فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1390)

نشریه راهبرد توسعه
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1390)

  • 334 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/01/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمد سلطانی، محمد لشکری صفحه 45
    هدف این پژوهش، آزمون پولی بودن پدیده تورم در اقتصاد ایران و شناسایی عوامل موثر بر تورم از طریق برآورد دو الگوی اقتصادسنجی متفاوت و در دوره زمانی ای معادل نیم قرن یعنی سال های 1338-1387 (1960-2009) است. بنابراین پژوهش حاضر ضمن هدف قرار دادن اثر مستقیم حجم پول و نقدینگی بر تورم در قالب نظریات مکتب پولی، به بررسی و شناسایی سایر عوامل موثر بر تورم مانند تولید ناخالص داخلی، نرخ ارز در بازار موازی ارز، شاخص قیمت کالاهای وارداتی، نرخ بهره داخلی، نرخ بهره خارجی و درآمدهای نفتی می پردازد، تا درجه اهمیت و نقش این عوامل را در شکل گیری فشارهای تورمی برآورد نماید. ضمنا در پژوهش حاضر به منظور بررسی روابط بین متغیرهای مذکور و سطح عمومی قیمت ها، دو مدل اقتصادسنجی متفاوت، برآورد می شود. آزمون های پایایی بر روی متغیرها نشان می دهد که با مجموعه ای از متغیرهای I(0) و I(1) روبرو می باشیم، لذا جهت برآورد این نوع الگوها از روش خودتوضیح با وقفه های گسترده (ARDL) استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که 1- بین تورم و حجم نقدینگی در اقتصاد ایران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد ولی این رابطه یک به یک نیست. 2- پدیده تورم در اقتصاد ایران صرفا یک پدیده پولی نیست. 3- افزایش حجم نقدینگی یکی از عوامل مهم ایجاد تورم در اقتصاد ایران است، ولی مهم ترین عامل نیست. 4- غیر از حجم نقدینگی عوامل مهم و تاثیرگذار دیگری مانند تولید ناخالص داخلی، شاخص قیمت کالاهای وارداتی، نرخ بهره داخلی، نرخ بهره خارجی و درآمدهای نفتی در ایجاد تورم موثرند.
    کلیدواژگان: تورم، نرخ تورم، تورم پولی، حجم نقدینگی، اقتصاد ایران
  • ابوالفضل شاه آبادی، زهرا خانی صفحه 79
    یکی از عوامل موثر بر رشد اقتصادی، مخصوصا در کشورهای درحال توسعه، نوآوری می باشد. استفاده از دانش و نوآوری، تحولات سریع در فناوری تولید را فراهم می آورد و از طریق بهبود فرایند تولید و یا ایجاد محصولات جدید، زمینه ساز افزایش بهره وری و استفاده کارآمد از نهاده های تولید خواهد بود. به طور کلی فناوری به دو بخش سخت افزاری و نرم افزاری تقسیم می گردد. بخش سخت افزاری فناوری از تجهیزات و ماشین آلات تشکیل شده و بخش نرم افزاری آن ناشی از تراوشات فکری انسان است و حمایت از این بخش را «حقوق مالکیت فکری» بر عهده دارد. حمایت از حقوق مالکیت فکری به دلیل اینکه حامی مزایا و منافع حاصل از نوآوری برای نوآوران است، اثر مثبت بر نوآوری خواهد داشت. در این مقاله به بررسی چگونگی تاثیر حقوق مالکیت فکری بر رشد اقتصادی از کانال نوآوری طی دوره 2008-1995 میلادی در کشورهای گروه G15 می پردازیم.
    نتایج مطالعه بیانگر وضعیت نسبتا نامناسب کشورهای G15 در حمایت از حقوق مالکیت فکری می باشد. البته کشور شیلی و مالزی در حقوق مالکیت فکری و اکثر شاخص های نوآوری دارای وضعیت نسبتا مناسب و رشد اقتصادی نسبتا پایداری برخوردارند. اما کشور ایران گرچه از لحاظ حقوق مالکیت فکری در جایگاه مناسبی قرار ندارد، ولی در بعضی از شاخص های نوآوری نسبت به سایر کشورهای مورد مطالعه،دارای وضعیت مناسبی است که به نظر می رسد به دلیل رشد روزافزون تحصیلات تکمیلی و سرریز ثروت های نفتی می باشد. لذا حمایت جدی تر از حقوق مالکیت فکری در کشورهای عضو G15، منجر به تحقیقات مشترک با هدف خلق مزیت های رقابتی، اقتصادی نمودن مقیاس تولید از طریق سرمایه گذاری های مشترک، تبادل هیات های تجاری، ایجاد شرکت های مشترک، مبادله دانش فنی و نیروهای متخصص، برگزاری نمایشگاه های تجاری و... می شود که به توسعه همکاری های اقتصادی و منطقه ای بین کشورهای عضو کمک می کند.
    کلیدواژگان: حقوق مالکیت، نوآوری، رشد اقتصادی، گروه 15
  • سید مرتضی هژبرالساداتی صفحه 116
    با افزایش نارسایی های کارکردی و افت کارایی در بنگاه های دولتی، سیاست گذاران و اقتصادانان، سیاست خصوصی سازی بنگاه های متعلق به دولت را در جهت بهبود وضعیت کارایی و عملکرد آن ها در پیش گرفتند. دولت ها از روش های گوناگونی برای واگذاری مالکیت و کنترل بنگاه های دولتی استفاده می کنند که در میان این روش ها استفاده از روش عرضه عمومی سهام از طریق بورس اوراق بهادار به عنوان متداول ترین روش بکارگیری می شود. دولت ها در این روش علاوه بر واگذاری مالکیت بنگاه ها، اهداف دیگری را نیز با تاثیرگذاری بر روی بازار سرمایه دنبال می کنند. این پژوهش با بررسی مطالعات صورت گرفته در حوزه خصوصی سازی بنگاه های دولتی با استفاده از عرضه عمومی سهام در بورس در کشورهای مختلف دنیا، به بررسی اثرات این نوع واگذاری ها بر بازار بورس اوراق بهادار این کشورها می پردازد. نتایج نشان می دهد استفاده از این روش در کنار انتقال مالکیت بنگاه واگذار شده موجب بهبود فضای تجاری، توسعه بازار و گسترش فرهنگ مالکیت سهام می گردد. در این بین با توجه به حجم وا گذاری ها و نگرش سرمایه گذاران نسبت به این واگذاری ها، شاهد افزایش در نقدشوندگی و بازده سرمایه گذاری در بازار هستیم.
    در ایران نیز سیاست خصوصی سازی پس از پایان جنگ تحمیلی در غالب برنامه های پنج ساله توسعه مورد توجه سیاست گذاران قرار گرفت. بررسی اثرات این سیاست بر بورس اوراق بهادار تهران نشان دهنده افزایش نقدشوندگی و عدم تغییر قابل ملاحظه در عمق بازار می باشد.
    کلیدواژگان: عرضه عمومی سهام، بنگاه دولتی، بورس اوراق بهادار، نقد شوندگی، بازده، ساختار مالکیت
  • ابوالفضل امانیان، پریسا اسدی صفحه 142
    بسیاری از اقتصاددانان بر این باورند که سرمایه فکری بسیار بیشتر از منابع ملموس و عینی، یک منبع کلیدی در برتری رقابتی یک سازمان اقتصادی است. بنابراین، دانش که محصول سرمایه فکری است، برای پیشرفت سازمان یک منبع کلیدی است. هدف این مقاله بررسی عوامل اجتماعی و سازمانی موثر بر اشتراک گذاری دانش است. مدل اولیه مدیریت و اشتراک گذاری دانش در کار برجسته نهاپایت و گوشال در سال 1998 میلادی ارائه شده است. در مقاله حاضر کوشش بر این است تا نقش سرمایه اجتماعی در اقتصاد دانش محور با تاکید بر تولید و اشاعه دانش بررسی شود. سرمایه اجتماعی شامل هنجارها وشبکه هایی است که تعاون و همکاری را تقویت می کنند. سرمایه اجتماعی انتقالی می تواند انتشاردانش در بین حوزه های مختلف کاری در سازمان ها را افزایش دهد. این مقاله نشان می دهد که توانایی(قابلیت) و تمایل(تشویق) کارکنان، همچنین وجود فرصت های به اشتراک گذاری سرمایه انسانی آنان(مهارت ها و دانش) می تواند هم علت و هم برآمدی از ابعاد ساختاری، رابطه ای و شناختی سرمایه اجتماعی - رسمی و غیررسمی- موجود در سازمان باشد
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه فکری، دانش، شبکه های اجتماعی
  • علی اکبر امین بیدختی، نوید شریفی صفحه 163
    امروزه نیروی انسانی بعنوان اولین و کلیدیترین عامل توسعه جوامع شناخته می شود. مطالعه و بررسی سیر تکاملی رشد کشورهای جهان نشان می دهد که اکثر جوامع پیشرفته طی سالیان با در نظر گرفتن جنبه های بهسازی سرمایه های اجتماعی و انسانی خود سرمایه گذاری نموده اند که در حال حاضر به ثمر نشسته است. بر این اساس اهمیت سرمایه اجتماعی به مثابه یک دارایی نامشهود در عملکرد اقتصادی جوامع مورد توجه علاقه مندان به مباحث اقتصادی و اجتماعی قرار گرفته است. سرمایه اجتماعی عمدتا مبتنی بر عوامل فرهنگی و اجتماعی است که شناسایی آن به عنوان یک سرمایه، چه در سطح مدیریت کلان توسعه کشورها و چه در سطح مدیریت سازمان ها و بنگاه ها می تواند شناخت جدیدی را از سیستم های اقتصادی- اجتماعی ایجاد، و مدیران را در هدایت بهتر سیستم ها یاری کند. بسیاری از اقتصاددانان بر این عقیده اند که سرمایه اجتماعی حلقه مفقوده کشورهای عقب مانده برای رفع مشکلات اقتصادی و اجتماعی است. آنان عقیده دارند که افزایش روابط مبتنی بر اعتماد و مشارکت های اجتماعی گروهی، سبب رشد و حتی توسعه کشورهای عقب مانده خواهد شد.
    در مقاله حاضر نویسندگان بعد از بیان مفاهیم و تعاریف سرمایه اجتماعی و سطوح این سرمایه، به بیان نقش این سرمایه بر عملکرد اقتصاد پرداخته اند. در نهایت با طراحی یک الگوی نظری و بیان نحوه تاثیر سرمایه اجتماعی بر توسعه اقتصادی پیشنهاداتی برای استفاده هر چه بیشتر از سرمایه اجتماعی جهت دستیابی هر چه بیشتر به توسعه اقتصادی کشور ارائه شده است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه اقتصادی، سرمایه انسانی، رشد اقتصادی، سرمایه اجتماعی در ایران
  • موسی شهبازی غیاثی، وحید بیگدلی صفحه 186
    سیاست خصوصی سازی و اجرای اصل 44 به عنوان راهبرد اساسی رشد اقتصادی کشور تلقی می شود. نگاهی به عملکرد خصوصی سازی در کشور و تجارب سایر کشورها، مبین این مطلب است که برنامه های خصوصی سازی در بسیاری از موارد با مشکلات و موانع متعددی رو به رو می شوند که در صورت عدم توجه به این چالش ها و موانع، دسترسی به اهداف معین شده را با مشکل مواجه می سازد.
    حمل و نقل به عنوان یکی از بخش های مهم در توسعه اقتصادی کشور، نیاز روزافزونی به توسعه هرچه بیشتر و باکیفیت تر داشته و نیازمند مشارکت بیشتر بخش خصوصی است. در این میان توجه به موانع ورود بخش خصوصی به حوزه حمل و نقل به عنوان یکی از بخش های اثرگذار در اقتصاد کشور از ضروری ترین و مهم ترین مسائل در برنامه ریزی و هدایت بخش خصوصی به سرمایه گذاری در این بخش از اقتصاد است. این مقاله تلاشی است در جهت تحلیل و بررسی موانع و چالش های موجود بر سر راه خصوصی سازی حمل و نقل در ایران که به تفکیک در حوزه ساختارهای اقتصادی و ماهیت و ساختار حمل و نقل مورد اشاره قرار گرفته است. بر اساس نتایج این بررسی، مهمترین موانع خصوصی سازی حمل ونقل عبارتست از: عدم ثبات و امنیت اقتصادی، دخالت های انحصارگرایانه دولت، دخالت دولت در نظام قیمت گذاری خدمات، موانع و مشکلات ناظر بر قوانین و مقررات، ضعف بازار سرمایه و نهادهای مالی، وجود آثار خارجی در بخش حمل و نقل و بالا بودن هزینه های ثابت مربوط به زیرساخت ها.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، حمل و نقل، سرمایه گذاری، موانع ساختاری
  • لطف الله فروزنده دهکردی، علی اصغر شیره پز آرانی صفحه 217
    مدیریت و رهبری جامعه به وسیله امام خمینی(ره) بر مبنای تفکرات ایشان تنظیم شده بود و از کلیه ارکان نظری و راهبردی برای یک انقلاب و تشکیل حکومت جدید و نظام دینی برخوردار بود. توفیق عظیم امام خمینی(ره) در رهبری یک انقلاب بزرگ تا پیروزی آن و براندازی یک نظام قدرتمند و سپس هدایت یک نظام اجتماعی و سیاسی نوین طی ده سال این سو ال اساسی را برای اندیشمندان مدیریتی مطرح می کند که ابعاد تفکر راهبردی و ابعاد مدیریت راهبردی امام چیست؟ این مقاله به بررسی دو بعد تفکر راهبردی و مدیریت راهبردی امام خمینی(ره) می پردازد. ابتدا پشتوانه نظری تفکر راهبردی امام برای هدایت جریان تاریخی، انقلابی و سیاسی انقلاب عظیم اسلامی و جمهوری اسلامی تحلیل می شود. تحلیل نشان می دهدکه تفکرات امام برای رهبری و مدیریت جامعه دارای چنان سیستم و انسجامی بوده است که توانسته در تحقق اهداف و راهبردها، قرین تحول و توفیق شود. امام در بعد مدیریت راهبردی جامعه پس از تبیین وضعیت موجود جامعه، به ترسیم یک چشم انداز مطلوب برای آینده جامعه می پردازد و سپس راهبردهای مطلوب را در طی زمان برای تحقق آن چشم انداز ارائه و اجرا می کند. ایشان برای تحقق راهبردها نیز اقدام به ارتقای ظرفیت راهبردی جامعه می نماید.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، راهبرد، تفکر راهبردی، مدیریت راهبردی، ظرفیت راهبردی
  • مرتضی باقیان زارچی، میثم لهراسبی صفحه 258
    مساله تعیین رژیم حقوقی دریای خزر از جمله مباحثی است که بعد از فروپاشی شوروی مورد توجه جدی قرار گرفته است. در این میان هم نقش کشورهای ساحلی و هم نقش قدرت های فرا-منطقه ای حایز اهمیت است. این مقاله با عنوان روابط ایران و روسیه و تعیین رژیم حقوقی دریای خزر مطرح شده و سه فرضیه در آن مورد بررسی قرار گرفته است که دو مورد آن فرضیه فرعی است و یک مورد آن یعنی حضور قدرت های فرا منطقه ای و عقب نشینی ایران و روسیه از مواضع اولیه شان مبنی بر استفاده مشترک از دریا به تقسیم آن، فرضیه اصلی است. متناسب با این فرضیه شاخص هایی همچون گسترش ناتو به سمت شرق و حضور در منطقه دریای خزر، حضور آمریکا در منطقه، حضور اتحادیه اروپا در منطقه، عقب نشینی ایران از استفاده مشترک از دریا به تقسیم آن و عقب نشینی روسیه از استفاده مشترک از دریا به تقسیم آن مورد بررسی قرار گرفته است. نهایتا با آوردن گروه شاهد دو فرضیه فرعی، رد شد و فرضیه اصلی با توجه به داده هایی که آورده شده، تایید گردید.
    کلیدواژگان: دریای خزر، رژیم حقوقی، روابط ایران و روسیه، کشورهای ساحلی، قدرت های فرامنطقه ای
  • محسن محمدی الموتی صفحه 282
    مساله هسته ای ایران در حال حاضر، در کانون مناقشات غرب علیه ایران قرار گرفته است. کشورهای غربی با محوریت ایالات متحده آمریکا می کوشند با انجام اقدامات چالش زا نظیر ترور فیزیکی نخبگان و اندیشمندان هسته ای، تحریم های اقتصادی، متهم کردن جمهوری اسلامی ایران به فعالیت های پنهانی و تلاش برای دستیابی به سلاح هسته ای و...، مانع دستیابی کشور به فناوری صلح آمیز هسته ای گردند. مقاله حاضر در صدد واکاوی چرائی این چالش از زاویه تحلیل سیاست خارجی با ابتناء به مولفه های اهداف و ابزارهای سیاست خارجی می باشد. بر این اساس، علی رغم آنکه می توان متغیرهای گوناگونی را در پاسخ به مساله فوق مدنظر قرار داد، لکن متغیر اصلی این مقاله را «قابلیت ظرفیت سازی ناشی از فناوری هسته ای» تشکیل می دهد که امکان دستیابی ج.ا.ا، را به اهداف خاص دینی و هویتی خود در صحنه سیاست خارجی افزایش داده و به نوعی توازن، با ابزارهای در دسترس می انجامد.
    نتیجه این توازن از نگاه غربی ها به ویژه ایالات متحده آمریکا این است که جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یک کشور تجدیدنظرطلب در عرصه بین المللی فعال تر ظاهر شده و نظم موجود بین المللی تحت هژمونی آمریکا را به خطر خواهد انداخت. از این رو لازم است به هر طریق ممکن در مقابل دستیابی ایرانیان به فناوری هسته ای، موانع جدی ایجاد نمود که در راستای تحقق این گزاره غرب با به کارگیری همه اهرم ها و امکانات رسانه ای و غیر رسانه ای خود اقدام به چالشگری کم سابقه ای علیه فعالیت های هسته ای ج.ا.ا نموده است.
    کلیدواژگان: مساله هسته ای، فناوری هسته ای، سیاست خارجی، جنگ رسانه ای، انقلاب اسلامی
  • سید محمدرضا امام جمعه، محمدرضا سرمدی، معصومه مقیمی فیروزآباد صفحه 301
    از آنجا که تربیت، فرآیندی جامع و کامل است، در این فرآیند باید به تمام زوایای وجود انسانی و همه استعدادها و توانایی های طبیعی و فطری او توجه شود و برای رشد، پرورش و هدایت آنها برنامه ریزی گردد. اندیشمندان و نظریه پردازان تعلیم و تربیت با نگاه همه جانبه به تربیت، آن را در ساحت های متنوع و متعددی طبقه بندی کرده اند که یکی از مهمترین جنبه های آن تربیت اجتماعی می باشد. از طرفی در نظر گرفتن دیدگاه اسلامی در مبانی و مسائل علوم تربیتی، نیازی است که در این حوزه احساس می شود. بنابر این هدف پژوهش حاضر، بررسی دیدگاه های «فیض کاشانی» به عنوان اندیشمندی که بر پایه مکتب اهل بیت(ع) در حوزه اخلاق و تربیت، نظریه پردازی نموده، در ساحت تربیت اجتماعی است.
    راهبرد این تحقیق کیفی و راهکار اجرایی به صورت کتابخانه ای و رویکرد آن تحلیل محتوا و روش توصیفی تحلیلی است. نتایج تحقیق نشان داد که فیض از سه جهت به مقوله تربیت اجتماعی می نگرد. نخست از این جهت که در تامین نیاز های مادی نقش تعیین کننده دارد. جهت دوم، نقش پیوندهای اجتماعی در تامین نیازهای معنوی و تکامل روحی است. جهت سوم، تاثیرپذیری تربیت اجتماعی، از منظر حکومت است. به این معنا که تامین نیازمندی های جامعه و هدایت و تربیت مردم بدون قانون و دستگاه های اجرایی میسر نمی شود. فیض مهمترین اهداف تربیت اجتماعی را مراعات حقوق، گسترش رفاقت و برادری، کسب حلال و قانون گرایی می داند و برای رسیدن به این اهداف روش هایی را توصیه کرده و همگی را با استناد به احادیث و روایات معتبر، بیان می نماید.
    کلیدواژگان: ملامحسن فیض کاشانی، تربیت اجتماعی، هدف، روش، روش آسیب زا
|
  • Mohammad Soltani, Dr. Mohammad Lashkary Page 45
    The purpose of this study is the monetary inflation test in Iran’s economy and the identification of influential factors in inflation by estimation of two different econometrics models and during the period of a century half, i.e. the years between 1960-2009. So the current study aims at not only focusing on the direct impacts of volume of money and liquidity on inflation in the frame of monetary theories, but also distinguishing the other effective factors on inflation like gross domestic products, the exchange rate in the market parallel, imported price index, domestic interest rate, foreign interest rate and oil incomes in order to estimate the importance of these factors in forming the inflationary pressures. indeed two models of different econometrics would be estimated in order to study the relations among the aforementioned variable and the level of general prices. The stationary tests on the variables show that some variables of I(0) and I(1) are to be confronted, Accordingly the method of auto-regressive distributed lag (ARDL) are applied to estimate these kinds of models. The outcomes of the study show that 1- there is a kind of positive and meaningful relations between the inflation and liquidity in Iran’s economy, but this relation is not one to one; 2- the inflation phenomenon is not just the monetary one in Iran’s economy; 3- increase of liquidity content is one of important factors in causing inflation in Iran’s economy, but it is not the most important factor;4- except for the content of liquidity there are some other influential factors in causing inflation like gross domestic product, the imported price index,domestic interest rate, foreign interest rate and oil incomes.
    Keywords: Inflation, Inflation Rate, Monetary Inflation, Liquidity Volume, Iran's Economy
  • Dr. Abolfazl Shahabadi, Zahra Khani Page 79
    On of the effective factors in Economic Growth, especially, in developing countries is innovation. The using of knowledge and innovation results in rapid developments in production technology and by improving the production process or creating the new products brings about to increaseproductivity and use of production inputs. Generally, technology is divided into two parts: hardware-related and software-related technology. Hardwarerelated sector is includes equipments and machinery and software-related sector is an outcome of intellectual creations of the human mind and “intellectual property rights” is responsible for protecting this sector.Protecting of intellectual property rights by securing advantages and benefits of innovation to innovators creates a positive effect on innovation. In this paper, we investigate the way which intellectual property rights affect economic growth through the channel of innovation during the period 1995-2008 in G15 countries. The results of this study indicate the relatively inappropriate status of G15 countries in protecting intellectual property rights. However it must be noted that, Chile and Malaysia are in a relatively good position with regard to intellectual property rights and most of the innovation indicators, and experience a relatively stable economic growth.Although Iran is not in appropriate position in terms of intellectual property rights, but nevertheless in some innovation indicators possess a suitable position than other countries studied, it seems that is due to the increasing growth of graduate studies and the overflow of oil revenues. Therefore, a more serious protection of intellectual property rights in G15 member, leads to joint research with the aim of creating competitive advantages, making the scale of production economic through joint investments, exchange of business parties, stablishing joint companies, exchange of technical knowledge and experts, holding trade fairs, and … that will help to development of economic and regional cooperation between member states.
    Keywords: Intellectual Property Rights, Innovation, Economic Growth, Group 15
  • Seyyed Morteza Hozhabrossadati Page 116
    Increase in operational faults and reduction of efficiency of stateowned enterprises has lead policymakers and economists to make privatization policy in order to improve their efficiency andperformance. Government applies various ways of divesting ownership and control of state-owned enterprises that Share Issuing Privatization (SIP) through stock market is the most popular one. Government follows other goals by influencing on stock market as well. This paper surveys some research, done in SIP field around the world, to investigate the effects of the SIP on stock market.Results show that using this way has caused improvement in economic climate, market development and extension of ownership culture as well as divesting the ownership. In addition, regarding volume of divestures and investors attitude towards them, we see an increase in liquidity and return of investments in market.In Iran also, privatization policy has received considerable attention after the end of the imposed war in five year development programs.Surveys of the effects of this policy on the Tehran stick market,reveals a rise in liquidity and no significant changes in the market depth.
    Keywords: Share Issuing Privatization, State, Owned Enterprise, Stock Market, Liquidity, Return, Ownership Structure
  • Abolfazl Amanian, Parisa Asadi Page 142
    Many economists now argue that Intellectual Capital is more likely to be the key source of a firm’s competitive advantage than tangible resources. Hence, leveraging knowledge is often the key to a firm’s prosperity. The study aims to understand the social and organizational factors that influence knowledge sharing. A model of knowledge management and knowledge sharing was developed inspired by the work of Nahapiet and Ghoshal(1998). This paper explores the role of social capital in the knowledge-based economy with a focus on the creation and diffusion of knowledge in companies. Social capital consists of norms and networks that support cooperation. Bridging social capital, aimed at exchanging and learning skills instead of facts,may increase knowledge flows between various communities of practice in companies. The paper suggests that employees’ ability,motivation, and opportunity to share their human capital can be viewed as both the cause and the outcome of the cognitive, relational,and structural dimensions of social capital embedded in an organization ’s – formal as well as informal – social architecture respectively.
    Keywords: Social Capital, Intellectual Capital, Knowledge, Social Networks
  • Dr. Aliakbar Aminbeidokhti, Navid Sharifee Page 163
    Nowadays human resources are known as the first and the key factor for the development of society. A study of the world evolution indicates that most advanced Societies have invested on social and human capital over the years. On this basis social capital as an intangible asset in economic performance of societies have been the topics of interest to economic and social enthusiasts. Social capital is mainly based on cultural and social factors, identifying it as an investment in macroeconomic management of developing countries and management of organizations can create new knowledge and help managers to manage their firms better. Many economists believe that social capital is the missing link in th backward countries for the solution of economic and social problems. They believe that the rise of social relations based on trust and cooperation will lead to growth and development of the backward countries.This paper presents the concepts and definitions of social capital and its role on economic performance. Finally a theoretical model is presented and the impact of social capital on economic development is discussed and proper recommendations are rendered.
    Keywords: Social Capital, Economic Development, Human Capital, Economic Growth, Social Capital in Iran
  • Mousa Shahbazi Ghiasi, Vahid Bigdely Page 186
    Privatization policy and implementation of 44 Principal of Law is the main strategy of economic growth in Iran. Looking at privatization experience in our country and other countries show that privatization program in most of the cases face to many obstacles and difficulties that neglecting these issues lead to not achieving such determined goals. Transportation as an important economic sector needs to develop and become more efficient than before that this action need more participation of private sector. In this topic, considering barriers of private sector participation in transportation is the most necessary issue in planning and guiding the private sector to investing in this sector of economy. This article is an effort to sort out and investigate those obstacles of privatization of transportation in Iran that categorized in both economic infrastructures and special issues of transportation sector. Based on the result of this paper, majorobstacles of privatization of transportation are: lack of economic safety, government monopolistic interference, government interference in pricing process, obstacles in regulations, weakness in capital market and financial institutions, externalities in transportation sector and high costs of infrastructures and fixed costs.
    Keywords: Privatization, Transportation, Investment, Structural Barriers
  • Dr. Lotfollah Forozande Dehkordi, Ali Asghar Shirepaz Arani Page 217
    Management and community leadership by Imam Khomeini was set upon his thoughts and he has all the theoretical and strategic for the formation of a religious system and new government. Imam Khomeini grand to win the leadership of a great revolution and the overthrow of a powerful system and crafting a new political and social system during ten years, raise the fundamental question for management thinkers: What are dimensions of strategic thinking and strategic management aspects are. This article examines two dimensions of strategic thinking and strategic management of Imam Khomeini. First we study the theoretical, historical, revolutionary and political thinking of Imam to lead the great Islamic Revolution Islamic Republic. Analysis indicates that his thought system for community leadership has so cohesion which has been successful in achieving his goals and the evolution coincided. After explaining the situation ofcommunity strategic he draws a favorable vision for the future of society, his strategy also attempts to fulfill the strategic capacity of the community.
    Keywords: Imam Khomeini, Strategy, Strategic Thinking, Strategic Management, Strategic Capacity
  • Morteza Baghian, Meysam Lohrasebi Page 258
    The problem of determining Caspian sea Legal Regime as an example debating that seriously to be attentive in period after the collapse of U.S.S.R. in this issue both the role of littoral states and The role of trans regional powers are important. This article proposed on ground relations between Iran and Russia and determining of Caspian sea legal regime.Three hypotheses that was examined in this article, that two hypotheses are secondary and one hypothesis that presence trans regional powers and retreated Iran and Russia from primary situation based upon Condominium exploitation from sea to division it, is main hypothesis. According to this hypothesis indicators that was examined such as NATO expansion eastward and presence in Caspian sea region, presence united states of America in this region, presence European union in this region, retreated Iran from condominium exploitation from sea to division it and retreated Russia from condominium exploitation from sea to division it. Finally to given control group, two of our secondary hypothesis was failed and the data was brought to our main hypothesis that was very field.
    Keywords: Caspian Sea, Legal Regime, Iran, Russian Relations, Littoral States, Trans Regional Powers
  • Mohsen Mohammadi Alamuti Page 282
    Iranian Nuclear case is located in the center of west conflict against Iran. Western attempt to abstain Iran to achieving peaceful Nuclear Technology by enmity acts such as economic sanctions, killing nuclear scientists, etc. The question intended in this paper is formed as: why western is challenging Iranian peaceful Nuclear Technology? In spite of several variants to response this question the main factor of this paper of the Foreign policy analysis is capability of nuclear Technology. Because this technology can developed instruments of foreign policy and allowed Iran to achieve its particular goals. The resulting of this balance of the west view is that Iran would endanger the existing international order under the influence of the west. For this main reason the west countries attempts challenging against Iranian nuclear technology.
    Keywords: Nuclear Case, Nuclear Technology, Foreign policy, Islamic Republic
  • Dr. Seyed Mohammad Reza Emam Jomee, Dr. Mohammad Reza Sarmadi, Masoome Moghomi Firozabad Page 301
    Since the training and education is a full process, all the aspects of human nature and talents and natural or potential abilities must be taken in to consideration and be planed for their improvement and guidance intellectuals and theoreticians, with a holistic point of view, have put training in to different categories like manner education,spiritual education, social education, etc. …Considering the Islamic view point in the basics of training is a need which is fell in this field. In this regard, the goal of this research is to show the viewpoints of Feiz Kashani as an intellectual who put the basis of his theories on Imams educations in the field of Training and Mannes. So we answer the questions about goals, harmful methods and correct methods based of the Feiz anthological ideas. The method of this research is gathering information like library and the researcher gets the information and makes notes and then analyze them. There sults of the research indicate that Feiz is looking to social training from three different aspects. First its key role in providing the financial need. Second, the role of social ties in spiritual needs and erfection and the third, the influence of government on training. in other word, providing the people of a society with their needs and training and guiding them is not possible without law and government. In his point of view the most important social goals are observing rights, developing intimacy, earning honest money and being law obedient and to achieve. Them he suggests a number of ways all based on Imams word and advice.
    Keywords: Molla Mohsen Feiz Kashani, Goal, Social Education, Method, The Traumatic