فهرست مطالب

زیست شناسی ایران - سال بیست و چهارم شماره 3 (امرداد و شهریور 1390)

مجله زیست شناسی ایران
سال بیست و چهارم شماره 3 (امرداد و شهریور 1390)

  • 144 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/07/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • سید احمد آل یاسین، محمد غضنفری، مسعود هوشمند صفحه 320
    نوروپاتی ارثی عصب بینایی لبر (LHON) بیماری ارثی با ضعف بینایی چشمها و فقدان دید مرکزی می باشد. علت اولیه فقدان دید، جهش در DNA میتوکندریایی است. اگر چه تاثیر فاکتورهای ژنتیکی و یا اپی ژنتیکی ثانویه ناشناخته ای نیز در نوروپاتی آن پیشنهاد می شود. این مطالعه برای اولین بار پلی مورفیسم ژنهای فولات و ریسک فاکتور ژنتیکی ثانویه LHON را در صورت وجود مورد بررسی قرار می دهد. پلی مورفیسمهای معمول ژنهای متیلن تتراهیدروفولات ردوکتاز (MTHFR) (C677T، A1298C) و متیونین سنتاز ردوکتاز(MTRR) (A66G) در 21 نمونه بیمار و 150 نمونه کنترل مورد مطالعه قرار گرفت. ارتباط معنی داری بین سندروم LHON با پلی مورفیسم C677T ژن MTHFR)001/0 (P < و A66G ژن MTRR)001/0 (P < و ارتباطی منفی با پلی مورفیسم A1298C ژن MTHFR)69/ 0(P = مشاهده شد. این مطالعه اولین گزارشی است که نقش مهم پلی مورفیسمهای C677T و A66G را در اتیولوژی سندروم LHON بیان می کند. و بدین صورت می تواند در فهم بهتر مکانیسمهای دخیل در تخریب نورونی، فقدان بینایی LHON و درمان بیماران کمک می کند.
    کلیدواژگان: LHON، MTHFR، MTRR، فولات، فولیک اسید
  • عباس اخوان سپهی، شکوفه غازی، جواد جعفری اقدم، مریم اخوان سپهی صفحه 328
    در این پروژه ضمن جداسازی سویه بومی مناسب باسیلوس از خاک مزرعه پنبه، طی مراحل غربالگری اولیه و ثانویه، شایستگی آنزیم گزیلاناز تولید شده توسط این سویه، به لحاظ کمی و کیفی فعالیت آنزیمی بررسی گردید. سنجش دما و pH بهینه فعالیت آنزیمی در محدوده ای بالا از دما و pH، با اندازه گیری میزان آزاد شدن قندهای احیاء کننده انجام گرفت. بهینه دما و اسیدیته فعالیت آنزیمی گزیلاناز جداسازی شده در 9 pH و دمای 55 درجه سانتی گراد تعیین شد. نتایج مربوط به تعیین ترادف ژنتیکی S rRNA16 سویه غربال شده، 100 درصد تشابه ژنتیکی با توالی S rRNA16 باسیلوس موجاونسیس نشان داد و هویت جدایه مولد آنزیم، تحت عنوان سویه ای بومی از باسیلوس موجاونسیس مشخص گردید. باسیلوس موجاونسیس غربال شده به عنوان جدایه برتر جهت تولید اقتصادی گزیلاناز با استفاده از ملاس، باگاس، سبوس گندم، سبوس جو و شلتوک برنج وارد مرحله بهینه سازی گردید. با اعمال تمامی عوامل ممکن در فرآیند بهینه سازی، افزایش در میزان تولید آنزیم از IU/ml 68/194 به میزانی معادلIU/ml 466/302 پس از فرآیند بهینه سازی، مشاهده شد. موفقیت در تولید آنزیم گزیلاناز با استفاده از سوبسترای ارزان و مناسب و توانایی باکتری جهت استفاده از ضایعات لیگنوسلولزی (سبوس جو به عنوان منبع بهینه)، همچنین تولید گزیلاناز فعال درشرایط قلیایی و دمایی بالا، این سویه را جهت تولید اقتصادی گزیلانازهای مناسب صنعتی نامزد می کند.
    کلیدواژگان: باسیلوس موجاونسیس، سبوس جو، گزیلاناز
  • علی برزگر، حشمت الله رحیمیان، هاله هاشمی سهی صفحه 342
    تراریختی دو ژنوتیپ بومی مرکبات شامل مینو (Minou، Citrus sp.) و دارابی (Citrus grandis) با واسطه آگروباکتریوم تومه فاشینس، در شرایط مناسبی که برای بسیاری از گونه های مرکبات معرفی شده است، انجام شد. تاثیر دو تیمار مختلف شامل مدت زمان هم کشتی (24، 72 و 120 ساعت) و غلظتهای متفاوت هورمون بنزیل آمینوپورین (2، 3 و 4 میلی گرم در لیتر)، که تاثیر زیادی بر روی میزان تراریختی و باززایی دارند، در یک مجموعه 50 تایی از جداکشتها بررسی گردید. ناحیه میان گره شاخه نهالهای 8–6 ماهه رشد یافته در گلخانه، به طول حدود 1 سانتیمتر بریده شده و به عنوان ریزنمونه برای تراریختی مورد استفاده قرار گرفت. جداکشتها به همراه سویه C58C1 (GV3850) آگروباکتریوم تومه فاشینس واجد پلاسمید pBI121، واجد ژن بتا گلوکورونیداز (uid A)، در محیط هم کشتی قرار گرفتند. هفتاد و دو ساعت هم کشتی در محیط غنی از هورمون BAP (5 میلی گرم در لیتر) باعث افزایش تعداد سلولهای مستعد برای تراریختی در دو انتهای بریده شده و در نتیجه افزایش میزان تراریختی و باززایی گردید. بیان ژن بتا گالاکتورونیداز در ریزنمونه های تراریخت احتمالی با روش بیوشیمیایی و حضور آن با روش PCR بررسی شد. با به کارگیری شرایط بهینه، 8/34 درصد از ریزنمونه های مینو و 1/30 درصد از ریزنمونه های دارابی تراریخت شده، ژن گزارشگر β–گلوکورونیداز را بیان نمودند. پس از انتقال به محیط نوساقه، ریزنمونه های تراریخت رشد کرده و شاخه های 10–5 سانتیمتری قابل پیوند شدن ایجاد کردند. این اولین گزارش از تراریختی و باززایی ارقام بومی مرکبات ایران می باشد.
    کلیدواژگان: مینو، دارابی، آگروباکتریوم، تراریختی، باززایی
  • حنانه تشکری میانرودی، فرح کریمی، مسعود تقی زاده صفحه 355
    تاتوره تماشایی (Mill. Datura innoxia) از تیره سیب زمینی، حاوی تروپان آلکالوئیدهای ارزشمند دارویی است. دو تروپان آلکالوئید اصلی در این گیاه آتروپین و اسکوپولامین می باشند. در این بررسی با هدف افزایش تولید تروپان آلکالوئیدها در گیاهچه های باززایی شده تاتوره تماشایی، به مطالعه اثر پوترسین برون زا به عنوان یکی از پیش سازهای مسیر متابولیسم تروپان آلکالوئیدها پرداخته شده است. قطعات جداکشت به کار رفته شامل تک گره حاوی جوانه جانبی بود که ازکشت رویانهای جنسی این گیاه در شیشه به دست آمد. به منظور بررسی شرایط تکثیر و ریزازدیادی گیاهچه، قطعات جداکشت در محیط کشت MS حاوی غلظتهای 0، 5/0، 1، 5/1، و 2 میلی گرم در لیتر ایندول استیک اسید (IAA) و همان غلظتها از بنزیل آدنین (BA) کشت داده شدند. برای تیمار گیاهچه های باززایی شده، قطعات جداکشت در محیط MS همراه با غلظتهای 0، 01/0، 02/0، 04/0 میلی مولار پوترسین انتقال یافت وفرصت کافی برای رشد گیاهچه ها داده شد. نتایج حاصل، تغییرات معنی داری در رشد اندام هوایی گیاه را در پاسخ به حضور همزمان دو هورمون IAA و BA نشان داد. همچنین با افزایش غلظت پوترسین برون زا، محتوای تروپان آلکالوئیدهای آتروپین و اسکوپولامین در اندام هوایی و ریشه گیاهچه های باززایی شده نسبت به شاهد به طور معنی داری افزایش یافت.
    کلیدواژگان: پوترسین، تاتوره تماشایی، تروپان آلکالوئید، کشت اندام
  • آذر مرادی، مظفر شریفی، امیر موسوی صفحه 366
    شابیزک (Atropa belladonna)، گیاهی از تیره سیب زمینی و جنس Atropa و یک گیاه دارویی بسیار مهم است که دارای مقدار قابل توجهی از الکالوئید های مهم از جمله آتروپین و اسکوپولامین در ریشه های خود می باشد. تولید این الکالوئید ها که در تهیه برخی داروهای مهم کاربرد دارند از طریق کشت بافت و کشت ریشه های موئینه مورد توجه می باشد. در این تحقیق اثر غلظتهای مختلف (0، 01/0 و 1/0 میلی مولار) سالیسیلیک اسید به عنوان یک مولکول علامت رسان بر میزان بیان ژنهای هیوسیامین 6-بتا هیدروکسیلاز (H6H) و پوترسین n-متیل ترانسفراز (PMT) در ریشه های مویی و گیاهچه های شابیزک مورد بررسی قرار گرفت. سطح بیان این ژنها با روش RT-PCR نیمه کمی بررسی شد. غلظتهای مختلف سالیسیلیک اسید اثرات متفاوتی بر میزان بیان ژنهای مذکور داشت. ایزوفرمهایPMT و ژن H6H نیز در اندامهای مختلف شابیزک و در غلظتهای مختلف سالیسیلیک اسید به طور متفاوتی بیان شدند. بیان ژن H6H و ایزوفرم PMT2 در غلظت 01/0 میلی مولار در ریشه های مویی افزایش یافت. بیان ایزوفرم PMT2 در غلظت 01/0 میلی مولار در ریشه ها نیز افزایش یافت. درحالی که این ژنها در اندام هوایی بیان نداشتند و بیان آنها تحت تیمار با سالیسیلیک اسید تغییر چشمگیری نکردند.
    کلیدواژگان: آتروپین، اسکوپولامین، سالیسیلیک اسید، شابیزک
  • مریم ثمن، علی سپهری، گودرز احمدوند صفحه 373
    تنش خشکی بعد از بیماری ها دومین عامل کاهش دهنده عملکرد گیاه نخود (Cicer arietinum L.) محسوب می شود. به منظور بررسی اثرات تنش خشکی بر کل ماده خشک تولیدی، ماده خشک دانه، توانایی حفظ کلروفیل، محتوای رطوبت نسبی، تجمع پرولین و کربوهیدراتهای محلول در شرایط تنش خشکی در شش ژنوتیپ نخود، آزمایشی در سال 1386 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا اجرا گردید. طرح آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت که در آن رژیم آبیاری در سه سطح 100، 50 و 25 درصد رطوبت قابل استفاده خاک و شش ژنوتیپ نخود شامل آرمان، جم، هاشم،آزاد، ILC482 و ILC1799 در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد ماده خشک کل، ماده خشک دانه، محتوای کلروفیل و محتوای رطوبت نسبی ژنوتیپهای مورد آزمایش با کاهش آب قابل استفاده خاک از 100 به 50 و 25 درصد به طور معنی داری کاهش یافت. تاثیر کمبود رطوبت قابل استفاده خاک بر کاهش محتوای کلروفیل a بیشتر از کلروفیل b بود. با کاهش رطوبت قابل استفاده خاک از 100 به 50 و 25 درصد، به ترتیب محتوای کلروفیل a گیاهان به طور متوسط حدود 31 و 43 درصد کاهش نشان داد. در محدوده فوق کاهش کلروفیل b به ترتیب در حدود 16 و 38 درصد بود. تنش کمبود آب سبب افزایش غلظت پرولین و کل کربوهیدراتهای محلول گردید، به گونه ای که محتوای پرولین و کل کربوهیدراتهای محلول در سطح 25 درصد آب قابل استفاده خاک به ترتیب تا حد 32 و 2 برابر افزایش یافت. تجمع پرولین تا حد زیادی متفاوت از روند انباشت کل کربوهیدراتهای محلول و همچنین تغییرات کل ماده خشک تولیدی و محتوای رطوبت نسبی بود.
    کلیدواژگان: نخود، تنش خشکی، عملکرد، متابولیتهای سازگار
  • مریم حاجی کرم، محمدرضا نقوی، علیرضا طالعی، محمد جعفرآقایی صفحه 390
    به منظور بررسی تنوع ژنتیکی 86 نمونه Aegilops tauschii جمع آوری شده از نواحی شمالی ایران از 10 جفت توالی های تکراری ریزماهواره استفاده شد که 9 جفت از آنها چند شکلی مناسبی نشان دادند. در مجموع 140 آلل برای تمام لوکوسها مشخص شد که دارای دامنه بین 9 تا 25 آلل و میانگین 5/15 آلل برای هر لوکوس بودند. محتوای اطلاعات چند شکلی (PIC) از 16/0 برای لوکوس WMS111 تا 38/0 برای لوکوس WMS114 متفاوت بود. میانگین شباهت ژنتیکی مشاهده شده 101/0 و بیشترین میزان شباهت ژنتیکی (88/0) بین دو نمونه از استانهای گیلان و قزوین و کمترین میزان(0) هم بین تعدادی از نمونه ها مشاهده شد. روش های گروه بندی خوشه ایو تجزیه به مختصات اصلی نتوانست نمونه ها را به طور کامل از هم تفکیک کند که نشان دهنده وجود تنوع ژنتیکی بالا در بین نمونه ها می باشد.
    کلیدواژگان: ریزماهواره ها، Aegilops tauschii، تنوع ژنتیکی، تجزیه خوشه ای، ایران
  • سمانه حاجی میرزا آقایی، حمید جلیلوند، یحیی کوچ، محمدرضا پورمجیدیان صفحه 400
    جهت دستیابی به توسعه پایدار و همچنین حفاظت از اکوسیستمهای طبیعی و تنوع زیستی آنها لازم است نقش عوامل اکولوژیکی و تاثیر آنها بر تنوع گونه های گیاهی مورد بررسی و مطالعه قرار گیرد. در این راستا با توجه به شرایط توپوگرافی جنگلهای شمال ایران، عامل اکولوژیک ارتفاع از سطح دریا از اهمیت خاصی برخوردار بوده و بسیاری از پارامترهای کمی و کیفی درختان تابع آن می باشد. به همین منظور، تعداد 84 قطعه نمونه با روش سیستماتیک - تصادفی و به مساحت 400 متر مربع در جنگلهای سردآبرود چالوس مورد بررسی قرار گرفت. در داخل هر قطعه نمونه نوع گونه های گیاهی شناسایی و درصد پوشش آنها بر اساس معیار براون- بلانکه برآورد شد. جهت بررسی تنوع گونه ای در طبقات ارتفاعی مختلف، ارتفاع از سطح دریا به چهار طبقه (400 -100، 700 - 400، 1000 - 700 و 1300 - 1000 متر) تقسیم و شاخصهای ناهمگنی شامل سیمسون، عکس شاخص سیمسون، شانون - وینر و شاخصهای یکنواختی شامل کامارگو، سیمسون و اسمیت - ویلسون با استفاده از نرم افزار تخصصیEcological Methodology محاسبه گردید. تجزیه واریانس شاخصهای ناهمگنی و یکنواختی در طبقات ارتفاعی مختلف نشان داد که مقادیر این شاخصها دارای تفاوت معنی داری (01/0 p <) می باشند به طوری که بالاترین مقادیر شاخصهای ناهمگنی در طبقه ارتفاعی چهارم و کمترین مقادیر آن در طبقه ارتفاعی دوم مشاهده گردید. بالاترین مقادیر شاخصهای یکنواختی نیز در طبقه ارتفاعی چهارم مشاهده گردید و سایر طبقات ارتفاعی تفاوتهای معنی داری را نسبت به یکدیگر نشان ندادند. بیشترین غنای گونه ای به طبقه ارتفاعی اول و کمترین مقدار آن به طبقه ارتفاعی چهارم تعلق داشت.
    کلیدواژگان: ناهمگنی، یکنواختی، ارتفاع از سطح دریا، جنگلهای خزری، سردآبرود، شمال ایران
  • محمد رضایی پور، مسلم اکبری نیا، علی صالحی، هرمز سهرابی، قدرت جعفری صفحه 412
    به منظور بررسی اکولوژیکی درخت ارغوان افغانی (Cercis griffithii L.) در غرب ایران و شناسایی رویشگاه های موجود، محدوده آن در روی نقشه توپوگرافی تعیین و به صورت تصادفی 89 پلات 1200 متر مربعی پیاده شد. پوشش گیاهی (شامل گونه های درختی ودرختچه ای)، خاک و عوامل فیزیوگرافی منطقه یادداشت شد. با استفاده از روش های آماری چند متغیره در مناطق مورد مطالعه چهار رویشگاه شناسایی شد. نتایج نشان داد که منطقه ایلام شامل دو رویشگاه می باشد، رویشگاه اول شامل رویشگاه ارغوان می باشد که با سیلت، pH، منیزیم، پتاسیم، کلسیم و فسفر همبستگی مثبت داشته و یک گروه را تشکیل می دهد، رویشگاه دوم شامل رویشگاه بلوط می باشد که با رس، سیلت، pH و مواد آلی خاک همبستگی مثبت داشته و گونه بارز این گروه بلوط می باشد. منطقه پاوه شامل دو رویشگاه بوده، رویشگاه اول شامل رویشگاه ارغوان که با رس، سیلت، pH، هدایت الکتریکی، آهک، مواد آلی، نیتروژن، منیزیم، پتاسیم وکلسیم همبستگی مثبت داشته و یک گروه را تشکیل می دهد و رویشگاه دوم شامل رویشگاه پسته وحشی می باشد با سیلت، مواد آلی، نیتروژن، منیزیم، پتاسیم، کلسیم و فسفر همبستگی مثبت داشته است. با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق می توان نتیجه گیری کرد که گونه ارغوان در مناطقی با خاکهای دارای رس، سیلت، مواد آلی خاک، کلسیم و پتاسیم بالا در جهتهای شمالی و با شیب زیاد استقرار یافته است. بنابراین جهت کاشت در فضای سبز شهری، احیاء و غنی سازی این گونه در رویشگاه طبیعی آن و سایر مناطق خشک و نیمه خشک می بایست به نیازهای این گونه توجه کافی داشت.
    کلیدواژگان: گروه گونه اکولوژیک، بلوط ایرانی، ارغوان افغانی، ایلام، پاوه
  • حمیدرضا کشتکار، حسن یگانه، افسانه جبارزارع صفحه 421
    در این تحقیق فلور منطقه حفاظت شده قرخود مورد بررسی قرار گرفته است. منطقه مورد نظر در استان خراسان شمالی و در موقعیت جغرافیایی 54 08 °56 تا 59 39 °56 طول شرقی و 23 20 °37 تا 03 31 °37 عرض شمالی واقع شده است. با توجه به شروع فصل رویش و با مراجعات متعدد به منطقه مذکور به برداشتهای گیاهی مبادرت گردید. سپس نمونه های جمع آوری شده با استفاده از فلورهای مختلف شناسایی شدند. در این تحقیق 31 خانواده، 118 جنس و 196 گونه شناسایی شد. بزرگترین خانواده، گرامینه با 17 جنس و 32 گونه می باشد. شکل زیستی هر یک ازعناصرگیاهی منطقه با استفاده از روش رانکیر مشخص شد. اشکال زیستی گیاهان منطقه شامل 2/11 درصد فانروفیت، 2/8 درصد ژئوفیت، 9/43 درصد همی کریپتوفیت، 8/16 درصد کامفیت و 9/19 درصد تروفیت می باشد. همچنین بررسی ها نشان می دهد بیشتر گونه های موجود در منطقه را گونه های دائمی تشکیل می دهند که نشان دهنده سازگاری گونه های چندساله به شرایط آب و هوایی منطقه که نیمه خشک سرد است، می باشد. البته در بعضی از سالها به علت تخریب زیاد شرایط محیط برای استقرار گیاهان یکساله مساعد شده و آنها در محیط یک رویشگاه موقتی ایجاد می کنند.
    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، قرخود، استان خراسان شمالی
  • ندا ایزدی، حسین فتح پور *، مهدی ضرابی صفحه 432

    سرخرطومی ریشه چغندرقند Bothynoderes obliquefasciatus(Menetries،1939) فراوان ترین گونه سرخرطومی مزارع چغندرقند در مناطق گرم و خشک استان اصفهان و از آفات مهم این محصول می باشد. این حشره علاوه بر چغندرقند روی علفهای هرز سلمه تره Chenopodium album(Linnaeus، 1753; Chenopodiaceae) (، تاج خروس (Amaranthus sp.، Amaranthaceae) و علف شور (Salsola sp.، Salsolaceae) نیز به سر می برد. بررسی میزان جلب حشرات کامل به این گیاهان از نظر بیواکولوژی آفت بسیار اهمیت دارد. با توجه به کم تاثیر بودن سموم و نیز اثرات مخرب زیست محیطی آنها یکی از راه های کاربردی کنترل آفت استفاده از ویژگی های رفتاری در جلب به نشانه های شیمیایی و مواد معطر گیاه میزبان است. در این پژوهش نقش گیاهان میزبان مختلف این حشره در جلب آن مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور ارقامی از چغندرقند به عنوان میزبان اصلی و تعدادی از علفهای هرز به عنوان گیاهان مرتبط در سه وضعیت آزمایشگاهی، گلخانه ای و نیمه صحرایی در قالب طرحهای آماری مختلف کشت و سپس میزان جلب و تغذیه حشرات کامل نر و ماده از این گیاهان اندازه گیری و تجزیه و تحلیل آماری شد. نتایج نشان داد که از میان ارقام مختلف چغندرقند حشره به ارقام IC1، Amelie و Rizofort بیشترین جلب و تغذیه را نشان داد. حشرات کامل از Chenopodium album تغذیه کرده و از سایر علفهای هرز به عنوان پناهگاه استفاده نمودند.

    کلیدواژگان: سرخرطومی ریشه چغندرقند، Bothynoderes obliquefasciatus، چغندرقند، جلب کننده ها، علفهای هرز
  • مجتبی بوتیمار، حسین صادقی نامقی صفحه 442
    در طی بررسی های فونستیک بر روی کنه های پسته در سالهای 87 - 1386 در شهرستان مه ولات و پردیس دانشگاه فردوسی مشهد، نمونه هایی از کنه Shevtchenkella recki (Bagd.) برای اولین بار از روی پسته اهلی جمع آوری گردید. ویژگی های مرفولوژیک این گونه و گونه های نزدیک مرور شده و شکلهای مربوطه ترسیم گردید. با این گزارش، تعداد گونه های اریوفید روی درختان پسته در ایران به سه گونه افزایش یافت. برای تفکیک سه گونه کنه اریوفید فعال روی درختان پسته، برخی ویژگی های مرفولوژیک متمایزکننده آنها ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فون کنه ها، اریوفیده، پسته، ایران
  • علیرضا پسرکلو، احمد قارزی، حاجی قلی کمی، مهدی همایونی صفحه 446
    یکی از پدیده های جالب در بین برخی جانوران وجود چند ریختی رنگی در جعمیتهای مختلف یک گونه می باشد. این تنوع رنگی ممکن است به منظور هم رنگی با محیط برای فرار از صیاد، نزدیک شدن به طعمه یا تعدیل تاثیر عوامل محیطی در بدن جانور ایجاد شود. یکی از جمعیتهایی که در آن چند ریختی رنگی دیده می شود قورباغه مردابی می باشد. در این تحقیق نمونه های قورباغه مردابی از زیستگاه های متفاوت استان گلستان جمع آوری و در آزمایشگاه از نظر طرح رنگ آمیزی بدنی مورد بررسی قرارگرفتند و 7 ریخت مختلف در این گونه شناسایی شد. سپس به کمک نرم افزارSPSS9 فراوانی ریختهای مختلف و رابطه چند ریختی رنگی با جنسیت در این گونه مورد بررسی قرار گرفت. ریخت 3 نسبت به سایرین فراوانی بیشتری نشان داد. همچنین چند ریختی رنگی و جنسیت در قورباغه مردابی مستقل از هم می باشند.
    کلیدواژگان: چند ریختی رنگی، قورباغه مردابی، استان گلستان، ریخت
  • سارا حق پرست، علی شعبانی، بهاره شعبان پور، سیدعباس حسینی، محمدهادی پهلوانی صفحه 456
    اثر برخی فاکتورهای آبیوتیک (شرایط نگهداری اولیه، غوطه وری درمحلول NaOCL1 درصد، درجه حرارت، دوره نوری) بر واکنش تخم گشایی تخمهای افی پیال دافنی سیمیلیس (Daphnia similis) موجود در استخرهای پرورش غذای زنده واقع در مرکز پرورش ماهیان خاویاری گرگان مورد مطالعه قرار گرفت. تخمهای افی پیال پس از جداسازی، به دو حالت خشک و مرطوب به مدت 2 ماه در تاریکی با دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. پس از طی دوره انکوباسیون اولیه، دو گروه مذکور به دو زیر گروه یکسان تقسیم و هر یک به طور مجزا تحت تیمار غوطه وری در محلول NaOCL1 درصد و آب مقطر قرار گرفتند. اثر سطوح متفاوت دما (15، 20و 25 درجه سانتی گراد) و دوره نوری (D12L:12،D0: L24) بر تخم گشایی تخمهای افی پیال این گونه در محیط کشت AdaM طی 15 روز بررسی گردید. نتایج نشان داد که قرار دادن تخمهای افی پیال مرطوب طی روشنایی 12 ساعته با دما 20 درجه سانتی گراد پس از غوطه وری در NaOCL1 درصد موجب افزایش حداکثر میزان نرخ و سرعت تخم گشایی آنها می گردد. نگهداری افی پیالها به حالت مرطوب و قرار دادن آنها در 20 درجه سانتی گراد به طور معنی داری (05/0P <) سبب تسریع واکنش تخم گشایی شده در حالی که تفاوت میان اثر سطوح مختلف غوطه وری درNaOCL 1 درصد و دوره نوری بر زمان تخم گشایی معنی دار نبود (05/0P >).
    کلیدواژگان: تخم افی پیال، تخم گشایی، فاکتورهای غیرزنده، دافنی سیمیلیس
  • صابر صادقی صفحه 468
    بررسی فون سنجاقک شکلان (Odonata) استان فارس در بخش زیست شناسی دانشگاه شیراز در سال 1380 آغاز گردید که بنا به دلایلی انتشار نتایج این بررسی ها تاکنون به تعویق افتاده است. توجه به منابع علمی در دسترس نشان می دهد که تا سال 1380 هیچگونه مطالعه ای که فرم نابالغ یا پوره (larva) این گروه از حشرات را در بر گیرد در استان فارس انجام نشده و در سطح کشور نیز انگشت شمار بوده است. در طی یک سال نمونه برداری از جویبارها و محیطهای آبی استان تعداد 332 پوره شامل 229 پوره آسیابک (dragonfly) و 103 پوره سنجاقک (damselfly) جمع آوری و شناسایی گردیدند. پوره ها متعلق به 14 جنس (genus) بودند که 9 جنس مربوط به زیر راسته آسیابکها (Anisoptera) و 5 جنس از زیر راسته سنجاقکها (Zygoptera) می باشند. توصیف پوره مرحله آخریک گونه از جنس Anax به عنوان نمونه و کلید تشخیص جنسهای جمع آوری شده نیز ارائه شده است.
    کلیدواژگان: پوره، سنجاقک شکلان (Odonata)، استان فارس، ایران
|
  • Aleyasin A., Ghazanfari M., Houshmand M Page 320
    Leber hereditary optic neuropathy (LHON) is an inherited form of bilateral optic atrophy and loss of central vision. The primary cause of vision loss is mutation in the mtDNA however unknown secondary genetic and/or epigenetic risk factors are suggested to influence its neuropathology. In this study folate gene polymorphisms has examined as possible LHON secondary genetic risk factor in Iranian patients. Common polymorphisms in methylene tetrahydrofolate reductase (MTHFR) (C677T and A1298C) and methionine synthase reductase (MTRR) (A66G) genes have been tested in 21 LHON patients and 150 normal controls. Strong linkages have been observed between LHON syndrome and C677T of the MTHFR (P < 0. 001) and A66G of the MTRR (P < 0. 001) genes. However، no significant linkage was found between A1298C (P = 0. 69) of the MTHFR gene and LHON syndrome. This is the first study that shows MTHFR C677T and MTRR A66G polymorphisms play role in the etiology of LHON syndrome. This finding may help in better understanding of mechanisms involved in neural degeneration and vision loss of LHON and better treatment of patients.
  • Akhavan Sepahy A., Ghazi Sh., Jafariagdam J., Akavan Sepahy M Page 328
    In this project، an appropriate indigenous Bacillus strain for xylanase production was isolated from cotton farm (Iran- kashan). According to evaluation by preliminary and secondary screening procedures، the competency of produced xylanase by this strain was confirmed. pH and temperature of enzyme activity in elevated pH and temperature ranges was assessed by measurement of released amounts of reducing sugar method. Optimum pH 9 and temperature of 55 oC for xylanase activity for this strain determined as optimum points. 16S rRNA sequencing analysis identified the isolate، as a strain of Bacillus mojavensis. Optimization step for screened Bacillus mojavensis strain، as a superior strain in the course of enzyme economical production process was performed in the presence of molasses، bagasse، wheat bran، oat husk and rice straw، and enzyme production level was evaluated. Finally، xylanase production level from 194/68 IU/ml، under non-optimized culture condition، increased to 302/466 IU/ml in optimized fermentation condition. Increase in cost- effective xylanase production by lignocellulosic wastes (Oat husk as optimum carbon source)، strain ability to ferment such wastes، production of high level of xylanase، and optimum enzyme activity in alkaline pH and elevated temperature، all reveal the superiority of this Bacillus as a candidate for industrial-scale economical production of xylanase.
  • Barzegar A., Rahimian H., Hashemi Sohi H Page 342
    Agrobacterium–mediated transformation and regeneration of two Iranian citrus genotypes، including Minou (Citrus sp.) and Darabi (Citrus grandis) was carried out in optimized conditions developed for most of citrus species. Additionally the effects of cocultivation period and concentration of Benzyl aminopurin (BAP)، notably affecting transgenesis، were also evaluated on a set of 50 explants. Internodal stem segments of 1 cm length from 6–8 month old greenhouse grown seedlings were cocultivated with A. tumefaciens strain C58C1 (GV 3850) caring pBI121 plasmid with introduced β–glucoronidase (uid A) gene. A 72 hr cocultivation on a medium rich in BAP (5 mg/l) markedly improved transformation frequencies as it increased dividing cells competent for transformation at the cut ends of explants. In these conditions، a transformation efficiency of 34. 8 % and 30. 1 % was achieved for Minou and Darabi، respectively، as surveyed by GUS expression biochemical assay and confirmed by PCR amplification of uid A gene. The transgenic explants continued to growth in shoot induction medium and produced 5–10 cm shoots competent for grafting. This is the first report of transformation and regeneration of Iranian citrus genotypes.
  • Tashakori H., Karimi F., Taghizadeh M Page 355
    Datura innoxia (solanaceae) has pharmaceutical valuable tropane alkaloids. Atropine and scopolamine are two major tropane alkaloids of this plant. In this study to increase of tropane alkaloid production، the influence of putrecine، a precursor of tropane alkaloid biosynthetic pathway، was determined on in vitro regenerated plantlets of Datura innoxia. To produce explants including single nodes with auxiliary buds، seed embryos were cultured in MS medium. To optimize the culture conditions، the explants were cultured in MS media with 0، 0. 5، 1، 1. 5 and 2 mM of IAA and BA، as plant growth regulators. For putrenine treatments، the explants were cultured in MS media containing 0. 01، 0. 02، 0. 04 mM of putrecine. Results showed significant differences in shoot growth between media with different concentrations of IAA and BA. By increasing the putrescine concentrations، atropine and scopolamine contents in shoots and roots of treated plantlets were significantly increased.
  • Moradi A., Sharifi M., Mousavi A Page 366
    Atropa belladonna، a member of Solanaceae family، is a very important pharmaceutical plant. Its roots are composed of significant amount of important alkaloids atropine and scopolamin. In this study the effect of different concentrations (0، 0. 01 and 0. 1 mM) of salicylic acid as a signal molecule was evaluated on gene expression levels of hyocyamin 6-β hydroxylase (H6H) and putrescinN-methyl transferase (PMT) in the hairy roots and plantlet. Expression level of these genes was evaluated by semi quantitative RT-PCR. The results showed that different concentrations of salicylic acid have different effects on gene expression levels. Isozymes of PMT and H6H in different organs and in response to the concentrations of salicylic acid were differentially expressed. H6H and PMT2 genes expression were increased at 0. 01mM in the hairy roots. Expression of PMT2 in the roots was increased at 0. 01mM. But the level of gene expression in shoot was not significantly affected.
  • Saman M., Sepehri A., Ahmadvand G Page 373
    Drought stress is the second important constraint of yield in chickpea after disease. In order to study the effects of drought on total dry weight، seed yield، chlorophyll content، relative water content and amount of proline and soluble sugars accumulation of 6 Kabuli chickpea genotypes including Arman، Jam، Hasham، Flip93-93 (Azad)، ILC482 and ILC1799، a experiment was conducted during the 2007 at experimental greenhouse of the agricultural faculty of Bu-Ali Sina University. The experiment was established using a factorial completely randomized design with three irrigation levels (100، 50 and 25% available water). Assessment of the results indicated that total dry weight، seed yield، chlorophyll content and relative water content were significantly decreased by reduction in available water from 100 to 50 and 25%. The detrimental effects of reduction in soil available water on chlorophyll a content was more than chlorophyll b. Reduction in available water from 100 to 50 and 25% decreased chlorophyll a content 31 and 43 percent، while the reduction of chlorophyll b content in that range was 16 and 38 percent، respectively. Water deficit stress caused an increase of proline and total soluble carbohydrates contents، so that their concentrations at 25% AW increased to 32 and 2 times، respectively. Proline accumulation was mainly different from changes in soluble sugars concentration، total dry weight and relative water content.
  • Haji Karam M., Naghavi M.R., Taleii A.R., Aghaii M.J Page 390
    In this study، in order to study genetic diversity in the accessions of Aegilops tauschii from Northern area of Iran، 86 accessions of this species selected and evaluated using SSR markers. Ten SSR primer pairs were applied for genotyping assays. A total of 140 alleles were detected across all loci، ranging from 9 to 25 alleles per locus، with an average of 15. 5 alleles per locus. The polymorphic information content (PIC) values of the loci ranged from 0. 16 (WMS111) to 0. 38 (WMS114). Genetic similarity calculated from the SSR data ranging from 0 (many genotypes) to 0. 88 (two genotypes from Ghazvin and Gilan) with an average of 0. 101. Cluster and PCA analyses could not separate accessions، indicating that there is high genetic diversity among accessions.
  • Haji Mirza Aghaii S., Jalilvand H., Kooch Y., Poor Majidian M.R Page 400
    For achievement to sustainable development and conservation of natural ecosystems and their biodiversity، study on ecological factors and their effects is necessary. Regarding to topographical condition of northern forests of Iran، altitude is an important ecological factor controlling many other dependant variables. In order to، study on this factor 84 sample plots with 400 m2 area were taken by systematic - random sampling method in Sardabrood forests of Chalous. Plant species were identified and their coverage was recorded on the basis of Braun – blanquet scales within every sample plot. Site altitude were divided to five classes including 100 – 400، 400 – 700، 700 – 1000 and 1000 – 1300 m a. s. e. in order to investigate of plant diversity in different altitudinal classes. Heterogeneity indices including Simpson، Reciprocal of Simpson، Shannon and evenness indices including Camargo، Simpson، Smith and Wilson were calculated using Ecological Methodology software. Analysis of variance for heterogeneity and evenness indices showed that the values of these indices had significant differences (P < 0. 01) in different altitudinal classes. The maximum and minimum of heterogeneity indices were founded in fourth and first altitude classes، respectively. The highest value of evenness indices observed in fourth altitude classes and the other classes showed no significant differences. The highest species richness was observed at first altitudinal class and the lowest one was devoted to fourth altitudinal class.
  • Rezaipor M., Akbarinia M., Salehi A., Sohrabe H., Jafare Gh Page 412
    In order to ecologically investigate Cercis griffithii L. species and recognize its existing sites in West of Iran، boundaries of this species were located on the topographic map and 89 plots with areas of 1200 square meters were implemented. The vegetation type (including tree and shrub species)، soil type، and physiographic factors of the region were determined. Using multivariate analysis، four sites were recognized. Results showed that Ilam region has two sites which the first site includes Cercis griffithii L. that has a positive correlation with Silt، pH، Mg، K، Ca، and P that together form a group. Two sites include Quercus brantii L. that has a positive correlation with Clay، Silt and organic matter that together form a group. Similarly، Paveh region has two sites. Here، like Ilam region، the first site includes Cercis griffithii but this Cercis griffithii L. had a positive correlation with Clay، Silt، pH، EC، CaCo3، C-O، N، Mg، K، and Ca that together form a group. Two sites include Pistacia atlantica Desf. subsp. mutica But this Pistacia atlantica Desf. subsp. mutica had a positive correlation with Silt، organic matter; N، K، Ca and P that together form a group. According to the results of this study، it can be concluded that Cercis griffithii species in regions with soil types of high amounts of clay، silt، C-O، Ca، and K، are located in steep lands with north directions. Therefore، in order to plant this species in green area، reclamation and enrichment of this species in its natural site and other dry and semi-dry regions requirements of this species must be considered.
  • Keshtkar H.R., Yeganeh Badrabadi H., Jabarzare A Page 421
    In this survey flora of Ghorkhood area has been studied. Ghorkhood area locate in North Khorasan province. Its geographical position is 56° 08´ E to 56° 39´ and 37° 20´ N to 37° 31´. Plant species sampling was carried out in according to the beginning of growth season. Then collected plants were identified by using of indispensable references. In these study 31 families، 118 genera and 196 species were identified. The largest family is Poaceae with 17 genera and 32 species. The life form of plant species was determined by using of Raunkiaer’s method and they are including 11. 2% phanerophytes، 16. 8% chamaephytes، 43. 9% hemicryptophytes، 8. 2% geophytes and 19. 9% therophytes. As most of the species are perennials and confirms the species adaptabilities to climatic and edaphic conditions of the studied area.
  • Izadi N., Fathpour H., Zarabi M Page 432

    Bothynoderes obliquefasciatus (Menetries،1939; Coleoptera: Curculionidae) is a major pest of sugar beet in the warm and dry regions of Isfahan province. The adults are attracted to different hosts such as ‍‍Chenopodium album (Linnaeus، 1753; Chenopodiaceae)، Amaranthus sp. (Amaranthaceae) and Salsola sp. (Salsolaceae) in the absence of sugar beet. Investigation on preferences for attraction to host plants is important for bioecological control of insects. Unfortunately، conventional insecticides do not control the pest effectively. Thus it is very important to look for a new method rather than insecticides، for example، trap crops. Host plant preferences for attraction، attraction to extracts of these hosts by adult B. obliquefasiatus، and the amount of feeding on different sugar beet varieties were determined in choice – experiments in laboratory، green house and semi field conditions. We displayed the amount of feeding on different sugar beet varieties and analyzed data from all experiments provided in statistical tables. The results showed that considerable variation exists in attraction and feeding preferences of the sugar beet weevil among different sugar beet varieties and some weeds. In all experiments، adult insects attracted and fed on the IC1، Amelie and Rizofort varieties rather than the others. The attraction to and feeding from V7233 was the least. Adult insects preferred ‍Chenopodium album for feeding and they used other weeds as shelter.

  • Boutimar M., Sadeghi Namaghi H Page 442
    During a faunistic survey on mites associated with Pistachio trees which was conducted in 2007-2008 in Mahvalat region and campus of Ferdowsi University of Mashhad، specimens of Shevtchenkella recki (Bagd.) were collected for the first time. The morphological characters of this species and closely related species are given. By this report، the number of eriophyid species on Pistachio trees reached to three. Some important morphological characters of three eriophyid species found on Pistachio trees in Iran are compared.
  • Pesarakloo.A., Gharezi.A., Kami.Hg, Homauni.M Page 446
    One of the most interesting phenomenons among some animals is color polymorphism between different populations of the same species. This variation in color is likely due to the adaptation of animals with the environment in order to escape from the predator or nearing to their prey. Here، we investigated this phenomenon in Rana ridibunda which is found throughout the Iran. We demonstrated that there are seven different morphs among populations of this frog. Of these، frequency of the morph 3 is more common than the others. We have also shown that there is no clear relationship between the gender and morphs and it seems these have been evolved independently.
  • Haghparast S., Shabani A., Shabanpour B., Hosseini S.A., Pahlavani M.H Page 456
    The effects of some abiotic factors (pre-incubation condition، floating in 1% NaOCL، temperature and photoperiod) was investigated on the hatching response of Daphnia similis ephippial eggs collected from live food ponds in cultivation centre of Gorgan. After isolation، the eggs were kept in dry and wet conditions at 4°C for 2 months in darkness. Following the pre-incubation period، the eggs in each group were subdivided into 2 parts and treated with1% NaOCL and distilled water. The effect of temperature levels (20˚C، 25˚C and 30˚C) and photoperiod levels (12L: 12D and 24L: 0D) were identified on the hatching of eggs in AdaM medium during 15 days. Results indicated that the exposure of wet eggs of Daphnia similis to 12-hour photoperiod and 20˚C after soaking in 1% NaOCL، increased the maximum rate and speed of hatching. These ephippial eggs significantly reacted more rapidly while keeping in wet condition at 20˚C but no significant difference (P > 0/05) in shortening time until hatch was observed among different levels of photoperiod and floating in 1% NaOCL.
  • Sadeghi S Page 468
    Faunal study of Odonata of Fars province began for the first time in Iran at the department of biology, Shiraz University in 2002 (1380). According to the accessible references, no study on larval stage of Odonata of Iran was found till the time of this research. A total of 332 larvae, 229 of the suborder dragonflies (Anisoptera) and 103 of he suborder damselflies (Zygoptera) were collected in a year sampling. All these collected larvae are 14 genera, 9 belong to Anisoptera and 5 to Zygoptera which identified for the first time in Iran. Description of the full-grown larva of a species from genus Anax and a provisional key to the families and the last larval instar of the known 14 genera is given.