فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال دوم شماره 3 (پاییز و زمستان 1384)

  • تاریخ انتشار: 1384/10/11
  • تعداد عناوین: 14
|
  • سید محمد علوی مقدم صفحه 7
    در این مقال برآنم که در آغاز، از بلاغت عربی به اختصار، سخن بگویم و سپس به تفاوت های نهانی کلمات اشاره کنم و گفتار ابن خلدون را در این باره بیان کنم و داستان امام عبدالقاهر جرجانی را که پیش از ابن خلدون در کتاب «دلائل الاعجاز» نوشته است، بازگو کنم و آن گاه به مبانی و ریشه های بلاغت مدون عربی به پردازم و سپس از امهات کتب بلاغت فارسی یعنی، 3 کتاب: «ترجمان البلاغه» رادویانی و «حدائق السحر»، رشید وطواط و «المعجم فی معاییر اشعار العجم» شمس قیس رازی که به ترتیب در قرن پنجم و ششم و هفتم هجری نوشته شده، بحث کنم.
    کلیدواژگان: مقتضای حال، مقال، مقام، ارسطو، ترجمان البلاغه
  • محمد فاضلی صفحه 25
    مقاله ای که در پیش رواست یا ره آورد حاضر، نقدی است گزینشی و موضعی برخاسته از برخورد نگارنده با مطالبی که در کتابها و نوشته های ادبی و علمی به وقت مطالعه پیش آمده است، این مطالب شمارش افزون باشد و در این اوراق نگنجد، امید می رود در فرصتهایی که دست دهد، گاه گاهی از آنها یاد شود.
    مطالب مورد نقد ممکن است دامن گیر خود مولف باشد یا دیگر کسان، چون: محققین و مصححین و حاشیه نویسان.
    کلیدواژگان: اغانی ابوالفرج اصفهانی، مطول، تفتازانی، همع الهوامع سیوطی، مدیحه ی مخطوط قاضی نظام الدین
  • تقی وحیدیان کامیار صفحه 39
    دستورنویسان، همه بر این باورند که در زبان فارسی فعل مجهول هست اما یکی از زبان شناسان معتقد است در زبان فارسی فعل مجهول وجود ندارد. هر دو نظر از جهتی درست اما راز آن ناشناخته است. در این گفتار بررسی شده که ساخت فعل مجهول در چه صورت فعل مجهول نیست و در چه صورت مجهول است.
    کلیدواژگان: فعل مجهول، فعل معلوم، صفت مفعولی، مسند
  • رضا اشرف زاده صفحه 47
    یکی از قالب های برجسته ی زبان و شعر پارسی قالب مسمط است که ظاهرآ از منوچهری دامغانی شاعر قرن پنجم آغاز می شود و در طی دوران شعر پارسی، تحولاتی پیدا می کند تا در شعر معاصر به صورت «چارپاره» درمی آید.
    در این مقاله تلاش شده است که این مسیر تحول پی گیری شود، علاوه بر آن ارزش شعری و موسیقایی این قالب نیز بررسی شده است.
    کلیدواژگان: مسمط، تسمیط، شعر مسجع، چهارپاره، چارپاره، بحر طویل، مسمط تضمینی
  • عبدالغفار کمال اف صفحه 68
    اینک ما در سال های نخستین قرن 21 قرار داریم و قافله شعر و ادب فارسی با طی نمودن مسیری پرافتخار هم چنان با کوله باری از حکمت و معنویت به راه خود ادامه می دهد. مکتب عالم شمول شعر فارسی، طی قرون متمادی نابغه هایی نظیر رودکی، فردوسی، خیام، سعدی، حافظ، کمال و ده ها تن دیگر را در آغوش پرورانیده و به دنیای ادبیات و فرهنگ تقدیم نموده است که نه تنها مایه افتخار ما فارسی گویان بلکه از افتخارات ادبیات جهانی به شمار می روند. این مکتب در طول تاریخ پرنشیب و فراز خود در مقابل آفت های سیاسی، نظامی، اجتماعی و فرهنگی استوار ماند. از طوفان های تاریخ، سالم به درآمد و شکوه، اهمیت و ارزش خود را جاویدان ساخت.
  • سید نعمت الله تقوی صفحه 92
    پیشوایان مکاتب دینی گاه برای اثبات درستی گفتار و دعاوی خود کارهای خارق العاده یی از خود نشان می دادند تا ارتباط خود را با عالم ملکوت عملا نشان دهند. معجزات پیامبران که به قصد تحدی با منکران بود از این گونه است. در تصوف و عرفان خرق عادت های فراوانی از مشایخ صوفیه نقل شده است. در این نوشتار به تحلیل این دعاوی می پردازیم و انگیزه ی صوفیان را از طرح مساله ی کرامات صوفیانه بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: کرامت، معجزه، خرق عادت، تحدی، دعاوی شگفت انگیز
  • محمد حکیم آذر صفحه 116
    اگر امثال عرفی شیرازی (م 1999)، نظیری نیشابوری (م 1021) و طالب آملی (م 1035) را شاعران دوره ی نضج و شکل گیری سبک هندی (اصفهانی) بدانیم و از سویی دیگر شاعری چون بیدل دهلوی (م 1133) را خاتم این سبک بشناسیم، مسلمآ صائب تبریزی (م 1081) حد معادل و اوسط این شیوه به شمار می رود. اشعار او از حیث مضامین، زبان، عناصر خیال، موسیقی و محتوا به گونه ای است که باید او را صاحب سبک دانست، در شعر صائب از وقوع گویی های امثال محتشم کاشانی (م996) و از خیال بافی های افراطی بیدل خبری نیست؛ شعر او مخصوص خود اوست و حقیقتآ باید شیوه ی او را شیوه ی صائب یا «سبک صائب» نام گذاری کرد.
    اکنون در این مقاله برآنیم که مضمون آفرینی های صائب را با توجه به نگرش های نو و بدیع وی نگرشی متفاوت با مضمون یابی های شاعران دوره های قبل مورد بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: تلمیح پردازی، موافق خوانی، مخالف خوانی، خضر، اسطوره
  • تقی امینی مفرد صفحه 134
    عشق از مفاهیم بنیادی حیات بشری و مقوله ای است که گرایش های گوناگون علوم انسانی و معرفتی با رویکردی ویژه بدان پرداخته است؛ در این میان، عارفان به حدیث عشق حقیقی به عنوان اکسیری موثر و ارزشمند در سیر پدیده ها به سوی کمال، نگرشی ویژه داشته اند؛ اندیشه سیال مولانا عبدالرحمن جامی و مثنوی هفت اورنگ وی از جمله عرصه های این جولان و پردازش است که در این نوشتار به اختصار بدان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: عشق، معشوق حقیقی، عبدالرحمن جامی، هفت اورنگ، عرفان
  • عباس سعادتی صفحه 145
    بطور کلی، دیوانگی از تکنیک های عشق است؛ شرط عرفان دیوانگی است.
    با دو عالم عشق را بیگانگی اندرو هفتاد و دو دیوانگیسخت پنهان است و پیدا حیرتش جان سلطانان جان در حسرتشغیر هفتاد و دو ملت کیش او تخت شاهان تخته بندی پیش اومطرب عشق این زند وقت سماع بندگی بندو خداوندی صداعپس چه باشد عشق دریای عدم درشکسته عقل را آنجا قدمبندگی و سلطنت معلوم شد زین دو پرده عاشقی مکتوم شد(1)دیوانگان و مجانین، افرادی هستند که از فرط عقل خود را به جنون زده اند و این جنون به خاطر این است که کارهایی بکنند که مردم شک ننمایند.
    دیوانه ای که می رمداز سنگ کودکان بیرون کنش ز شهر که کاملعیارنیستدر ادبیات فارسی، مجنون به عنوان یکی از مقدمان و پیشروان دیوانگان عاشق، حکایت هایی بس دلکش از او به جا مانده است. ماجراهای لیلی و مجنون سمبول و نماد داستان های جنون عاشقانه است؛ یعنی سرنوشت هر عاشقی مانند این دو است.
    به طور کلی سه خصوصیت در داستان های مجنون مشاهده می گردد.
    1 بریدن از مقام و جاه2 اجتناب از عوام؛ پیروی از سنت های عوام برای عارفان ننگ است.
    3 جنون و عشق؛ چرا که مردم فکر می کنند که او دیوانه است.(2)در بررسی های به عمل آمده از دیوانگان عطار، این سه خصوصیت در تمامی آنان دیده می شود؛ یعنی اغلب آنان از جاه و مقام دنیوی بریده اند. پیروی از سنت های عوام را ننگ می شمارند و پیوسته درصدد شکستن این بت ها هستند. و دیگر این که جنون و دیوانگی آنان برای عوام محرز و آشکار است، مردم فکر می کنند که اینان دیوانه هستند.
    کلیدواژگان: رمز، داستان، سمبل ها، دیوانه، طنز
  • رقیه نیساری تبریزی صفحه 155
    با تامل و تعمق در مضامین مثنوی این نکته روشن می گردد که: «در عمق افکار و عقاید مولوی و گفته های او، جنبه ای از هواخواهی علی (ع) و خاندان پیغمبر اکرم(ص) وجود دارد که می توان آن را با اساس و پایه اصلی تشیع به معنی عام کلمه، که مرادف با دوستی و معرفت حقیقی اسلام به مقام و منزلت امام علی(ع) و اهل بیت عصمت الله اجمعین است، تطبیق کرد.»(1)تا جایی که ضمن اظهار ارادت به خاندان عصمت و طهارت، دشمنی با این خاندان را در حد کفر و ارتداد می شمارد.
    هم چنین از سوی دیگر چنان که همگان نیز بر این نکته واقفند، مثنوی مولانا مشحون از تاثیرپذیری های گوناگون از قرآن و احادیث است و تجلی قرآن و حدیث در این اثر جاودان به اوج خود می رسد و این بهره گیری و اثرپذیری علاوه بر این که نشانه ی دانشمندی و روشن فکری شاعر شمرده می شود، قداست و حرمت خاصی نیز به سروده او بخشیده است و به همین جهت سخن او را برای مردمی که به قرآن و حدیث به دیده ی حرمت می نگرند، ارجمندتر و پذیرفتنی تر ساخته است.
    و از این میان با توجه به موضوع بحث ما بهره گیری ها و اثرپذیری ها از کلام نورانی حضرت امام حسین(ع) را که در این کتاب بزرگ تجلی یافته است، باز می نماییم.
    کلیدواژگان: خارجی، گوشوار، گوش، شهادت
  • محمدحسین حاجتی صفحه 162
    داستان های قرآنی در ادب فارسی مورد توجه و استقبال خاص شاعران و نویسندگان قرار گرفته است. این داستان ها به صورت بازنویسی و بازآفرینی یا در قالب تصویرهای شاعرانه مانند: تضمین، تلمیح، اقتباس و... درشعر و نثر فارسی انعکاس یافته است.
    یکی از این داستان ها که بسیار مورد توجه شعرای ادب فارسی قرار گرفته است، داستان یوسف است که به تعبیر قرآن «بهترین قصه ها» ست. در این داستان اهداف تربیتی، اخلاقی، اجتماعی و سیاسی فراوانی نهفته است.
    حدود سی منظومه از این داستان به نام «یوسف و زلیخا» سروده شده است. تعدادی از این منظومه ها فعلا موجود است و بقیه در دسترس نیست.
    کلیدواژگان: یوسف و زلیخا، داستان، شخصیت داستان، زیباشناسی
  • رضا براتی نایینی صفحه 185
    جوان مردی» که ریشه در فطرت پاک انسان دارد، تداعی کننده ی صفاتی چون «راستی»، «صفا»، «انصاف»، «شجاعت»، «سخاوت»، «وفاداری»، «ایثار»،«غریب نوازی» و «برآوردن نیاز نیازمندان» است. این آیین پسندیده در سیر تاریخی خود به صورت های گوناگون جلوه نموده است و گروه های مختلفی آن را سولوحه ی زندگی و یا حرفه ی خویش قرار داده اند چنان که در دورانی، بارزترین صورت جوان مردی را باید میان «عیاران» جستجو کرد، در دوران دیگر ورزشکاران و قهرمانان به یمن آراستگی به صفات جوان مردی، لقب «پهلوانی» یافته و جاودانه شده اند، زمانی نیز آمیختگی جوان مردی با زهد و تصوف، خودنمایی می کند و در دورانی دیگر، پیشه وران مختلف در گرایش به این آیین پسندیده، بر یکدیگر پیشی گرفته اند. در این میان پیوند آیین جوان مردی با آداب و اصول مورد قبول اهل طریقت و تصوف، چنان چشم گیر است که هرگونه پژوهشی در آیین جوان مردی بدون مطالعه ی ارتباط تنگاتنگ و دو سویه ی آن با تصوف کامل نخواهد بود.
    کلیدواژگان: جوان مردی، فتوت، فتیان، فتوت نامه، تصوف، آداب و تشریفات جوان مردی، ملامتیه، نام جویی
  • منیرالسادات هاشمی صفحه 193
    عادت ها، حصارهای بلند و دیوارهای عبوسی هستند که فرصت تماشای تازه را از انسان می گیرند، این مقاله نگاهی است تازه به سرافرازترین و با صلابت ترین آیت خدا، یعنی کوه شاهنامه.
    هبوط انسان بر البرز کوه (اسطوره کیومرث) و عروج او به عالم ملکوت (اسطوره کیخسرو) و الطاف الهی در این بازگشت (اسطوره زال) رمز وحدت وجود است. کوه رمز «مرکز» است و راه یافتن به این مرکز، رهایی از زمان و اتصال به محور جهان است یعنی بازگشت انسان به اصل خود.
    در این مقاله سعی شده است گوشه ای از رازهای اسطوره ای و باورشناختی درجغرافیای اساطیری شاهنامه مورد نقدوبررسی قرارگیرد.
    کلیدواژگان: اسطوره، راز، نماد، آیین های رازآموزی، نوستالژی (غم غربت) کهن الگوی جاودانگی، البرز کوه، نقطه مرکز، وحدت وجود
  • حسن نصیری جامی صفحه 203
    مکتب ادبی و هنری «رئالیسم» از جمله مکاتب خوش اقبال و پویاست که شاید یکی از رازهای ماندگاری، حیات و اقبال این مکتب به سبب تنوع و انعطاف حوزه ی واقع گرایی باشد. رئالیسم از منظر فکری و ذوقی دارای نام ها و تعاریف گوناگونی است، رئالیسم: انتقادی؛ سوسیالیستی؛ جادویی و... اما در این میان جای خالی نگاه های معنوی گرایانه و تبیین آن محسوس است.
    «رئالیسم معنوی» می تواند اصطلاحی عام باشد که نگاه های واقع گرایی باورمند، از شعور ایمان بشری را در خود جای دهد. و البته این ازمقوله ی جادو و اوهام و خیال نیست....
    کلیدواژگان: مکتب ادبی، رئالیسم، واقعیت، حقیقت، رئالیسم معنوی
|
  • S. M. Alavi Moqaddam Page 7
    In this article, I intend to give a brief account of Arabic eloquence to mention the hidden differences in words, to offer a quotation of Ibn Khaldoon, and to narrate the story of Imam Abd al-Qaher Jorjani that was written before Ibn Khaldoon in "Dalael al-ejaz". Then, I will focus on the fundamentals and roots of written Arabic eloquence. Next, I will discuss the important points of Persian books on eloquence: "Tarjeman al-Balaqa" by Raduyani, "Hadaeq al-Sahar" by Reshid Vatvat, and "al-Mojam fi Maayir-e Ashar-e Ajam" by shams Razi, written in the 5th, 6th, and 7th centuries respectively.
  • M. Fazeli Page 25
    The article in front of you is a selective and localized critique that the author has done as a result of his encounters with different materials in books and scientific and literary writings during his studies. These materials are too many to be included in this article. It is hoped that, whenevr possible, they can be mentioned from time to time. The author himself and other people like researchers, proofreaders, and annotators may be affected by the criticisms
  • T. Vahidian Kamyar Page 39
    All grammarians believe that Persian has passive verbs, but only one linguist believes that there are no passive verbs in Persian. Both views can be true in some respects, but the mystery is unknown. In this article, the author has tried to study when a passive verb is passive and when it is not.
  • R. Ashrafzadeh Page 47
    One outstanding form in Persian language and poetry is the stanzaic form that begins with the sixth century poet, Manoochehri Damghani, undergoes some developments in different eras of Persian poetry, and takes the form of quartet in contemporary poetry.This article tries to survey the developments; besides, it studies the poetic and musical values of this form
  • A. Kamalov Page 68
    We are now spending the beginning years of the 21st century. Persian poetry has offered the world literature many geniuses such as Rudaki, Ferdowsi, Khayyam, Saadi, Hafez, Kamal, and many others. According to a Czeck orientologist, the historical fate of Iranians and Tajiks has had strong links from ancient times and the styles of their literary works were inseperable especially during the time between the 9th and 15th centuries.Since the beginning of the 10th century, strong political and religious differences occurred and divided this land of love and poetry into two distinct districts: the land of Safavids and the land of Shibanids. This separation was climaxed with the establishment of the Soviet Union. As a result, although Rudaki, Kamal, Saadi and Hafez are read and taught in both countries, Tajik researchers know little about Iranian poets and vice versa.It is hopes that the new ties between Tehran and Dushanbe, the coming and going of cultural and scientific delegations, and cultural conferences in the two countries can help bridge the 500-year gap. The present article is one such endeavour.
  • S.N. Taqavi Page 92
    Religious learders sometimes did some extraordinay acts to offer proof for their statements and claims and to display their connection to the Heavens. Prophet's miracles were similar acts aimed at challenging the unbelievers. This article tries to analyze these claims and study the sufis's motives to raise the issue of sufi miracles
  • M. Hakim Azar Page 116
    If we consider people such as Orfi Shirazi (b. 1620), Naziri Neishaburi (b. 1642), and Taleb Amoli (b. 1656) to be the poets of the era when the Hindi (Isfahani) style began to grow and evolve and if we consider Bidel Dehlavi (b. 1754) to be the end of this style, Saeb Tabrizi (b. 1702) is certainly regarded as the poet belonging to the midpoint. In terms of sense, language, elememts of imagery, music, and content, his poems are so special that he can be said to have a style. We do not see the realism (voqoo') found in Mohtasham Kashani's (b. 1617) poems and the extreme fantasies of Bidel in Saeb's poetry. His poetry is unique and his approach can truly be called "Saeb's approach" or "Saeb's style".In this article, we intend to study the senses Saeb has created in terms of his new and innovative outlook, an outlook different from that of the poets of the previous eras
  • T. Amini Mofrad Page 134
    Love is a baic concept in the life of man and an issue studied with a special approach by various disciplines in the humanities. Meanwhile, mystics have specially seen real love as an effective and valuable elixir in the movement of all creatures towards perfection. Abd al-Rahman Jami fluid ideas and his mathnavi of Haft Owrang are instances of such parade and practice that this article briefly deals with.
  • A. Saadati Page 145
    Generally speaking, madness is one technique of love; it is a requirement for mysticism. Crazy and insane people pretend to be so because of extreme sanity. This madness is to enable them to do acts that other people would not doubt.In Persian literature, Majnoon, who was a pioneer of crazy love, has been mentioned in many enchanting stories. The adventure of "Leili and Majnoon"is a symbol of crazy love. It means that every lover has a destiny like theirs.In general, three features can be observed in the stories of Majnoon:1. Giving up post and position.2. Avoiding the laymen (It is disgraceful for mystics to follow "laymen's traditions.)3. Madness and love, that is why people think they are crazy.These three features can be seen in Attar's crazy men all. Most of them have given up worldly positions, consider it disgraceful to follow laymen's traditions, and always seek to break these idols. Besides, their craziness and madness is clear and obvious to everybody. People think that they are crazy
  • R. Neisari Tabrizi Page 155
    Thinking about and reflecting upon the meanings in mathnavi clarifies the point that "there is such a kind of love for Ali (A) and the family of the Holy Prophet (S) in the depth of Mowlavi's thoughts, ideas, and staements that it can be compared with the basis of shiism, in a general sense: i.e. the love for and understanding of the position and status of Imam Ali (A) and his Innocent Descendants (A)."While he expresses his reverence for the Imams (A), he regards enmity with them to be a blasphemous and heretic act.Besides, every one agrees on the fact that his mathnavi is replete with various influences from the Quran and the traditions, the manifestation of which is exceptionally high in this eternal work. This exploitation and influence not only reflects the poet's intellectuality and scholarship but has given his poems a special respect and holiness. Hence, what he says has become more valuable and agreeable in the eyes of the people who have high esteem for the Quran and traditions.This article studies the exploitations and influences of Imam Hussain's invaluable speeches manifested in this great book.
  • M. H. Hajati Page 162
    Quranic stories have always attracted Persian poets and writers in special ways. These stories have been represented in Persian verse and prose in the form of quotation, allusion, etc.One of these stories that has attracted many Persian poets is the story of Yusef, which according to the Quran is the "best story". There are many educational, moral, social, and political points hidden in this story.There are about thirty compositions of this story, known as "Yusef and Zolaikha" Only some of these compositions are now available.
  • R. Barati Naeeni Page 185
    Chivalry (javanmardi) that is rooted in the pure nature of man is associated with such features as honesty, sincerity, justice, braveness, generosity, faithfulness, sacrifice, hospitality, and helping the needy. This favourable ritual has had different manifestations in its historical development.Many groups have made it a goal of their life or profession, so that the most representative form of chivalry can be found in "ayyars" (chivalrous men who helped the poor and the oppressed). At other times, sportsmen and heroes have been called champions (pahlavan) and have found eternal fame thanks to their chivalrous characteristics. Sometimes, the combination of chivalry with piety and sufism is highlighted. At other times, many craftsmen have tried to exceed each other in embracing this favourable ritual. Meanwhile, the joining of this ritual and the principles and rites accepted by sufism is so outstanding that any research into the ritual of chivalry will not be complete without the study of its close and reciprocal relationship with sufism.
  • M. Hashemi Page 193
    Habits are tall fences and stern walls that deprive man of the chance to behold novelty. This article is a new look at God's most elevated and awe-inspiring sign, i.e. the mount.The descent of man on to Mount Alborz (the myth of Kiyoomars) and his ascent to the heavens (the myth of Kaikhosro) and the divine favours on the way back (the myth of Zal) is a symbol of pantheism. The mount is a symbol of the centre and the way to get to this centre is to rid of time, i.e. the returning of man to his origin.This article tries to study and critique a small part of the mythical secrets of the mythological geography of Shahnameh.
  • H. Nasiri Jami Page 203
    The art and literature school of realsim is one of the dynamic and fortunate schools. One secret of its retention, life, and luck of this school may be its variety and flexibility. In terms of thoughts and tastes, realism has various names and definitions: critical, socialist, magic,. .. realism, but one can feel a lack of spiritual views and the need to explicate it."piritual realism" can be a general term to incorporate realistic views that believe in the understanding of man's faith. Of course, this category is not one of magic, illusion and imagination.