فهرست مطالب

مجله زیست شناسی ایران
سال بیست و سوم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/12/12
  • تعداد عناوین: 15
|
  • منیژه پاکروان، ساره راستی پیشه، ناهید عمادی، سمیه نعمتی صفحه 1
    جنس آلاله بزرگترین جنس در خانواده آلاله است و دارای پراکنش وسیع در تمام نقاط دنیا خصوصا مناطق معتدله است. در این مطالعه دانه های گرده به کمک میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت و محور قطبی (P) و محور استوایی (E) و نسبت P/E تعیین شد. همچنین با کمک میکروسکوپ الکترونی نیز گرده ها مطالعه شدند و شکل کلی دانه گرده در نمای قطبی و استوایی و تزیینات سطح اگزین تعیین شد. در این بررسی دانه گرده از گونه های یکساله و سه گروه Radix rhizomatosa، R. praemorsa و R. grumosa از گونه های چند ساله مورد مطالعه قرار گرفتند و مشخص شد که صفت اندام زیرزمینی برای جدا کردن گروه ها صفتی مصنوعی بوده و مناسب نیست، لذا گروه های Rhizomatosa و Praemorsa که از نظر دانه های گرده و ریخت شناسی شباهتهای زیادی دارند می توانند در هم ادغام شوند.
    کلیدواژگان: گرده شناسی، آلاله، Rhizomatosa، Praemorsa، Grumosa
  • حسن پوربابایی، طوبی عابدی، ایوب زارع صفحه 9
    هدف از این تحقیق بررسی ساختار و تنوع گونه های گیاهی در رویشگاه شمشاد انجیل بن است. روش آماربرداری به صورت تصادفی- سیستماتیک انتخاب شد. در داخل قطعات نمونه گونه های چوبی شناسایی و قطر برابرسینه آنها از دو سانتیمتر و بیشتراندازه گیری شد و نیز گونه های علفی شناسایی و تعداد آنها شمارش گردید. همچنین تعداد نونهالها و نهالهای شمشاد شمارش شدند. آنالیز داده ها به کمک شاخصهای تنوع سیمپسون، N2 هیل، شانون- وینر، N1 مک آرتور و یکنواختی ویلسون واسمیت (Evar) انجام شد و مقدار اهمیت گونه های چوبی و علفی (SIV) نیز محاسبه شد. نتایج نشان داد که غنای گونه های چوبی و علفی به ترتیب برابر13 و 21 عدد است. در لایه گونه های چوبی میانگین غنا، شاخصهای تنوع و یکنواختی به ترتیب برابر 857/3، 610/0، 852/2، 603/1، 174/3 و 711/0 است و مشخصه های مذکور در لایه علفی به ترتیب برابر 250/2، 559/0، 582/2، 480/1، 998 /2، 593/0 به دست آمد. از نظر ساختاری متوسط قطر و ارتفاع درختان شمشاد به ترتیب برابر 37/5 سانتیمتر، 5 متر، متوسط سطح مقطع درختان شمشاد در هکتار برابر03/3547 سانتیمتر مربع، تعداد در هکتار درختان شمشاد از قطر دو سانتیمتر و بیشتر برابر3060 اصله، تعداد در هکتار نهال (cm2> DBH) برابر2523 اصله به دست آمد. در لایه گونه های چوبی بیشترین مقدار SIV مربوط به شمشاد (870/186 درصد) و کمترین آن متعلق به گونه شب خسب (03/3 درصد) و در لایه علفی بیشترین آن مربوط به گونه ازملک (82/74 درصد) و کمترین آن متعلق به گونه های داردوست و شیپوری (94/2 درصد) است.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، گونه های گیاهی، ساختار توده، شمشاد
  • ژاله تحصیلی، مظفر شریفی*، مهرداد بهمنش، محبوبه ضیایی صفحه 18

    ریحان (.Ocimum basilicum L) گیاهی از تیره نعناع است که به عنوان یک گیاه دارویی در طب سنتی ایران مورد استفاده قرار گرفته است. اسانس ریحان سرشار از ترکیبات فنیل پروپانوئیدی است و در درمان بیماری هایی چون سردرد، اسهال، سرفه، انگلهای روده و ناراحتی های کلیه دارای اهمیت می باشد. آنزیم اوژنول- O- متیل ترانسفراز (EOMT) یک آنزیم کلیدی در مسیر ساخته شدن فنیل پروپانوئیدها است که با انجام عمل متیلاسیون، اوژنول را به متیل اوژنول تبدیل می کند. متیل اوژنول از ترکیبات اصلی فنیل پروپانوئیدها در اسانس ریحان است. در این تحقیق، میزان ترکیبات فنیل پروپانوئیدی و بیان ژن آنزیم EOMT در مراحل مختلف رشد ریحان بررسی شده است. پس از کاشت و رشد ریحان، گیاهان در 5 مرحله از رشد شامل گیاهچه،10 برگی،50 برگی، قبل از گل دهی و گل دهی برداشت شدند. ترکیبات فنیل پروپانوئیدی به وسیله کروماتوگرافی گازی طیف نگار جرمی (GC/MS) شناسایی و سطح بیان ژن آن نیز با روش quantitative RT-PCR- Semi بررسی شد. نتایج نشان داد که ترکیب شیمیایی اسانس ریحان در طی دوره رشد رویشی و زایشی متغیر بود و میزان بیان ژنEOMT نیز در طی مراحل مختلف تفاوت داشت. با توجه به تغییرات ایجاد شده در میزان فنیل پروپانوئیدها می توان بخشی از این تغییرات را ناشی از تغییر در سطح بیان ژن آنزیم EOMT در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: ریحان، فنیل پروپانوئیدها، اوژنول، O متیل ترانسفراز
  • عبدالکریم چهرگانی، شاهین زارع، سمیه حاجی صادقیان صفحه 26
    در این پژوهش ویژگی های رویان شناختی Tripleurospermum disciforme مورد بررسی قرار گرفت. گلها و غنچه ها در مراحل مختلف نمو برداشت شده، در FAA70 تثبیت و در الکل 70 درصد نگهداری شد. نمونه ها پس از قالب گیری در پارافین با میکروتوم برش گیری شد. رنگ آمیزی با پریودیک اسید شیف ونیز با هماتوکسیلین انجام گرفت. نتایج نشان داد که بساکها دارای 4 کیسه گرده بوده و لایه مغذی از نوع ترشحی است. تتراد های میکروسپور از نوع چهارضلعی (تتراهدرال) و چهار گوش (تتراگونال) هستند. دانه های گرده در زمان انتشار دو یاخته ای هستند. تخمک از نوع واژگون، تک پوسته ای و کم خورش است. لایه آندوتلیوم از یک ردیف یاخته تشکیل شده است. نمو کیسه رویانی بر اساس تیپ پلی گونوم صورت می گیرد، اما افزایش یاخته های آنتی پود از 6 تا 8 مشاهده و هسته آنها حالت پلی پلوئیدی دارد. بر اساس نتایج این پژوهش دو نوع رویان زایی در این گیاه وجود دارد، در برخی از گلچه ها که هرمافرودیت هستند، اگر چه یاخته های آنتی پود افزایش پیدا می کند، اما خاستگاه رویان از یاخته تخم است. ولی در عده ای دیگر از گلچه ها که آنها نیز هرمافرودیت هستند، یاخته های آنتی پود افزایش پیدا کرده، پایدار مانده و بدون انجام لقاح، رویان را بوجود می آورد. در این موارد دستگاه تخم تحلیل رفته و از بین می رود که به نظر می رسد علت آن عدم تلقیح یاخته تخمزا است.
    کلیدواژگان: Asteraceae، میکروسپورزایی، مگاسپورزایی، تخمک، رویان زایی
  • مهدی دولتخواهی، مهدی یوسفی، یونس عصری صفحه 35
    تالاب پریشان دریاچه دائمی با آب شیرین است که به وسیله چشمه ها و جریانهای فصلی تغذیه می شود و در 12 کیلومتری جنوب شرقی کازرون در استان فارس واقع شده است. در این پژوهش مطالعه فلوریستیکی در اطراف تالاب پریشان انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده در منطقه 269 گونه متعلق به 204 جنس و 68 تیره تشخیص داده شد. بزرگترین تیره در این منطقه Asteraceae با 40 گونه است. Poaceae با24 گونه، Papilionaceae با 20 گونه و Brassicaceae با 17 گونه در مراتب بعدی قرار دارند. جنس Convolvulus با 6 گونه بزرگترین جنس موجود در این منطقه است، درحالی که Centaurea، Euphorbia و Plantago هر یک با چهار گونه و Amaranthus و Anthemis هریک با سه گونه در مراتب بعدی هستند. بیشترین گونه های شناسایی شده در این منطقه شامل 124 گونه (1/46 درصد) به ناحیه ایران - تورانی تعلق دارند. تروفیتها با 1/59 درصد فراوان ترین شکل زیستی در اطراف تالاب پریشان می باشند.
    کلیدواژگان: تالاب پریشان، استان فارس، فلور، کورولوژی، شکل زیستی
  • مریم شریف شوشتری، احمد مجد صفحه 47
    گیاه مارگریت از تیره مرکبان و جزء گیاهان زینتی فضای سبز است و شاخه های بریده آن استفاده فراوان دارد. بررسی تکوین و تشریح مقایسه ای گلچه های زبانه ای و لوله ای گل آذین آن که از اهداف این پژوهش است می تواند الگوی مناسبی برای گونه های دارای گل آذین کپه ای باشد. غنچه های مارگریت در مراحل مختلف تکوین برداشت و پس از بررسی با استریومیکروسکوپ در FAA تثبیت شدند. برشهای میکروتومی پس از رنگ آمیزی با هماتوکسیلین- ائوزین با میکروسکوپ نوری مشاهده شدند. بررسی گل آذین و گلچه ها با میکروسکوپ (SEM) انجام شد. نتایج نشان می دهند که هنگام تحول مریستم رویشی ساقه به مریستم زایشی، ابعاد مریستم و رنگ پذیری آن افزایش یافته، مریستم ضمن مراحل تکوین به گلچه ها تغییرات ریختی از محدب به مسطح و تا حدی فرورفته را در محل گلچه های مرکزی پیدا می کند که ناشی از رشد سریعتر سهمهای گلچه ای حاشیه ای و فشار به سهمهای مریستمی گلچه های مرکزی می باشد. در مراحل تکوینی پیشرفته تر مریستم هر گلچه زبانه ای در حاشیه شروع به سهم بندی جدید می کند و اجزای هر گلچه را به وجود می آورد. سه نوع گلچه زبانه ای شامل گلچه های نر- ماده، ماده و نازا مشاهده شدند که همه دارای پنج پرچم با میله های آزاد و بساکهای پیوسته در قاعده هستند. مادگی دارای کلاله دو شاخه، خامه با سلولهای ناهمگن، تخمدان یک خانه و تخمکها از نوع واژگون هستند. گلچه های لوله ای از حاشیه به مرکز مراحل تکوینی خود را می گذرانند. تعداد و وضع پرچمها و مادگی در آنها مشابه گلچه های نر- ماده زبانه ای است. دانه های گرده از نوع سه شیار-منفذی(Tricolporate) هستند.تکوین گرده ها در بساک ناهمزمان است و علاوه بر دانه های گرده یک و دو سلولی، تعدادی گرده های سه سلولی نیز در خانه های گرده ای بساکها مشاهده می شوند.
    کلیدواژگان: تیره مرکبان - گل مارگریت، تکوین، گلچه زبانه ای، گلچه لوله ای، گلچه های نازا
  • ایران مختاری، علی گنجعلی، پروانه ابریشم چی صفحه 62
    گوجه فرنگی از محصولات مهم زراعی است که مقاومت نسبی به شوری دارد (1/6 >EC>3/1)، ولی در محیط شور رشد و تولید گیاه به طور چشمگیری کاهش می یابد. گیاهان ازطریق مکانیسمهای مختلف بیوشیمیایی قادر به تحمل شوری هستند، راه هایی که به نگهداری و حفظ آب و نیز حفظ هم ایستایی یونها کمک می نماید. یکی از سازوکارهای ایجاد سازگاری با تنش شوری، ساختن مواد فعال اسمزی (نظیر پرولین) و تجمع آنها به ویژه در سیتوپلاسم سلولها می باشد. از طرف دیگر، حضور یون کلسیم نیز می تواند موجب بهبود عوارض نامطلوب حاصل از شوری شود. در تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر کلسیم بر بهبود آسیبهای ناشی از شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. گیاهان گوجه فرنگی واریته موبیل در شرایط هیدرو پونیک و در محلول غذایی هوگلند کشت شدند. در این آزمایش از محلولهای کلرید سدیم با هدایت الکتریکی 0، 8، 10، 12 و14 دسی زیمنس بر متر به عنوان سطوح مختلف شوری و از نمکهای کلرید کلسیم و سولفات کلسیم 5 میلی مولار، به عنوان منبع کلسیم استفاده شد. بخش هوایی گیاه پس از 8 هفته جمع آوری گردید، سپس وزن خشک بخش هوایی و میزان پروتئینهای محلول، قندهای محلول، پرولین و عناصر معدنی(سدیم و پتاسیم) در برگها مورد سنجش قرار گرفت. بررسی ها نشان داد که وزن خشک بخش هوایی با افزایش شوری (به ویژه در شوری 10 دسی زیمنس بر متر) کاهش معنی دار می یابد. همچنین افزایش شوری در همه سطوح شوری باعث افزایش معنی دار مقدار پروتئینهای محلول، قندهای محلول و پرولین گردید. از طرف دیگر با افزایش شوری مقدار سدیم در برگ افزایش و مقدار پتاسیم، کاهش قابل توجه و معنی داری نشان داد. تیمار با کلسیم با کاهش جذب سدیم و افزایش جذب پتاسیم و همچنین تحریک سنتز و تجمع پرولین موجب بهبود معنی دار رشد و کاهش اثرات نامطلوب شوری گردید. این احتمال نیز وجود دارد که کلسیم با تاثیر بر پایداری و سایر خواص غشاء، از جمله نفوذپذیری آن، نقش بهبود دهنده خود را ایفا می کند. بنابر این به نظر می رسد که استفاده از کلسیم می تواند یک راه حل ساده و اقتصادی برای جلوگیری از اثرات نامطلوب شوری در گیاه گوجه فرنگی باشد.
    کلیدواژگان: پروتئینهای محلول، پرولین، سولفات کلسیم، شوری، قندهای محلول، کلرید کلسیم، گوجه فرنگی
  • وجیهه اسکندری، باقر یخچالی *، زرین مینوچهر صفحه 73

    عرضه پپتیدها روی سطح باکتری ها کاربردهای فراوان و مهیجی در بیوتکنولوژی و پزشکی دارد. فیمبریه باکتری ها از جمله پیلی CS3 اشریشیاکلی کاندیدای مناسبی جهت ارائه اپی توپها در سطح سلول باکتریایی است. مناطق مجاز این پروتئین، با قابلیت پذیرش پپتیدهای خارجی بدون ایجاد تغییرات و اثرات قابل توجه در عملکرد و ساختار پروتئین، می تواند برای وارد کردن پپتید خارجی استفاده شود. در این مطالعه مناطق مجاز زیرواحد اصلی (CstH) پیلی CS3 برای ورود پپتیدهای خارجی به کمک روش های پیشگویی ساختار دوم پروتئین، ارزیابی وضعیت پروتئین از لحاظ احتمال بیان به صورت اینکلوژن بادی، تعیین منحنی های مسیر آب دوستی پروتئین، تطابق توالی مورد بررسی با توالی های موجود در بانکهای اطلاعات زیستی، ارائه مدلهای ساختار سوم از پروتئین و آنالیز مدلهای حاصل از لحاظ مناطق قابل دسترس با نرم افزارهای مربوطه، به ترتیب اسید آمینه های 66-67، 100-101 و 109-110 پروتئین CstH بالغ، پیشگویی شدند. نتایج حاصل با یافته های آزمایشگاهی قبلی برای نمایش سطحی هگزاهیستیدین، پپتید غنی از سیستئین (قابلیت اتصال به فلزات)، سم مقاوم به حرارت اشریشیاکلی مولد انتروتوکسین (heat stable enterotoxin) وشاخص آنتی ژنیک انتروتوکسین NSP4 روتاویروس در سطح E. coli مطابقت دارد.

  • سالار درافشان، محمدرضا کلباسی، محمد پورکاظمی، باقر مجازی امیری صفحه 85
    آمیخته گری یکی از روش های سنتی اصلاح نژاد در فعالیتهای مرتبط با آبزی پروری است. ارزیابی ویژگی های موجودات در فرآیندهای جدید آمیخته گری، جهت شناسایی و اثبات ماهیت آمیخته آنها ضروری است. برای شناسایی افراد آمیخته می توان از روش های مختلفی نظیر ویژگی های مورفومتریک و مریستیک، فیزیولوژیک، کاریولوژیک و مولکولی بهره جست. یکی از معتبرترین و پیشرفته ترین این روش ها، روش مولکولی است. در این تحقیق، امکان استفاده از آغازگرهای ریزماهواره برای بررسی صحت آمیخته گری در نتاج حاصل از تلاقی مصنوعی جنس ماده قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss و جنس نر ماهی آزاد دریای خزرSalmo trutta caspius مورد ارزیابی قرار گرفت. آغازگرهای ریزماهواره Str151INRA، Str73INRA، Str85INRA، Str543INR، Str591INRA، Strutta58،Strutta12، Ssa197، Ssa171 وOmyFgt1TUF انتخاب شده و الگوی ژنوتیپی والدین در آمیزشهای تک والدی (برای سه جفت مولد) از طریق واکنش زنجیره ای پلیمراز برای هر یک از آغازگرها تعیین شد. از 10 جفت آغازگر، Ssa171 و Ssa197 فاقد جایگاه اتصال بر روی ژنوم بودند، سایر آغازگرها (بجز OmyFgt1TUF) فاقد پلی مورفیسم مناسب بین جفت مولدین بوده ویا حداقل یک باند مشترک را بین مولدین نشان دادند، لذا امکان استفاده از آنها برای بررسی صحت آمیخته گری وجود نداشت. الگوی ژنوتیپی حاصل از آغازگر OmyFgt1TUF در مولدین قزل آلای رنگین کمان ماده و ماهی آزاد دریای خزر نر و نتاج حاصل از آمیخته گری آنها نشان داد که نتاج تولیدی، آمیخته حقیقی بوده و توارث کاملی از باندهای اختصاصی والدین را دارا هستند. این تحقیق نشان داد که استفاده از ریزماهواره ها می تواند به عنوان شاخصی جهت بررسی صحت آمیخته گری در دو گونه مهم از آزادماهیان تجاری ایران مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آمیخته گری، ریزماهواره، قزل آلای رنگین کمان، Oncorhynchus mykiss، ماهی آزاد دریای خزر، Salmo trutta
  • پرژک ذوف، منصور شریعتی، فرانسواز دنیل ودل صفحه 94
    نیترات یکی از مهمترین منابع نیتروژنی معدنی برای اکثر گیاهان می باشد. مطالعات فیزیولوژیکی نشان داده است در گیاهان حداقل دو سیستم ناقل با تمایل پایین و بالا برای جذب نیترات به ترتیب برای غلظتهای زیاد و کم نیترات در محیط وجود دارد. از طرفی مطالعات مولکولی نشان داده است که خانواده ژنی NRT2 ناقلین سیستم با تمایل بالا (HATS) High Affinity Transporter Systems نیترات را کد می کنند. در گیاه Arabidopsis thalianaبا توجه به رابطه قوی بین الگوهای بیان ژن و میزان فعالیت HATS، پیشنهاد شده است که ژن AtNRT2.1 نقش اصلی را در جذب نیترات از محیط از طریق HATS ایفا می نماید. در میان ژنهای دیگر از خانواده AtNRT2‍، ژنهای AtNRT2.4 و AtNRT2.5 الگوی بیان مشابهی را نشان داده اند، هرچند عملکرد شان در جذب نیترات نامشخص است. بنابراین برای درک بهتر نقش ژن AtNRT2.4 در جذب نیترات از طریق HATS، گیاهانA. thaliana جهش یافته در این ژن به همراه گیاهان تیپ وحشی بر روی شن و محلول غذایی کامل دارای 10 میلی مولار نیترات کشت شدند. بعد از 35 روز، گیاهان با محلول غذایی کامل و فاقد نیتروژن آبیاری و در زمانهای صفر، 10 و 17 روز بعد از آغاز محرومیت نیتروژن برداشت شدند. تاثیر محرومیت نیتروژن بر روی بیوماس، میزان نیترات و اسید های آمینه بافتی، در صد نیتروژن کل و میزان بیان ژنهایAtNRT2.1 و AtNRT2.4 مورد مطالعه قرار گرفت. به طور کلی برای هر دو ژنوتیپ، میزان نیترات بافتی به موازات مدت زمان محرومیت نیتروژن از یک روند کاهشی تبعیت نمود. این شرایط منجر به کاهش درصد نیتروژن کل هم در گیاهان جهش یافته و هم در گیاهان تیپ وحشی گردید. نتایج حاصل از Real-time PCR نشان داد که فقر نیتروژن منجر به افزایش بیان ژن AtNRT2.4 می گردد، در حالی که میزان بیان AtNRT2.1 را کاهش می دهد. با توجه به تغییرات مهم و معنی دار در میزان شاخصهای فیزیولوژیکی و مولکولی به نظر می رسد که 10 روز محرومیت نیتروژن به عنوان یک نقطه بحرانی جهت القای مسیرهای علائم درگیر در تشخیص و پاسخ به شرایط کمبود نیترات حائز اهمیت باشد. همچنین تصور می شود که ژن AtNRT2.4 در مسیر انتقال علائم نقش مهمی را ایفاء نمایند.
    کلیدواژگان: Arabidopsis thaliana، ژن AtNRT2، 4، نیترات، اسید آمینه کل، نیتروژن کل
  • فرشته راعی، فرشته افتخار صفحه 108
    سویه های کوآگولاز منفی استافیلوکوکوس مقاوم به متیسیلین از عوامل مهم ایجاد عفونت بیمارستانی هستند واغلب به علت مقاومت به سایرداروها از جمله آنتی بیوتیکهای بتالاکتام اهمیت زیادی دارند. هدف از این مطالعه، مقایسه فنوتیپی مقاومت به متیسیلین با حضور ژن مقاومت (ژن mecA) بود. تعداد 55 ایزوله استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس از 3 بیمارستان شهر تهران جمع آوری وحساسیت آنها نسبت به متیسیلین به وسیله روش انتشار در دیسک بررسی شد. همچنین کمترین غلظت موثر دارو (MIC) با روش Broth Microdilution اندازه گیری و حضور ژن مقاومت به وسیله پرایمرهای اختصاصی با روش PCR مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از روش آنتی بیوگرام نشان داد که 50 سویه (9/90 درصد) به متیسیلین مقاوم بودند که از بین آنها 8 سویه مقاومت بینابینی نشان دادند. همچنین 43 سویه (1/78 درصد) با MIC≥ 4μg /ml نسبت به متیسیلین مقاوم بودند. نتایج MIC برای سویه های دارای مقاومت بینابینی نشان داد که 5 سویه به متیسیلین حساس و 3 سویه مقاوم بودند. نتایج حاصل از آزمون PCR نشان داد که از بین سویه های مقاوم به متیسیلین (با دو روش فنوتیپی) ، 42 سویه حامل ژن mecA و تنها 1 سویه فاقد آن بود. همچنین 4 سویه با فنوتیپ حساس به متیسیلین، واجد ژن mecA بودند. نتایج به دست آمده پیشنهاد می کند که تنها حضور ژن mecA دلیل بر مقاومت در میکروارگانیسمها نیست و بیان ژن که تحت کنترل شرایط محیطی است، اهمیت بیشتری در تعیین مقاومت باکتری دارد.
    کلیدواژگان: متیسیلین، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، mecA، PCR
  • حسن سلطانلو، سیده ساناز رمضانپور، دنیس گودت صفحه 115
    زنگ زرد و قهوه ای از جمله عوامل بیماریزای مخرب گیاه گندم در جهان محسوب می شود. یکی از راه های مبارزه با این بیماری ها استفاده از ژنهای مقاومت تدریجی می باشد که باعث ایجاد مقاومت در یک دوره زمانی طولانی، در محیطهای مختلف و در مقابل نژادهای متنوع قارچ زنگ می شود. در بین ژنهای مقاومت تدریجی که تاکنون در گندم معرفی شده اند، مکان ژنی Yr18/Lr34 به عنوان مهم ترین مکان ژنی محسوب می شود، چون تاکنون در هیچ یک از مناطق گندم خیز دنیا مقاومت حاصل از این ژن شکسته نشده است. از طرف دیگر این ژن باعث ایجاد مقاومت به بیش از شش نوع بیماری مختلف شامل زنگ زرد، زنگ قهوه ای، زنگ سیاه، سفیدک پودری، ویروس پاکوتاهی جو و بیماری لکه خالی می شود. ژن کیتیناز از گروه ژنهای مسئول واکنش دفاعی می باشد و معمولا پس از حمله بیمارگر، سطح بیان آن توسط سلولهای گیاهی افزایش می-یابد. به منظور مطالعه الگوی تظاهر ژن کیتیناز پس از آلودگی با بیماری زنگ زرد و قهوه ای در مرحله گیاهچه ای و بلوغ، از روش واکنش زنجیره ای پلی مراز در زمان واقعی استفاده شد. مقایسه الگوی تظاهر ژن کیتیناز نشان داد پس از آلودگی با بیماری های زنگ زرد و قهوه ای، سطح بیان این ژن در هر دو مرحله، در رقم مقاوم افزایش بیشتری از رقم حساس دارد. در رقم مقاوم سه روز پس از آلودگی با زنگ زرد در مرحله بلوغ، افزایش سطح تظاهر ژن کیتیناز 52 برابر و رقم حساس تنها 15 برابر می باشد. همچنین همراه با تظاهر تاخیری ژن کیتیناز، میسیلیوم قارچ زنگ گسترش بیشتری در سلولهای مزوفیل رقم حساس نشان داد.
    کلیدواژگان: گندم، کیتیناز، Real، time PCR، بیان ژن
  • بهرخ شجاعی، علی اکبر احسانپور، محمدرضا عبدی صفحه 125
    پرتوهای یونیزه کننده مانند پرتو گاما دارای اثرات مختلفی بر روی سلولهای گیاهی می باشد. در این مطالعه اثرات تابش پرتو گاما با شدت 60 و 80 گری بر روی سلولهای کالوس گیاه سیب زمینی (Solanum tuberosum L.) رقم وایت دزیره بررسی گردید. پس از تابش قدرت زیست(viability) سلولها به وسیله رنگ آمیزی با فلورسین دی استات تعیین گردید و همه سلولهای تابش دیده با 60 و 80 گری زنده بودند. وزن تر و خشک کالوسهای تابش دیده و تابش ندیده اندازه گرفته شد. در کالوسهای تابش دیده وزن تر و خشک نسبت به کالوسهای تابش ندیده افزایش یافت. در حالی که پروتئین کل کالوسهای تابش دیده نسبت به کالوسهای تابش ندیده کاهش داشت. آسیبهای DNA که توسط دزهای 60 و 80 گری پرتو گاما ایجاد گردیده بود به وسیله ارزیابی کامت (comet assay)تعیین گردید. نتایج حاصل از ارزیابی کامت دلالت بر این داشت که پرتوهای گاما با شدتهای 60 و 80 گری می توانند در DNA سلولهای کالوس سیب زمینی شکستهای تک رشته ای و دو رشته ای القاء کنند.
    کلیدواژگان: پرتو گاما، پروتئین کل، سیب زمینی، کالوس، ارزیابی کامت
  • آزاده لهراسبی نژاد، محمد مهدی یعقوبی، حبیب الله ناظم صفحه 132
    بافتهای پارافینه موجود در آرشیو بخشهای آسیب شناسی منبع بسیار غنی از نمونه های انسانی برای مطالعات مولکولی به روش هایی مانند واکنش زنجیره ای پلی مراز (PCR) در بیماری هایی همچون سرطان می باشند. اما مشکل موجود آن است که اسیدهای نوکلئیک در این بافتها در مسیر تثبیت شدن و پارافینه نمودن، آسیب دیده و در بسیاری از موارد کیفیت DNA استخراج شده برای PCR مناسب نمی باشد. در این تحقیق سعی شد با بررسی چند روش متداول استخراج و تکثیر DNA از بافتهای پارافینه، نقاط ضعف آنها برطرف شده و یک روش ترکیبی جدید معرفی شود. همچنین اثر آنزیمهای مختلف Taq polymerase، pfu و pwo و مخلوط آنها در تکثیرDNA بافت پارافینه مقایسه شد. نتایج نشان داد بازدهی استخراج روش ترکیبی در مقایسه با روش های قبلی بیشتر بوده و DNA حاصل از آن قابلیت تکثیر بهتری در واکنش PCR دارد.
    کلیدواژگان: بلوک پارافینه، استخراج DNA، واکنش زنجیره ای پلی مراز، بافت سرطانی
  • هما محسنی کوچصفهانی، کاظم پریور، محمد نبیونی، سمیه ابراهیمی باروق صفحه 141

    سلولهای P19 جزء سلولهای کارسینومای جنینی موش هستند که می توانند تحت القاء با غلظت7- 10× 5 مولار رتینوئیک اسید به نورون تمایز یابند. این رده سلولی مدل مناسبی برای بررسی اثر عوامل شیمیایی مختلف بر روی رشد و تمایز نورونها به صورت تجربی محسوب می شود. زهر زنبور عسل ترکیبات متنوعی دارد که مهمترین آنها ملیتین، فسفولیپازA2، آپامین و هیالورونیداز است. مطالعات نشان داده است که ملیتین و فسفولیپاز A2 دو ترکیب اصلی زهر زنبور است که نقش مهمی را در تمایز نورونی در سلولهای PC12 داشته و باعث افزایش رشد به بیرون نوریت می شود. هدف این تحقیق بررسی اثر توام زهر زنبور عسل و رتینوئیک اسید در القاء تمایز نورونی در رده سلولی P19 می باشد. سلولهای P19 با دانسیتهcell/ml 104×3 را در محیط کشت α-MEM حا وی سرمهای 5/2 درصدFBS و5/7 درصد CS کشت داده و در 37 درجه سانتی گراد و 5 درصدCO2 انکوبه شد. نتایج اولیه به دست آمده از بررسی های مورفولوژیکی این تجربیات نشان داد که 6 روز بعد از تیمار سلولها با رتینوئیک اسید با غلظت 7 -10×5 مولار در سلولها استطاله هایی ایجاد گردید سپس سلولها به تدریج تا روز10 فنوتیپ نورونی را به دست آوردند ودر نهایت در روزیازدهم همه سلولها دچار نکروز کامل گردیدند. سلولهای P19 که با زهر زنبور با غلظتهای μg/ml 1و3 تیمار شده بودند، در روز ششم بعد از تیماراستطاله هایی را ایجاد کردند و این سلولها کم کم ویژگی های نورونی پیدا کرده و تا روز دهم بر طول زائده ها اضافه گردید و در نهایت در روز 11 همه سلولها دچار نکروز کامل گردیدند. در سلولهایی که رتینوئیک اسید و زهر زنبور با هم اثر داده شده بودند نتایج مشابهی با آزمایشات فوق دیده شد ولی میزان تمایز نسبت به دو گروه قبلی بالاتر بود.

    کلیدواژگان: سلولهایp19، نورون، تمایز سلولی، زهر زنبورعسل، رتینوئیک اسید
|
  • Pakravan M., Rastipisheh S., Emadi N., Nemati S Page 1
    The genus Ranunculus L. is the largest genus in Ranunculaceae family. This genus has a wide distribution in the world especially in temperate zone. In this study the pollen grains were examined by light microscope and polar axis (P)، equatorial axis (E) and the P/E ratio were measured. Also they were studied by scanning electron microscope and the general shape in polar and equatorial view and exine sculpturing of pollen grains were determined. In present study pollen grains of annual species and three groups of perennial species، Radix rhizomatosa، Radix praemorsa and Radix grumosa were studied. It was found that the underground system character is an artificial and unappropriate trait in separating group. Thus as the groups Rhizomatosa and Praemorsa have various pollen and morphological similarities، they can be merged together.
  • Poorbabaei H., Abedi T., Zaree A Page 9
    The aim of this study was to determine stand structure and biodiversity of plant species in the Box tree site، Anjilbon. Sampling procedure was the systematic- random method. Type of woody species and their diameter of breast height (DBH 2 cm) were identified and measured and also herbaceous species identified and their numbers recorded within each sampling plot. In addition، number of seedling and sapling of Box tree were recorded. Data analysis was carried out using diversity indices of Simpson، Hill’s N2، Shannon- Wiener، Mc Arthur’s N1 and Wilson and Smith’s evenness index. Species Importance Value (SIV) was calculated in the woody and herbaceous layers. The results indicated that mean richness of woody and herbaceous species were 13 and 21، respectively. In the woody species layer، mean of richness and the mentioned diversity and evenness indices were 3. 857، 0. 610، 2. 852، 1. 603، 3. 174 and 0. 711، and also in the herbaceous layer the mentioned parameters were 2. 250، 0. 559، 2. 582، 1. 480، 2. 998 and 0. 593، respectively. Structurally، mean of diameter and height of Box tree were 5. 37 cm and 5 m، respectively، mean basal area equal to 3547. 03 cm2، number of Box tree (DBH  2 cm) equal to 3060 per hectare and (DBH < 2 cm) were obtained 2523 per hectare، respectively. In the woody species layer، the highest value of SIV belonged to Buxus hyrcana (186. 87 %) and the lowest value belonged to Albizia julibrissin (3. 03 %)، in the herbaceous layer the highest value of SIV belonged to Smilax excelsa (74. 82 %) and the lowest values were in Viscum album and Arum sp. (2. 94%).
  • Tahsili J., Sharifi M., Behmanesh M., Ziaei M Page 18

    Basil (Ocimum basilicum)، a member of a Lamiaceae family، is used in traditional Iranian medicine. Essential oils of basil leaves are composed of phenylpropanoids which are important in treatment of headaches، diarrhea، coughs، warts، worms and kidney malfunctions. Eugenol O-methyl transferase (EOMT) is a key enzyme in phenylpropanoid pathway. It catalyzes the methylation of eugenol، to produce methyleugenol which is original phenylpropanoid compounds in basil. In this research، the level of phenylpropanoid compounds and the expression level of EOMT gene was investigated at different growth stages. The plants cultivated and harvested by hand at 5 growth steps including seedling، with 10 and 50 leaves plants، preflowring and flowering stages. Phenylpropanoid compounds were identified by Gas chromatography/Mass spectrometry (GC/MS) and the level of gene expression was monitored by Semi quantitative RT-PCR. Our results showed that plant growth and maturity both affecte on EOMT gene experession and phenolic contents. The changes observed in phenylpropanoids compound can be as a result of different levels of EOMT gene expression at different growth stage.

  • Chehregani A.K., Zarre Sh, Hajisadeghian S Page 26
    Embryological characteristics of Tripleurospermum disciforme were studied in this research. The flowers and buds in different developmental stages were removed، fixed in FAA70، stored in 70% ethanol، embedded in paraffin and sectioned at 7-10 µm with a microtome. Staining was carried out with PAS and contrasted with Hematoxylin. Results indicated that anthers are tetrasporangiate and anther tapetum is of the secretory type. Pollen tetrads are tetrahedral and tetragonal. Pollen grains are 2-celled when shed. Ovule is anatropous، unitegumic and tenuinucellate. Endothelium is uniseriate. Embryo sac development is of the Polygonum type. Antipodal cells increase up to 6-8 and their nuclei become polyploidy. Results of this research showed that embryogenesis of Tripleurospermum disciforme should be regarded as exceptional type. There are two type of embryogenesis. In some florets، that are hermaphroditic، embryo sac was developed as Polygonum type with increasing of antipodal cells and zygotic embryogenesis are in current. But in some florets، that are also hermaphroditic، antipodal cells were increased and they are large in size with condense cytoplasm. They are long-lived and cause to form embryo without fertilization. In these cases the egg apparatus were degenerated due to underutilization of oospher.
  • Dolatkhahim., Yousofim., Asri, Y Page 35
    Parishan Wetland، a permanent freshwater lake that feds by springs and seasonal streams، is located at a distance of 12 km to the Kazeroon in Fars province. In the present work، a floristic study in the Parishan Wetland and its surroundings was carried out. According to the results، in study area about 269 species belonging to 204 genera and 68 families have been recognized. The largest family of the region is Asteraceae with 40 species. Poaceae with 24، Papilonaceae with 20 and Brassicaceae with 17 species are in the next order. Convolvulus with 6 species is the largest genus among the existing genera، while Centaurea، Euphorbia and Plantago with 3 species، and Amaranthus and Anthemis with 3 species are in the next order. Most of the identified species، i. e. 124 species (46. 1 %) belong to Irano-Turanian region. Therophytes with 59. 1 % are the most frequent life form in the Parishan Wetland.
  • Sharifshoushtari M., Majd A Page 47
    Shastadaisy are from composite family and it is as a part of ornamental flowers of spring and summer would plant in green spaces of cities and consumers’. Shastadaisy has capitule inflorescence the present research aims to study and review its genesis and comparison definition of ray and disk flowers. It can be suitable pattern for several species of capitule inflorescence، floral buds of shadtadaisy flowers، different phases of originating، creation of after primitive studies with stereomicroscope، fixation with FAA. More observation of inflorescence and floret has been done by SEM microscopy. Results showed that procreative meristem، dimension of meristem and its dyeability are increased and meristem during originating to the floret morphological alternation from convex shape in to the flat one and then become dented at the location of central florets which can be raised from more rapid growth of marginal florets، their shape found، pressure in to the central floret meristem. This portioning can be resulted the controlling of cells dividing and cell growth in grooved regions and cells division continues in each floret meristim portion. In progress originating phase’s meristem of each bolted floret would start new portioning in margin of the inflorescence and different parts of each floret is included as stripes sepals، 5 stamens and bolted in receptacle part. three types of ray floret are included as hormapherodit-floret، pistil-floret and sterile florets which had been existed in scattered. Pistils have bifurcate stigma، the homogeneous cells’ style، alveolus ovary and inverted ovules، disk florets originating from margine toward center and each meristem portion beginning of its floret parts formation. Pollengrains types are Tri-colporate. Originating of pollengrains in another is in-simultaneously beside one or two cells pollens. The second mitosis division is caused the formation of tri-cells pollens.
  • Mokhtary I., Abrishamchi P., Ganjali A Page 62
    Tomato (Lycopersicum esculentum) is moderately tolerate to salinity (1/3ds/m>EC>6/1ds/m) but high salt significantly reduces crop productivity. The ability of plants to tolerante salt is determined by multiple biochemical pathways that facilitate retention and/or acquisition of water and maintain ion homeostasis. Essential pathways include those that lead to synthesis of osmotically active metabolites (ex. proline) and accumulate them especially in the cytoplasm. The other side it has been reported that calcium ameliorate detrimental effects of salinity stress. In order to study the effects of calcium on growth، compatible solutes and mineral nutrients of tomato plants leaves (Lycopersicum esculentum v. Mobile) grown under salt stress،an experiment was arranged as a factorial experiment، based on completely random design with three replicates. The salt levels included NaCl solutions with electrical conductivity، 0، 8، 10،12 and 14 ds/m. Calcium used as CaCl2 and CaSo4 (5mM). The plants were grown hydropunically in Hogland s solution. After eight weeks shoots were harvested and shoot dry weights، solouble proteins، solouble sugars، proline and mineral nutrients (sodium and potassium) in leaves were measured. The results showed that increasing of salinity (particularly EC=10 ds/m) signifficantly decreased shoot dry weights. Salinity was raised Na+ and decreased K+ concentration in the leaves. Furthermore salt stress significantly increased soluble proteins، soluble sugars and proline in leaves. Calcium treatment ameliorated growth and these negative effects via reducing Na+ uptake، increasing K+ uptake and also with exciting synthesis and accumulation of proline. It seems that calcium plays an essential role in alleviating injury of salinity with membrane stability and maintaining membrane permeability. Therefore، it could offer an economical and simple way in ameliorating adverse effects on tomato crop production caused by high salinity.
  • Eskandari V., Yakhchali B., Minuchehr Z Page 73

    Display of peptides on the surface of bacteria have many applications in medicine and biotechnology. Bacterial fimbriae including CS3 pili of E. coli are suitable candidates for expression of foreign epitopes on the surface of bacteria. Permissive sites of this protein، with capability to accept foreign peptides without changes and considerable effects on the structure and function of the protein can be used for expression of foreign peptides. In this study، the permissive sites of the CstH subunit of the CS3 pili were predicted at amino acids 66-67، 100-101 and 109-110 of the mature protein using secondary structure prediction procedures، prediction of disulfide bonds، determination of hydropathy of the protein، alignment of the protein sequence with the sequences in the databases، tertiary structure (modeling) and analysis of the resulted modeles for accessible regions. The results of the in-silico studies were in agreement with the previous laboratory works including display of hexahistidine، cystein reach peptide، ST toxin of enterotoxigenic E. coli and an epitope of Rotavirus NSP4 in this system.

  • Dorafshan S., Kalbassi M.R., Pourkazemi M., Mojazi Amiri B Page 85
    Hybridization is one of the traditional breeding programs in aquaculture. When a new hybrid produced، it is essential to evaluate its characteristics. Different characteristics like morphometric and meristic، physiological، karyological and molecular were used to detect hybrids. Molecular methods like microsatellite is one of the most important and pioneering tools for hybrid detection. In this research، the possibility of microsatellite markers to evaluate hybridization between two important salmonid fish، female rainbow trout Oncorhynchus mykiss and the male Caspian salmon Salmo trutta caspius was tested. Microsatellite primers، Str151INRA، Str73INRA، Str85INRA، Str543INRA، Str591INRA، Strutta58، Strutta12، Ssa197، Ssa171 and OmyFgt1TUF were selected and parents genotype in single pair mating manner (for 3 pairs of fish) were analyzed through PCR. Ssa197 and Ssa171 did not have any junction site on the genome. The others (except OmyFgt1TUF) did not show polymorphism between brood fish and/or produce at least one common band between male and female، so it was impossible to use them as marker for hybrid detection. OmyFgt1TUF showed remarkable polymorphism and clear specific bands between brood fish; the progenies had complete heritage of specific bands of two parents confirming that crossing between female rainbow trout and the male Caspian salmon produce real hybrids. This research showed the possibility of using microsatellite markers to detect hybridization between two species of commercial Iranian salmonids.
  • Zoufan P., Shariati M., Daniel-Vedele F Page 94
    Nitrate is one of the most important inorganic nitrogen sources for many plants. Many physiological investigations have led to the conclusion that plants have developed at least two nitrate uptake systems including low- and high-affinity transporter systems to cope with large variations in nitrate concentrations in soils. Molecular studies revealed gene family of NRT2 encode nitrate transporters involved in high-affinity transport systems (HATS). Based on strong correlation between NRT2. 1 expression and HATS activity in Arabidopsis thaliana has been proposed AtNRT2. 1 has a key role in nitrate uptake by HATS. Among the other AtNRT2 genes، AtNRT2. 4 and AtNRT2. 5 genes have been fallowed similar expression pattern but their function remains to be revealed. For better understanding of the role of AtNRT2. 4 gene in nitrate uptake، A. thaliana wild type genotype and T-DNA mutant affected in the expression of this gene were cultivated on the sand with complete nutrient solution containing 10 mM nitrate for 35 days. Plants were subsequently starved for nitrogen and harvested 0، 10 and 17 days after N-starvation. The effect of AtNRT2. 4 gene deregulation on biomass، nitrate and amino acid content and the expression of AtNRT2. 1 and AtNRT2 genes was studied. For each two genotypes، shoot/root ratio and nitrate content displayed a decreasing pattern with N- starvation time. These conditions reduced plant total N%. Quantity of total amino acids showed a drastically increased level 10 days after N-starvation. Quantitative PCR analysis illustrated that starved N-conditions up-regulate the expression of AtNRT2. 4 gene، while، down-regulate the expression of AtNRT2. 1 gene. Results showed that apparently، 10 days N-starvation should be critical point to induce nitrate deficiency signaling pathways. Moreover، it seems that AtNRT2. 4 gene has important role in this signal pathway.
  • Raei F., Eftekhar F Page 108
    Coagulase negative، methicillin resistant Staphylococci specifically Staphylococcus epidermidis are important causes of nosocomial infections. In addition، most of these isolates show multi-resistance to a number of other antibiotics including β-lactams. In this study، methicillin resistance phenotype was compared to the presence of methicillin resistance gene (mecA gene) among the isolates. Fifty five clinical isolates collected from 3 hospitals in Tehran were tested for antibiotic susceptibility using disc diffusion and minimal inhibitory concentrations (MIC) were measured for meticillin using the broth microdilution assay. Presence of the mecA gene in the clinical isolates was detected using specific primers and PCR. The disk susceptibility results showed that 50isolates (90. 9 %) including 8 strains with intermediate inhibition zones were resistant to methicillin. MIC results showed 78. 1 % methicillin resistance with MIC values > 4 µg/ml. MIC results for the intermediately resistant isolates revealed 5 sensitive and 3 resistant strains. PCR results showed that all methicillin resistant isolates determined by disc diffusion and MIC assays carried the mecA gene except one isolate. Surprisingly، 4 isolates with methicillin sensitive phenotype contained the mecA gene as well. The results of this study suggest that presence of the mecA gene does not necessarily account for methicillin resistance. Ultimately، gene expression which is controlled by the environment، would determine the outcome.
  • Soltanloo H., Ramezanpour S.S., Gaudet D Page 115
    Leaf and stripe rust known as destructive disease of wheat word wide. One of the strategies to control these diseases is employing slow rusting gene which confers resistance in long period، different climate and against various fungi races. Through slow rusting genes have been introduced yet، Yr18/Lr34 is the most important locus because resistance derived is not broken down in most of the wheat growing areas. Indeed، Yr18//Lr34 locus confer resistance at least to six different pathogen including stripe rust، leaf rust، stem rust، powdery mildew، barley yellow dwarf virus as well as spot blotch of wheat. Chitinase belong to defense response cluster and is up-regulated post-inoculation of pathogen in the plant cells. Quantitative real-time PCR has been employed to study the expression profile of Chitinase post-inculcation of leaf and stripe rust at seedling and adult stages. Comparing of Chitinase expression profile against both pathogens has been revealed that the level of expression is increased more in resistant isoline rather than susceptible one at seedling and adult stage. The level of expression was increased 52 times relative to mock inoculation after 3 days of stripe rust inoculation at adult stage، whereas it was only 15 times more in susceptible isoline. Delay in expression of chitinase led to development of fungi mycelium in host cells of susceptible isoline.
  • Shojaie B., Ehsanpour A.A., Abdi M.R Page 125
    Ionizing radiations such as gamma rays have various effects on plant cells. In this study effects of gamma radiation with doses of 60 and 80 Gy on cells from callus of potato (Solanum tuberosum L.) c. v. white desiree were investigated. After irradiation viability of callus cells was revealed by floersine diacetate staining. All irradiated cells with 60 and 80 Gy were viable. Fresh weight and dry weight of irradiated and non irradiated cells were measured. In the irradiated calli، fresh and dry weight increased when compared with non irradiated calli. The total protein of irradiate calli with 60 and 80 Gy decreased in comparison to the non irradiated calli. The DNA damages induced by 60 and 80 Gy of gamma radiation were detected by the comet assay. The results of comet assay indicated that gamma rays with 60 and 80 Gy can induce single and double strand breaks in DNA of potato callus cells.
  • Lohrasbi Nejad A., Yaghoobi M.M., Nazem H Page 132
    Paraffin embedded tissue found in archives of the pathology departments are valuable resources of human specimens for molecular studies of diseases such as cancer. However، fixation and parafination steps of tissue damage nucleic acids seriously and give rise to DNA with low quality، which is unsuitable for PCR method. In this research، we investigated some usual methods of extracting and amplifying DNA from paraffin-embedded tissue in order to identify and improve their weaknesses and propose a new combined method. The efficiency of different enzymes including Taq، pfu and pwo polymerases or their mixtures in amplifying DNA extracted from paraffin embedded tissues were also compared. The results shows the efficiency of combined method is higher than previous methods and gives DNA that could be amplified more during PCR reaction.
  • Mohseni Kouchesfahani H., Parivar K., Nabiuni M., Ebrahimi Barough S Page 141

    Mouse P19 embryonic carcinoma (EC) cells are pluripotent and can be differentiated into a population consisting largely of neurons and glia cells using a concentration of 510-7 M of retinoic acid (RA). Thus، P19 EC cells are a good model system to study events occurring during the critical phase of neuronal differentiation in vitro. Honey bee venom (BV) from consists of mellitin، phospholipase A2، apamin and several other bioactive substances. Studies have shown that mellitin and phospholipase A2، two major components of BV، play an important role in differentiation of neurons and enhance neurite outgrowth in PC12 cell line. The purpose of this experiment was to examine effects of bee venom and RA on the induction of neuronal differentiation in P19 cell line. The cells were seeded at a density of 3104 cells/ml in α-MEM containing 2. 5% FBS and 7. 5% calf serum، and incubated at 37°C in humidified atmosphere containing 5% CO2. Primary results obtained from morphological examination showed that six days after treatment with 510-7 M RA، P19 cells produced processes and gradually obtained neuronal phenotype until day 10 of culture and then all cells died on day11. P19 cells treated with 1، 3 μg/ml bee venom produced processes on day 6 and neurons appeared. Then they exceeded to total size until day 10 and produced elongated processes but all cells died on day 11. Using bee venom and RA together had the same but more pronounced differentiating results. It can be concluded that applying bee venom with RA have an additive effect on cell differentiation and proliferation.