فهرست مطالب

آینه معرفت - پیاپی 27 (تابستان 1390)

فصلنامه آینه معرفت
پیاپی 27 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • جمشید صدری صفحه 1
    قوه و فعل نحوه وجود است که این نحوه وجود صلاحیت آن را داردکه در تحلیل عقلی دو معنی از آن انتزاع شود: به اعتبار اینکه شیء خودش خودش است فعلیت و و از آن نظر که می تواند شیء دیگر بشود بالقوه نامیده می شود. قوه حالتی است که موجود به واسطه آن آماده پذیرفتن می شود. قبول به اشتراک لفظی به معنی انفعال و اتصاف نیز به کار می رود. قابلیت به معنای اتصاف و فاعلیت به معنای اقتضاء نه تنها در یک ماهیت بلکه در وجود واحد نیز قابل جمع است، اما اختلاف حیثیات سبب عدم اجتماع خواهد شد، لذا حیثیت فعل و وجدان با حیثیت قوه و فقدان اجتماع نخواهد نمود. مقاله حاضر به تحلیل و تبیین حیثیت قوه وفعل در قابل و فاعل می پردازد.
    کلیدواژگان: قوه، فعل، فقدان، وجدان، فاعل، قابل
  • بهزاد مرتضایی صفحه 17
    عقل به مثابه یکی از ابزارهای شناخت و معرفت انسانی جایگاه رفیعی بین فلاسفه و اندیشمندان دارد، اما در عرفان بسیاری از عارفان، عقل را حجاب شناخت و معرفت می دانند، موضوع اصلی درعرفان نظری ابن عربی و نگرش عرفانی ملاصدرا، شناخت اسما، صفات و افعال حق تعالی است. ابن عربی در عین احترام به جایگاه عقل، عقل نظری را در معرفت به حق عاجز و ناتوان می شمارد و معتقد است عقل در شناخت حق تعالی دو مقام و مرتبه دارد: یکی مقام ادراک و دیگری مقام قبول و پذیرش، عقل را در مقام ادراک و شناخت ذات حق و بعضی از مراتب تعینات و تجلیات حق، ناتوان معرفی می کند. اما عقل را در مقام پذیرش و قبول، قادر به شناخت حق می داند و برای آن محدودیتی قائل نیست. ملاصدرا نیز برای عقل در شناخت حق و اسما و صفاتش حد و مرزی قائل است و معرفت حقیقی را از راه شهود قلبی و فراتر از استدلال عقلی میداند. وجه مشترک ملاصدرا و ابن عربی در این است که هردو معتقدند، راه های حسی و عقلی برای رسیدن به همه جنبه های عالم واقع، ناقص و ناتمام هستند، اما همین ابزارهای شناخت یعنی حس و عقل و خیال را مظهری از مظاهر حق میدانند که انسان باید حد و حدود هر یک را بداند و هیچ کدام را ملاک قضاوت نهایی در مورد ناشناخت ها قرار ندهد.دراین مقاله ابتدا نظر ابن عربی و سپس دیدگاه ملاصدرا طرح و به دنبال آن وجوه اشتراک و افتراق آنها در مورد عقل بررسی می شود.
    کلیدواژگان: ابن عربی، ملاصدرا، عرفان، شناخت، عقل نظری، عقل قابل، اسما و صفات حق
  • موسی الرضا امین زارعین صفحه 39
    آقانجفی از جمله صاحب نظرانی است که در مورد یکی از مهم ترین مسائل فلسفی و عرفانی یعنی مسئله جایگاه انسان در هستی و ارتباط او با خدا سخن گفته است و از آنجا که به پیروی از افلاطون و ملاصدرا، معتقد به اصالت وحدت و تشکیک وجود است، انسان را موصوف به صفات الهی می شناسد (الا در مورد صفات عزت و تکبر که خاص خداوند است) و وصول حق را کمال مطلوب انسان و سعادت و کمال را غیرقابل انفکاک می داند.
    انسان در نزد او برتر از همه موجودات و ملائکه، (حتی در عبادت) و خلیفه و جانشین خدا در زمین است. از نظر آقانجفی دل شکسته مومنان جایگاه خداوند است.
    آقانجفی در حقیقت خداوند را از آن جهت که جامع کمال صفات انسانی است انسان کامل دانسته و با وجود اینکه تاثیر محیط و وارثت را نادیده نگرفته است، نقش اساسی را به فطرت و اختیار می دهد و اراده انسان را در راستای اراده الهی می داند. از نظر او علم الهاماتی غیبی و فیوضاتی باطنی است که از مقام شامخ عقل فعال بر قلوب معموره ریزش کرده و انسان توانایی آن را دارد که از طریق کشف و مشاهده باطنی اندیشه اش را ارتقا بخشد.
    او به عنوان یک فیلسوف مصلح، در صحنه های اجتماعی،عقاید مذهبی را برای حل و فصل مسائل اجتماعی در یک حوزه فعال فرهنگی به کار بسته و حسن استفاده را می کند.
    کلیدواژگان: آقانجفی، انسان کامل، هستی، اصالت وجود، صفات الهی
  • سیدیدالله یزدان پناه، احمد رزمخواه صفحه 53
    متفکران حوزه های گوناگون درباره ایمان و سرشت آن به بیان دیدگاه های خود پرداخته و گاه نظریاتی در مقابل یکدیگر ابراز کرده اند. مقایسه و تطبیق این دیدگاه ها و بررسی آنها می تواند به روشنگری در باب ایمان کمک کند. در این جستار ماهیت ایمان از دیدگاه ابن عربی، از حوزه اسلامی و پدر عرفان نظری و کی یرکگور از حوزه مسیحیت بررسی و مقایسه می شود. در باب ماهیت ایمان، دیدگاه های معرفت گرایانه، تصدیق گرایانه، عمل گرایانه و... از سوی اندیشمندان اسلامی و دیدگاه های گزاره ای، پدیدارشناسانه و اراده گرایانه و... از سوی متفکران غربی مطرح شده است. ابن عربی براساس مبنای واقع گرایی نگاهی معرفت گرایانه و تصدیق گرایانه به ایمان دارد و ایمان حقیقی را ایمان قلبی پیش و پس از شهود می داند،گرچه ایمان پس از شهود را از استحکامی ویژه برخوردار می داند.
    کی یرکگور با مبناهایی چون شکاکیت فلسفی و غیر واقعی دانستن متعلقات ایمان، نگاهی معرفت ستیزانه و اراده گرایانه به ایمان دارد و ارکان آن را اراده، خطرپذیری و تحمل انواع رنج ها قلمداد می کند.
    کلیدواژگان: ایمان، معرفت، تصدیق، ابن عربی، اراده، کی یرکگور
  • علیرضا شجاعی زند صفحه 77
    گمان شایع بر این است که مدرنیته به واسطه سهم شایانش در پیشرفت، قدرت انتخاب بشر را افزایش داده است. این تلقی که از جهاتی صائب نیز هست در این مقال، با دو پرسش مواجه شده است: مدرنیته به افزایش قدرت انتخاب «کدام انسان» کمک کرده و قدرت انسان را در «چه انتخابی» افزایش داده است؟ بررسی در مورد این دو پرسش، یک بار با تمرکز بر عناصر ممیز و مقوم مدرنیته در «مقام تعریف» انجام گرفته است و بار دیگر با تامل بر محدودیت آفرینی های مدرنیته و انتخاب های ممکن در «مقام تحقق». مقاله «مدرنیته و قدرت انتخاب»، پس از آوردن شواهدی در تایید مدعیات، به این نتیجه رسیده است که چون مدرنیته یک کل منسجم است و از معدود ایده ها و اندیشه های کلان در زندگی بشر که به تحقق درآمده و به جریانی هژمونیک و الگویی مورد غبطه و تاسی دیگران بدل شده است، دچار نوعی تمام گرایی، خاتمیت، انحصار و برتری جویی گردیده است و همین خصوصیات عارضی به اضافه برخی خصایص ذاتی، نظیر بی اعتنایی به مسئله برابری و نادیده گرفتن دیگر ابعاد وجودی انسان، باعث شد به مانعی در برابر انتخاب های اساسی و شالوده شکن انسان معاصر بدل گردد.
    کلیدواژگان: مدرنیته، پیشرفت، انتخاب، انسان، عقل، فردیت
  • عبدالعلی شکر صفحه 111
    چگونگی علم خداوند به مخلوقات خود، پیش از ایجاد و پس از آفرینش، همواره برای فلاسفه مسئله ای دشوار و مورد اختلاف بوده است، تا جایی که در مباحثی مانند علم به جزئیات زمانی و متغیر، برخی از فیلسوفان متهم به کفر شده اند. دیدگاه فیلسوفان مشائی و اشراقی از یک سو، تاثیر مکتب عرفانی و آیات قرآنی از طرف دیگر، موجب پر بار شدن این مبحث در حکمت متعالیه گردید. نظریات حکمای پیش از صدرالمتالهین تبیین قابل قبولی در باب علم الهی ارائه نکرده و هر کدام، به ویژه در علم ازلی خداوند به ممکنات و نیز علم به جزئیات متغیر مادی، با مشکلاتی مواجه اند. با طرح و تحلیل «وجود رابط» توسط ملاصدرا، تبیین دیگری از علم خداوند قابل ارائه است، به گونه ای که مشکلات دیدگاه های پیشین را ندارد. مطابق این بیان ذات خداوند به نحو بساطت، دارای جمیع کمالات آفریده های خود، پیش و پس از خلقت است. از طرفی وجود ممکنات اعم از مجردات و مادیات، امور کلی و نیز جزئیات متغیر، شانی جز وابستگی و تعلق به علت خویش ندارند و به همین خاطر عین حضور نزد خداوند هستند. این همان علم کامل مطلق خداوند نسبت به مخلوقات خود در تمام مراتب آنهاست
    کلیدواژگان: علم، واجب الوجود، اضافه اشراقیه، وجود رابط، صدرالمتالهین
  • نهله غروی نایینی*، حمید ایماندار، نصرت نیلساز صفحه 127

    قریب به اتفاق پژوهشگران در خصوص پاسخگویی به مسئله اطلاق یا نسبیت اخلاق به تفسیر و توجیه آیات موهم نسبیت اخلاق پرداخته اند (بعد سلبی اطلاق اخلاق) و بررسی بعد ایجابی اطلاق اخلاق با نگاه قرآنی جایی در تحقیقات آنها نداشته است. افزون بر این، پژوهشگران از اهمیت نتایج مترتب بر تحلیل برخی مسائل اساسی فلسفه اخلاق از دیدگاه قرآنی در جهت حل مسئله نسبیت اخلاق غفلت ورزیده اند. این دو مسئله انگیزه نگارش مقاله حاضر قرار گرفته است. مقاله در گام نخست، بررسی بعد ایجابی اطلاق اخلاق از طریق تحلیل مستقیم آیات قرآن کریم در این باره و در گام دوم نتایج نگاه قرآنی به برخی مباحث اساسی فلسفه اخلاق اساس و پایه حل مسئله نسبیت اخلاق قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: اطلاق اخلاق، نسبیت اخلاق، فلسفه اخلاق، دیدگاه قرآنی
|
  • Jamshid Sadri Page 1
    Potentiality and action are types of existence and existence in this sense is susceptible to two interpretations in an intellectual analysis. The object by virtue of being itself has actualization and by virtue of being capable of becoming a different object has potentiality. The susceptibility mode is the mode by which the object is ready to receive. Acceptance on the basis of word commonality is used in the sense of passivity and qualification. Potentiality in the sense of qualification and agency in the sense of requirement are mutually inclusive in essence and in existence while the difference in modes would make them mutually exclusive. Therefore, the mode of action and conscience cannot come together with the mode of potentiality and absence. The present article is an attempt to analyze and explain the modes of potentiality and action in the recipient and agent.
  • Behzad Mortzae Page 17
    Reason as a tool of human cognition and knowledge has acquired a high status among philosophers. But in mysticism, a lot of Sufis consider wisdom as the veil of cognition. The major theme of Ibne Arabi’s theoretical mysticism and Mulla Sadra’s mystical attitude is understanding the names, attributes and actions of God Almighty. Ibne Arabi, in spite of his high respect for the place wisdom, considers it as incapable of acquiring knowledge of God Almighty. He believes that wisdom in the recognition of God has two positions: one is the position of understanding and perceiving, and the other is the position of accepting. In his view, wisdom is incapable of understanding God and some of His manifestations and determinations while in the position of accepting it is capable of understanding God and there is no limit for it in this respect. Mulla Sadra also proposes limitations for wisdom in knowing and understanding God and Its names and attributes. He believes that the true knowledge of God can only be acquired through intuition. The point of similarity between Mulla Sadra and Ibne Arabi is that both consider sensory and intellectual methods flawed in understanding all aspects of reality, though both think these ways of acquiring cognition are God’s manifestations and one should be aware of their limitations and do not take them as the criterion for ultimate judgments about the unknowns. The present article first introduces the views of Iben Arabi and Mulla Sadra and then accounts their similarities and differences.
  • Mousa Aminazarein Page 39
    Agha Najafi is among those scholars who have commented on one of the most significant philosophical and Gnostic issues, i.e. human status in the universe and his relation with Allah. Since he was a follower of Plato and Molla Sadra, he believes in originality, unity and gradation of being. He ascribes theomorphic attributes to man except for majesty and pride which are specific to God. He believes in God as the ultimate representation of perfection for human beings and considers happiness and perfection inseparable from one another. He contends that man is superior to all creatures and angels (even in worship) and considers man as the Caliph and substitution of Allah on Earth. He regards the believers’ broken heart as the very abode of Allah. In fact, he believes that Allah is a perfect human being. Yet, he does not ignore the influence of environment and heredity. He attributes the chief role to instinct and will and considers human volition in the same direction as divine will. He maintains that knowledge consists of divine inspirations and inwardly blessings which emanate from exalted active intellect infusing the faithful hearts. He considers man as capable of promoting his faculty of contemplation through exploration and intuition. As a pacifist philosopher he advocates the application of religious beliefs in settling social issues in an active cultural domain within society.
  • Seyed Yadolah Yazdanpanah, Ahmad Razmkhah Page 53
    Faith and its nature have attracted the attention of scholars in different fields who have expressed views which in some cases seem incompatible. Comparing and contrasting these views and their examination can shed light on the issue of faith. In this article, the nature of faith from the point of view of Ibne Arabi, the father of theoretical Gnosticism, from the Islamic tradition and Kierkegaard from the Christian tradition are compared and contrasted. With respect to faith, the perspectives of ‘faith as confirmation’, ‘faith as act’, and so on are expressed by Islamic scholars and the ‘propositional’ and ‘phenomenological’ perspectives by western scholars. Ibne Arabi with his realistic views considers faith as knowledge and confirmation. For him, true faith is the one which comes before and after intuition. Kierkegaard, having bases in philosophical skepticism and considering the associations of faith as unreal, has an anti-epistemological and voluntary perspective to faith and maintains that volition, taking risks and enduring hardships are elements of faith.
  • Alireza Shoajaizand Page 77
    The assumption is that modernity, due to its contribution to man’s progress, has increased his ability to choose. This assumption which is true in certain respects is exposed to two question in this article. Whose ability to choose has been increased by modernity and what choices are made available to man by modernity? The article tries to provide answers to these questions first by focusing on the distinctive constitutive features of modernity with an emphasis on its strengths and second by contemplating on the limitations modernity has imposed on man’s choices with an emphasis on delivery. Providing evidence for its claims, the article concludes that since modernity is a coherent whole and it is one of those very few macro ideas which has been actualized in man’s life and has turned into a hegemonic trend and an envious pattern for human beings it suffers from an orientation toward seeking entirety, ultimateness, exclusivity and domination. These accidental features in addition to some inherent features such as contempt for equity and lack of due attention to other man’s existential aspects has turned into an obstacle in the way of cotemporary man’s fundamental choices.
  • Abdolali Shokre Page 111
    The nature of the divine self- and other-knowledge has been a complex controversial issue to philosophers to the extent that some peripatetic philosophers were accused of being unbelievers in the context of the divine knowledge of the variable and temporal particulars. The views of the peripatetic and illumination philosophers on the one hand and the effects of the mystical and Qur’anic verses on the other enriched the issue in the transcendental philosophy. The major question is whether one can present a different interpretation of God’s knowledge using the Copulative Existence Theory in such a way that it could not only solve the problematic aspects of the issue but it would also be devoid of the problems with the former approaches. The present article first presents a number of alternative views and then presents an analysis of Copulative Existence and its impact on clarifying God’s knowledge.
  • Nahleh Ghoravi Naiini, Hamid Imandar Nosrat Nilsaz Page 127

    In reaction to the issue of absoluteness or relativity of ethics, the majority of researchers have tried to interpret and justify those verses which give the illusion of relativity of ethics (the negative aspect of the absoluteness of ethics) and have almost ignored the positive aspect of the absoluteness of ethics based on the perspective of the holy Quran. In addition, the researchers have not given due attention to the significance of the outcomes of such an approach to the analysis of the issues of ethics philosophy in resolving the issue of ethics relativity. These two issues are the focus of the present article. The article first introduces the positive aspect of the absoluteness of ethics drawing on direct analysis of the verses of the holy Quran in this respect and second discusses the implications of the outcomes of a Quranic look on some of the major issues in the philosophy of ethics in resolving the relativity of ethics.