فهرست مطالب

غدد درون ریز و متابولیسم ایران - سال سیزدهم شماره 6 (پیاپی 60، اسفند 1390)

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال سیزدهم شماره 6 (پیاپی 60، اسفند 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/22
  • تعداد عناوین: 9
|
  • نزهت شاکری، فاطمه اسکندری، فرهاد حاج شیخ الاسلامی، آرش قنبریان، فریدون عزیزی صفحه 553
    مقدمه

    در جمعیت رو به افزایش سالمندان در ایران، پژوهش های آینده نگر پیرامون مسایل بهداشتی صورت نگرفته است. پژوهش حاضر، به منظور بررسی نقش عوامل تعیین کننده ی کاهش طول عمر سالمندان تهرانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    افراد بالای 60 سال شرکت کننده در مرحله ی مقدماتی مطالعه ی قند و لیپید تهران به مدت 10 سال پیگیری و وضعیت حیاتی آن ها ثبت شد. میزان مرگ و میر سنی، جنسی و میزان های خطر مرگ با استفاده از مدل رگرسیون کاکس ارایه گردید.

    یافته ها

    17% فوت در مردان (929/154) و 10% فوت در زنان (869/85) ثبت شد. مدل رگرسیون کاکس نشان داد که به طور متوسط دیابت 5/2 و 4/4 سال، و مصرف سیگار 6/6 و 5 سال از طول عمر زنان و مردان می کاهد. زنان سالمند با نمایه ی توده ی بدن بالاتر از 33 کیلوگرم بر مترمربع، 5/4 سال، و با اختلالات چربی خون 4 سال از طول عمرشان کاسته می شود. در گروه مردان، بومی تهران بودن 3 سال، افزایش فشار خون 3/3 سال و سابقه ی سکته ی قلبی، سکته ی مغزی یا مرگ ناگهانی در بین پدر، برادر یا فرزند پسر، 1/4 سال طول عمر را کمتر می نماید.

    نتیجه گیری

    زنان با نمایه ی توده ی بدن بالاتر از 33 کیلوگرم بر مترمربع و اختلالات چربی خون و زنان سیگاری، بیشتر از دیگر زنان سالمند نیازمند مراقبت هستند، این نیاز در مردان سالمند دیابتی، سیگاری و آن ها که در خانواده سابقه ی سکته ی قلبی، مغزی یا مرگ ناگهانی در بین پدر، برادر یا فرزند پسر را دارند از دیگر همسالان بیشتر است.

    کلیدواژگان: آزمون بقا، عوامل خطر، سالمندان، میزان خطر، مطالعه ی قند و لیپید تهران
  • علی طریقت اسفنجانی، نازلی نمازی، امیر بهرامی، مهدی احتشامی صفحه 561
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر عصارهی هیدروالکلی گزنه بر شاخص قند خون و مقاومت به انسولین در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش کنونی به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی یک سو کور روی 50 بیمار مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. پس از همسان سازی، افراد از نظر سن، جنس و مدت ابتلا به دیابت، به صورت تصادفی در دو گروه مداخله (25 نفر) و شاهد (25 نفر) قرار گرفتند. بیماران، 100 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن عصارهی هیدروالکلی گزنه یا دارونما (منقسم در 3 وعده) را در یک لیوان آب حل نموده و بعد از وعده های اصلی غذایی نوشیدند. قند خون ناشتا(FBS)، هموگلوبین گلیکوزیله(HbA1C)، غلظت انسولین ناشتا و شاخص مقاومت به انسولین در ابتدا و انتهای پژوهش اندازه گیری شد. آزمون تی مستقل و تی زوجی توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 18، برای تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. مقدار P کمتر از 05/0 در تمام یافته ها، معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    FBS و HbA1C در پایان هفتهی هشتم در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد، کاهش معنی داری را نشان داد، (هر دو مورد 05/0P<). اما تغییر معنی داری در غلظت انسولین ناشتا و شاخص مقاومت به انسولین مشاهده نشد (05/0P>).
    نتیجه گیری
    عصارهی هیدروالکلی گزنه سبب کاهش FBS و HbA1C در مدت 8 هفته مداخله در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 گردید. به نظر می رسد عصارهی هیدروالکلی گزنه بتواند به عنوان درمان کمکی در بیماران دیابتی نوع 2 توصیه شود.
    کلیدواژگان: گزنه، قند خون، شاخص مقاومت به انسولین، دیابت نوع 2، شاخص قند خون
  • حسن متین همایی، فتاح مرادی*، محمدعلی آذربایجانی، مقصود پیری صفحه 569
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه ی هورمون رشد، شاخص مقاومت انسولینی، پروفایل لیپیدی، عملکرد قلبی تنفسی و ارتباط آن ها با سطح لپتین در مردان جوان چاق و لاغر غیر فعال بود.

    مواد و روش ها

    38 مرد جوان چاق و لاغر مورد پژوهش قرار گرفتند. پس از 12 ساعت ناشتایی (در ساعت 8 صبح)، نمونه های خون جمع آوری گردید. بیشینه اکسیژن مصرفی (به عنوان شاخص عملکرد قلبی تنفسی) آزمودنی ها نیز مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    آزمودنی های چاق نسبت به لاغر، از سطح لپتین، انسولین و HOMA-IR (شاخص مقاومت انسولینی) بالاتری برخوردار بودند، در حالی که سطح هورمون رشد و بیشینه اکسیژن مصرفی در آن ها پایین تر بود. غلظت لپتین سرم رابطه ی مستقیم با وزن کل، درصد چربی بدن، نمایه ی توده ی بدن، انسولین و شاخص مقاومت انسولینی، و نیز رابطه ی معکوس با سطح هورمون رشد و بیشینه اکسیژن مصرفی را نشان داد. رابطه ی معنی داری بین غلظت لپتین سرم و مقادیر فشار خون سیستولی و دیاستولی، گلوکز ناشتا و پروفایل لیپیدی مشاهده نگردید. از آزمون تی مستقل برای مقایسه ی میانگین داده های گروه های چاق و لاغر، و از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی رابطه ها استفاده گردید. سطح معنی داری 01/0>P در نظر گرفته شد.

    نتیجه گیری

    مردان جوان چاق و لاغر غیر فعال از سطح لپتین، هورمون رشد، انسولین، شاخص مقاومت انسولینی، عملکرد قلبی تنفسی و درصد چربی بدنی متفاوتی برخوردار بودند، و به نظر می رسد درصد چربی بدن، انسولین و هورمون رشد فاکتورهای مهم تری در تعیین سطح لپتین هستند.

    کلیدواژگان: لپتین، چاق، لاغر، شاخص مقاومت انسولینی، هورمون رشد، VO2max
  • مجتبی ملک، محمد ابراهیم خمسه، علی هادیان، حمیدرضا برادران، زهرا امامی، رخساره عقیلی صفحه 577
    مقدمه
    یکی از تظاهرات کم کاری تیرویید تحت بالینی، اشکال در حافظه ی کلامی و عملکرد اجرایی است. پژوهش حاضر با هدف اثر درمان با لووتیروکسین بر ضریب حافظه ی افراد مبتلا به هیپوتیروییدی تحت بالینی آنتی تیروپراکسیداز آنتی بادی مثبت انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    بررسی حاضر، به روش کارآزمایی بالینی تصادفی دو سو کور، روی 60 بیمار هیپوتیروییدی تحت بالینی آنتی تیروپراکسیداز آنتی بادی مثبت، در گروه سنی 18 تا 64 ساله (میانگین سنی 34 سال)، شامل 51 نفر زن و 9 نفر مرد انجام شد. بیماران به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفری شامل 25 زن و 5 مرد در گروه شاهد (مصرف دارو نما)، و 26 زن و 4 مرد در گروه مورد پژوهش (درمان با لووتیروکسین) قرار گرفتند. به منظور بررسی ضریب حافظه، آزمون حافظه ی وکسلر در ابتدا و به فاصله ی کمینه 3 ماه پس از شروع پژوهش در مورد تمام آزمودنی ها به عمل آمد.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد شرکت کننده در پژوهش 75/10±22/34 سال، و میانگین سطح TSH در سرم 64/3±25/8 میکروواحدبرلیتر بود. میانگین ضریب حافظه در گروه مورد و شاهد در ابتدای پژوهش یکسان بود [66/11±70/105 در مقابل 49/11±87/105) 83/0=. [(Pمیزان افزایش میانگین ضریب حافظه در گروه شاهد 63/7±23/3 و در گروه مورد 01/8±9/9 بود) 002/0=(P.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر، افزایش ضریب حافظه به دنبال درمان با لووتیروکسین در بیماران مبتلا به کم کاری تیرویید تحت بالینی مشاهده شد. بنابراین درمان با لووتیروکسین می تواند اثر مفیدی در بهبود حافظه ی کلامی و عملکرد اجرایی این بیماران داشته باشد
    کلیدواژگان: ضریب حافظه، هیپوتیروییدی تحت بالینی، آزمون حافظه وکسلر
  • محمود ارشد، صدیقه مرادی، احمدرضا احمدخانی، خانم زهرا امامی صفحه 582
    مقدمه
    سندرم تخمدان پلی کیستیک شایعترین اختلال آندوکرین زنان در سنین باروری است. پژوهش ها نشان داده اند شیوع خلق افسرده در این بیماران بیشتر از زنان بدون این اختلال می باشد. پژوهش حاضر، با هدف بررسی میزان افسردگی در این گروه از زنان، در مقایسه با افراد سالم صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه ی مقطعی تحلیلی روی 71 بیمار مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، که براساس معیارهای تشخیصی روتردام انتخاب گردیدند، و 134 زن سالم به عنوان گروه کنترل انجام شد. بررسی های اولیه در دو گروه شامل ویژگی های آمارنگاری، تن سنجی، فشار خون سیستولی و دیاستولی و وضعیت باروری صورت گرفت و آزمودنی ها از نظر خلق افسرده توسط پرسش نامه ی افسردگی بک 2 مورد بررسی قرار گرفتند. سپس داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه ی 16 و آزمون های آماری من ویتنی، آزمون تی، مجذور خی تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره ی بک 2 در گروه بیماران (8/10±)01/16 و در گروه شاهد (8/8±) 56/11 بود، که با 003/0P= از نظر آماری معنی دار بود. فراوانی خلق افسرده متوسط و شدید، براساس معیار بک 2 در گروه بیمار (4/32%) 23 نفر، و در گروه شاهد (2/14%) 19 نفر بود، که این اختلاف با 002/0=P از نظر آماری معنی دار مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    خلق افسرده در مبتلایان به سندرم تخمدان پلی سیستیک شایع است و این نکته باید در پی گیری درمانی این بیماران مورد توجه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، پرسش نامه ی افسردگی بک، اختلال افسردگی
  • طیبه روغنی، گیتی ترکمان، شفیعه موثقی، مهدی هدایتی، بابک گوشه، نوشین بیات صفحه 587
    مقدمه
    پژوهش حاضر، با هدف مقایسه ی تمرین زیربیشینه، با و بدون اعمال بار خارجی بر آمادگی قلبی عروقی، تعادل، سطح کورتیزول و پروفایل چربی ها در زنان یائسه ی مبتلا به پوکی استخوان صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    27 زن یائسه ی داوطلب به صورت تصادفی به 3 گروه هوازی (8 نفر)، جلیقه ی وزن دار (9 نفر) و کنترل (10 نفر) تقسیم شدند. برنامه ی تمرینی شامل 18 جلسه پیاده روی زیربیشینه روی نوارگردان، 30 دقیقه روزانه و 3 بار در هفته بود (3 دقیقه گرم کردن، 24 دقیقه تمرین، 60-50% ضربان قلب ذخیره، 3 دقیقه سرد کردن). در گروه جلیقه دار، افراد یک جلیقه ی وزن دار (8-4% وزن بدن) پوشیدند. متغیرهای ترکیب بدنی، تعادل، آمادگی قلبی عروقی، پروفایل چربی ها و کورتیزول قبل و بعد از تمرین ارزیابی شد.
    یافته ها
    در گروه جلیقه دار توده ی چربی کاهش، و وزن بدون چربی افزایش معنی داری یافت (به ترتیب 027/0=P، 005/0=P). ضربان قلب و فشار خون استراحت به ترتیب در گروه های جلیقه ی وزن دار و هوازی کاهش معنی داری را نشان داد. شاخص تعادل به طور معنی داری در دو گروه افزایش، اما در گروه کنترل کاهش یافت. سطح کورتیزول در گروه های تمرینی کاهش معنی داری را نشان داد. تغییر سطح چربی معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    تمرین با جلیقه ی وزن دار اثر بیشتری بر آمادگی قلبی عروقی و افزایش تعادل در زنان یائسه ی مبتلا به پوکی استخوان داشت. به نظر می رسد دو نوع تمرین با کاهش سطح کورتیزول در حفظ توده ی استخوانی موثر باشند.
    کلیدواژگان: بار گذاری خارجی، زنان یائسه، پوکی استخوان، آمادگی قلبی، عروقی، تعادل، پروفایل چربی، کورتیزول
  • لیلا شفیعی نیک، عباسعلی گائینی، سیروس چوبینه، خدیجه الله یار بیگی، مریم محمودزاده صفحه 598
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مکمل یاری روی و سلنیوم بر مقادیر تستوسترون و لاکتات پلاسمای دوچرخه سواران، پس از یک وهله فعالیت ورزشی درمانده ساز بود.
    مواد و روش ها
    24 نفر از دوچرخه سواران جاده ی تیم تهران، بر اساس نمایه ی توده ی بدن در سه گروه مکمل روی، مکمل سلنیوم و دارونما همگن شدند. پیش از شروع پژوهش آزمودنی ها از لحاظ وضعیت روی و سلنیوم ارزیابی گردیدند. پس از گذشت 4 هفته مکمل یاری، از آزمودنی ها قبل و پس از یک وهله فعالیت ورزشی درمانده ساز نمونه گیری شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس دو طرفه و آزمون تعقیبی بنفرونی در سطح 05/0>P تحلیل گردید.
    یافته ها
    مقادیر تستوسترون تام، تستوسترون آزاد و لاکتات در سه گروه، تحت تاثیر فعالیت ورزشی افزایش یافت (05/0>P). بین مقادیر تستوسترون تام پس از فعالیت ورزشی در گروه روی و سلنیوم اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0>P). مقادیر تستوسترون آزاد در گروه روی با سلنیوم و دارونما نیز تفاوت معنی داری مشاهده گردید (05/0>P). در حالی که بین مقادیر لاکتات در پیش آزمون در سه گروه اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0
    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی درمانده ساز، تستوسترون، لاکتات، مکمل روی، مکمل سلنیوم
  • مهکامه عاشورپور، مریم تقدیر *، مونا پورقادری، زهره قندچی، مجتبی سپندی، امیر منصور علوی نایینی صفحه 607
    مقدمه

    کمبود ویتامین ها، مینرالها و بعضی عناصر کمیاب در بیماران همودیالیزی مشاهده شده است که دریافت ناکافی ریزمغذی ها یکی از مهمترین علل آن محسوب می شود. تصحیح وضعیت ریزمغذی ها در بیماران همودیالیزی باعث بهبود کیفیت زندگی در این افراد شده است. این تحقیق با هدف تعیین دریافت ویتامین ها و مواد معدنی و برخی عوامل موثر بر آن در بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی(ره) تهران در بهار 86 انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی– تحلیلی است که بر روی 114 بیمار همودیالیزی انجام گرفت. برای ارزیابی رژیم غذایی بیماران از سه روز یادآمد 24 ساعته خوراک (دو روز معمولی و یک روز تعطیل) استفاده شد و از نرم افزار(FP II) II Food Processor برای محاسبه میزان دریافت ریزمغذی ها استفاده شد.

    یافته ها

    شیوع کمبود دریافت ریزمغذی ها در بیماران همودیالیزی مورد بررسی از میزان بسیار بالایی برخوردار بود(100-36%). بین سن با دریافت تیامین، ویتامین E، آهن و روی ارتباط معکوس مشاهده شد(05/0>P). میانگین دریافت تیامین، نیاسین، پیریدوکسین، فولات، آهن، منیزیم، روی و ریبوفلاوین در مردان نسبت به زنان بیشتر بود(05/0>P). همچنین میانگین دریافت ویتامین E در افراد با طول مدت دیالیز کمتر از 3 سال نسبت به افراد با طول مدت بیشتر از 3 سال بیشتر بود(009/0= P). میانگین دریافت منیزیم و فولات در بیماران همودیالیزی بدون بیماری همراه بیشتر از بیمارانی بود که از بیماری های همراه دیگر نیز رنج می بردند(05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر کمبود دریافت ریزمغذی ها در بیماران همودیالیزی مورد بررسی از شیوع بسیار بالایی برخوردار است.

    کلیدواژگان: دریافت ویتامین ها، دریافت مواد معدنی، همودیالیز
  • علی گرزی، حمید آقا علی نژاد، حمید رجبی، احمد آزاد، مهدیه ملا نوری شمسی، مهدی هدایتی صفحه 614
    مقدمه
    اجرای همزمان چند نوع تمرین (مانند تمرین های قدرتی و استقامتی)، تمرین موازی نامیده می شود. تمرین های موازی در مقایسه با تمرین های استقامتی و قدرتی جداگانه، موجب بهبود بیشتر ترکیب بدنی و سلامت قلبی عروقی می گردد. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر 10 هفته تمرین مقاومتی، استقامتی و موازی (ترکیب تمرین مقاومتی و استقامتی) بر شاخص های هورمونی](کورتیزول و تستوسترون، لیپیدی (LDL، HDL، TG وTC)[و التهابی (TNF-α) در افراد تمرین نکرده بود.
    مواد و روش ها
    29 دانشجوی مرد غیرفعال با میانگین سن 21/1±89/24 سال، قد 52/6±87/175 سانتی متر، وزن50/5±44/68 کیلوگرم، به صورت تصادفی به سه گروه تمرین استقامتی (10=تعداد)، مقاومتی (9=تعداد) و موازی (10=تعداد) تقسیم شدند. برنامه های تمرین به مدت 10 هفته و سه بار در هفته اجرا شد.
    یافته ها
    وزن در گروه استقامتی کاهش یافت. هم چنین افزایش معنی داری در RM1 حرکات نیم اسکوات و پرس سینه در گروه های تمرین مقاومتی و موازی مشاهده گردید (01/0P≤). هیچ یک از 3 نوع تمرین تغییری در سطح TNF-α سرم ایجاد نکرد. غلظت تستوسترون در هیچ یک از گروه های تمرینی تغییری را نشان نداد، اما کورتیزول در گروه مقاومتی افزایش معنی داری یافت (01/0P≤). هم چنین، پروفایل لیپوپروتئینی در هر سه گروه تمرینی بهبود یافت.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد تمرین مقاومتی موجب افزایش سیتوکین پیش التهابی TNF-α و هورمون کورتیزول می گردد که این اثر تنظیم ایمنی می تواند به بار تمرینی این گروه مربوط باشد. به نظر می رسد ترکیب تمرین استقامتی و مقاومتی، اثرات واحد این دو نوع تمرین را خنثی نموده است. هم چنین، تمرین موازی می تواند برای تعدیل پروفایل لیپیدی نیز استفاده شود.
    کلیدواژگان: تمرین موازی، TNF، α، کورتیزول، پروفایل لیپیدی، تستوسترون
|
  • Dr. Nezhat Shakeri, Dr. Fatemeh Eskandari, Dr. Farhad Hajsheikholeslami, Dr. Aarash Ghanbarian, Dr. Fereidoon Azizi Page 553
    Introduction

    In the rapidly increasing elderly population of Iran, no prospective health studies have yet been undertaken. This study was conducted to identify the risk factors of survival time of elderly Tehranians, aged above 60 years.

    Materials And Methods

    Individuals aged above 60 years old (n=929), recruited in the primary phase (1998-2001) of the ongoing Tehran Lipid and Glucose Study (TLGS), were followed up for 10 years and their vital statistics were documented (1998-2008). Age and sex mortality rates for age groups (60-69, 70-79, 80+) were calculated and the hazard rates were estimated using Cox proportional hazard model.

    Results

    Of 929 males, 154 (17%) and out of 869 women 85(10%) died during the follow-up years. Cox model showed that diabetes, on an average, reduced 2.5 years and 4.4 years, while smoking reduced 6.6 and 5 years of female's and male's survival time, respectively. BMI>33Kg/m2 and dyslipoproteinemia reduced 4.5 years and 4 years of women's life spans, respectively. Native Tehranian males on an average, live 3 years less than other male residents; in addition, hypertension and history of MI, stroke or sudden death of father, brother or son reduced 3.3 years and 4.1 years of men's life time respectivly.

    Conclusion

    Elderly women with BMI>33 Kg/m2 and/or smokers and/or with dyslipoproteinemia are more in need of health care, while among their male countery parts elderly diabetic men and/or smokers and/or those who have history of MI, stroke or sudden death of a father, brother or son also need more attention.

  • Dr Ali Tarighat Esfanjani, Nazli Namazi, Dr Amir Bahrami, Mehdi Ehteshami Page 561
    Introduction
    The aim of the present study was to investigate the effect of the hydroalcoholic extract of Nettle (Urtica dioica) on the glycemic and insulin resistance indices in type 2 diabetes patients.
    Materials And Methods
    A single-blind, randomized clinical trial was conducted on 50 type 2 diabetes patients. after adjusting for age, sex and duration of diabetes, patients were randomly divided into two groups; Intervention group (25 patients) and the controls (25 patients) Patients, consumed 100 mg/kg hydro alcoholic extract of nettle or placebo (divided into 3 portions) daily, by dissolving the extract in a glass of water and taking it after their main meals. Fasting blood sugar (FBS), glycated haemoglobin (HbA1C), fasting Insulin concentration and insulin resistance index were measured at the beginning and end of the eighth week of the intervention. Student t test and paired sample t-test were used with SPSS software version 18.0 for statistical analyses, P<0.05 being considered significant.
    Results
    FBS and HbA1C showed a significant decrease in the intervention group compared to controls at the end of the eighth week of study (P<0.05). No significant changes however in fasting Insulin concentration, and Insulin resistance index were seen at the end of the study (P>0.05).
    Conclusion
    The hydro alcoholic extract of nettle reduced FBS and HbA1C after 8 weeks intervention in type 2 diabetic patients, and can hence be recommended as auxiliary therapy in these patients.
  • Hasan Matinhomaee, Fatah Moradi, Mohammadali Azarbayjani, Maghsood Piri Page 569
    Introduction

    The purpose of this study was to compare GH, insulin resistance index, lipid profile, cardiorespiratory function and their associations to leptin levels in inactive obese and lean young men.

    Materials And Methods

    Thirty-eight obese and lean young men were studied. After 12 h fasting (at 8 A.M.), blood samples were collected to determine blood parameters levels and maximal oxygen uptake (as indicators of cardiorespiratory function) of subjects was also assessed.

    Results

    Leptin and insulin levels, HOMA-IR (insulin resistance index) were higher, and GH and maximal oxygen uptake levels were lower, in obese versus lean men. Serum leptin concentrations were positively correlated to body mass, body fat percent, body mass index, insulin and HOMA-IR, and negatively correlated to GH levels and maximal oxygen uptake. No significant correlations were observed between serum leptin concentrations and systolic and diastolic blood pressure, fasting blood glucose, and lipid profiles in any of the groups. Independent t-tests were used to compare characteristics between obese and underweight groups, and relationships were calculated by Pearson’s correlation analysis, P values<0.01 being considered statistically significant.

    Conclusion

    Obese and lean inactive young men had different levels of leptin, GH, insulin, insulin resistance index, cardiorespiratory function and body fat percent, of which body fat percent, insulin, and GH appear to the be more important determinant factors for leptin levels.

  • Mojtaba Malek, Mohammad Ebrahim Khamseh, Ali Hadian, Hamidreza Baradaran, Zahra Emami, Rokhsareh Aghili Page 577
    Introduction
    Verbal memory and executive function might be disturbed in subclinical hypothyroidism. The aim of this study was to explore the effect of levothyroxine treatment on the memory quotient of Anti-TPO-Ab positive subjects with subclinical hypothyroidism.
    Materials And Methods
    Sixty Anti-Tpo-Ab positive subjects (51 female, 9 male) with subclinical hypothyroidism with a mean age of 34 were enrolled in this randomized double blind placebo controlled trial. Subjects were randomized into two groups, i.e. the case (26 females- 4 males) and the controls (25 females, 5 males) groups. Using the Weschler memory test, memory quotient was assessed at the beginning and three months after initiation of levothyroxine treatment.
    Results
    The mean age of subjects was 34.22±10.75 y and the mean TSH level was 8.25±3.64 mIU/l. There was no difference between two groups in relation to the memory quotient at the beginning of the study (10.5.70±11.66 vs 105.87±11.49, P=0.83). Following treatment the mean for the memory quotient rose by 9.9±8.01 in the cases and 3.23±7.63 in the controls (P=0.002).
    Conclusion
    In this study we observed an increase in the memory quotient after treatment with levothyroxine in individuals with subclinical hypothyroidism, demonstrating that levothyroxine treatment could be recommended to improve verbal memory and executive function in this group of subjects.
  • Dr Mahmmoud Arshad, Dr Sedigheh Moradi, Dr Ahmad Reza Ahmmadkhani, Miss Zahra Emami Page 582
    Introduction
    Polycystic ovary syndrome (PCOS), the most common endocrine disorder in women of childbearing age, has a prevalence of 6 to 7 percent. Previous studies have shown that depressive mood disorders in this group is more than other women of similar ages. The purpose of this study was to compare the rate of depression in this group to women without the condition.
    Materials And Methods
    In these cross-sectional analytic study, 71 patients with PCOS diagnosed by Rotterdam criteria, were selected after an initial survey conducted to determine demographic characteristic, systolic and diastolic blood pressure and reproductive status, following which the Beck 2 depression questionnaire was used to assess depression in both groups. The study of 134 of PCOS and controls.
    Results
    The average Beck 2 score number in patients was 16.01(±10.8) and in the control group was 11.56 (±8.8), p-value=0.003, which was statistically significant. Frequency of moderate to severe depressed mood based on Beck 2 criteria in the patient group was 23 (32.4%) and in the control group was 19 (14.2%), difference statistically significant, p-value=0.002.
    Conclusion
    The prevalence of depression in patients with PCOS is more than in normal women, and should be kept in mind in the follow up of these patients.
  • Tayebeh Roghani, Dr Giti Torkaman, Dr Shafieh Movasseghe, Dr Mehdi Hedayati, Dr Babak Goosheh, Dr Noushin Bayat Page 587
    Introduction
    The purpose of this study was to compare submaximal aerobic exercise with and without external loading on physical fitness, balance and blood lipids in osteoporotic postmenopausal women.
    Materials And Methods
    Twenty-seven volunteer osteoporotic postmeno‌pausal women were randomly divided into three groups: aerobic (n= 8), weighted vest (n=9), and control (n=10). Training consisted of 18 sessions of submaximal aerobic walking on the treadmill 30 min daily for 3 times a week. (3 min warm-up, 24 min training with 50-60 % Heart rate reserve (HRR), and 3 min cool down). In the weighted vest group, subjects wore a weighted vest (4-8% of body weight). Body composition, balance and, cardiovascular fitness parameters were measured before and after training and blood lipids and cortisol hormone levels were also assessed.
    Results
    Fat decreased and lean mass increased significantly in the weighted vest group (P=0.027 and P=0.005 respectively). HRrest and BPrest significantly decreased in the weighted vest and aerobic groups, respectively. After training, balance criteria increased significantly in the weighted vest and aerobic groups, but decreased in the control group. Cortisol levels showed a significant decrease in training groups. Lipid level changes were not significant.
    Conclusion
    Results of this study showed the weighted vest training is better to improve physical fitness and balance in osteoporotic postmenopausal women. Cortisol depression after submaximal aerobic exercise may be effective in maintenance of bone mass in postmenoposal women.
  • Leila Shafiei Neek, Abas Ali Gaeini, Siroos Choobineh, Kh Allah Yar Beigi, M. Mahmoodzadeh Page 598
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate how exhaustion exercise affects testosterone levels and plasma lactates in road cyclists supplemented with oral zinc and selenium for 4 weeks.
    Materials And Methods
    Twenty-four male road cyclists volunteers, were selected from the Tehran Traffic team, and based on BMI were divided into three groups; the selenium, zinc, and controls. The status of zinc and selenium in subjects was assessed at baseline. After 4 weeks of supplementation free, total testosterone, and lactate levels of all subjects were determined before and after exercise. Data was analyzed according to repeated measures ANOVA, and the Bonfferoni post hoc test, with a significance level of P<0.05.
    Results
    Resting total, free testosterone, and lactate levels did not differ significantly between groups, and were increased by exercise (P>0.05). Total testosterone levels in the Zn group were higher than in the Se group after exercise (P<0.05). Free testosterone levels in the Zn group were higher than the other groups (P<0.05). There was an insignificant difference between levels of lactate in the three groups after exercise (P>0.05).
    Conclusion
    According to this study, 4-week selenium and zinc supplementation had no significant effect on testosterone or lactate levels of subjects who had a zinc and selenium sufficient diet. Zinc supplementation increased levels of total testosterone in contrast with selenium group, and also increased free testosterone versus the other groups, whereas there was no change in the levels of lactate in the three groups post-test.
  • Miss Mahkameh Ashourpour, Mrs Maryam Taghdir, Mrs Mona Pourghaderi, Miss Zohreh Ghandchi, Mr Mojtaba Sepandi, Mr Amir-Mansour Alavi Naini Page 607
    Introduction

    Deficiencies of vitamins, minerals and some trace elements have been observed in hemodialysis patients, for which inadequate nutrient intake is considered to be one of the most important reasons. Correcting the micronutrient status of these patients will improve their quality of life. This study was performed to evaluate vitamin and mineral intakes and some related factors in hemodialysis patients referred to Imam Khomeini hospital in Tehran.

    Materials And Methods

    This cross-sectional study was performed on 114 hemodialysis patients. To evaluate the patients’ diet, 24 hour recall for 3 days (two usual days and one holiday) was applied. Food Processor II (FP II) was utilized to calculate the amount of micronutrient intakes.

    Results

    Low micronutrient intakes were highly prevalent in the hemodialysis patients studied (36-100%). There was a significant negative relationship between age and thiamine, vitamin E, iron and zinc (P<0.05). Means for thiamine, riboflavin, niacin, pyridoxine, folate, iron, magnesium and zinc intakes were significantly higher in men than in women (P<0.05). Moreover, mean vitamin E intake in the group with dialysis durations less than 3 years was higher than in the group with dialysis durations of over 3 years (P=0.009). Mean magnesium and folate intakes were higher in the group without comorbidity than the group with comorbidity(P<0.05).

    Conclusion

    According to the present study, low micronutrient intake had a very high prevalence in hemodialysis patients.

  • Dr Ali Gorzi, Dr Hamid, Dr Hamid Rajabi, Dr Ahmad Azad, Mahdie Molanouri Shamsi, Dr Mehdi Hedayati Page 614
    Introduction
    Concurrent training or the simultaneous performance of several types of exercise (strength and endurance training), has more positive effects on body composition and cardiovascular system, than training with either mode alone The purpose of this study was to investigate the effects of three different training regimes (endurance, resistance and concurrent) on the hormone (cortisol & testosterone), lipid (LDL, HDL, TG, TC), and inflammatory (TNF-α) indexes of previously untrained subjects.
    Materials And Methods
    Twenty-nine sedentary men students (age 24.89±1.21yrs, height 175.87±6.52 cm, weight 68.44±5.50 kg) were randomly divided into the Endurance (E; n=10), Strength (S; n=9), and the Concurrent(C; n=10) groups. The training programs were performed for 10 weeks, 3 times per week in the three groups.
    Results
    Body mass decreased in E group. Significant increases in squat and bench press exercises 1RM occurred after training in the S and C groups (P≤0.01). Training regimes produced no significant differences in plasma levels of TNF-α. Basal testosterone concentrations showed no significant changes in any group. In contrast, resting cortisol levels showed a significant increase in the S group only. Lipid profiles improved in all three groups.
    Conclusion
    Our results indicate that strenght training leads to increase in the plasma levels of the pro-inflammatory cytokine (TNF-α) and cortisol in untrained men, immunomodulatory effects which may be related to the training load of the S training program. It appears that combining the E and S training (concurrent training), neutralized the single effects of this these training types. Concurrent training can also be used for normalization of lipid profiles.