فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 34، بهار 1382)

  • 83 صفحه، بهای روی جلد: 7,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1382/02/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهناز صاحب جمعی، بهروز نیک بین، نوشین رضوی ارمغانی صفحه 5
    بیان مساله: میزان شیوع HBsAg در مبتلایان به سندرم داون بیشتر از افراد عادی گزارش شده است و زندگی در مراکز نگهداری در مقایسه با زندگی در خانه احتمال شیوع این آنتی ژن را افزایش می دهد.
    هدف
    این مطالعه به منظور تعیین شیوع HBsAg در سندرم داون در داخل کشور و مقایسه آن با عقب ماندگان ذهنی دیگر در شرایط مشابه و نیز تعیین شیوع این آنتی ژن در دو گروه فوق و مقایسه آن با جمعیت عادی ایران انجام شد.
    روش بررسی
    تعداد 100 بیمار با متوسط سن 12 سال در پنج مرکز نگهداری عقب ماندگان ذهنی مورد مطالعه قرار گرفتند؛ مبتلایان به سندرم داون در گروه اول و سایر عقب ماندگان ذهنی در گروه دوم (50 نفر در هر گروه) قرار داشتند. در مرحله اول از بیماران نمونه خون گرفته شد. نمونه ها به روش Elisa جهت تعیین HBsAg و HBsAb مورد آزمایش قرار گرفتند. جهت بررسی اختلاف آماری بین شیوع HBsAg+ در دو گروه، از آزمون Chi-Square استفاده شد.
    یافته ها
    HBsAg در 8% از بیماران گروه اول و 4% از بیماران گروه دوم و HBsAb در 25% از بیماران گروه اول و 32% از بیماران گروه دوم مثبت بود. HBsAg در کودکان عقب مانده ذهنی ساکن موسسات نسبت به جمعیت عادی ایران (کمتر از 3%) از شیوع بیشتری برخوردار بود؛ بین میزان شیوع این شاخص بین دو گروه اختلاف آماری معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    رعایت دقیق و کامل اصول استریلیزاسیون و کنترل عفونت، هنگام انجام اعمال دندانپزشکی در این مرکز ضروری است؛ همچنین پیشنهاد می شود این کودکان به عنوان یک جمعیت پرخطر بر علیه هپاتیت B واکسینه شوند.
    کلیدواژگان: آنتی ژن سطحی هپاتیت B، سندرم داون، عقب ماندگان ذهنی
  • مهران مرتضوی، زهرا بحرالعلومی صفحه 12
    بیان مساله: ریزنشت، مهمترین علت عدم موفقت ترمیم ها در محیط دهان می باشد که منجر به حساسیت پس از ترمیم، تحریک پالپی و پوسیدگی های ثانویه می شود.
    هدف
    این مطالعه به منظور مقایسه تاثیر دو نوع سیستم چسبنده عاجی نسل پنجم و Copalite بر کاهش ریزنشت در ترمیم آمالگام در دندانهای شیری انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه In-vitro، حفره کلاس 5 در سطح باکال یا لینگوال دندانهای شیری (مولر و کانین) تراشیده شد. نمونه ها به صورت تصادفی در چهار گروه 25 عددی قرار گرفتند. گروه اول بدون Linter بود؛ در گروه دوم از وارنیش، در گروه سوم از ماده چسبنده عاجی Syntac و در گروه چهارم از ماده چسبنده عاجی Single Bond استفاده شد؛ در مرحله بعد، نمونه ها در محلول فوشین 5% به مدت 24 ساعت نگهداری شدند و در جهت باکولینگوال برش داده شدند و برای بررسی ریزنشت، در زیر استریومیکروسکوپ مورد استفاده قرار گرفتند. جهت مقایسه ریزنشت بین گروه ها از آزمون Kruskal-Wallis استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل نتایج اختلاف آماری معنی داری را بین چهار گروه نشان داد (P<0.001). گروه هایSyntac و Singel Bond نسبت به دو گروه دیگر به طور معنی داری ریزنشت کمتری را نشان دادند و گروه های اول و چهارم به ترتیب دارای بیشترین و کمترین میزان ریزنشت بودند.
    نتیجه گیری
    نتیجه این مطالعه حاکی از آن است که استفاده از سیستم های جدید چسبنده عاجی موجب کاهش ریزنشت در ترمیم آمالگام دندانهای شیری می گردد.
    کلیدواژگان: ریزنشت، ترمیم های آمالگام، چسبنده های عاجی، کوپالایت وارنیش
  • شیوا علوی، امیر صفری صفحه 19
    بیان مساله: آنتروپومتری در موارد پزشکی مانند جراحی فک و صورت، مطالعات رشد و نمو، جراحی پلاستیک، مهندسی پزشکی و موارد غیر پزشکی مانند صنایع تهیه کفش و عینک کاربرد دارد.
    هدف
    این مطالعه به منظور تعیین اندازه و نسبتهای آنتروپومتریک صورتی و جمجمه ای در بالغین جوان شهر اصفهان انجام شد.
    روش بررسی
    تعداد 200 پسر و 200 دختر بومی اصفهان با الگوی صورتی نرمال به صورت تصادفی انتخاب و مورد تحقیق قرار گرفتند؛ در هر جنس نسبتهای صورتی و جمجمه ای به طور جداگانه محاسبه گردید و دو جنس با استفاده از آزمون t-student با یکدیگر مقایسه گردیدند.
    یافته ها
    یافته های بدست آمده با نتایج مطالعه آنتروپومتریک Farkas در مورد بالغین جوان کانادایی مقایسه گردید. نتایج در مورد اندازه عرض سر، اختلاف معنی داری را بین پسران و دختران گروه مورد مطالعه نشان نداد؛ اما اندازه طول سر و همه اندازه های صورتی (Int، Cant، go-go، zy-zy، ch- ch، Ala- Ala، low. lip، Up. lip، Sn.gn، Sto. gn، N. Sto، N. gn) در پسران بیشتر بود. شاخص کرانیال و همچنین نسبتهای go-go/n-gn، go-go/zy-zy، n-sto/zy-zy و ch-ch/zy-zy در دختران و نسبتهای sto-go/go-go، sn-gn/n-gn، sto-gn/n-gn. sto-gn/n-stoو sto-gn/sn-gn در پسران گروه مطالعه بزرگتر بود؛ در مورد شاخص صورتی(Facial Index)، اختلاف معنی داری بین پسران و دختران مشاهده نگردید. مقایسه اندازه های صورتی بین نژاد ایرانی و کانادایی بزرگتر بودن اندازه های low.lip، Ala- Ala و go-goرا در دختران و پسران ایرانی و بزرگتر بودن اندازه های Up. lip،N. gn، ch-ch، zy -zy و Int cant را در دختران و پسران کانادایی نشان داد. اندازه sn-gn در دختران کانادایی بزرگتر بود و بین پسران ایرانی و کانادایی در این مورد اختلاف معنی داری مشاهده نگردید. نسبتهای n-gn/zy-zy، go-go/zy-zy، n-sto/zy-zy، go-go/n-gn و ch-ch/zy-zy در دختران و پسران اصفهانی و نسبتهای، sto-gn/n-sto، sto-gn/sn-gn و sto-gn/n-gn در دختران و پسران کانادایی بزرگتر بود. در مورد نسبت sn-gn/n-gn اختلاف معنی داری بین دختران کانادایی و اصفهانی مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اختلاف قابل ملاحظه بین اندازه ها و نسبتهای آنتروپولوژیک صورتی و جمجمه ای در جوانان بالغ اصفهانی و کانادایی، اندازه های بدست آمده در نژاد کانادایی نمی تواند به عنوان معیار و ملاک طرح درمان برای جراحان ایرانی و دندانپزشکان مورد استفاده قرار گیرد و با توجه به اختلاط نژادی گسترده در ایران باید مطالعات بیشتری با پراکندگی وسیعتر در اقوام مختلف ایران انجام پذیرد.
    کلیدواژگان: آنتروپومتری، شاخص کرانیال، شاخص صورتی
  • مهدی قندهاری مطلق، پرویز فرجی صفحه 29
    بیان مساله: شکست تاج دندانهای قدامی در دندانهای شیری و دایمی می تواند اثرات نامطلوب روحی در کودک و والدین داشته باشد؛ همچنین می تواند سبب ایجاد مال اکلوژن گردد. شناخت علل شکستگی دندانها در پیشگیری از عوارض آن حائز اهمیت می باشد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی علل بروز شکستگی تاج دندانهای ثنایای دائمی در کودکان 7 تا 12 ساله انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه پرونده 218 کودک مراجعه کننده به بخش کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران در فاصله سالهای 1377 تا 1380 که دارای یک شکستگی در دندانهای قدامی بودند، مورد بررسی قرار گرفت و اطلاعات مربوط به علت، محل، زمان، نوع اکلوژن و نوع شکستگی دندانی ثبت گردید.
    یافته ها
    45.4% از افراد مورد مطالعه به علت زمین خوردن و 21.6% آنها به علت برخورد با اجسام خارجی دچار شکستگی دندانهای ثنایای دائمی شده بودند. متوسط سن آنها 1.24±9.78 سال بود؛ 63.3% از آنها پسر و 41.3% فاقد پوشش کافی لب بودند. بیشترین دندان صدمه دیده، ثنایای میانی بالا بود و عمده شکستگی ها، طبق سیستم درجه بندی Ellis، از نوع درجه 3 (52.7%) بود. تحلیل نتایج بین میزان اورجت و اوربایت با درجه شکستگی ارتباطی معنی داری را نشان نداد.
    نتیجه گیری
    در بروز شکستگی تاج دندانها ناهنجاری های دندانی فکی از جمله مال اکلوژن Cl II، DivI و پروتروژن ثنایای میانی و ضایعات تکاملی ساختمان دندانها به عنوان عوامل مستعد کننده نقش تعیین کننده ای دارند.
    کلیدواژگان: شکستگی دندانی، درجه شکستگی، ثنایای دائمی
  • زهره هدایتی، سنبل سنگ صفحه 35
    بیان مساله: یافته های سفالومتری برای تصمیم گیری در مورد طرح درمانهای ارتدنسی و جراحی های ارتوگناتیک از اهمیت خاصی برخوردار است و عده ای از محققین استفاده از موقعیت طبیعی سر را در تهیه سفالومتری مفیدتر و صحیح تر می دانند. در زمینه مقایسه این روش با روش استاندارد قبلی تحقیقات کافی انجام نگرفته است.
    هدف
    این مطالعه با هدف مقایسه دو تکنیک استاندارد و طبیعی (NHP) در رادیوگرافی سفالومتری لترال انجام شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق که به روش مقطعی پیرامون مقایسه دو تکنیک تهیه سفالومتری لترال در شهر شیراز انجام گردید، تعداد 138 دانش آموز (70 پسر و 68 دختر) که به طور تصادفی انتخاب شده بودند، مورد بررسی کلینیکی و سفالومتریک قرار گرفتند. این افراد در محدوده سنی 13 تا 15 سال قرار داشتند؛ هیچ گونه درمان ارتدنسی برای آنها انجام نشده بود و سابقه شکستگی یا انجام جراحی در ناحیه فک و صورت نیز نداشتند. از نمونه ها یک رادیوگرافی در حالت استاندارد و یک رادیوگرافی در حالت طبیعی سر (NHP) تهیه گردید. بعد از Tracing رادیوگرافی و مشخص کردن زوایا، داده ها با استفاده از آنالیز Paired t-tes در دو نوع سفالومتری مقایسه شدند.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که در بعد قدامی، خلفی در زوایایی که در نوع سفالومتری لترال اختلاف معنی دار داشتند، زوایای مربوط به رادیوگرافی سفالومتری استاندارد قابل اعتمادتر بودند؛ در حالی که تفاوت های معنی دار در مورد زوایا در بعد عمودی، نشان دادند که برای بررسی در این بعد استفاده از سفالومتری (NHP) مفیدتر است.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که سفالومتری طبیعی به وقت بیشتر و همکاری بیمار و تکنیک پیچیده تری نیاز دارد، بهتر است تا زمانی که لازم نیست و تفاوتی بین یافته های کلینیکی و سفالومتری مشاهده نمی شود، از آن استفاده نگردد.
    کلیدواژگان: سفالومتری لترال، سفالومتری استاندارد، سفالومتری در حالت طبیعی
  • مرجانه قوام نصیری، سیدعلی اکبر حسینی، حسن فرزانه صفحه 46
    بیان مساله: در مورد استفاده از پست های شیشه ای (بایو گلاس) تحقیقات اندکی صورت پذیرفته است.
    هدف
    این مطالعه کلینیکی با هدف مقیاسه تاثیر دو نوع پست شیشه ای و فلزی پیش ساخته در اجرای کلینیکی ترمیم های وسیع کامپوزیت در دندانهای قدامی بالا انجام شد.
    روش بررسی
    تعداد 60 دندان قدامی اندو شده فک بالا که دارای انهدام افقی یا عمودی در تاج بودند، انتخاب شدند. دندانها بر اساس نوع پست، به دو گروه 30 تایی پاراپست فلزی و پست بایوگلاس تقسیم شدند. هر گروه بر اساس نوع بایت قدامی به سه گروه نرمال، بایت عمیق و نوک به نوک تقسیم گردید. برای پست شیشه ای به میزان یک سوم طول کانال و برای پست فازی دو سوم طول کانال خالی شد. پس از اچ کردن با اسید فسفریک 37% و کاربرد ماده باندینگ عاجی Syntac در عاج تاج و ریشه،از Duo Cernent برای چسباندن پست بایوگلاس و از کامپوزیت رزین خود سخت شونده Degufil برای چسباندن پست فلزی پیش ساخته استفاده شد. ترمیم تاج دندانها با استفاده از کامپوزیت هیبرید Heliomalor انجام شد. بیماران از نظر یافته های کلینیکی، رادیوگرافیک و شکست ترمیم هر سه ماه یک بار و تا 1.5 سال پیگیری شدند. جهت تحلیل نتایج از ازمون دقیق فیشر و پیرسون استفاده شد (P=0.05).
    یافته ها
    در هیچ یک از موارد رادیوگرافی ضایعه پری آپیکال را نشان نداد. استفاده از سیمان رزینی و ماده باندینگ عاجی موجب افزایش سیل پست گردید. نوع پست تاثیر قابل ملاحظه آماری در میزان موفقیت کلینیکی ترمیم ها نداشت و گیر ترمیم نیز با دو نوع پست یکسان بود. نوع انهدام تاج تاثیر قابل ملاحظه ای در میزان موفقیت ترمیم نداشت. نوع بایت قدامی بیمار تاثیر قابل ملاحظه ای در میزان موفقیت داشت؛ زیرا در کل نمونه ها 6.6% شکست مشاهده شد که شامل کنده شدن ماده ترمیمی و مربوط به بیمارانی بود که دارای بایت عمیق بودند.
    نتیجه گیری
    در ترمیم های وسیع کامپوزیت در بیماران با بایت عمیق لازم است از پست شیشه ای و پاراپست به صورت محتاطانه تری استفاده شود.
    کلیدواژگان: پست، کامپوزیت، دندانهای قدامی، پاراپست
  • مهدی تبریزی زاده، کیوان فرازی صفحه 56
    بیان مساله: معالجه ریشه دندان، به منظور پاکسازی شیمیایی و مکانیکی تمامی فضای پالپ و پر کردن آن با یک ماده خنثی انجام می گیرد. در طی این مراحل پیدا نکردن یک کانال و یا پاکسازی ناکامل آن، منجر به شکست درمان خواهد شد؛ بنابراین دندانپزشک باید جهت انجام یک درمان موفقیت آمیز از مورفولوژی کانال ریشه دندان آگاهی کامل داشته باشد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی تعداد و نوع کانال های ریشه دندانهای اینسیزور فک پایین انجام شد.
    روش بررسی
    جهت انجام این مطالعه توصیفی - مشاهده ای که به روش In-vitro انجام گرفت، تعداد 68 دندان اینسیزور سالم کشیده شده، از درمانگاه های سطح شهر یزد جمع آوری گردید. دندانها پس از قرار گرفتن در رنگ، دکلسفیه شدند و بعد از شفاف سازی مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    دندانها در 55.9% موارد دارای دو کانال مجزا بودند که در 51.5% موارد، کانال ها قبل از اپیکال فرامن به هم رسیده و به یک کانال تبدیل شده بودند و فقط در 4.4% این نمونه ها، دو کانال در کل طول ریشه مجزا بودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به درصد بالای احتمال دو کاناله بودن این دندانها، انجام جستجوی بیشتر برای یافتن کانال دوم در هنگام تهیه حفره دسترسی مورد تاکید می باشد.
    کلیدواژگان: مورفولوژی کانال ریشه، اینسیزور فک پایین، نوع کانال های ریشه
  • اسدالله ظریف کار، حسین اسکندریان، مختار مختاری، جعفر آی صفحه 61
    بیان مساله: اوژنول (Eugenol) مهمترین ماده تشکیل دهنده عصاره درخت میخک (Eugenia Caryophylata) است که در دندانپزشکی از آن به عنوان ضدعفونی کننده و آرام کننده درد دندان استفاده می شود.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثرات ضد درد اوژنول با تزریق موضعی و سیستمیک، با استفاده از تست فرمالین انجام شد.
    روش بررسی
    آزمایشات بر روی 56 موش صحرایی نر از نژاد ویستار با وزن 20±230 گرم در هفت گروه (در هر گروه 8 نمونه) انجام شد. ده دقیقه قبل از شروع تست فرمالین، مقادیر مختلف اوژنول (mg/rat 12.50، 25، 50) به ترتیب در گروه های 2، 3 و4 و در گروه شاهد (گروه1) حجمی برابر سرم فیزیولوژی به صورت زیرجلدی به کف پای راست و در گروه 5 اوژنول (50 میلیگرم) به پای مخالف تزریق شد. در گروه 6 اوژنول به مقدار mg/kg 100 و در گروه 7 (شاهد 6) همان حجم سرم فیزیولوژی به صورت داخل صفاقی تزریق شد. دقایق 5-0 و60-16 به ترتیب به عنوان مراحل حاد و مزمن درد در نظر گرفته شدند. برای مقایسه گروه ها از آنالیز آماری ANOVA و آزمون Tukeys استفاده گردید.
    یافته ها
    تزریق موضعی اوژنول به کف همان پایی که فرمالین تزریق شد، به صورت وابسته به دوز موجب کاهش معنی دار درد در هر دو مرحله حاد و مزمن تست فرمالین گردید (P<0.01)؛ در گروهی که اوژنول به پای مخالف تزریق شد (mg/rat 50) در مقایسه با گروه شاهد اختلاف معنی داری در نمره درد مشاهده نشد. تزریق داخل صفاقی اوژنول (mg/kg 100) تاثیری بر میانگین نمره درد در مرحله حاد نداشت اما به طور معنی داری موجب کاهش درد در مرحله مزمن درد گردید (P<0.001).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد اوژنول علاوه بر این که همانند بی حس کننده های موضعی موجب مهار هدایت پیامها از گیرنده های حس درد به طور محیطی می شود، با مهار التهاب و تاثیر بر مسیر درد به طور مرکزی موجب تسکین درد مزمن نیز می گردد.
    کلیدواژگان: اوژنول، درد، ضد درد، تست فرمالین
  • محمد ضرابیان، نصرت الله برفه ای صفحه 68
    بیان مساله: برای انجام جراحی های اندودنتیکس استفاده از مواد مختلفی پیشنهاد شده است. یکی از خصوصیات این مواد سازگاری نسجی آنها می باشد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی ناسازگاری چهار ماده پرکننده انتهای ریشه انجام شد.
    روش بررسی
    در این بررسی تعداد 20 خوکچه هندی نر از نژاد Short Hair انگلیسی با وزنی بین 600 تا 700 گرم انتخاب و به دو گروه تقسیم شدند. در گروه اول آمالگام و کامپوزیت و در گروه دوم MTA و گلاس آینومر مورد آزمایش قرار گرفتند. مواد آزمون به صورت استوانه هایی به قطر 1 و ارتفاع 1.5 میلیمتر درآمدند؛ بعد از بیهوش کردن حیوانات روی سمفیز آنها در دو طرف خط وسط 2 سوراخ به قطر 1 و عمق 2 میلیمتر ایجاد شد؛ سپس مواد از پیش آماده شده در داخل این حفره ها قرار گرفتند و در نهایت فلپ بخیه شد. بعد از گذشت 80 روز حیوانات کشته شدند و قطعات استخوانی همراه با مواد آزمون داخل آنها از نظر هیستولوژیک بررسی شدند. جهت تحلیل نتایج از آزمونهای Kruskal Wallis و X2 استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های هیستولوژیک هیچ گونه اختلاف معنی داری را بین گروه های مختلف از نظر درجه الهاب و نوع سلول های التهابی مجاور ماده مورد آزمایش نشان نداد؛ پاسخ نسجی بافت استخوان فک خوکچه هندی در مدت 80 روز نسبت به این چهار ماده تقریبا یکسان بود.
    نتیجه گیری
    استفاده از آمالگام، کامپوزیت، MTA و گلاس آینومر در جراحی های اندودنتیکس از نظر زیست سازگاری با یکدیگر تفاوتی ندارند.
    کلیدواژگان: جراحی ریشه (اندو)، پر کردگی معکوس (انتهای ریشه) سازگاری نسجی، مواد پرکننده انتهای ریشه، کاشتن التهاب
  • محمد رمضانیان صفحه 76
    بیان مساله: یکی از دلایل جراحی دندان عقل نهفته فک پایین، تاثیر نهفتگی بر سلامت نسج پریودنشیوم مولر مجاور است که به دلیل تجمع پلاک، ایجاد التهاب حاد و مزمن، اثر مخرب دارد.
    هدف
    در این مطالعه وضعیت پریودنشیوم دندان مجاور دندان نهفته، قبل و بعد از جراحی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت.
    روش بررسی
    در مرحله اول از بین افردی که به منظور جراحی دندان عقل نهفته به بخش جراحی دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی علوم پزشکی تهران مراجعه کرده بودند، تعداد 30 نفر انتخاب شدند. این افرد فاقد بیماری سیستمیک بودند و دندان مولر مجاور آنها سالم بود. قبل از عمل، نسج پریودنشیوم مولر دوم مجاور، از نظر عمق پاکت (در 7 نقطه) و سطح اتصال لثه (در 3 نقطه) مورد بررسی قرار گرفت. رادیوگرافی پری اپیکال مطابق استانداردهای موجود و به طور یکسان و مرتب برای تمام بیماران انجام گرفت؛ سپس تمام اقدامات فوق سه ماه بعد تکرار شد. یافته ها با استفاده از آزمون آماری Paired t مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این بررسی اختلاف معنی داری را بین عمق پاکت قبل و بعد از عمل نشان داد؛ به عبارت دیگر عمق پاکت بعد از عمل کاهش یافت؛ بررسی اختلاف بین سطح اتصال لثه قبل و بعد از عمل، نشان دهنده کاهش سطح اتصال لثه بعد از عمل بود؛ همچنین ضایعه داخل استخوان آلوئول بعد از عمل بهبود نشان داد.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، جراحی دندان عقل نهفته جهت پیشگیری از ایجاد مشکلات پریودنتال برای دندان مولر مجاور توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عقل نهفته، نقص استخوان آلوئول، عمق پاکت، سطح اتصال لثه
|
  • M. Sahebjamei*, B. Nik Bin, N. Razavi Armaghanni Page 5
    Statement of Problem: The Prevalence of HBsAg, among patients with Down Syndrome (DS) has been reported higher than normal population. Living in institutes, comparing to home, leads to higher probability of HBsAg prevalence.
    Aim
    The purpose of the present study was to determine HBsAg prevalence in patients with DS and compare it with other mentally retarded patients with similar conditions, and also with healthy population in Iran.
    Materials And Methods
    One hundred patients, with average age of 12 years, living in five institutes inTehran, were chosen. Children with DS and other mentally retarded children were considered as the first and second groups, respectively (50 members in each group). Blood samples were taken and tested (ELLSA) to determine HBsAg and HBsAb titre. For statistical analysis, Chi- Square test was used.
    Results
    HBsAg was positive in 8% and 4% of DS and MR groups, respectively. HBsAb was seen in 25% of DS, comparing to 32% of MR. The prevalence of HBsAg in retarded patients living in institutes was higher than normal population of Iran (less than 3%), which was not statistically significant.
    Conclusion
    Consideration of sterilization principles and infection control upon dental operations, in these centers, are necessary. It is also suggested that these children, as a high- risk population, should be vaccinated against hepatitis B.
    Keywords: HBsAg of Hepatitis B, Down syndrome, mentally retarded children
  • M. Mortazavi*, Z. Bahrololoomi Page 12
    Statement of Problem: Microleakage presents the major cause for restorations failure in the oral cavity resulting in postoperative sensitivity, pulp irritation and secondary caries formation.
    Aim
    The aim of this study was to compare two dentinal adhesive systems of fifth generation and copalite varnish in reducing microleakage of amalgam restorations in primary teeth.
    Materials And Methods
    In this in-vitro study, 100 class V amalgam restorations were prepared on the buccal or lingual surfaces of primary molar and canine teeth. Samples were randomly divided into four groups (25 samples each). No liner was used for the first group and the second group restorations were lined with copalite varnish. Two dentin adhesives, called Syntac C and Single Bond, were used for the third and fourth groups, respectively. At the next stage, the samples were immersed in 5% fuschin solution for 24 hours, then sectioned buccolingually, and examined under a stereomicroscope for microleakage evaluation.
    Results
    There was a significant difference between four groups statistically (PO.000I), Comparing four groups, the first and fourth ones, demonstrated the most and the least microleakage, respectively.
    Conclusion
    The present study showed that new dentinal adhesive systems caused microleakage reduction in amalgam restorations of primary teeth.
    Keywords: Amalgam restorations, Dentinal adhesives, Copalite varnish, microleakage
  • Sh. Alavi*, A. Safari Page 19
    Statement of Problem: Anthropometry is applied in medical professions such as maxillofacial surgery,growth and development studies, plastic surgery, bioengineering and non- medical branches such as like shoe- making and eye- glasses industries.
    Aim
    The aim of the present study was to determine facial and cranial ratios among Isfahan young adults.
    Materials And Methods
    A study was done randomly on 200 boys and 200 girls, from among Isfahan young adults, with normal face patterns. Facial and cranial ratios, according to sex, were estimated and compared.
    Results
    The results of this study were compared with Canadian anthropometric findings by Farkas.There was no significant difference in cranial width between boys and girls but cranial length and all facial parameters (Int, cant, go-go, zy- zy, ch-ch, Ala-Ala, low.lip, Up.Iip, Sn.gn, Sto.gn, N.sto, Ngn)were greater in boys than girls. Cranial index and, , ", Cl ratios were greater in n - gn zy - zy zy - zy zy - zy. .. slo-go sn-gn sto-gn slo-gn sto-gn. .. _girls, however, -, -,, , were greater in boys, There was no significant go-go n- gn n- gn n- sto sn - gn difference about facial index between boys and girls. Comparing facial parameters between Iranian and Canadian races, low. lip, Ala-Ala and go- go were greater among Iranians, however, Int cant, Up. lip. N.gn, ch- ch, zy-zy showed a greater size among Canadians. Sn-gn ratio was greater in Canadian girls, but there was no significant difference between Iranian and Canadian boys in this regard. " " s", s° " 8°, " ~ s °, g° " 8°, ^-- ratios were greater among Isfahanian boys and girls,zy-zy zy-zy zy-zy n - gn zy-zy however, J ° ~ g", 5 ° " 8" / ° " s" ratios were greater among Canadians. Regarding 5"~g" ratio, no n- sto sn- gn n~ gn n- gn significant difference was observed between Canadian and Isfahanian girls.
    Conclusion
    Considering the significant difference in the facial and cranial anthropologic ratios and sizes, among Canadian and Isfahanian young adults, the results obtained from Canadian race, should not be applied as a criteria for Iranian surgical and dental treatment plans. Due to the wide racial combinations in Iran, more studies, with wider variations, should be conducted among different Iranian races.
    Keywords: Anthropometery, Cranial index, Facial index
  • M. Ghandehary, Motlagh*, P. Farajy Page 29
    Statement of Problem: Central crown fractures of deciduous and permanent teeth lead to unfavorable psychological effects on both children and their parents. Moreover, it can cause malocclusion. So,recognizing tooth fracture reasons plays an important role to prevent its side effects.
    Aim
    The aim of this study was to investigate the reason's of permanent central crown fractures in (7-12)years old children.
    Materials And Methods
    Records of 218 children, with at least one central tooth fracture, referred to pediatric department of faculty of dentistry of Tehran University of Medical Sciences, from 1999 to 2000, were studied. All the related information about fracture such as: reason, location, time, type of occlusion, and type of fracture were recorded.
    Results
    It was found that falling down (45.4%) and having contact with external objects (21.6%) were the main reasons for permanent centrals fractures. The mean age of these children was 9.78±1.24 and 63.3% of them were boys. It should be noted that 41.3% of them had unsupported lip. The highest rate of fractures belonged to upper centrals. Based on Ellis classification, most fractures were of degree 3 (52.7%). There was no significant relationship between overbite and overjet with the degree of fracture (P<0.05).
    Conclusion
    Dental skeletal malocclusions such as CI II, Div I, central incisors protrusion and developmental defects of tooth structure should be considered as determinant factors in tooth crown fractures.
    Keywords: Dental fracture, Degree of fracture, Permanent central
  • Z. Hedayati*, S. Sang Page 35
    Statement of Problem: Cephalometric findings are of high importance in making decision about orthodontic treatment plans and orthognathic surgeries. Natural head position (NHP) is considered as a useful and exact radiographic technique.
    Aim
    The aim of the present study was to compare two techniques, namely Standard and NHP, in lateral cephalometry.
    Materials And Methods
    In this cross- sectional study, performed in Shiraz. 138 randomly selected students {70 males. and 68 females), age ranging from (13-15). were evaluated clinically and radiographically. None of them had a history of orthodontic treatment, head and face fracture or surgical operations. Lateral cephalograms were taken in both standard and natural head position techniques, for each student. For statistical analysis, l-lest for paired samples, was done.
    Results
    This study showed that in anterior-posterior dimension, among angles with significant differences in two techniques, those of standard one were more reliable, whereas in vertical dimension.statistical differences showed natural technique as more useful one.
    Conclusion
    Due to the fact that natural cephalometry requires more patient cooperation, more time and a higher complex technique, it is not suggested, except when different clinical and cepholomeiric findings are observed.
    Keywords: Lateral cephalometry, Standard cephalometry, Natural cephalomelry
  • M. Ghavamnasiri*, Saa. Hosseini, H. Farzaneh Page 46
    Statement Problem: A few studies have been conducted about bioglass posts.
    Aim
    The aim of this study was to compare bioglass posts with prefabricated metallic posts in clinical performance of extensive composite restorations for anterior endodontically treated teeth.
    Materials And Methods
    Sixty endodontocally maxillary anterior teeth, with horizontally or vertically destruction, were selected. Teeth were divided into two groups based on the kind of post: Metallic prefabricated parapost and bioglass post. Each group was divided into three subgroups based on anterior bite: normal, deep bite and edge to edge. Gutta-percha was removed from 2/3 of canal length for parapost and 1/3 for bioglass post. After etching with phosphoric-acid (37%) and applying dentine bonding syntac, Duo cement was used for the adhesion of bioglass post and a self cured composite (Degufil) for parapost. Restoration was done with a hybrid composite (Heliomolar). Follow up studies, radio-graphically and clinically, were done every three months for a 1.5-year period. Exact Fisher and Pearson tests were used for data analysis.
    Results
    Apical lesion was not observed in any of the radiographs. Post seal was increased by resin cement and dentin bonding agent. Post type did not significantly affect on the clinical success rate of the restorations. The retention of restoration, for both posts, was the same. Crown destruction had no significant effect on success rate. The type of anterior bite had a significant effect on success rate, as the total 6.6% failure rate was related to the patients with anterior deep bite.
    Conclusion
    It is suggested to use metallic paraposts and bioglass posts, in extensive composite restorations for patients with deep-bite, more conservatively.
    Keywords: Post, Composite restoration, anterior teeth, Parapost
  • M. Tabrizi, Zadeh*, K. Farazi Page 56
    Statement of Problem: The main objective of endodontic therapy is chemomechanical cleansing of entire pulp cavity and its complete obturation with an inert material. During this procedure, the failure of detection and inadequate cleaning of a canal will result in failed endodontic therapy. Therefore, the dentist must have enough knowledge of root canal morphology to treat a tooth successfully.
    Aim
    The aim of this study was to determine the number and type of root canals of mandibular incisor teeth.
    Materials And Methods
    In order to do this in-vitro, descriptive study, 68 non-carious mandibular incisor teethj collected from different clinics in Yazd, were immersed in indian ink, decalcified and cleared.
    Results
    It was found that 55.9% of the teeth had two separate canals that in 5.5% of them, the canals merged before' apical foramen. In 4.4% of these samples, two separate canals existed along the whole root.
    Conclusion
    Considering high percentage of two canals in lower mandibular incisors, during access preparation, more attempts in detection of the second canal, is emphasized.
    Keywords: Root canal morphology, Mandibular incisors, Type of root canals
  • A. Zarifkar*, H. Skandaryan, M. Mokhtary, J. Ay Page 61
    Statement of Problem: Eugenol is the most important chemical compound of the clove tree (Eugenia aryophylata) extract. That is widely used in dentistry as a bactericidal and pain relieving agent.
    Aim
    The aim of the current study was to evaluate the antinociceptive effect of local and systemic administration of eugenol by formalin test in rats.
    Materials And Methods
    In this research, 56 male Wistar rats, weighing 230±20 g were divided into seven groups (n=8). Ten minutes before formalin test, different doses of eugenol (12.5,25,50 mg /in groups 2,3,4 respectively) were injected to the right hind paw of the rats subcutaneously. In- group 5 eugnol (50 mg) was. injected to the contralateral hind paw. In group 6 eugenol (100 mg/ kg) and control group (group 7), equal volume of norma! saline was injected intraperitonealy. The minutes 0-5 and 16-60 were considered as acute and chronic phases of pain in the formalin test, respectively. Data were statistically analyzed by ANOVA and Tukey's tests.
    Results
    The results showed that local injection of eugenol to the same paw receiving formalin caused a decrease of nociception in both acute and chronic phases of formalin test (PO.005). However, in the group that eugenol (50mg/ kg) was injected to the contralateral paw, no significant differences were observed in the pain score in comparison with the control group. Intraperitoneal injection of eugenol (lOOmg/kg) did not reduce the nociception in the acute phase, but it caused a significant decrease of nociception in tonic phase (PO.00I).
    Conclusion
    It was concluded that eugenol, as a local anesthetic drug not only inhibits nociceptive impulse conduction on the peripheral pain fibers, but also centrally reduce chronic pain.
    Keywords: Eugeno, Pain, Antinociception, Formalin test, Rat
  • M. Zarrabian*, N. Barfehi Page 68
    Statement of Problem: Different materials have been suggested for endodontic surgeries. One of the most important characteristics of filling materials is their biocompatibiiity.
    Aim
    The aim of this research was to evaluate the biocompatibiiity of four different root end filling materials.
    Material And Methods
    In this study, 20 male Guineanpigs from English short hair breed, weighing 600-700 grams, were selected. The animals were classified into two groups. In the first group, amalgam and composite and in the second group MTA and Glass Ionomer were examined. The testing materials were shaped into cylindrical form with 1 mm diameter and 1.5 mm height. After general anesthesia, twocavities with 1mm diameter and 2 mm depth were prepared in parasymphysis area of animal jaw. The prepared materials were implanted in these cavities and the flaps were sutured. After 80 days, the animals were sacrificed and the dissected bones, with implanted materials inside them, were sent for histological evaluation. The histological findings were statistically analysed by Kruskal Wallis and xtests.
    Results
    No significant differences were shown in the degree of inflammation, the type of inflammatory cells adjacent to the tested materials and the type of tissue response, induced in the vicinity of these four materials during 80 days.
    Conclusion
    Regarding biocompatibiiity, there was no significant difference among amalgam,composite, MTA and glass Ionomer in endodontic surgeries.
    Keywords: Endodontic surgery, Retrograde filling, Biocompatability, Inflammation
  • M. Ramezanian* Page 76
    Statement of Problem: One of the important indications for the extraction of mandibular impacted third molar is to preserve the periodontal health of the adjacent second molar from the destructive effects of plaque accumulation, acute and chronic inflammation.
    Aim
    The purpose of this study was to determine the effect of mandibular third molar surgery on the PDL of the adjacent molar.
    Materials And Methods
    Thirty patients, referred to the department of maxillofacial surgery, Tehran University of Medical Sciences, were selected, based on the desirable conditions. They had no history of systemic diseases and their adjacent molar was healthy. Probing depth (PD) at seven points and attachment level (AL) at three points were measured preoperatively. Standardized periapical radiographics were taken regularly for all patients. All the above-mentioned procedures repeated after three months of surgery. Findings were analyzed by Paired t-test.
    Results
    A significant difference in probing depth (PD) was observed before and after surgery, meaning that probing depth decreased after mandibular third molar surgery. Attachment level was also decreased post operatively moreover. Intrabony defects (IBD) showed healing after surgery.
    Conclusion
    Considering the limitations of the present study, impacted third molar surgery is suggested to prevent periodontal problems of the adjacent molar.
    Keywords: Impacted third molar, Probing depth, Attachment level, Intrabony defect