فهرست مطالب

قرآن و طب - پیاپی 1 (بهار 1390)

نشریه قرآن و طب
پیاپی 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/02/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمودرضا متقی، رضا اسماعیلی، زهرا روحانی صفحه 1
    اهداف
    اضطراب، نوعی تشویش و نگرانی است که در اثر وجود احساس تهدید یا خطر در افراد ایجاد می شود. اضطراب در ورزشکاران می تواند سبب کاهش عملکرد مطلوب شود. طبق آموزه های دینی اسلام، ارتباط معنوی با خداوند باعث آرامش دل ها می شود و از اضطراب جلوگیری می کند. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر شنود آوای قران کریم بر اضطراب رقابتی ورزشکاران بود.
    روش ها
    این پژوهش از نوع نیمه تجربی (تصادفی همگروهی) است. نمونه مورد مطالعه 80 دانشجوی دختر دانشگاه علوم پزشکی گناباد بودند که در مسابقات ورزشی شرکت داشتند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه های اطلاعات فردی و اضطراب رقابتی مارتنز بود. ابتدا اضطراب تمام واحدهای مورد پژوهش در گروه شاهد و آزمون در روز قبل از مسابقات تعیین شد. سپس در روز مسابقه حدود یک ساعت قبل از برگزاری برای گروه آزمون که در یک سالن جمع شده بودند، به مدت 15 دقیقه آوای قرآن پخش شد و نهایتا 15 دقیقه مانده به شروع مسابقه، مجددا پرسش نامه اضطراب بین افراد توزیع و پس از تکمیل جمع آوری شد.
    یافته ها
    میانگین نمره اضطراب گروه های آزمون و شاهد در قبل از اجرای مداخله به ترتیب 68/2 ± 3/20 و 6/1 ± 7/20 و پس از اجرای مداخله به ترتیب 02/1 ± 53/17 و 87/1 ± 2/20 بود. تفاوت معنی داری بین میانگین نمره گروه های آزمون و شاهد قبل از اجرای مداخله مشاهده نشد، اما پس از اجرای مداخله تفاوت معنی داری وجود داشت (02/0= p).
    نتیجه گیری
    خواندن و گوش دادن به آیات قرآن، روشی ساده، موثر، ارزان، در دسترس و از همه مهم تر، غیردارویی برای کاهش اضطراب ورزشکاران قبل از مسابقه است.
    کلیدواژگان: اضطراب، قرآن، ورزشکار
  • مهدی اخبارزاده صفحه 5
    اهداف
    بیماری های مزمن، علت عمده مرگ ومیر در دنیا هستند. ماهیت طولانی مدت بیماری های مزمن، باعث می شود که هدف از درمان در این بیماری ها، از رفع و حذف بیماری به حفظ عملکرد تغییر یابد. حفظ عملکرد نیازمند ارتباط نزدیک مراقبت پزشکی، خدمات حمایت اجتماعی، خدمات آموزشی و اعتلای سلامت است. هدف این مطالعه، بررسی کیفی نقش اعتقادات معنوی در اعتلای سلامت بیماران بود.
    روش ها
    با استفاده از روش مطالعه کیفی از نوع آنالیز محتوی، 35 بیمار دچار بیماری های قلبی- عروقی و دیابت مراجعه کننده به مراکز آموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی تهران که به روش مبتنی بر هدف انتخاب شده بودند مورد مصاحبه قرار گرفتند. آنالیز خط به خط اطلاعات به دست آمده با روش مقایسه مداوم و یادآورنویسی اطلاعات انجام شد.
    یافته ها
    5 طبقه اصلی «اعتقادات معنوی و شیوه زندگی»، «اعتقادات معنوی و خودکارآمدی»، «اعتقادات معنوی به عنوان مکانیزم سازگاری»، «اثرات مثبت اعمال مذهبی بر سلامتی روانی بیماران» و «چالش اعتقادات معنوی» از آنالیز داده ها استخراج شد. در تعدادی از بیماران با افزایش طول دوره بیماری، اعتقادات معنوی کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    اعتقادات معنوی ضمن تسهیل مواجهه بیماران با اثرات روانی منفی بیماری مزمن، باعث کاهش افسردگی بیماران و افزایش رضایت آنها از زندگی می شود. نه تنها اعتقادات معنوی بر سازگاری با بیماری موثر است، بلکه این اعتقادات نقش مهمی را در شیوه زندگی بیماران ایفا می نماید و با ایجاد احساس هدفمندی امور، پیوستگی بیماران را به رژیم درمانی افزایش می دهد. اعمال مذهبی همچنین به عنوان عامل آرام بخشی توسط بیماران برای کاهش اضطراب، درد و افسردگی مورد استفاده قرار می گیرد..
    کلیدواژگان: اعتقادات معنوی، ارتقای سلامت، بیماری های مزمن
  • نعمت الله شفیعی، سعادت سالاری، مژده شریفی صفحه 11
    اهداف
    بیشتر بیمارانی که برای عمل جراحی به اتاق عمل منتقل می شوند، دچار اضطراب هستند که می تواند موجب بروز عوارض نامطلوب جسمی و روانی شود. راه های کاهش این اضطراب همیشه مورد سئوال و مطالعه بوده است. این مطالعه با هدف بررسی روش غیردارویی استماع تلاوت قرآن کریم، به عنوان روشی موثر و مفید در کاستن اضطراب انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه تجربی در سال 1388 در 180 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی(ره) شهرستان جیرفت که کاندید جراحی شکم و اندام ها با کلاس بیهوشی ASAI بودند، انجام شد. نمونه ها به صورت تصادفی در سه گروه 60 نفری قرار گرفتند. گروه 1 تحت تاثیر صوت قرآن به تنهایی و گروه 2 تحت تاثیر صوت قرآن به همراه معانی قرار گرفتند؛ گروه 3 به عنوان گروه شاهد انتخاب شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه سطح اطلاعات فردی، پرسش نامه استاندارد سنجش اضطراب و چک لیست ثبت علایم حیاتی جمع آوری و به وسیله نرم افزار SPSS 16 با آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون من ویتنی- یو آنالیز شد.
    یافته ها
    سطح اضطراب پس از انجام مداخله در بین سه گروه دارای اختلاف آماری معنی داری بود (035/0= p؛ 755/3= f). همچنین سطح اضطراب بین گروه دوم و سوم دارای اختلاف آماری معنی دار (019/0= p) و بین گروه اول و سوم غیرمعنی دار بود (513/0= p).
    نتیجه گیری
    صوت همراه با معانی نسبت به صوت قرآن به تنهایی، بیبشتر می تواند در کاهش اضطراب موثر باشد. از این روش می توان به عنوان روش غیردارویی موثر برای کاهش اضطراب در بیماران قبل از اعمال جراحی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اضطراب، صوت قرآن، عمل جراحی، بیهوشی، علایم حیاتی
  • زهرا سوکی، خدیجه شریفی*، زهرا تقربی صفحه 17
    اهداف

    اقامت سالمندان در مراکز سالمندی در ایران، روندی رو به رشد دارد و حفظ و ارتقای سلامت روان این گروه آسیب پذیر، حایز اهمیت فراوانی است. مطالعه حاضر برای شناسایی عوامل پیش بین سلامت روان سالمندان مقیم مراکز سالمندی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه مقطعی طی تابستان 1386 در 56 سالمند مقیم مرکز سالمندی گلابچی کاشان که به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شده و دارای بهره هوش طبیعی، قادر به درک سئوالات، فاقد سایکوز, فاقد اختلالات روان شناختی شناخته شده و آلزایمر بودند، با استفاده از فرم 28ماده ای پرسش نامه استاندارد سلامت عمومی روان (GHQ-28) و پرسش نامه محقق ساخته شامل سئوالات دموگرافیک و فردی انجام شد. اطلاعات بعد از استخراج توسط نرم افزار SPSS 16 و نیز به کمک آزمون های آماری مجذور کای و آنالیز رگرسیون خطی چندمتغیره گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    1/41% نمونه ها فاقد سلامت روان بودند. وضعیت سلامت روان با توافق قبلی جهت اقامت در سرا و تلاوت قرآن حین اقامت در سرا ارتباط معنی دار آماری نشان داد، اما با سن, جنس, وضعیت تاهل, علت اقامت در سرا, سطح تحصیلات, اقامت قبلی بستگان در سرا و رضایت از اقامت در سرا ارتباط آماری معنی داری نداشت. 4/55% واریانس نمره سلامت روان سالمندان (0/001)

    نتیجه گیری

    فراهم نمودن امکانات لازم برای انجام فعالیت های مذهبی و جلب توافق قبلی سالمندان به منظور اقامت در سرا، به ارتقای سلامت روان سالمندان مقیم در سرای سالمندان کمک می نماید.

    کلیدواژگان: سرای سالمندان، سلامت روان، فعالیت مذهبی، سالمند
  • مختار یعقوبی صفحه 25
    اهداف
    تقریبا هیچ جامعه ای را نمی توان یافت که اقدام به خودکشی در آن به وقوع نپیوندد اما به خاطر آموزه های مذهبی، در مسلمانان و مسیحیان کاتولیک کمتر دیده می شود. فردی که اقدام به خودکشی می کند از نتیجه عمل خود آگاهی دارد و این مهم ترین مساله در تشریح و تبیین پدیده خودکشی است. این مطالعه به منظور تعیین رابطه برپاداری نماز با خودکشی در بیماران بستری انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1387 روی 225 بیمار اقدام کننده به خودکشی بستری در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی سنندج که به روش در دسترس انتخاب شده بودند، انجام شد. داده ها از طریق پرسش نامه ای 2بخشی شامل اطلاعات دموگرافیک و میزان به پاداری نماز با انجام مصاحبه گردآوری و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 16 با آزمون مجذور کای و تست دقیق فیشر تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    فراوانی برپاداری نماز در 125 نفر ضعیف و در 100 نفر متوسط بود. بین میزان برپاداری نماز و جنسیت، تعداد افراد خانواده، وضعیت تاهل، محل سکونت، شغل بیماران اقدام کننده به خودکشی، سابقه بیماری روانی در افراد اقدام کننده به خودکشی و سابقه بستری روانی رابطه معنی داری مشاهده شد (0001/0>p). همچنین رابطه برپاداری نماز و بیماری جسمی (002/0>p)، اعتقاد به نماز (009/0>p) و درک فلسفه نماز (0001/0>p) معنی دار بود. رابطه معنی داری بین میزان برپاداری نماز و رتبه تولد (98/0>p)، وضعیت تحصیلی (05/0p) مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    برپاداری نماز با اقدام به خودکشی رابطه معکوس دارد و این فریضه می تواند به عنوان عامل بازدارنده در درمان های روان شناختی بیماران اقدام کننده به خودکشی، مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نماز، خودکشی، بستری
  • هاجر صادقی صفحه 33
    مقدمه
    طبیعت آدمی گرایش باطنی به ریتم و هارمونی دارد و از نظم و هماهنگی آن لذت می برد. قرآن کریم بیانی رسا، سبکی شیوا و آهنگی دلربا دارد که شنوندگان را تحت تاثیر قرار می دهد. تحقیقات در حوزه آوای قرآن و علوم پزشکی در ایران طی دو دهه اخیر به طور جدی پیگیری شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی و تحلیل مطالعات انجام شده در رابطه با آوای قرآن کریم و حیطه سلامت در ایران به انجام رسیده است..
    نتیجه گیری
    نتایج ارزنده تاثیر آوای قرآن خصوصا در حیطه بهداشت و سلامت روان بارز و واضح است. پزشکان، روان شناسان و پرستاران در کنار فنون روان شناختی و دارویی، می توانند از آوای روح بخش کلام وحی برای کاهش مشکلات بیماران خود استفاده نموده و از مراجعان بخواهند برای کاهش تنش و نگرانی خود، رفتارهای مذهبی از جمله قرائت قرآن را در برنامه زندگی خود بگنجانند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، ایران، خدمات سلامت
  • اسلام آقاپور، مهدی مصری صفحه 39
    اهداف
    مشکلات بهداشت روانی، یکی از گرفتاری های مهم روبه افزایش خانواده ها و جوامع است. هدف از بهداشت روان، پیشگیری از ابتلا و کاهش شیوع و جلوگیری از عوارض اختلالات و بیماری های روانی است. هدف اصلی این مقاله بررسی رابطه جهت گیری مذهبی با بهداشت روانی خانواده بود..
    روش ها
    این مطالعه کمی با تکنیک پیمایش در خانواده های شهرک حصارک پایین کرج که در آنها زن و مرد هر دو در قید حیات بودند و با هم زندگی می کردند، در سال 1388 انجام شد. 386 خانواده، براساس نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. برای اندازه گیری سلامت روان، از پرسش نامه استاندارد سازمان جهانی بهداشت استفاده شد..
    یافته ها
    رابطه معنی داری بین متغیرهای سن، جنس، درآمد، میزان تحصیلات، وضعیت اشتغال، بعد خانوار، جهت گیری مذهبی درونی و جهت گیری مذهبی بیرونی با بهداشت روانی خانواده مشاهده شد. براساس نتایج معادله رگرسیون چندمتغیره، متغیرهای جهت گیری مذهبی درونی، درآمد، جهت گیری مذهبی بیرونی و میزان تحصیلات، حدود 63% تغییرات متغیر وابسته را تبیین نمودند..
    نتیجه گیری
    براساس مدل تحلیل مسیر، جهت گیری مذهبی درونی بالاترین تاثیر را در میان متغیرهای مورد بررسی بر سلامت روانی دارد.
  • اکبر شادجو، داود فرج زاده، حسن رفعتی، هرمز سنایی نسب صفحه 47
    اهداف
    نظرها و دیدگاه های متفاوتی در زمینه آموزه های دینی در باب تغذیه صحیح وجود دارد. اما آگاهی از نظر افراد تاثیرگذار، بر روند اصلاح و توسعه آموزش و اجرایی نمودن این نگرش ها مفید است. این مطالعه با هدف تعیین آگاهی و نگرش اعضای هیات علمی، پزشکان و پیراپزشکان نسبت به آموزه های دینی در تغذیه انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در جامعه اعضای هیات علمی، پزشکان و پیراپزشکان یکی از بیمارستان های شهر تهران انجام شد. 178نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. وضعیت آگاهی و نگرش افراد مورد مطالعه در سه سطح «ضعیف»، «متوسط» و «خوب» طبقه بندی و مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها به کمک آزمون t مستقل و ANOVA و نرم افزار SPSS 17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    آگاهی بیشتر افراد مورد مطالعه در سطح متوسط بود. میانگین نمره آگاهی و نگرش افراد مورد مطالعه به ترتیب 408/5 (از 15) و 755/61 (از 100) بود. میزان آگاهی 2/19% افراد مورد مطالعه ضعیف، 64% متوسط و 8/16% خوب بود. سطح نگرش 98/8% افراد مورد مطالعه ضعیف، 53/18% متوسط و 47/72% خوب بود.
    نتیجه گیری
    آگاهی اعضای هیات علمی، پزشکان و پیراپزشکان نسبت به آموزه های دینی در تغذیه در حد متوسط است، اما نگرش خوب و مثبتی نسبت به آموزه های دینی در خصوص تغذیه دارند. این نگرش می تواند زمینه ای برای توسعه آموزش رهنمودهای دینی در خصوص تغذیه، بهداشت و طب باشد.
    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، آموزه های دینی، تغذیه
|
  • Mottaghi M. E. , Esmaili R. , Rohani Z. Page 1
    Aims
    Anxiety is a kind of agitation and apprehension which is caused under the influence of the threat or danger feeling in individuals. Anxiety in athletes can reduce the optimum performance. According to the Islamic religious doctrines, spiritual relationship with God comforts the hearts and prevent from the anxiety. The aim of this study was to investigate the effect of hearing the Holy Quran lilt on the athlete's competitive anxiety.
    Methods
    This research was a quasi-experimental (randomized cohort) study. Samples of the study were 80 female students studied in Gonabad University of Medical Sciences who were attending the sporting events. Data collection tools were of personal information and Marten's competitive anxiety questionnaires. First, the anxiety of all subjects in the control and experimental group was determined before the tournaments. Then, on the race day, about an hour before holding, for 15 min the Quran's lilt was broadcast for experimental group that had been gathered in a hall, and finally 15 minutes before the competition outset, the anxiety questionnaire was distributed among subjects and collected after completion.
    Results
    The mean anxiety score of the experimental and control groups before the intervention were 20.3±2.68 and 20.7±1.6 respectively and after the intervention were 17.5±1.02 and 20.2±1.87, respectively. Significant difference was not observed between the mean score of the experimental and control groups before the intervention but after intervention, there was a significant difference (p=0.02).
    Conclusion
    Reading [of] and listening to the Quran verses is a simple, effective, affordable, accessible and most importantly drug free method to reduce anxiety in athletes before competition.
    Keywords: Anxiety, Quran, Athlete
  • Akhbardeh M Page 5
    Aims
    Chronic diseases are the major cause of mortality all over the world. Long-term nature of chronic diseases causes the goal of treatment in these diseases to be shifted from the elimination and eradication of the disease to the maintenance of the function. Maintenance of the function requires the close communication of medical care, social support services,educational services and health promotion. The purpose of this study was the qualitative investigation of the role of spiritual beliefs in the promotion of patients’ health..
    Methods
    Using the qualitative study approach of content analysis type, 35 patients with cardiovascular diseases and diabetes referred to the educational-treatment centers of Tehran University of Medical Sciences, who had been chosen based on purposive sampling method, were interviewed. Line by line analysis of the obtained information was done using constant comparison and information recall-writing methods..
    Results
    The 5 main categories of "spiritual beliefs and lifestyle", "spiritual beliefs and self-efficacy", "spiritual beliefs as an adaptation mechanism", "religious practices positive effects on mental health of patients" and "spiritual beliefs challenge" were extracted from the data analysis. In some patients, spiritual beliefs decreased with increase in the duration of illness..
    Conclusion
    Spiritual beliefs, in addition to facilitating the patients’ confrontation with the negative psychological effects of chronic disease, reduce the patient's depression and increase their satisfaction with life. Spiritual beliefs not only affect the way of coping with the disease, but also play an important role in the lifestyle of patients and increase the patient's linkage to the treatment regimen by creating the feeling of purposefulness. Religious activities are also used by patients as a consolatory agent to reduce anxiety, pain and depression.
    Keywords: Spiritual Beliefs, Health Promotion, Chronic Diseases
  • Shafiei N., Salari S., Sharifi M Page 11
    Aims
    Most of the people, who are transfer to the operating room for surgery are stressed that can cause some adverse physical and mental complications. The ways of reducing this anxiety have always been questioned and studied. This study was conducted aiming at investigating the non- pharmaceutical methods such as listening to the Holy Quran recitation as a useful and effective procedure to decrease the anxiety.
    Methods
    This experimental study was done in 2009 on 180 patients referred to Imam Khomeini hospital in Jiroft who were candidate for abdomen and limbs surgery with anesthesia class of ASAI. Samples were randomly divided into three 60-patient groups. Group 1 was treated with the Quran lilt by itself, and group 2 with the Quran lilt accompanied with the Persian meanings and group 3 as the control group. Data collection tools were the questionnaire for recording personal data, the standard trail anxiety inventory and the checklist for registering vital signs. Data was analyzed using SPSS16 software with one-way ANNOVA and Man-Whitney U test.
    Results
    The results showed that the degree of anxiety or stress among the three groups had significant statistical difference after interventions (p=0.035; f=3.755). Moreover, the level of anxiety between the group 2 and 3 had a significant difference (p=0.019) and didn’t have a significant difference between the group 1 and 3 (p=0.513).
    Conclusion
    The lilt of Quran accompanied by Persian meanings can be more effective in reducing anxiety compared to the lilt of Quran by itself. This method can be used as an effective non-pharmaceutical method for reducing patient's anxiety before any surgery.
    Keywords: Anxiety, Quran Lilt, Surgery, Surgical Operation, Anesthesia, Vital Signs
  • Sooki Z., Sharifi Kh., Tagharobi Z Page 17
    Aims

    The elderly residence in nursing homes in Iran has a growing trend and maintaining and promoting the mental health of this vulnerable group is of great importance. The present study was conducted in order to identify the prognostic factors of mental health in Elderly resided in geriatric centers.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted during summer 2007 on 56 elderly resided in the Golabchi nursing home in Kashan. The participants were selected using purposive sampling method. They had normal IQ, were able to understand the questions, and had no psychosis, no known psychological disorder and Alzheimer. The study was undertaken using a 28-article form of the standard general mental health questionnaire (GHQ-28) and a researcher-made questionnaire including the demographic and personal questions. After data extraction, the data was progressively analyzed using SPSS 16 software, and using statistical tests including Chi-square and multivariate linear regression analysis.

    Results

    41.1% of the samples lacked mental health. The mental health status showed a significant correlation with the previous agreement to stay in the nursing home and Quran recitation while staying, but didn’t have any significant correlation with age, sex, marital status, the reason of residence in the nursing home, educational level, previous residence of the relatives in the nursing home, and satisfaction with staying there. 55.4% of the score variance of elderly mental health (p<0.001; F=11.16) was explained by three variables of "religious activities while staying in nursing homes", "education" and "previous agreement with staying in nursing home".

    Conclusion

    providing the necessary facilities for religious activities and drawing the agreements of the elderly in order to stay in the nursing home help the promotion of mental health of the elderly who reside in nursing homes.

    Keywords: Nursing home, Mental Health, Religious Activities, The Elderly
  • Yaghoubi M Page 25
    Aims
    Almost no society can be found in which a suicide has not been attempted, but due to the religious thoughts, it is less observed among Muslims and Catholic Christians. The individual who commits a suicide is aware of the consequence of his/her action and this is the most important issue in the explication and explanation of the suicide phenomenon. This study was conducted to determine the relationship between saying prayers and suicide among hospitalized patients.
    Methods
    This descriptive-analytical study was conducted in 2008 on 225 inpatients of the hospitals affiliated to the Sanandaj University of Medical Sciences who had attempted suicide. The subjects were selected using available sampling method. Data collection tool was a two-part questionnaire consisting of the demographic data and the rate of saying prayers by means of interview. Data was analyzed using SPSS 16 statistical software by Chi-square test and Fisher exact test.
    Results
    The frequency of saying prayers was weak in 125 subjects and was average in 100 cases. there was a significant correlation between the rate of saying prayers and gender, family size, marital status, place of residence, the patient's job and the history of mental illness (p<0.0001). Moreover, there was a significant correlation between saying prayers and physical illness (p<0.002), believing in prayer (p<0.009) and understanding the philosophy of prayer (p<0.0001). No significant correlation was observed between the rate of saying prayers and birth order (p<0.98), educational status (p>0.05) and belief in the afterlife (p<0.326).
    Conclusion
    Saying prayers has a reverse relationship with suicide attempting and this hypothesis can be used as a deterrent in the psychological treatments of patients who attempt suicide.
    Keywords: Saying Prayers, Suicide, Hospitalization
  • Sadeghi H Page 33
    Introduction
    The human nature has an inner tendency toward harmony and rhythm and enjoys order and coordination. The Holy Quran has an eloquent expression, a fluent style and an enchanting song that affects the audience. During the past two decades, research in the area of Quran lilt and medical science in Iran has been seriously followed. The present study has been conducted aiming at investigating and analyzing the studies undertaken in relation with the Holy Quran lilt and the health domain in Iran.
    Conclusion
    The valuable results of the influence of Quran lilt especially in the area of mental health are obvious and clear.Physicians, nurses and sociologists, beside the psychological and medication methods, can use the inspiring words of revelation to reduce their patients’ problems and ask clients to have religious behaviors such as Quran reading in their life schedule to reduce their stress and worries.
    Keywords: the Holy Quran, Iran, Health Services
  • Aghapour E., Mesri M Page 39
    Aims
    Mental health problems are among the important increasing contributors to the families and societie's burden. The goal of mental health is to prevent infection and to reduce the incidence, and to prevent from mental illnesses and disorder's complications. The main purpose of this paper was to investigate the relationship between the religious orientation and familie's mental health.
    Methods
    This quantitative research was conducted using survey technique on the families that both man and woman were alive and lived together, residing in Hesarak suburb, down Karaj, in 2009. 386 families were selected based on systematic random sampling method. To measure the mental health, the standardized questionnaire of the World Health Organization was used.
    Results
    There was a significant relationship between familie's mental health and age, sex, income, education level,employment status, family size and introvert and extrovert religious orientation. Based on the results of the multivariable regression, variables such as introvert religious orientation, income, extrovert religious orientation and education explained about 63% of the changes in the dependent variable.
    Conclusion
    based on the path analysis model, introvert religious orientation has the highest effect on mental health among the studied variables.
    Keywords: Family, Mental Health, Introvert Religious Orientation, Extrovert Religious Orientation
  • Shadjou A., Farajzadeh D., Rafati H., H S Page 47
    Aims
    Different ideas and viewpoints can be found on religious recommendations about appropriate nutrition. But from the viewpoint of successful people, awareness is beneficial in development and modification of the educational trend and realization of these attitudes. The aim of present study was to determine the awareness and attitude of faculty members, physicians and Paramedics towards the religious recommendations on nutrition.
    Methods
    This stud cross-sectional descriptive study was performed on faculty members, physicians and Paramedics of one of Tehran hospitals. 178 subjects were selected by randomized sampling and were asked to say how much they were aware of Islamic recommendations on nutrition and their attitude and awareness was classified in three “weak”, “moderate” and “good” levels. Statistical analysis of data was performed by SPSS17 using independent T-test and ANOVA.
    Results
    Awareness levels of most studied cases was in moderate level as follows: weak (19.2%), moderate (64%) and good (78.8%). The attitude levels were as follows: weak (8.98%), moderate (78.53%) and good (72.47%). The means of awareness and attitude levels of interviewees were 5.408 out of 15 and 61.755 out of 100 respectively.
    Conclusion
    Faculty members, physicians and Paramedics presented positive and good attitude toward religious recommendations on nutrition; though, their knowledge was mostly at intermediate level. This positive attitude is able to pave the way for development of religious recommendations on nutrition, medicine and health.
    Keywords: Awareness, Attitude, Religious Recommendations, Nutrition