فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 132، بهمن و اسفند 1390)

نشریه آینه پژوهش
سال بیست و دوم شماره 6 (پیاپی 132، بهمن و اسفند 1390)

  • 174 صفحه، بهای روی جلد: 18,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/01/20
  • تعداد عناوین: 21
|
  • مقاله
  • زابینه اشمیتکه ترجمه: حمید عطایی نظری صفحه 7
  • مایکل کوک صفحه 20
    ابن سعدی اندلسی یکی از فقهای مالکی در قرون میانه اسلامی، گزارش سفر خود به عراق و شرکتش در مجالس مناظره ادیان در بغداد را به دیگر فقیه مهم مالکی ابومحمد بن ابی زید قیروانی، ارائه کرده است. مایکل کوک نویسنده مقاله حاضر، بر اساس گزارش ابن سعدی به دنبال شرح ابعاد فضای آزادی در تبیین عقاید و تضارب آراء در فرهن گ اسلامی و خردگرایی حا کم بر مجالس متکلمین بغداد است؛ تا از این طریق بتوان به نکات ارزشمندی در تاریخ فقه مالکی در سرزمین های غربی اسلامی دست یاف ت. مترجم مقاله حاضر با بررسی منابع و تواریخ مربوط به قرون چهارم و پنجم هجری در مغرب اسلامی، پیرامون ابن سعدی اطلاعاتی یافته که مکمل اطلاعات مایکل کوک می باشد. مترجم کوشیده است با درج هر سه گزارش حمیدی، قاضی عیاض و ضبی، تمام اطلاعات محدود اما مهمی که در باب ابن سعدی و گزارشش از مجالس متکلمین بغداد در دست است را گردآوری کند.
    کلیدواژگان: فقه مالکی، کلام اسلامی در قرون میانه، مجالس متکلمین، متکلمین بغداد
  • محمد نوری صفحه 28
    دانش فقه از گسترده ترین علوم در فرهنگ اسلامی است که مشتمل بر چندین فصل)باب(و هر فصل شامل موضوعات متنوع است. اگر به روش تبویبی تنظیم شود ساختاری با طبقه بندی پیدا می کند که عمدتا برای آموزش سودمند است. در صورتی که ساختار نمایه ای اغلب در عرصه اطلاع رسانی کاربرد می یابد. نویسنده در مقاله حاضر ابتدا قلمرو و مرزهای علمی دانش فقه را از طریق اصطلاحات یا کلی دواژه های فقه بیان می کند و س تمایزها و تفاوت های روشی دانشمندان قدیم و جدید در طبقه بندی دانش فقه را مطرح می نماید. معرفی اصطلاح نامه های فقه در دو گروه قدیمی و جدید، از دیگر مباحث مطرح شده در مقاله می باشد. در ادامه، نویسنده به معرفی ساختارهای طبقه بندی تبویبی و نمایه ای و مقایسه آن ها با یکدیگر همت گماشته است. در انتها، کارآیی های روش نمایه ای را به تصویر می کشد.
    کلیدواژگان: دانش فقه، ساختار تبویبی، ساختار نمایه ای، ساختارهای طبقه بندی فقه، اصطلاح نامه فقه
  • نقد و بررسی کتاب
  • مجید مرادی صفحه 43
    کتاب «الاجتهاد بین اسر الماضی و آفاق المستقبل» آخرین کتاب منتشر شده از علامه سید محمدحسین فضل الله پیش از وفات وی می باشد که دربرگیرنده مجموعه مقالات و گفتگوهای این عالم است. غالب این مقالات در باب اجتهاد، پاسخ های اجتهادی به پرس ش های معاصر، نظریه پردازی جه ت فهم عصری و یافتن مبانی فکری و اجتهادی با هدف بازنگری در بخش هایی از فقه است که دوران جدید و تحولات مفهومی، نونگری در آن ها را طلب می نماید. نویسنده در مقاله حاضر، به طور مبسوط به معرفی کتاب مذکور که در واقع اندیشه نامه علامه فضل الله می باشد، همت گماشته است. نویسنده در راستای این هدف، پس از معرفی بخش های کتاب، مقاله های مندرج در هر یک از بخ ش ها را مورد موشکافی قرار می دهد و با برجسته کردن نظریه ها و پاسخ های اجتهادی علامه فضل الله به پرسش های معاصر که ریشه در تحولات عصر جدید دارد، مقاله خویش را به رشته تحریر درآورده است.
    کلیدواژگان: الاجتهاد بین اسر الماضی و آفاق المستقبل، محمدحسین فضل الله، پاسخ های اجتهادی، معرفی کتاب
  • شمس الله معلم کلایی صفحه 55
    کتاب درسنامه علوم قرآنی نوشته آقای حسین جوان آراسته، کتابی با موضوع علوم قرآنی و برای گروه تخصصی طلاب و دانشجویان در دو سطح 1 و 2 به رشته تحریر درآمده است. کتاب مذکور در 10 بخش کلی و چندین فصل، تنظیم گشته که بخش چهارم آن با عنوان تاریخ قرآن، به موضوع تدوین قرآن اختصاص یافته است. نویسنده در مقاله حاضر تلاش نموده است فصل های دو موسوم از بخش چهارم کتاب را مورد بازخوانی قرار داده و به این ترتیب، گوشه هایی از تاریخ جمع آوری و تدوین قرآن را مورد مداقه و کنکاش قرار دهد. نویسنده در راستای هدف خویش، بعد از بیان 4 ویژگی و امتیاز کتاب، کاستی های آن از قبیل فرق نگذاشتن میان دو واژه صحف و مصحف، تکیه بر احتمالات و عدم ارائه دلیل متقن، استفاده نکردن از منابع دست اول، عدم رعایت منظم شیوه درسنامه نویسی و... را بر می شمارد.
    کلیدواژگان: کتاب درسنامه علوم قرآنی، نقد کتاب، تاریخ تدوین قرآن
  • علیرضا ذکاوتی قراگزلو صفحه 61
    رساله «فی الاستسفار عن جواز استحضار الذا کر صوره الشیخ فی قلبه حسین الذکر» اثر میرزای قمی می باشد که در پاسخ سوالی راجع به طریقه ذ کر مریدان شاه نعمت الله ولی که صورت شیخ را حین ذ کر باید در قلب حاضر کنند، در سال 1213 ق. نگاشته شده است. نویسنده در مقاله حاضر به تلخی ص رساله میرزای قمی درباره ذ کر نعمه الهیه و نقد طریقه ایشان بر اساس جامع الشتات میرزای قمی و طرائق الحقایق معصوم علیشاه نایب الصدر، همت گماشته است.
    کلیدواژگان: رساله میرزای قمی، ذکر نعمه اللهیه، ذکر مریدان شاه نعمت الله، نقد طریقه صوفیه
  • پرویز حسین طلایی صفحه 66
    به سبب تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی جامعه، تاریخ نویسی در عصر قاجار را به دو شیوه سنتی و جدید تقسیم می کنند. دو نسخه تاریخ ایران باستان و تاریخ فرازستان از نسخه های مورد بررسی در پژوه ش حاضر در حوزه تاریخ نویسی سنتی می باشند و تا حدودی میتوان گفت که نسخه مقدمه فرازستان، از شیوه های تاریخ نویسی غرب استفاده کرده است. نویسنده در مقاله حاضر بر آن است تا به معرفی و بررسی تطبیقی شیوه و ویژگی های تاریخ نویسی سه نسخه مذکور موجود در کتابخانه ملی بپردازد تا از این مجرا، ضرورت تصحیح و انتشار این آثار مهم ادبی را به تصویر بکشد. نویسنده در راستای این هدف، بعد از ذ کر مبسوط مشخصات ظاهری و محتوایی نسخه ها، به درج نمونه هایی از صفحات این آثار اقدام نموده است.
    کلیدواژگان: تاریخ نویسی عصر قاجار، تاریخ ایران باستان، تاریخ فرازستان، مقدمه فرازستان، معرفی کتاب
  • حمیدرضا مطهری صفحه 79
    کتاب رویدادهای تاریخ اسلام ترجمه «احداث التاریخالاسلامی بترتیب السنین» است که به وسیله نویسنده ای سوری دکترعبد السلام ترمانینی تدوین شده و گروهی از پژوهشگران پژوهشکدهتاریخ و سیره اهل بیت؟عهم؟ آن را ترجمه نموده و انتشارات پژوهشگاهعلوم و فرهن گ اسلامی وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیهقم آن را منتشر کرده اس ت. نویسنده در مقاله حاضر، به معرفی و نقدجلد اول کتاب مذکور همت گماشته اس ت. بنابراین، در راستای هدفخوی ش، بح ث را با بیان محتوا و اهمیت کتاب آغاز نموده و سپسنقد خود را بر کتاب در قالب 2 مبح ث نقد عناصر بیرونی و نقد عناصردرونی بیان می دارد. در حوزه نقد عناصر بیرونی، مواردی از قبیل عدمتخص ص نویسنده، تعصب نژادی و مذهبی او و مترجم کتاب را ذ کر مینماید. در نهایت، با نقد عناصر درونی متن مانند عنوان و محتوا)اشکالاتساختاری و شکلی، تقسیم بندی و عنوان های نامناس ب، جدول ها ونمودارها، اشتباهات تاریخی، غلط های تایپی، تحلیل های نامناسب و...(، مقاله خویش را به پایان می رساند.
    کلیدواژگان: کتاب رویدادهای تاریخ اسلام، معرفی و نقد کتاب
  • جواد بشری صفحه 90
    نویسنده در نوشتار حاضر، موارد ذیل را به رشته تحریر درآورده است: - معرفی نسخه دیگری از اربعین البلدانیه ابن عسا کر و بیان ارزش محتوایی و نسخه های دیگر آن؛ - ارائه تصویر ماخذ خطی بیتی از رودکی؛ - معرفی نسخه ای از کلیات سعدی کتابت شده در روزبهانیه شیراز موجود در موزه هنرهای والترز امریکا؛ - نکات تکمیلی اضافه شده توسط نویسنده و استدرا کات اساتید و خوانندگان مجله از پابرگ های منتشر شده در شماره های 901 تا 031 مجله آینه پژوه ش)فاصله فروردین 7831 تا آبان 0931 (و پاسخ نویسنده بخش پابرگ به برخی از آن ها.
  • دیگر نگاشته ها
  • کاترین تنر ترجمه: حبیب الله بابایی صفحه 107
    فرهنگ در معنای مدرن آن، عنصری پایه در مطالعات مختل ف تاریخی، ادبی، سیاسی، اجتماعی، انتقادی و فلسفی به شمار می رود. نویسنده در مقاله حاضر تلاش می کند ظرفیت ها، پرسش ها، و ابعاد نویی که مردم شناسی فرهنگی در الهیات بوجود می آورد، معلوم نماید. البته مطالعات فرهنگی در الهیات بازتاب هایی داشته است، لیکن پرس ش اساسی در این مورد آن اس ت که الهیات چگونه موضوعات فرهنگی را با هوی ت مسیحی تطبیق می دهد و نسبت میان عقاید یا نمادهای دینی را با رفتارهای اجتماعی به چه صورت تنظیم می نماید؟ در این خصوص، نویسنده مقاله خوی ش را در 2 بخ ش ارائه داده اس ت. در بخ ش اول نگاهی به فرهن گ داشته و مباحثی از جمله تاریخ فرهن گ، معنای مدرن فرهن گ)عناصر موجود در فرهن گ، روش های مطالعه فرهنگ، اهداف تحلیل های فرهنگ(، و نقد و بازسازی فرهنگ در اصطلاح پست مدرن را مطرح ساخته است. نقدهای مطرح به ایده مدرن درباره فرهنگ و وضعیت جدید فرهنگ در دنیای مدرن، از جمله مباح ث دیگری هستند که نویسنده در بخ ش اول مقاله خویش به آن ها پرداخته است. در ادامه، نویسنده بخش دوم مقاله را با ذ کر نسبت میان فرهنگ و الهیات آغاز می نماید. در این خصوص، نخست ماهیت و وظیفه الهیات را در قالب سه مبح ث شامل: الهیات مسیحی به مثابه بخشی از فرهنگ، الهیات در زندگی روزمره و به مثابه فعالیت تخصصی، و الهیات آکادمی ک در ارتباط با زندگی روزمره، مطرح می سازد. در نهایت، با بیان ارتباط میان فرهنگ مسیحی و جامعه، اشترا کات در رفتار مسیحی و تنوع و خلاقیت در احکام الهیاتی، مقاله خویش را به پایان می رساند.
    کلیدواژگان: فرهنگ الهیات، هویت مسیحی، فرهنگ مسیحی
  • کترینا ایوانیا ترجمه: سید محسن اسلامی صفحه 116
    کتاب نقدهای مسیحی، برهانهای اسلامی اثر سایمون وود، ترجمه و تحلیل مجموعه ای از شانزده مقاله به قلم رشید رضا از متفکران مسلمان برجسته در اوایل قرن بیستم است. رضا در این مقالات، در مقابل نقدهای مبلغان مسیحی و سکولارها، از اسلام دفاع نموده است. نویسنده در ابتدا مقاله، پس از بیان هدف رضا از نگارش مقالات خود و محتوای آنها، به معرفی کتاب وود، استدلال ها و شیوه کار و یدر نگارش کتاب می پردازد. در انتها، با بیان مختصر محتوای کتاب در قالب فصول مجزا و ارزشیابی ترجمه کتاب وود، مقاله خویش را به پایان میرساند.
    کلیدواژگان: کتاب نقدهای مسیحی، برهان های اسلامی، سایمون وود، رشید رضا، دفاع از اسلام، نقدهای مبلغان مسیحی و سکولارها، معرفی کتاب
  • کتاب شناسی موضوعی
  • احمد مقری صفحه 121
    مسئله حجاب به دلیل رشد ادبیات روشنفکری در ایران در کانون توجهات قرار گرفته است و به این دلیل حجم انبوه آثار نوشتاری، رسانهای و دیجیتالی به این مسئله پرداخت هاند. نوشتار حاضر با محدود کردن دامنه پژوهش به آثار نوشتاری که به زبان فارسی نوشته شده و نیز باتوجه به کاست ی های موجود در کتابشناس ی های پیشین با موضوع حجاب، به ماخذشناسی و نمایاندن منابع مکتوب زبان فارسی درباره حجاب پرداخته است. این کتابنامه به لحاظ زمانی تا اواخر پاییز 1390 را پوشش میدهد و بر اساس حروف الفبا تنظیم شده است.
    کلیدواژگان: حجاب، ماخذ شناسی
  • تازه های آیین نگارش
  • علیرضا ذکاوتی قراگزلو صفحه 141
  • غلامرضا نقی جلال آبادی صفحه 148
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 152
  • اسماعیل مهدوی راد صفحه 156
  • اخبار
  • درگذشتگان / ناصرالدین انصاری قمی/ آیت الله کوچه باغی/ دکتر موسی بهبانی/ حجت اسلام حسین امینی /...
    صفحه 160
  • فرهنگی / قطر و بیست و یکمین نمایشگاه بین المللی دوحه
    یدالله جنتی صفحه 164
  • صفحه 166
  • صفحه 168
|
  • Sabina Schmidtke, Hamid Ataie Nazari Page 7
    Rationalism has been a salient feature of Muslim theological thought from the earliest times. Despite the fact that rationalism had its opponents throughout Islamic history, it continued to be one of the mainstays of Muslim theological thought. It is only in the wake of modern Islamic fundamentalism that rationalism has become marginalized and as threatened as never before. In the present study, the author has briefly introduced and talked about the history of the formation of the rational Muslim theological schools in the medieval world of Islam; and has pointed out some of the significant theologians such as Ashari and Mutazilite. Then, he shows that there is an interaction between different stands of rational theological thoughts in the world of Islam; and talks through the connections between Islam and other religions such as Judaism and Christianity in the medieval world of Islam. Finally, he explains about the process of studying done upon Mutazilite and Ashari's thoughts, and introduces researches carried on about Jewish Etezal.
    Keywords: rationalism, Medieval world of Islam, Islamic theological schools, Mutazilite, Ashare
  • Michael Cook, Mohammad Hosein Rafiie Page 20
    Ibn Sadi Andalousi, one of Māleki jurisprudent in medieval centuries of Islam, turns in the report of his travel to Iraq and his participating in the meetings of religions debate to Abu Mohammad Ibn Abi Zeid Ghirvāni, who is also a famous Māleki jurisprudent. Referring to this report, Michael Cook intends to explain about different aspects of freedom with regard to the expression of beliefs and discussion about the ideas in Islamic culture. Besides, he wants to talk about the rationalism which has ruled the Motakallemiin's meetings in Baghdād. All in all, he tries to come up with some valuable points about the history of Māleki jurisprudence in Islamic western lands. Having studied the sources and histories of the Islamic west in 4th and 5th centuries, the translator of Cook's essay has achieved some information about Ibn Sadi which completes Michael Cook's information. He has tried to gather all the available important information about Ibn Sadi and his report of Motakallemmiin's meetings in Baghdād through including all three reports of Hamidi, Ghāzi Ayāz, and Zabi.
    Keywords: Māleki jurisprudence, Islamic Kalām in medieval centuries, Mutakallemmiin's meetings, Baghdād Mutakallemiin
  • Mohammad Nouri Page 28
    Jurisprudence knowledge is considered to be one of the most extensive knowledge in Islamic culture. It includes several chapters every one of which consists of various subject matters. If it is arranged based on its chapters, it will have an organized structure which is mainly useful for teaching. However, it is often presented by its indexical structure. In the following study, the author, first of all, gives a general introduction to jurisprudence via talking about its technical terms and key words. Then he compares the old and new scholar's methods of classifying it. He also introduces the jurisprudence book of technical terms of both old and new groups. Then, he defines the sectional (tabvibi) and indexical structures, as well as comparing them with each other. Finally, he explains about the uses of the indexical method.
    Keywords: Jurisprudence knowledge, sectional structure, indexical structure, different structures of classifying jurisprudence, the jurisprudence book of technical terms
  • Majid Morādi Page 43
    Alejtehād Bain Asr Almāzi va Afāgh Mostaghbal is the last book by Allāme Seyyed Mohammad Hosein Fazlollah before he passed away. It consists of his essays and conversations, most of which are about Ejtehād (deducing facts from the Quran and hadiths), Ejtehād answers to contemporary questions, theorizing in order to have a contemporary understanding, and discovering some intellectual and Ejtehādi bases to review some parts of jurisprudence which need renovations because of the new era and conceptual changes. In the following study, the author extensively introduces the book, which is in fact about Allāme Fazlollāh thoughts. In this regard, he firstly gives an introduction to different parts of the book, examines every one of the essays included in different parts, and then points out Allāme Fazlollāh's Ejtehādi's theories and answers to the contemporary questions which has root in the era changes.
    Keywords: Alejtehād Bain Asr Almāzi va Afāgh Mostaghbal, Mohammad Hosein fazlollāh, Ejtehādi answers, book report
  • Shamsollah Moallem Kalāie Page 55
    The Compendium of the Studies of Quran by Hosein Javān Arāste is about studies of Quran, and has been written for both clergymen and the students of level one and two. This book generally includes ten parts, and several chapters. The fourth part of the book titled the History of Quran is exclusively about compilation of Quran. In the present study, the author is going to review the second and third chapters of the fourth part in order to examine some parts of the history of collecting and compiling Quran. In this regard, the author, firstly, points out four fine features of the book; and then goes on to mention its deficiencies such as: not distinguishing between Sahf and Mushaf, not presenting any absolute proofs and relying on probabilities, not referring to the primary sources, and not observing the process of writing a compendium.
    Keywords: The Compendium of Studies of Quran, book review, the history of compiling Quran
  • Alireza Zekāvati Gharāgazlou Page 61
    Fi Alestesfār an Javāz Estehzār Alzāker Soure Alsheikh fi Ghalbe Hosein Alzekr is by Mirzā Ghomi. It is written in 1213 in order to answer a question about how King Nematollāh Vali's followers recite prayer while they must picture Sheikh's face in their hearts. In this essay, the author summarize Mirzā Ghomi's book about recitation of Nematollahie, and then criticizes their method based on Jame' Alshatat by Mirza Ghomi and Tarāegh Alhaghāegh by Masoum Alishāh Nāeb Alsadr.
    Keywords: Mirzā Ghomi's book, recitation of Nematollāhie, prayer recitation of king Nematollāh's followers, criticism of Sufi's method
  • Parviz Hosein Talāie Page 66
    Because of the political, social, and economical changes, historiography, in Ghājār era, is categorized into traditional method and modern method. Both the History of Ancient Iran and the History of Farāzestān are considered to be following the traditional method of historiography. And it can be said that An Introduction to Farāzestān has to some extent used the western methods of historiography. In the present study, the author intends to provide a comparative study of the methods and features of the historiography of the three mentioned copies, available in our national library. Therefore, he tries to display the importance of revising and publishing these significant literary books. In this regard, having completely discussed the structural and content features of the copies, he goes on to present some samples of the works.
    Keywords: Historiography in Ghājār period, the History of Ancient Iran, the History of Farāzestān, An Introduction to Farāzestān, book report
  • Hamidreza Motahhary Page 79
    The Events of the Histoy of Islam, which is a translation of Ahdas Altarikh Aleslāmi Betartib Alsenin, has been compiled by a Syrian writer, Dr. Abd Aleslām Tarmināni. A group of the researchers of the History of Ahl Albayt Research Center has translated the book; and the Research Center of Islamic Sudies and Culture (connected with the Qom Seminary School) has published it. In this essay, the author provides a review of the first volume of the book. In this regard, he firstly talks about the importance and the content of the book. Then, he presents his criticisms in two groups of external and internal elements. As far as the external elements are concerned, he mentions the points such as the author's incompetence, his racial and religious bigotry, and the translator of the book. Finally, he criticizes the internal elements of book such as the title and the content (the structural problems, improper classifications and titles, the charts and the graphs, historical mistakes, typos, and inappropriate analyses.)
    Keywords: The Events of the History of Islam, book report, book review
  • Javā, D. Bashari Page 90
    In the present study, the author is going to discuss thefollowing points: • Introducing a new copy of Arb’aien Albaldānie Ibn Asāker, talking about its content value and its othercopies; • Presenting a picture of the manuscript of a couplet by Roudaki; • Introducing a copy of S’adi’s Kolliāt written in Rouzbahānie in Shirāz, available in Walterz museum in America; • Some supplementary notes added by the author, along with the professors as well as readers’ understandings and comments upon the Footnotes published in the zrevious numbers of Ayene Pajuhesh (from Farvardin 1387 to Abān 1390); • The author’s responses to some of these comments.
  • Habibollāh Bābāie Page 107
    Culture in its modern meaning is considered to be a basic element in various historical, literary, political, social, critical, and philosophical studies. In the following essay, the author is going to clarify the capabilities, the questions, and the new aspects which the cultural anthropology has created in theology. Although the cultural studies has had some impacts upon theology, the main question is how theology adapts cultural subjects to Christian identity; and how it adjusts the ratio of the religious beliefs to social behaviors. In this regard, he presents his essay in two parts. In the first part, he has a look at the culture, and discusses the issues of the history of culture, the modern meaning of culture (the components of culture, the methods of studying culture, the purposes of analyses of culture), and the criticism and renovation of culture in post modern's view. He has also brought up the other criticisms which were made of culture and its new condition in the modern world. Following this, in the second part of the article, he talks about the relation between culture and theology. Therefore, he firstly discusses the identity and the duty of theology by presenting three arguments: Christiantheology as a part of culture, theology in everyday life as a professional activity, and academic theology which is related to everyday life. In the last part of the essay, he is going to talk about the relation between Christian culture and society, as well as the common grounds between Christian behaviors and the diversity of theological laws.
    Keywords: culture, theology, Christian identity, Christian culture
  • Seyyed Mohsen Islami Page 116
    Christian Criticism, Islamic Proofs, by Simon Wood, is in fact the translation and analysis of a collection of sixteen essays by Rashid Rida, one of the famous Muslim intellectuals at the early 20th century. In his essays, Rida has defended Islam against Christian propagators and secular's criticisms. In the following essay, the author, first of all, talks about Rida's purpose of writing his essays, and their content. Then, he gives an introduction to Wood's book, his proofs, and his process of writing. Finally, he briefly presents the content of every chapter of book, and evaluates Wood's translation.
    Keywords: Christian Criticism, Islamic Proofs, Simon Wood, Rashid Rida, defending Islam, Christian propagators, secular's criticism
  • Ahmad Moghri Page 121
    The issue of Hijāb is now in the center of attention because of the progress of intellectual literature; therefore, a large number of written, media, and digital works have concentrated on and dealt with this issue. The present study has limited its search to written Persian works. Since the previous bibliographies about the issue of Hijāb have many defects, this essay is going to introduce the written Persian sources about it.
    Keywords: Hijāb, Bibliography