فهرست مطالب

روان شناسی و دین - سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1390)

فصلنامه روان شناسی و دین
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 15، پاییز 1390)

  • 160 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عباس پسندیده صفحات 1-30
    هدف نوشتار آن است که روشن سازد با توجه به ساختار دو بعدی شادکامی (نشاط رضامندی)، تئوری شادکامی از نظر اسلام کدام است و چه چیزی می تواند تحقق شادکامی را تبیین کند. این پژوهش، یک بررسی کتابخانه ای است. بدین منظور، آن بخش از منابع اسلامی (قرآن و حدیث) که مربوط به این مسئله می باشد، مشخص و با استفاده از روش تحلیل محتوا (متن) مطالعه شده اند. نتایج نشان می دهد که تئوری شادکامی در اسلام، بر «توحید» مبتنی است که به معنای «واقعیت شناسی توحیدی» و «هماهنگ سازی با واقعیت های توحیدی» مربوط به شادکامی می باشد. بر اساس این تئوری، شادکامی بر واقعیت هایی مبتنی است که توسط خداوند متعال تقدیر شده و دستیابی به آن نیز راه خاصی دارد که باز توسط خداوند متعال تنظیم شده است. شناخت این واقعیت ها و پذیرش آنها، از سویی موجب «رضامندی» از تقدیرهای خداوند متعال می شود، چون آنها را مبتنی بر «خیر» می بیند. همچنین موجب «نشاط» می شود، چون لذت های مورد نیاز را بر اساس الگوی الهی آن تامین می کند.
    کلیدواژگان: شادکامی، رضامندی، نشاط، توحید، واقعیت شناسی توحیدی، هماهنگ سازی با واقعیت های توحیدی، الگوی خداباوری در شادکامی
  • مهناز مهرابی زاده هنرمند، سیداسماعیل هاشمی، سودابه بساک نژاد صفحات 31-48
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر درمان چند وجهی اسلامی به شیوه گروهی بر افسردگی و عزت نفس دانشجویان انجام شده است. پانصد دانشجو به پرسش نامه افسردگی بک و پرسش نامه عزت نفس آیزنک پاسخ داده اند. سپس شصت نفر که افسردگی بالا و عزت نفس پایینی داشتند، به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل (در هر گروه سی نفر) تقسیم شدند. داده ها با شاخص های آماری، چون روش تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) تحلیل شده است. نتایج نشان می دهد که درمان با رویکرد چندوجهی اسلامی به شیوه گروهی می تواند در کاهش افسردگی و افزایش عزت نفس دانشجویان موثر باشد. داده های حاصل از پژوهش به روش تحلیل کوواریانس چند متغیری (MANCOVA) تحلیل و بررسی شد. یافته ها بیانگر این است که درمان چند وجهی اسلامی به شیوه گروهی توانسته در کاهش افسردگی و افزایش عزت نفس گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل، موثر واقع شود.
    کلیدواژگان: درمان چند وجهی اسلامی، افسردگی، عزت نفس
  • زینب وفایی، قاسم عسکری زاده، عباس رحمتی صفحات 49-68
    تحقیق حاضر با هدف بررسی رابطه هیجان خواهی، شوخ طبعی و نگرش دینی با اضطراب مرگ در دانشجویان انجام شده است. بدین منظور، نمونه ای به حجم 375 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای از جامعه آماری مورد پژوهش (دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان در سال تحصیلی 8990 انتخاب شده و برای جمع آوری داده ها از فرم پنجم پرسش نامه هیجان خواهی زاکرمن، پرسش نامه شوخ طبعی مارتین، پرسش نامه نگرش مذهبی خدایاری فرد و پرسش نامه اضطراب مرگ تمپلر استفاده شده است. داده ها با شاخص های آماری، چون همبستگی و رگرسیون تحلیل شده است. نتایج تحلیل داده ها نشان می دهد که رابطه منفی معناداری (363/0-r=)، بین هیجان خواهی با اضطراب مرگ رابطه مثبت معناداری (408/0r=) بین شوخ طبعی با اضطراب مرگ و رابطه منفی معناداری (380/0 r=) بین نگرش دینی با اضطراب مرگ وجود دارد(5. /. a=).
    کلیدواژگان: هیجان خواهی، شوخ طبعی، نگرش دینی، اضطراب مرگ، دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان
  • طاهره حسینی قمی، حسین سلیمی بجستانی صفحه 69
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین جهت گیری مذهبی و تاب آوری در بین مادران دارای فرزندان مبتلا به بیماری انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران دارای فرزندان مبتلا به بیماری است که فرزندانشان در بهمن 1389 پرونده پزشکی در بیمارستان امام خمینی داشته اند. روش پژوهش به کار گرفته شده همبستگی بوده است. با روش نمونه گیری در دسترس، یگ گروه صد نفری از مادران انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسش نامه های تاب آوری فرایبرگ (شامل 43 گویه) و جهت گیری مذهبی بهرامی احسان (64 گویه) بوده است. نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل آماری نشان می دهد که رابطه معناداری بین جهت گیری مذهبی و تاب آوری وجود دارد. همچنین رابطه مثبت و معناداری بین سن، سطح تحصیلات و تاب آوری و جهت گیری مذهبی وجود دارد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، جهت گیری مذهبی، مادران
  • ناصر آقابابایی، حجت الله فراهانی، علیرضا فاضلی مهرآبادی صفحات 83-96
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه هوش معنوی با بهزیستی فاعلی انجام شده است. بدین منظور، 377 دانشجو و طلبه به پرسش نامه خودسنجی هوش معنوی، مقیاس شادی فاعلی، و مقیاس رضایت از زندگی پاسخ داده اند. برای تحلیل داده ها از شاخص ها و روش های آماری شامل میانگین، انحراف معیار، آزمون t، همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که هوش معنوی با هر دو بعد بهزیستی فاعلی (شادی و رضایت از زندگی) رابطه مثبت دارد. تولید معنای شخصی قویترین همبسته و بهترین پیش بینی کننده بهزیستی فاعلی بوده است. سطح رضایت از زندگی زنان بالاتر از مردان، و هوش معنوی طلاب بالاتر از دانشجویان گزارش شده است. این یافته ها نشان می دهد که توانایی های ذهنی مرتبط با دین داری و معنویت، به ویژه توانایی تولید معنای شخصی، نقش مثبتی در بهزیستی فاعلی دارند. تفاوت های زنان و مردان، و دانشجویان و طلاب در هوش معنوی و بهزیستی فاعلی بحث شده است.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، دین داری، معنویت، شادی، رضایت از زندگی و بهزیستی فاعلی
  • رحیم میردریکوندی صفحه 97
    هدف مقاله حاضر این است که با رویکردی علمی – دینی و به روش نظری، هوش هیجانی را از نگاه روان شناسی و اسلام، بررسی و مطالعه کند. برای فهم بهتر و غنای بیشتر بحث ابتدا هوش شناختی، تاریخچه و انواع آن مطرح و سپس به روش توصیفی - تحلیلی هوش هیجانی، به صورت مفصل بررسی شده است. در ادامه به مقایسه هوش هیجانی و هوش شناختی و شیوه های سنجش و اندازه گیری هوش هیجانی پرداخته می شود. در بخش پایانی، درباره رویکردهای هوش هیجانی از دیدگاه روان شناسی و اسلام به روش تحلیل متون دینی و استنباط عقلی، بحث و بررسی، صورت گرفته است. نتیجه نهایی این است که حتی اگر بپذیریم که هوش هیجانی در روان شناسی، موضوع تازه ای است، از دیدگاه اسلام چیز جدیدی شمرده نمی شود و زیرمجموعه ای از عقل و احکام آن است.
    کلیدواژگان: هوش، هیجان، هوش هیجانی، عقل
  • علی حسین زاده صفحات 125-144
    پژوهش حاضر با هدف بررسی خطاهای شناختی که به عنوان زیربنای احساس فرد برای رفتار می تواند بسیار تاثیرگذار باشد، انجام گرفت. هدف ما در این تحقیق، بررسی انواع خطاهای شناختی و زمینه های پیدایش آن است تا از مسیر شناخت آن ها، بتوانیم از بروز رفتارهای منفی برخاسته از افکار منفی جلوگیری کنیم. روش تحقیق در این پژوهش، روشی تحلیلی است که بر مبانی دینی مبتنی بر آیات و روایات و داده های روان شناسی و علوم تربیتی انجام گرفته است. یافته ها نشان می دهد که نگاه مثبت به رفتار و انگیزه های انسانی آن، در مواجهه با دیگران، مهم ترین عاملی است که ما را از خطاهای شناختی باز می دارد. این تحقیق نشان می دهد که خطاهای شناختی عمدتا برخاسته از حدس های غیرقطعی است و فردی که دارای خطای فکری است، همواره می خواهد رفتار دیگران را حدس بزند و بر اساس تحلیل نادرست آن ها را به اموری منفی متصف سازد،اما درباره خودش اعتقاد دارد که درست حدس می زند. آن چه ضرورت دارد اینست که فرآیند ذهن خوانی را بررسی کنیم و ببینیم دسترسی ما به افکار دیگران چگونه پدید می آید و چه دلیل و شاهدی می توانیم پیدا کنیم که حدس ما با واقعیت منطبق است؟
    کلیدواژگان: حدس های غیر منطقی، خطاهای شناختی، رضایت از زندگی، تفکر مثبت ارتباط
  • عباس پسندیده صفحه 145
|
  • Abbas Passandideh Pages 1-30
    The present paper tries to explain what, according to Islam, the theory of happiness is if we take into account the two-dimensional structure of happiness (i.e. joy and satisfaction) and what things can demonstrate the realization of happiness. The method used in this research is a library survey and relevant Islamic sources such as the Holy Quran and traditions the Infallibles have been identified and studied on the basis of content analysis. The findings show that the theory of happiness in Islam is based on"monotheism", that is, on "monotheistic study of reality" and "conformity with monotheistic facts" related to happiness. According to this theory, happiness is based on the realities ordained by The Most High God and there is a certain way prescribed by The Most High God to achieve it. Knowing these realities and accepting them contribute to people’s "satisfaction" with what The Most High God has ordained because of their belief in the "good nature of such realities", and they bring "joy" to them because the joys which people need are satisfied through divine degree.
    Keywords: happiness, satisfaction, liveliness, monotheism, monotheistic study of reality, conformity with monotheistic realities, belief, in, God approach to happiness
  • Mahnaz Mehraabizadeh Honarmand, Seyyed Ismail Hashimi, Soodabeh Basaknezhad Pages 31-48
    The present paper investigates the effect of the Islamic multi-dimensional group therapy on the student's depression and self-esteem. 500 students answered Beck's questionnaire on depression and Eysenck's questionnaire concerning self-esteem. Then, 60 students having high depression and low self-esteem were randomly divided into two grouping; experimental and a control (30 students each). The data were analyzed by such statistical indexes like MANCOVA (multivariate analysis of covariance). The results show that the use of Islamic multi-dimensional group therapy can be influential in decreasing student's depression and in increasing their selfesteem.The research data were analyzed by MANCOVA (multivariate analysis of covariance). The research findings show that, when compared with the control group, the Islamic group multi-dimensional therapy was found influential in decreasing the depression of the experimental group and in increasing its self-esteem.
    Keywords: Islamic multi, dimensional therapy, depression, self, esteem
  • Zeynab Vafaii, Qasem Askarizadeh, 'Abbas Rahmati Pages 49-68
    The present research investigates the relationship of impulsive sensationseeking, humor and religious attitude with death anxiety among the students. To this end, a sample including 375 individuals was selected from a statistical population of students from Shahid Bahonar University-Kerman for the academic year of 2010-2011, and a multi-stage random cluster sampling was used. The fifth form of Zuckerman's questionnaire sensationseeking-, Martin's questionnaire on humor, Khodayarifard's questionnaire on religious attitude, and Templer's questionnaire on death anxiety were used for gathering the data. These data were analyzed by using such statistical indexes like correlation and regression. The results of the data analysis show that there is a significant negative relationship between impulsive sensation seeking and death anxiety (r=0/363), a significant positive relationship between humor and death anxiety (r=0/408), and a significant negative relationship between religious attitude and death anxiety (r-0/380) (a=0/05).
    Keywords: impulsive sensation, seeking, humor, religious attitude, death anxiety, students of Shahid Bahonar University, Kerman
  • Tahereh Husseini Qomi, Hussein Salimi Bejestani Page 69
    The present paper seeks to study the relationship between religious orientation and endurance among the mothers having ailing children. The statistical population is the mothers of the patients who were in Imam Khomeini hospital during the month of Bahman, 1389 (January –February 2011). In this research correlation method is used and a group consisting of 100 mothers has been selected according to the sampling available. The Freiburg questionnaire of endurance (including 43 items) and Bahrami Ehsan's religious orientation questionnaire (including 64 items) were used in this research. The results of statistical analyses show that there is a significant relationship between religious orientation and endurance. Furthermore, there is a significant positive relationship between, age, level of education, and coping with illness and religious orientation.
    Keywords: endurance, religious orientation, mothers
  • Nassir Aqa Babaii, Hojjatollah Farahani, Ali Reza Fazili Mihrabadi Pages 83-96
    The present paper studies the relationship between spiritual intelligence and subjective well-being. To this end, 377 University and Seminary students answered a self-rating questionnaire on spiritual intelligence, subjective happiness scale, and contentment in life scale. Such statistical indexes and methods like mean, standard deviation, t-test, Pearson correlation, and regression were used to analyze the data. The research findings show that the relationship of spiritual intelligence and the two aspects of subjective wellbeing (i.e. happiness and life satisfaction) is positive, the creation of personal significance is the strongest correlate and best predictor of subjective wellbeing, the degree of Women's contentment in life is higher than that of men and the Seminary student's spiritual intelligence is higher than that of university students. The findings indicate that the mental abilities associated to religiosity and spirituality, particularly the case of creation of personal significance, have positive role in subjective well-being. Also, the differences between men and women, and seminary students and university students have been discussed.
    Keywords: spiritual intelligence, religiosity, spirituality, happiness, contentment in life, subjective well, being
  • Rahim Mir Darkivandi Page 97
    The present paper tries to theoretically study emotional intelligence in the light of the view of Islam and psychology, using a religious-scientific approach. In order to better understand the discussion and enrich it, first emotional intelligence and its types and history have been discussed and then emotional intelligence has been thoroughly studied through a descriptive – analytical method. The paper compares between emotional intelligence and cognitive intelligence and reviews the methods used for measuring emotional intelligence. Finally, it examines the approaches to emotional intelligence in the light of the view of Islam and psychology, using content analysis of religious texts and reasonable inference. The paper concludes that even if emotional intelligence is regarded as one of the new issue in psychology, it is, according to Islam, grouped under the heading of reason and its rules and so it is not considered as a new issue.
    Keywords: intelligence, emotion, emotional intelligence, reason
  • Ali Husseinzadeh Pages 125-144
    The present research tries to study cognitive errors as a foundation of individual's feeling that have great effect on behavior. Studying the types of cognitive errors and grounds of their growth prevents the emergence of undesirable behavior resulting from negative thoughts. The research uses an analytical method based on religious principles derived from Quranic verses, traditions, and psychological and educational data. The research findings show that positive view of behavior and its human motives is a very important factor in preventing us from committing cognitive errors when encountering others. This is greatly emphasized in religious texts. Cognitive errors mostly result from uncertain guessing based on wrong ways of thinking. A person with intellectual error always bases his/her view of the behavior of others on guessing and describes them as something unreal and negative, though he/she believes that his/her guessing is true. It is necessary to make a study of the process of mind reading in order to find out how to understand other's thoughts and see what evidence can to prove that our guessing is consistent with reality.
    Keywords: knowledge, distortion, error, negative, mind, guessing