فهرست مطالب

معماری اقلیم گرم و خشک - سال یکم شماره 1 (زمستان 1390)

نشریه معماری اقلیم گرم و خشک
سال یکم شماره 1 (زمستان 1390)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محبوبه پوراحمدی، سیدمحمدحسین آیت اللهی صفحه 5
    یزد، یکی از شهرهای کویری است که در منطقه اقلیمی گرم و خشک ایران قرار گرفته و از دیرباز، معماران این دیار، از روش های مختلف برای همسازی با این شرایط نامساعد بهره جسته اند و یکی از این ابداعات، استفاده از بادگیر بود. با گذشت زمان، شیوه های زندگی نیز دستخوش تغییر شده اند و مردم به تدریج از بافت سنتی به بخش جدید شهر مهاجرت نموده اند. افرادی که مجبور به ماندن هستند، محیط زندگی خود را بر اساس شیوه های زندگی مدرن تغییر داده اند. بادگیر که جزء جدایی ناپذیر خانه های سنتی یزد بوده است، به تدریج عملکرد خود را از دست داده و امروزه تنها به عنوان یک نماد یا عنصر تزیینی از آن استفاده می شود. بخش تابستان نشین خانه ها که در ارتباط با بادگیر بوده اند، نیز کارکرد خود را از دست داده و عملا تبدیل به انباری شده اند.این امر، به دلیل ترویج استفاده ارزان و آسان از انرژی کولرهای آبی است که جایگزین استفاده از سرمایش طبیعی بادگیرها شده است.
    این مقاله با هدف بازکارآیی نقش بادگیرها و عملا بخش تابستان نشین و در تداوم تحقیقات پیشین، با دسته بندی انواع بادگیرها در یزد، رابطه نقش تهویه و خنک کنندگی با فضاهای بخش تابستان نشین را بررسی و راهکارهای معمارانه و فنی اصلح در بهینه سازی نقش بادگیر را ارائه می دهد. معیار دسته بندی، نوع رابطه بادگیرها با فضای تابستان نشین است که این رابطه به سه دسته تقسیم بندی شد: 1- بادگیرهایی که با فضای بسته، مانند حوضخانه، رابطه برقرار می کنند. 2- بادگیرهایی که با فضای نیم باز، مانند تالار، ارتباط برقرار می کنند. 3- بادگیرهایی که هم با فضای بسته و هم نیم باز، رابطه برقرار می کنند. بنابراین، پس از معرفی بادگیر دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد (خانه رسولیان) و اصلاحات انجام شده، دو خانه مرتاض و کرمانی که معرف تیپ های دیگر رابطه بادگیر با فضاهای معماری هستند، معرفی و راهکارهای بازکارآیی آنها ارائه شد. روش تحقیق بر اساس مطالعات میدانی از نمونه های ذکر شده بود و همچنین، با توجه به بازکارآیی بخشی از بادگیر خانه رسولیان از تجربیات مربوط به اصلاح آن نیز استفاده گردید.
    کلیدواژگان: بادگیر، تابستان نشین، بازکارآیی، مکش
  • نجما اسمعیل پور صفحه 17
    تهیه و تدارک خدمات شهری، مستلزم صرف منابع بسیار از جمله زمان، هزینه، نیروی انسانی از سوی سازمان های ذیربط است. در مقابل استفاده از نیروی مشارکت مردمی با وجود روحی ه مشارکت پذیری در میان ساکنان بافت قدیم شهر یزد، منبع ارزنده ای برای امر فوق در محلات آن بشمار می رود. بهره گیری دیگر بار از مشارکت مردم در محله دولت آباد به منظور فراهم آوردن بخشی از خدمات شهری بیش از هر چیز مستلزم شناخت متغیرهای موثر بر آن است. در این پژوهش، از روش توصیفی، جهت تدوین مبانی نظری و از روش همبستگی و توصیفی - تحلیلی، برای تعیین روابط میان متغیرها و توصیف و تحلیل یافته ها بهره گرفته شد و مطالعات کتابخ انه ای و میدانی، به صورت تکمیل پرسشنامه، ابزار جمع آوری داده ها بودند. مهمترین یافته ها عبارتند از: ساختار محله بندی بافت قدیم شهریزد، احساس رقابت محله ای و عرق و تعلق خاطر به محله که احساس درون گرایی محله ای اهالی بافت قدیم را به همراه می آورد. این متغیرها تاثیر مثبت و مستقیم بر میزان مشارکت آنها در تامین خدمات شهری دارد. اهالی محله دولت آباد، زمانی در ارائه خدمات شهری مشارکت می کنند که منفعت حاصل از آن را بیشتر از هزینه های آن ارزیابی کنند. تفاوت معناداری میان گرایش مردان و زنان برای مشارکت در زمینه مورد بررسی وجود ندارد و سرانجام نمی توان گفت: شهروندانی که پیش تر در امور مرتبط با محله خود به نوعی مشارکت کرده اند، در حال حاضر نیز تمایل بیشتری برای تامین خدمات شهری مورد نیاز محله خود دارند.
    کلیدواژگان: ساختار محله بندی، مشارکت، شهروند، محله، بافت قدیم، خدمات شهری
  • مصطفی صیرفیان پور صفحه 41
    این مقاله؛ تلاشی است برای تدوین (نظام فضایی) که ظرفیت برقراری ارتباطی عمیق را میان ساکنین آن داشته باشد. جامعه (مظروف معماری) امروز، بر خلاف جامعه همگن و پیوسته دیروز، دچار انقطاع شده است؛ انقطاع در دو ساحت زمان و مکان؛ انقطاع مردم از گذشته خود(گسست نسل ها) و از یکدیگر. انقطاعی که در حد فاصل خانواده هسته ای و مراتب وسیع تر جامعه رخ داده است. ایجاد پیوستگی، معلول جاری شدن مفهوم تدریج در روابط افراد جامعه است. برای تحقق این امر، حلقه ای مولد، ولی مفقوده وجود دارد که مرتبه ای دیگر از مراتب اجتماعی. «خانواده گسترده»؛ است تغییر تدریجی، خصیصه ای است که سبب پیوستگی در هریک از این دو ساحت و همچنین این دو ساحت با یکدیگر است و بستر احیای شیوه زندگی خانواده گسترده را فراهم می آورد. خانواده گسترده، به عنوان مرتبه ای از جامعه که زنده است و بسترساز پیوستگی و زندگی در جامعه است. برای نیل به این منظور به شناخت خانواده گسترده و بررسی امکان یا ضرورت احیای آن در جامعه امروز و جستجوی ویژگی های ظرف زندگی این خانواده پرداخته شده است. با توجه به علل افول خانواده گسترده، ایدئوگرام خانه این خانواده براساس تغییر تدریجی در دو ویژگی مهم خانه ایرانی که همانا محصوریت و خلوت است، با نگاهی تمثیلی به سرمشق درخت شکل گرفته است. درخت برای میوه، دو منبع تغذیه فراهم آورده؛ شاخه ها به عنوان منبع تغذیه مشترک؛ و تغذیه مستقیم و مستقل از آفتاب و هوا. حیاط نیز منبع تغذیه خانه است. در هر خانه جزء، حدفاصل دو حیاط خلوت و حیاط جمع، طیف فضاها از خلوت تا جمع سامان می گیرند؛ و خانه ها در حیاط مشترک به وحدت می رسند. در ارتباط فضای باز با فضای بسته، طیف محصوریت مطرح می شود، که تبدیل این دو را در طریقی تدریجی پیشنهاد می کند. امری که باعث پیوستگی فضا می شود. در مفهوم مطروحه -یعنی تغییر تدریجی و پیرو آن پیوستگی در ظرف و مظروف معماری- می توان مطابقتی یافت با فلسفه ملاصدرا که بر اصالت وجود بنا نهاده شده است. از منظر او، هستی، خصلتی طیف گونه یا تغییری تدریجی و پیوسته دارد؛ خصلتی تکوینی که در نظام تشریعی نیز بنا به برقراری آن است.
    کلیدواژگان: تدریج، پیوستگی، خانواده هسته ای، خانواده گسترده، خلوت، محصوریت
  • شقایق ترک زبان، اصغر محمد مرادی صفحه 57
    یکی از مشکلات شهرهای ما، توسعه ناهمگون و نامتعادل آنهاست. عدم توجه به گذشته، شامل محیط تاریخی، طبیعی بافت ها و بناها به لحاظ مسائل مختلف، اعم از بافت جمعیتی و فرهنگی و کالبد مابه ازای آن و هماهنگی توسعه جدید با بافت قدیمی یا ساخته شده اطراف، علاوه بر ناهمگونی و ایجاد هرج و مرج در سیمای شهری، و از بین رفتن تدریجی هویت شهرها، و عدم تطابق فرهنگی، تبعات دیگری نیز به دنبال خواهد داشت، چراکه معماری سنتی و بومی هر محل، در یک تداوم تاریخی و در راستای یک سیاست مبتنی بر استمرار به تدریج و در طول سالیان متمادی با طبیعت و محیط اطراف شکل گرفته است. طیف این مقوله می تواند جنبه های گوناگون فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی را در بر داشته باشد. توجه کافی به توسعه پایدار شهرهای کشور، لزوما نگاه به گذشته را پررنگ تر خواهد کرد. ایننوشته برآن است تا ضمن بررسی منشورها، بیانیه ها و اصول جهانی مطرح شده در حوزه طراحی در بافت های تاریخی، به چگونگی طراحی معماری در این محدوده ها بپردازد، ضمن اینکه رعایت اصالت و یکپارچگی موجود در آنها را به عنوان یک اصل خدشه ناپذیر می پندارد. لذا پس از مطالعه معیارهای مطرح شده از سوی نظریه پردازان این امر، دستیابی به اصولی درباره طراحی معماری در کنار بافتهای قدیمی را میسر گرداند. این امر، طیف وسیعی از مداخلات مرمتی و حفاظتی و ساخت و سازهای جدید در مجاورت و یا درون این بافت ها را شامل می شود. در این مقاله، با تنظیم جدولی مبتنی بر اصول کلی طراحی معماری و مداخلات مرمتی در بافت های تاریخی، به تطبیق ضوابط و دستورالعمل های بین المللی مرتبط با آنها با رویکرد بومی سازی پرداخته شد.
    کلیدواژگان: ضوابط طراحی معماری، بافتهای تاریخی درون شهری، مدیریت تغییر، پیوستگی و یکپارچگی، زیبایی، سنت و اصالت
  • سیدعلی اکبر کوششگران صفحه 75
    آنچه از احیای بناهای تاریخی معمولا مورد انتظار است، اعطای عملکرد جدید و انطباق و سازگاری فعالیتهای انسانی با کالبد معماری در قالب یک کاربری تعریف شده است. این تلقی هرگاه با بنایی که مورد تخریب اساسی قرار گرفته و امکان بازسازی آن وجود نداشته یا رجوع به وضعیت قبلی آن موضوعیت پیدا نمی کند، توام شود؛ احیای آن بنا نیز در هالهای از ابهام قرار میگیرد و در بعضی از موارد از احیاء صرف نظر میشود. این مقاله سعی بر آن دارد تا نشان دهد یک بنای تاریخی، از زمان خلق تا زوال، فرصتهای متفاوتی را جهت احیاء بهدست می دهد که با توجه به ویژگی های آن اثر، قابل احصاء است. دیدگاه براندی در حفاظت از اثر میراثی که سه زمان (زمان خلق اثر، زمان طی شده تاکنون و لحظه شناخت اثر در زمان حاضر) را برای آن قایل است و ارزشهای متفاوتی را برای اثر میراثی در نظر می گیرد، زمینهای را بهوجود میآورد که به ویرانه های یک بنای تاریخی به مثابه یک کار هنری نگریسته شود و ارزشهای مستتر در آن، موضوع احیاء قرار گیرد. انجام برخی تجارب عملی دو دهه اخیر در محلات تاریخی یزد، هر چند مستقل از این آراء و به عنوان دریافته هایی که در میدان عمل بهانجام رسیده اما به نوعی پیمایشی در جهت مشق این دیدگاه و رویکرد خلاقه در زمینه حفاظت از ارزشهای میراثی نیز محسوب میگردد و به خوبی می تواند کارآمدی این دیدگاه را در مواجهه با وضعیت زوال یک بنای تاریخی نشان دهد.
    کلیدواژگان: حفاظت، احیاء، مکان، زمان، ارزش میراثی
  • رضا شاکر اردکانی، حسین ذبیحی صفحه 93
    بافت قدیم شهرها اغلب دربرگیرنده آثار و مجموعه های تاریخی میباشند که امروزه اغلب در زمره بافت های فرسوده قرار گرفتهاند. یکی از این بافتها، بافت تاریخی شهر اردکان است که علیرغم مداخلاتی که تا به حال در آن صورت گرفته، سیمای عمومی مرکز شهر و به ویژه محلات مسکونی آن بیانگر دوگانگی، همزیستی کهنه و نو و گستره فرسودگی است. مقاله حاضر در جستجوی این نکته است که با وجود مداخلات انجام گرفته در این بافت، ادامه روند حاکم بر رکود و عقبماندگی محلات مسکونی مرکز شهر که نمود عینی آن گسترش فرسودگی، ترک و مهاجرت ساکنان اولیه است، تحت تاثیر چه عواملی است و آیا احیا ء این محلات و بافت تاریخی با رویکرد اصالتبخشی قابل تبیین است. در این مقاله با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی و بررسی های اسنادی – کتابخانه ای، رویکرد اصالت - بخشی معرفی، ویژگی های آن تبیین و نحوه تحقق آن برای احیاء بافت تاریخی شهر اردکان بر اساس ویژگی های مقبولیت یابی بافت در» خاص آن مورد بحث قرار گرفته است. از این منظر، در این صفحات اصالتبخشی برابر با می باشد. بر مبنای یافته های «ارتقاء کیفیت محیط سکونت ساکنین و شهروندان» و مترداف با «اذهان عمومی تحقیق رفع مشکلات گریبانگیر احیاء بافت تاریخی شهر با رویکرد اصالت بخشی نیازمند دو دسته از اقدامات میباشد: اقدامات خرد مقیاس که شامل ابعاد کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، خدمات شهری، مدیریت شهری، بهداشتی و زیستمحیطی شهر و بافت تاریخی میباشد؛ و اقدامات کلان مقیاس که مستلزم حضور پررنگ دولت، مشارکت مردمی و بخش خصوصی است.
    کلیدواژگان: توسعه شهری، احیاء شهری، اصالتبخشی، بافت تاریخی، شهر اردکان
  • کمال امیدوار، یحیی علیزاده شورکی، عبدالنبی زارعشاهی صفحه 113
    شناخت توان آسایش زیست- اقلیمی یا بیوکلیماتیک، در معماری مراکز آموزشی و به طور خاص، مدارس از اهمیت ویژه ای برخوردار است. توجه به خصوصیات اقلیمی و اثراتی که اقلیم در شکل گیری این گونه ساختمانها می گذارد، از نظر آسایش حرارتی و هماهنگی ساختمان، با شرایط اقلیمی موجب صرفه جویی در مصرف انرژی شده و از لحاظ زیست محیطی، سالم تر و بهتر است. این پژوهش، به منظور بررسی تعیین مطلوبیت شرایط آسایش مدارس یزد، بر اساس شاخص های زیست- اقلیمی انجام شده و هدف آن، استفاده حداکثر از پتانسیلهای محیطی در جهت صرفه جویی انرژی و بالا بردن کیفیت آسایشی در محیط آموزشی و سالم سازی محیط زیست است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و از حیث نوع تحقیق کاربردی است و شامل دو بخش اقلیمی و معماری می شود که جداگانه مطرح و نتیجه گیری شده است. در 1385) اقلیمی به بررسی عناصر مهم آب و هوایی، چون: دما، بارش، - این راستا، با استفاده از آمار 20 ساله (1365 رطوبت، باد و تابش پرداخته، و به کمک شاخصهای زیست - اقلیمی ماهانی، گیونی، ترجونگ و با استفاده از الگوی سایکرومتریک به روش اوانز، آسایش اقلیمی در شهر یزد تعیین شد. نتیجه این مطالعه نشان می دهدکه حدود 55 درصد طول سال، هوای شهر یزد از لحاظ دمایی و رطوبتی، خارج از محدوده آسایش قرار دارد. 1385) موجود در اداره کل نوسازی و تجهیز - همچنین، با توجه به آمار 10 ساله مدارس نوساز شهر یزد (1375 مدارس استان یزد (شناسنامه و پلان مدارس) به مسایلی مانند جهت استقرار ساختمان مدرسه در ارتباط با زاویه تابش و باد، ابعاد پنجره ها و بازشوها و نقش آنها در تهویه کلاس، تعیین عمق و اندازه سایبان، فرم ساختمان مدارس و فضای سبز موجود در مدارس نوساز شهر یزد بررسی شده و نتایج تحقیق نشان داد که جهت استقرار و نحوه قرارگیری (کشیدگی شرقی- غربی) با استانداردهای اقلیمی شهر یزد هماهنگی دارد. وجود پنجره ها در نمای جنوبی و شمالی مدارس این شهر باعث تهویه طبیعی بهتری در این مدارس شده است. در زمینه سایبان و عمق استاندارد این سایبانها با شرایط اقلیمی این شهر و همچنین نوع، میزان و محل قرارگیری پوشش گیاهی در مدارس نوساز شهر یزد، تناسبی با شرایط اقلیمی این شهر ندارند.
    کلیدواژگان: اقلیم و معماری، مدارسنوساز، شاخص زیست، اقلیمی، شهر یزد
|
  • Mahbubeh Pourahmadi, S. Mohammad Hossein Ayatollahi Page 5
    «Yazd» is well known as city of «Baud -Geers» (Wind catcher or wind towers). Baud “Geers have become part of the identity of «Yazd»، an exemplar of a desert city in coping with natural forces for many centuries. During the past decades، the living patterns of the traditional people have changed. People have been leaving the old city fabric to move to newly developed sections and the families that have chosen to live in the traditional houses، have mostly been forced or chosen to follow the modern ways of living to have a more comfortable environment. Traditional ways of living in traditional courtyard house has not fulfilled the need of today''s families and summer section of the houses has not been used or has been used differently than before. Relatively cheap and mechanically logical water coolers have replaced the use of the Baud “Geers، so، these magnificent elements of traditional Iranian architecture are exposed to wear and probable destruction. There are many different types of the ways that «Baud-Geers» function and relate to the summer side of the traditional houses and understanding different typologies of the «Baud-Geers» will help the ways to preserve them. This paper presents the results of the study on Yazd traditional «Baud-Geers» to understand different typologies and how they function as a passive cooling element during hot and dry months of the year. The results of the study showed at least three different types that «Baud-Geer» relates to its surrounding spaces. In order to bring back the Baud-Geers«back to life and make them work again; different strategies are given to make the summer side of the traditional houses become functional again. After explaining the design، construction and climatic characteristics of the case studies، the selected design strategies and their components will be presented and finally some guides for action will conclude the paper.
    Keywords: Wind Catcher, Typology, Summer Side, Traditional House
  • Najma Esmailpoor Page 17
    Preparing and providing urban services need a lot of sources such as time, expenditure, human sources from the related organization and instead using of people's participation with collaboration spirit, which can be seen among residents of old texture of Yazd. This is a valuable source for managing urban services in these districts. More than anything else, participation of citizens needs recognizing effective variables of their association. In this research, from descriptive method is used for theoretical formulation, and correlation and descriptive- analytic methods are used for determining the relationship between variables, describing and analyzing findings. Library studies and field survey by the help of questionnaires is used for gathering data.According to the
    Findings
    the structure of district division in the old texture of Yazd is with the feeling of local competition, interest in their own district also they are very bigot on local area, of course, these variables have positive and direct effect on the amount of their participation in providing urban services; the habitants of the districts of Dolat Abad just participate in providing urban services whose benefits are more than their expenses; There is not a meaningful difference between the tendency of men and women for participating in the investigated field; eventually, the findings did not show that citizens, who participate previously in the district affair, now have more tendencies for providing necessary urban services in their own district.
    Keywords: The Structure of District, Participation, Citizen, District, Old Texture, Urban Services
  • Mostafa Seirafianpour Page 41
    From the point of view of Molla Sadra,s philosiophy, creation is in gradual and continuous mood; This Idea is applicable to in architecture and its users. Today's society, unlike past homogenous society, is heterogeneous; such separation exists between place and time, people and their past, and between people themselves. In other words, gap generation that has occurred between nuclear family and the society. Establishing social continuity is based on gradation in population relationships. However,there is a genera ling missing ring called ''Expanded Family'' considered one of the social classes. The purpose of this article is to resurrect the extended family's is an alive social class and provides context of living and gradation in society.According to the reasons of waning the expanded family, the ideogram of the house is shaped on tree model. Tree has provided the fruit whit two food sources which are the root as a common food source and direct sustenance independent of sun and air. The yard is also the food source of the house. In every house, between two backyard and courtyard, the spectrum of spaces is organized from private to common. Houses are united in the courtyard.
    Keywords: Graduation, Continuity, Core Family, Extreme Family, Privacy, Inclose
  • Shaghayegh Torkzaban, Asghar Mohammad Moradi Page 57
    The disparate and unbalanced development is one of the most important problems in our cities. Inattention to the past including buildings and context’s natural-historical environment for the different aspects in both demographic and cultural texture and it’s framework and coordinating of new developments with old context or built surrounding, could have many consequences, such as chaos and disparate in urban landscape, gradual loss of urban identity, cultural incompatibility and other outcomes. Because the indigenous and traditional architecture of each place, in a historical continuity and in order to a basic policy of continuity, gradually and over the years has been formed with its nature and environment. This category would include the cultural, social and economic aspects.The sufficient attention to sustainable development of cities in Iran, necessarily will affect on the retrospect. Regarding to the historical contexts design criteria from international charters, declarations and principles, this article is thoroughly reviewing the architectural design characteristics in the historical areas with respect to their authenticity and integrity as an inviolable idea. Therefore according to the proposed criteria by the theorists has been tried to derive the major issues of architectural design in the historical contexts. It can contain a wide range of restoration interventions, conservation and new constructions in adjacent or inside these context. With setting up a table based on the general principles of architectural design and restoration interventions in historic fabrics in this article tried to adopt the related international criteria and guidelines with localization approach.
    Keywords: Architectural Design Criteria, Interurban Historic Fabrics, Conversion Management, Coherence, Unity, Aesthetic, Tradition, Authenticity
  • Ali Akbar Koosheshgaran Page 75
    What usually expected from the conservation of historic buildings is grant new performance and compliance and compatible with human activities within a defined framework architecture. When these considered with the destructed building and it’s not possible to rebuilds it or go to the previous condition does not find it relevant, the revitalization is in an aura of ambiguity and in some cases the restoration is regardless.This article tries to show that a historic building since the creation to the decay has different opportunities for the restoration of which according to its characteristics is available. Brandy’s view on the protection of the heritage grants three times (time of creation, time has been since the moment and time of recognition at the present time) and to take consideration different values for the historic building, creates a field of ruins of the monument to be seen as a art and hidden values in the subject to be revived.Some practical experience of two decades of historical district in Yazd, although independent of these views, and the receipts have been carried out on the ground, it can effectively shows in this view how deal with the decay of a historic building.
    Keywords: Conservation, Restoration, place, Time, Values of Heritage
  • Reza Shaker, Hosain Zabihi Page 93
    Urban historical textures are part of the national and cultural heritage of a country that is not only from an aesthetic perspective, continuation of collective memories, but also due to being the residence and living place of millions of people are valuable. However, these textures for economic, social and managerial reasons contain negative characteristics such as image and landscape chaos, lack of proper access, lack of urban facilities and equipment, disturbances in social and economic structure and physical deterioration that lead to evacuation of a large population from these textures. In fact, a main limitation of the historical urban texture, especially in the central parts of cities is getting out of the cycle and economic life of the city. In simple terms, the loss of economic and financial justification causes capital flight from and lack of investment in these areas.One of the interventions to reduce the gap between the amount of capital and investment in historical textures is gentrification which in its framework, renovations, the measures taken and displacement of population has led to the "improvement of the quality of the environment" and "residing of more prosperous classes of society" and consequently, an increase of turnover and the improvement of the texture from the social, economic, cultural, and environmental perspective. But the question is whether the process of renovation of historical urban textures of Iran can be explained in a theoretical framework of gentrification? For this purpose, it has been tried in these pages to use a descriptive - analytical review of documents – library survey, and to introduce this theory and its aspects and this process is explained in the context of Iran's urbanism structure in order to facilitate this theory and reduce problems of the historical texture of Ardakan, and solutions are proposed in micro and macro scales.
    Keywords: Urban Development, Urban Renewal, Gentrification, Historical Texture, City of Ardakan
  • Kamal Omidvar, Yahya Ali Zadeh Shuroki, Abdolnabi Zareshahi Page 113
    The knowledge of bio-climatic relaxation power in architecture of educational centers and especially, schools is of great importance. Focusing on climatic features and the effects climate has on formation of such buildings may lead to saving in energy consumption in terms of thermal relaxation and conformity of building with climatic condition and it is better and safer environmentally. This study is to examine determining the desirability Yazd schools based on bio-climatic parameters in Yazd renovated schools and use maximum environmental potentials to save energy and enhance relaxation quality in educational environment and make the environment healthy. The method of research is descriphive- analytic and is in the terms of kind of applied research and includes two parts climate and architectureseparalely addrdssed and concluded.In this direction, using climatic 20-years statistics (1365-1385) we studied important weather factors such as temperature, rainfall, moisture, wind and radiation and with the Giunic and Mahanic bioclimatic indices and working temperature using a psychometrical pattern in Owans manner, the climatic relaxation was determined in Yazd. The result shows that about 55 percent of a year, Yazd weather is out of relaxation limit in temperature and moisture.Similarly, according to renewed schools 10-years statistics (1375-1385) in renewal and repair center (school plan and identity certificate), problems like the direction of school building deployment compared with radiation and wind angles, windows dimensions and their roles in class air conditioning, determination of canopy depth and size, the form of school construction and green space in renewed schools were studied and according to findings of this study, it was found that the direction of deployment and orientation (western-eastern extension) is in conformity with climatic parameters. The presence of windows in northern and southern view of schools resulted in better natural air conditioning. About canopies and their standard depth with regard to climatic conditions of this city as well as the kind, extent and place of vegetable cover in Yazd renewed schools have no correspondence with Yazd climatic conditions.
    Keywords: climate, architecture, relaxation limit, energy, renovated schools, bioclimatic parameter, Yazd city