فهرست مطالب

مجله جهانی رسانه - نسخه فارسی
پیاپی 12 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات داوری شده
  • امیرمسعود امیر مظاهری*، مریم سلیمی صفحه 1
    هدف اصلی این مقاله، شناسایی عوامل و شرایط مثر در تحول وسایل ارتباطی نوین و آینده نگری ارتباطی آن از منظر استادان ارتباطات است که بر پایه یک فرضیه (وجود رابطه بین رخدادها و جنبش های اجتماعی سال های 2010 و 2011 با توسعه فنآوری های ارتباطی) و 6 پرسش اصلی (عوامل و شرایط مثر در تحولات وسایل ارتباطی در سال های مورد بحث و نسبت آنها در اثرگذاری بر تحولات، آینده وسایل ارتباطی قدیمی و نیز دروازه بانی خبر، جامعه انسانی بعدی و ویژگی هایی آن و چالش ها و فرصت های پیش روی بشر) استوار است. این مقاله، بر روش های پیمایش اینترنتی، مصاحبه و کتابخانه ای متکی است که به تحلیل آرای استادان داخلی و خارجی در راستای اهداف مقاله می پردازد که از جمله یافته های آن اینکه، شرایط خاص، از قدرت اثرگذاری بیشتری بر تحولات وسایل ارتباطی و نیز بر شکل گیری تحولات و جنبش های سال های 2010 و 2011 برخوردار بوده اند. در نگاه آینده نگرانه (با عدم تصویری روشن از آن)، تحولات فنآورانه و وسایل ارتباطی، بشر را در برابر جامعه انسانی بعدی (با نام های احتمالی همچون «فراشبکه ای»، «آزاد»، «انسانی– ماشینی محض» و «فضای مجازی») قرار می دهد. جامعه ای که همگرایی وسایل ارتباطی قدیمی و جدید، دگرگونی مفهوم دروازه بانی خبر، مشارکت فرستنده در مبادلات اطلاعات و تاثیر اجتماعی بیشتر او و توسعه ارتباطات مجازی، از جمله ویژگی های آن خواهد بود. با نگاه خوشبینانه به این آینده که به «عصر سوم رسانه ها» قابل نامگذاری است، لازمه ورود به آن را می توان، برنامه ریزی بلندمدت، ارتقای دانایی و سواد رسانه ای و همگامی فرهنگی و قانونی با تحولات فنآورانه دانست.
    کلیدواژگان: وسایل ارتباطی، فرستنده گرایی، مخاط گرایی، مشارکت رسانه ای مخاطب، دروازه بانی خبری
  • حامد حاجی حیدری، امیر یزدیان صفحه 30
    تحقیق حاضر با تمرکز بر نظریه سواد رسانه ای انتقادی که به طور خاص به جنبه انتقادی سواد رسانه ای می پردازد، سعی دارد تا علاوه بر افزودن ادبیات نظری، گام های مفیدی را برای فعالیت در این عرصه بردارد. گسترش مهارت های سواد رسانه ای برای حفاظت از شهروندان در برابر اثرات مخرب پیام های رسانه ای، یکی از مهم ترین ابزارهای نهادهای سیاست گذار در عرصه آموزش هر کشوری است. متاسفانه این مهم در ایران مورد توجه قرار نگرفته است. شش مصاحبه بر اساس فیلم کرش با دانشجویان کارشناسی ارشد تحقیق در ارتباطات دانشکده صدا و سیما ج.ا.ا. به عنوان کارشناسان عرصه رسانه انجام شد. سوالات بر مبنای مفاهیم پنج گانه سواد رسانه ای انتقادی (عدم شفافیت، رمزها و قواعد، رمزگشایی مخاطب، محتوا و پیام، انگیزه) و البته فیلم کرش تنظیم شده بودند. با انجام این تحقیق، عدم انسجام در آموزش انتقادی و در نتیجه توانمندی انتقادی نامتوازن دانشجویان در هنگام مواجهه با پیام، آشکار شد.
    کلیدواژگان: سواد رسانه ای، سواد رسانه ای انتقادی، عدم شفافیت رسانه ای، رمزگشایی مخاطب، پیام، انگیزه
  • فیروز دیندار، شهناز هاشمی، داود محمدی صفحه 74
    پژوهش حاضر در صدد است که به روش پیمایشی، رسانه ملی را در زمینه موضوعات دینی از منظر گروهی از روحانیون شهرستان اسلامشهر ارزیابی کند. توضیح آنکه، رسانه ملی به عنوان رسانه دینی جایگاه پراهمیتی در نظام سیاسی و حکومتی ایران دارد. بسط نفوذ دین، ترویج و تبلیغ دین، بازتولید پیام های دین در قالب های جدید، ایجاد زمینه برای احساسات و تجربه دینی، بسترسازی برای تحول روحی، از رسالت های رسانه ملی است که در الگوی رسانه دینی مد نظر قرار می گیرد. حال پرسش این است که آیا از منظر روحانیون، چنین رسالتی محقق شده یا خیر؟ در این راستا، نظر 124 روحانی به عنوان کارشناسان دین مورد سوال قرار گرفته است. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای است که به ارزیابی از محتوای دینی و عملکرد مذهبی رسانه ملی بر اساس متغیرهای تعریف شده می پردازد. نتایج پژوهش نشان داد که به نظر روحانیون محتوای برنامه ها به ترتیب در آرایش نامناسب هنرپیشه(4.37)، روابط دختر و پسر بدون ملاحظات دینی (4.19)، عدم توجه به دروغگویی به عنوان گناه مورد توجه نیست. در خصوص برنامه ها، تلاوت قرآن توسط قاریان مطرح (3.74)، پخش نماز جمعه (3.73)، پخش برنامه های سوگواری ائمه اطهار (3.45)، و انعکاس مراسم مناسبت های مذهبی (3.41) به نحو مطلوبی عمل کرده است. پاسخگویان معتقدند که رسانه ملی در پخش برنامه های سوگواری (3.45) بهتر از پخش برنامه های مولودی و اعیاد مذهبی (3.11) عمل کرده است.
    کلیدواژگان: عملکرد رسانه ای، مذهب، رسانه ملی، روحانیون، محتوا
  • علیرضا محسنی تبریزی* صفحه 75
    مقاله حاضر با استعانت از نتایج حاصل از تحلیل محتوای کتب مبانی جامعه شناسی مورد تدریس در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی کشور تنظیم شده است. با استفاده از روش تحلیل محتوا در گام اول 20 اثر اعم از تالیف یا ترجمه شناسایی و انتخاب شدند و درگام بعد 5 منبع به عنوان رایج ترین و پراستفاده ترین منابع درسی برای تحلیل محتوا برگزیده شدند. کتب انتخاب شده براساس قواعد و ضوابط تحلیل محتوا ابتدا با بالغ بر 148 مقوله رمزگشایی شدند. سپس با توجه به مشابهت هایی که بین برخی مفاهیم، مضامین، موضوعات و معانی در کتب مذکور وجود داشت و با درنظر گرفتن اهداف تحقیق در 64 مقوله گردآوری و در مرحله بعد در 40 طبقه کلی تقسیم شدند. در نهایت با استفاده از پرسشنامه معکوس، اطلاعات و داده ها از منابع مربوطه شناسایی و ثبت شدند. نتایج حاصله از تحلیل محتوای کتب مورد مطالعه بر اساس مقولات چهل گانه تعیین شده، نشان می دهد که کاستی ها، محدودیت ها و نواقص عمده این کتب در مقایسه با کتب مبانی جامعه شناسی معتبر خارجی و سرفصل های مصوب در زمینه های زیر است:موضوع مطالعاتی جامعه شناسی نحله ها، پارادایم ها و مکاتب نظری جامعه شناسی مفاهیم اساسی و موضوعات و مباحث عمده جامعه شناسی روش شناسی و شیوه های شناخت در جامعه شناسی جامعه شناسی و ارتباط آن با سایر علوم وضعیت کنونی جامعه شناسی حوزه ها و گرایش های تخصصی جامعه شناسی جامعه شناسی در عمل و فواید آن فرصت ها، قوت ها، تهدید ها و چالش های رشته و نگاهی به آینده جامعه شناسی براساس نتایج حاصل می توان استدلال کرد که کتب مبانی مورد تدریس با وجود داشتن قابلیت ها و نقاط قوت نسبی، فاقد استانداردها و کیفیت و کمیت مورد انتظار هستند، و ضرورت بازنگری و تولید و خلق منابع جدید و متناسب با استانداردهای بین المللی و کتب معتبر خارجی و براساس ارزش های ملی، فرهنگی و بومی حس می شود.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوی، کتب مبانی جامعه شناسی، مفاهیم اساسی جامعه شناسی، روش شناسی جامعه شناسی، چالش های جامعه شناسی
  • سید کمال الدین موسوی*، فریده حدادی صفحه 110
    در این مقاله به دو پرسش زیر پاسخ خواهیم داد: 1- آیا بین سرمایه اجتماعی افراد در جهان واقعی و مجازی رابطه ای هست؟ و 2- اگر پاسخ بلی است، این رابطه بازتابی است و یا جبران کننده؟ توضیح آنکه موضوع سرمایه اجتماعی طی سال های اخیر حجم زیادی از پژوهشات را به خود اختصاص داده و ابعاد متفاوتی از آن توسط جامعه شناسان مطالعه شده است. از سوی دیگر، جهان مجازی به مثابه جهانی مبتنی بر کامپیوتر، میلیون ها نفر را با یکدیگر در ارتباط قرار داده و - در کنار جهان واقعی - در حال توسعه و شکوفایی است. امروزه، توجه محافل آکادمیک به کشف نسبت میان این دو جهان و پدیده های مرتبط با آنها جلب شده است. از آنجمله، برخی محققان بر این باورند که سرمایه اجتماعی افراد در دنیای واقعی و مجازی در پیوند با یکدیگر است و این پیوند گاهی مکمل و جبران کننده است وگاهی بازتابی و انعکاسی که پرسش های این مقاله نیز در این راستا طرح شده اند. برای پاسخ به دو پرسش بالا از نظریه های جامعه شناسانی چون باری ولمن، دیوید نود، جه له آتما، هوارد رینگولد استفاده کردیم و روش پیمایش اجتماعی را با گزینش جمعیت نمونه 384 نفری از جوانان در شهر اصفهان و به شیوه نمونه گیری دو مرحله ای تصادفی و طبقه ای متناسب بکار بردیم. جامعه مورد مطالعه از میان جوانان 15 تا 24 ساله مراجعه کننده به کافی نت های اصفهان انتخاب و در سال 1390 مورد مطالعه قرار گرفتند. برخی از یافته های این مطالعه به شرح زیر است: 1- سرمایه اجتماعی جوانان هم در جهان واقعی و هم مجازی پایین تر از حد متوسط است؛ 2- بین سرمایه اجتماعی جوانان در جهان مجازی و جهان واقعی ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد، هرچند این ارتباط چندان قوی نیست؛ 3- ارتباط مثبت و مستقیم بین سرمایه اجتماعی افراد در جهان واقعی و مجازی نشان دهنده نوعی رابطه انعکاسی و بازتابی بین جهان واقعی و مجازی است و نظریات رینگولد، نود و آتما را تایید می کند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، جهان مجازی، جهان واقعی، رابطه بازتابی و انعکاسی، رابطه مکمل و جبران کننده
  • داوود نعمتی انارکی، سعید فرامرزیانی*، حسن بسطامی صفحه 130
    این مقاله، به مطالعه مقایسه ای عملکرد سایت های خبری واحد مرکزی خبر، بی بی سی فارسی و صدای آمریکا پرداخته است و اخبار زنان را از بعد تکنیک های تبلیغی و اقناعی، که در سایت های مذکور در بازه زمانی سال 1388 استفاده شده، مورد تحلیل قرار می دهد. چارچوب نظری این تحقیق، از نظریه برجسته سازی برای مطالعه و تبیین چرایی شیوه های استفاده شده در نوع پوشش خبرهای مربوط به زنان در سایت های مذکور می پردازد. این مقاله با روش تحلیل محتوا به ارزیابی چگونگی برجسته سازی و پرداخت اخبار زنان در سایت واحد مرکزی خبر و بخش فارسی سایت های بی بی سی و صدای آمریکا می پردازد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تفاوت معنی داری بین سایت های مورد مطالعه در مورد نحوه استفاده از اقناع، رعایت عینیت در خبر و نوع دیدگاه فمینیستی وجود دارد. به لحاظ طرح مشکلات نیز یافته ها حاکی از تفاوت بین سایت ها از نظر پرداخت به مشکلات در خبرهای مربوط به بانوان است. سایت بی بی سی فارسی و صدای آمریکا بیشتر از واحد مرکزی به مشکلات سیاسی، مذهبی، اجتماعی و حقوقی توجه کرده اند و سعی در دامن زدن و پررنگ نشان دادن آن دارند.
    کلیدواژگان: سایت واحد مرکزی خبر، بی بی سی، صدای آمریکا، فمنیسم، اخبار زنان، اقناع
  • مقالات دانشجویی
  • فرشید دانش، راضیه زاهدی صفحه 151
    هدف از تدوین این مقاله، پرداختن به مفاهیم اساسی موجود برای درک مفهوم نبرد اطلاعاتی است. استفاده از اطلاعات در نبردها امری جدید نیست و به گذشته های دور باز می گردد. با این وجود نبرد اطلاعاتی اصطلاح جدیدی است که پدیده ی موج سوم و محصول فرعی انقلاب رایانه ای است. در این مقاله پس از ارائه مقدمه ای در مورد نبرد اطلاعاتی، تاریخچه نبرد در جهان و مفهوم و تعاریف نبرد اطلاعاتی تبیین و پس از آن به سطوح و راهکارهای مورد استفاده در نبرد اطلاعاتی اشاره می گردد. در انتها، پس از معرفی انواع ابزارهای مورد استفاده در این نوع نبرد، راهبردهای مقابله با آن ذکر می شود. نبرد اطلاعاتی محدود به کاربردهای سیاسی، نظامی و امنیتی نیست و در سطوح فردی و گروهی نیز شاهد وقوع آن هستیم؛ بنابراین آگاهی نسبت به این نوع از نبرد در سطح فردی، سازمانی و ملی می تواند امکان پیشگیری و مقابله با آن را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: نبرد اطلاعاتی، امنیت اطلاعات، اطلاعات، جنگ سایبری
|
  • Amir Masoud Amir Mazaheri*, Maryam Salimi Page 1
    The main purpose of this study is to identify factors and conditions affecting the development of modern communication tools and to study their future based on viewpoints of communication experts. It is focused on the relationship between social events and movements in 2010 and 2011 and development of communication technologies. There are six key questions about factors and conditions influencing the development of communication tools, their extent of importance in affecting the developments, the future of old communication tools, news gate-keeping, the future society and its features, and challenges and opportunities facing human beings. We tried to answer these questions by launching an internet-based survey, plus interviews, and library research. It analyzes the opinions of experts both at home and abroad. One of its findings is that special conditions and technological developments have had greater impact on the developments of communication tools and creation of movements in 2010 and 2011. It seems that developments in technology and communication tools will bring human beings into a new society, possibly called meta-networked, free, pure human-machine society, and virtual space. It is a society which is characterized by convergence of old and new communication tools, a fundamental change in the concept of news gate-keeping, increased participation of sender in information sharing and social changes, and development of virtual communication. With a positive view to this future, which can be called Third Media Age, we can say that prerequisites to this future include long-term planning, improvement in media knowledge and literacy, and synchronizing culture and law with technological developments.
    Keywords: communication tools, sender, orientation, audience, orientation, audiences participation in media, news gate, keeping
  • Hamed Hajiheydari, Amir Yazdian Page 30
    In this paper it is argued that improving media literacy competences is one of the most important tools to protect citizens and avoiding harmful effects of media contents. The paper uses critical media literacy theory – a theory which particularly is focused on critical aspect of media literacy- to add new findings in this field. Based on "Crash" movie, six MA students of mass communication were interviewed. Students were all studying at IRIB University. A questionnaire was designed based on the concepts of critical media literacy (non-transparency, rules and codes, audience decoding, content and message, motivation) and "Crash" movie. According to the findings, lack of cohesion and consistency in teaching critical competences, and as, a result, student's unbalanced critical competences while exposing to media content, are of importance and can be emphasized.
    Keywords: Media literacy, critical media literacy, non, transparency, rules, codes, audience decoding, content, message, motivation
  • Firouz Dindar, Shahnaz Hashemi, Davoud Mohammadi Page 74
    National medium (state television) has a very important position as a religious medium in the political sphere of Iran. Increasing influence of religion, promoting religious tenets, reproducing religious messages in new formats, providing grounds for expression of religious sentiments and experiences, and providing grounds for spiritual development of people are among main missions of the national medium which have been included in the model of the religious medium. The present research uses a survey to assess religious performance of the national medium by posing questions to 124 clerics as experts on religion. The main tool used here is a questionnaire which assesses religious content and performance of the national medium on the basis of defined variables. The results show that the clergy respondents consider improper make-up of actresses (4.37), depicting relations between boys and girls which defy religious norms (4.19), and inattention to negative impact of gossip and lying as the main flaws of the national medium’s programs. They also argued that the performance of the national medium has been satisfactory with regard to the airing of Quran recitation by famous reciters (3.74), Friday Prayers ceremonies (3.73), airing mourning programs for holy Imams (3.45), and broadcasting various religious ceremonies (3.41). Respondents also maintained that the national medium has been more successful in airing mourning ceremonies (3.45) compared to ceremonies held to mark birthday of Imams and religious festivities (3.11).
    Keywords: media performance, religion, national medium, clergy, content
  • Alireza Mohseni Tabrizi* Page 75
    The objective of this paper is to use the data collected from a content analysis of the domestic and foreign introductory sociology text books focuses so to describe the relative importance of the foreign texts vs. domestic texts in the context of Iranian academia. Methodologically speaking, I used content analysis as the method to study the introductory sociology text books as the units of analysis. Also, a simple random sampling was adopted as sampling technique in order to collect the necessary data for my analysis. In establishing the units of observation to be sampled from, 20 most commonly used introductory sociology texts (domestic and foreign) were selected. Once it become clear what the units of observation are, we numbered all the text books based on two categories of domestic and foreign books. Then, we selected a random sample of 5 domestic books and 5 foreign books. By assuming content analysis as essentially a coding operation, we coded both the manifest and content of the selected books through conceptualization and the creation of 40 code categories. Some of the findings indicate that nine main categories can be outlined from such a content analysis and from the coding process as follows: 1- subject matter of sociology, 2- paradigms and schools of thought in sociology, 3- methodology of sociology, 4- sociology and its relationship with other sciences, 5- current status of sociology, 6- domains and area of specialties in sociology, 7- sociological practice and strengths, 8- weaknesses, 9- opportunities and threats of the field. According to these categories, the results depict a relatively major deficiency of domestic introductory sociology texts in comparison with foreign texts. Accordingly and with regard to the relative importance of foreign texts to the domestic texts, research results suggest the necessity of revision and reconstruction of domestic introductory sociology text books.
    Keywords: content analysis, introductory sociology, basic concepts in sociology, sociological practice, SWOTS of the field
  • Seyed Kamaleddin Mousavi*, Farideh Haddadi Page 110
    This paper attempts to answer two questions: 1- is there a relationship between individuals’ social capital in the real and virtual worlds?; And, 2- if yes, what is the nature of such relationship? Is it of reflexive type or of that of complementary? In recent years a good bulk of research has turned its focus on the content of social capital and sociologists have investigated various dimensions of this issue. On the other hand, virtual world, has facilitated communication, and bloomed drastically. Some researchers believe that individuals’ social capital in real and virtual worlds are mutually related and such a relationship is at times complementary and at others is in odds with the other. In other words, there is a reflexive relationship and those individuals who enjoy a high social capital in their ordinary everyday lives regarding the volume of communicative network, the degree of social trust, support, etc., also enjoy the same and high level of social capital in their virtual network. This is as if their virtual world is reflexive of their real world. On the contrary, some believe that this relationship is a complementary one in the sense that those individuals who, for whatever reasons, enjoy a low social capital in their everyday lives, attempt to acquire a high social capital in their virtual world. This means the virtual world would compensate for and/or is complementary of their weaknesses and shortcomings in their real world. To answer the preceding questions, we have used the theories of sociologists such as those of Barry Wellman, David Nood, Jele Attema, and Howard Rheingold to create a theoretical framework that would better address our problematic. Also, we used a social survey using a sample of 384 individuals from Esfahan city selected through two stages sampling i.e. random and stratified sampling. The sample was selected from individuals of 15 to 24 years of age using net-caffes in Isfahan in 2011. Our findings indicate that: social capital of the participants in both real and virtual worlds is low (below the average); the extent of their social capital in real world and that of the virtual one are proportionally related; there is a direct and significant relationship between their social capital in the real world and that of the virtual one though this relationship is not robust; the direct and positive relationship between the individuals’ social capital in the real world and that of the virtual world is indicative of a type of reflexive relationship and therefore the findings support the theories of Rheingold and Attema.
    Keywords: social capital, virtual world, real world, reflexive relationship, complementary, compensatory relationship
  • Saeed Faramarziani*, Davood Nemati Anaraki, Hasan Bastami Page 130
    This research studies IRIB, BBC Persian and VOA functions and analyzes women news in these sites in 2009. Combining agenda setting and feminist theories, we attempt to study and explore main causes of using these techniques to cover different news. Content analysis is the method which has been used in this article to evaluate how I.R.I.B, BBC and VOA web sites highlight and process women news. The findings indicate that there is a meaningful difference among these news sites in using persuasion method, regarding news objectivity and feminist perspective. Also, findings indicate that there are significant differences in representing women problems. BBC and VOA sites more than I.R.I.B have noticed to political, religious, social and juridical difficulties and have attempted to exaggerate women's problems.
    Keywords: I.R.I.B News Agency, BBC Persian, VOA, women news, agenda setting, feminism