فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 136 (زمستان 1390)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 136 (زمستان 1390)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غریب فاضل نیا، اکبر کیانی، محمودعلی خسروی، میثم بندانی صفحه 3
    وزش باد و حرکت شن و ماسه ها، تابع جهت، سرعت و تداوم حرکت بادهایی موسوم به «بادهای 120 روزه سیستان» می باشد. چنانچه رفتار و مکانیزم پدیده های طبیعی و به ویژه طوفان های شن و ماسه در سطح منطقه سیستان متناسب با طرح های فیزیکی - کالبدی شناسایی و اجرایی گردد، فواید متعددی در ابعاد فیزیکی - کالبدی، اقتصادی و اجتماعی عاید ساکنان منطقه خواهد شد. با این نگرش، هدف مقاله حاضر بررسی تطبیق الگوی توسعه کالبدی- فیزیکی روستای تمبکاء با حرکت شن و ماسه های بادی منطقه سیستان است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی، کتابخانه ای و بررسی های میدانی می باشد. منطقه مورد مطالعه شامل روستای تمبکاء و محدوده نفوذ آن است. ابتدا داده ها و اطلاعات مرتبط با انباشت شن و ماسه در سطح روستای تمبکاء به طور مستقیم در طی دوره های زمانی ماهانه و سالانه برداشت شدند، سپس بر اساس تجربیات میدانی نگارندگان و بررسی سابقه فیزیکی - کالبدی تمبکاء در گذشته، حجم شن و ماسه های موجود در سطح روستا بر اساس دوره های زمانی در ارتباط به تغییرات فیزیکی - کالبدی تمبکاء مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان می دهد الگوی بومی - محلی وضعیت کالبدی تمبکاء همسازی و تطبیق بیشتری در جهت کاهش آسیب شن و ماسه های روان پیدا نموده است، به طوری که در 6 ماه اول سال 1389 بافت جدید روستا، 69 متر مکعب انباشت ماسه داشته است، اما در قسمت هایی از سطح روستا که تجربیات بومی لحاظ گردیده میزان خسارات شن و ماسه کاهش یافته است. این الگو بازتاب تجارب و دانش سنتی ساکنان روستا می باشد. از این رو، توجه به تجربیات ارزشمند بومی در تطبیق با حرکت ماسه های روان می تواند عرصه های جدیدی را جهت اجرای موفق طرح های فیزیکی - کالبدی پیش روی برنامه ریزان و مدیران امور روستایی و شهری قرار دهد.
  • یوسف گرجی، زینب موسی پور، زهرا طاهر خانی، شعله جوادیان صفحه 17
    شاید بتوان گفت یکی از مهم ترین عوامل موثر در طراحی شهرها، اقلیم می باشد. آنچنان که تاثیر آن در تمام تار و پود بافت شهری و حتی تک تک بناها و عناصر معماری داخلی فضاها دیده می شود. در ایران معماری بناها و شهرها در اقلیم گرم و خشک یکی از بارزترین و مشخص ترین نمودهای تاثیر اقلیم بر فرم گیری و شکل گیری شهر و بناهاست و می توان زیباترین و هنرمندانه ترین طراحی های ایرانی را در پهنه وسیع این اقلیم مشاهده نمود. در این مقاله شهر زواره در حاشیه کویر به عنوان نمونه ای ناب و منحصر به فرد از این اقلیم برگزیده شده و سعی در بررسی تاثیر یک به یک عوامل اقلیمی در جای جای این شهر کهن شده است. این تحقیق که از نوع کاربردی می‎باشد، به روش پیمایشی انجام گرفته است و تلاش گردیده تا ویژگی ها و عناصر اقلیمی شهر زواره مرکز توجه و بررسی قرار گیرد و با رسیدن از کلیات به جزئیات در معماری و طراحی، تمامی عوامل مربوط به طراحی اقلیمی در این شهر بیان شود از جمله تاثیر باد بر جهت گیری کلی بافت شهر و چگونگی بهره گیری مثبت از بادهای کویری جهت آسایش اقلیمی در فضاهای داخلی، تاثیر گرد و خاک بر فرم گیری بافت و استقرار بناها در کنار یکدیگر یا نحوه طراحی جزئیات آن ها، تاثیر تابش آفتاب در فصول مختلف سال بر پلان بناها، تاثیر مصالح بومی خاک و خشت در آسایش دمایی فضاهای داخلی و حتی به وجود آمدن بناهای خاص در این اقلیم از جمله یخچال ها و آب انبار ها. هدف از این مقاله نیز درک دلایل استفاده از جزء به جزء این عوامل معماری در طراحی بناهای این شهر است. بنابراین با وارد شدن به بافت شهر، قدم زدن در میان کوچه های تنگ و باریک آن و لمس حس پنهان در دل شهر و با بهره گیری از منابع مکتوب در این زمینه، سعی در کشف راز وجودی این بهشت کویری کرده ایم.
    کلیدواژگان: معماری همساز با اقلیم، زواره، بافت شهری، طراحی اقلیمی، اقلیم گرم و خشک
  • ابوالفضل قنبری صفحه 33
    اهداف پژوهش حاضر رتبه بندی، تعیین سطوح توسعه یافتگی و اندازه گیری شکاف و واگرایی ناحیه ای با استفاده از 37 شاخص در زمینه شاخص های کمی و کیفی مسکن روستایی شهرستان های استان آذربایجان شرقی در سال 1387 می باشد. داده های پژوهش حاضر از طرح آمارگیری ویژگی های مسکن روستایی پاییز 1387 استخراج شده است. روش پژوهش «توصیفی- تحلیلی» است. ابتدا با استفاده از روش های تحلیل عاملی، شاخص ترکیبی توسعه انسانی، تاپسیس، امتیاز استاندارد و تاکسونومی عددی، درجه توسعه یافتگی نواحی محاسبه و رتبه هر یک از نواحی در شاخص های مورد مطالعه مشخص شده است. سپس با بهره گیری از روش تحلیل خوشه ای، نقاط روستایی شهرستان های استان آذربایجان شرقی در سه سطح توسعه یافته، نیمه توسعه یافته و محروم طبقه بندی شدند. نتایج حاصل از روش های کمی مورد استفاده تفاوت هایی را در سلسله مراتب سطوح توسعه نشان می دهد. چنانچه به عنوان نمونه برخوردارترین نقاط روستایی شهرستان استان در روش تحلیل عاملی و شاخص ترکیبی توسعه انسانی به ترتیب تبریز و شبستر می باشد. در حالی که محروم ترین نقاط روستایی استان در همین روش ها به ترتیب چاراویماق و ورزقان می باشد. همچنین نوسان در سلسله مراتب سطوح توسعه در روش های امتیاز استاندارد، تاکسونومی عددی و تاپسیس نیز دیده می شود. از این رو جهت رسیدن به جواب بهینه از روش تلفیقی و میانگین رتبه های هر یک از روش ها استفاده شده است. نتایج حاصل از بهره گیری از روش تلفیقی در رتبه بندی و تعیین سلسله مراتب سطوح توسعه در استان نشان می دهد که تبریز به عنوان برخوردارترین نقاط روستایی و ورزقان به-عنوان محروم ترین نقاط روستایی شهرستان های استان آذربایجان شرقی شناخته می شود. همچنین نتایج حاصل از روش تحلیل خوشه-ای نشان می دهد که تقریبا بیشتر نقاط توسعه یافته روستایی شهرستان های استان آذربایجان شرقی در مرکز استان و یا در اطراف نقاط مسلط شهرستان های استان از جمله تبریز یا مراغه قرار گرفته اند که این امر ناشی از تبعیت الگوی توسعه نقاط روستایی استان از الگوی مرکز- پیرامون می باشد.
    کلیدواژگان: نابرابری، مسکن، نقاط روستایی، شهرستان های استان آذربایجان شرقی، 1387
  • علی حیدری صفحه 51
    اگر چه داشتن زندگی مطلوب و با کیفیت همواره آرزوی بشر بوده و هست و هزاران سال است که این موضوع ذهن فلاسفه، محققان و دانشمندان را به خود جلب کرده است اما پس از رشد اقتصادی دهه 1960 میلادی مفهوم کیفیت زندگی، گسترش یافت. مفهوم کیفیت زندگی به طور هم زمان در حوزه های مختلف علوم نیز گسترش یافته است. به این ترتیب در انتهای قرن بیستم مفهوم کیفیت زندگی یکی از موضوعات اساسی مورد علاقه پژوهشگران علوم مختلف همچون شهرسازی، جغرافیا، اقتصاد، جامعه شناسی و روان شناسی بوده است. اندازه گیری کیفیت زندگی می تواند برای ارزیابی سیاستهای گذشته و همچنین پایه گذاری استراتژی های برنامه ریزی ناحیه ای در آینده مورد استفاده قرار گیرد. بخش قابل توجهی از مطالعات انجام شده در مورد کیفیت زندگی به نواحی شهری اختصاص دارد اما از چند سده اخیر و با رشد پرشتاب صنعت و فناوری در جهان، عقب ماندگی مناطق روستایی بیشتر عیان گردیده است به طوری که فقر روستایی تقریبا 63 درصد از کل فقر جهانی را شامل می شود. با وجود این که درایران فقر مطلق کاهش یافته اما فقر نسبی به خصوص در مناطق روستایی افزایش یافته است. این مقاله با هدف بررسی شاخص های کیفیت زندگی سکونتگاه های روستایی استان کهگیلویه و بویر احمد و مقایسه آن با جوامع شهری استان مذکور و همچنین آمار متوسط نقاط روستایی کل کشور بر اساس داده های سرشماری سال 1385 تدوین شده است. مقاله حاضر شاخص های عینی کیفیت زندگی را بررسی می کند. روش تحقیق کتابخانه ای، اسنادی و تحلیل محتوای منابع موجود بوده است و یافته های تحقیق نشان می دهد که هنوز هم تفاوت های معنا داری بین کیفیت زندگی نقاط روستایی و شهری وجوددارد وشرایط به نفع جوامع شهری می باشد. همچنین باوجود اقدامات فراوانی که برای توسعه روستایی در مناطق مختلف صورت گرفته، هنوز تفاوتهای محسوسی بین کیفیت زندگی مناطق روستایی و شهری مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، روستا، توسعه، استان کهگیلویه و بویراحمد
  • مدلسازی توسعه پایدار زیست محیطی با استفاده از تئوری بنیانی / مطالعه موردی: روستای شروینه شهرستان جوانرود
    شهپر گراوندی، عبدالحمید پاپ زن، نشمیل افشارزاده صفحه 67
    مدل سازی توسعه پایدار محیطی یکی از پیش شرط های اساسی مدیریت پایدار زیست محیطی می باشد. برای این منظور در پژوهش موردی حاضر، سعی شده است به مدل سازی توسعه پایدار زیست محیطی با استفاده از تئوری بنیانی پرداخته شود. جامعه مورد مطالعه، مردم روستای شروینه می باشند. این روستا، در شهرستان جوانرود استان کرمانشاه قرار گرفته و در سال 90 به عنوان «روستای پاک» معرفی شده است. به منظور انتخاب نمونه ها، از نمونه گیری مبتنی بر هدف استفاده شد. سپس داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه انفرادی نیمه ساختارمند و در محدوده زمانی اسفند ماه 89 تا خردادماه 90 جمع آوری و با استفاده از روش تحلیل تئوری بنیانی، در 6 مفهوم اساسی طبقه بندی شدند. مفاهیم شناخته شده از استلزامات اساسی جهت دستیابی به توسعه پایدار زیست محیطی می باشند. این مفاهیم عبارتند از: اجرای طرح های زیست محیطی؛ مشارکت و همکاری تمامی اقشار و گروه ها؛ وجود افراد کلیدی، نهادهای محلی و سازمان های دولتی حامی محیط زیست؛ دادن آموزش های لازم به روستائیان در زمینه پیامدهای اقدامات مخاطره آمیز علیه محیط زیست؛ وجود اعتقادات و باورهای زیست محیطی، برخورداری از دانش بومی و تجربیات قبلی زیست محیطی. در این مقاله پیشنهاد شده است که از روستای شروینه به عنوان یک الگوی بومی جهت ایجاد توسعه پایدار زیست محیطی استفاده شود.
    کلیدواژگان: مدلسازی، توسعه پایدار زیست محیطی، تئوری بنیانی، روستای شروینه
  • بررسی شیوه های آموزش و ترویج دانش بومی معماری روستایی / نمونه موردی: استان سیستان و بلوچستان
    فرهود گل محمدی صفحه 79
    از وظایف اساسی تعریف شده در فلسفه و اهداف سیستم ترویج و آموزش کشاورزی ایران کمک به بهبود معاش روستائیان و حفظ فرهنگ بومی در مناطق روستایی کشور می باشد. دستیابی به این امر برپایه سه زیربنای اساسی مکتب آموزشی ترویج یعنی ایجاد و گسترش آموزش مداوم و مورد نیاز مردم، کمک به ایجاد و گسترش حس همیاری در روستائیان و گسترش روحیه خود اتکایی در آن-ها می باشد. در بینش غالب توسعه تا دهه 1960 و اوایل دهه 1970 میلادی، تمام چیزهای سنتی و بومی در کشورهای در حال توسعه بد و نکوهیده شمرده می شد که می بایست بدون هیچگونه سوال و مطالعه ای جای خود را به چیزهای نو و جدید وارداتی از جهان پیشرفته غرب می دادند ولی در چند دهه اخیر توجه به نقش و اهمیت دانش بومی در مباحث توسعه درونزای این کشورها بیشتر شده است. در این راستا دانش بومی موجود در معماری مناطق کویری ایران و به ویژه بیابان های خشک و کویری منطقه سیستان و بلوچستان می تواند راهگشای برنامه ریزان و سیاست گذاران توسعه روستایی ایران در راستای رشد و توسعه پایدار نواحی روستایی در این مناطق گردد و موجب حفظ فرهنگ بومی و محلی و ارزش های معماری سنتی منطقه سیستان و بلوچستان شود و در جلب توریست و گسترش صنعت گردشگری و کمک به اقتصاد منطقه از طریق ایجاد اشتغال و صرفه جویی در منابع و نهاده ها در ساخت مسکن روستایی و شهری کمک زیادی بنماید. در این راستا نویسنده در این مقاله به معرفی اجمالی معماری سنتی روستایی و ابعاد گوناگون معماری سنتی در بیابان های خشک و کویری در منطقه سیستان و بلوچستان و مولفه های تاثیر گذار بر آن همچون زندگی روستایی، کشاورزی، بیابان، فرهنگ عامه و شرایط اقلیمی منطقه و... می پردازد و در انتها به بیان نتایج و ارائه پیشنهادهایی در راستای استفاده از شیوه های آموزشی و ترویجی مناسب برای تداوم ارزش های معماری سنتی در منطقه سیستان و بلوچستان می پردازد.
    کلیدواژگان: آموزش و ترویج، دانش بومی، معماری سنتی، بیابان، مناطق روستایی، سیستان
  • برنامه ریزی راهبردی گردشگری در نواحی البرز مرکزی / مطالعه موردی: روستای افجه استان تهران
    جعفر هزار جریبی، مهرداد کرمی * صفحه 95

    امروزه رویکرد برنامه ریزی راهبردی با تاکید بیشتر بر مشارکت جوامع محلی، تقریبا در تمام کشورهای پیشرفته جهان رواج یافته و بر اساس آن انواع طرح های توسعه روستایی با اشکال و عناوین مختلف به اجرا گذاشته شده است. هدف از این مقاله تعیین نحوه به کارگیری فرایند برنامه ریزی راهبردی در برنامه ریزی گردشگری منطقه ای در ایران است. در این مقاله ابتدا مبانی نظری فرایند برنامه ریزی راهبردی در برنامه ریزی منطقه ای با تکیه بر توسعه گردشگری مورد بررسی قرار گرفته است. در ادامه با تکیه بر فرایند برنامه ریزی راهبردی و فنون پیشنهادی مرتبط با آن درباره فعالیت های گردشگری، یک مطالعه موردی (روستای افجه) صورت گرفته است. با استفاده از ماتریس(SWOT)، کلیه راهبردهای تدوین شده و سپس با استفاده از موقعیت قرارگیری روستا در نمودار (IE)نوع راهبرد متناسب با منطقه انتخاب شده است. نتایج حاصل از ترسیم اطلاعات به دست آمده از ماتریس ارزیابی عوامل داخلی، (46/2) و ماتریس ارزیابی عوامل خارجی، (1/3) می باشد. این بدان معنا است که روستای گردشگری افجه در خانه (I) قرار گرفته است که می بایست راهبردی محافظه کارانه مبتنی بر نگهداری و حمایت درونی اتخاذ شود. البته باید توجه داشت که به علت نزدیکی موقعیت روستا به خانه II، باید نگاهی به راهبردهای تهاجمی برای منطقه نیز داشت.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی گردشگری، توسعه پایدار روستایی، SWOT، روستای افجه
|
  • Gharib Fazelniya, Akbar Kiani, Mahmood Ali Khosravi, Meisam Bandani Page 3
    The blow of winds and the movement of sands in sistan region is dependent on direction, speed and continuance of 120 days winds. Principally the first premise is that in sistan region the physical structure of human settlement (rural and urban) should harmonies with adapting condition of 120 days winds. This article focuses on investigation of adaptation of physical development of sandstorms in Tambaka village. The research method in this article is description – analytical, based on observation and field survey. Therefore, Tambaka village and its surrounding has been consider as case study in this regard. Required data and information are obtained directly from the region during the monthly and annual periods. Some of the previous data and information are analyzed based on the field experiences of the authors in the region and then are adapted to current condition. The result of studies shows that in sistan region many of the villages are located in the of sandstorms direction. One of these villages is Tambaka village. Our initial studies show that the local pattern of this village is harmonic with sand flow and also in the first six months of 2010 new texture of the village had 69 m3 sand accumulation. Thus, local pattern of the village is in harmony with the dominant climate of the region, especially movement of arranged and Aeolian sand shape. This pattern reflects the experience and knowledge of inhabitants of the village. Thus the valuable local experiences in comparison with the movement of the flow sand can suggest new fields of study to the organizer and heads of rural and urban affairs.
    Keywords: Investigation, Local pattern of physical development, Tambaka village, zabol, Sand storms
  • Yousef Gorji, Zeinab Mossapour, Zahra Taherkhani, Sholeh Javadiyan Page 17
    Maybe one of the most effective factors in urban designing is climate. As it can be seen in the warp and weft of the city texture and even in different buildings and interior architectural elements in various space. In Iran, architectural fabrications of structures and cities in the “hot and dry clime” is one of the most distinctive and evident appearances of effectiveness of climate in formation of town and it's buildings. The most exquisite and artistic Iranian design can be seen in this climes. In this article, Zavvareh city which is located in the border of desert has been selected as a clarified and magnificent case of this type of climate and try to study the influence of one by one of the climatic factors in all parts of this ancient town. Consequently, this starts from general principles to minutiae in architecture and designing, express whole subject cases relevant to climatic designing in this town. For instance, influence of wind on city textures’ general direction and circumstance of positive utilization from desert winds in order to direct fresh and cool climate to indoors, force of dust in forming city texture and establishing buildings together or styles of designing their minutiae, effect of sunshine in various seasons on building’s plans, impressiveness of aboriginal materials such as soil and adobe in indoors’ temperature and even constructing some buildings appropriate for this clime, such as ice-houses and cisterns. Purpose of this paper to understand the reasons of using all this type of architectural factors in designing of this town’s buildings. Therefore, we tried to discover the inmost mystery of this desert heaven by entering in the cities’ texture, stepping among its narrow alleys and touching cryptic sense in the midst of the town and by utilizing written themes in this groundwork.
    Keywords: Climate, Zavvareh, City Texture, Climatic Design, Hot, Dry Climatic, Architecture Design
  • Abolfazl Ghanbri Page 33
    The aims of the present research is to rank, determine levels of development, and measure the area gap between districts and divergence using 37 qualitative and quantitative indicators related to the evaluation of rural housing in counties of East Azerbaijan province in year 2008. The current data have been extracted from a survey administered to find out about housing features in rural in the fall of 2008. The research method is "descriptive-analytical". First, by using factor analysis methods, human development index (HDI), TOPSIS, standard score, and numeric taxonomy, degree of development for each area has been calculated and rank of each area has been specified according to indicators. Then, by using of cluster analysis, rural areas of East Azerbaijan province have been divided into three groups of developed, developing, and less developed. The results in quantitative methods also reveal some differences in the hierarchy of development levels. For instance, the most developed rural area of counties of province in methods of factor analysis and HDI are Tabriz and Shabestar respectively. While the most deprived ones were Charoymag and Varzgan respectively. Variation is also present in the hierarchy of development levels in standard score, numeric taxonomy, and TOPSIS methods. Therefore, in order to find the optimum answer, mixed method and average of ranks in each method have been used. The results of mixed method for ranking and determining hierarchy of development levels in the province show that Tabriz is the most developed and Varzgan is the most deprived among rural areas of East Azerbaijan province. The results also show that most of the developed rural areas are located near the center of the province or influential areas like Tabriz or Marageh, which is a sign of core-periphery pattern in the development of villages.
    Keywords: Inequality, Housing, Rural Areas, Counties of East Azerbaijan Province, 2008
  • Ali Heidari Page 51
    while having the best quality of life is always a willing for man and it is still exist and attract the thoughts of philosophers and scientists for thousand of years, but following the economic growth of the 1960s, the theme of “quality of life” developed almost simultaneously in several fields of sciences. In the late 20th century, however, quality of life became a topic of interest in the many sciences such as urban planning, geography, economics, sociology and psychology. The measurement of quality of life can be used as an environmental quality diagnosis of previous policy strategies, and is a required foundation for drafting future regional planning policies. Generally, quality of life studies of measurement that can be divided into objective and subjective perspectives. Subjective indicators are mostly based on, psychological responses, such as life satisfaction, job satisfaction and personal happiness. Objective dimension represents the external condition of life. objective indicators to measure quality of life based on the attainment of various basic life needs, such as physical environment, economic factors, food, shelter and needs which they considered common to all cultures. The majority of existing quality of life studies are based on urban area, but from recent years and with up growing of industry in the world, back ward growth of rural area is more observe. So that rural poverty is exist in almost 63 percent of the world. In Iran, the absolute poverty has been alleviated, however, the relative poverty, especially in rural areas, has increased. This article is studying based on life quality of rural settlements of Boyer Ahmad and its analogy with its civil society and also the rate of its medial census of all parts of Iran in 2006. This study is based on the subjective factors. The research method is based on library articles, documents and content analysis of existing sources research. Finally, findings are shown that there is meaningful difference between life quality of urban and rural area and there is also good condition for urban areas and there is significant difference between life quality of rural and urban areas regarding prolific acts which are taken for growing of rural areas.
    Keywords: quality of life, Rural, Development, K.Boyer Ahmad province
  • Shahpar Geravandi, Abdolhamid Papzan, Nashmil Afsharzadeh Page 67
    For achievement a sustainable environmental management, it will require an increased focus on the designing native sustainable environmental development models. Terefore, the main purpose of this article is to design an effective modeling of sustainable environmental development using grounded theory. The population used in this study are the residents of Sharveineh Village. This village is located in Javanroud county of Kermanshah province. In 2011, Sharveineh Village introduced as "clean village". In this study 14 villagers have been selected in the method of sampling. The survey was conducted during Feb.2010 to May 2011 and data were collected through semi – structured interview. The concept were categorized in 6 levels, Which are; implementation of environmental project, participation and cooperation of all villagers, existence leaderships, local and governmental organization support environment who were believing in environmental issues, training on impact of environmental disaster and indigenous knowledge and previous experience in the field of environment. This study recommend that Sharveineh Village could be as an indigenous pattern used to achieve a sustainable development environment.
    Keywords: Modeling, Sustainable development environment, Grounded theory, Sharveineh village
  • Farhood Golmohammadi Page 79
    Extension education is an applied behavioral science, the knowledge of which is applied to bring about desirable changes in the behavioral complex of human beings usually through various strategies and programs of change and by applying the latest scientific and technological innovations to the villagers through the process of informal education. In the dominant outlook of development until 1960s and beginning of the 1970s all of the traditions and indigenous knowledge in developing countries considered as badly and unnecessary things that must be without any question and study, replace with imported knowledge from developed countries. But from that time to present, increasing attention paid to role and importance of indigenous knowledge in internal development issues in these countries. Composition in traditional architecture in deserted regions in previous long centuries, remove problems and difficulties in climate in a naturally form. Despite extensive planning on rural housing in the recent years in Iran and the huge budget allocated to this concern, the trend of rural housing construction has not been satisfactory, according to the expert's views. This lack of desirability would concern different dimensions of the problem, from fulfillment of physical and non-material needs of the rural settlers to retaining identity of their settlements and maintaining their historical continuation. Efforts taken in the development of rural housing have mostly been one-dimensional and lack of multi-lateral conception and holistic general program that doesn’t consider different aspects effective on formation of rural housing. Systan and Baluchistan province is one of the deserted regions in Iran. It had a valuable traditional Persian architecture and adjusted to desert regions in its rural areas. In this regard available indigenous knowledge in traditional Persian architecture of desert regions and specially drought and desert regions of this province can help break an impasse for planners and policy makers of development in Iran for sustainable rural development in these regions, and will cause maintaining indigenous and local culture and values of traditional architecture in this province, also absorbing tourists, developing its industry and helping to economy of region by job-creating and economizing in resources and inputs in making rural and urban house building. The aim of this article is to know the influential factors on development of rural housing in the Systan and Baluchistan province and to evaluate them relative to each other. For this purpose, the factors effective on development process of rural housing in this province identified. This article, has discussed various aspects in indigenous knowledge in Persian architecture and adjusted to desert regions in its rural regions of Systan and Baluchistan province and state how to use extension education’s appropriate approaches for continuing traditional Persian architecture in rural regions of this province, and finally present conclusions and recommendations in this regard.
    Keywords: Extension education, Indigenous knowledge, Traditional Persian architecture, rural regions, Systan, Baluchistan province
  • Jafar Hazar Jaribi, Mehrdad Karami Page 95

    Nowadays, the approach of strategic planning is prevalent in nearly all developed countries and it has formed the basis of a variety of rural development plans which have been implemented in different forms and under different titles. This Study is aimed to tourism development in the village of Afjeh. The matrix of strengths, weaknesses, opportunities and threats has been applied to the planning of major strategies. Then, with regard to the position of village in the figure (IE), the optimal strategy for the region will be selected. These tools rely on information obtained from the first phase and then the opportunities and external threats would be compared with SWOTs. To present the various possible strategies effectively, the process of “comparison” between internal and external factors can play an important and crucial role. The final conclusion of the external factors evaluation matrix (the final score of 3.1) indicates that the opportunities for the tourism of the region have been more than its threats and so the macro strategies for the tourism of the region should be compiled, therefore the environmental opportunities can be used in the best way. Regarding the final conclusion of the internal factors evaluation (the final score of 2.46) indicates that the strengths of the region’s tourism are relatively lesser than its weaknesses and macro strategies should be formulated so that the available weaknesses could be overcome. It means that considering the village of Afjeh is in cell (part) “I”, a conservative approach based on internal maintenance and support should be adopted. It also must be noted that because of the proximity position of this village to cell (part) “II”, the adoption of an offensive strategy for this region should be considered.

    Keywords: Tourism Strategic Management, sustainable rural development, SWOT, The village of Afjeh