فهرست مطالب

فصلنامه اعتیاد پژوهی
پیاپی 17 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آسیه اناری، مهدیه شفیعی تبار، حمیدرضا پور اعتماد صفحه 7
    مقدمه
    پژ‍وهش حاضر با هدف مقایسه کمرویی و اختلال اضطراب اجتماعی در مردان معتاد و غیر معتاد انجام شد.
    روش
    روش این پژ‍وهش، از نوع علی مقایسه ای بوده و نمونه گیری به روش نمونه گیری هدفمند انجام شده است. بنابراین 30 نفر از معتادانی که برای نخستین بار به مرکز خود معرف بهزیستی شهر اراک مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند. سپس 30 نفر نیز از مردان غیرمعتاد بدون سابقه اعتیاد که با گروه نمونه همتا شده بودند، به عنوان گروه مقایسه در نظر گرفته شدند و پرسشنامه کمرویی هندرسون- زیمباردو و مقیاس اضطراب اجتماعی لایبوتیز در هر دو گروه اجرا شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و با روش آماری t استودنت برای گروه های مستقل تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مردان معتاد نسبت به مردان غیر معتاد، نمره بالاتری در اختلال اضطراب اجتماعی و کمرویی بدست آوردند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج می توان چنین نتیجه گیری کرد که افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی و کمرویی ممکن است برای کاهش اضطراب و اجتناب اجتماعی دست به مصرف مواد مخدر بزنند. استلزام های بالینی برای پیشگیری و درمان سوءمصرف مواد باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب اجتماعی، هراس اجتماعی، کمرویی، معتاد، غیر معتاد
  • اکرم سادات رئیسیان، محمود گلزاری، احمد برجعلی صفحه 21
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش امید درمانی بر کاهش میزان افسردگی و پیشگیری از عود در زنان درمان جوی وابسته به مواد مخدر بود.
    روش
    دریک طرح شبه آزمایشی 20 مراجعه کننده با تشخیص اختلال سوء مصرف مواد افیونی که دوره سم زدایی را با موفقیت به پایان رسانده و نمره 14 یا بالاتر علائم افسردگی در پرسشنامه افسردگی بک (ویرایش دوم) را دارا بودند، با روش نمونه گیری در دسترس در دو گروه آزمایشی (10نفر) وگروه گواه (10نفر) به طور تصادفی تقسیم شدند. گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه گروهی تحت آموزش امید درمانی قرار گرفتند و گروه گواه در طول این مدت هیچ درمانی دریافت نکردند. آزمودنی های مورد پژوهش توسط مقیاس امید اسنایدر و افسردگی بک (ویرایش دوم) وآزمایش مورفین پیش از شروع و پایان درمان و پس از اتمام مرحله پیگیری 2 ماهه، مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها از آزمون خی دو، آزمون Z نسبت و آزمون تجزیه و تحلیل کواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که آموزش امید درمانی می تواند کاهش قابل ملاحظه ای در میزان نشانگان افسردگی زنان معتاد ایجاد کند. بعلاوه، نتایج آزمون مجذور خی حکایت از معناداری تفاوت تعداد زنان عود کرده با توجه به گروه (آزمایش و گواه) داشته است.
    نتیجه گیری
    به طور کل، نتایج این تحقیق نشان می دهد که آموزش امید درمانی در کاهش میزان افسردگی و پیشگیری از عود در زنان درمان جوی وابسته به مواد مخدر موثر می باشد.
    کلیدواژگان: امید درمانی، افسردگی، وابستگی به مواد، پیشگیری ازعود
  • رحیم ملازاده اسفنجانی، موسی کافی، ایرج صالحی صفحه 41
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه سرسختی روان شناختی و سبک های مقابله با فشار روانی بین افراد معتاد و عادی در شهر رشت بود.
    روش
    روش این پژوهش از نوع علی مقایسه ای بوده است. برای نمونه گیری یکصد نفر معتاد با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و یکصد نفر غیر معتاد با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های دیدگاه های شخصی کوباسا و سبک های مقابله با فشار روانی موس و بلینگز در میان هر دو گروه اجرا شد. در تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری، t مستقل، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین سرسختی روان شناختی و سبک مقابله متمرکز بر هیجان در افراد معتاد و عادی تفاوت معنی داری وجود دارد، ولی از نظر به کارگیری سبک متمرکز بر مساله تفاوت معنی داری بین دو گروه بدست نیامد.
    تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که سرسختی روان شناختی می تواند پیش بینی کننده معناداری برای سبک متمرکز بر هیجان باشد.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نقش مهم برخی از خصیصه های شخصیتی مانند سرسختی روان شناختی و سبک های مقابله با فشار روانی در افراد را نشان می دهد که می توانند با گرایش به اعتیاد و سوء مصرف مواد رابطه داشته باشند.
    کلیدواژگان: سرسختی روان شناختی، سبک های مقابله، افراد معتاد، افراد عادی
  • طاهره قربانی، شهرام محمدخانی، غلامرضا صرامی صفحه 59
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی میزان اثربخشی گروه درمانی شناختی-رفتاری مبتنی بر مهارت های مقابله ای و درمان نگه دارنده با متادون در بهبود راهبردهای تنظیم هیجان و پیشگیری از عود به مصرف مواد انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر یک طرح شبه آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. برای نمونه گیری 45 نفر از افراد سوء مصرف کننده ی مراجعه کننده به مراکز درمانی ترک اعتیاد انتخاب و بطور تصادفی در سه گروه درمان شناختی-رفتاری، درمان نگه دارنده با متادون و گروه گواه گمارده شدند. شرکت کنندگان هر سه گروه قبل و پس از پایان مداخله پرسش نامه ی هوش هیجانی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که درمان شناختی-رفتاری در مقایسه با درمان نگه دارنده با متادون و گروه کنترل به بهبود معنادار تنظیم هیجان افراد مصرف کننده ی مواد منجر شد، ولی تفاوت معناداری بین گروه درمان نگه-دارنده با متادون و گروه کنترل مشاهده نشد. همچنین میزان عود به مصرف مواد در افراد شرکت کننده در گروه درمان شناختی-رفتاری نسبت به گروه درمان نگه دارنده با متادون و گروه کنترل به طور معناداری کمتر بود ولی تفاوت معناداری بین گروه دارودرمانی و گروه کنترل مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    درمان شناختی- رفتاری درمان موثری است که می تواند متغیرهای رفتاری و شناختی مرتبط با سوء مصرف مواد مانند راهبردهای تنظیم هیجانی را تغییر دهد. بنابراین با توجه به این یافته ها، برنامه های درمان سوء مصرف مواد باید این متغیرهای میانجی مصرف را هدف قرار دهند
    کلیدواژگان: سوء مصرف مواد، گروه درمانی شناختی، رفتاری، درمان با متادون، تنظیم هیجان
  • امید ساعد، حمید یعقوبی، رسول روشن، مرضیه سلطانی صفحه 75
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه باورهای فراشناختی ناکارآمد در بین افراد وابسته و افرادغیر وابسته به مواد بود.
    روش
    بدین منظور 70 نفر از افراد وابسته به مواد و 70 نفر از افراد عادی به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف در این تحقیق شرکت کردند و به پرسشنامه فرا شناخت پاسخ دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چندگانه و همچنین تحلیل تشخیصی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین دو گروه (گروه وابسته به مواد و گروه غیر وابسته) در ترکیب خطی متغیرهای وابسته(عوامل فراشناختی) تفاوت معناداری وجود دارد و تحلیل هر یک از متغیرهای وابسته نشان داد که دو گروه از نظر باورهای فرا شناختی مثبت، باورهای فرا شناختی منفی، عدم اطمینان شناختی، نیاز به کنترل فکر و خودآگاهی شناختی به طور معناداری با یکدیگر متفاوت بودند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل تشخیصی نشان داد که سه مورد از عوامل فراشناختی شامل باورهای فرا شناختی منفی، نیاز به کنترل فکر و عامل خودآگاهی شناختی بیش از بقیه عوامل در پیش بینی اختلال وابستگی به مواد نقش دارند.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن نتایج می توان چنین نتیجه گرفت که گروه وابسته به مواد دارای میزان بیشتری از باورهای ناکارآمد می باشند و این باورهای ناکارآمد می توانند زمینه آسیب پذیری نسبت به اختلال وابستگی به مواد و تداوم این اختلال را فراهم سازند. پس امید می رود که روان درمانگران در جهت کمک هر چه بیشتر در درمان و پیشگیری از اعتیاد به نتایج این پژوهش توجه نمایند.
    کلیدواژگان: باورهای فرا شناختی، اختلال وابستگی به مواد (اعتیاد)
  • افسر خلیلی، فرامرز سهرابی، محمدحسن رادمنش، مهدی افخمی اردکانی صفحه 91
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان اثربخشی آموزش مهارت تفکر انتقادی بر تغییر نگرش نسبت به مواد مخدر در دانش آموزان پسر دبیرستان های شهر یزد بود.
    روش
    طرح پژوهش از نوع آزمایشی با گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری در این طرح کلیه دانش آموزان پسرسال اول مقطع دبیرستان شهرستان یزد هستند که در دو ناحیه آموزش و پرورش در سال 88-87 مشغول به تحصیل بودند. پس از انتخاب یک دبیرستان پسرانه و جایگزینی تصادفی آزمودنی ها به دو گروه آزمایش (20نفر) و کنترل (20نفر)، پرسشنامه نگرش نسبت به مواد مخدر در مورد هر دو گروه اجرا شد. گروه آزمایش، آموزش تفکر انتقادی را در 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت هر هفته یک جلسه دریافت کردند. در گروه کنترل هیچ متغیری اعمال نشد و آن ها در انتظار آموزش ماندند. پس از اجرای مداخله آموزشی، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. سپس از تحلیل کواریانس و آزمون لوین برای تحلیل استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق بیانگر این مطلب است که پیش فرض همگنی شیب ها و همگنی واریانس ها تایید می گردد. معناداری F کوواریانس در سطح (05/0≥ P) نشان می دهد که آموزش تفکر انتقادی تاثیر گذار است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که آموزش تفکر انتقادی بر تغییر نگرش دانش آموزان نسبت به سوء مصرف مواد، موثر بوده است.
    کلیدواژگان: مهارت تفکر انتقادی، نگرش، نگرش نسبت به مواد مخدر، سوء مصرف مواد
  • حسن امین پور، یاسین احمدزاده صفحه 107
    مقدمه
    باورهای غیرمنطقی اثرات مخرب و جدی بر رفتار فرد در خانه، محل کار و در محیط اجتماعی داشته و اثرات عمیق هیجانی (افسردگی، غمگینی، خودآزاری، خود سرزنشی و پشیمانی و...) را به دنبال دارد. بر این اساس هدف پژوهش حاضر مقایسه باورهای غیرمنطقی در افراد معتاد و عادی بود.
    روش
    پژوهش از نوع علی- مقایسه ای بوده و با توجه به اهمیت این موضوع و نقش آن در گرایش افراد به اعتیاد نمونه 120 نفری (60 نفر معتاد و 60 نفر عادی) بر اساس نمونه گیری در دسترس و از لحاظ سنی همسان انتخاب شدند و پرسش نامه باورهای غیرمنطقی جونز روی نمونه مورد مطالعه اجرا شد. برای بررسی تفاوت بین گروه ها از آزمون های آماری t مستقل و تجزیه و تحلیل واریانس یکراهه استفاده شد.
    یافته ها
    بین میانگین باورهای غیرمنطقی افراد عادی و معتاد، میانگین نمره های باورهای غیرمنطقی افراد معتاد براساس تحصیلات و همچنین وضعیت اقتصادی تفاوت معناداری به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نمره باورهای غیرمنطقی در افراد معتاد بیشتر از افراد عادی است. با توجه به این که افراد می توانند از طریق دگرگون ساختن باورهای خود، رفتار و احساساتشان را تغییر دهند لذا بایستی باورهای غیرمنطقی را با ملاحظات آموزشی با باورهای منطقی جایگزین کرد.
    کلیدواژگان: باورهای غیر منطقی، معتاد، تحصیلات، وضعیت اقتصادی
|
  • Anaria., Shafiee Tabarm., Pouretemad, H. R Page 7
    Introduction
    The aim of this study was to compare social anxiety disorder andshyness in addicted and non-addicted men.
    Method
    The method of this study was causal-comparative research and the sampling done by purposive sampling. However, 30 men who were addicted to opium and were referred for the first time to Arak Behzisti self report center were selected. Then, 30 paired samples of nonaddicted men who had not any addiction history in their life selected as a comparison group and Henderson/Zimbardo Shyness Questionnaire (2001) and Liebowitz Social Anxiety Scale (1981) were administered in both groups. In SPSS software data was analyzed by running of independent samples t test.
    Results
    the results showed that addicted men had reported higher scores in shyness and social phobia disorder in comparison to non-addicted men.
    Conclusion
    With consideration of results it can be concluded that people with shyness and social anxiety disorder, use opium to reduce social anxiety and avoidance. Clinical implications for the prevention and treatment of substance abuse should beconsidered.
  • Raesian, A. S., Golzarim., Borjali, A Page 21
    Introduction
    The aim of the present research was the investigation of theeffectiveness of hope therapy on reduction of the degree of depression symptomsand prevention of relapse in cure-seeker women with dependency to narcotic drugs.
    Method
    In semi-experimental research method 20 clients who diagnosed assubstance abuse disorder that completed detoxification period successfully, and theywere scored more than 14 in depression symptoms (Beck depression questionnaire,second edition) selected by available sampling and assigned to two experimental(n=10) and witness (n=10) groups randomly. Experimental group was trained for 8sessions under training of hope therapy and witness group was not under any training. The experimental peple were evaluated by Snyder Hope scale and Beck depression questionnaire and morphine test before beginning of therapy. After it and after the completition of the two months follow-up period. For analyzing of data chisquare test, Z test, and ANCOVA were applied.
    Results
    The results showed that hope therapy education could create considerable reduction in degree of depression symptoms of women suffering from addiction. In addition, results of chi square test indicated significant difference between the number of relapsed women in experimental and witness groups.
    Conclusion
    in general, results of this survey show that hope therapy education is effective in reduction of degree of depression symptoms and prediction of relapse in cure-seeker women suffering from addiction.
  • Molazadeh, E. R., Kafym., Salehy, E Page 41
    Introduction
    The purpose of this study was to compare the hardiness and coping styles with stress in addicted and normal people in the city of Rasht.
    Method
    The method of this study was causal comparative research. In sampling one hundred addicts were selected by multistage cluster sampling and one hundred normal ones selected by available sampling, then the Kobasa personal views survey and Moos and Billings coping styles questionnaires were administered among both groups. The Pearson correlation coefficients, independent samples t-test and regressionanalysis were used for data analysis.
    Results
    The results showed that there were significant differences between the mean scores of hardiness and emotion focused coping style in addicted and normal people, but there was no significant difference on problem focused coping style. Regression analysis also showed that hardiness can be a significant predictor for emotion focused coping style.
    Conclusion
    The findings of this research show the important role of some of the personality characteristics such as hardiness and coping styles with stress that may correlate with the tendency to addiction and substance abuse in people.
  • Ghorbanyt., Mohammad Khany, Sh., Saramy, Gh, R Page 59
    Purpose
    This study compared the effectiveness of group cognitive-behavioraltherapy based on coping skills (CBT) and methadone maintenance therapy (MMT)in improvement of emotional regulation strategies and prevention of relapse.
    Method
    The method of the present study was semi-experimental research design (pre-test-post-test with witness group). For sampling 45 substance abuse people who had referred to addiction treatment centers were selected and assigned to threegroups of cognitive behavior therapy, methadone maintenance treatment and witnessgroup randomly. The participants in all three groups completed the emotional intelligence questionnaire before and after the intervention. Data were analyzed bycovariance method.
    Results
    The results showed that cognitive-behavior therapy in comparison to methadone maintenance therapy and witness group led to significant improvement of emotional regulation in substance abusers, but there was no significant difference between the methadone maintenance treatment group and control group. Also, the rate of relapse in individuals who assigned to cognitivebehavior therapy group in comparison to methadone maintenance therapy and the witness group was significantly lower, but there was no significant difference between methadone therapy and witness.
    Conclusion
    Cognitive-behavior therapy was an effective treatment that can change the cognitive and behavioral variables related to substance abuse, such as emotional regulation strategies. Thus, results suggested that drug abuse treatment programs must target these mediator variables.
  • Saedo., Yagobih., Roshanr., Soltani, M Page 75
    Introduction
    The aim of present research was the comparison of maladaptive meta cognition beliefs among substance abusers and non abusers.
    Methods
    For thispurpose 70 substance abusers and 70 individuals from the general population by purposive sampling participated in this research and responded to meta cognition questionnaire. For analysis data multiple analysis of variance (MANOVA) and discriminant analysis were run.
    Results
    MANOVA revealed that there was significant difference in linier combination of dependent variables (meta cognitive beliefs) among two groups; also, analysis of dependent variables lonely showed that two groups were significantly different in Positive meta cognitive beliefs, "Negative meta cognitive beliefs", "lack of cognitive confidence", "need to control of thoughts", and "cognitive self-consciousness". Also, the discriminant analysis indicated that three meta-cognitive factors included “negative meta cognitive beliefs", "need to control of thoughts" and "cognitive self-consciousness" weresignificant predictors to discriminate substance abusers.
    Conclusion
    With consideration of the results it can be concluded that substance abusers have more maladaptive beliefs and these maladaptive beliefs can lead to susceptibility toward substance abuse and staying in this disorder. It is hoped that psychotherapists can be more useful in treating and staying in this research.
  • Khalilia., Sohrabif., Radmanesh, M. H., Afkhami, A. M Page 91
    Introduction
    The purpose of this study was to determine the effectiveness ofcritical thinking training on Students, attitude towards substance abuse in highschool students of Yazd city.
    Method
    The research method was experimental design (with experimental and control group). The population of this research was the first grade of high school boy students of Yazd city. From all high school students in Yazd city, 40 students were selected by clustering random sampling, 20 students for each group, and attitude toward substance abuse questionnaire administered among selected sample for two times (pre-test and post-test). Critical thinking training, presented to students who assigned to experimental group for eight, 90 minutes sessions, every week one session. Also there were not presented any treatment to control group and they were waiting for training. After finishing of training, post test administered among both groups. Analysis of covariance (ANCOVA) and Leven’s tests were used to determine the effectiveness of training intervention.
    Results
    The results of this research showed that there is homogeneity of variance. Also, the Covariance test showed significant effect of critical thinking training.
    Conclusion
    The results indicated that critical thinking training was effective for changing students’ attitude toward substance abuse.
  • Aminpoorh., Ahmad Zadeh, Y Page 107
    Introduction
    Irrational beliefs have some destructive and serious effects onindividuals’ behavior at home, work environment, and in social environment; also implicate emotional deep effects (depression, grief, self teasing, self reproaching, and contrition). The main aim of present study was the comparison of irrational beliefs in addicted and normal people.
    Method
    the research method was causal comparative research and taking into account the subject importance and its role in individuals tendency toward addiction a sample of 120 persons (60 addicted people and 60 normal ones) was selected based on available samplingand similar in order of age and the Joens irrational beliefs questionnaire was administered among selected sample. In order to analyze data, independent samples t test, and ANOVA were run.
    Results
    There was significant difference between the mean score of irrational beliefs with consideration of group (addicted and normal group), also, in addicted people there was significant difference between the mean score of irrational beliefs with consideration of education level, and economical status.
    Conclusion
    The mean score of irrational beliefs in addicted people is more than normal ones. Taking into consideration that individuals can change their behaviors and feelings through changing their beliefs, so one must replace irrational beliefs with rational ones based on educational qualifications.