فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 26 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اصغر افتخاری، ابوالحسن حسین زاده صفحه 11
    مهم ترین اصول و ارکان الگوی مدیریتی حضرت امام(ره) ذیل الگوی جامع اسلامی به عنوان یک مکتب جدید مدیریت سیاسی شامل: برنامه ریزی، تصمیم گیری، سازماندهی، هدایت و کنترل و نظارت، تبیین می شود.
    هرچند عناصر اصلی این الگو با دیگر الگوهای مدیریتی، مشابه است ولی هریک از عناصر آن با عناصر الگوهای دیگر تفاوت ماهوی دارد و دارای نوآوری های بدیعی از جمله: جامع نگری و هدف گذاری در برنامه ریزی، به کارگیری الگوی الهی عقلانی در تصمیم گیری، ولایی بودن نظام سازماندهی، رهبری فراکاریزمایی و... است که از مهم ترین شاخصه های الگوی مدیریت سیاسی حضرت امام(ره) به شمار می روند.
    کلیدواژگان: الگوی مدیریت سیاسی، امام خمینی(ره)، الگوی جامع اسلامی، اصول و ارکان مدیریت
  • اسلام ابراهیم کلانتری، سید حسن قاضوی، حامد انوریان اصل صفحه 39
    مشارکت، تداعی کننده آزادی فطری انسان در تعیین سرنوشت جمعی خویش است. اما در اندیشه اسلامی، مشارکت جمعی معنی و مفهومی خاص می یابد، که هم، مشابه انواع آن و هم متفاوت از آن است. در این مقاله، مبانی نظری مشارکت در چارچوب اندیشه سیاسی اسلام بررسی شده است. ابتدا ضمن طرح معانی مشارکت و انواع آن، به بررسی پیش شرط های تحقق آن پرداخته و سپس به تبیین جایگاه مشارکت و محدوده آن از نظر اسلامی همت گماشته است. درنهایت، مبانی مشارکت در اسلام را از متون دینی جستجو و تبیین آن را در سه مبحث قرآنی، کلامی و فقهی از نظر گذرانده است.
    کلیدواژگان: مشارکت، مشارکت سیاسی، اجتماعی، قرآن، فقه و کلام، اندیشه سیاسی اسلام
  • مرتضی شیرودی صفحه 69
    مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که امام خمینی(ره) چگونه مفاهیمی چون آزادی و مشتقات آن را در دستگاه معنایی سنت اسلامی (فکری دینی) واردکرده و با آن مواجه شده است؟ فرضیه مقاله این است که احتمالا روش بومی سازی مفاهیم مدرن سیاسی امام، مبتنی بر یکسان دیدن مفاهیم مدرن و سنتی در صورت و تغایر آنها در سیرت است. کنکاش های اولیه نیز نشان می دهد روش معظم له در قالب کاربست ابزار اجتهاد و دین، مبتنی بر یکسان پنداشتن مفاهیم مدرن و سنتی در صورت (شباهت در شکل) و مغایر دانستن آن دو، در سیرت است.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، بومی سازی، روش شناسی، مفاهیم مدرن، گفتمان و انقلاب اسلامی
  • محمدجعفر جوادی ارجمند، جواد حق گو صفحه 93
    مقایسه نظرات امام خمینی(ره) به عنوان نماد گفتمان الهی پیرامون مسایل بین المللی ازجمله موضوع عدالت جهانی با دانشمندان حوزه روابط بین الملل به ویژه اندیشمندان معترض به نظم فعلی ازقبیل کاکس، لینک، لیتر و گیل، محور اصلی این تحقیق را تشکیل داده است. در این پژوهش با اشاره به محورهایی کلیدی از اندیشه امام خمینی(ره) پیرامون سیاست، روابط و نظام بین الملل به مقایسه اندیشه ایشان به ویژه در باب عدالت جهانی و لزوم تحول در نظام بین الملل با نظریه پردازان مکتب انتقادی روابط بین الملل و به ویژه بررسی مشابهت های موجود در این دو دیدگاه پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، نظریه انتقادی، روابط بین الملل، انقلاب اسلامی ایران، عدالت جهانی
  • الهه خانی آرانی، ابراهیم برزگر صفحه 119
    هدف این نوشتار، تبیین بازتاب های انقلاب اسلامی بر اروپای غربی براساس نظریه پخش است. با بررسی روابط سیاسی جمهوری اسلامی و کشورهای اروپای غربی بر مهم ترین مسایل بین آنها از زمان پیروزی تا دوره گفتگوهای انتقادی و فراگیر و پس از 11 سپتامبر از نظر مبدا و مقصد پخش بازتاب های انقلاب اسلامی تاکید شده است. در مبحث موضوع پخش نیز کوشیده ایم تا با استفاده از روش های متداول در سنجش بازتاب های انقلاب اسلامی و با ارائه شواهد عینی برای اثبات این اثرگذاری، بازتاب احتمالی انقلاب اسلامی بر این کشورها را جستجو کنیم. در پایان پژوهش به موانع و چالش های پیش روی جمهوری اسلامی در صدور انقلاب به اروپای غربی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: بازتاب انقلاب اسلامی، اروپای غربی، اسلام و اروپا، صدور انقلاب
  • مهدی طاهری، عبدالحسین خسروپناه صفحه 145
    اسکاچ پل، وقوع انقلاب های اجتماعی را ناشی از ساختارهای داخلی و بین المللی می داند و درصدد نفی حضور رهبری، نفی ایدئولوژی انقلابی و نفی ذهنیت هدفمند از ابتدای انقلاب است و بر این جمله تاکید می کند که انقلاب ها ساخته نمی شوند بلکه آنها می آیند. این مقاله با بررسی مبانی مورد توجه این نظریه پرداز درپی اثبات این مطلب است که تفاوت در مبانی، موجب تغییر در اصل نظریه خواهد شد. آنچه در این مقاله مورد بررسی است مبانی معرفت شناختی، هستی شناختی، انسان شناختی، مبانی دین شناختی، مبانی فلسفه اجتماعی و روش شناسی است که با تغییر این مبانی و جایگزینی مبانی اسلامی، اصل نظریه نیز تغییر خواهد یافت.
    کلیدواژگان: انقلاب اجتماعی، انقلاب سیاسی، نوسازی پرشتاب، ساختار، مبانی
  • مهدی حسین زاده فرمی، ضحی معتمدی صفحه 169
    بازار سنتی ایران به عنوان یکی از گروه های تاثیرگذار در پیروزی انقلاب اسلامی مطرح بود. پس از پیروزی انقلاب، رابطه بازار با دولت دگرگون شد. در بررسی این دگرگونی، دو فرضیه قابل طرح است؛ اول، استقلال بازاری ها از دولت و دوم، تسلط دولت بر بازار و اصناف. پس از ارائه شواهدی از طریق روش تحقیق تاریخی، به نظر می رسد هر دو فرضیه به واقعیت های بازار پس از انقلاب اشاره می کنند. نتیجه این مطالعه نشان می دهد که در دهه اول پس از انقلاب اسلامی، رابطه بازار با دولت دچار دگرگونی شد؛ یعنی با پیوستن بخشی از بازار به دولت، بخش دولتی بازار شکل گرفت و مناصب مهم دولتی به آنها اختصاص یافت و بخش غیرسیاسی بازار نیز پس از انقلاب، به حالت انزوا گرایید و قدرت خود را در جامعه مدنی از دست داد.
    کلیدواژگان: بازار، دولت، انقلاب اسلامی، جامعه مدنی، صندوق های قرض الحسنه
  • سیدعلی اکبر حسینی شحنه صفحه 199
    نظام جمهوری اسلامی ایران، باید طراحی سنجیده و جامعی از راهبردها و برنامه های خود، با درنظرگرفتن خطرات و آسیب های پیش رو، داشته باشد. این راهبردها برای موفقیت، باید هم زمان برآمده و ناظر به اهداف، امکانات، موانع و حفظ ارزش های کانونی و اصلی نظام باشد. نگارنده مقاله با استفاده از روش استنتاجی تحلیلی در مقام بیان اهداف راهبردی و سیاست های راهبردی ای است که ناظر به ابعاد مذکور است. فرضیه اصلی مقاله این است که اقدامات حکومت در صورتی نقش موثر در تداوم درازمدت حیات نظام، مشروعیت و بالندگی هویتی آن خواهد داشت که پیگیری اهداف در چارچوب راهبردها، موجب انسجام، وحدت و تداوم توسعه بالنده باشد و دراختیارداشتن اهداف و ارزش ها، بدون «راهبرد»، وافی به دستیابی اهداف نیست.
    کلیدواژگان: راهبرد، هدف، هویت، برنامه ریزی و جمهوری اسلامی ایران
  • محمدرضا باقرزاده صفحه 223
    در این نوشتار با بحث پیشینه دفاع از حقوق بشر در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، اقدامات دستگاه سیاست خارجی به دو شیوه توسل به سازمان های بین المللی و اقدامات مستقل بررسی شده است. در ادامه به جایگاه دفاع از حقوق بشر در فلسفه بعثت انبیا و تاسیس نظام اسلامی اشاره و معلوم شده است که بعثت انبیا و تشکیل حکومت، ارتباط وثیقی با این هدف بسیار مهم دارد. همچنین نظام حقوق بین الملل و حقوق اساسی جمهوری اسلامی ایران در سه حوزه مبانی و اهداف و اصول سیاست خارجی، پشتوانه دیگری برای این رویکرد در سیاست خارجی به حساب می آید. اصول سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران ازجمله اصول صلح و هم زیستی مسالمت آمیز و دفاع از مستضعفان، پشتوانه های این رویکرد در سیاست خارجی هستند که هر یک، مبانی محکمی در قرآن و سنت دارند.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، دفاع از مستضعفان
  • فیروز اصلانی، سیدمحمدحسین کاظمینی صفحه 247
    حاکمیت قانون به عنوان اصطلاحی جدلی و البته مبنای مهم ارتباط دولت و شهروندان، مفهومی اولیه دارد. در پارادایم های مختلف عناصر و مولفه های اصلی و اولیه، مفهوم حاکمیت قانون متفاوت است. برخی این گزاره ها را، دلایل و قانونی بودن آن دانسته و بعضی استناد و قانونیت را عناصر اصلی این مفهوم قلمداد کرده اند. در مقام نظریه پردازی و اجرا نیز ممکن است مفهوم ها، برداشت ها و تحلیل های مختلفی ارائه شود. از قبیل برداشت های شکلی، ماهوی، غایت انگار و ابزار انگار. مقاله حاضر با بررسی این مفاهیم و برداشت ها از حاکمیت قانون مفهوم اولیه و برداشت مورد نظر را در قانون اساسی ج.ا.ا تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: حاکمیت قانون، قانون اساسی، قانونیت، استن
|
  • Asgar Eftekhari, Abul-Hassan Husseinzade Page 11
    The most important principles and foundations of Imam Khomeini’s (PBUH) management model is explained under a comprehensive Islamic model as a new school of thought in political management which includes: planning, decision-making, organization, leadership, control and supervision. Although its elements are similar to the elements of other management model, each of its elements is inherently different from other models and has innovations such as a comprehensive look and goalsetting in planning applying a divine-intellectual model in decision-making, organization of system based on Welayate Faqih, super-charismatic leadership which are among the most important indices of Imam Khomeini’s (PBUH) political management model.
  • Ebrahim Kalantari, Sayed Hasan Ghazavi, Hamed Anvarian Asl Page 39
    Participation is associated with human’s inherent freedom to choose his collective destiny. In Islamic thought, however, collective participation receives a special meaning and concept which is both similar to and different from its species. This article investigates theoretical foundations of participation in the frameworks of Islamic political thought. Having brought up meanings of participation and its species, this article investigates pre-requisites of participation. Then, it explains position and scope of participation from Islamic perspective. Finally it explores foundations of participation in Islam from religious texts and explains them in three fields: Quranic, theological and jurisprudential.
  • Mortaza Shiroudi Page 69
    This article tries to provide an answer to this question: How has Imam Khomeini (PBUH) faced and integrated concepts such as freedom and its derivatives into Islamic traditional system (intellectual-religious)? The hypothesis of this article is that the method of domesticating modern political concepts by Imam Khomeini (PBUH) is probably based on viewing similarity in form and difference in content. Initial researches indicate that his method in applying ijtihad and religion is based on viewing modern and traditional concepts similar in form and different in content.
  • Muhammad Jafar Javadi Arjmand, Javad Hag-Goo Page 93
    Comparing Imam Khomeini’s (PBUH) viewpoints, as the symbol of divine discourse, on international issues including global justice to scientists of international relations specially those who complain about the current world order such as Cox, Linklater and Gill is the main subject of this research. Mentioning key points in Imam Khomeini’s (PBUH) thought about politics, international relations and system, this research tries to compare his thoughts with theorists of international relations critical school of thought and to particularly study similarities between them.
  • Elahe Khani Arani, Ebrahim Barzegar Page 119
    The main purpose of this article is to explain Islamic Republic of Iran’s reflection on west Europe based on "theory of broadcast". By studying political relations between Islamic republic of Iran and western European countries, this article highlights the most important issues between them since the victory of revolution to critical and comprehensive talks period and after in terms of source and destination. In the subject of broadcast, it has been tried to search for possible reflection of Islamic revolution on those countries using common methods in measuring the reflection of Islamic revolution and providing hard evidence to prove these effects. Finally barriers and challenges faced by Islamic republic in exporting revolution to west Europe have been discussed.
  • Mahdi Taheri, Abdul Hussein Khosro Panah Page 145
    Scotch believes that social revolutions happen due to domestic and international structures. He denies the role of leadership, revolutionary ideology and a goalseeking mentality from the beginning. He insists that revolutions are not made but they come. Studying the foundations in which this theorist is interested, this article tries to prove that differences in foundations will lead to changes in theory itself. What this article studies are epistemological, ontological, anthropological foundations and foundations in religion studies as well as social philosophy and methodology. Through a change in these foundations and replacement of Islamic foundations the theory itself will be transformed.
  • Mahdi Husseinzade Feremi, Zoha Motamedi Page 169
    Iranian traditional bazaar has been among influential groups in the victory of Islamic revolution. Subsequent to the revolution, the relation between government and bazaar changed. Two theories may be laid out to explain this change: first independence of bazaaris from government second government’s domination over bazaar and guilds. Given evidence through historical research method, it seems that both theories refer to bazaar realities after revolution. Results of this study indicates that during first decade following the revolution, the relationship between government and bazaar changed; a part of bazaar joined the government and a governmental part of bazaar was formed and important governmental positions were assigned to them. Nonpolitical part of bazaar went into a retreat and lost its power in civil society
  • Seyyed Ali Akbar Husseini Shahne Page 199
    Islamic republic of Iran’s system should have a comprehensive and reasonable design of its strategies and plans considering dangers and threats. These strategies for success should comply with this system’s goals, facilities and barriers and preservation of its pivotal and central values. Applying deductive-analytic method, the author tries to mention strategic goals and policies pertaining to those aspects. The main hypothesis of this article is that government’s measures will have an effective role in long term legitimacy and its thriving identity only if following its goals in the frameworks of strategies leads to consistency, unity and continuation of sustainable development. Having goals and values without "strategies" will never lead to goal achievement.
  • Muhammad Reza Bagerzade Page 223
    Having discussed the history of defending human rights in Islamic republic of Iran’s foreign policy, this article have studied two types of measures taken by foreign policy system namely resorting to international organizations and individual measures. Then the position of defending human rights in the philosophy of sending prophets and establishment of an Islamic system has been mentioned. It has been proven that sending prophets and establishing a government is tightly linked to this important purpose. In addition, international legal system and the constitutional law of Islamic republic of Iran are another support for this approach in foreign policy in three fields; foundations, goals and principles of foreign policy. Islamic republic of Iran’s foreign policy principles including peace, peaceful coexistence and defending the oppressed are other supports for this approach in foreign policy each of which has solid bases in Quran and Sunnah.
  • Firouz Aslani, Seyyed Muhammad Hussein Kazemeini Page 247
    As a polemic term and an important foundation in state-citizen relationship, supremacy of law has a primary concept. In various paradigms, elements and main and primary components of supremacy of law are different. Some have accepted these propositions as reasons for its legality and some have stated reference and legitimacy as its main elements. In theory and in implementation, different impressions and analyses may be offered for these concepts such as impressions derived from form, content as well as thinking of it as a purpose and as a tool. Having investigated these concepts and impressions from supremacy of law, this article explains the primary concept and the intended impression in Islamic republic of Iran’s constitution.