فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 7 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • امیرحسین امیرخانی، محمدرضا کیخا*، محمد جواد دادرس، اشرف میرشکاری صفحه 1

    به‎دنبال نظریه هاپژوهش‎های جدید در مدیریت، فرهنگ سازمانی دارای اهمیت روزافزونی شده و یکی از مباحث اصلی و کانونی مدیریت را تشکیل داده است. جمعیت شناسان، جامعه شناسان و به‎تازگی روان شناسان و حتی اقتصاددانان توجه خاصی به این مبحث نو و مهم در مدیریت مبذول داشته و در شناسایی نقش و اهمیت آن نظریه ها و پژوهش‎های زیادی را به وجود آورده و در حل مسایل و مشکلات مدیریت به‎کار گرفته اند.در این پژوهش فرهنگ سازمانی و رابطه آن با ابعاد مدیریت کیفیت فراگیربررسی شده است. پرسشنامه فرهنگ سازمانی مخصوص کارکنان از دو بخش اصلی تشکیل شده است که بخش اول شامل مشخصات شخصی است که از افراد خواسته شده اطلاعات مربوط به سن، میزان تحصیلات، جنسیت و سنوات خدمت خود را عنوان نمایند و بخش دوم که 28 سوال دارد که با توجه به هدف‎های پژوهش تدوین شده است و پرسشنامه ابعاد مدیریت کیفیت شامل 49 سوال است که توسط مسئولان واحدها پر شده است که آنالیزهای به‎کار رفته به‎وسیله‎‎‎ی آزمون‎های فریدمن و اسپیرمن و نرم‎افزار SPSS نشان می‎دهد بین فرهنگ سازمانی و ابعاد مدیریت کیفیت فراگیر ارتباط معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: اثربخشی، فرهنگ سازمانی، رهبری، رضایت مشتری، مدیریت کیفیت فراگیر
  • منوچهر انصاری، حسین رحمانی یوشانلویی، وحید اسکویی، احد حسینی صفحه 23
    در سال های اخیر، «توانمند سازی نیروی انسانی» ابزاری محسوب می شود که مدیران به‎وسیله‎ی آن، قادر خواهند بود به‎نحوی کارآمد سازمان های امروزی و با ویژگی هایی مانند تنوع کانال های نفوذ؛ رشد اتکا به ساختار افقی و شبکه ای؛ کاهش فاصله کارکنان از مدیران و کاهش تعلق سازمانی اداره کنند.هدف از این مقاله شناسایی و بررسی رابطه عوامل تاثیر گذار با توانمند سازی کارکنان ستاد وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و در نهایت، ارایه مدل مفهومی توانمندسازی این مجموعه است. برای شناسایی عوامل موثر از روش تحلیل عاملی، بررسی شدت رابطه آن‎ها و توانمند سازی نیروی انسانی از تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، بین توانمندسازی کارکنان و عوامل غنای شغلی، کار تیمی، چالشی بودن شغل، ارایه بازخور، خلاقیت، مرکز کنترل، تعهد سازمانی و ابهام نقش رابطه ای معنا دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، ابعاد توانمندسازی، نیروی انسانی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
  • حمیدرضا حسن زاده، حسین خنیفر*، حسن کولیوند، ناصر عسگری صفحه 41

    هدف اصلی این پژوهش آسیب شناسی ساختار سازمانی بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و اهداف فرعی آن تعیین آسیب های مربوط به پیچیدگی، رسمیت و تمرکزسازمانی آن ساختار است. به‎منظورجمع‎آوری اطلاعات، پرسشنامه ای بر مبنای طیف چهار درجه‎ی لیکرت طراحی شده که وضعیت ساختار سازمانی بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران را در ابعاد سه‎گانه مدل ساختاری رابینز یعنی پیچیدگی، رسمیت و تمرکزسازمانی سنجیده است. پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات از طریق نرم‎افزار SPSS، نتایج با الگوی مطلوب ساختار سازمانی بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران که برگرفته از ادبیات نظری پژوهش است تطبیق داده شده تا از این طریق آسیب های ساختارسازمانی بیمه مرکزی ایران مشخص شود. جامعه‎ی آماری این پژوهش، کلیه‎ی کارکنان بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران است که از بین آن‎ها با روش نمونه گیری تصادفی تعداد 75نفر انتخاب شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد، با افزایش عدم اطمینان محیطی در آینده، ساختار مطلوب سازمان‎ها، ساختاری ارگانیک با پیچیدگی، رسمیت و تمرکزسازمانیکم است، اما ساختار سازمانی موجود بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران ساختاری مکانیک است که از پیچیدگی، رسمیت و تمرکز سازمانی بالایی برخوردار است. در پایان پژوهش با انجام آزمون T یک نمونه ای در سطح اطمینان 95 درصد،05/0 sig < به‎دست آمد، بنابراینفرضیه اصلی پژوهشتایید شده است؛ یعنی بین ساختار موجود و مطلوب بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران، ساختار مکانیک، آسیب شناسی، عدم اطمینان محیطی، ساختار ارگانیک
  • حسن رضا زین آبادی صفحه 63
    یکی از پژوهش‎های پر ارجاع در مورد الگوی تاثیر رهبری تحولی بر رفتار شهروندی سازمانی، توسط پادساکوف، مکنزی، مورمن و فتر (1990) انجام شده است. پژوهش حاضر با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری، این الگو و همچنین چهار الگوی دیگر را در مدارس و بر روی نمونه ای متشکل از 652 معلم و 131 مدیر مورد آزمون قرار داده است. نتایج نشان داد، الگوی پادساکوف و همکاران برازش خوبی با داده ها ندارد. نتایج بررسی الگوهای دیگر نشان داد، صرفا یک الگو برازش بهتری با داده ها دارد. در این الگو رهبری تحولی با میانجی‎گری اعتماد به مدیر و رضایت شغلی درونی اثر غیر مستقیم و معناداری بر رفتار شهروندی سازمانی دارد. در مجموع، نتایج پژوهش حاضر بیانگرآن است که توجه به نقش رهبری تحولی مدیران، اعتماد معلمان به مدیر و رضایت شغلی درونی معلمان در رفتار شهروندی سازمانی معلمان، اهمیت دارد. دلالت‎های کاربردی یافته ها برای مدیران، تصمیم گیرندگان و پژوهش‎های آتی بحث شده است.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، رضایت شغلی، رضایت شغلی درونی، رهبری تحولی، اعتماد به مدیر
  • فرج الله رهنورد، مجید خدابخش صفحه 81
    بهره وری در مفهوم کلی عبارت است از انجام درست کارهای درست. بی‎شک، ارتقای بهره-روی در سطوح مختلف سازمانی، گروهی و فردی به عوامل مختلفی بستگی دارد.این پژوهش در پی دستیابی به مدلی است که عوامل موثر بر بهره‎وری کارکنان را در شرکت ماشین‎سازی تبریزشناسایی و روابط بین متغیرهای ذی‎ربط را در سطح فردی نشان دهد.یافته های پژوهش نشانگر آن است که عوامل موثر بر بهره‎وری نیروی انسانی عبارتند از: 1)عدالت سازمانی؛ 2)اعتماد سازمانی؛ 3)انگیزش؛ 4) تعهد سازمانی 5)حمایت سازمانی؛ 6) توانایی؛ 7) رفتار شهروند سازمانی؛ 8)شخصیت؛ و 9)وضعیت تاهل.مدل ساختاری روابط بین متغیرها نشانگرنقش تعیین کننده حمایت سازمانی، توانایی فردی، و اعتماد سازمانی در ارتقای بهره‎وری در سطح فردی هستند.
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، _ عدالت سازمانی، رفتار شهروندی، حمایت سازمانی، شخصیت، انگیزش، اعتماد، بهره وری
  • بابک سهرابی، سکینه فروزنده، ایمان وانانی رئیسی صفحه 95
    امروزه استفاده از دانش سازمانی و تسهیم موثر آن بین کارکنان دولتی، به منبعی راهبردی برای دستیابی به مزیت رقابتی و حفظ آن تبدیل شده است. برای دستیابی به چنین مزیتی، سازمان‎های دولتی نیازمند راهکارهایی هستند که آن‎ها را قادر به بهبود عملکرد تسهیم دانش نموده و در دستیابی به موقعیت بهتر یاری رسانند. بر این اساس هدف اولیه این پژوهش عبارت است از مرور ادبیات بین المللی پژوهش در حوزه تسهیم دانش و شناسایی عواملی که بر عملکرد تسهیم دانش در سازمان‎های دولتی مبتنی بر پروژه موثر هستند. این عوامل در این پژوهش به سه دسته عوامل فردی، سازمانی و فنی تقسیم‎بندی شدند. با توجه به نتایج آماری به‎دست آمده عوامل فردی، سازمانی و فنی بر تسهیم دانش موثر هستند. یکی از سازمان‎های بزرگ دولتی نیز به‎عنوان سازمان مورد بررسی انتخاب شد و توسط آزمون‎های آماری بررسی شده و شرایط تسهیم دانش در این سازمان مشخص شده است. در نهایت پیشنهادهایی برای بهبود عملکرد تسهیم دانش در سازمان‎های پروژه‎ای ارایه شده است.
    کلیدواژگان: سازمان پروژه‎ای، تسهیم دانش، دولت، بهبود عملکرد
  • غلامرضا طالقانی، محمد مهدی تنعمی، علی اکبر فرهنگی، محمد جعفر زرین نگار * صفحه 115

    چند سالی است که بحث پیرامون بهره وری جای خود را در میدان مباحث علمی و اجتماعی کشور باز کرده است. در صحنه پرشتاب رقابت جهانی و سیر پرشتاب فناوری، اینک سیاست‎گذاران و مدیران افزایش بهره وری را گاه به‎عنوان ابزار و گاه به عنوان هدف مورد توجه قرار می دهند [3]. در این پژوهش سعی بر آن است تا با شناسایی عوامل موثر بر افزایش بهره وری، به خصوص عواملی چون تامین نیازهای اساسی کارکنان، مشارکت کارکنان در تصمیم گیری و سبک رهبری مشارکتی مدیر، راهکارهایی جهت افزایش بهره وری ارایه شود.این پژوهش از طریق تحلیل همبستگی به بررسی سه عامل موثر بر بهره وری می پردازد. جامعه‎ی آماری شامل کارکنان ستادی شاغل در ساختمان مرکزی بانک سامان هستند که به طور تصادفی انتخاب و با استفاده از پرسشنامه نسبت به اخذ دیدگاه آنان اقدام شده است. نتایج پژوهش تایید نموده که توجه به نیازهای اساسی کارکنان، مشارکت کارکنان در تصمیم گیری ها و سبک رهبری مشارکتی مدیر موجب افزایش بهره وری کارکنان در محیط کار می شود.

    کلیدواژگان: مشارکت، بهره وری، مدیریت مشارکتی، ارزیابی عملکرد
  • حسن عابدی جعفری، محمد ابویی اردکان، فتاح آقازاده صفحه 131
    هدف از نگارش مقاله حاضر ترسیم نقشه علم مدیریت شهری است. پرسش اصلی پژوهش عبارتست از اینکه دانش مدیریت شهری از چه زیر حوزه های موضوعی تشکیل شده است و ارتباط این زیر حوزه ها با یکدیگر چگونه است؟ ترسیم نقشه علم مدیریت شهری می تواند به شناسایی هرچه بیشتر این رشته و زیر حوزه های موضوعی این رشته علمی کمک کند و سیاستگذاران سازمان های دست اندرکار مدیریت شهری را با اولویتهای پژوهشی در این عرصه آشنا سازد. به این منظور پایگاه اطلاعاتی «آیاسآی» به عنوان منبع استخراج اطلاعات انتخاب شد. برای استخراج نقشه علم مدیریت شهری از «آیاسآی» در پنج گام اقدام شد، 1) طراحی رشته کاوش 2) انجام جستجو بر اساس رشته کاوش طراحی شده 3)تجزیه و تحلیل نتایج جستجو 4)طراحی ماتریس شدت ارتباط زیر حوزه های موضوعی 5) استفاده از الگوریتم خوشهبندی سلسله مراتب تجمعی جهت ترسیم نقشه علم مدیریت شهری. یافته های پژوهش نشان می دهد که نقشه علم مدیریت شهری شامل36 زیر حوزه موضوعی و 18 ناحیه است
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، نقشه های علم، مصورسازی مفاهیم، آی اس آی، علم سنجی
  • آرین قلی پور، علی اصغر پورعزت، فرشته محمدی صفحه 149
    یکی از داغ‎ترین موضوعات در سال‎های اخیر در مدیریت، بحث هویت سازمانی و مهم‎تر از آن شکل‎دهی هویت است که پژوهش‎های بسیار نادری در این زمینه انجام شده است. امروزه در بسیاری از سازمان‎های دولتی، نوعی تمایل به افزایش نرخ جابه‎جایی، کاهش رضایت شغلی، افزایش میزان غیبت از کار، گسترش بیگانگی از کار و فقدان احساس مسئولیت‎پذیری کارکنان و به‎طورکلی عدم هویت‎یابی اعضا با سازمان خود، مشاهده می‎شود. لزوم افزایش آگاهی مدیران و اداره کنندگان این سازمان‎ها از عوامل موثر بر شکل‎گیری هویت سازمانی و منافع بالقوه حاصل از وجود هویت سازمانی قوی و مستحکم، بیش از پیش آشکار می‎شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل درون سازمانی و برون سازمانی موثر بر شکل‎گیری هویت سازمانی و ارایه راهکارهایی جهت بهبود و تقویت آن انجام شد. رابطه متقابل هریک از این عوامل با هویت سازمانی از طریق روش همبستگی مورد بررسی قرار گرفت و نتایج حاصل بیانگر وجود رابطه‎ای مثبت و معنادار میان توجه رسانه ها به سازمان، وجهه خارجی سازمان، ارتباطات خارجی، تیم مدیران عالی، مدیریت منابع انسانی و ارتباطات درون سازمانی با هویت سازمانی بودند.
    کلیدواژگان: سازمان‎های دولتی، شکل‎دهی هویت، هویت اجتماعی، هویت شرکتی، هویت سازمانی
  • سیدمهدی مصطفوی صفحه 167
    مقاله حاضر به‎منظور بررسی عوامل موثر بر رضایت‎مندی ودرنتیجه توسعه وتعمق در ابعاد رضایتمندی بانک‎های دولتی و خصوصی تنظیم شده است.تجزیه و تحلیل دو مرحله‎ای عوامل رضایتمندی می‎تواند به مقایسه‎ی سطح رضایتمندی مشتریان منجر شود.این مقاله پنج بعد رضایتمندی را برای مشتریان بانک‎ها با استفاده از مدل میشرابه‎دست آورده است. آن ابعاد عبارتند از:خدمت محوری، سعی و کوشش، هواداری مشتری، تعهد و خوش برخوردی.در شهر مشهد سطح رضایتمندی برای هر دو سیستم بانکی دولتی و خصوصی از متوسط 50% بالاتر است. در میان ابعاد رضایتمندی در بانک‎های خصوصی بالاترین و پایین‎ترین نرخ به‎ترتیب به رفتار کارکنان بانک با مشتریان و توجه بانک‎ها به نیازهای مشتریان (80% و 8/54%) اختصاص دارد. در حالی‎که نرخ‎های مشابه برای بانک‎های دولتی به‎ترتیب 80% و 59% برای رفتار کارکنان بانک‎ها با مشتریان و اطلاع‎رسانی کارکنان به مشتریان است. در مجموع سطوح رضایتمندی مشتریان برای بانک‎های دولتی و خصوصی به‎ترتیب 22/25 و 14/24 محاسبه شده است.
    کلیدواژگان: مدل میشرا، بانکداری خصوصی، دولتی، رضایتمندی مشتری
|
  • Hossein Amirkhani, Mohammad Reza Keikha, Mohammad Javad Dadras, Ashraf Mirshekari Page 1

    Following recent theories and studies on management, organizational spirit has gained a growing significance and has been a central and fundamental topic in management. Anthropologists, sociologists and recently psychologists and even economists, have paid due attention to these new topics and have made lots of research and hypotheses in order to comprehend them and have used their findings in solving management issues. The study aims at perceiving the relation between organizational spirit and aspects of qualitative comprehensive management. The data was celestial through two questioners, the team work spirit question are specially prepared for the staff, consisted of two main sections, the first part included personal credentials asking for the person's age, education, sex, work experience, employment status, and the second part consisted of 28 questions, administered based on the objectives of the study and the question are to the aspects of comprehensive qualitative management consisting of 49 questions filled out by people in change of different department statistic analysis was carried out using Spearman and freedman’s correlation tests and SPSS software, the findings showed there was a relation between organizational spirit and aspects of qualitative comprehensive management.

  • Manouchehr Ansari, Hossein Rahmany Youshanlouei, Vahid Oskuei, Ahad Hosseini Page 23
    In recent years empowerment of human resource has become a tool which can be employed to efficiently manage of modern organizations which have features such as variety of diffusion channels, an increased reliance on horizontal and network structures, reduction in communication gap between managers and staff and reduction of organizational bias The ami of This Paper is to identify and measure factors affecting empowerment of ICT Ministry personnel, and develop a conceptual model for the empowerment of this organization. For introduction the effective factors, we applied Factor Analysis method, and for relationship intensity between those factors and empowerment of human resource, we used Path Analysis method. The results show there is a significant relationship between empowerment of human resource and job enrichment factors, team work, challenging situation, feedback, control locus, organizational commitment and role ambiguity.
  • Hamidreza Hassanzadeh, Hossein Khanifar, Hasan Koolivand, Naser Asgari Page 41

    The basic goal of this research is recognition of losses of organizational structure of Iranian central insurance and secondary importance are recognition of losses of organizationalcomplexity, organizational formalization and organizational centralization. For data collecting is designed aquestionnaire that is measuring organizational structure situation in robin’s structural dimension’s model. After data analysis with spss software, losses is recognized and then with attention to obtained is presented essential proposes for organizational structure reform. Statistical Population of this research is all of Iranian central insurance employee that between of them is selected 75 people for Statistical Sample. find of this research show that with attention of theoretic literature and out put’s research exam’s, Iranian central insurance’s organizational Structure of Islamic republic of Iran must be organic and flexible but it’s mechanical with high degree of organizational complexity, organizational formalization and organizational centralization. Finally, with test in confidence level 0/095, sig <0/05 is obtained, Therefore important supposition is confirmated, it means being deference between existence Iranian central insurance structure anddesired pattern.

  • Hassanreza Zeinabadi Page 63
    One of the high citation researches surrounding model of transformational leadership's impact on organizational citizenship behavior has been conducted by Podsakoff, MacKenzie, Moorman and Fetter (1990). Using structural equation modeling, current study aims at testing this model and also 4 other models in schools on a sample including 652 teachers and 131 principals. Results showed that Podsakoff and colleagues model doesn’t have good fit with observed data. Results of testing of other models demonstrate that only one model (final model) has best fit with observed data. In this model transformational leadership affected organizational citizenship behavior indirectly through intrinsic job satisfaction and trust in principal. In general, the results indicate that attention to the role of principal's transformational leadership, teacher trust in principal and intrinsic job satisfaction in organizational citizenship behavior of teachers is crucial. Implications of the study are discussed in relation to principals, as well as to policy makers and further research.
  • Farajollah Rahnavard Rahnavard, Majid Khodabaksh Page 81
    In general, productivity is gaining maximum profit from manpower, equipments, time, place, and son on in order to enhance social welfare. Without doubt, promoting productivity at individual, group, and organizational levels depends on different factors. This research is about to find a model to recognize influencing factors on workers’ productivity in the MST Group, and to show relationships among relevant variables at individual level. A finding of this research is indicative of following influencing factors on worker’s productivity: 1) perceived organizational justice; 6) individual ability; 2) perceived organizational trust; 7) organizational citizen behavior; 3) Motivation; 8) personality; 4) Organizational commitment; 9)Maritalstatus 5) perceived organizational support; support; The structural model of variables relationships illustrates key for following factors roles in development of human resource productivity: 1) organizational support; 2) individual ability; and 3) organizational trust.
  • Babak Sohrabi, Sakineh Forouzandeh, Iman Vanani Raeesi Page 95
    Nowadays, the utilization of organizational knowledge and sharing it with other employees in governmental project-based organizations, have become a strategic source of gaining and preserving competitive advantage. Acquiring competitive advantage requires means and approaches that make the governmental project-based organizations capable of improving their knowledge sharing performance and gaining a better position. The initial goal of this paper is to comprehensively review the international literature on knowledge sharing and to present an applied model for measuring the knowledge sharing capability through the identification of the most approved and practical measurement indicators including human, organizational and technical factors. According to the statistical analysis and subsequent results, these factors are all influential on knowledge sharing in the governmental projects. Afterwards, the final approved model has been evaluated in one of the branches of the ministry of commerce as one of the most project-based governmental organizations. The statistical results have shown some weaknesses in the performance of knowledge sharing for which a comprehensive set of guidelines and recommendations have been provided. Finally, a set of guidelines for improving the knowledge sharing performance in project-based organization have been addressed and some suggestions for the future endeavors have also been provided for the interested audience.
  • Gholam Reza Taleghani, Mohammad Mahdi Tanaomi, Aliakbar Farhangi, Mohammad Jafar Zarrinnegar Page 115

    : Recently, productivity discussion has been considered in social and scientific discussions. In the extreme world of competition and growth of technology, policy makers and management consider increase of productivity as tool or as a goal occasionally (3) in this research it is intended to recognize effects factor on increase of productivity particularly factors such as providing essential needs of personnel, participation of personnel in decision making and leadership style of, anger and some guidelines will be presented to increase productivity. This research studies three effective factors on productivity by correlation analysis. Statistical community includes staff personnel occupied in central building of Saman bank which have been selected randomly using by questionnaire based on their opinions. The results of research proved that considering essential needs of personnel, staff participation in decision making and leader ship style of manager can increase productivity of personnel in the workplace.

  • Hasan Abedi Jafari, Mohammad Abooyee Ardakan, Fattah Aghazadeh Page 131
    The goal of this article is mapping urban management Science. The main question of the research is “what are the subject areas of urban management science and how is the relation between these subject areas?” The map of urban management science can help to recognize urban management and its subject areas and can help policy makers to get familiar with the priorities in this subject area. For this purpose the ISI’s data-base was selected as a resource of data extraction. To achieve a science base for urban management five steps were done: 1-designing the search strategy, 2-searching, 3-analyzing search results, and 4-designing matrix of relationships, 5-clustering. Research results shows that the map of urban management includes 36 subject areas and 18 districts.
  • Aryan Gholipour, Ali Asghar Pourezzat, Fereshte Mohammadi Page 149
    One of the most hot topic in recent years in management is Organizational identity and more important than it, is identity Construction which ignored in researches. Nowadays in most of the public organizations, the increase of turnover rate, reducing employees` job satisfaction, increasing the amount of job absent, developing job alienation, and lack of accepting responsibility sense and generally lack of identifying of the members with their organization, are noticed. The need for promoting the awareness of managers and directors of these organizations are among the effective factors on constructing the organizational identity and potential interests resulted from the strong and tenacious organizational identity more than ever. The present research is going to study internal and external factors effective on the constructing the organizational identity and the relationship between each of these factors with the organizational identity and present some guidelines for improving and strengthening it in the organizations. The mutual relationship of each of these factors with the organizational identity has been studied through correlation research method. The results show that there is positive and significant relationship between the positive media attentions to the organizations, external recognition, internal communication, top management team, human resources management and internal communication with organizational identity.
  • Mehdi Mostafavi Page 167
    This study is aimed at exploring the determinant factors and hence developing dimensions of customer satisfaction for public and private banks. Two-stage factor analysis was computed to arrive at the dimensions of customer satisfaction. The study revealed five dimensions of customer satisfaction for public and private banks respectively. Those are:Service orientation, diligence, adherence, value of money, and amiability.In Mashhad city the level of satisfaction for both public and private banks is higher than average (%50). Among the satisfaction dimensions the higher rate devotes to staff behavior which is %80 and the lower rate devoted to staff paying attention to customers which is %54.8 in the private banks. The correspondent dimensions for the public banks relate to the staff behavior and revealing information to the customers which is %80 and %59 respectively. Overall the level of satisfaction in the nationalized and private banks is 25.22 and 24.14 respectively.