فهرست مطالب

مجله ایرانی اخلاق و تاریخ پزشکی
سال پنجم شماره 2 (فروردین 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین جباری بیرامی*، فریبا بخشیان، غلامرضا باطنی، محمدعلی محجل شجاع، فریدون عباس نژاد، مجید خلیلی صفحه 1
    در عصر تسلط خرافات و تعصبات بر علم پزشکی (قرون وسطی) و شیوع همه گیری های وحشتناک طاعون، آبله، سل و جذام در اروپا و رکود در علم طب، خردمندانی چون رازی و ابن سینا دوران طلایی تاریخ پزشکی را رقم زدند. اما حملات ویرانگر مغول به ایران بسیاری از نظام های اجتماعی را نابود کرد و در حوزه ی طب نیز جادوگری و خرافه پرستی را گسترش داد. در آن زمان، خواجه رشیدالدین همدانی، وزیر ایلخانی، تلاش بسیاری کرد تا از انحطاط طب ایرانی - اسلامی جلوگیری نماید. الگوی مدیریت سلامت وی در بیمارستان رشیدی با تئوری های این زمان برابری می کند و برای مدیران حوزه ی سلامت آموزه های مهمی دارد.
    این مطالعه با هدف معرفی موفقیت های فوق برای استفاده در نظام سلامت کشور انجام شده است. این مطالعه ی «تحلیلی - اسنادی» مستندات تاریخی تجربه ی موفق مدیریت سلامت در بیمارستان رشیدی را در چارچوب نگرش مدیریت نظام مند تجزیه و تحلیل می نماید. مستندات اجرا شده ی بیمارستان رشیدی در کارکردهای نظام سلامت (تولیت، تولید منابع، ارائه ی خدمات و تامین مالی) همراه با نوآوری هایی چون کار تیمی، تمام وقت بودن پزشکان، مطلوبیت نظام مالی، اقتصاد سلامت، تامین مالی پایدار، بیمه ی همگانی، مراقبت در منزل و جداسازی بیماران عفونی، همه با اصول و ارزش های حاکم بر ارائه ی خدمات و استراتژی های جاری اصلاحات نظام سلامت هم راستا بوده است و تا حدود زیادی با مستندات سازمان های جهانی و صاحب نظران اصلاحات در سه دهه ی اخیر هم خوانی دارد.
    تجربه ی مدیریت بیمارستان رشیدی که با ارزش های دینی و فرهنگی و یافته های علمی روز مطابقت دارد می تواند به عنوان الگوی عملی مورد استفاده ی مدیران سطوح عالی نظام سلامت کشور قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت نظام سلامت، بیمارستان ربع رشیدی تبریز، شیخ فضل الله همدانی
  • محدثه معینی فر* صفحه 9
    مقاله ی حاضر، به طور موردی، به دنبال بررسی دیدگاه های دو آیین دین مسیحیت یعنی ارتدوکس و پروتستان درباره ی موضوع شبیه سازی و بررسی دلایل هر یک از این گروه ها در ممنوعیت یا عدم ممنوعیت آن است. هر دو آیین، شبیه سازی اعم از مولد و درمانی، را ممنوع اعلام کرده و دلایلی نیز برای نظر خویش اقامه نموده اند. تنها فرقه ی لیبرال از آیین پروتستان است که شبیه سازی درمانی را جایز دانسته و در مورد شبیه سازی مولد هم نظر صریح و بی پرده ای را اعلام نکرده است. در یک جمع بندی کلی، باید اذعان نمود که هرچند نمی توان با استناد به تمامی این دلایل شبیه سازی مولد را ممنوع دانست، اما شبیه سازی درمانی با استناد به همان دلیل حفاظت از حق حیات ممنوع است و اتخاذ چنین استراتژی ای از دیدگاه این دو آیین، نشان دهنده ی انسجام درونی در آموزه های دین مسیحیت نسبت به هر دو نوع شبیه سازی است، زیرا هر دو گونه را ممنوع شمرده است.
    کلیدواژگان: شبیه سازی درمانی، شبیه سازی مولد، ارتدوکس، پروتستان
  • شیما بهنام منش*، رضا عمانی سامانی صفحه 22
    اساسا وقتی سخن از ارزش و جایگاه اخلاقی می شود، فرض بر این است که انسان عضو بی رقیب جامعه ی اخلاقی (moral community) محسوب شده و به تبع آن، بهره مند از پاره ای امتیازات و در عین حال ملزم به رعایت و انجام برخی امور نسبت به خود و هم نوع خود.
    از جمله مسایلی که به ویژه از سه دهه ی گذشته تا کنون در عرصه ی اخلاق بحث برانگیز بوده، این است که مرز و بوم جامعه ی اخلاقی در حال گسترش است. اگر زمانی نظرغالب این بود که انسان، تنها عضو مطلق این نهاد است، امروزه رشته های جدید اخلاق هم چون اخلاق حیوانات، سعی در رد این سنت دیر پا داشته و دیگر انسان و موضوعات مرتبط به او به تنهایی مطرح نبوده و حیوانات نیز به عنوان عضو جامعه ی اخلاقی حضور دارند.
    روش مطالعه به صورت تحلیلی و توصیفی (اسنادی کتابخانه ای) بوده است و سعی شده تا با مطالعه ی مقالات فلسفی گوناگون در زمینه ی اخلاق حیوانات و بررسی کدهای رفتاری مختص اخلاق حیوانات، بتوان آشکار نمود که جایگاه حیوانات در عرصه ی اخلاق در کجا قرار داشته و بر اساس چه ملاکی می توان آن ها را مشمول ملاحظات اخلاقی به حساب آورد.
    از آن جا که حیوانات ذی ادراک شناخته شده اند و قابلیت درک تجارب مثبت و منفی را دارند، امروزه به عنوان ساکنان سرزمین اخلاق به رسمیت شناخته شده اند و انسان نسبت به کیفیت و دامنه ی رفتار خویش در برابر آنان مسوول است.
    کلیدواژگان: انسان محور، دارای ادراک، رفاه حیوانات، حقوق حیوانات
  • محسن بهرامی*، احد فرامرز قراملکی صفحه 29
    در این مقاله، به بیان معانی متمایز «تعارض اخلاقی» (moral conflict) و «دوراهه ی اخلاقی» ((moral dilemma در دو سطح تشخیص و عمل به تکالیف اخلاقی توجه شده و به برخی موارد کاربرد تعارض در روان شناسی (تعارض انگیزه ها و اهداف) و جامعه شناسی (تعارض نقش ها و هنجار ها) اشاره شده است. هم چنین، مفاهیم و قیود به کار رفته در دو راهه ی اخلاقی، به ویژه مفهوم «باید» و مفهوم «خلاف گریزناپذیر» مورد تحلیل منطقی قرار گرفته است. اگر در تعریف تعارض اخلاقی، مفهوم «باید» به «موجه بودن» و تکالیف به دلایل و ارزش های سنجش پذیر و قابل قیاس تحویل شوند، بسیاری از تعارضات ظاهری قابل حل می شود و تنها در صورتی که ارزش های مندرج در تکالیف را سنجش ناپذیر و غیرقابل قیاس بدانیم تخلف اخلاقی گریز ناپذیر خواهد بود. در این تحقیق روشن می شود که چرا و چگونه حامیان امکان تحقق تعارض اخلاقی، تحت تاثیر استدلال های منطق تکلیف و انتقاد های منکرین واقعی بودن آن، به منظور تامین ویژگی های لازم برای یک تعارض واقعی، به ویژه قید خلاف گریز ناپذیر، تعاریف متنوعی از تعارض اخلاقی ارائه نموده اند: تعریف طبیعی تعارض اخلاقی نشانگر وضعیتی است که در آن عامل خود را در برابر دو تکلیف اخلاقی می بیند در حالی که نمی تواند یکی را به خوبی دیگری انجام دهد؛ در تعریف فصلی، عامل مکلف به انجام یکی از دو کار است. در تعریف دو وجهی (مرکب از باید ها و نباید ها) عامل از جهتی باید کاری را انجام دهد و از جهت دیگر نباید همان کار را انجام دهد و در تعریف ناظر به منع، عامل نباید مرتکب هیچ یک از دو کار شود در حالی که گریزی از انجام یکی ندارد.
    کلیدواژگان: تعارض، دوراهه، خلاف گریزناپذیر
  • عبدالحسن کاظمی*، مصطفی کاظمی، محمود عباسی، مهرزاد کیانی، نجات فیض اللهی، صدیار عطالو، محمود مسعودی نیا صفحه 41
    در متون دینی و در همه ی فرهنگ ها، پایان زندگی با سختی های ناشناخته و اضطراب توصیف شده است. مرگ مرحله ی انتقالی تجربه نشده ای است که انسان پیوندهای خود را با جهان مانوس خود می گسلد و در عالمی اسرارآمیز گام می گذارد که در فرهنگ اسلامی برای گذر از این مرحله توصیه هایی وجود دارد.
    در حوزه ی اخلاق پزشکی در مورد بیماران مشرف به موت و احساس درماندگی آنان مباحث عدیده ای وجود دارد و مراقبت های پایان حیات، تسکین درد، مدیریت محیط و لحظات احتضار بیمار، مرگ در آرامش، تسکین آلام اطرافیان بیمار مشرف به موت و... در عرصه ی اخلاق پزشکی نه تنها توصیه می گردد؛ بلکه حتی قسمتی از حقوق بیمار و وظایف کادر پزشکی است.
    مفهوم مراقبت های پایان حیات، افزایش کیفیت زندگی بیمار مشرف به موت است، ولی پروتکل های کنترل و تسکین درد، برنامه های بالینی و کیفیت مراقبت استاندارد در همه ی جوامع یکسان نیستند. اجرای این پروتکل ها مفهوم توجه به تمامیت جسمانی و هویتی بیمار و جایگزینی فرهنگ بیمار محوری به جای فرهنگ بیماری محوری مرسوم را در خود دارد.
    داغدیدگی اطرافیان بیمار پس از مرگ وی با سوگ و سوگواری در سه مرحله ی اجتناب، مواجهه و سازگاری ظاهر می شود. سوگواری نحوه ی ابراز افکار و احساسات داغدیدگان است و مدیریت عالمانه ی سوگ از بروز ناهنجاری ها و احیانا آسیب های اجتماعی ناشی از فقدان بیمار فوت شده جلوگیری می نماید و هدف این نوشتار نیز بررسی بعضی از ابعاد این موضوع با رویکرد به اخلاق پزشکی است.
    کلیدواژگان: بیمار مشرف به موت، احتضار، مراقبت های پایان حیات
  • مقاله پژوهشی
  • علی بیکمرادی، سمیه ربیعی، مهناز خطیبان، محمدعلی چراغی* صفحه 53
    توجه به مسائل اخلاقی و موضوعات حقوقی در حرفه ی پرستاری با پیشرفت های فزاینده در فناوری، تجهیزات پزشکی، افزایش هزینه ها و جمعیت سالمندی اهمیت بسیاری یافته است. مطالعه ی حاضر با هدف بررسی شدت دیسترس اخلاقی در پرستاران بخش مراقبت های ویژه در مراکز درمانی و آموزشی شهر همدان طراحی و اجرا گردیده است.
    مطالعه ای توصیفی- مقطعی با استفاده از پرسشنامه ی استاندارد کورلی و تعدیل شده بر اساس شرایط فرهنگی و اجتماعی کشور اجرا گردید. این پرسشنامه ویژگی های فردی، رعایت کد های اخلاقی، آشنایی با منشور حقوق بیمار و شدت دیسترس اخلاقی را مورد سنجش قرار می داد.
    رعایت کد های اخلاقی در پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه در ابعاد مسوولیت پذیری (95/1درصد)، پاسخگویی (95/1 درصد)، حمایت از بیمار (77/3 درصد)، حفظ اسرار بیمار (83/4 درصد) و صداقت در بیان حقیقت به بیماران (78/5 درصد) بوده است. این پرستاران منشور حقوق بیمار را 2/86 بار با انحراف معیار 2/47 بار مطالعه و تنها 50/3 درصد در مورد اخلاق حرفه ای آموزش دیده بودند. شدت دیسترس اخلاقی در آنان (با میانگین نمره 46/61 ± 99/34) در سطح متوسط ارزیابی گردید.
    دیسترس اخلاقی به میزان متوسط برای پرستاران بخش مراقبت های ویژه زیاد بوده و بر روی عملکرد حرفه ای آنان تاثیر بسیار منفی می گذارد. افراد مورد بررسی به طور یکسانی شدت دیسترس اخلاقی را تجربه کرده و مشخصات فردی تاثیری بر شدت دیسترس اخلاقی نداشت. در مورد اثرات دیسترس اخلاقی و علل و عوامل موثر بر آن به بررسی های بیش تری نیاز است.
    کلیدواژگان: دیسترس اخلاقی، پرستاران، بخش مراقبت های ویژه، کدهای اخلاقی
  • مرتضی خاقانی زاده*، حسن ملکی، محمود عباسی، عباس عباس پور، مهدی مصری صفحه 64
    اخلاق پزشکی دانشی میان رشته ای است و طی 30 سال اخیر رشد فزاینده ای داشته است و امروزه به عنوان جزئی از برنامه های درسی دانشجویان در بسیاری از دانشکده های پزشکی به شمار می رود. در ایران هرچند بهبود کیفیت آموزش پزشکی عمومی، مورد عنایت قرار گرفته است، در زمینه ی آموزش اخلاق پزشکی هنوز اصلاحات موثری صورت نگرفته است. به منظور شناخت عمیق تر و واقعی تر مشکلات و چالش های برنامه ی درسی اخلاق پزشکی، با اساتید اخلاق پزشکی مصاحبه شد و تجارب آنان در این زمینه تبیین گردید. این مطالعه یک پژوهش کیفی است که داده های آن از طریق مصاحبه ی نیمه ساختارمند با 14 نفر از اساتید اخلاق پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی تهران در سال 1389جمع آوری و با رویکرد تحلیل محتوای Mayring، تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج این تحقیق بیانگر ضعف ها و چالش هایی در برنامه ی درسی اخلاق پزشکی است که تحت عنوان 5 درون مایه معرفی گردید: جامعیت اهداف، سازماندهی تلفیقی، تناسب محتوا، روش تدریس فعال، و نظام جامع ارزشیابی. ضعف ها و چالش های موجود در برنامه ی درسی اخلاق پزشکی می تواند یک مانع مهم در ارتقا و رشد اخلاقی دانشجویان محسوب شود که با ارائه ی راهکارها و مدل های مناسب و جدید می توان به توسعه ی برنامه ی درسی اخلاق پزشکی و آموزش آن کمک کرد.
    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، برنامه ی درسی، اخلاق پزشکی
  • دیدگاه
|
  • Hossein Jabbari Beirami*, Fariba Bakhshiyan, Gholamreza Bateni, Mohammad Ali Mohjal Shojaae, Faridoon Abbasnejad, Majid Khalili Page 1
    In the middle age (500–1500), while European countries were struggling with frightening epidemics such as plague, smallpox, tuberculoses, leprosy, and their medical treatments were based on superstitions and fanaticism, scientists such as Avicenna and Rhazes laid the foundation of the golden period in medicine.In the late periods of golden centuries, during the Mogul invasion of Iran, Rashidaddin Fazlollah Hamadani devoted a great deal of effort to preserve the knowledge by foundation of the knowledge city of Rabé Rashidi andDaralshafa (Medical and Health Service College) in Tabriz. Rashidaddin established a successful health management system which was accordance with the current modern health management systems. The objective of this review is to present a clear perspective of a successful Iranian Islamic model of health delivery system 700 years ago.The review was conducted in the form of descriptive bases of original documents with a systemic approach.Findings show a successful management experience in health system in terms of stewardship, resource allocation, provision of health services and financing which appears to be in accordance with the World Health Organization (WHO) declaration in 2000.Promotion of team working, employment of fulltime and part-time physicians, implementation of a fair and functional economic structure, health economic, sustainable financial mechanisms, public insurance, home care provision, and isolation of communicable diseases in hospitals can be considered as examples of a successful Iranian Islamic health management system.It can be concluded that as Iranian health management system is faced with many different challenges, gleaning lessons from successful national historical experiences can play a key role in the establishment of a competent system based on our Islamic and national values and in accordance with modern scientific achievements.
    Keywords: Rashidaddin Fazlollah Hamadani, health system management, Rashidi Hospital
  • Mohaddeseh Moeinifar* Page 9
    In this paper, the author aims to study orthodox and protestant points of views on human cloning and investigate on their arguments for and against it. Both ideologies have abolished both reproductive and therapeutic cloning and put forward an argument against them. The only liberal view which allows therapeutic cloning, but refrains from explicitly commenting on reproductive cloning, is a cult of protestant religion. It can be concluded that although reproductive human cloning cant be prohibited by account of their reasons, therapeutic cloning can be forbade by the reason of protecting the life right. This perspective shows that there is a fundamental consistency in Christianity's teaching about both kinds of cloning, because this religion prohibited all sorts of it.
    Keywords: code therapeutic cloning, reproductive human cloning, orthodox, protestant
  • Shima Behnammanesh*, Reza Omani Samani Page 22
    Generally, when moral values and ethical principles are concerned, human beings are considered as the sole subject of these fields. It is then concluded that the only living creatures with some privileges and obligation towards their own bodies and also, towards their other human counterparts are humans. An emerging issue, particularly in the past recent three decades, has been the expansion of the ethical community to be inclusive of other living creatures, namely animals. Novel branches of science such as animal ethic are increasingly challenging the traditional view of ethics and aim to include animals in ethical community.In this article, a descriptive study and systematic review of literate was carried out on different aspects of animal ethics and the specific codes applicable to animals was studied in order to shed some light on the animal ethics and on what basis they are subjects to ethical considerations. As animals are proven to have the ability of perception and demonstrated to be able to feel and differentiate good and bad experiences, they are considered as being the subject of ethical considerations. Therefore, human beings should be responsible for their behavior towards animals in different aspects.
    Keywords: anthropocentrism, sentient, animal welfare, animal right
  • Mohsen Bahrami *, Ahad Faramarz Gharamaleki Page 29
    In this paper, different definitions of moral conflict and moral dilemma at two levels of recognition and observing moral duties are taken into consideration and some instances of usage of conflict in physiology (conflict of stimulant and goals) and sociology(conflict of roles and norms)are mentioned. Also concepts and constraints used in the moral dilemma, especially the concept of "ought to" and the concept of "Inescapable of wrongdoing" are surveyed in a logical analysis. If in definition of moral dilemma, the concept of “ought to” and “duties” being transformable to “commensurable reasons” and their justificatory values, many of apparent moral dilemmas will be solvable and only if the values contained in the duties, being incommensurable and non-infringement, moral wrongdoing will be inevitable. In this research, it will become clear that why and how proponents of the possibility of moral dilemmas under pressure of logical argument against the possibility of moral dilemmas and criticisms of opponents, in order to provide the necessary features for a genuine dilemma have suggested variety and supplementary definitions of moral dilemmas such as: natural, disjunctive, two shape and prohibition definitions. Natural definition of moral dilemma represents a situation in which the agent sees himself as both a moral duty, while he cant do it well. In disjunctive definition; agent is required to perform either task. In two shape definition (consisting of the "ought to" and "ought not to"), on the one hand the agent ought to do and on the other hand ought not to do the same. In prohibition definition, the agent should not perform any of the two while he has no choice but to do one.
    Keywords: moral dilemma, moral conflict, ethics
  • Abd, Ol, Hassan Kazemi *, Mostafa Kazemi, Mahmood Abbasi, Mehrzad Kiyani, Nejat Feyzollahi, Sadyar Ataloo, Mahmmood Massodiniya Page 41
    End stage patient control and autonomy are core principles in human bio-medical ethics and key components of end-of-life (EOL) care. Albeit, according to modern medical ethics principles the centrality of the patient as decision maker may not be relevant to culturally diverse groups of end stage people. The purpose of this article is to present results of a literature review of end stage patient control and their family position within the context of end of life support. The review revealed that the interaction between medical control and ethical values in end of life support is multifaceted and unpredictable. According to the recommendations of American College of Physicians/American Society of Internal Medicine End-of-Life Consensus Panel and some other world class medical and ethical societies, culturally effective end of life support includes the following essential elements;•acceptance of and respect for cultural differences among all end stage patients •willingness to negotiate and compromise when world views differ •understanding of one's own values and biases •contact and communication skills that enhance empathy •information of the cultural practices of patient groups should be seen on a regular basis; and •attention that all patients are individuals and may not share the same views as others within their own ethnic groupAccording to the above description, applicants identified five domains of quality end of life support:1.receiving adequate pain control; 2.avoiding inappropriate prolongation of the dying process; 3.achieving a sense of control; 4.relieving burden on loved ones; and 5.strengthening relationships We emphasize that, despite above mentioned points and advices maintaining a sense of control is an essential element in the end of life support for some individuals, further study of the interplay between ethnicity, desire for control, and achieving a good death is needed.
    Keywords: end of life support, medical ethics, end stage patients
  • Ali Beikmoradi, Somayyeh Rabiee, Mahnaz Khatiban, Mohammad Ali Cheraghi* Page 53
    In spite of increasing advances in technology, medical equipments, costs, geriatric population, consideration to ethical and legal issues has increased in nursing profession. This study aimed to explore ethical codes and consideration of ethical issues and severity of ethical distress experienced by nurses at intensive care units.A cross-sectional survey using questionnaire was conducted by a census of nurses in intensive care units in educational and treatment centers of Hamadan.Nurses value most the ethical codes related to responsibility (95.1%), accountability (95.1%), patient support (77.3%), secret keeping (83.4%), and honesty (78.5%). They studied patient rights statement 2.47 times with standard deviation of 2.86. Only 50.3 percent of nurses had education about professional ethics. Nurses had mean of mark in severity of ethical distress 99.34 ±46.61.Severity of ethical distress was moderate in nurses. There was not significant relationship between demographic data and severity of ethical distress. There are more needs to assess for effects and effective factors on ethical distress in intensive care units nurses.
    Keywords: ethical distress, nurses, intensive care unit, ethical codes
  • Morteza Khaghanizadeh*, Hassan Maleki, Mahmood Abbasi, Abbas Abbaspoor, Mehdi Mesri Page 64
    Medical ethics is an interdisciplinary knowledge which increasingly developed during the last 30 years, and nowadays it becomes a part of medical student’s curriculum. Although, the quality of medical education has improved in Iran, but medical ethics teaching has not accomplished effective alteration yet. For deeper and more actual recognition of the challenges of medical ethics curriculum, we interviewed medical ethics instructors in a qualitative study. The data was collected by semi-structured interview with fourteen medical ethics instructors of Tehran University of Medical Sciences in 1389 and analyzed by Mairing content analyzing approach. Results of this study shows weaknesses and challenges in medical ethics curriculum which presented under five themes: comprehensiveness of goals, composing organization, proportion of content, active teaching method, and comprehensive system of evaluation. According to this the existing weaknesses and challenges of medical ethics curriculum can be considered as important obstacles in moral development of students. Considering those challenges, can develop medical ethics curriculum and introduce new models for medical ethics teaching.
    Keywords: medical education, curriculum, medical ethics