فهرست مطالب

حقوقی دادگستری - پیاپی 74 (تابستان 1390)

مجله حقوقی دادگستری
پیاپی 74 (تابستان 1390)

  • 226 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/06/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی شهبازی نیا، محمد عیسایی تفرشی، کوروش کاویانی، اسماعیل فرجی صفحه 9
    گاهی اشخاص با تشکیل شرکت تجاری، در ورای پوشش شخصیت حقوقی شرکت، در پی اهداف متقلبانه ی خود هستند. در حقوق ایران، برای این معضل حقوقی راه حلی پیش بینی نشده است. در سایر نظام های حقوقی از جمله انگلیس، دادگاه ها در قالب نظریه ی معروف به «نفوذ در پوشش شخصیت حقوقی شرکت تجاری»، مانع نفوذ حقوقی چنین اقداماتی می شوند؛ در واقع، به بستانکاران شرکتی که دارایی هایش تکافوی پرداخت بدهی هایش را نمی دهد، اجازه می دهند قاعده ی مسوولیت محدود را نادیده گرفته، مطالبات خود را از اموال و دارایی های شریک و یا شرکای متقلب، وصول کنند.
    بدین ترتیب، استفاده ی متقبانه از شکل شرکت تجاری، کنار گذاشتن پوشش شخصیت حقوقی شرکت و مسوولیت نامحدود شریک و یا شرکای متقلب را در پی خواهد داشت؛ اما در خصوص ضمانت اجرای حقوقی رفتارهای خلاف انصاف و عدالت، موضوع اختلافی است. در حقوق ایران نیز می توان به استناد نظریه ی «تقلب»، مانع از نفوذ حقوقی اقدامات متقلبانه ی شریک و یا شرکای متقلب شده و به نحو استثنایی به مسوولیت نامحدود چنین اشخاصی در قبال بستانکاران شرکت حکم نمود.
    کلیدواژگان: شخص حقوقی، شخصیت حقوقی شرکت تجاری، نفوذ در پوشش شخصیت حقوقی
  • عبدالحسین شیروی، علیرضا پوراسماعیلی صفحه 41
    الزام سهم داخل تکلیفی است که کشورها بر سرمایه گذاران خارجی تحمیل می کنند؛ مبنی بر این که بخشی از کالاها و تجهیزات مورد نیاز خود را از کالاها و خدمات ساخت داخل تامین نمایند. از آنجا که تحمیل چنین تکالیفی از طرف کشورهای پذیرای سرمایه، بر روند آزاد تجارت تاثیر منفی بر جای می گذارد، مطابق مقررات سازمان تجارت جهانی چنین اقداماتی برخلاف اصل عدم تبعیض شناخته شده است. کشورهای عضو سازمان متعهد شده اند از تحمیل چنین الزاماتی بر سرمایه گذاران خارجی خودداری کنند؛ زیرا، اعمال این الزام موجب تبعیض میان کالاها و خدمات داخلی و وارداتی شده و روند تجارت آزاد را مختل می نماید. در بسیاری از قوانین و مقررات داخلی جمهوری اسلامی ایران که خواهان الحاق به سازمان تجارت جهانی است، چنین الزاماتی دیده می شود که بر سرمایه گذاران خارجی تحمیل می شود. در این نوشتار الزامات مذکور و حدود ممنوعیت آن مطابق مقررات سازمان تجارت جهانی بررسی می شود.
    کلیدواژگان: الزام سهم داخل، سهم ایرانی، سازمان تجارت جهانی، موافقت نامه ی تریمز، اصل عدم تبعیض، سرمایه گذاری خارجی
  • اقبالعلی میرزایی صفحه 69
    قانون متروک، قانونی است که با وجود قابلیت و امکان اجرا، در دادگاه ها و دیگر نهادهای مجری قانون به آن عمل نمی شود. از این رو، معیار ترک قانون، عدم اجرای آن توسط نهادهای رسمی و مجری قانون است. پس باید این مفهوم را از مفاهیم مشابه پیراست: گاه قانون گذار اجرای قانون معینی را بنا به دلایلی به طور موقت موقوف می کند. چنین قانونی متروک نیست، بلکه اجرای آن معلق مانده است. هم چنین ممکن است قانونی موضوع و محلی برای اجرا نداشته باشد و به همین علت اجرای آن معطل بماند؛ همچنان که قانونی که مردم از آن سرپیچی می کنند، متروک نیست؛ به شرطی که دادگاه ها از اعمال قانون بر متخلفان چشم پوشی ننمایند. زیرا، رفتارهای ناقض قانون که گاه در جامعه شیوع می یابد، موجد عرف به معنای حقیقی کلمه نیست.به عبارت دیگر، رواج تخلف عمومی از قانون اگرچه از شان و منزلت قانون می کاهد، اما سبب متروک ماندن قانون نمی شود. در فرض بی اعتنایی افراد عادی به قانون، نقض قانون محقق است، نه ترک آن. به هر حال ترک قانون، برخلاف نسخ آن، موجب بی اعتباری قانون نمی شود؛ زیرا نسخ یا لغو قانون تنها از سوی قانون گذار ممکن است؛ همچنان که وضع یا تصویب قانون در اختیار اوست.
    کلیدواژگان: عرف، منبع حقوق، ترک اجرای قانون، الغای قانون، سکوت قانون، تعلیق اجرای قانون
  • عبدالله خدابخشی صفحه 103
    حوادث ناشی از رانندگی و تصدی وسیله ی نقلیه ی موتوری، شایع ترین حوادث سال های اخیر محسوب می شوند؛ در ایران نیز، آمار آن از حد استاندارد فراتر است. اخیرا در ایران، قوانینی به تصویب رسیده که سبب تحول در نظام مسوولیت مدنی و جبران خسارت زیان دیده ی این گونه حوادث شده است؛ امری که نظام بیمه ای جبران خسارت را نیز متاثر می کند. این نوشتار در پی پاسخ به این پرسش است که آیا این تحولات، مبنای مسوولیت را دگرگون نموده و از مباحث ضمان فقهی دور نموده؛ یا آن که در این مبانی تغییری حاصل نیامده است؟ نتیجه آن که، نظریه ی «جبران خسارت بی حد و حصر زیان دیده» موضوع ماده ی 26 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی با نظام حقوقی ایران سازگار نیست؛ و در واقع با نظریه ی «انتساب فقهی» می توان به تفسیری متعادل دست یافت.
    کلیدواژگان: حادثه ی رانندگی، تقصیر زیان دیده، انتساب عرفی، دارنده، راننده
  • علی طهماسبی، کوروش علی پور صفحه 129
    در نظام های حقوقی، با توجه اهداف مورد نظر، عوامل مختلفی در تعیین مبنای مسوولیت مدنی مورد توجه قرار می گیرد تا قاعده ی مطلوب تر انتخاب شود. مسوولیت ممکن است منوط به ارتکاب تقصیر عامل زیان بوده، یا صرف رابطه ی سببیت بین فعل زیان بار و ضرر برای تحقق مسوولیت، کافی باشد. نوشتار حاضر فارغ از مبنای مورد پذیرش در نظام های حقوقی در صدد بررسی اثری است که این قواعد بر رفتار افراد و ترغیب آنان به رعایت احتیاط دارند. در مواردی که عامل زیان می تواند مانع وقوع زیان شود، ممکن است قاعده ی مسوولیت محض، اثر مطلوبی داشته و او را به رعایت احتیاط ترغیب نماید، اما چنان چه احتیاط عامل زیان و زیان دیده برای جلوگیری از وقوع زیان ضروری باشد، اعمال تقصیر یا مسوولیت محض رقابتی، آثار مطلوب تری در پی دارد. چنین تحلیلی، این امکان را فراهم می کند تا پیش از وضع قاعده و ضمن توجه به ملاحظات مختلف، آثار احتمالی قاعده بر رفتار افراد و مطلوب یا نامطلوب بودن آن را بررسی و برای رفع اثرات آن تدابیری اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: احتیاط، انگیزه، تقصیر، مسوولیت، زیان، مسوولیت محض
  • همایون مافی، سام محمدی، حسین کاویار صفحه 161
    ماهیت منحصر به فرد اینترنت و قراردادهای انعقاد یافته در فضای مجازی، در بسیاری از اصول و مفاهیم سنتی صلاحیت محاکم، تاثیراتی شگرف داشته است. یکی از اقسام این قراردادها، قراردادهای الکترونیکی تاجر با مصرف کننده (B2C) است؛ که در آن ها اصولا، مصرف کننده طرف ضعیف تر قرارداد محسوب می شود؛ از این رو نیازمند یک مکانیزم حمایتی است. یکی از جنبه های حمایتی از مصرف کننده، تعیین دادگاه صالح و توجه به «آیین دادرسی ویژه در دعاوی قراردادهای الکترونیکی» است. در مقام تعیین چنین دادگاهی، ارائه ی تحلیل مبتنی بر نظریه ی «جهت دهی فعالیت»، نتیجه ی نهایی است که به عنوان راهکار به قانون گذار ایران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: صلاحیت قضایی، دعاوی قراردادهای الکترونیکی، مصرف کننده، اتحادیه ی اروپا
  • حبیب طالب احمدی صفحه 191
    شرکت تضامنی از شرکت های اشخاص است که اعتبار آن به اعتبار شرکای آن بستگی دارد. اگر طلبکاران این شرکت به دلیل کافی نبودن اموال آن، موفق به استیفای مطالبات خود از شرکت نشوند، حق رجوع به هر یک از شرکا را به طور انفرادی و یا مراجعه به تمام ایشان را به نحو تضامن خواهند داشت. عدم تکافوی دارایی شرکت جهت پرداخت دیون، پس از توقف و انجام مراحل تصفیه معلوم می شود. نظر به این که طلبکاران شرکت تا پایان تصفیه نمی توانند به شرکا رجوع کنند و نیز ورشکستگی شرکت با ورشکستگی شرکا ملازمه ندارد و با توجه به این که، صدور حکم ورشکستگی شرکا، ضمن حکم ورشکستگی شرکت به دلایل گوناگون ممکن نیست و هم چنین طبق قانون تجارت مهر و موم اموال شرکا بابت دیون شرکت، ممنوع است، شرکای ضامن، فرصت کافی دارند تا دارایی خود را به شیوه های گوناگون از دسترس طلبکاران شرکت خارج کنند. این وضعیت در لایحه ی «تجارت» که هنوز به تصویب نهایی مجلس شورای اسلامی نرسیده است، با اندک تفاوت هایی دیده می شود. هرچند مقررات این لایحه کامل نیست، اما نسبت به قانون تجارت، حقوق طلبکاران شرکت تضامنی را بهتر حفظ می کند.
    کلیدواژگان: شرکت تجاری، شرکت تضامنی، مسوولیت تضامنی، لایحه ی تجارت
|
  • Page 9
    Sometimes people establish Commercial companies to pursue their fraudulent purposes under the veil of legal personality of the company. The law of Iran has not predicted a solution for this legal dilemma. In other legal systems such as English legal system, the courts confront these kinds of fraudulent acts under the famous doctrine of “Piercing the Corporate Veil” by authorizing the creditor of the company which assets are not sufficient to compensate the credit, to withdraw the limited liability rule and recover its respective claims from the assets and property of the fraudulent partner)s). In this research, we try to investigate and recognize this concept in the Law of Iran. The result of this research shows that within the English legal system, fraudulous use of the commercial company form will undoubtedly entail to the withdrawal of the corporate veil and unlimited liability of the fraudulent partner(s); however, some matters such as the legal sanctions, and also the concept of unfair actions, are still under dispute. As a result of this research it is also indicated that in our domestic legal system relying upon the doctrine of “fraud” it is possible to impede the validity of fraudulent acts of partner(s) and exceptionally rule on the unlimited liability of these people towards the company creditors.
    Keywords: Legal Person, Legal Personality of Commercial Company, Piercing Corporate Veil, Fraud
  • Page 41
    Local Content Requirement is an obligation that guest countries impose it on foreign investors to use a certain proportion of locally made parts or components. This requirement affects trade and restricts or distorts it, so according to WTO regulations is inconsistent with non-discrimination principle and WTO members obliged to avoid from imposing local content on other member’s investors because the local content requirement distorts free trade and discriminate between local and imported goods.Local content requirement also applies in many Iranian regulations and is one the major requirements impose on foreign investors. This essay study local content requirement in Iranian Regulations and compare it with WTO Agreements especially TRIMs Agreements.
    Keywords: Local Content Requirement, Iranian Local Content, WTO, TRIMs Agreements, Non, Discrimination principle, Foreign Investment
  • Page 69
    The abandoned law is a law which is not come into force in courts and other executive bodies, regarding the capability and possibility of the enforcement. Hence, the law abandoning criteria is failure in executing the same by official authorities and law enforcement bodies. Therefore, we should separate such concept from the similar ones. Occasionally, the legislator shall temporarily cease the enforcement of a certain law for any reason. Such law is not obsolete, but also the execution thereof has remained as suspended. Also, a law may not be enforced for not having any subject and credit and its execution is suspended. If a law is disobeyed by the people, it shall not be obsolete, provided that the courts shall not forbear from applying the law in respect of the offenders. Because, the law violating behaviors which, from time to time, prevail in the society do not have the customary cause in real concept. In other words, the prevalence of public violation from a law shall not cause to remain it obsolete, although the dignity of the law is diminished. If the ordinary people makes indifferent to the law, the breach of law is achieved not its abandoning. Notwithstanding, the law abandoning, contrary to its abrogation, shall not cause to invalidate the law, because only the legislator can abrogate or annul the law, as he makes or enacts a law.
    Keywords: Custom, Law Source, Law Execution Abandoning, Law Annulment, Law Silence, Law Enforcement Suspension
  • Page 103
    Accidents resulting from driving and motor vehicle’s incumbency are considered as the most prevalent accidents during the last years. In Iran, its statistics is more than standard limit, too. Recently, a law was enacted in Iran and it caused the civil liability system and the remedy of losing party in such accidents are developed. This also affects on compensation insurance system. Herein, we want to answer this question whether these developments were transformed the liability basis and sent it away from the jurisprudence guarantee topics, or no change was made in these fundamentals. Consequently, the theory of “unlimited compensation of the losing party”, subject of article 26 of Accidents Vetting Act, is not consistent with Iranian legal system. In fact, with due regard to the theory of “Religious Jurisprudence Relation”, we can achieve a reasonable interpretation.
    Keywords: Accident, Losing Party Fault, Customary Relation, Holder, Driver
  • Page 129
    In legal systems, regarding the expected objectives, the various factors have been taken into account in determination of basis of civil liability in order to select a more appropriate rule. The liability may depend upon the commitment of negligence by tortfeasor or only the existence of the causation between the detrimental act and loss shall be enough for achievement of the liability. The present article, irrespective of basis accepted in legal systems, intends to study the effect of these rules on behavior of people and their encouragement in observing the precaution. In cases where the tortfeasor can hinder to occur the loss, the rule of strict liability may have the appropriate effect and encourage him in observing the precaution. But, if the precaution of tortfeasor and victim is necessary for prevention of occurring loss, the more appropriate effects shall be followed through applying the negligence or competitive strict liability. Such analysis makes it possible to consider the probable effects of rule on the behavior of the people and to be more appropriate or inappropriate, before constituting the rule and while taking into account the various aspects, and to take the proper actions for removal of its effects.
    Keywords: Precaution, Motive, Negligence, Liability, Loss, Strict Liability
  • Page 161
    The unique nature of the internet and contracts concluded in virtual space have the remarkable effects in many of traditional principles and concepts of courts jurisdiction. One of these contracts is the electronic contracts of business to consumer (B2C) in which the consumer is primarily considered as the weaker party of the contract. Hence, it needs a protective mechanism. One of the protective aspects of the consumer is to determine a competent court and to pay attention to “a special procedure in lawsuits of electronic contracts”. By way of determining such court, the presentation of an analysis based on theory of “Activity-Orientation” is the final outcome which is offered to the Iranian legislator as an approach.
    Keywords: Judicial Jurisdiction, Lawsuits of Electronic Contracts, Consumer, European Union
  • Page 191
    The general-partnership company is a type of persons’ company whose credit shall depend upon the credit of its partners. If the creditors of such company can not, due to not sufficing the company’s assets, vindicate their claims from the company, they can have recourse to any of the partners, individually or refer to all of them, jointly. Lack of the company’s assets for payment of the debts is evident after the cessation and accomplishment of the liquidation procedures. Considering that the company’s creditors can not, till the completion of liquidation, have recourse to the partners as well as the company’s bankruptcy is not gone with the partners’ bankruptcy, and regarding that the issuance of the partners’ bankruptcy order during the bankruptcy of the company, is impossible in different reasons. Also, according to the commercial code, the sealing of the partners’ property in return for the company’s debts is prohibited, the guaranteeing partners shall have the enough opportunity in order to discharge their own assets from the creditors’ availability in different methods. Such status with a few differences, is seen in “Trade” bill which has not been finally approved by Islamic Consultative Assembly, yet. Although, the provisions of this bill are not complete, but it keeps better the creditors’ rights of the general-partnership company in comparison with the commercial code.
    Keywords: Commercial Company, General, Partnership Company, Joint Liability, Commercial Bill