فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله اصیل
  • احسانه طاهری، محمود جلالی، احمد ساعدی، ابوالقاسم جزایری، عباس رحیمی، سید محمد هاشمی صفحه 1
  • مرضیه جوادی، سعید کریمی، احمدرضا رئیسی، مریم یعقوبی، مریم کدخدایی صفحه 11
    زمینه وهدف
    پاسخگویی مقوله ای است که برای سیاستگذاران و مدیران سلامت بسیار با اهمیت است. پاسخگویی یعنی اینکه سیستم سلامت چگونه به انتظارات قانونی بیماران در جنبه های غیربالینی مراقبتها پاسخ می دهد. از سوی دیگر در سازمانها، عدالت سازمانی، عملکرد مناسب پرسنل را به رفتار عادلانه با آنها منوط می نماید عدالت سازمانی می گوید باید چه شیوه هایی با کارکنان رفتار شود تا احساس کنند که به صورت عادلانه ای با آنها رفتار شده است. در این مطالعه پاسخگویی بیمارستانها از دیدگاه بیماران و پرستاران بررسی و رابطه این متغیر با عدالت سازمانی از دیدگاه پرستاران شاغل در بیمارستان ها مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش کار
    این مطالعه یک بررسی توصیفی تحلیلی است که با هدف بررسی پاسخگویی و عدالت سازمانی در 8 بیمارستان اصفهان (4دولتی و 4خصوصی) انجام گردید. جامعه مطالعاتی را بیماران و پرستاران تشکیل می دادند تعداد نمونه 320 نفر (160 بیمار و160 پرستار) بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از هر بیمارستان انتخاب شدند. ابزار مطالعه دو پرسشنامه بود. پرسشنامه عدالت از بیوکر و پرسشنامه پاسخگویی WHO که بر اساس شرایط بیمارستانها تعدیل شد و روایی و پایایی آن اندازه گیری شد. پرسشنامه عدالت را پرستاران و پرسشنامه پاسخگویی را بیماران و پرستاران تکمیل نمودند. داده ها با استفاده ازنرم افزار SPSS تحلیل گردید.
    نتایج
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که در مقیاس کلی نمره عدالت سازمانی از دیدگاه پرستاران در بیمارستانهای مورد مطالعه در حد77/0± 9/1 (از حداکثر نمره 4)می باشد. میانگین نمره پاسخگویی بیمارستانها از دیدگاه پرستاران 54/0± 32/2 و از دیدگاه بیماران 58/0± 48/2 بود. بین نطرات آنها در مورد میزان پاسخگویی تفاوت معناداری وجود نداشت. از دیدگاه پرستاران بین عدالت سازمانی و پاسخگویی به صورت مستقیم و معناداری ارتباط وجود داشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد متغیرهای مورد بررسی در بیمارستانهای مورد مطالعه در سطح متوسط ارزیابی گردیده اند و تفاوت معناداری بین بیمارستانهای مختلف وجود ندارد. اما میزان پاسخگویی بیمارستانهای خصوصی بیشتر از بیمارستانهای دولتی بود. این واقعیت لزوم توجه بیشتر مسئولین را به اهمیت سرمایه های انسانی بخش سلامت و توجه به انگیزاننده ها و مکانیزم هایی برای پاسخگویی بهتر و ارائه خدمات با کیفیت تربه ویژه در بخش دولتی می طلبد.
    کلیدواژگان: بیمار، بیمارستان، پاسخگویی، عدالت سازمانی
  • آذر طل، غلامرضا شریفی راد، احمدعلی اسلامی، فاطمه الحانی، محمدرضا مهاجری تهرانی، داوود شجاعی زاده صفحه 21
    زمینه و هدف
    بیماران دیابتی با توجه به ماهیت مزمن بیماری خود، نیازمند توجه مداوم با اتخاذ رفتارهای خودمدیریتی و خود مراقبتی می باشند. در این میان توجه به منحصر به فرد بودن هر بیمار و طرح مراقبتی او در بستر جامعه ضروری است. یکی از ابزارهای مفید در راستای حمایت همه جانبه از بیماران دیابتی نوع 2، ارتقاء رفتارهای خودمدیریتی آنهاست. این پژوهش با هدف تعیین میزان اتخاذ رفتارهای خودمدیریتی و عوامل موثر بر آن در بیماران دیابتی نوع 2 انجام یافته است.
    روش کار
    این پژوهش یک مطالعه مقطعی است که در سال 1390در بازه زمانی 6 ماهه انجام یافته است. جامعه مورد مطالعه بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به یکی از مراکز دیابت شهر اصفهان، حجم نمونه350 نفر و نمونه گیری به روش مستمر(متوالی) بوده است. میزان اتخاذ رفتارهای خودمدیریتی بیماران با استفاده از ابزار استاندارد خودمدیریتی بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت اندازه گیری گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 5/11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    350 بیمار دیابتی نوع 2 در این مطالعه شرکت نمودند. میزان پاسخ دهی 88 درصد بود (398/350). سن اکثریت شرکت کنندگان در مطالعه بین60-50 سال بود (42/8±52/55) و 3/54 درصد آنها مطابق با معیار سازمان جهانی بهداشت در محدوده مرزی کنترل متابولیک قرار داشتند (30/1±72/7). حیطه های خود نظام یافتگی(36/6±6/33) و تبعیت از رژیم پیشنهادی درمانی(9/2±46/11) به ترتیب بیشترین و کمترین میانگین نمره را به خود اختصاص دادند. امتیاز کلی خودمدیریتی در سه سطح مناسب، متوسط و نامناسب با عوامل دموگرافیک مانند جنس، سن، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و خصوصیات مرتبط با سلامت و بیماری مانند سابقه بیماری دیابت، مدت زمان ابتلا به دیابت، وجود بیماری های همراه، عوارض دیابت، وضعیت سلامتی عمومی، نوع درمان، درآمد خانواده و HbA1C مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های مطالعه نشان داد که تمامی عوامل یاد شده فوق به جز سابقه بیماری با اتخاذ رفتارهای خودمدیریتی ارتباط معنی داری داشتند(001/0p<). مضاف بر این، هر بعد از این ابزار استاندارد با بیشتر متغیرهای فردی و عوامل مرتبط با بیماری ارتباط معنی دار داشتند(001/0p<).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد بتوان با اجرای مداخلات توانمندسازی مبتنی بر رفتارهای خودمدیریتی در سطوح فردی و اجتماعی در بیماری های مزمن، در ارتقاء سلامت فردی و اجتماعی گامهای مثبتی در راستای اعتلاء سلامت جامعه برداشته شود.
    کلیدواژگان: خودمدیریتی، 2دیابت نوع، آموزش سلامت، مداخله مبتنی بر نظریه و الگو
  • ناریا ابوالقاسمی، عفت سادات مرقاتی خویی صفحه 33
    زمینه وهدف
    متغیرهای جمعیت شناختی، فیزیکی، اجتماعی و روانی پدیده شیردهی و مداومت تغذیه با شیر مادر را پیچیده می سازد. با وجود گستردگی برنامه های آموزشی و ترویج تغذیه با شیر مادر، هنوز این سوال که چرا برنامه ها پیشرفت چشمگیری نداشته بی جواب مانده است. شیردهی پدیده ای در آمیخته با فرهنگ و بستر نظریه های بومی است بنابراین شناسایی عوامل موثر آن از دیدگاه عوامل کلیدی می تواند در پاسخ به سوالات سیستم بهداشتی ضروری باشد.
    روش کار
    در این مطالعه کیفی با استفاده از مصاحبه گروهی داده ها از 35 نفر از پرسنل بهداشت و درمان در طول مدت 4 روز به کمک یک راهنمای مصاحبه با سری سوالات باز جمع آوری شد. نمونه ها به روش هدفمند از پرسنل بهداشتی درمانی شرکت کننده در کارگاه ترویج تغذیه با شیر مادر انتخاب شدند.
    نتایج
    تعیین کننده های ترویج تغذیه با شیر مادر در دو حیطه اصلی: 1- ادراکات مردمی از پدیده شیردهی2- روش های ترویج، دسته بندی شد. مفاهیم اصلی که ساختار این دو حیطه و چگونگی ارتباط آن ها را توصیف می کنند عبارتند از: ادراکات مردمی که با اعتقادات، دموگرافی، پایه های نظری بومی و متغیرهای اجتماعی توصیف شد و روش های ترویج که با عملکرد در بستر فرهنگی- اجتماعی، سیاست ها، تعاملات و مهارت ها توصیف شد.
    نتیجه گیری
    از دیدگاه شرکت کنندگان ادراکات مردمی به علت ساختار مبتنی بر کج فهمی ها می تواند یکی از مهم ترین تعیین کننده ها در موفقیت یا شکست ترویج شیر مادر باشد. یافته های این مطالعه تایید می کند که ادراکات مردمی عمیقا تحت تاثیر دموگرافی، نظریه های بومی و متغیرهای اجتماعی است. این یافته ها در حیطه روش های ترویج، موانع تاثیرگذار در ترویج شیر مادر را در بستر فرهنگی اجتماعی توصیف می کند. این بستر بر روی اعتقادات، باورها و نظریه های بومی ساخته شده است. شرکت کنندگان عوامل کمک کننده در این بستر برای ترویج یا منع شیردهی را تعیین کردند، این تعیین کننده ها بر اثرات سیاست گذاری در حوزه شیردهی، عملکرد کارکنان بهداشتی مبتنی بر مهارت های آن ها در ترویج و برقراری ارتباط صحیح و موثر با مادران تاکید دارد. یافته های ما باورهای غلط، بیماری های مادر و کودک، سزارین، شاغل بودن مادر را از عوامل بازدارنده ترویج تغذیه با شیر مادر در جامعه دانسته و پزشکان اطفال و متخصصین زنان، کارکنان بهداشت و درمان را از عوامل کلیدی تاثیرگذار بر این بستر می داند. در جهت دیگر مطالعات، یافته های این مطالعه پیشنهاد می کند که امر شیردهی و مداومت در تغذیه با شیر مادر پدیده ای مبتنی بر تنوع فرهنگ ها و ساختار اجتماعی است که علاوه بر اجرای برنامه های ارتقا شیردهی نیاز به استخراج متغیرها و تعیین کننده های بومی دارد.
    کلیدواژگان: پرسنل بهداشتی، درمانی، تغذیه با شیر مادر، مطالعه کیفی
  • علیرضا چوبینه، احمد سلطان زاده، سید حمیدرضا طباطبایی، مهدی جهانگیری صفحه 43
    زمینه و هدف
    کار در نظام نوبتکاری می تواند اثرات نامطلوب مهمی مانند مشکلات بهداشتی بر زندگی انسان تحمیل نماید. مطالعه حاضر با هدف تعیین شیوع مشکلات بهداشتی و همچنین ریسک فاکتورهای ایجاد کننده این اختلالات در کارگران شاغل در صنایع پتروشیمی انجام شده است.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی در 21 شرکت پتروشیمی وابسته به شرکت ملی صنایع پتروشیمی انجام گرفت. در این مطالعه 3580 کارگر (8/55 درصد روزکار و 2/44 درصد نوبتکار) شرکت نمودند. ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه پرسشنامه بوده که سئوالاتی در زمینه ویژگی های دموگرافیک، نظام نوبت کاری و مشکلات بهداشتی در آن گنجانده شده بود. تجزیه و تحلیل داده ها و مدل سازی های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS (نسخه 5/11) انجام گرفته است.
    نتایج
    میانگین سن گروه روزکار و نوبتکار به ترتیب 19/8±56/34 و 73/7±15/33 سال و میانگین سابقه شغلی آنان به ترتیب 22/7±87/8 و 02/7±22/8 سال بدست آمد. نتایج مطالعه نشان داد که شیوع مشکلات بهداشتی در بین نوبتکاران بیش از روزکاران می باشد. آنالیزهای چند متغیره رگرسیون نشان داد که علاوه بر کار در نظام نوبتکاری، متغیرهای دیگری مانند طولانی بودن ساعات کار، وضعیت استخدام، سن و سابقه کار، تحصیلات و نوع شغل نیز در ایجاد مشکلات بهداشتی نقش دارند.
    نتیجه گیری
    اگر چه کار در نظام نوبتی ریسک فاکتور اصلی مرتبط با مشکلات بهداشتی گزارش شده می باشد، اما ریسک فاکتورهای دیگری مانند ویژگی های دموگرافیک و برخی متغیرهای شغلی نیز در این امر دخیل می باشند.
    کلیدواژگان: نوبتکاری، مشکلات بهداشتی، صنایع پتروشیمی، ریسک فاکتور
  • طاهره پاشایی، عباس رحیمی، آسو اردلان، فرشته مجلسی * صفحه 57
    زمینه و هدف

    ختنه زنان شامل همه روش های برداشت جزئی یا کلی از بخش خارجی دستگاه تناسلی زنان بدون دلایل خاص پزشکی می باشد سازمان جهانی بهداشت برآورد کرده است که حدود 100 تا 140 میلیون زن و دختر با عوارض ناشی از آن زندگی میکنند. ختنه توسط زنان سنتی انجام می شود و سنت و فشار اجتماعی از مهمترین انگیزه ها برای انجام عمل ختنه می باشد. این عمل نه تنها ارزشی برای سلامت ندارد بلکه دارای عوارض کوتاه مدت و بلندمدت بر زنان می باشد. هدف این مطالعه تعیین شیوع ختنه و عوامل موثربر آن در زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی روانسر بود.

    روش کار

    این مطالعه به روش مقطعی(توصیفی -تحلیلی) است 348 زن مراجعه کننده به 5 مرکز بهداشتی شهرستان روانسر وارد مطالعه شدند. از پرسشنامه ساختار یافته برای تعیین شیوع و فاکتورهای موثر بر انجام ختنه استفاده شد و بعد از جمع آوری داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS 16 تجزیه و تحلیل گردید.

    نتایج

    میزان شیوع ختنه در میان زنان بررسی شده، 7/55 درصد بود. میانگین سنی ختنه2/9 با انحراف معیار 2/14سال بود که شیوع ختنه با افزایش سن افزایش می یافت. تقربیا همه شرکت کنندگان توسط ماماهای محلی مورد ختنه قرار گرفته اند. همچنین2/96 درصد مادران و 6/87 درصد خواهران این زنان نیز ختنه شده بودند. میزان ختنه با تحصیلات زن(001/0p<) و تحصیلات مادر)006p= /) و سن (001/0p<) و سطح آگاهی و نگرش زنان نسبت به ختنه(001/0p<) ارتباط معنی دار نشان داد.

    نتیجه گیری

    ختنه در میان زنان شهرستان روانسر شیوع دارد و برای حذف آن نیاز به مشارکت رهبران مذهبی و متولیان امر سلامت و همچنین افزایش آگاهی های مردم در خصوص ختنه و عوارض ناشی از آن می باشد. تحقیقات نشان داده است که اگر جوامعی که در ان ختنه انجام می شود خودشان تصمیم به ممنوعیت آن بگیرند این عمل به سرعت حذف می شود.

    کلیدواژگان: ختنه زنان، رسم، آگاهی، نگرش
  • محمدحسن افتخاری، نیاز محمدزاده هنرور، عبدالرضا رجایی فرد، علی اکبر اوجی صفحه 69
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش استرس اکسیداتیودر پاتوژنز دیابت و اهمیت آنتی اکسیدان ها در رویکرد درمانی و جلوگیری از گسترش عوارض این بیماری و در نظر گرفتن خواص آنتی دیابتیک ایزوفلاون های سویا در این مطالعه اثرجنیستئین، به عنوان یکی از ایزوفلاون موجود در سویا بر سطح گلوکز، پروفایل لیپدی و فعالیت آنزیم پاراکسناز در موشهای دیابتی مورد بررسی قرار گرفت.
    روش کار
    36 موش صحرایی نر نژاد Sprague-Dawley به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم و با تزریق وریدی یک دوز 60 میلی گرمی استرپتوزوتوسین به ازاء هر کیلو گرم وزن بدن که در 05/0 مول به ازاء هر لیتر بافر سیترات حل شده بود در دو گروه از موشها دیابت القاء گردید و سطح گلوکز بالای 250 میلی گرم به ازاء دسی لیتر معیار دیابت در نظر گرفته شد. تغذیه موشها در طی 3 هفته مطالعه از غذای استاندارد پایه انجام شد که تنها در یک گروه از موشهای دیابتیک ایزوفلاون جنیستئین با درجه خلوص 95 درصد در میزان 600 میلی گرم به هر کیلو گرم غذا اضافه گردید. به منظور تعیین مقدار قند خون، شاخص های لیپیدی و فعالیت آنزیم پاراکسناز در حالت ناشتا از ورید دمی قبل از شروع مطالعه و در انتهای مطالعه نمونه خون تهیه گردید. با استفاده تست آماری ANOVA یک طرفه شاخص های بیوشیمیایی اندازه گیری شده در سه گروه مورد مقایسه و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    مکمل یاری با جنیستئین تاثیر معنی داری بر سطح گلوکز خون ناشتا نداشت، اما کاهش معنی داری در سطح تری گلیسیرید و کلسترول، LDL وHDL در گروه مکمل یاری شده دیده شد. جنیستئین تاثیر معنی داری بر عملکرد آنزیم پاراکسناز نداشت.
    نتیجه گیری
    جنیستئین می تواند نقش مفیدی در تصحیح آشفتگی ایجاد شده در پروفایل لیپیدی ناشی از دیابت ایفاء نماید.
    کلیدواژگان: جنیستئین، دیابت، پاراکسناز، لیپوپروتئین
  • مقاله مروری
  • مجید میرمحمدخانی، کورش هلاکویی نایینی صفحه 77
    گم شدن داده ها دراکثر مطالعات اپیدمیولوژیک امری اجتناب ناپذیر است و با مکانیسم ها و دلایل مختلفی رخ می دهد. به دلیل ماهیت فراگیر آن، بسیاری از روش شناسان از مشکل داده های گم شده به عنوان یکی از مهمترین معضلات طراحی و تحلیلی در پژوهش یاد می کنند. اگرچه در اکثر مطالعات، تحلیل بر اساس موارد کامل انجام می شود، اما این رویکرد ممکن است منجر به برآوردها و استنتاج هایی گردد که به دلیل سوگرایی ناشی از داده های گم شده دور از واقعیت باشد. این در حالی است که با ترمیم داده های گم شده ممکن است بتوان به نتایج دقیق تری دست یافت. روش های معمولی و ساده مانند جای گذاری منفرد، دارای ضعف هایی هستند که استفاده از آنها را در عمل بسیار محدود می کند. اما نشان داده شده که روش های جدید جای گذاری در کنار پیچیدگی نسبی خود، اگر درست و بجا استفاده شوند، می توانند در بسیاری ازموارد باعث تقلیل چشمگیر سوگیری گردند. در مقاله حاضر کاربرد جای گذاری چندگانه به عنوان یک شیوه مدرن در برخورد با مشکل فقدان داده ها در تحقیقات پزشکی و سلامت به طور خلاصه بررسی شده است.
    کلیدواژگان: جای گذاری چندگانه، اپیدمیولوژی، داده های گمشده
|
  • Ehsaneh Taheri, Mahmoud Djalali, Ahmad Saedi, Abolghasem Djazayeri, Abbas Rahimi, Seyed Mohammad Hashemi Page 1
    Background And Aim
    Vitamin D deficiency is highly prevalent in Asia, including the Middle East. Vitamin D deficiency has been found to have an inverse relationship with occurrence of type-2 diabetes mellitus (DM). In this study we assessed the vitamin D and calcium status in type-2 diabetic patients and compared it with that of healthy subjects in Tehran, Iran.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study included 180 Tehrani individuals, including 95 DM patients, selected randomly from among the members of Iranian Diabetes Association, and 85 healthy subjects in Tehran, Iran. Age and gender were adjusted between the two groups. Serum levels of 25(OH)-vitamin D, calcium, phosphorous, and Parathormone (PTH), as well as weight, height and body mass index (BMI) were measured.
    Results
    The mean and SD age and BMI of the diabetic patients were 51.26 ± 11.18 years and 26.22 ± 9.30 kg/m2, respectively; the corresponding figures for the healthy subjects were 51.55 ± 13.39 and 26.26 ± 4.55. The prevalence of calcium deficiency was close in the 2 groups, it being 55.8% in the diabetic, and 57.0% in the healthy, subjects. The data also showed that while 26.3% of the patients suffered from a poor vitamin D status, only 18.6% of the healthy subjects had this problem.
    Conclusion
    Vitamin D deficiency is highly prevalent among both type-2 diabetic and healthy subjects and should be considered a public health and nutritional problem in Tehran city, Iran.
  • Marzieh Javadi, Saeed Karimi, Maryam Yaghoubi, Maryam Kadkhodaie Page 11
    Background And Aim
    Responsiveness is of extreme importance in every health system, especially for policy-makers and health managers. Responsiveness relates to how the health system responds to legitimate expectations of the patients regarding non-clinical aspects of health care. Furthermore, justice in an organization requires fair treatment of the patients on the part of the health personnel. In other words, organizational justice relates to how to treat the personnel so that they feel they are treated fairly. The objective of this study was to investigate the responsiveness of hospital as perceived by patients and nurses and the relationship between the responsiveness rate and organizational justice as perceived by nurses in the hospitals.
    Materials And Methods
    This was a descriptive-analytical study aiming at determining the correlation between responsiveness and organizational justice in 8 elected hospitals (4 private and 4 public) in Isfahan, Iran. The study population was patients and nurses. A total of 320 individuals (160 patients and 160 nurses), selected by stratified random sampling, participated in this study. Two questionnaires, namely the adjusted WHO Responsiveness Questionnaire (for patients and nurses) and the Equity Questionnaire (for nurses), the validity and reliability of both of which had been determined, were used to collect data. The software used for data analysis was SPSS
    Results
    The overall score (out of 4) of organizational justice was 1.9 0.77, while the mean score of responsiveness as perceived by the nurses and the patients was 2.32 0.54 and 2.48 0.58, respectively. There was no statistically significant difference between the 2 groups with regard to responsiveness, but there was a positive association between responsiveness and organizational justice as perceived by nurses (r = 0.2, p = 0.03).
    Conclusion
    The variables in the hospitals studied are generally at an intermediate level and there are no statistically significant differences between private and public hospitals. There is no difference in organizational justice between private and public hospitals, but responsiveness is higher in private hospitals as compared to public ones. Thus, the public sector needs to attempt to create more incentives in health professionals in the health sector in order to guarantee higher-quality services and better responsiveness.
  • Azar Tol, Gholamreza Sharifi Rad, Ahmad Ali Eslami, Fatemeh Alhani, Mohammad Reza Mohajeri Tehrani, Davoud Shojaeezadeh Page 21
    Background And Aim
    Diabetes mellitus is a widespread disease. Diabetes patients should be fully familiar with the different dimensions of this chronic disease and possess the skills required for self-management and self-care. They should realize that each patient is a different case. It is to be noted that promoting self-management behavior is an essential component of case management in type-2 diabetes mellitus. The objective of this study was to assess self-management behavior of type-2 diabetes patients in Isfahan, Iran and determine factors influencing it.
    Materials And Methods
    This was a 6-month cross-sectional study conducted in 2011. The study population was type-2 diabetes patients consulting an outpatient diabetes center in Isfahan, Iran. The sample included a group of 350 patients selected by the continuous sampling method. The self-management behavior of the patients was assessed using a diabetes self-management instrument (DSMI), containing questions on 5 domains. The responses were rated on a 5-point Likert scale and SPSS software, version 11.5 was used for analyzing the collected data.
    Results
    The response rate was 88%. The majority of the patients were 50-60 years (55.52 ± 8.42) old and 54.3% of them demonstrated borderline metabolic control according to the World Health Organization criteria. Mean scores of self-integration, self-regulation, interaction with health professionals and other influential persons, self-monitoring blood glucose, and adherence to recommended regime were 33.67±6.36, 29.09±5.9, 27.08±4.81, 11.71±3.91 and 11.46±2.9, respectively. On the whole, the global diabetes self-management behavior seemed to be not quite desirable (the score was at an intermediate level). Further analysis of the data revealed that self-management behaviors (at 3 levels, namely, desirable, intermediate, and undesirable) had significant associations (p<0.001) with demographic (age, gender, marital status, education level) and health-related (duration of diabetes, diabetes-related diseases, diabetes complications, general health, type of treatment, family income, and serum HbA1C level) variables. Self-management behavior had no association with disease history
    Conclusion
    Empowerment of patients afflicted with diabetes and, more generally, non-communicable diseases, which are quite prevalent and on the increase, in the area of self-management at the individual and community level will be a vital step towards promotion of health of the population.
  • Naria Abolghasemi, Effat Sadat Merghati Khoie Page 33
    Background And Aim
    Demographic, physical, social and psychological factors make breastfeeding and its maintenance complex. Despite extensive breastfeeding promotion programs, no progress has been achieved. As breastfeeding is a phenomenon embedded in culture and folk perceptions, identification of its key determinants is essential when designing policies and implementing programs.
    Materials And Methods
    In this qualitative study, data were collected from 35 health professionals through a 4-day group interview using a structured questionnaire (open-end questions). The participants were purposefully recruited from among the health professionals attending a 4-day breastfeeding promotion workshop.
    Results
    The determinants of breastfeeding were categorized into 2 main domains, namely, people's perception of breastfeeding phenomenon and approaches employed in its promotion. The former domain was described by beliefs, demographic characteristics, social variables, and indigenous theories, and the later by practice in the cultural and social context, policies, interactions and practical skills.
    Conclusion
    From the participant's perspective, misperceptions of people can determine the degree of success or failure of a breastfeeding promotion program. Our findings confirm that people's perceptions are deeply influenced by their demographic characteristics, folk theories and social variables. As regards the breastfeeding promotion domain, the barriers are social-cultural factors rooted in the local beliefs and folk theories. The participants listed the breastfeeding promotion determinants as lactation policies and health provider's performance related to their skill in effective communication with mothers. Our findings also indicate that wrong beliefs, maternal and child diseases, caesarian section, and mother's employment were believed to be deterrents in promoting breastfeeding in the community and that pediatricians, obstetricians and other health professionals can play key roles in the field. Based on our findings, we can further conclude that the phenomenon of breastfeeding and its maintenance are deep-rooted in social structure and cultural diversity. When designing and implementing breastfeeding promotion programs, local variables and determinants should be taken into consideration.
  • Alireza Choobineh, Ahmad Soltanzadeh, Seyed Hamidreza Tabatabaie, Mehdi Jahangiri Page 43
    Background And Aim
    Shift work may induce adverse effects such as health problems on human life. The purpose of this study was to investigate shift work-related health problems and their associated risk factors among workers of petrochemical industries.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was carried out in 21 petrochemical companies affiliated to the National Petrochemical Industries Company, Iran. The study population consisted of 3580 workers (44.2% shift- and 55.8% day-workers). Data were collected on demographic characteristics, shift schedules, and health problems using anonymous questionnaires. Statistical analyses and modeling were performed using SPSS version 11.5.
    Results
    The mean age of the day-workers with a job tenure of 8.87±7.22 years and of the shift-workers with a job tenure of 8.22±7.02 years was 34.56±8.19 and 33.15±7.73 years, respectively. Analysis of the data showed that prevalence of health problems among shift-workers was higher than that of day-workers. Furthermore, based on multiple linear regression analysis, it was revealed that, in addition to shift-working itself, other variables such as long working-hours, type of employment, age, job tenure, education, and job title also had a role in creating problems.
    Conclusion
    Although in the shift-working system the main risk factor associated with health problems among the workers is the work itself, there are also other risk factors, such as demographic and occupational variables.
  • Tahereh Pashaie, Abbas Rahimi, Asou Ardalan, Fereshteh Majlesi Page 57
    Background And Aim

    Female genital mutilation (FGM) comprises all procedures that involve partial or total removal of the external female genitalia for non-medical reasons.The World Health Organization has estimated that 100 to 140 million girls and women worldwide are currently living with the adverse consequences of FGM. Two of the major incentives for FGM are traditions and social pressure, and the practice is mostly carried out by traditional circumcisers. Not only FGM has no health benefits for girls and women, but it has immediate and long-term complications. The objective of this study was to determine the prevalence of female genital mutilation and factors associated with it among women consulting health centers in Ravansar City, Iran

    Materials And Methods

    A cross-sectional study was conducted on 348 women consulting 5 health centers in Ravansar City, Iran. Data were collected using a structured questionnaire and SPSS.16 was used for data analysis.

    Results

    The prevalence of FGM was 55.7% and the mean age of the women undergoing FGM was 9.2±14.2 years. The prevalence increased with age. Almost in all cases the operation had been performed by traditional local circumcisers. The data also showed that 96.2% of the mothers and 87.6% of the sisters of the subjects had also been mutilated. There were statistically significant associations between FGM and several independent variables as follows: the mutilated women's age (0.001) and education level (p<0.001); their mother's education level (p=0.006); and their awareness of, and attitude towards, mutilation (p<0.001).

    Conclusion

    FGM is prevalent among Ravansar women. Religious leaders and health personnel should attempt to discourage FGM. Promoting public awareness of FGM and its undesirable consequences is essential. Research shows that if a community itself decides to abandon FGM, the practice can be eliminated rapidly.

  • Mohammad Hassan Eftekhari, Niaz Mohammadzadeh Honarvar, Abdolreza Rajaiefard, Ali Akbar Owji Page 69
    Background And Aim
    It is known that oxidative stress plays an important role in the pathogenesis of diabetes. Consequently, use of antioxidant for treating and preventing complications of this disease is believed to be beneficial. Considering the antioxidant effects of soy isoflavones, this study was initiated to determine the effects of genistein, one of the isoflavones in soybeans, on serum glucose, lipid profile, and paraoxonase activity in diabetic rats.
    Materials And Methods
    Thirty-six male Sprague Dawley rats were divided randomly into three groups, in 2 of which diabetes was induced by intravenous injection of 60 mg/kg body weight stereptozotocine dissolved in a 0.05 mol/liter citrate buffer; the criterion for diabetes was a plasma glucose level above 250 mg/dl. All the 3 groups were fed a standard diet for 3 weeks, genistein (95% purity) being added to the diet of one of the diabetic groups at a level of 600 mg/kg diet. Fasting blood samples from the tail were taken at baseline and at the end of the period for measuring glucose, lipids, and paraxonase activity. The statistical test used for data analysis and inter-group comparisons was ANOVA.
    Results
    Supplementation with genistein had no statistically significant effects on the serum paraxonase activity or glucose level, but it brought about significant decreases in the serum triglyceride and total, HDL- and LDL-cholesterol levels.
    Conclusion
    Genistein can potentially have a beneficial effect on diabetes-induced dyslipidemia
  • Majid Mir Mohammadkhani, Kourosh Holakouie Naieni Page 77
    Data missing, which occurs for different reasons, is an unavoidable problem in epidemiological studies. It is quite widespread and, therefore, it is considered as a challenge in research design and data analysis by many methodologists. Complete case analysis is often used in studies with missing data; however, this approach may result in inaccurate estimates and inferences due to bias associated with missing data. It is possible to obtain more accurate results through data repairing methods. Ordinary, simple strategies, such as single imputation methods, have drawbacks and limitations in practice. It has, however, been demonstrated that using modern imputation techniques can, despite their complexity, reduce bias dramatically in many situations, if used appropriately and properly. In this review, application of multiple imputations, as a novel technique for handling missing data in health and epidemiological research, is briefly discussed.