فهرست مطالب

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1381)

  • 80 صفحه، بهای روی جلد: 7,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1381/02/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اسماعیل یاسینی، محمدباقر رضوانی صفحه 5
    استفاده از دستگاه اولتراسونیک جهت برداشتن جرم دندانهای با پرکردگی های کامپوزیت و یا گلاس آینومر در حفره های کلاس V ممکن است اثر مخربی ایجاد کند. هدف از این بررسی تاثیر دستگاه جرمگیری اولتراسونیک بر مارجین ترمیم های کامپوزیتی و سمان های گلاس آینومر است. این مطالعه به صورت In-vitro بر روی 32 دندان پرمولر بالا و پایین و ترمیم ها بر روی سطوح باکال و لینگوال به صورت حفره کلاس V انجام گرفت. مارجین اکلوزالی بر روی مینا و مارجین سرویکالی روی سمان قرار داشت. 32 ترمیم با کامپوزیت و 32 ترمیم با گلاس آینومر (در مجموع 64 پرکردگی) انجام شد. در ترمیم های کامپوزیت از باندینگ Scotch Bond Multipurpose Plus (SBMP) (3M Co.) و کامپوزیت Z100 (3M Co.) و در ترمیم های گلاس آینومر از Vitremer (3M Co.) استفاده شد. نیمی از هر دو گروه ترموسایکلینگ شدند؛ سپس نیمی از هر گروه ترموسایکلینگ شده و گروه ترموسایکلینگ نشده، به طور تصادفی جهت جرمگیری با دستگاه اولتراسونیک انتخاب شدند و پس از جرمگیری، سطح تمام دندانها تا حدود 1 میلی متری ترمیم، توسط دو لایه لاک ناخن پوشانده و نمونه ها در محلولهای فوشین 5/0% قلیایی به مدت 24 ساعت نگهداری شد؛ پس از شستشو توسط دیسک الماسی از طول نصف گردید. جهت بررسی نمونه ها از نظر عمق نفوذ رنگ و میکرولیکیج، از میکروسکوپ Stereobinoclar استفاده شد. جهت تحلیل نتایج از آزمونهای ناپارامتری من - ویتنی و کروسکال- والیس (05/0=p) استفاده شد. نتایج نشان داد که میکرولیکیج در لبه های مینایی کامپوزیت همواره و تحت هر شرایط (ترموسایکلینگ و جرمگیری اولتراسونیک) بهتر از گلاس آینومر است. در مارجین سرویکالی گرچه در ابتدا لیکیج کامپوزیت به طور معنی داری کمتر از گلاس آینومر بود، اما با ترموسایکلینگ و جرمگیری اولتراسونیک و مجموعه آن دو ریزنشت کامپوزیت افزایش یافت و با گلاس آینومر نیز اختلاف معنی دار داشت.
    کلیدواژگان: کامپوزیت، گلاس آینومر، میکرولیکیج، دستگاه جرمگیری اولتراسونیک
  • مهناز صاحب جمعی، آرش عزیزی، فریدون جمالی، نادر معروفی صفحه 15
    یکی از علل شایع دردهای صورتی، دردهای عضلانی این ناحیه می باشد. سندرم اختلال عمل دردناک عضلانی (Myofascial Pain Dysfunction Syndrome «MPDS») یکی از مهمترین اختلالات عضلانی ناحیه صورتی است که بسیاری از بیماران از درد، حساسیت به لمس یک یا چند عضله جونده و محدودیت عملکرد ناشی از این سندرم رنج می برند. از آنجا که تاکنون روش ویژه و مورد توافق اکثر صاحب نظران جهت مواجهه با این بیماران و درمان آنها پیشنهاد نگردیده است، لذا یافتن روشی که موجب کاهش درد این بیماران و تعیین روش درمانی موثر برای آنها باشد، ضروری به نظر می رسد. با توجه به اثرات ضددردی و ضدالتهابی لیزرهای کم توان، استفاده از این نوع لیزر در درمان بیماران MPDS، از سوی برخی محققین توصیه شده است. در این تحقیق اثر لیزر کم توان گالیم- آلومینیوم- آرسنیک در درمان بیماران MPDS مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور، 22 بیمار MPDS (با میانگین سنی 32/33 سال) در طی 4 هفته (12 جلسه) تحت درمان با لیزر کم توان قرار گرفتند. معاینات بالینی طی 6 مرحله انجام گرفت. طبق نتایج به دست آمده، در مرحله پایانی درمان متغیرهای شدت درد، درد ناحیه گونه، تناوب درد، حساسیت به لمس عضلات ماضغه، گیجگاهی، رجلی داخلی، رجلی خارجی از لحاظ آماری بهبود معنی داری را نسبت به قبل از درمان نشان دادند و این بهبودی تا 3 ماه پس از قطع درمان (دوره پیگیری) نیز تداوم داشت (05/0 P<). نتایج این بررسی همچنین نشان داد که لیزر کم توان گالیم- آلومینیوم- آرسنیک درمانی موثر در تسکین درد و کاهش حساسیت به لمس عضلات جونده درگیر در بیماران مبتلا به MPDS است و برنامه ریزی دقیق و منظم و تداوم جلسات تا تکمیل دوره درمانی، نقشی موثر جهت رسیدن به بهبودی دارد.
    کلیدواژگان: سندرم اختلال عمل دردناک عضلانی (عضلات جونده)، لیزر گالیم، آلومینیوم، آرسنیک، لزردرمانی، توسط لیزر کم توان، درد، حساسیت به لمس عضله
  • حوریه باشی زاده فخار، احمدرضا طلایی پور، آرش دباغی صفحه 23
    امروزه تعیین تراکم استخوان از طریق تصویربرداری در تشخیص و درمان بیماری های متابولیک به طور گسترده ای رواج یافته است. یکی از این روش ها دانسیتومتری اپتیک است که تراکم استخوان را از طریق اندازه گیری شدت نور عبوری از بخشهای مختلف تصویر رادیوگرافیک تعیین می کند. سیستم های رادیوگرافی دیجیتال نیز همین کار را با تعیین درجات خاکستری تصویر انجام می دهند. هدف از این مطالعه بررسی دقت و مقایسه دو روش دانسیتومتری اپتیک و دانسیتومتری در یک سیستم دیجیتال یعنی رادیوویزیوگرافی می باشد. از 45 نمونه محلول حاوی اوروگرافین با سه غلظت مختلف توسط سیستم رادیوویزیوگرافی و فیلم معمولی رادیوگرافی به عمل آمد و فیلم ها به وسیله دانسیتومتری اپتیک و تصاویر رادیوویزیوگرافی توسط گزینه تراکم استخوان در نرم افزار سیستم دانسیتومتری شدند. نتایج ازنظر میزان تکرارپذیری و همخوانی داده ها با غلظت محلول، مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. همخوانی داده ها با غلظت در سیستم رادیوویزیوگرافی، متوسط (42/0=r) و تکرارپذیری برای یک نمونه و نمونه های مشابه به ترتیب 68/97% و 88% (تست آلفاکرونباخ) بود؛ همچنین همخوانی داده ها در دانسیتومتری اپتیک فیلمهای رادیوگرافی، قوی (987/0=r) و تکرارپذیری برای یک نمونه و نمونه های مشابه به ترتیب 97/99% و 84/99% تعیین گردید. براساس نتایج به دست آمده در این مطالعه دانسیتومتری اپتیک از هر نظر بر دانسیتومتری با سیستم رادیوویزیوگرافی ارجحیت دارد.
    کلیدواژگان: دانسیتومتری اپتیک، رادیوگرافی دیجیتال، رادیوویزیوگرافی، دانسیتومتری استخوان، تراکم استخوان
  • لادن اسلامیان صفحه 30
    دستگاه های فانکشنال و ثابت در مطالعات بسیاری جهت بررسی چگونگی نحوه عمل آنها در درمان ناهنجاری های کلاس II مورد مقایسه قرار گرفته اند. هدف از این مطالعه مقایسه دو روش درمانی دستگاه Bionator و ثابت Edgewise همراه با کلاس II الاستیک در بیماران کلاس II اسکلتال که درمان آنها توام با خارج کردن دندان نبوده است، بود. سفالوگرام لترال قبل و بعد از درمان 30 بیمار 13-10 ساله (16 دختر و 14 پسر) دارای ناهنجاری کلاس II، Div 1 که با دستگاه Edgewise و Bionator درمان شده بودند، بررسی شد. متغیرهای IMPA، 1 to SN ANB، SNB، SNA، طول فک بالا و فک پایین، ارتفاع قدامی فوقانی صورت نسبت به قدامی تحتانی صورت، میزان اورجت و اوربایت در هر گروه قبل و بعد از درمان اندازه گیری شد. جهت تحلیل نتایج از آزمون آماری Paired t استفاده شد. بزرگنمایی اندازه های خطی محاسبه گردید. تغییرات متغیرها در دو گروه مقایسه و معنی دار بودن آنها با آزمون t سنجیده شد. سن و جنس بیماران در دو گروه درمانی تفاوت معنی داری نداشت. در هر دو گروه افزایش SNB، طول فک پایین و IMPA وکاهش 1to SN، ارتفاع قدامی فوقانی نسبت به ارتفاع قدامی تحتانی صورت، اوربایت و اورجت بعد از درمان از نظر آماری معنی دار بود. مقایسه دو گروه قبل و بعد از درمان نشان داد که افزایش SNB، کاهش ANB، اورجت و اوربایت در گروه Bionator بیش از گروه ثابت و از نظر آماری معنی دار بود. کاهش نسبت ارتفاع قدامی فوقانی صورت نسبت به ارتفاع قدامی تحتانی صورت، افزایش IMPA و طول فک پایین در گروه Bionator بیشتر بود ولی تفاوتها از نظر آماری معنی دار نبود. نتایج نشان داد که در درمان ناهنجاری کلاس II بیشتر تغییرات در هر دو گروه دندانی بود.
    کلیدواژگان: دستگاه Edgewise، دستگاه Bionator، کلاس II اسکلتال
  • طاهره حسین زاده نیک، پریا ماپار صفحه 38
    آنالیزهای سفالومتری رایج با رفرنس های داخل جمجمه ای SN و پلن فرانکفورت در بعضی موارد و بخصوص در بیماران ارتوسرجری، یافته های نادرست تشخیصی و نتایج درمانی نامطلوبی به دنبال دارند که بیشترین علت آن عدم ثبات رفرنس های داخل جمجمه ای است. موقعیت طبیعی سر (NHP) موقعیت استاندارد شده سر می باشد که ثبت آن در رادیوگرافی های لترال سفالومتری امکان استفاده از رفرنس های خارج جمجمه ای را میسر می نماید. هدف از این مطالعه ارزیابی ضرورت تهیه سفالومتری طرفی در موقعیت طبیعی سر در تشخیص و طرح درمان بیماران مبتلا به مال اکلوژن شدید (ارتوسرجری) در مقایسه با مبتلایان به مال اکلوژن خفیف و متوسط می باشد؛ بدین منظور سفالومتری 28 بیمار ارتدنسی و 26 بیمار ارتوسرجری که در موقعیت طبیعی سر تهیه شده بود، انتخاب گردید. تشخیص و طرح درمان بر اساس ارزیابی کلینیکی و آنالیزهای سفالومتری بخصوص آنالیزهای Harvold و Tweed بود. هر گروه بر اساس جهت رشدی به دو گروه افقی و عمودی تقسیم گردید. زاویه بین پلن های SN و FH با TH (خط عمودی حقیقی) اندازه گیری شد؛ سپس میزان همبستگی این زاویه ها بین دو گروه و همچنین در ارتباط با شدت مال اکلوژن در دو بعد افقی و عمودی بررسی گردید. نتایج حاصل از دو گروه با استفاده از آزمون Independent t مورد مقایسه قرار گرفت. یافته های این مطالعه نشان داد که:1- خط SN نسبت به FH شیب بیشتری دارد و در بیماران ارتدنسی پلن FH از قابلیت اعتماد بیشتری نسبت به SN برخوردار است.
    2- در بیماران ارتوسرجری نتایج حاصل از زاویه های SN-TH و FH-TH تفاوت آماری قابل ملاحظه ای داشتند.
    3- اختلاف زاویه SN-TH در بیمارانی که رشد عمودی داشتند، در هر دو گروه بیماران زیاد بود.
    این نتایج بیانگر لزوم کاربرد رادیوگرافی لترال سفالومتری در موقعیت طبیعی سر در تمام بیماران ارتوسرجری و در بیماران ارتدنسی دارای رشد عمودی می باشد.
    کلیدواژگان: خط عمودی حقیقی، خط افقی حقیقی، موقعیت طبیعی سر، ارتوسرجری، موقعیت طبیعی سر
  • علی کوثری، بهمن سراج، نیلگون پاسدار صفحه 46
    به دلیل تفاوتهایی که در ترکیب و مرفولوژی عاج در دندانهای شیری و دائمی وجود دارد، لازم است اصلاحاتی در تکنیک های باندینگ به منظور افزایش استحکام باند رزین های کامپوزیتی به سطح عاجی در دندانهای شیری انجام شود. استفاده از اشعه لیزر جهت ایجاد تغییرات ساختمانی و شیمیایی در سطوح عاجی، مورد بررسی قرار گرفته است. این تحقیق جهت ارزیابی استحکام برشی کامپوزیت متصل شده به عاج دندانهای شیری پس از استفاده از لیزر Nd:YAG به همراه اسیداچینگ، جهت Conditioning انجام شده است؛ بدین منظور عاج محیطی سطوح باکال یا لینگوال در 60 دندان خلفی کشیده شده شیری اکسپوز و در حد grit 600 با کاغذ Sic پرداخت گردید. دندانها بطور تصادفی در 3 گروه متشکل از 20 دندان قرار گرفتند. در گروه اول ژل اچینگ، پرایمر و Adhesive از سیستم Scotchbond Multipurpose (SMP) و در گروه دوم لیزر با توان 6/1 وات، انرژی 80 میلی ژول و در گروه سوم لیزر با مشخصات 2 وات و 100 میلی ژول به کار رفت. در گروه دوم و سوم نیز پس از تابش لیزر، اسیداچ، پرایمر و Adhesive از سیستم SMP به کار گرفته شدند. پس از انجام آزمایشات لابراتواری لازم، میانگین استحکام باند بر حسب مگاپاسکال در گروه اول 3/5±9/20، در گروه دوم 31/6±82/23 و در گروه سوم 59/5±58/26 بود. نتایج آزمونهای آماری ANOVA، Tukey و Scheffe نشان داد که استحکام باند در گروه سوم به طور معنی داری بالاتر از گروه اول بود؛ همچنین میزان شکستهای کوهزیو عاج به طور معنی داری در گروه های دوم و سوم نسبت به گروه اول بالاتر بود که نشان دهنده قدرتهای باند بالاتر در این گروه ها می باشد. میکروگراف های تهیه شده از سطوح تحت تابش لیزر توسط SEM حاکی از ایجاد سطحی متخلخل و نامنظم می باشد که می تواند باند مکانیکی کامپوزیت را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: لیزر Nd:YAG، استحکام برشی باند، عاج، باندینگ، دندانهای شیری
  • یوشیاهو رفوآ، سحید جلایر صفحه 55
    در مطالعات متعددی به کاهش دامنه حرکات فک پایین پس از جراحی های ارتوگناتیک اشاره شده است. این مطالعه به منظور ارزیابی این مساله که کدام یک از روش های متداول جراحی ارتوگناتیک اثر کمتری بر روی حرکات فک پایین دارند، انجام شد. در این مطالعه 60 بیمار بر اساس روش جراحی ارتوگناتیک به سه گروه تقسیم شدند و در هر گروه 20 بیمار مورد عمل جراحی قرار گرفتند. در گروه اول استئوتومی به روش Sagital، در گروه دوم استئوتومی به روش Vertical خارج دهان جهت عقب بردن فک پایین و در گروه سوم استئوتومی های همزمان Bimax فک بالا و پایین انجام شد. روش جراحی فک بالا استیوتومی Lefort I جهت جلو آوردن فک بالا و روش جراحی فک پایین Vertical خارج دهانی بود. میزان باز کردن دهان در ناحیه دندانهای سانترال و میزان حرکات طرفی راست و چپ و حرکات پیشگرایی در هر سه گروه قبل و سه ماه پس از جراحی اندازه گیری و ارزیابی شد. بیشترین میزان تغییرات و کاهش این حرکات، در روش استئوتومیSagital (گروه اول) و کمترین میزان در روش Vertical خارج دهانی (گروه دوم) مشاهده شد.
    کلیدواژگان: جراحی ارتوگناتیک، دامنه حرکات فک پایین، استئوتومی Sagital Split
  • سیروس زند، علی زند صفحه 60
    بی دندانی یک نوع معلولیت است و از دست دادن تعدادی از دندانها فرد را به ابتلا به این عارضه نزدیکتر می کند. داشتن اطلاعات در مورد شیوع انواع بی دندانی پارسیل، درک بهتری از وضعیت بهداشت جامعه را میسر می سازد. از طرف دیگر با دسترسی به این اطلاعات می توان برنامه آموزشی دانشجویان را در جهتی سوق داد که قادر به درمان بیماری هایی با شیوع بیشتر باشد. هدف از این مطالعه بررسی فراوانی کلاس بندی های پروتز پارسیل در مراجعین به دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شیراز می باشد. در این مطالعه گذشته نگر پرونده تمامی بیمارانی که (371 زن، 205 مرد) که از سال تحصیلی 77-76 تا پایان سال تحصیلی 79-78 جهت درمان پروتز پارسیل مراجعه کرده بودند، از نظر جنس، نوع بی دندانی، علت از دست دادن دندانها، وجود یا عدم وجود فضای اضافی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که تعداد مراجعین زن نسبت به مرد بیشتر بود (4/64%)؛ فراوانی درمان پروتز پارسیل در فک پایین بیشتر از فک بالا بود.
    فک پایین بیشتر تحت درمان پروتز پارسیل قرار گرفته بود (9/67%)؛ پوسیدگی دندان عمده ترین علت کشیدن دندانها بود (5/55%)؛ کلاس I در زنان (79/28%) و کلاس 1 mod II در مردان (73/29%) بیشترین فراوانی را داشت؛ به عبارت دیگر فراوانی درمان با پروتز پارسیل انتهای آزاد بیشتر بود. با توجه به نتایج مطالعه در جامعه مورد پژوهش، توجه بیشتر به آموزش طراحی پروتزهای پارسیل انتهای آزاد ضرورت می یابد و در عین حال انجام اقدامات پیشگیری در خصوص از دست دادن دندانهای پایه انتهایی لازم می باشد.
    کلیدواژگان: پروتز، پروتز پارسیل، کلاس بندی، فراوانی
  • یدالله سلیمانی شایسته، زهرا کمالی نیا صفحه 65
    در طی حاملگی ممکن است صور مختلفی از بیماری پریودنتال از قبیل ژنژیویت حاملگی، تومور حاملگی، استئوماتیت حاملگی و... بروز نمایند ولی نکته قابل توجه و مهم در این زمینه ابتلاء بانوان باردار به این بیماری و اثر آن بر روی وضع حمل و وزن نوزادان تازه متولد می باشد. در بررسی آخرین تحقیقات انجام شده در این مورد و آمار این نتیجه به ذهن القا می شود که بیماری پریودنتال به عنوان یک عامل خطرزا در زایمان زودرس و یا تولد جنین نارس می باشد؛ از طرف دیگر بهداشت ضعیف در مادران باردار ناتوان و یا دارای ضعف عمومی به عنوان خطر دیگری در تولد جنین نارس محسوب می گردد؛ همچنین با یافتن مجموعه ای از نمونه های دهانی فوزوباکتریوم ها در مایع آمینوتیک مادران دارای تولد جنین نارس، احتمال وجود یک مسیر دهانی خونی که موجب چنین تولدهایی می گردد، بسیار بالا خواهد بود و ارتباط مستقیمی بین میزان پروستاگلاندین E2 در مایع لثه ای مادران باردار به عنوان شاخصی از فعالیت بیماری پریودنتال و کاهش وزن جنین در هنگام تولد مشاهده شده است. یافته های فوق دال بر آن است که چنانچه بانوان، متخصصان زنان و زایمان و دندانپزشکان دانش کافی و اطلاعات مناسب در زمینه های مربوط به این مساله داشته باشند، می توانند گامهای موثری برای جلوگیری از زایمان زودرس بردارند. بانوان باردار در دوران حاملگی به منظور پیشگیری از اثرات تغییرات هورمونی بر روی بافتهای پریودنتالی و بالعکس به منظور جلوگیری و کاهش اختلالات ناشی از بیماری های لثه بر روی شرایط سیستمیک نیازمند مراقبتهای خاصی می باشند که در این مقاله سعی بر مرور آنها شده است.
    کلیدواژگان: بیماری پریودنتال، تغییرات هورمونال، زنان باردار، زایمان زودرس، نوزادان کم وزن
  • مهدی شهرابی، ژاله نیکفرجام، بتول سادات حائریان صفحه 73
    دیسپلازی عاجی تیپ I بیماری ارثی نادری است که به صورت اتوزومال غالب منتقل می شود. میزان بروز آن در حدود 000/100: 1 نفر است. این بیماری هر دو سری دندانهای شیری و دایمی را تحت تاثیر قرار می دهد و دندانهای درگیر از نظر اندازه، شکل و قوام نرمال هستند. گاهی رنگ این دندانها کهربایی است. از عمده ترین نماهای بالینی این بیماری، بی نظمی و نابه جا قرار گرفتن دندانها می باشد که به دنبال لقی بیش از حد آنها به دلیل عدم تشکیل طبیعی ساختمان ریشه رخ می دهد. در رادیوگرافی، ریشه این دندانها به صورت نوک تیز، کلفت و مخروطی دیده می شود یا در هر دو سری دندانی وجود ندارد و گاهی ضایعات پری اپیکال رادیولوسنت به صورت چندتایی بدون وجود ضایعات پوسیدگی در رادیوگرافی دیده می شود. درمانی برای این ناهنجاری وجود ندارد و هدف درمان، افزایش مدت باقی ماندن این دندانها در دهان بیمار است. در این مقاله دو مورد از دیسپلازی عاجی تیپ I در یک خانواده گزارش می شود.
    کلیدواژگان: دیسپلازی عاج نوع I، دیسپلازی عاج ریشه، دیسپلازی ارثی عاج
|
  • E. Yasini, Mb. Rezvani Page 5
    Ultrasonic scaling of class V composite or glass Ionomer restorations may cause destructive effects. The purpose of this study is to investigate the effects of ultrasonic scaling on the marginal leakage of composite and Glass Ionomer restorations. An in-vitro study was performed on thirty- two upper and lower premolar teeth, free of any kind of caries, cracks or facets. Class V cavities, with the depth of 1.5 mm and the height and width of 2 mm, were prepared on the buccal and lingual surfaces. Occlusal margin and cervical margin were placed entirely in enamel and cementurn, receptively. Thirty-two cavities were restored with composite resin (Z100) (3M Co.), while the other thirty- two cavities were restored with Glass Ionomer cement (Vitremer) (3M Co.) and were bonded with Scotch Bond Multipurpose Plus (SBMP) (3M Co.). Half of each group were thermocycled, then half of each thermocyled and non-thermocycled groups were selected randomly for ultrasonic scaling test. After scaling, all teeth surfaces were coated with two layers of nail varnish up to 1mm of restoration. Samples were immersed in 0.5% fushin solution for 24 hours and were vertically sectioned by a diamond disk. Regarding dye penetration and microleakage, samples were examined by a stereobinoclar microscope. The results were analyzed by Mann-Whitney and Kruskal Wallis (a=0.05). They indicated that degree of microleakage in the composite/ enamel, with thermocycling and ultrasonic scaling were less than Glass Ionomer samples. Although in cervical margin, at the beginning, composite leakage was significantly less than Glass Ionomer cement, but thermocycling and ultrasonic scaling and their combination increased it and had a meaningful difference with Glass Ionomer.
    Keywords: composite, glass Ionomer, Ultrasonic, Scaler, microleakage
  • M. Sahebjamei, A. Azizi, F. Jamali, N. Marofi Page 15
    Muscular pain is one of the most common causes for facial pain. Myofacial pain dysfunction syndrome (MPDS) is one of the most important disorders of facial area that affected patients suffer from pain, tenderness of one or more masticatory muscles and limitation of movements. Lack of specific and effective therapeutic method, makes it necessary to find a treatment to decrease pain. Considering the analgesic and anti- inflammatory effects of low-level laser, some investigators have recommended it for MPDS patient's treatment. In this study, the effects of low level laser (Ga-Al-As) on MPDS patients referred to dental faculty of Tehran University of Medical Sciences, were investigated. Twenty- two MPDS patents, with mean age 33.32 years, were treated for 4 weeks (12 visits). Clinical examinations were performed in 6 stages. The results of this study showed that variables such as pain severity, cheek pain, pain frequency and tenderness of masseter, temporal, internal and external pterygoid muscles, had a statistically significant improvement at the end of treatment with low level laser (GA-A1-AS) which lasted for three months, (follow- up period). Results of this study showed that, low-level laser therapy has a sedative effect on the pain and tenderness of masticatory muscles in MPDS. Patients and having an accurate and regular program to complete treatment period, has an important role in MPDS improvement.
    Keywords: Myofascial pain dysfunction syndrome, Ga Al As laser, Tenderness, low level laser therapy, Pain
  • H. Bashizadehfakhar *, A. Talaeepour, A. Dabbaghi Page 23
    Nowadays, bone mass estimation, through imaging methods, is widely used in metabolic diseases diagnosis and treatment. One of these methods is called "optical densitometry" which estimates bone density by measuring the intensity of the transmitted light on different parts of a radiographic image. Digital radiography systems act similarly by determining grey levels of the image. The aim of this study is comparing two different methods of optical densitometry and a digital system densitometry known as radiovisiography. 45 samples, containing urografin with three different concentrations, were imaged, by both radiovisiogrphy (RVG) and conventional film systems. To determine the densitometry of films and radiovisiography images, optical densitometry and bone densitometry option of the RVG software, were applied respectively. Data were analyzed and compared for their reliability (repeatability) and correlations with concentration. In RVG densitometry system, the correlation with concentration is moderate (r=0.42) and intra samples and intra group reliability are 97.68% and 88.19%. Moreover, in conventional optical film densitometry, correlation with concentration (r=0.987) is high, intra samples and intra group reliability is high, intra samples and intra group reliability are 99.97% and 99.84%, respectively. According to the results, it is suggested that conventional film optical densitometry is more precise and reliable than RVG densitometry.
    Keywords: Optical densitometry, Digital radiography, Bone density, Radiovisiography, Bone densitometry
  • L. Eslamian* Page 30
    Various comparative studies have been conducted to investigate the effect of functional and fixed appliances in treatment of class II skeletal disorders. The aim of this study was to compare Bionator and Edgewise appliances associated with class II elastics in the treatment of class II skeletal patients, without extraction. Lateral cephalograms of 30 patients (16 girls, 14 boys), 10-13 years old, with class II div I maolocclusion, treated with Bionater and Edgewise appliances were investigated before and after treatment. SNA, SNB, ANB, " to SN, IMP A, mandibular and maxillary lengths, upper anterior facial height to lower anterior facial height, overjet and overbite were measured in each group before and after treatment. The results were analyzed by paired t- test. The magnification of linear measurements were calculated. The differences between variables in 2 groups were compared by t-test. There was no significant difference, regarding age and sex. In both groups, increase in SNB, mandibular length, and IMPA and decrease in " to SN, overjet and overbite and upper anterior face height to lower anterior face height after treatment were statistically significant. Comparing 2 groups before and after treatment showed that increase in SNB and decrease of ANB, overjet and overbite were more in Bionator group than fixed group, which were significant. Decrease in upper anterior face height to lower anterior face height, and increase in IMPA and mandibular length were more in Bionater group but the differences were not statistically significant.
    Keywords: Edgewise, Bionator, Skeletal Cl II
  • T. Hossein, Zadehe., Nik, P. Mapar Page 38
    Conventional cephalometric analysis, based on intracranial reference line SN and Frankfurt plan, sometimes leads to incorrect diagnostic findings and unpleasant theraputic results, especially in orthosurgery patients, mainly due to the instability of the mentioned references. Natural head position (NHP) is the standardized orientation of the head that its record in lateral cephalometric radiographs, provides us with extracranial references. The aim of this study is to evaluate the necessity for providing a lateral cephalogram in NHP for diagnosis and treatment of severe malocclusion (orthosurgery) in comparison with mild to moderate malocclusions. For this reason, 28 orthodontic and 26 orthosurgery patient's cephalograms, in natural head position, were selected. Diagnosis and treatment planning were based on clinical evaluation and cephalometric analyses especially Harvold and Tweed ones. Each group, based on their growth pattern, was divided vertically and horizontally. The angles between SN and TH planes with TH (True vertical Sine) were measured. Then, the correlation between the angles in two groups and also in relation to the severity of malocclusion, were analyzed in vertical and horizontal directions. The results of two groups were compared by the independent t-test. The findings of this study showed that:1- The SN line was found to be more inclined than FH line and in orthodonthic patients, FH plan is a more reliable reference than SN.2- In orthosurgery patients, the SN-TH and FH-TH angles were strongly different statistically.3- Variation in SN-TH angle, in patients with vertical growth pattern, was high in both groups of patients.These conclusions prove the necessity of a lateral cephalogram in NHP for all orthosurgery patients and those orthodontic patients with vertical growth pattern.
    Keywords: True vertical line, True horizontal line, Natural head position orthosurgery, Natural head position
  • A. Kowsari*, B. Seraj, N.Pasdar Page 46
    Due to the differences in the composite and morphology of dentin in primary and permanent teeth, it is necessary to make improvements in bonding techniques to promote the strength of composite resins bonded to the dentinal surface, in primary teeth. The use of lower radiation, to make structural and chemical changes in dentinal surfaces has been investigated. This research was conducted to evaluate the shear strength of the composite bonded to primary teeth dentin after Nd: YAG laser radiation and acid etching for conditioning. Peripheral dentin of the buccal and lingua! surfaces of 60 extracted posterior primary teeth were exposed and polished with 600 grit with Sic paper. The teeth were divided randomly in 3 groups of 20 teeth. In group 1 etching gel, primer and adhesive of scotch bond multipurpose system (SMP), in group 2 laser at 1.6 w and 80 mj/pulse, and in group 3 laser at 2 s and 700 mj/pulse were used. Moreover, in groups 2 and 3, after laser radiation, acid etching, primer and adhesive of SMP system were applied. After necessary laboratory tests, the mean shear bond strength in MPa were 20.99±5.3 (group 1), 23.82±6.31 (group 2) and 26.58±5.59 (group 3). ANOVA, scheffe, tukey statistical tests showed that the bond strengths of group 3 were statistically higher than group 1. The frequency of dentin cohesive failures were significantly higher in groups 2 and 3, compared to group 1 that indicates a higher bond strength in these groups. Scanning electron mirographs of laser radiated surfaces, show a porous and rough surface morphology that enhances the mechanical bond of the composite.
    Keywords: Nd:YAG laser, shear bond strength, dentin, bonding, primary teeth
  • Y. Refoua, S. Jalayer Page 55
    Dept. of Oral and Maxillofacial Surgery, Ghazvin University of Medical Sciences A lot of studies have discussed the reduction of mandibular movements range after orthognatic surgeries. The present study focuses on the conventional orthognatic surgery methods to determine the method with the least effects on mandibular movements. Sixty patients were investigated in a prospective study. They were divided, based on the surgical method, into three groups. In the first group (20 patients) sagital osteotomy, in the second group extra oral vertical osteotomy for mandibular retrusion, and in the third group simultanouse Bimax osteotomies of the upper and lower jaws, were performed. The surgical method applied for maxilla was Lefort 1 osteotmy to protrude the upper jaw and of the lower jaw was extraoral vertical osteotmy. The range of mouth opening, in centrals region, right and left lateral movements and protrusive movements, before and three months after surgery, were measured. Sagital osteotomy method (the first group) showed the most changes and reduction in movements, while the least changes were observed in extraoral vertical method (the second group).
    Keywords: Orthognatic Surgery, Mandibular Movement
  • S. Zand, A. Zand Page 60
    Tooth loss is a kind of handicap and losing a number of teeth makes an individual susceptible to this disability. Having knowledge about the prevalence of partial tooth loss, provides us with a better understanding of social hygiene. On the other hand, having access to such an information, students can be led properly to treat more prevalent cases. The goal of this retrospective study is to investigate the frequency of partial prosthesis classifications, among patients, referred to Shiraz dental faculty. Sexuality, tooth loss classification and its reason and the presence of additional space were studied about all patients (371 females, 205 males) from (97-98) to the end of (99-2000). The results showed that females were more than males (64.4%), the lower jaw was treated more than the upper jaw (67.9%), dental caries were the most important reason for extraction (55.5%), class I among females (28.79%) and class II mod I among males (29.73%) had the most frequency, meaning that the most cases were free end, so more attention should be paid for the education of free end partial prosthesis, however, preventive steps should be taken to retain abutment teeth.
    Keywords: Prosthetics, Removable Partial prosthesis, Classification, frequency
  • Y. Soleymanie., Shayesteh, Z. Kamali, Nia Page 65
    During pregnancy, different froms of periodontal disease such as pregnancy gingivitis, pregnancy tumors, pregnancy stomatitis, may be encountered. But the most considerable point is the pregnant women's infection with periodontal disease and its effect on delivery and weight of newborn infants. Based on the latest researches and statistics, it is concluded that periodontal disease is an important risk factor, leading to preterm or premature delivery. On the other hand, poor hygiene, should be considered as another danger, resulting in premature delivery. Besides, the presence of a collection of oral fosobacteria in ammoniutic fluid in mothers with premature delivery, increases the probability of an oral- haematogenous connection. Moreover, prostaglandin E2, in cervicular fluid, has been considered as an index for periodontal disease activity and loss of weight at the time of birth. These findings suggest that effective steps, to prevent preterm delivery, can be taken, if women, genycologists and dentists have enough knowledge. This article focuses on the special supervision that is required to prevent the effects of hormonal changes on periodontal tissues and conversely to reduce systemic disorders resulting from periodontal disease, in pregnant woman.
    Keywords: Hormonarl changes, Preterm, periodontal disease, pregnant women, delivery, Low birth weight
  • M. Shahrabi, J.Nikfarjam, B. Haerian Page 73
    Dentinal dysplasia type 1 is a rare herediatary disease which is attributed to an automosal dominant trait. It's incidence is about 1: 100.000. Both dentition are affected with, although the involved teeth have a normal size, shape and consistency, and they are occasionally amber. The most common clinical feature, due to their extreme mobility, is malalignement and malpositioning of teeth. Such a mobility is resulted from abnormal development of root structure. In radiographs, the roots are sharp, biunt, and conic which can be absent in both dentition. Sometimes, multiple periapical radioiucences, without any carious lesion, are observed. There is no treatment for this anomaly and retaining teeth, as long as possible, is the main goal. In this article two cases dentinal dysplasia type 1 observed in one family, are reported.
    Keywords: Dentinal dysplasia Type I, Radicular dentin dysplasia, Familial dentin dysplasia