فهرست مطالب

Journal of Information Technology Management
Volume:3 Issue: 3, 2011

  • تاریخ انتشار: 1390/08/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هاشم آقازاده، مینا مهرنوش، مهرداد استیری صفحه 1
    در این مطالعه بسترهای به کارگیری بازاریابی الکترونیکی در قالب سطح مولفه ها در دو دسته بیرونی (مربوط به دولت) و درونی (مربوط به بنگاه ها) و در قالب ماهیت مولفه ها در دو دسته راهبردی و عملیاتی بررسی شده اند. در نهایت 35 مولفه به صورت نهایی شناسایی و مبنای طراحی سوال های پرسشنامه قرار گرفته است. سپس اهمیت و وضعیت بسترهای به کارگیری بازاریابی الکترونیکی از نظر خبرگان بازاریابی دانشگاهی مشخص و در چارچوب مطالعه، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته تا اولویت و وضعیت فعلی هر یک از مولفه ها در فضای کسبوکار ایران مشخص شود. روش پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و روش گرآوری داده توصیفی پیمایشی است. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که از نظر خبرگان بازاریابی کلیه ی بسترهای درونی و بیرونی به کارگیری بازاریابی الکترونیکی در فضای کسب و کار ایران از وضعیت نامساعد و اهمیت زیادی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: استراتژی بازاریابی الکترونیکی، بازاریابی الکترونیکی، زیرساختهای بازاریابی الکترونیکی و پیادهسازی بازاریابی الکترونیکی، روش های بازاریابی الکترونیکی
  • محمد اقدسی، سید حسام الدین ذگردی، حمیدرضا اسکندری، سید احسان ملیحی صفحه 19
    پویایی محیط کسب وکار باعث شده تا سازمان ها به طور دائم انتظارات استراتژیک خود را تغییر داده و اصلاح کنند. برای تحقق انتظارات استراتژیک لازم است تا قواعد کسب و کار تعبیه شده در سیستم های اطلاعاتی تغییر کنند. بررسی و تعیین موضع مناسب تغییر در بین قواعد متعدد سیستم، فعالیتی وقت گیر، زمان بر و پیچیده است. از این رو لازم است از بین تمام قواعد، موثرترین آن ها در دستیابی به انتظارات استراتژیک شناسایی و اصلاح شوند. در این مقاله روشی برای شناسایی موثرترین قواعد موجود در سیستم های اطلاعاتی ارایه شده است. در این روش ابتدا خصیصه های حیاتی کسب و کار متناسب با انتظارات استراتژیک شناسایی می شوند. این خصیصه ها، خصیصه هایی از سیستم اطلاعات هستند که حساسیت نتیجه فرآیند به تغییر وضعیت آن ها، نسبت به تغییر وضعیت سایر خصیصه ها بیشتر است. در این روش از نظریه مجموعه های ژولیده استفاده شده است. سپس قواعد کسب و کار بسته به اینکه در ساختار خود از خصیصه های حیاتی کسب و کار استفاده کرده باشند، به عنوان قواعد موثر شناسایی می-شوند. مدل پیشنهادی در شناسایی قواعد موثر فرآیند اعطای تسهیلات در بانک مسکن مورد استفاده قرار گرفته است. روش پیشنهادی به توسعه دهندگان سیستم های اطلاعاتی امکان می دهد تا محدوده موثر برای تغییر قواعد را شناسایی کنند. این امر به کاهش زمان و هزینه مورد نیاز برای تغییر سیستم های اطلاعاتی منجر می شود. این روش به تحلیلگران کسب و کار نیز کمک می کند تا برای دستیابی به یک هدف استراتژیک مشخص، تمرکز خود را روی مدیریت خصیصه های حیاتی کسب و کار معطوف سازند.
    کلیدواژگان: قواعد کسب و کار، مجموعه های ژولیده، فرآیندهای کسب و کار، کنترل استراتژیک، خصیصه های حیاتی کسب و کار، انتظارات استراتژیک
  • شعبان الهی، آمنه خدیور*، علیرضا حسن زاده صفحه 43

    انتخاب استرات‍ژی برای مدیریت دانش، مستلزم شناسایی و تحلیل عوامل زیادی از سازمان است. در نظر گرفتن عواملی مانند همراستایی با استرات‍ژی عمومی کسب وکار، ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، استراتژی های منابع انسانی و استرات‍ژی فناوری اطلاعات در کنار آنالیز وضعیت فرآیندهای خلق و انتشاردانش، انتخاب استرات‍ژی برای مدیریت دانش را با دشواری روبه رو ساخته است. در این پژوهش بعد از توسعه یک متدولوژی شش مرحله ای برای ایجاد استراتژی مدیریت دانش، یک سیستم خبره تصمیم یار برای کمک به انتخاب استرات‍ژی KM طراحی و در سه سازمان ایرانی به صورت مطالعه چند موردی پیاده سازی شده است. برای اعتبار سنجی سیستم، الگوریتم پشتیبان پایگاه مدل و پایگاه دانش سیستم از طریق نظرسنجی از خبرگان آزمون شده اند؛ همچنین نتایج حاصل از اجرای سیستم با نتایج اجرای دستی متدولوژی مقایسه و با استفاده از روش های آماری تحلیل کمی شده است.

    کلیدواژگان: ایجاد استراتژی مدیریت دانش، سیستم تصمیم یار، سیستم خبره، مدیریت دانش
  • محمد حقیقی، معصومه پهلوانی، محمدرضا سعدی صفحه 63
    خلق دانش و نوآوری که یکی از مزیت‎های رقابتی مهم در اقتصاد مدرن تلقی می‎شود، در این پژوهش مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. سوال اصلی در این پژوهش این است: چه عواملی در خلق دانش در پروژه های تحقیق و توسعه در صنعت پتروشیمی تاثیرگذارند؟ برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از روش میدانی و ابزارهای پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است. جهت بررسی میزان و نوع ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته از تکنیک رگرسیون خطی استفاده شده است. بر پایه این تحلیل‎ها از شش فرضیه، پنج فرض مورد قبول واقع شده و یکی از فرضیه ها رد شده است. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که نیات پروژه، استقلال شخصی، استقلال پروژه، افزونگی، چندگانگی و تبدیل دانش از عوامل موثر در خلق دانش در پروژه ها به‎شمار می‎رود. به‎نظر می‎رسد، متغیر تنش خلاق در خلق دانش بی‎تاثیر بوده است.
    کلیدواژگان: استقلال، افزونگی، نوسان و آشوب خلاق، نیت، خلق دانش
  • سید حمید خداداد حسینی، سعید فتحی صفحه 81
    پارادوکس بهره وری (تضاد در اثر فناوری اطلاعات بر عملکرد) نظر بسیاری پژوهشگران، مجریان و سرمایه گذاران فناوری اطلاعات را به خود جلب کرده و جریان سرمایه گذاری در این پدیده را با ریسک معناداری مواجه ساخته است. از مکانیزم های کاهش ریسک این سرمایه گذاری، شناسایی دلایل پارادوکس است. در این مقاله یکی از این عوامل تحت عنوان شرایط محیط کسب و کار در سطح ملی مورد بحث قرار می گیرد. شرایط محیط کسب وکار در سطح ملی با شاخص آمادگی الکترونیکی و بهره وری با استفاده از شاخص عملکرد مالی از حوزه اثربخشی اندازه گیری شده است. بنابراین سوال پژوهش در این مقاله آن است که آیا ارتباط معناداری بین آمادگی الکترونیکی کشور و اثربخشی فناوری اطلاعات در سطح خرد بنگاه وجود دارد؟ رویکرد پژوهش در این مطالعه فراتحلیل و روش پژوهش تحلیلی-توصیفی بوده است. جامعه آماری این پژوهش 380 مطالعه انجام شده ی قبلی است که با استفاده از رویکرد فراتحلیل داده های آن استخراج و در آزمون فرضیه ها استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، درجه آمادگی الکترونیکی کشورها ارتباط مثبت و معناداری با اثربخشی فناوری اطلاعات در عملکرد مالی بنگاه ها دارد.
    کلیدواژگان: آمادگی الکترونیکی، کسب و کار الکترونیکی، فراتحلیل، تجارت الکترونیکی، فناوری اطلاعات، پارادوکس بهره وری، عملکرد مالی
  • الهام ضیایی پور، ایوب محمدیان، فرید خوش الحان، علیرضا تقی زاده صفحه 97
    هر یک از مدل های پیشین آمادگی الکترونیکی برحسب سطح تحلیلی که پوشش داده اند، ضعف و قوت های مشخصی دارند. در این مقاله سعی شده است با بررسی کلیه مدل های مربوط و پوشش نقاط قوت و ضعف آن ها، ابعاد جدید برای ارزیابی آمادگی الکترونیکی کشور پیشنهاد شود. به عبارت دیگر یک طبقه بندی جدیدی از ابعاد آمادگی الکترونیکی ارایه می شود که از جامعیت و مانعیت کافی برخوردار باشد. برای این منظور ابتدا کلیه ابعاد مدل های مطرح آمادگی الکترونیکی در سطوح بین المللی، ملی، صنعت، سازمانی و فردی مورد بررسی قرار گرفته است. سپس براساس رویکرد سیستمی و تحلیل محتوا ابتدا طبقه بندی و آنگاه به کمک آنتروپی شانون درجه اهمیت هر یک تعیین شده است. در ضمن با انجام مطالعه میدانی و آزمون توزیع دوجمله ای و فریدمن میزان تایید و اولویت هر یک از ابعاد نیز مشخص شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، آمادگی الکترونیکی، تحلیل محتوا، رویکرد سیستمی
  • حسن فارسیجانی، رضا فرضی پور صائن، سید محمدرضا ترابی پور * صفحه 115

    عدم توجه کافی به محصولات دارای عمر محدود به شکل گیری شاخه ای جدید از زنجیره تامین به نام زنجیره سرد منجر شده است. مدیریت زنجیره سرد به اداره کردن فعالیت های مربوط به این محصولات فسادپذیر اطلاق می شود. در این پژوهش که از حیث هدف کاربردی و از جنبه ماهیت از نوع میدانی، پیمایشی است؛ به برررسی نقش فناوری اطلاعات در بهبود عملکرد منابع انسانی، بهبود برنامه ریزی و سیستم حمل و نقل و لجستیک سازمان های زنجیره سرد پرداخته شده است. بدین منظور پرسشنامه های مربوط به فرضیه های پژوهش، بین متخصصان، کارشناسان و مدیران سازمان های فعال در زنجیره سرد توزیع و نتایج آن با استفاده از تحلیل رگرسیون چندگانه و با کمک نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج این تحلیل هر سه فرضیه پژوهش را مورد تایید قرار داد. در پایان مقاله نتیجه گیری به همراه پیشنهاد برای پژوهش های آتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره سرد، مدیریت زنجیره تامین، سازمان های کلاس جهانی، فناوری اطلاعات
  • امیر مانیان، عزت الله اصغری زاده، محمد دهقان بنادکی صفحه 133
    منشا اصلی موفقیت در کسب مزیت رقابتی برای شرکت ها در آینده، توسعه ی موفق و مداوم محصولات جدید و بهبود یافته است. در سی سال اخیر پژوهش های زیادی بر روی اثربخشی فرآیندهای توسعه ی محصول جدید انجام شده و مدل های گوناگونی جهت سیستماتیک کردن این فرآیندها ارایه شده است. در فرآیند توسعه ی محصول مقدار زیادی از دانش سازمانی ایجاد، ذخیره، بازیابی و مورد استفاده قرار می گیرد. از این رو بسیاری از پژوهشگران، این فرآیند را به شدت دانشی می دانند و داشتن سیستم مدیریت دانش را عامل مهمی در کاهش عدم اطمینان این فرآیند و موفقیت عملکرد محصولات جدید محسوب می کنند. در این مقاله نقش مدیریت دانش و عوامل کلیدی موفقیت در عملکرد فرآیند توسعه ی محصولات جدید نرم افزاری، بر اساس مطالعه شرکت های نرم افزاری استان یزد مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش نوع پیمایشی همبستگی است که بر این اساس اطلاعات جمع آوری شده ی 43 شرکت از طریق پرسشنامه، مورد تحلیل قرار گرفته است و نتایج دلیلی را مبنی بر رد فرضیه-های سه گانه ی این پژوهش نشان نداد. در پایان پیشنهادهایی بر اساس نتایج حاصل ارایه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، عوامل کلیدی موفقیت، توسعه ی محصول جدید، صنعت نرم افزار، سازمان های کوچک و متوسط
  • علی محمدی، مریم صحرا کار، حمیدرضا یزدانی صفحه 151
    امروزه تمامی سازمان ها به نوعی در معرض تحولات فناوری اطلاعات قرار دارند و جلوه های کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در کلیه حوزه های زنجیره عرضه از ارتباط با تامین کنندگان تا تولید و ارتباط با مشتریان آشکار است. دراین مطالعه به بررسی تاثیر استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات بر قابلیت ها و عملکرد زنجیره تامین، در شرکت های لبنیاتی استان فارس می پردازیم. در این پژوهش در مجموعه ابزارهای فناوری اطلاعات، سیستم ارتباطات زنجیره تامین، تبادل الکترونیکی اطلاعات، پست الکترونیک، بارکد و شناسایی بسامد رادیویی، در زمینه قابلیت های زنجیره تامین چهار بعد مبادله اطلاعات، هماهنگی، یکپارچه سازی فعالیت ها، واکنش پذیری زنجیره تامین و در رابطه با عملکرد زنجیره تامین دو متغیر عملکرد، شامل عملکرد بازاریابی و فروش و عملکرد مالی بررسی می شوند. نتایج نشان می دهد، براساس مدل فرآیندی پژوهش، استفاده از ابزارهای فناوری اطلاعات(IT) بر قابلیت های زنجیره تامین تاثیر گذارده و به دنبال آن عملکرد زنجیره تامین نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، مطالعه چند موردی، عملکرد زنجیره تامین، قابلیت های زنجیره تامین، فناوری اطلاعات
  • سید محمد مقیمی، مصطفی اعلایی * صفحه 171

    حکمرانی خوب، واژه ای است که بیانگر تغییر پارادایم نقش دولت و حکومت ها است که زمینه را برای مشارکت یکسان و برابر تمام شهروندان در فرآیند تصمیم گیری فراهم نموده و بیانگر این واقعیت است که حکمرانی متعلق به مردم است و توسط مردم شکل می گیرد. از سویی دیگر، دولت الکترونیک ابزار قدرتمندی است که باعث ارایه بهتر خدمات عمومی، کاهش زمان انتظار و بهبود اثربخشی - هزینه، افزایش بهره وری و بهبود شفافیت و پاسخ گویی شده و ارتقاء توانایی دولت در انجام فعالیت های کلیدی را موجب می شود. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی شاخص های حکمرانی خوب و تاثیر استقرار دولت الکترونیک بر شاخص های حکمرانی در سازمان های دولتی است. برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز پژوهش از روش میدانی و ابزار پرسشنامه استفاده شده است. در این پژوهش، 200 پرسشنامه به طور تصادفی بین مدیران و کارشناسان هفت سازمان دولتی استان یزد توزیع شد. جهت بررسی میزان و نوع ارتباط بین متغیرهای مستقل و وابسته از آزمون همبستگی اسپیرمن و برای تعیین درجه اهمیت شاخص های حکمرانی خوب از آزمون رتبه بندی فریدمن استفاده شده است. بر پایه این تحلیل ها، تمام فرضیه های اصلی و فرعی مورد قبول واقع شده اند. به گونه ای که نتایج پژوهش نشان می-دهد، استقرار دولت الکترونیک به ارتقای پاسخ گویی، اثربخشی نقش ها و وظایف، ظرفیت سازی، شفاف سازی، نتیجه گرایی و ارتقای ارزش ها به عنوان شاخص های حکمرانی خوب منجر می شود.

    کلیدواژگان: حکمرانی الکترونیک، دولت الکترونیک، حکمرانی خوب، خدمات الکترونیکی
|
  • Hashem Aghazadeh, Mina Mehrnoosh, Mehrdad Estiri Page 1
    Implementing infrastructures of e-marketing has been considered in this study. They are classified into external (related to government) and internal (related to enterprise) categories based on the factors’ level and are classified into strategic and operational categories based on the factors’ nature. 35 factors have been finalized as the basis of the questionnaire. The importance and position of the implementing infrastructures of e-marketing in Iran business environment have been questioned from marketing experts. Results show that all external and internal implementing infrastructures of e-marketing in Iran business environment are important but inappropriate
  • Mohammad Aghdasi, Seyed Hesameddin Zegordi, Hamidreza Eskandari, Ehsan Malihi Page 19
    Dynamic business environment enforces organizations to constantly update and reform their own strategic expectations. Changing the embedded business rules in information systems is vital to fulfill strategic expectation. Determining appropriate position to change business rule in information systems is regarded as a time-consuming and complex activity. Therefore, it is necessary to identify and modify effective rules to achieve the strategic expectations. In this paper, a practical model is used to identify the most effective rules in information systems. In this model, first, critical business attributes which fit to strategic expectations are taken into account. These are the attributes which their changes are more important than others in achieving the strategic expectations. To identify these attributes we utilize rough set theory. Those business rules which use critical information attribute in their structures are identified as the most effective business rules. The Proposed model helps information system developers to identify scope of effective business rules. It causes a decrease in time and cost of information system maintenance. Also it helps business analyst to focus on managing critical business attributes in order to achieve a specific goal.
  • Shaban Elahi, Ameneh Khadivar, Alireza Hasanzadeh Page 43

    Chooshing the Knowledge management strategy is affected by different organizational factors like business strategy, organizational structure, organizational culture, Information Technology strategy, human resource management, and dynamics of knowledge. It is difficult for strategists to consider all these factors in choosing appropriate KM strategy. In this research after presenting a six step methodology for KM strategy development, we designed a decision support expert system for supporting the process of knowledge management strategy development. This system has been implemented in three Iranian companies as a multi-case study. We used a questionnaire for validating the knowledge base and model base of the system. Furthermore, we compared the expert system results with the result of developing KM strategy without using expert system by analytical statistics techniques.

  • Mohammad Haghighi, Masomeh Pahlevani Ghomi, Mohammadreza Saadi Page 63
    Knowledge creation and innovation is recognized to be of paramount importance to the competitive advantage of organizations in modem economics. This research empirically investigates the creation of new knowledge. To analyze data, we used regression. The results indicate that intention, requisite variety, individual autonomy, project autonomy and redundancy are highly associated with successful knowledge creation in R&D centers of petrochemical industry. But fluctuation and creative chaos is not associated with knowledge creation.
  • Hamid Khodadad Hosseini, Saeed Fathi Page 81
    Payoffs from information technology (IT) continue to generate interest and debate both among academicians and practitioners. These have led the decision makers to confusion about IT effect on firms` financial performance; they don’t know either high or low effect is because of internal or external factors of organizational environment. The mechanism for decreasing the risks is to identify the causes. In this paper we examine one of the intermediaries affecting the IT and firms’ financial performance relationship: country e-readiness. Meta-Analysis is an experienced approaches coping with the research context. Applying this approach we examine 380 studies (from 49 research reports) of IT effect on firm-level financial performance. Based on appropriate statistical tests, we present statistical evidence about country e-readiness as a factor that discriminates different field studies in terms of the positive or negative effect of IT on financial performance. The results indicate that countries e-readiness has a positive relation with IT payoffs in past studies.
  • Elham Ziaeipour, Ayoub Mohammadian, Farid Khoshalhan, Alireza Taghizade Page 97
    In this paper, with studying existing e-Readiness evaluation models and their well-known drawbacks and advantages, we propose a new comprehensive classification for e-Readiness evaluation parameters. With this aim in mind; at the beginning we identify and study all popular e-Readiness evaluation parameters in international, national, industrial, organizational and individual levels, then we categorize identified parameters based on value oriented system approach and content analysis method. After that we extract importance and priority of each parameter by using Shannon’s entropy, additionally, based on field study and using statistical methods such as binominal and Friedman test, the priority of each dimention is identified.
  • Hasan Farsijani, Reza Farzipour Saen, Seyed Mohammad Reza Torabi Pour Page 115

    Inadequate attention to the products having shelf life limitation leads to form a new branch of Supply Chain (SC) called Cold Chain (CC). Cold Chain Management (CCM) is referred to handle activities related to perishable products. This research investigates the role of Information Technology (IT) in improving the human resource efficiency, planning and logistic in the CC organizations. The number of 115 questionnaires related to three hypotheses has been distributed among experts and managers in charge of CC activities. The questionnaires have been analyzed through SPSS software and the results have approved hypotheses. Finally, future research suggestions have been given.

  • Amir Manian, Ezzatollah Asgharizadeh, Mohammad Dehghan Banadaki Page 133
    In future, the main cause of competitive advantage for companies is successful new product development. In recent 30 years, many researches have done about efficiency of NPD process and many various models have been developed to systematize these processes. In the NPD process, great amount of organizational knowledge will be created, stored, retrieved and used. Therefore, many researchers presumed NPD as a high knowledge based process and believe knowledge management system has important role in decreasing uncertainty and increasing success of NPD. In this research, the role of knowledge management and critical success factors have been surveyed in performance of NPD process in software SMEs of Yazd province. The type of this survey is correlation and data were gathered by questionnaire for 43 companies as our society. The results indicated that three research hypotheses were confirmed. Finally, suggestions on the basis of the findings will be presented.
  • Ali Mohammadi, Maryam Sahrakar, Hamidreza Yazdani Page 151
    Nowadays all organizations are somehow involved with information technology revolutions and the applicable aspects of information technology are evident in any field of supply chain, from the relationship with suppliers and producers to the relationship with the customers. In other words, the application of information technology is influential in the improvement of the supply chain. In this study, the effect of information technology tools on the capabilities and performance of the supply chain in the dairy companies of Fars province is investigated. In this research, in information technology sets of tools, supply chain communication system (SCCS), electronic data interchange (EDI), electronic mail (Email), bar-coding, and radio frequency identification (RFID), in supply chain capabilities, four dimensions including information exchange, coordination, interfirm activity integration, and supply chain responsiveness, and in performance of supply chain, two variables of performance including marketing performance and financial performance will be examined. The results indicate that using information technology tools is effective on the capabilities and hence performance of the supply chain.
  • Mohammad Moghimi, Mostafa Alaei Ardakani Page 171

    Good governance is a term indicating the change of paradigm of state and government roles which prepares the way for equal participation for all citizens in decision making process, revealing this reality that governance belongs to public and is organized by them. On the other hand, e-government is a powerful instrument which causes the better public service, decrease of waste time, improvement of effectiveness-cost, transparency, accountability and productivity that brings about the promotion of government ability in key activities. This research aims at investigating the factors of good governance and establishing e-government affects on good governance. Research method used in article is survey. 200 questionnaires distributed between managers and experts in Yazd public organizations. To analyze data we use Spearman correlation and to prioritize the factors we use Friedman test. The results indicate that trust, establishing e-government lead to promotion of result orientation, effectiveness of roles, enhancing values, transparency, capacity and accountability as factors of good governance.