فهرست مطالب

مدیریت خاک و تولید پایدار - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه مدیریت خاک و تولید پایدار
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرضیه غلامی، مجتبی بارانی مطلق صفحه 1
    زیستفراهمی و تحرک فلزات در خاکها به توزیع آنها بین فازهای محلول و جامد و بین اجزای فاز جامد بستگی دارد. یک روش عصارهگیری متوالی به منظور بررسی توزیع شکلهای مختلف روی در 15 نمونه خاک استان گلستان که از لحاظ ویژگی های فیزیکی و شیمیایی متنوع بودند، مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد که روی محلول+تبادلی، کربناتی، پیوند یافته با مواد آلی، متصل به اکسیدهای منگنز، متصل به اکسیدهای آهن بیشکل، متصل به اکسیدهای آهن متبلور و باقیمانده 67 درصد از روی کل خاک را تشکیل میدهند. / 22 و 23 /15، 8/24، 0/44، 1، 0/41، 0/ به ترتیب 51 کربن آلی با شکلهای متصل به اکسیدهای منگنز و اکسیدهای آهن متبلور و روی کل همبستگی مثبت و معنیدار داشت. ظرفیت تبادل کاتیونی با جزءهای متصل به اکسیدهای منگنز و آهن بیشکل همبستگی مثبت و معنیدار داشت ولی با سایر شکلها و از جمله جزء تبادلی، همبستگی مشاهده نشد. هیچ یک از ویژگی های خاک با روی متصل به مواد آلی همبستگی معنیدار نشان نداد. ضریب تنها با روی پیوند یافته pH. همبستگی بین درصد کربنات کلسیم معادل و روی کربناتی معنیدار نشد با مواد آلی همبستگی معنیدار نشان داد. به غیر از جزء تبادلی، جزء آلی و متصل به اکسیدهای منگنز، DTPA بقیه جزءها با روی کل همبستگی مثبت و معنیدار داشتند. روی عصارهگیری شده با همبستگی مثبت و معنی داری با روی متصل به اکسیدهای آهن بیشکل و روی کل داشت.
  • علی مردانی آذر، محمدامیر دلاور، احمد گلچین صفحه 21
    سدیم تبادلی موجود در خاک های سدیمی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی این خاک ها را به-شدت کاهش می دهد. از راه های بهبود این خصوصیات استفاده از ترکیبات آلی و مواد اصلاحی معدنی است. به منظور بررسی تاثیر مقادیر مختلف بقایای گیاهی یونجه (صفر، 5/2 و 5 درصد) همراه و بدون گچ و سولفات آلومینیوم بر ویژگی های فیزیکی یک خاک سدیمی، آزمایشی گلخانه ای با 9 تیمار و 3 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه پژوهشاتی دانشگاه زنجان به اجرا در آمد. پس از اعمال تیمارها و خوابانیدن نمونه ها به مدت 4 ماه، ویژگی های فیزیکی خاک شامل میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، هدایت هیدرولیکی و مقدار آب قابل استفاده گیاه در فواصل زمانی 2 و 4 ماه اندازه گیری شد. نتایج اندازه گیری ها نشان داد که 4 ماه پس از اعمال تیمارهای مختلف، تیمار حاوی سولفات آلومینیوم و گچ توام با 5 درصد بقایای یونجه، باعث افزایش معنی دار میانگین وزنی قطر خاکدانه ها، افزایش هدایت هیدرولیکی و مقدار آب قابل استفاده گیاه شدند. 2 ماه پس از اعمال تیمارها، خاکدانه های با قطر 250 تا 500 میکرون و 4 ماه پس از اعمال تیمارها خاکدانه های با قطر 500 تا 1000 میکرون افزایش چشمگیری نسبت به تیمار شاهد نشان دادند. تاثیر تیمارهای سولفات آلومینیوم و گچ توام با 5 درصد بقایای گیاهی یونجه بر مقدار آب قابل استفاده گیاه حداکثر بود و این تیمارها به ترتیب این ویژگی را به مقدار 24/26 و 50/23 درصد نسبت به تیمار شاهد افزایش دادند. موثرترین تیمارها در افزایش هدایت هیدرولیکی به ترتیب تیمارهای سولفات آلومینیوم و گچ توام با 5 درصد بقایای یونجه بود که تفاوت این دو تیمار در افزایش این ویژگی، معنی دار گردید. نتایج این پژوهش نشان دهنده نقش و اهمیت ماده آلی همراه با ترکیبات کلسیم دار و اسیدزا در اصلاح و بهسازی خاک های سدیمی است.
  • سمانه اطمینان، فرشاد کیانی، فرهاد خرمالی، هاشم حبشی صفحه 39
    حساسیت یک خاک در مقابل تخریب ساختمان، یک معیار ارزیابی برای تعیین استعداد زراعی خاک است. این حساسیت با مفهوم پایداری ساختمان فیزیکی مشخص می گردد که به رغم تاثیر عوامل تخریب ساختمان، استعداد در پایداری یا دوام اجزای ساختمانی را نشان می دهد. هدف از این پژوهش بررسی نقش عوامل کنترل کننده پایداری خاکدانه در سطح وسیعی از جنگل شصت کلاته در خاک های حاصل از سه سازند زمین شناسی متفاوت و میزان پایداری خاک های مورد مطالعه برای مطالعات فرسایش خاک است. برای این منظور پس از بررسی نقشه واحدهای زمین شناسی و توپوگرافی 20 نقطه به صورت مخلوط و به طور کاملا تصادفی از عمق 0 تا 20 سانتی متری انتخاب و نمونه برداری انجام شد. میانگین وزنی قطر خاکدانه به روش غربال در آب به عنوان شاخصی جهت نشان دادن حساسیت خاک به فرسایش استفاده گردید. خصوصیت فیزیکی، بافت خاک و خصوصیات شیمیایی، درصد موادآلی، آهک و اکسیدهای آهن اندازه گیری و جهت آنالیز نتایج از روش رگرسیون خطی و آزمون گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد که سازند ژوراسیک دارای بیشترین پایداری است (65/1MWD=). میانگین وزنی قطر خاکدانه ها در سازند آبرفتی 1.2 و در سازند لسی 35/1 میلی متر اندازه گیری شد. درصد کربنات کلسیم (67/0R2=)، آهن (78/0R2=) و ظرفیت تبادل کاتیونی خاک مهم ترین فاکتورهای موثر در پایداری ساختمان خاک در سازند ژوراسیک است. در سازند لسی درصد کربنات کلسیم (78/0R2=) و آهن (72/0R2=) و در سازند آبرفتی درصد مواد آلی و آهن خاک (5/0R2=) بیشترین نقش را در پایداری خاک ایفا می کند.
  • مجید محمودآبادی، بهاره احمدبیگی صفحه 61
    توزیع اندازه ذرات و پایداری خاکدانه از ویژگی های فیزیکی مهم خاک است که بر رفتار آن اثرات ژرفی برجای می گذارد. این پژوهش بر تاثیر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در سیستم-های مختلف کشت بر پایداری خاکدانه می پردازد. بدین منظور، توزیع اندازه ذرات ثانویه در دو حالت تر و خشک برای 6 سیستم کشت شامل؛ گندم، جو، ذرت، یونجه، آیش و زمین شخم خورده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که سیستم کشت تاثیر معنی داری بر درصد خاکدانه های درشت (بزرگتر از 25/0 میلی متر) داشته به نحوی که، مطلوب ترین سیستم ها برای تشکیل خاکدانه-های درشت در دو حالت خشک و تر به ترتیب یونجه و گندم بود. البته ذرات درشت در کشت یونجه نسبت به گندم پایداری کمتری داشته و از این رو، بیشترین درصد ذرات پایدار در آب مربوط به سیستم گندم بود. بیشترین میزان کربن آلی در دو سیستم کشت گندم و جو (به ترتیب 09/1 و 04/1 درصد) وجود داشت و بین سایر سیستم ها از این نظر تفاوت معنی داری وجود نداشت. همه ویژگی-های فیزیکی مورد مطالعه و برخی ویژگی های شیمیایی شامل؛ EC، pH، ESP، کربن آلی، سدیم تبادلی و کاتیون های محلول به طور معنی داری تحت تاثیر سیستم کشت قرار گرفتند در حالی که سیستم کشت تاثیر معنی داری در سطح پنج درصد بر SAR، CEC، کربنات کلسیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم تبادلی نداشت. همچنین توزیع اندازه ذرات اولیه بر توزیع ثانویه ذرات تاثیر معنی داری نشان داد. میزان شن ارتباط منفی و معنی داری با درصد خاکدانه های بزرگ تر از 25/0 میلی متر در هر دو حالت خشک و تر نشان داد. این ارتباط در مورد ذرات سیلت مثبت بود در حالی که که تاثیر رس از این نظر معنی دار نشد. نتایج همچنین بیانگر از آن بود که نسبت به ویژگی های فیزیکی، خواص شیمیایی تاثیر کمتری بر درصد خاکدانه های پایدار دارد. در این بین کربن آلی به عنوان مهم ترین ویژگی بود که پایداری خاکدانه را تحت تاثیر قرار داد. یافته های این پژوهش روشن ساخت که خاکدانه های درشت همواره پایدار نبوده و بر مبنای اندازه ذرات نمی توان به طور دقیق مفهوم پایداری را توصیف نمود.
  • حمید نیک نهاد، مشهدقلی مارامایی صفحه 81
    تغییر کاربری اکوسیستم های طبیعی به اکوسیستم های مدیریت شده، اثرات زیان باری بر خصوصیات خاک داشته و به عنوان عامل تخریب خصوصیات فیزیکی- شیمیایی خاک به شمار می رود. بنابراین با توجه به گستردگی تغییر کاربری اراضی جنگلی در ایران و به ویژه استان گلستان، در این پژوهش به مطالعه اثرات تغییر کاربری بر خصوصیات خاک در حوضه آبخیز کچیک پرداخته شد. بدین منظور برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک کاربری های جنگل (612 هکتار)، مرتع (1130 هکتار) و زراعت (1806 هکتار) اندازه گیری و تفاوت مابین میانگین آنها مورد پژوهش قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که در اثر تغییر کاربری، بافت خاک از شنی-رسی- لومی به شنی- لومی و رده خاک از خاک رسی با خاصیت خمیری بالا به خاک رسی با خاصیت خمیری پایین تبدیل شده و متوسط قطر خاکدانه ها نیز کاهش می یابد و در نتیجه خاک زراعی در مقایسه با خاک های جنگلی ومرتعی دارای تخلل کمتر و جرم مخصوص بیشتری می گردد. همچنین میزان ماده آلی، ازت آلی، ظرفیت تبادل کاتیونی خاک در کاربری زراعی در قیاس با کاربری های جنگل ومرتع کاهش معنی داری دارد.
  • محمد رضوانی، بنژامین افشنگ، عبداللطیف قلی زاده، فائزه زعفریان صفحه 97
    افزایش قیمت کودهای فسفاته شیمیایی در سطح جهان و وجود منابع عظیم سنگ فسفات بومی لزوم استفاده از این منابع را آشکار می سازد. اطلاعات اندکی در زمینه تاثیر توام قارچ میکوریزا و انواع سنگ فسفات های داخلی در جذب فسفات وجود دارد، بنابراین، این پژوهش گلدانی در سال 1389 با هدف بررسی تاثیر قارچ های میکوریزا در افزایش جذب فسفات از منابع سنگ فسفات بومی اجرا شد. آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار انجام شد. فاکتورها شامل فاکتور تلقیح میکوریزا با دو سطح (بدون استفاده از قارچ (M0) و استفاده از قارچ (M1) و فاکتور منبع فسفات با 5 سطح B1 تیمار شاهد (بدون اضافه کردن کود فسفر)، B2 کود استاندارد فسفر از منبع سوپر فسفات تریپل، B3 کود فسفر از منبع سنگ فسفات یزد، B4 کود فسفر از منبع سنگ فسفات یاسوج و B5 کود فسفر از منبع سنگ فسفات گافسای تونس بود. نتایج نشان داد در بین منابع مختلف سنگ فسفات، سنگ فسفات گافسا دارای بیشترین غلظت فسفر ریشه و اندام هوایی، نیتروژن اندام هوایی و وزن خشک بود. جذب فسفر گیاه در سنگ فسفات گافسا تلقیح شده با میکوریزا بیشتر از منابع دیگر سنگ فسفات بود. تیمار گافسا با میکوریزا دارای بیشترین میزان اثربخشی زراعی بر اساس وزن خشک اندام هوایی (65/39 درصد) و جذب فسفر کل سویا (54/60 درصد) بود. شاخص کلونی زایی میکوریزایی در سنگ فسفات گافسا بیش از سایر منابع فسفر بود. میکوریزا جذب فسفر از سنگ فسفات گافسا را بیش از سنگ فسفات های داخلی افزایش داد.
  • هانیه سمسار، امیر فتوت، رضا خراسانی، عصمت مهدیخانی مقدم صفحه 119
    فلزات سنگین، ازجمله مهم ترین آلاینده هایی هستند که اکوسیستم خاک و حیات موجودات زنده را تهدید می نمایند. در این راستا، شاخص های زیستی بسیاری وجود دارند که می توانند در جهت شناسایی این چنین آلودگی هایی مورد استفاده قرار گیرند. از جمله این شناساگرهای زیستی که به خوبی نسبت به شرایط محیطی واکنش نشان می دهند می توان به نماتدها اشاره نمود. هدف از این پژوهش، بررسی اثر فلزات سنگین (Cd، Ni و Pb) و کود گاوی بر جمعیت نماتد های خاک با گذشت زمان است. بر این اساس، آزمایشی با طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل شامل سه سطح فلزات سنگین Cd، Ni و Pb به ترتیب به میزان 0 (H0)؛ 100، 500 و 1000 (H1)؛ 300، 700 و 2000 (H2) میلی گرم بر کیلوگرم و دو سطح کود گاوی به مقدار صفر (O0) و 1% (O1)، با سه تکرار اجرا شد. تیمار ها در شرایط رطوبتی 70 درصد ظرفیت زراعی در زمان های 30 و 90 روز نگهداری شدند. پس از این مدت و انجام خاک شویی، تعداد کل نماتد ها، جمعیت لارو ها و نماتد های بالغ مشخص شد. پس از شناسایی نماتد ها، شاخص های اکولوژیکی تعیین گردید. نتایج نشان داد که با افزایش میزان فلزات سنگین، جمعیت نماتد ها و لارو ها و نماتد های بالغ کاهش معنی داری یافت و از مقدار شاخص های اکولوژکی نیز کاسته شد.
|
  • M. Gholami, M. Barani Motlagh Page 1
    The bioavailability and mobility of metals in soils are dependent upon distribution of these metals between solution and solid phases and among solid phase components. A sequential extraction procedure was used to investigate the distribution of Zn among soil fractions for 15 soils of Golestan province that varied in physical and chemical properties. The results revealed that about 0.51, 0.41, 1, 0.44, 8.24, 22.15 and 67.23% of the total soil Zn was present in water-soluble and exchangeable (Ex), carbonates-bound (Car), organically bound (OM), Mn-oxidebound (Mnox), amorphous Fe-oxide-bound (AFeox), crystalline Fe-oxide-bound (CFeox) and residual (Res) forms, respectively. Organic carbon was significantly positively correlated with Zn associated with Mnox, CFeox and total Zn. Cation exchange capacity was significantly positively correlated with Zn in Mnox and AFeox fractions, but did not show correlations with other fractions including Ex- Zn. Organically bound Zn did not show significant correlations with any soil properties. Correlation coefficient between calcium carbonate equivalent and carbonate-bound Zn was not significant. No correlations were observed between soil pH and Zn fractions except with organically bound Zn. Total Zn shows significant correlations with all Zn fractions except Ex-Zn, OM and Mnox fractions. DTPA erxtractable Zn was significantly positively correlated with Zn associated with AFeox and total Zn.
  • A. Alimardani, M.A. Delaver, A. Golchin Page 21
    The presence of excessive amounts of exchangeable sodium on sodic soils adversely affects the physico-chemical properties of these soils. Organic matter and minerals amendments were used to improve the properties of sodic soils. To study the effects of different levels (0, 2.5, and 5%) of alfalfa residue without or with gypsum and aluminum sulfate on physical properties of a sodic soil a greenhouse experiment with 9 treatments was conducted in Zanjan University using a completely randomized design and three replications. After addition of different treatments to soil samples, they were incubated for four months at moisture content of field capacity. Physical properties of the soil samples including stability of soil aggregates (measured as mean weight diameter), hydraulic conductivity and plant available water were measured after incubation of two and four months intervals. Aggregates with diameters of 250-500 μm and 500-1000 μm increased significantly with respect to control after 2 and 4 months of incubation respectively. The highest plant available water was obtained from treatments with 5% alfalfa residue+ gypsum or 5% alfalfa residue+ aluminum sulfate and these treatments increased this attribute by 26.5% and 23.5% respectively compared to control. The most effective treatment in increasing hydraulic conductivity was aluminum+ 5% alfalfa residue stood in second place. The results of this research indicate the importance of organic matter and calcium bearing compounds for improving physical properties of sodic soils.
  • S. Etminan, F. Kiani, F. Khormali, H. Habashi Page 39
    Soil sensitivity to structure destruction trends is an important criterion to determine the agronomic ability of a soil. This sensitivity is characterized by the concept of physical structure stability which in spite of structure destruction factors effect, shows the ability of structural component stability. The objective of this research were to investigate the factors affecting soil aggregate stability in an extensive area of Shastkalateh forest in soils originated from three different geological parent materials and also to determine the aggregate stability in order to study erosion Soil. Using the Geology and Topographic maps therefore 20 points were selected as mixture and completely random design and sampling was carried out from 0-20 cm depth. Mean weight diameter was determined by wet sieving method. Physical properties such as soil texture and chemical properties including organic matter, calcium carbonates and Iron oxides were measured and linear and multiple regressions with stepwise method was performed to analyse the results. The results showed that Zhorasic parent material has the highest aggregate stability. Carbonate calcium Content (R2=0.67), iron (R2=0.78) and soil CEC of are the most effective factors on soil structure stability in Zhorasic parent material. Carbonate calcium content (R2=0.78), iron (R2=0.72) in Loess structure aggregate and organic matter content and iron (R2=0.5) in alluvial pareat material play the most important roles in stability.
  • M. Mahmoodabadi, B. Ahmadbeygi Page 61
    Particle size distribution (PSD) and aggregate stability are known as the most important soil physical properties which have important influence on soil behavior. This study investigates the effect of soil physical and chemical properties on aggregate stability in some cultivation systems. The PSD in two statuses of dry (DPSD) and wet (WPSD) was studied in 6 cultivation systems consist of wheat, barley, maize, alfalfa, fallow and tilled land. The results showed that the cultivation systems had significant effects on water stable aggregates larger than 0.25 mm (WSA>0.25mm). Among different cultivation systems, alfalfa and wheat were found to be the best systems in establishing macro aggregates for the DPSD and WPSD, Respectively; however these aggregates for alfalfa were lower stable. The highest amounts of organic carbon were obtained in the wheat and barely cultivation systems (1.09% and 1.04%, respectively), while the other systems, showed no significant differences. All of the physical and some chemical properties (i.e. EC, pH, ESP, organic carbon, exchangeable sodium, and soluble cations) were influenced significantly by the cultivation systems, while this effect was not significant (p>0.05) for other chemical properties such as SAR, CEC, calcium carbonate, exchangeable calcium, magnesium and potassium. In addition, the primary PSD had significant influence on secondary PSD. There was a negative significant relationship between sand fraction and stable aggregates (wet and dry), while this relation was positive for silt. Clay content had no significant influence on macro aggregates. The results also indicated that in comparison to physical properties, chemical properties had less effect on WSA>0.25. In this regard, organic carbon was found as the most prominent factor which can control aggregate stability. The findings of this study reveal that larger aggregates are not always stable particles and based on the PSD, the concept of stability can not be described exactly.
  • H. Niknahad Gharmakher, M. Maramaei Page 81
    Land use change of natural ecosystems in to managed ecosystems has had negative effects on soil properties and known as a destructive factor of soil physical and chemical properties. Because of extensive land use changes in Iran and especially in the Golestan province, the effect of land use changes on soil properties, in the Kechik catchment was studied. In this study, some physical and chemical properties of soil in different land uses (forest: 612 ha, rangeland 1130 ha, and agriculture1806 ha) were determined and the difference between their means were studied. The results indicated that because of land use changes, soil texture has changed from sandy-clay-loam to sandy-loam and soil classes changed from clay with high plasticity class to clay with low plasticity class. The soil mean weight diameter has also decreased and agricultural soil has lower porosity and higher bulk density than other soils. The level of soil organic matter, organic nitrogen, and cation exchange capacity were meaningfully lower in agricultural soil as compared with other soils.
  • M. Rezvani, B. Afshang, A. Gholizadeh, F. Zaefarian Page 97
    It is necessary to use the phosphate rock (PR) because of the globally increasing chemical phosphate fertilizers price and huge resources of domestic PRs. There is a negligible knowledge on mycorrhizal fungi and native PRs sources influence on phosphorous uptake. Therefore a pot experiment was carried out to investigate the effect of mycorrizal fungi on enhancement of phosphate uptake from native PRs sources in soybean in 2010. Experiment was factorial with four replicates. Factors were included none-inoculation (M0) and inoculation (M1) to mycorrhizae plus five sources of phosphate (B1: control without phosphate amendment, B2: standard phosphate fertilizer from triple superphosphate, B3: Yazd rock phosphate, B4: Yasouj rock phosphate and B5: Gafsa rock phosphate from Tunisia). Results showed Gafsa PR produced the highest phosphorous concentration of root and shoot, shoot nitrogen and dry matter among the applied PRs. In the Gafsa rock phosphate inoculated by mycorrhiza phosphorous uptake was higher than other PRs. Gafsa inoculated to mycorrhiza, had the maximum relative agronomic effectiveness based on phosphorus uptake (60.54%) and relative agronomic effectiveness based on shoot dry matter (39.65%). Mycorrizal colonization index in Gafsa was higher than other PRs. Generally, mycorrhiza markedly increased phosphorus uptake from Gafsa PR more than the domestic PRs.
  • H. Semsar, A. Fotovat, A. Lakzian, R. Khorassani, E. Mahdikhani Moghaddam Page 119
    Heavy metals are categorized as one of the most important contaminants that disturb soil environment and thus are harmful to terrestrial organisms. There are many ecological indices representing such pollutions. Nematodes as indicator organisms may be a suitable index to assess environmental conditions. The objective of this study was to investigate the impact of different levels of selected heavy metals (Cd, Ni, and Pb) and cow manure on nematode population changes of indigenous soil nematodes. A completely randomized design with factorial arrangement was carried out including three levels of heavy metals 0 (H0); 100, 500, 1000 (H1); and 300, 700, 2000 (H2) mg kg-1 of Cd, Ni and Pb respectively and two levels of cow manure 0 (O0) and 1% (O1) with 3 replications. Soil moisture of all treatments was adjusted at 70% of field capacity. All treatments were incubated for 30 and 90 days. Soils were then washed and the total population, juvenile and mature numbers of nematodes was determined. All isolated nematodes were identified at the family level and ecological indices (enrichment, structure and maturity) were determined. The results showed that total population, juvenile, mature numbers of nematodes decreased significantly in all metal amended treatments. Furthermore, calculated ecological indices tended to decline by addition of heavy metals into soil samples.