-related ergonomic factors for controlling and reducing the prevalence of MSDs and their associated risk factors.
  • Samaneh Khatoon Dehghan, Mehdi Rassafiani, Nazila Akbar Fahimi, Mojgan Farahbod, Masoud Salehi Page 267
    Background
    The aim of this study was to translate "Activities Scale for Kids" (ASK) into Farsi and to determine its validity in children with cerebral palsy.
    Materials and Methods
    In a methodological study, ASK was first translated into Farsi and then its validity and reliability was determined through a four-stage procedure. The first two phases of this four-stage procedure included cloudy translation into Farsi and back translation into English. In the third phase of this study, the validity of this test was determined through conducting a pilot study in which a group of professionals and also parents with children diagnosed as having CP rated the test. Finally, it was provided to two groups of parents (a group with children with CP and another group with children without any problems). Children with CP were recruited from the affiliated occupational therapy clinics of The University of Social Welfare and Rehabilitation Science and normal children were sampled from general population via a snowball procedure. 73 children with cerebral palsy and 69 normal children (5-15 years old) were participated in the study. Reliability (internal consistency and test-retest within a 2-week interval) and validity (content on basis of Lawasche's method, concurrent with GMFCS-E&R and discriminate) of ASK were analyzed using SPSS 13 software.
    Results
    Content validity index demonstrated a high content validity (0.79 for university professors and 0.86 for parents). ASK and GMFCS- E&R (-0.901) strongly negatively correlated as it was shown by Spearman's correlation coefficiency. Internal consistency was assessed by Cronbakh's alpha and the result was 0.997. Line regression in CP and normal groups demonstrated significant statistic variation and this indicated a sophisticated discriminate validity of Farsi version of ASK. Test-retest reliability of ASK was 0.998.
    Conclusion
    Farsi version of ASK has acceptable validity and reliability rates and it may be used for clinical as well as research purposes.
  • Ehsan Ghasemi, Vahid Shayegannejad, Fereshteh Ashtari, Ahmad Chitsaz Page 278
    Introduction
    Multiple sclerosis (MS) is the most common progressive neurological disorder among young adults. This disease damages the myelin sheath of neural axons and consequently creates functional disability. One of the affected areas in MS is the cerebellum. Damage to this structure results in an inability to maintain balance, which in turn leads to a decreased quality of life in affected patients. Therefore, providing low-cost methods without any side-effects seems to be necessary to solve this problem.
    Materials And Methods
    This double-blinded, prospective and quasi-experimental study was carried out between 2009 and 2010 in Isfahan. Two groups of 23 MS patients each was taught to do either Frenkel’s or Swiss ball exercises in 10 sessions under the direct supervision of a physical therapist. Before the initiation and after the completion of treatment sessions, Berg Balance Scale and Beck questionnaire were respectively used for the evaluation of balance and depression. Using SPSS software (version 13), paired-t test and t test were conducted to compare patients in above-mentioned groups in different stages.
    Results
    There was a significant difference between balance ability of patients in both Frenkel’s and Swiss ball groups before and after treatment program (P = 0.00). Depression status of patients in both Frenkel’s and Swiss ball groups also showed a significant difference as it compared before and after the treatment (P = 0.00). Although two groups had no significant difference in balance ability before the treatment (P = 0.18), a significant difference in this ability was indicated as two groups were compared after the treatment (0.01). However, there was no meaningful difference between two groups regarding to the depression status of patients neither before the initiation (P = 0.29) nor after the termination of treatment program (P = 0.30).
    Conclusion
    The study results showed that continuous Frenkel’s and Swiss ball exercises can lead to improved balance and decreased depression in MS patients. Moreover, this study indicated that Frenkel’s exercises are more effective than Swiss ball exercises in improvement of balance in MS patients.
  • Mohammad Ashoori, Seyede Somaye Jalil Abkenar, Jamal Ashoori, Nargess Adib Sereshk Page 284
    Background
    Although there is now a large body of data demonstrating the effectiveness of reinforcements in behavior modification, there have been few studies on the effectiveness of token economy and social reinforcements for academic achievement in female students with intellectual disabilities. Since these kinds of reinforcements can lead to enhanced interest and motive for learning, planning for their implementation is of particular importance. The aim of this study was to compare the effect of token economy and social reinforcements on the academic achievement of students with intellectual disabilities.
    Materials And Methods
    The present research was an experimental study (pre-test, post-test and control group). Participants in this study were 45 girls with intellectual disabilities attending 9th grade of special education. This sample was recruited by multi-stage cluster method from special education schools of Tehran Province. Participants were divided into three groups (two experimental groups and a control group) each of which was consisted of 15 students. The Wechsler test of intelligence and a teacher-made test were respectively used for matching the groups in terms of IQ and for measuring the academic achievement of subjects in Science lessons. The obtained data were statistically analyzed by one-way ANOVA and Post-Hoc Scheffe using SPSS software.
    Results
    The post-test mean score for token economy, social reinforcement and control groups were respectively as follows: 17.5 (SD=0.87), 14.48 (SD=1.13), 13.23 (SD=1.23). There was a significant difference between mean achievements scores of these three groups (F(2,42)=57.03, P<0.001). Post-Hoc Scheffe showed that mean difference of scores in token economy group was greater than both of social reinforcement’s (3.02, P<0.001) and control’s mean scores (4.10, P<0.001). It also showed that mean difference of scores in social reinforcement group was significantly greater than those of control group (1.08, P<0.04).
    Conclusion
    Token economy reinforcements are more effective than social and control reinforcements on the academic achievement of female students with intellectual disabilities. Social reinforcement for academic achievement was more effective than providing no reinforcement in these students. Therefore, token economy reinforcement is one of the best programs for academic achievement in students with intellectual disabilities.
  • An Shafiei, Zahra Ghayumi, Samira Tavakol, Mohammad Reza Najafi, Mohammad Saadat Nia Page 294
    Introduction
    The etiology of stuttering, which is estimated to have an incidence rate of 1%, and existent differences between stutterers and non-stutterers continues to be interesting and intriguing phenomena. The aim of the present study was to investigate EEG patterns in stutterers and non-stutterers resident in Isfahan.
    Materials And Methods
    31 stutterers and 31 non-stutterers participated in a case-control, double-blinded clinical trial study. Subjects were matched for age, sex, and education. None of subjects had cluttering, mental retardation, hearing loss, motor disorders, brain damage or history of medication use. EEG was performed in the same condition for all subjects and the results were statistically analyzed through independent t and exact fisher tests using SPSS version10.
    Results
    The results of the present research showed that there were significant differences between two study groups (stutterers and non-stutterers) on the basis of frequency and amplitude. However, pathologic (epileptiform) waves did not significantly differ as these two groups were compared.
    Conclusion
    The observed differences between stutterers and non-stutterers indicate brain functions differences which may affect processing, control, execution of speech.
  • Abdolhamid Daneshjoo, Hossein Dadgar Page 302
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the prevalence of low back pain and to evaluate its relationship with physical activity, age and BMI in Fars Payam-e noor University (PNU) staff.
    Materials And Methods
    Of the total number of 709 Fars PNU employees, 182 men and women working in 12 branches of this university across Fars Province-Iran were chosen objectively. Low back pain data were collected via Quebec questionnaire. Chi-square test, Pearson correlation coefficient and ANOVA test were used for statistical analysis of data (significance level set at P < 0.05).
    Results
    The study results showed a high prevalence of low back pain (86/3%) among studied sample, especially in the age range of 30 to 40 years. There was a significant difference between people with LBP and those without LBP (P = 0.000), but no significant difference between faculty members and university staff was observed (P > 0.05). Low back pain was negatively related to physical activity (P = 0.02). Moreover, there was no significant correlation between LBP and either age or sex (P > 0.05). Most subjects had normal body mass indexes (BMI). In addition, statistical analysis of data through ANOVA indicated a significant relationship between BMI and low back pain (P = 0.02).
    Conclusion
    The Results indicate that employees who had regular physical activity have less low back pain. Given positive relation between regular activity and less low back pain we recommend that employees allocate some time for regular physical activity in their weekly schedule in order to prevent low back pain.
  • Ariba Mogjiri, Faezeh Azamiyan, Ahmad Salehi Page 311
    Introduction
    Studies have shown that teachers are at high risk of developing voice disorders. This implies that, as a group, they may have more urgent priorities for inclusion in prevention and treatment programs. In the first place, such questions as whether teachers are at risk for voice disorder or not and, if it is the case, which symptoms are to be observed must be answered. Unfortunately, limited number of available speech-therapy clinics and unavailability of instrumental voice measurement make it impossible to conduct a comprehensive voice assessment for teachers in Iran. Teachers have a pivotal role in education and teacher's vocal quality affects teaching and student's learning directly. Thus, developing and applying subjective assessment tools that have sufficient correlation with instrumental assessment seem to be necessary. The purpose of this study was to determine relationship between subjective voice complaints and acoustic assessment of fundamental frequency in elementary school teachers in Isfahan.
    Materials and Methods
    At the beginning of this cross-sectional descriptive study, a literature review was conducted to compile common vocal complaints concerning fundamental frequency. These complaints were given to 95 teachers who have been selected through random cluster sampling in the form of a checklist. Subjects were first asked to rate their voices according to the checklist and subsequently to undergo an instrumental analysis of fundamental frequency. The correlation between reported symptoms and fundamental frequency amounts were then calculated.
    Results
    This study showed that all of complaints had a significant correlation with obtained fundamental frequencies.
    Conclusion
    Although all complaints had a significant correlation with fundamental frequency, it is suggested that clinicians use other types of voice assessment along with these subjective complaints.
  • Abolfazl Farahani, Marjan Farahani, Leila Ghorbani Ghahfarokhi Page 320
    Introduction
    Both sleep and rest are such important needs and habits of human beings that they are taken as guaranteed throughout their lives and are performed in different ways by different people. The aim of this research was to study the sleeping habits and sleeping instruments used for this purpose in middle-aged Iranians and also to examine the probable relationship between them. It also aimed to compare and to recognize the differences between middle-aged residents at different regions of Iran and, as whole, to clarify the relation among resting instruments, method of life, body condition and skeletal deformities.
    Materials And Methods
    This was a descriptive study in which statistical population was defined as total number of middle-aged men and women resident in Tehran, Yazd, Sistan and Balochestan, Lorestan and Kermanshah Provinces. By using available sampling method, 1719 people of this population completed a questionnaire designed for examining resting methods and vertebral column situation. The reliability of this assessment tool, which was calculated through Cronbach alpha, was 83%. About 10% of initial research population (134 people) who suffered from one of the skeletal deformities was selected voluntarily from different provinces for clinical examination. Flexible ruler has been utilized for measuring lordosis and kyphosis angles and Adams test for determining scoliosis. The data gathered from questionnaires were statistically analyzed by independent t-test and LSD in 95% (α = 0.05) significance level using SPSS software.
    Results
    Study results showed that there was a significant difference between sleeping postures on prone, sideling and supine in both men and women across different provinces (P < 0.05). It also indicated that there was not a significant difference between using and not using mattress and pillow (P > 0.05). Regarding mattress, however, this difference was significant in different provinces (P < 0.05).
    Conclusion
    Considering the relationship between skeletal deformities and resting methods, a statistically meaningful correlation has been observed between spreading lordosis and sleeping on stomach. Moreover, there was a meaningful relation between incidence lordosis and the material and texture of resting instruments (P < 0.05). It has not demonstrated any meaningful correlation among other study’s hypotheses.
  • Asefeh Memarian, Sayed Amin Modareszade Esfahanifard Page 331
    Introduction
    Fundamental frequency has a critical role in the assessment of voice disorders. In fact it is one the most reported measures in clinical voice research. It is expected that voice pitch associates with many factors including age, gender, body size, race and social situation. Normative data for fundamental frequency have been considered as a standard criterion for determining the normality and abnormality of this parameter in people with voice disorders. Since there is a lack of standardized data pertaining to various voice parameters in normal speakers of Farsi, the aim of this present study was to determine the amount of Speech fundamental frequency and its range in male and female adults with normal voice at different ages.
    Materials And Methods
    In this study, 200 subjects with the age range of 20 to 59 years were studied cross-sectionally. The voice samples were recorded while subjects were reading “Rangin Kaman” passage. The obtained voice samples were then analyzed via “Real Analysis” program of Dr. Speech Software. All data of interest was statistically analyzed through t test.
    Results
    Speech fundamental frequency and its range at different ages were higher in women than in men.
    Conclusion
    In normal people, Speech fundamental frequency and its range have different characteristics with regard to different sexes and ages. These differences can be accounted for to some extent by anatomic and physiological mechanisms which are just a few factors among many to name.
  • Leila Kazazi, Ashraf Karbalaei Noori, Mahboobe Mahmoodi Page 343
    Background
    Cognition, a quite complicated skill, is the base of all goal- directed functions of human beings. The impact of cognitive disorders on the functioning of neurologic and psychiatric patients could not be more emphasized. Thus, careful assessment of cognitive capacity to predict how well these kinds of patient will function seems to be necessary. Allen cognitive level screen (ACL) provides a quick estimate of current capacity to learn and remained abilities of patients with cognitive impairments.
    Materials and Methods
    In this analytical- descriptive study, cognitive levels of 30 inpatients and 30 outpatients with schizophrenia as well as 30 normal subjects were evaluated and subsequently were compared using ACLS. The impact of demographic variables on cognitive level was also determined. Results were statistically analyzed through Pearson correlation and one-way ANOVA.
    Results
    Statically significant difference was found between ACL scores of normal people and patient groups (P < 0.001). There was also a difference between ACL scores of outpatients and inpatients with schizophrenia (P < 0.001). Cognitive level was shown to have a positive correlation with education(r = 0.545), illness-onset age (r = 594) and a negative correlation with length of illness (r = -0.574), period of institutionalization (r = -0.454). There was no significant correlation between cognitive level and demographic variables in normal group.
    Conclusion
    The results of this study indicate that normal group’s cognition level was higher than schizophrenic patients and that the cognitive level of outpatients was better than inpatients. Illness onset age, period of institutionalized, length of illness and education all can influence cognitive level of schizophrenic patients.
  • Parisa Rasoulifard, Ghasem Mohammadkhani, Aliakbar Nasresfahani, Mohammadhossein Nilforoush, Shohreh Jalayi Page 351
    Introduction
    Event related potentials can be considered as a valuable tool for understanding cortical functions. P300 can be affected by a number of factors including the site at which electrodes are to be placed. This study was conducted to compare the amplitude and latency of P300 across different electrode sites in normal individuals aged between 18 to 50 years
    Materials And Methods
    In this cross-sectional non-interventional study, an oddball paradigm was adopted to compare P300 event-related potential through using two tone burst stimuli in 27 normal cases with average age of 23.2 years. Obtained data were statistically analyzed via paired t-test using SPSS software (version 16).
    Results
    Significant differences were shown in mean latency and amplitude of participants’ P300s recorded at different electrode sites (P < 0.05).
    Conclusion
    According to results of this study, active electrode site is effectual in recording P300. Posterior electrode site is recommended for enhanced recording of P300.
  • Shahabeddin Bagheri, Mohammad Reza Bayat, Farzin Halabchi Page 357
    Introduction
    The purpose of this study was to verify the efficacy of a selected 8-week exercise for the treatment of patellofemoral syndrome (PFPS).
    Materials And Methods
    Participants of this study were 60 students aged 17 to 19 years with a history of at least 2 months of patellofemoral pain who were randomly assigned to experimental or control groups. Subjects in experimental group underwent a selected 8-week program which consisted of three weekly sessions and involved stretching and strengthening exercises. The pain intensity and the functionality of the subjects were respectively avaluated by the NRS and the Kujala scales. All data were statistically analyzed using SPSS13.
    Results
    The intergroup analysis showed that before the beginning of the program, there was no statistically significant difference between the mean scores of experimental and control groups with regard to age, height, weight, BMI and duration of pain and also on the basis of pain NRS (P > 0.05) and Kujala scale (P > 0.05). The intergroup comparison indicated a statistically significant difference after termination of the eight-week treatment program (P < 0.05 for pain and p < 0.05 for Kujala Scale).
    Conclusion
    The present study results showed that a selected 8-week exercise program is effective in alleviation of pain or in improvement of function in patients with patellofemoral pain syndrome.
  • Ali Barikroo, Sayed Abolfazl Tohidast, Banafsheh Mansuri, Ghasem Yadegarfar Page 368
    Background
    One language-related area that has recently received more attention from researchers working in the field of stuttering is phonological working memory. The aim of the present study was to compare the phonological working memory abilities of normal children with those of children who stutter (CWS).
    Materials And Methods
    30 CWS aging 4-6 years were compared with their control counterparts in the same age range. Non-word immediate repetition task was used to measure reaction time and to study the effect of non-word length on the accuracy and verbal fluency of responses. The second task was non-word delayed repetition task which was applied to determine the speed and efficiency of learning non-words.
    Results
    Between-group analysis showed significant differences for all of the indexes except accuracy of non-words. The mean of reaction times in CWS was significantly longer than that of the control group. Moreover, the rate of learning non-words in stutterers was slower than in the normal group and theses differences were significant. Furthermore, the analysis of response fluency on non-word repetitions across different non-word lengths in CWS showed that the percentage of disfluencies significantly increased along with an increase in nonword length. Although the percentage of correct non-words as a whole and across different lengths indicated that CWS produced slightly less correct non-words compared to the control group, this difference was not significant.
    Conclusion
    The findings of the present study provides support for previous works, indicating that CWS’s phonological working memory abilities lag to some degree behind that of normal children.
  • Behrouz Abdoli, Mostafa Teymoori, Sayed Hojjat Zamani Sani, Meysam Zeraatkar, Fariborz Hovanloo Page 381
    Background
    This study investigated the relationship between plantar longitudinal arches and some selected motor parameters in children aging 11 to 14 years.
    Materials And Methods
    In this descriptive-correlative study, 211 middle-school students were first randomly sampled and then assigned to three groups of pes planus (58 subjects), natural (106 subjects) and Pes cavus (47 subjects) on the basis of the amount of scaphoid bone loss. Measurement tools included a mirror box, a foot print and navicular drop test for foot abnormalities. Motor parameters were measured via standardized tests. Data were statistically analyzed through Spearman rank correlation analysis, discriminant analysis, analysis of variance and Bonferroni post hoc test using SPSS 15 software and at the significance level of 0.05.
    Results
    The results showed that, with the exception of balance, there was no significant correlation between any parameters of motor abilities and pes planus and pes cavus. In addition, no significant differences between groups were found with regard to motor abilities except for balance.
    Conclusion
    It can be said that there is no significant relationship between any of motor skills and abilities investigated in this study (except for balance) and plantar longitudinal arch.
  • Leila Ghasisin, Zahra Ghayoumi, Behrooz Mohamadi Bakhtiari Page 391
    Introduction
    A consonant cluster is defined as a group or sequence of consonants that appear together in a syllable without any intervening vowel between them. The age of acquisition of consonant clusters is of special important. The ability to produce consonant clusters is reported to emerge when children are around 2 years of age. These early attempts usually result in simplified clusters which are eventually elaborated into correct clusters. The aim of the present study was to determine the acquisition age of some consonant clusters and their developmental patterns in Farsi-speaking children.
    Materials And Methods
    120 normal Farsi-speaking children with the age range of 2 to 4 years who lived in Isfahan at the time of experiment participated in this descriptive study. In the present study, the ability to produce clusters was evaluated through picture naming. An assessment tool was tailor-made for this research and it consisted of 24 words with cvcc structure.
    Results
    Study results showed that the age of acquisition for mp and nd was 2.7-3 years. Xt, sk, sb, ∫k, st, ft, st, ∫t, ks, bz, f∫, ng and ∫m was acquired at 3 to 3.6 years and rs, rm, rf, rg, rd, rx, tr were appeared between 3.7 to 4 years.
    Conclusion
    Results indicated that age of acquisition was started around 2.5. Considering the sequence of acquired clusters, it was revealed that clusters were developed in parallel with consonant development. In other words, consonant clusters containing stop and nasal consonant are acquired before other clusters.
  • Navid Kalaly Jouneghani, Nader Rahnama, Effat Bambaeichi, Yasser Jafari, Zahra Riahi Page 398
    Background
    Rheumatoid arthritis is an inflammatory disease in which joint pain is considered as the most important problem for those with the disease. Joint pain and stiffness cause low mobility in affected people which eventually will result in reduced quality of their life. The aim of this study was to determine the effect of an 8-week aerobic exercise on the quality of life and the level of pain in patients with rheumatoid arthritis.
    Materials And Methods
    In this study, patients with rheumatoid arthritis (age range 38 to 65 years) who was referred to and subsequently treated in AL Zahra Hospital (Isfahan-Iran) and their medication did not change during study period were examined. Of this population, those patients who had no experience of attending any sporting activity during the six months prior to the study period and had neither acute and chronic diseases nor mental and psychological problems were selected as the subjects of this study (n = 23). Subjects were randomly assigned to control (n = 12) and experimental (n = 11) groups. Patients in experimental group underwent an 8-week aerobic exercise program while the control group did not receive any exercise program. Quality of life of patients was measured using the short form 36 (SF36) and visual linear scale was used to assess their pain. Quality of life and pain of all patients evaluated before the initiation and after completion of the 8-week program.
    Results
    The results of this study showed that compared to the scores obtained at the beginning of the program, a significant improvement of quality of life scores at the end of intervention in the experimental group (p<0.01), but no such difference was observed in the control group (p>0.05). A significant reduction in pain levels was observed in the experimental group (p<0.05) while there was not any significant reduction of pain in the control group (p>0.05).
    Conclusions
    It can be concluded that aerobic exercise can reduce pain in patients with rheumatoid arthritis and improve the quality of their life. Therefore it can be considered as an appropriate treatment regimen for such patients.
  • Ahmad Derakhshanpour, Javad Hatami, Gholamali Afrouz, Taghi Agha Hoseini, Razieh Nekouee Page 407
    Introduction
    This study was aimed at evaluating the effect of learning English on the severity of different types of stuttering in native language (Farsi) and English among monolingual Farsi-speaking subjects.
    Materials And Methods
    In a quasi-experimental study (single group with pre-test and post-test), 15 persons with stuttering were randomly recruited from the available population of 12 to 23 year-old clients referred to speech therapy centers in Isfahan-Iran. Prior to initiation of the study, the subjects were assessed in terms of severity and type of stuttering they represent through SSI-3 test.
    Results
    The effect of English language learning on functional- and content-word stuttering of stalling type in English was not significant as compared to these types of stuttering in Farsi but it has a significant influence on decreasing functional- and content-word stuttering of non-stalling type in English language when compared to Farsi. Moreover, learning English significantly decreased total stuttering in English language (P = 0.05).
    Conclusion
    According to the results of this study, learning English does not have any positive or negative impact on treatment and recovery of stuttering in Farsi. Also, after learning to speak in English, the severity of stuttering in English is less than that in Farsi.
  • Javid Mostamand Page 416
    Stretching is an ancient method of treating soft tissue structures amongst the historical cultures. This method, in addition to other manual techniques such as, massage and manipulation has been taught in ancient medicine. Nowadays, a wide range of studies have been performed to reveal the effects of this manual method on different muscle groups in patients, as well as healthy athlete subjects. Different methods of stretching have also been introduced for applying on various tissues. One of these methods is static stretching, which has been considered by researchers during recent decades. It can be concluded from the previous studies that static stretching may result in long-term effects on mobility of joints and decreasing tissue resistance. It is also revealed that permanent effects of stretching on tissues require performing this method for about two months. This article aims at reviewing research- based findings related to static stretching in healthy subjects during last three decades. Providing the results of recent studies in a single complex may help therapists to make a decision easier for applying stretching on different muscle groups.