فهرست مطالب

تاریخ اسلام در آینه پژوهش - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1390)

نشریه تاریخ اسلام در آینه پژوهش
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 30، تابستان 1390)

  • 194 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/01/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن امینی فر، محمد دشتی صفحه 5
    مسیحیت به عنوان دینی آسمانی از همان قرون اول، ظهور، در تکاپوی گسترش بود، از این رو، مبلغانی را به اطراف و اکناف جهان می فرستاد تا این دین را تبلیغ و تبشیر کنند. پر واضح است که حضور این مبلغان در سرزمین های بیگانه با واکنش ها و نگرش های متفاوتی همراه بود. در حوزه ایران، چه پیش و چه پس از اسلام، دولتمردان، مواضع مختلفی در برابر این مسئله، همراه با فراز و فرود اتخاذ داشتند. با وجود این، حضور اقلیت مسیحی در تمام اعصار، مشهود است و می توان دریافت که پیروان این دین، همیشه و حتی در حادترین شرایط به تبلیغ و ترویج دین خود ملتزم بوده اند. این امر به طور کلی ناشی از سیاست مداراگونه دولتمردان ایران بوده است. علاوه بر این، در یک نگاه تطبیقی میان دوران قبل و بعد از اسلام، مسیحیان ایران آسایش و آزادی عمل و منزلت اجتماعی بیشتری در دوره اسلامی داشتند، چراکه اسلام برای ایشان حقوق و مقررات مشخص و پایداری قرار داده بود.
    کلیدواژگان: مسیحیت، تبلیغ، حکومت های ایرانی و نگرش
  • علی جعفری، فرشید جعفری، علی اکبر کجباف صفحه 33
    قهستان در جغرافیای تاریخی ایران هویتی مشخص در پیوند با خراسان بزرگ دارد. این منطقه طی قرن های سوم و چهارم هجری هم زمان با به قدرت رسیدن حکومت های متقارن، نظیر طاهریان، صفاریان، سامانیان و غزنویان اهمیت فراوانی داشت و بین این حکومت ها یکی پس از دیگری دست به دست می شد. از ویژگی هایی که باعث جذابیت قهستان برای نهضت های ضد خلافت عباسی شده بود، وجود موقعیت های جغرافیایی خاص (بین سیستان و خراسان) و گروه های اجتماعی (عیاران، مطوعه و...) و گروه های مذهبی مختلف (مسلمانان، یهودیان، مسیحیان و...) در این منطقه بود.
    هدف از این مقاله، بررسی جغرافیای تاریخی قهستان و وضعیت سیاسی - اجتماعی و مذهبی آن، هم زمان با حکومت های متقارن است که با روش توصیفی- تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای بررسی شده است.
    کلیدواژگان: قهستان، طاهریان، صفاریان، سامانیان، غزنویان، سیمجوریان، گروه های فرهنگی، اجتماعی
  • اصغر حیدری، ناصر باقری بیدهندی صفحه 59
    موضوع سیادت شیخ صفی الدین اردبیلی، جد اعلای پاشاهان صفوی، در مطالعه و بررسی حکومت صفوی بسیار مهم است. آیا شیخ صفی سید بود و ادعای سیادت فرزندان و فرزندزادگان وی، به ویژه زمانی که اسماعیل یکم حکومت و پادشاهی ایران را به دست گرفت و با دو قدرت اهل تسنن در غرب ایران (امپراتوری عثمانی) و در شرق ایران (دولت ازبکان) شروع شد و سران آن دو دولت بارها به سیادت صفویان تاختند، راست و واقعی است یا این نیز سیاسی کاری بوده و برای به دست آوردن حمایت ایرانیان شیعی در برابر تهاجم دو دولت سنی مذهب صورت گرفته است؟ این مقاله می کوشد پاسخی بر پایه تحقیق علمی – تاریخی مبتنی بر اسناد و یافته های گذشته نگاری تقدیم دارد.
    کلیدواژگان: شیخ صفی الدین، امام موسی کاظم(ع)، صفویان، سیادت و شاه اسماعیل
  • تهمینه رئیس سادات، جواد عباسی، حسین مرادی نسب صفحه 83
    عامل تمدن و فرهنگ همواره یکی از مهم ترین و تعیین کننده ترین عوامل در حیات سیاسی ایران بوده است. این موضوع، حتی با وجود تهاجم اقوامی چون مغولان که کوچک ترین آشنایی با مذهب و تمدن اسلامی را نداشتند تداوم داشت، مغولان افزون بر خرابی ها و ویرانی هایی که به بار آوردند، حتی به کتابخانه و مراکز علمی هم رحم نکرده و آنها را به آتش کشیدند اما در عین حال، دانشمندان و فرهنگ دوستان به ترمیم این مراکز و احیای آن پرداختند. در واقع، دوره فترتی که بین ایلخانان و ظهور تیمور، آمد، ایران را با دگرگونی های سیاسی اجتماعی روبه رو کرد و باعث پیدایش حکومت هایی شد که عمر برخی به صد سال هم نمی کشید. ما برآنیم نقش آل مظفر را در تمدن اسلامی در این دوره مورد توجه قرار دهیم. این کار بر اساس شیوه تحقیق کتابخانه ای انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: آل مظفر، فرهنگ و تمدن، سیاست مذهبی، مشروعیت، ساخت ابنیه
  • حمید صادقی، مرتضی دهقان نژاد صفحه 107
    آیین تعزیه پس از پشت سر گذاشتن مراحل تاریخی، در دوره صفویه تا حدودی شکل اصلی خود را یافت و در دوره قاجار به اوج تکامل خود رسید. تلاش گسترده پادشاهان قاجار در برگزاری مراسم مذهبی، در رشد و تکامل این آیین موثر افتاد به شکلی که رشد کمی و کیفی تعزیه در این دوره به بالاترین حد خود رسید. توجه ناصرالدین شاه به اجرای این نمایش مذهبی بیش از سایر پادشاهان این سلسله بود. بازتاب برگزاری این آیین مذهبی در سفرنامه های این دوره، موضوع این پژوهش است. تلاش شده است با نگاهی تاریخی به تکامل آیین تعزیه از دوره های قبل تا دوره قاجار، دیدگاه و نگرش خارجیان دربار ناصری به برگزاری این مراسم مذهبی بر اساس آثار به جا مانده از آنها بررسی شود.
    کلیدواژگان: تعزیه، قاجار، ناصرالدین شاه، سفرنامه ها
  • زینب ناصری لیراوی، حمید حاجیان پور صفحه 133
    تنگه ها به عنوان آبراه های دریایی همواره در اقتصاد دولت ها نقش بارزی را ایفا می کنند. ملوک هرموز با انتخاب پایتخت جدید خود، جزیره جرون که به یاد وطن خود آن را هرمز نامیدند، نبض تجارت منطقه را به دست گرفتند. مورخان جملگی از تجارت پررونق جزیره هرمز با هندوستان یاد کرده اند. با تصرف جزیره هرمز توسط آلبوکرک پرتغالی تجارت این منطقه تحت کنترل آنان قرار گرفت، اما شاه عباس کبیر با کمک انگلیسی ها پرتغالی ها را شکست داده، از جزیره بیرون کرد. بعد از سقوط هرمز، بندر گمبرون نقش فعالی را در مناسبات اقتصادی ایفا کرد. این پژوهش در پی یافته هایی برای این پرسش هاست که اولا: نقش جزیره و تنگه هرمز در تجارت دریایی منطقه خلیج فارس چگونه بوده است، و ثانیا: پی آمدهای اقتصادی تصرف هرمز در این منطقه چه بود، ثالثا: رشد تجاری بندرعباس چگونه شکل گرفت؟
    کلیدواژگان: تنگه هرمز، جزیره هرمز، ملوک هرمز، خلیج فارس، بندر عباس، صفوی
  • مریم یدالله پور، معصومه یدالله پور، علی محمد ولوی صفحه 157
    مسیحیان بعد از ظهور اسلام، طبق آیه 29 سوره توبه می توانستند بر دین خود باقی مانده و با پرداخت جزیه به عنوان اهل ذمه در کنار مسلمانان به زندگی خود ادامه دهند. دستیابی به سیره نظری و عملی پیامبر و خلفای بعد از ایشان بدون بررسی و نقد دیدگاه های مورخان که در ارتباط با اهل ذمه، بخصوص مسیحیان ذمی، مطلب نگاشته اند، خالی از آثار مطلوب خواهد بود. از سوی دیگر، به نظر می رسد بعد از گسترش فتوحات در مناطق مسیحی نشین و درپی آن افزایش تعداد ذمیان در جامعه اسلامی، مباحث حقوقی مربوط به ذمیان به شکل جدی تر مطرح شد.
    در این مقاله، بازتاب حیات مسیحیان ذمی در منابع اسلامی، همچون تاریخ های عمومی، محلی، سیره و مغازی، منابع فقهی، کتاب های فتوح و خراج، ادبی و آداب الملوک ها و سرانجام منابع جغرافیایی به طور جداگانه بررسی و مطالعه می شود. بر اساس مطالعات انجام شده در این مقاله، گزارش های متفاوت و متناقضی از حیات دینی اجتماعی و اقتصادی مسیحیان ذمی در منابع تاریخی و فقهی ثبت شده است.
    کلیدواژه ها: منابع اسلامی، مسیحیان، مسیحیان ذمی، پیامبر خلفای نخستین، خلفای اموی.
    کلیدواژگان: منابع اسلامی، مسیحیان، مسیحیان ذمی، پیامبر (ص)، خلفای نخستین، خلفای اموی
  • صفحه 181
|
  • Hassan Aminifar, Mohammad Dashti Page 5
    As a universal religion, Christianity sought from the beginning spread throughout the world. To this end, missionaries were sent to different part of the world to propagate Christianity. It is precisely clear that foreign countries had different reactions and attitudes towards the presence of the missionaries. Before and after Islam, Iranian statesmen adopted different and fluctuating stances on this subject. However, we can conclude from the presence of the Christian minority in Iran in all periods that the followers of Christianity have always devoted their efforts to propagating their religion even in the severest conditions due to, generally speaking, the tolerance shown by Iranian statesmen. Furthermore, after Islam, Christians, welfare promoted and they enjoyed a higher latitude and social status compared with the pre-Islam period, because Islam has granted definite and sustainable rights and rules to them.
    Keywords: Christianity, propagation, Iranian governments, view
  • Ali Jafari, Farshid Jafari, Ali Akbar Kajbaf Page 33
    In the historical geography of Iran, Quhestan has a distinct identity in relation with great Khorasan. This region was of great importance during the third and forth centuries ('AH') with the increase of some symmetric governments like Tahirids, Saffarids, Samanids, and Ghaznavids and it was ruled by them successively. Among the characteristics of Quhestan which attracted anti-'Abbasid movements were its special geographical situation (being between Sistan and Khorasan), the presence of social groups (ayaran) chivalrous bandits, fighters for the faith, etc) and different religious groups (Muslims, Jews, Christians, etc) in the region.Using a descriptive –analytical method and library resources the present paper investigates the historical geography of Quhestan and its sociopolitical and religious condition at the time of these symmetric governments,.
    Keywords: Quhestan, Tahirids, Saffarids, Samanids, Qaznavids, Simjoorids, socio, cultural groups
  • Asqar Heidari, Nacir Baqiri Bidhandi Page 59
    Whether or not Sheikh Safi-al-Din Ardabili, Safavid king's great grandfather, is a descendent of the holy Prophet is of great importance for having a clear idea about the Safavid government. Is Sheikh Safi al-Din among the descendants of the holy Prophet? Is his children and grandchildren’ claim that they are descendants of the holy Prophet true, especially when we consider such factors like it was the time when Ismail the 1st. became a king of Iran, a war raged between Iran and two Sunni powers (Ottoman empire in the west and Uzbek State in the east) and the repeated questioning of the idea of Safavid's Hashimi ancestry by the heads of these powers? Or, is it a political tactic to gain the support of Iranian Shiite against the attacks of these two Sunni States? Based on a scientific-historical research and historiographical records and findings, the present paper tries to address the above question.
    Keywords: Sheikh Safi al Din, Imam Musa Kazim (peace be upon him), the Safavids, Hashimi ancestry, Shah Ismail
  • Tahmineh Raiis Al Sadat, Jawad Abbasi, Hussein Moradinasab Page 83
    Civilization and culture have always been the most important and determinant factors in Iran's political life. This is evident even during the time when such tribes as Mongols who were known for their unfamiliarity with Islamic religion and civilization had invaded Iran and destroyed everything and they were relentless even to the libraries and scientific centers which they set on fire. The scientists and men of culture of that time strove to have these centers repaired. In fact, Iran experienced socio-political developments during the period between the rule of the Ilkhanids and Teymur’s taking over in 736 -782 'AH', i.e. between the time of the death of Ilkhanid Sultan Abu Said and Teymur's first attack on Iran, which led to the formation of new states, some of which lasted less than a century. The present paper tries to shed light on one of these states of that period and find the role of the Mozaffars in the Islamic civilization. The research is based on a library-survey method.
  • Hamid Sadeqi, Morteza Dehqan Nezhad Page 107
    After the passage of many historical stages, the ritual of commemorating the martyrdom of Shiite Imams took in the Safavid period form and fully developed in the Qajar period. The great efforts made by Qajar kings to perform religious rites had great effect on the development of this ritual so that its quantitative and qualitative development reached its climax in this period. The attention devoted by Nassir al-Din Shah to the performance of this kind of religious ritual was greater than devoted by any other king. The present paper investigates how performing this religious ritual is reflected in travelogue books of this period. Having examined the historical record of the course of development of this form of ritual prior and during the reign of Qajar kings, this paper tries to study the views and attitudes of foreigners who were in Nassir al-Din Shah’s court towards the performance of this ritual, which are reflected in the works they have left.
    Keywords: the commemoration of the martyrdom of Shiite Imams, Qajar, Nassir al Din Shah, travelogue books
  • Zeynab Naseri Liravi, Hamid Hajiyanpoor Page 133
    As marine waterways the straits always play important role in the economy of countries. Selecting Jaroon Island as their new capital and calling it Hormuz in the memory of their homeland, the kings of Hormuz had fall control over the trade of this region. All historians mention the prosperous trade between Hormuz Island and India. When the Portuguese Admiral, Albokerk, occupied the Island, its trade came under the control of the Portuguese; but being backed be the English, ShahAbbas the Great, managed to defeat the Portuguese and drive them out of the Island. After the fall of Hormuz, the Gambron Port had an active role in developing economic relations. The present paper tries to answer the following questions: what role did the Island and strait trade of Hormuz have in the marine trade of the Persian Gulf region? What economic effects did the occupation of Hormuz have on this region? And, how did the growth of the trade in Bandar 'Abbas take form?
    Keywords: Hormuz strait, Hormuz Island, the kings of Hormuz, the Persian Gulf, Bandar Abbas, Safavid
  • Maryam Yadollahpoor, Masommeh Yadollahpoor, Ali Mohammad Walawi Page 157
    After the advent of Islam, the Christians could, according to the Holy Quran, verse 29 of Chapter 9 (the Repentance), keep on following their religion and live among Muslims provided that they paid tributes. Without making a critical study of the views of those historians who wrote about Dhemmis, especially Christian Dhemmis, the knowledge of the theoretical and practical lifestyle of the holy Prophet and the caliphs after him will be of no avail. On the other hand, it seems that following the expansion in the conquests in the Christian-populated regions and the increase in the number of Dhemmis in the Islamic society, the legal issues about Dhemmis were given more attention. The present paper investigates the condition of Christians as reflected in Islamic resources and so such resources like general and regional history books, books on biographies and battles in Islam, fiqhi resources, books on conquests and kharaj(tributes), literary books, books about king's conducts etiquette and geographical resources, have been separately studied. These studies show that contradictory accounts of the religious, social, and economic conditions of Dhemmi Christians are included in historical and fiqhi resources.
    Keywords: Islamic sources, Christians, Dhemmi Christians, the holy Prophet (May the blessing, peace of Allah be upon him, his progeny), the first caliphs, Umayyad caliphs