فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 88 (زمستان 1390)

مجله نامه مفید
پیاپی 88 (زمستان 1390)

  • حقوق تطبیقی
  • 172 صفحه، بهای روی جلد: 45,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/01/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید فضل الله موسوی، سید مهدی موسوی، احمد رمضانی صفحه 3
    تحقق عدالت قضایی را می توان هدف غایی هر نظام قضایی و حقوقی دانست. نوع الفاظ و شیوه بیان اقرار توسط مقر یا ادای شهادت از سوی شاهد یا تنظیم اسناد مختلف از سوی خواهان و خوانده می تواند تابع عوامل مختلفی مثل سن، جنس، نژاد، قومیت، میزان سواد و سلامت روحی و جسمی، هوش، فرهنگ اجتماعی و غیره باشد. بر این اساس کشف مراد اصلی و حقیقی افراد مزبور از سوی قاضی در برخی موارد تا حدی دشوار می شود که می تواند مانعی برای تحقق عدالت قضایی تلقی گردد. در چنین مواردی است که نقش مهم زبان شناسی قضایی برای تحلیل محتوای کلامی و مکانیزم زبانی افراد درگیر در یک فرایند دادرسی به خوبی قابل درک است. تبیین نقش مهم زبان شناسی قضایی در دادرسی هادانشی میان رشته ای است که تقریبا به تازگی در برخی از کشور های خارجی مورد توجه قرار گرفته است. این مقاله در صدد است تا ضمن مطالعه چند قضیه خاص در حقوق خارجی و تبیین نقش دانش زبان شناسی قضایی در بهبود کیفیت دادرسی ها و تحقق هر چه بیشتر عدالت، پیشنهاداتی برای ارائه به مراجع ذی صلاح، دادگاه ها و حقوق دانان ایرانی جهت ترکیب دانش حقوق و زبان شناسی ارائه و افق جدیدی را پیش روی آن ها باز نماید.
    کلیدواژگان: حقوق، زبان شناسی قضایی، دادرسی، عدالت قضایی، شهادت، اعتراف
  • محمدحسن صادقی مقدم، رضا شکوهی زاده صفحه 25
    حکم معامله فضولی، از جمله احکامی است که در حقوق ایران، متفاوت از حقوق کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان است. معاملات فضولی در حقوق ایران همواره محکوم به عدم نفوذ است، اما حکم این معاملات در حقوق سه کشور فوق، گاه بطلان نسبی است و گاه صحت. در پس هر یک از این احکام، مبنایی وجود دارد که توجیه کننده آن است. مبنای صحت برخی مصادیق معامله فضولی در حقوق کشورهای انگلیس، فرانسه و آلمان تسهیل امر تجارت، احترام به حسن نیت خریدار و اعتبار تصرف به عنوان مالکیت است. اما مبنای عدم نفوذ معامله فضولی در حقوق ایران، جایگاه عوضین در چارچوب حقوقی عقد و سببیت آن در انعقاد عقد است.
    کلیدواژگان: معامله فضولی، حسن نیت، تصرف، نظریه نمایندگی، انتقال مالکیت، قصد و رضا، سبب عقد
  • منصور امینی، عباس زمانی صفحه 45
    متعهدله هر قرارداد عهدی، این حق را دارد تا در اجل قراردادی، اجرای عهد را خواستار شود و درصورت تاخیر در اجرای تعهد خسارات ناشی از تاخیر را مطالبه نماید. اما چنانچه در قرارداد مدتی برای اجرای تعهد پیش بینی نشده باشد، آیا متعهد مختار است تا تعهدات خویش را در مدت دلخواه اجرا نماید؟ آیا در این گونه قراردادها اخذ خسارت ناشی از تاخیر در اجرای تعهد ممکن است؟ در این مقاله سعی بر آن است تا ضمن بیان ویژگی های قراردادهای بدون مدت، راهکارهای حقوق انگلیس و ایران در برخورد با چنین قراردادهایی تشریح شود.
    کلیدواژگان: قراردادهای بدون مدت، اجرای با تاخیر، مدت معقول، مدت عرفی، اصل تعجیل، ضابطه نوعی و شخصی
  • عباسعلی کدخدایی، مسلم آقایی طوق صفحه 63
    برنامه پژوهشی «اقتصاد قانون اساسی» از دهه 1970 توسط جیمز بوکانان و گوردون تالوک با کتاب محاسبه رضایت؛ بنیادهای منطقی دموکراسی مشروطه، شروع شد و در دهه 1990 به اوج و شکوفایی رسید. این شاخه جدید از علم اقتصاد مبتنی بر پیش فرض فردگرایی و انتخاب عقلانی است و سعی می کند با بکارگیری روش تحلیلی معمول در اقتصاد متعارف و با استفاده از مدل های تحلیلی همچون نظریه قیمت و نظریه بازی ها، پیامدهای احتمالی قواعد مختلف قانون اساسی را بررسی کند. مقاله حاضر، به معرفی این برنامه پژوهشی پرداخته و کاربرد آن را در مهندسی قانون اساسی مورد اشاره قرار داده است. زیرا به رغم اهمیتی که مهندسی قانون اساسی دارد، متاسفانه نظریه حقوق اساسی تاکنون از منظر پیامدهای احتمالی قواعد مختلف قانون اساسی بر حیات سیاسی و اقتصادی، به بررسی مسئله مهندسی قانون اساسی نپرداخته است. مهندسی قانون اساسی نیازمند مدلی تحلیلی است که با آن بتوان رفتارهای سیاسی و همچنین، واکنش های افراد را نسبت به قواعد قانون اساسی، پیش بینی کرد. اقتصاد قانون اساسی مدل تحلیلی مناسبی در این خصوص ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: مهندسی قانون اساسی، نظریه قانون اساسی، اقتصاد قانون اساسی، تحلیل اقتصادی، نظریه بازی ها
  • نجاد علی الماسی، مهدی حسین زاده صفحه 83
    تعیین قانون حاکم بر شرایط ماهوی صدور اسناد تجاری و اینکه چه ضابطه ای برای تعیین قانون حاکم در صورت توافق طرفین یا سکوت آن ها وجود دارد؛ از مهم ترین مسائلی است که مقام رسیدگی کننده با آن روبرو است. از آنجایی که امروزه قانون حاکم بر قرارداد و اسناد تجاری در حال خروج از محدوده قوانین ملی است، ارزش و اثر اصل حاکمیت اراده مورد توجه حقوق دانان بوده است. در این مقاله سعی شده به بررسی نقش اصل حاکمیت اراده در تعیین قانون حاکم بر شرایط ماهوی صدور پرداخته شود و با توجه به بررسی های صورت گرفته اصل حاکمیت اراده حداقل در تعیین قانون حاکم بر شرایط ماهوی صدور اسناد تجاری بین المللی، اثبات شده است.
    کلیدواژگان: قانون حاکم، اسناد تجاری، شرایط ماهوی صدور، اصل حاکمیت اراده
  • محمدحسین طالبی صفحه 103
    فیلسوفان حقوق در غرب پژوهش های گسترده ای درباره چیستی حق انجام داده اند. این تحقیقات دامنه دار نظریه های متنوعی در این موضوع تولید کرده است. امروزه در میان آرای گوناگون فیلسوفان و حقوق دانان غرب پرطرفدارترین نظریه های موجود درباره معنای حق «نظریه سود/منفعت» و «نظریه اراده/انتخاب» نام دارد.
    با وجود قرائت های مختلف از نظریه سود/منفعت، طرفداران این نظرگاه در این ایده هم عقیده اند که هر جا حقی در کار باشد مکلف باید نوعی سود و منفعت به صاحب حق برساند. با نشان دادن برخی از مصادیق حق، از جمله حقوق خداوند و حق های غیر متلازم با تکلیف، این اصل بنیادین در همه تفاسیر نظریه سود/منفعت سست گردیده و به فروپاشی این نظریه می انجامد.
    ماهیت حق در نظریه اراده/انتخاب عبارت است از: تسلط داشتن صاحب حق بر مکلف در مورد استیفای حق. بنابراین، نظام حقوق کیفری و نیز حقوق واجب الاستیفا از مصادیقی هستند که این نظریه را برنمی تابد. همچنین وجود مکلف از لوازم وجود حق در این نظریه است. از این رو، حقوق تکوینی خدا و نیز حق های غیر متلازم با تکلیف در تقسیم هوفلد ناقض درستی و استحکام این نظریه اند.
    کلیدواژگان: معنای حق، نظریه سود منفعت، نظریه اراده انتخاب، حق خداف حق غیر متلازم با تکلیف
  • سیما بدری زاده *، منوچهر توسلی نایینی صفحه 123

    جهان امروز در اثر ظهور تکنولوژی های نوین به دهکده جهانی مبدل شده که از شاخصه های آن کم شدن فواصل و تسریع در ارتباطات به خصوص در عرصه تجارت جهانی است، به گونه ای که هیچ گاه در سراسر تاریخ چنین حجمی از مراودات تجاری سابقه نداشته است. افزایش تجارت و به تبع آن رقابت بر سر کسب بازارهای جهانی مستلزم افزایش سرعت در هموار سازی زیر ساخت های بازرگانی در سطح بین المللی است. یکی از همین زیرساخت های بسیار مهم نظام حل و فصل اختلافات تجاری بین المللی و مسائل حاشیه ای آن است. در گذشته متداول ترین روش حل و فصل اختلافات تجاری، مراجعه به محاکم قضایی ملی بود اما مبرهن است که در جهان امروز چنین رویکردهایی ممکن و معقول نیست. روند جهانی شدن روش های جایگزینی را همچون داوری در فضای مجازی طلب می کند که شکل توسعه یافته و مدرن داوری های سنتی است و باید در مسیر رفع موانع و مشکلات آن گام برداشت. در این راستا مقاله حاضر به بررسی اصول، موانع و نحوه شناسایی و اجرای آراء داوری شده در فضای مجازی می پردازد که به دلیل نوپا بودن این نهاد مطمئنا خلاهایی وجود دارد که نیازمند تلاش صاحب نظران داخلی وخارجی همچنین موسسه یکنواخت سازی حقوق تجارت بین الملل، ایجاد رویه بین المللی، شکل گیری کنوانسیون ها و پیدایش نمونه قانون هایی در این زمینه است.

    کلیدواژگان: داوری الکترونیکی، فضای مجازی، شناسایی و اجراء آراء الکترونیکی، کنوانسیون نیویورک، تجارت الکترونیک
  • سیدمحمدصادق طباطبایی، حمید آرایی صفحه 147
    یکی از مباحث مهم و در عین حال پیچیده حقوق قراردادها، حوزه تفسیر است. تفسیر قرارداد در واقع پل ارتباطی است بین عرصه نظری حقوق با آنچه که در جهان خارج و در صحنه اجرا اتفاق می افتد. هنر یک دادرس در این است که با استفاده از اصول و قواعد حاکم بر تفسیر به رفع ابهام از قرارداد همت گمارد. نظام تفسیر، قواعد و ابزارهای خاص خود را دارد که صرفا بر اساس آن اصول، کشف اراده مشترک میسر می گردد. یکی از تکنیک های تفسیر که نقش بسیارممتازی در تبیین مفاد قرارداد و روشن ساختن مفهوم آن دارد، اصل صحت است. اصل صحت در قراردادها در حقوق اسلام و ایران (ماده 223 قانون مدنی) مورد پذیرش قرار گرفته است. این اصل که به عنوان یک قاعده جهانی درقلمرو حقوق شناخته می شود، در دیگر نظام های حقوقی و نیز کنوانسیون ها و رویه های قضایی بین المللی، صراحتا مورد توجه قرار گرفته است. نکته حائز اهمیت این است که بین مفهوم اصل صحت درحقوق ایران با آنچه که در حقوق تجارت بین الملل حقوق کشورهای غربی به عنوان اصل صحت در تفسیر که همان «عدم لغویت عبارات قرارداد» است، تفاوت اساسی وجود دارد. گر چه اکثر حقوق دانان ما بین این دو مفهوم خلط کرده اند و برخی دیگر بین این دو قاعده در حقوق ایران و سایر نظام های حقوقی تفاوت قائل شده اند، لیکن به نظر می رسد اصل صحت در تفسیر قراردادها در حقوق غربی کاملا منطبق با اصل صحت مصطلح درحقوق ما نباشد بلکه تنها به عنوان یکی از آثار حقوقی آن شناخته می شود. در این پژوهش سعی شده است که دو قاعده فوق، ارتباط بین آن ها و همچنین آثارحقوقی آن مورد مطالعه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تفسیر قرارداد، اصل صحت، عدم لغویت، ابهام قرارداد، اصل تقدم معنای معتبر
|
  • Seyed Fazlollah Mousavi, Seyed Mahdi Mousavi, Ahmad Ramazani Page 3
    The satisfaction of judicial justice is the final goal of every legal system. The type of the wording used in the confession by the confessor or in witnessing by a witness or in drafting different documents by the plaintiff and defendant can be affected by some factors including age, sex, race, ethnic, the level of education, physical and mental health, intelligence, social culture and etc. Thus, finding out the main and real purpose of such persons by a judge in some cases is rather difficult which can be an obstacle for the satisfaction of legal justice. It is in such cases that the important role of forensic linguistics can be fairly understandable in analyzing the wording, content and the linguistic processes of the people in a legal process. Explanation of the important role of forensic linguistics in trials is an interdisciplinary field which drew attention in some countries. This article tries to study some particular legal cases and explain the role of forensic linguistics in the improvement of justice in trials and also it presents some suggestions for the legal authorities, courts and Iranian lawyers for the improvement of justice and cooperation of law and linguistics.
    Keywords: Law, Forensic Linguistics, Trial, Judicial Justice, Witness, Confession
  • Mohammad Hassan Sadeghi Moghadam, Reza Shokoohi Zadeh Page 25
    The legal status of unauthorized contracts is one of the different points between Iranian law, on one side and English, French and German law on the other. The unauthorized contracts are always ineffective in Iranian law and not absolutely void, but in English, French and German law, these contracts are sometimes effective and complete. There are some bases behind these provisions. The most important bases of these provisions are promotion of trade, recognition of possession as the creator of property, and respect to good faith of buyer. Conversely, in Iranian law, the most important basis of non-voidance of unauthorized contracts is the causality of considerations in the creation of contract.
    Keywords: Unauthorized Contracts, Good Faith, Possession, Representative Theory, Transfer of Property, Intent, Consent, Cause of Contract
  • Mansour Amini, Abbas Zamani Page 45
    The promisee in any term-contract is entitled to request the performance of the obligations at the contractual time, and in case of delay in performance of the obligations, claim for the damage accrued by delay. If in the contract no term is provided for the performance of the obligations, then is the obliged party entitled to perform his/her obligations anytime he/she wishes? Is it possible in such contracts to receive the damage due to delay in performing the obligations? This paper intends to, while describing contracts with time at large, explain the strategies of English and Iranian law in encountering such contracts.
    Keywords: Contracts with Time at Large, Performance with Delay, the Reasonable Time, the Time in Custom, Objective Measure
  • Abbas Ali Kadkhodaei, Moslem Aghaei Togh Page 63
    The Research Program of the Constitutional Economics which began in 1970s by now well known work of James Buchanan and Gordon Tullock titled “The Calculus of Consent: Logical Foundations of Constitutional Democracy”, and reached its Golden Age subsequently in 1990s, is founded on methodological individualism and rational choice. It analyzes the rationally expected consequences of alternative constitutional rules by employing the standard method of mainstream economics and its widely recognized analytical techniques, such as Price Theory and Game Theory. This paper presents this research program and emphasizes the need for its application in constitutional engineering.Constitutional Engineering/Design which means choosing among rules is the most sensitive example of decision-making in a political system. Despite such importance, unfortunately, constitutional theory until now has failed to pay enough attention to the problem of possible political consequences of alternative constitutional rules. This is because in designing a constitution, we need some model to analyze those rationally expected consequences of different alternative rules and predict political behaviors and reactions, and classic theories of constitutional engineering lack such model.
    Keywords: Constitutional Engineering, Design, Constitutional Theory, Constitutional Economics, Economic Analysis, Game Theory
  • Najad Ali Almasi, Mahdi Hosseinzadeh Page 83
    Determining the applicable law on substative conditions of the issuance of commercial instruments and the criteria used in this process in case of the parties agreement or their silence are among the most important issues that the adjudicating authority is faced with. Since nowadays the law governing contracts and commercial instruments is getting out of the range of national law, the value and effect of the principle of party autonomy have taken the attention of lawyers. This article tries to investigate the role of the said principle in determining the law governing substantive conditions of the issuance of international commercial instruments.
    Keywords: Applicable Law, Commercial Instruments, Substantive of Issuance, the Principle of Party Autonomy
  • Mohammad Hossein Talebi Page 103
    Western legal philosophers did the vast investigations regarding the nature of rights. Those extensive researches produced varied theories in this subject. Nowadays, among different philosopher's and lawyer's views, the most supported theories of the meaning of rights are called Benefit/Interest theory and Will/Choice theory.Notwithstanding different interpretations of Benefit/Interest theory, its adherents believe in the axiom that: a duty-bearer should give the benefit to the right-holder in each process of rights. This axiom can be criticised by some cases of rights in which either there is no interest for the right-holder like God or there is no correlated duty. According to Will/Choice theory, the nature of rights is that the right-holder can have control over the duty-bearer in doing the duty. There are some problems with this theory: Criminal law and inalienable rights are not compatible with Will/Choice theory. This theory can be criticised too by those rights which have no correlated duty. Thus, natural divine rights of God and some kinds of rights in Hohfeldean division show that Will/Choice theory is null.
    Keywords: the Meaning of Rights, Benefit, Interest Theory, Will, Choice Theory, Rights of God, Non, Correlated Rights, Duties
  • Sima Badrizadeh, Manucheher Tavassoli Naini Page 123

    Today’s world, due to the emergence of new technologies, has turned into a global world village that one of its characteristics is decreasing of distances and reducing speed in communications especially in the field of world trade leading to an unprecedented volume of trade transactions. Increased trade and consequently increased competition for obtaining global markets require greater facilitation of international trade infrastructures. One of the most important infrastructures is the settlement of international commercial disputes and the related issues. In the past, the most common method of resolving commercial disputes was referring to national courts, but in the world of today such an approache is not possible and reasonable. The process of globalization demands alternative methods such as arbitration in cyberspace that is the developed and modern form of traditional arbitration and steps should be taken in the path of removing its obstacles and problems. In this regard, the present article reviews the principles, obstacles and the manner of recognition and enforcement of arbitral decisions in cyberspace that for the reason of new character of this institution there are surely some gaps to be filled through the efforts of foreign and internal scholars and the Institute for the unification of International Commercial Law, creating international practice, formation and development of conventions and model laws in this field.

    Keywords: Electronic Arbitration, Cyberspace, Recognition, Enforcement of Electronic Awards, New York Convention, Electronic Trade
  • Sayyed Mohammad Sadeqh Tabatabaei, Hamid Araei Page 147
    One of the most important and complex issues of contract law is the isuue of interpretation. Indeed, interpretation of contract is the connecting bridge between the theoretical aspect of law and what happens in the outside world and the application arena. The art of a judge is to resolve the ambiguity of the contract by the use of principles and rules governing the interpretation. Interpretation system has its own rules and tools on the basis of which the discovery of the common intent is possible. One of the interpretation techniques that have very privileged role in defining the terms of the contract and clarifying its concepts is the principle of effectiveness. The principle of effectiveness has been accepted in Islamic and Iranian law (Article 223 Civil Code). This principle is recognized as a universal rule in other legal systems and international legal instruments and practices. The important point is that there is difference between the legal conception of the principle of effectiveness in Iranian law and what is found in international trade law and the law of western countries. It seems that the principle of effectiveness in interpretation of contract in western legal tradition is not completely compatible with its usage in our legal system. The present study tries to explore the said principle and its differing conceptions and the ensuing legal effects.
    Keywords: Interpretation of Contract, Effectiveness Principle, Ambiguity of Contract, Principle of the Priority of Valid Meaning (Or Ut Res Magis Valeat Quam Pereat)