فهرست مطالب

نشریه پرستاری مراقبت ویژه
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 14، بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین محمودی، عیسی محمدی، عباس عبادی صفحه 1
    اهداف
    هیچ بیمارستانی بدون اورژانس فعال و دارای عملکرد مناسب، نمی تواند به عنوان یک مرکز درمانی ایده آل محسوب شود. سهم مهمی از این عملکرد فعال و مناسب به مدیریت بخش اورژانس که تحت تاثیر شرایط و عوامل زمینه ای است برمی گردد. مطالعه ی حاضر، با هدف «تبیین تجربه ی پرستاران از مدیریت بخش اورژانس»، از دیدگاه پرستاران انجام شد.
    روش ها
    با رویکردی کیفی و روش آنالیز محتوی از نوع قراردادی، هجده پرستار در مدت یک سال، به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف، در دو بیمارستان آموزشی شهر تهران مورد مصاحبه ی بدون ساختار قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار مکس کیو تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان دهنده ی این است که تجربه ی پرستاران از مدیریت بخش اورژانس در سه زمینه ی اصلی 1. بی-توجهی نسبت به نیازهای اساسی منابع انسانی، 2. بی توجهی نسبت به بهسازی منابع انسانی و 3. چالش ها وکاستی های مدیریتی در زمینه و عملکرد بود.
    نتیجه گیری
    مدیران، با توجه به کاستی ها و نارسایی های مدیریتی در بخش اورژانس، باید به نیازهای اساسی و متعالی پرستاران توجه نموده، ضمن ایجاد حمایت از پرستاران، توجه به پیش نهادات و توسعه ی آموزش، به رفع چالش ها و کاستی های مدیریتی همت گمارند.
    کلیدواژگان: پرستار اورژانس، مدیریت بخش اورژانس، آنالیز محتوی، مطالعه ی کیفی
  • سمیه موسی زاده، طاهره خالق دوست محمدی*، فریده هاساواری، احسان کاظم نژاد لیلی، انوش دهنادی صفحه 11
    اهداف

    آسپیراسیون محتویات معده، یکی از عوارض جدی و قابل پیش گیری در بیماران با تنگی لوله ایست که حتی می تواند منجر به مرگ شود در مورد ایمن ترین روش تغذیه جای بحث وجود دارد. از این رو این مطالعه با هدف «تعیین میزان بروز آسپیراسیون تنفسی دو روش تغذیه ی لوله ای بلوس متناوب و قطره ای متناوب کیسه ای»، انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه ی نیمه تجربی، 72 بیمار بستری در بخش آی سی یو و تروما که به روش لوله ای تغذیه می شدند، به روش تدریجی و پس از بررسی متغیرهای زمینه ای، به دو گروه بلوس متناوب و روش قطره ای متناوب کیسه ای تقسیم شده و هر دو گروه به طور مستقل و به مدت سه روز تغذیه شدند. سپس هر دو گروه از نظر میزان بروز آسپیراسیون تنفسی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از فرم ثبت مشخصات فردی، تغذیه ای، تنفسی و اطلاعات مربوط به دو روش تغذیه ای واحد های مورد پژوهش از مرکز آموزشی درمانی منتخب شهر رشت در سال 1389 انجام شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی، استنباطی و نرم افزار SPSS16 انجام شد.

    یافته ها

    میزان بروز آسپیراسیون تنفسی در روش تغذیه ی لوله ای بلوس متناوب 6/5 درصد و در نوع قطره ای متناوب کیسه ای صفر بود و آزمون دقیق فیشر، تفاوت آماری معنی داری را بین دو گروه نشان نداد (47/0=p).

    نتیجه گیری

    با توجه به عدم معنی دار بودن میزان آسپیراسیون تنفسی در دو گروه می توان ذکر نمود که روش بلوس متناوب هنوز هم به عنوان یک روش تغذیه ای استاندارد در کتب معرفی شده و اگر بر اساس اصول صحیح انجام گیرد خطر آسپیراسیون را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: آسپیراسیون تنفسی، تغذیه ی لوله ای، روش بلوس متناوب، روش قطره ای متناوب کیسه ای
  • معصومه فرشی، حسین باباتبار درزی، جمیله مختاری نوری، حسین محمودی صفحه 17
    مقدمه
    پرستاران به عنوان یکی از اعضای تیم پروازی باید با شرایط و نحوه ی صحیح انتقال بیماران آشنا باشند تا انتقالی ایمن صورت گیرد. آشنایی و آموزش پرستاران برای افزایش آگاهی، عملکرد و نگرش آنان سبب شد تا پژوهشی با هدف بررسی تاثیر آموزش امداد و انتقال هوایی به روش سخنرانی بر میزان دانش، فهم و کاربرد پرستاران انجام شود.
    روش ها
    در این مطالعه ی نیمه تجربی، سی نفر از پرستاران شاغل در یکی از بیمارستان های منتخب تهران به روش نمونه گیری آسان در سال 1390 انتخاب شدند و آموزش در زمینه ی امداد و انتقال هوایی به روش سخنرانی انجام شد. پرسش نامه ی محقق ساخته دارای سی سوال، میزان تاثیر آموزش را در سه سطح دانش، فهم و کاربرد در حیطه شناختی قبل، بلافاصله و یک ماه بعد از آموزش بررسی نمود. روایی پرسش نامه با نظرات اعضای هیات علمی و پایایی پرسش نامه با آزمون کودریچارسون 21 (72/0) تایید شد. داده ها با نرم افزار SPSS17 و آزمون کای اسکوار و آنوای اندازه های تکراری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین (و انحراف معیار) نمرات در سطح دانش قبل و بعد از آموزش و چهار هفته بعد، به ترتیب (64/1±)17/4، (4/1±)67/7، (9/1±)27/7، در سطح فهم به ترتیب (2/1±)53/4، (9/1±)9/6، (5/1±)7/5 و در سطح کاربرد به ترتیب (4/1±)3/3، (6/1±)53/6، (6/1±)33/6، به دست آمد. نمرات مجموع سطوح به ترتیب قبل، (8/2±)03/12، بلافاصله بعد از آموزش (3/3±)1/21 و چهار هفته بعد، (01/4±)3/19 از مجموع سی نمره بود. اختلاف معنی داری در روند یادگیری در تمام سطوح مشاهده شد (001/0 p<).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان دهنده ی تاثیر آموزش بر سطوح یادگیری بود. بنابراین آموزش پرستاری امداد و انتقال هوایی به شیوه ی سخنرانی می تواند مفید باشد، اما پیش نهاد می شود روش های نوین آموزشی نیز به منظور آموزش موثرتر بررسی شود.
    کلیدواژگان: امداد و انتقال هوایی، آموزش سخنرانی، سطوح یادگیری، حیطه شناختی، پرستاران
  • مریم سعیدی، طاهره اشک تراب، کیارش ساعتچی، فرید زایری، صدیقه امیرعلی اکبری صفحه 23
    اهداف
    اختلال خواب در بیماران مرحله ی آخر کلیوی شایع است. آرام سازی پیش رونده ی عضلانی، روشی است که برای کاهش تنش و اضطراب طراحی شده است. پژوهش حاضر، به منظور تعیین تاثیر آرام سازی پیش رونده ی عضلانی بر کیفیت خواب بیماران تحت همودیالیز انجام شد.
    روش ها
    پژوهش حاضر یک پژوهش نیمه تجربی یک گروهی قبل و بعد بود. تعداد 39 بیمار تحت درمان با همودیالیز نگهدارنده، در بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی سال 1389، به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. کیفیت خواب نمونه ها، قبل و پس از آرام سازی، با استفاده از شاخص کیفیت خواب پیتزبرگ سنجیده شد. آموزش آرام سازی پیش رونده ی عضلانی، در سه جلسه به بیماران داده شد و از آن-ها خواسته شد که به مدت یک ماه، روزی دو بار (یک بار در طی روز و یک بار قبل از خواب شبانه)، به انجام آرام سازی بپردازند و پس از هر بار انجام آرام-سازی، برگه ی ثبت آرام سازی را تکمیل کنند. سپس کیفیت خواب بیماران، قبل و پس از آرام سازی، با هم مقایسه شدند. برای تجزیه و تحلیل داده های آماری از آزمون های تی زوجی و ویلکاکسون استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین نمره ی کلی کیفیت خواب نمونه ها پس از آرام سازی به طور معنی داری کمتر از زمان قبل از آرام سازی بود (001/0>p). همچنین نمره ی هر یک از ابعاد کیفیت خواب (به غیر از مصرف داروهای خواب آور) به طور معنی داری کمتر از زمان قبل از آرام سازی بود (001/0>p).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، آرام سازی پیش رونده ی عضلانی بر کیفیت خواب بیماران تحت همودیالیزی تاثیر مطلوبی دارد و می تواند به عنوان یک روش مفید در بهبود کیفیت خواب بیماران در بخش های همودیالیز، اجرا و آموزش داده شود.
    کلیدواژگان: آرام سازی پیش رونده ی عضلانی، بیماران تحت همودیالیز، کیفیت خواب
  • سید حمید شریف نیا، حمید حجتی، رقیه نظری، مصطفی قربانی، گلبهار آخوندزاده صفحه 29
    مقدمه
    همودیالیز، با اختلال در عملکرد و کیفیت زندگی فرد، سلامت روان را دچار مشکل می کند. استعانت مذهبی و دعا کردن نقش مهمی در قبول بیماری ها دارد و با کاهش آشفتگی های معنوی سبب انگیزه ی مثبت درمانی می شود. از آن جایی که یکی از زمینه های عمده ی بیماری ها و مشکلات روانی و عوارض جسمی و اجتماعی احساس پوچی، بیهودگی و تزلزل روحی است که از فقدان بعد معنوی افراد سرچشمه می گیرد، این مطالعه با هدف «بررسی تاثیر دعا بر سلامت معنوی بیماران همودیالیزی» انجام گرفت.
    روش ها
    این پژوهش نیمه تجربی بر روی 88 نفر از بیماران تحت درمان با همودیالیز (44 نفر گروه مورد 44 نفر شاهد) مراجعه کننده به بیمارستان امام رضای شهر آمل در سال 1388 انجام شد. این پژوهش به صورت طرح سالامون اجرا شد. برای گروه مورد به مدت ده هفته هر روز صبح به مدت بیست دقیقه به طور متناوب دعای توسل پخش می شد. بعد سلامت معنوی توسط پرسش نامه ی استاندارد سلامت معنوی پولوتزین و الیسون، در دو گروه سنجیده شد. نتایج بعد از وارد نمودن داده ها به نرم افزار آماری SPSS16 توسط آمار توصیفی و آمار استنباطی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها، سلامت معنوی را در گروه مورد 3±103 به میزان بالا و در گروه شاهد10±93 در حد متوسط نشان داد. آزمون آنالیزواریانس دو طرفه بین سلامت معنوی گروه مورد و شاهدی که هم پیش آزمون و هم پس آزمون داده بودند ارتباط معنی داری نشان داد (01/0(p<. این آزمون بین دو گروهی که تنها پس آزمون داده بودند ارتباط معنی داری را نشان داد (01/0(p<.
    نتیجه گیری
    دعا، یک روش مناسب برای سازگاری با بیماری است. چون علاوه بر تسکین اضطراب، موجب ارتقای معنویت می شود. از آن جایی که رویکرد زندگی این بیماران بر پایه ی معنویت بنا شده است، لازم است که پزشکان و پرستاران از نقش کلیدی باورهای اعتقادی در زندگی این بیماران آگاه باشند. از این رو امید است با همکاری جدی بین دست اندرکاران تیم سلامت، برای اجرای احکام شرعی، که امروزه به عنوان مراقبت های مذهبی مطرح است، شاهد تاثیر این گونه مراقبت ها، ایجاد احساس آرامش و تسریع بهبودی در بیماران باشیم.
    کلیدواژگان: دعا، سلامت معنوی، همودیالیز
  • شراره ضیغمی محمدی، ماندانا شهپریان، فرزاد فهیدی، ابراهیم فلاح صفحه 35
    اهداف
    نارسایی قلبی ریسک فاکتور بزرگی برای اختلال در نعوظ است. هدف از انجام این مطالعه، بررسی شیوع و فاکتورهای مرتبط با اختلال نعوظ در بیماران مبتلا به نارسایی سیستولیک قلبی بود.
    روش ها
    این یک مطالعه ی مقطعی بود که بر روی یک صد مرد بیمار مبتلا به نارسایی سیستولیک قلبی در سال 1389 انجام شد. روش نمونه گیری به روش نمونه گیری آسان بود. داده ها توسط فرم انتخاب نمونه، پرسش نامه ی بین المللی عملکرد نعوظ، پرسش نامه ی کیفیت زندگی مینه سوتا و پرسش نامه ی افسردگی مربوط به مرکز مطالعات اپیدمیولوژیک جمع آوری شد. اطلاعات توسط نرم افزار آماری SPSSو با استفاده از آمار توصیفی، تی تست، آنالیز واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میانگین نمره ی اختلال نعوظ 26/6±02/14 بود و هشتاد درصد مردان مبتلا به نارسایی سیستولیک قلبی اختلال نعوظ داشتند. اختلال نعوظ با سن (001/0>p)، تحصیلات (019/0=p)، شغل (002/0=p)، سطح هموگلوبین (003/0=p) و کسرجهشی بطن چپ (030/0=p)، کلسترول خون (001/0=p)، ابتلا به بیماری کلیوی (009/0=p)، مصرف دیگوگسین (014/0=p)، مسدود کننده های گیرنده های آنژیوتانسین (001/0>p)، بتابلوکر (001/0=p) و دیورتیک (035/0=p)، افسردگی (001/0>p) و کیفیت زندگی (001/0>p) ارتباط آماری معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    در بیماران مبتلا به نارسایی سیستولیک قلبی، اختلال نعوظ شایع بوده و با سن، وضعیت پزشکی، ناخوشی های همراه، درمان های دارویی و اختلالات روانی رابطه دارد. در بیماران مبتلا به نارسایی قلبی اختلال نعوظ بر کیفیت زندگی اثر منفی می گذارد.
    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، اختلال نعوظ، افسردگی، کیفیت زندگی
  • فریبا برهانی، هادی خوشاب، عباس عباس زاده، حمیدرضا رشیدی نژاد، عیسی محمدی صفحه 43
    اهداف
    نارسایی قلبی یکی از مهمترین و شایعترین بیماری هایی است که با وجود پیشرفتهای پزشکی هنوز از مشکلات عمده نظام های بهداشت و درمان است. امروزه یکی از اهداف برنامه های مراقبت پرستاری، بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به نارسایی قلبی است. هدف از این مطالعه ارزیابی تاثیر مدل مراقبت مشارکتی بر کیفیت زندگی بیماران نارسایی قلبی بود.
    روش ها
    در این مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی 90 نفر از بیماران مبتلا به نارسایی قلبی بستری در بخش های ویژه ی بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی کرمان در سال 1389 به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه مساوی 45 نفری آزمون و کنترل تقسیم شدند. برای سنجش کیفیت زندگی(متغیر وابسته) از پرسشنامه استاندارد شده کیفیت زندگی در بیماران نارسایی قلبی، حاوی 22 سوال در مورد سه بعد اصلی کیفیت زندگی (جسمی، روحی روانی و اجتماعی اقتصادی) استفاده شد. مداخله در طول سه ماه در گروه آزمون طبق مراحل طراحی شده در مدل مراقبت مشارکتی اجرا شد. نتایج پس از جمع آوری توسط نرم افزار SPSS18 با استفاده از آزمون های آماری t زوجی، t مستقل و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین میانگین کلی کیفیت زندگی (از 7/10±11/60 به 6/8±43/35 در گروه آزمون و از 3/7±63/45 به 9/11±42/57 در گروه کنترل) و نیز ابعاد آن (جسمی، روحی روانی و اجتماعی اقتصادی) در دو گروه آزمون و کنترل تفاوت آماری معنی داری نشان داده شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از آن است، در گروه آزمون که بر اساس مدل مراقبت مشارکتی تحت مراقبت و درمان قرار گرفته اند میانگین نمرات کیفیت زندگی در هر سه بعد نسبت به گروه کنترل، بهبودی معنی داری یافته است و استفاده از این مدل در مراقبت و درمان بیماران نارسایی قلبی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نارسایی قلبی، کیفیت زندگی، مدل پرستاری، مراقبت مشارکتی
  • علی طیبی، سمانه شصتی، عباس عبادی، بهزاد عین اللهی، سید داوود تدریسی صفحه 49
    اهداف

    عدم کفایت دیالیز یکی از عوامل تعیین کننده ی ناتوانی و مرگ و میر در بیماران دیالیزی است. بالا بردن کفایت دیالیز در بهبود پیشآگهی بیماران دیالیزی بسیار تاثیر گذار است. عوامل متعددی در کفایت دیالیز موثر است. هدف این مطالعه بررسی ارتباط میان فشار خون و کفایت دیالیز است.

    روش ها

    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی مقطعی است. نمونه ها شامل صد بیمار مراجعه کننده به بخش همودیالیز بعثت نهاجا و بقیه الله (عج) در سال 1389 است که به روش سرشماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه ی محقق ساخته برای اطلاعات دموگرافیک و فشارخون که با استفاده از پرونده بیماران بود، استفاده شد. محاسبه ی کفایت دیالیز با فرمول KT/V انجام شد. شاخص URR نیز محاسبه شد. داده ها به وسیله ی آزمون های توصیفی و استنباطی و به کمک نرم افزار SPSS16 تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی نمونه ها 7/13±21/62 بود. میانگین شاخص های کفایت دیالیز KT/V معادل 38/0±23/1و URR معادل 04/11±14/63 بود. ارتباط معنی داری میان فشار خون و شاخص های کفایت دیالیز KT/Vو URR در بیماران همودیالیزی مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بین فشار خون و شاخص های کفایت دیالیز KT/V و URR همبستگی خطی وجود نداشت و در این مورد نیاز به بررسی جامع تر با تعداد نمونه بیشتر است.

    کلیدواژگان: فشار خون، کفایت دیالیز، همودیالیز
|
  • Hossein Mahmoudi, Eesa Mohammadi, Abbas Ebadi Page 1
    Aims
    No hospital can be considered as an ideal treatment center without an active and fully functional emergency room. A significant part of this strong and high performance is related to emergency room management that is affected by contextual factors and conditions. This study was conducted to clarify nurses’ experience of emergency room management from nurses’ point of view.
    Methods
    This study was carried out through a qualitative approach and content analysis method with conventional approach. Via purposeful sampling, 18 nurses during one year gave unstructured interviews in two teaching hospitals in Tehran. The gathered data were analyzed by using MAXQDA3 software.
    Results
    The results of this study indicated that nurse's experience of emergency room management lay in three main aspects: 1. Neglecting basic needs of human resources, 2. Neglecting development of human resource, 3. Basic and functional management challenges and deficiencies
    Conclusion
    Considering the shortcomings and failures in emergency room management, managers should pay attention to nurses’ basic needs. They should support nurses, consider offers, improve education, and try to overcome challenges and shortcomings of management.
  • Somaieh Mosazadeh, Tahere Khaleghdoost Mohammadi, Farideh Hasavari, Ehsan Kazemnejad Lili, Anoush Dehnadi Page 11
    Aims

    Aspiration of stomach contents is a serious side effect in patients with a narrow tube which can be prevented otherwise may lead to death. There have been disputes over the safest feeding method. Therefore, this study seeks to identify the chance of occurrence of respiratory aspiration in two tube feeding methods of intermittent bolus and intermittent drip bag.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 72 patients in ICU and trauma ward who were fed through tube, investigating contextual variables and using gradual method, were divided into two groups of intermittent bolus and intermittent drip bag method and both groups were independently fed for 3 days. After that, both groups were surveyed and compared based on the level of aspiration occurrence. To collect the data, personal information, nutrition, and respiration form as well as form of information about the two feeding methods in the studied units were utilized. The studied units were selected among Training and Treatment Centers in Rasht in 2010. To analyze the data, descriptive and inferential statistics and SPSS16 software were used.

    Results

    The respiratory aspiration occurrence level in intermittent bolus tube feeding methods was 5.6% whereas this amount in intermittent drip bag method was zero. Fisher exact test revealed that there was no significant relationship between these two groups (p=0.47).

    Conclusion

    As there was no significant relationship in respiratory aspiration between the two groups, it concluded that intermittent bolus method can still be mentioned in books as a standard method which can decrease the risk of aspiration if it is used properly.

  • Masomeh Farshi, Hosein Babatabar Darzi, Jamileh Mokhtari Nouri, Hosein Mahmoudi Page 17
    Aims
    As the members of the flight team, nurses should be familiar with the situation and proper transfer of patients, so that a safe transport can be arranged. Education and familiarization of nurses to enhance knowledge, performance, and attitude led us to conduct a research to investigate the effect of air transport and evacuation training using lecture method on nurse's levels of knowledge, attitude and performance.
    Methods
    In the present quasi-experimental study in 2011, 30 nurses working in one of the selected hospitals of Tehran were sampled using simple sampling and were trained in terms of air evacuation and transport using lecture method. The effect of education on knowledge, comprehension, and application levels in cognitive domain were evaluated before, immediately after, and one month following the training using a multiple choice researcher-designed questionnaire including thirty questions. The questionnaire validity was approved by the faculty members and the reliability by the Kuder-Richardson21 test (0.72). Data was analyzed by SPSS17 statistical software, chi square, and repeated-measures ANOVA test.
    Results
    The mean (±standard deviation) score was respectively 4.17(±1.64), 7.67(±1.4), and 7.27(±1.9) before, immediately after, and 4 weeks following the training in terms of knowledge, 4.53(±1.2), 6.9(±1.9), and 5.7(±1.5) in terms of comprehension, and 3.3(±1.4), 6.53(±1.6), and 6.33(±1.6) in terms of application. The average total scores obtained was 12.03(±2.8), 21.1(±3.3), and 19.3(±4.01) before, immediately after, and 4 weeks following the education out of the total 30 scores. There was also a significant relationship in the learning process between all the three levels (p<0.001).
    Conclusion
    The study results were indicative of the effects of education on learning levels, demonstrating the usefulness of air evacuation and transport training using lecture method; however, it is suggested that new training strategies be evaluated in order to bring more effective education.
  • Maryam Saeedi, Tahereh Ashk Torab, Kiarash Saatchi, Farid Zayeri, Sedighe Amir Ali Akbari Page 23
    Aims
    Sleep disorder is common among patients with renal disease in its last phase. Progressive muscle relaxation is a method which has been designed to reduce tension and anxiety. The present study was carried out to determine the effect of progressive muscle relaxation on sleep quality of patients undergoing hemodialysis.
    Methods
    This is a quasi-experimental study with one-group, before and after design. Using purposive sampling method, 39 patients were selected. These patients were being treated with maintenance hemodialysis in hospitals affiliated with Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2010. Sleep quality of samples was assessed by Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Progressive muscle relaxation was trained to patients in three sessions. They were also asked to do relaxation practice for a month, twice a day (once during the day and once before going to bed at night), and fill in the relaxation form after each practice. Afterwards, sleep quality of patients before and after relaxation were compared. To analyze the statistical data, paired t-test and wilcoxon test were used.
    Results
    The mean of samples’ sleep quality total score after relaxation was significantly lower than before relaxation (p<0.001). The score of each sleep quality dimension (except for use of sleep medications) were significantly lower than before relaxation.
    Conclusion
    According to the results of this study, progressive muscle relaxation has a favorable impact on sleep quality in patients undergoing hemodialysis and can be applied and trained as a useful method to improve sleep quality of patients in hemodialysis wards.
  • Seyyed Hamid Sharifnia, Hamid Hojjati, Roghayeh Nazari, Mostafa Qorbani, Golbahar Akhoondzade Page 29
    Aims
    Hemodialysis brings about difficulties in individuals’ mental health by causing disorder in the function and quality of life. Asking for religious help and prayer play a vital role in sickness acceptance and it causes positive treatment motivation through decreasing mental disorders. Among the important factors which lead to diseases, psychological problems as well as physical and social complications, one can mention to absurdity and uselessness as well as mental instability which is resulted from lack of spiritual dimension in peoples’ life. The present research aimed to review the effect of prayer on mental health of hemodialysis patients referring to Imam Reza Hospital of Amol City in 2009.
    Methods
    This experimental study was conducted on 88 people under hemodialysis treatment (44 people as test group and 44 people as control group). The survey was done in Solomon desian. “Tavassol Prayer” was played periodically for the test group for 10 weeks in the mornings for 20 minutes. Then, mental health of both groups was evaluated by the spiritual health standard questionnaire of Palutzian & Ellison. The results were analyzed by descriptive and inferential statistics after entering data into statistical Software SPSS16.
    Results
    The findings showed mental health for the test group was 103±3 as a high level and for the control group as 93±10 in an intermediate level. Two ways ANOVA test showed a significant correlation between mental health of the test and control groups both in pretest and posttest (p< 0.01). In addition, this test also showed a significant correlation between the two groups who had only posttest (p<0.01).
    Conclusion
    According to the results, it can be concluded that prayer is a suitable method to adapt with the disease. Because, not only it mitigates stress, but also, it improves health spirituality. Since, life approach of these patients is built on spirituality, it is necessary for physicians and nurses to know the key role of ideological beliefs in the patients’ life. Therefore, it is hoped that with the serious cooperation among the health team members in following the religious rituals, which are known as religious care today, we may see the effect of these cares and creation of peace feeling as well as rapid recovery in health condition of these patients.
  • Sharareh Zeighami Mohammadi, Mandana Shahparian, Farzad Fahidi, Ebrahim Fallah Page 35
    Aims
    Heart failure is a major risk factor for erectile dysfunction. This study seeks to investigate the incidence and factors associated with erectile dysfunction in patients with systolic heart failure.
    Methods
    This is a cross sectional study that was conducted on 100 male patients with systolic heart failure in 2009. Convenience sampling was used to gather the required data. Data collection instruments included a demographic data form, IIEF-5 (The International Index of Erectile Function, a 5-item version), MLHFQ (Minnesota Living with Heart Failure), and CES-D (Center for Epidemiologic Studies Depression Scale). The data was analyzed by SPSS software and using descriptive statistics, t-test, ANOVA and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The findings indicated that the mean score of erectile dysfunction was 14.02±6.26 and 80% of male patients with systolic heart failure suffered from erectile dysfunction. There was a significant relationship between erectile dysfunction and age (p>0.001), education (p=0.019), occupation (p=0.002), hemoglobin level (p=0.003), left ventricular ejection fraction (p=0.030), cholesterol level (p=0.001), renal dysfunction (p=0.009), use of digoxin (p=0.014), angiotensin converting enzyme inhibitors (P<0.001), beta blocker (p=0.001), diuretics (p=0.035), depression (p<0.001), and quality of life (p<0.001).
    Conclusion
    Erectile dysfunction is the most common problem in patients with systolic heart failure and is associated with age, medical conditions, co-morbidity, medicinal treatments and psychological disorders. In patients with heart failure, erectile dysfunction has a negative impact on quality of life.
  • Fariba Borhani, Hadi Khoshab, Abbas Abbaszadeh, Hamidreza Rashidinejad, Eesa Mohammadi Page 43
    Aims
    Heart failure is one of the most important and prevalent diseases, and still one of the major problems of health care systems in spite of the medical advances. Today, the promotion of the quality of life in heart failure patients is one of the objectives of the nursing care programs. In this line, the present study was conducted to evaluate the effect of partnership care model on the quality of life in patients with heart failure. \
    Methods
    In the present clinical trial in 2010, 90 patients with heart failure hospitalized in Kerman University of Medical Sciences affiliated coronary care units were selected using accessible-sampling method and were randomly divided into two groups of 45 participants each as the experimental and the control groups. To evaluate the quality of life as a dependent variable, the standard quality-of-life questionnaire for heart failure patients, including 22 questions on the three major dimensions of the quality of life (physical, mental and socioeconomic), was applied. The intervention was implemented during three months according to the partnership care model in the experimental group. Data were analyzed by SPSS18 software using descriptive statistics, independent and paired t-tests and the variance analysis.
    Results
    There was a significant difference between the two groups in terms of the mean quality of life (from 60.11±10.7 to 35.43±8.6 in the experimental and 45.63±7.3 to 57.42±11.9 in the control group), as well as the associated dimensions including the physical, psychological, and socioeconomic aspects (p<0.05).
    Conclusion
    The study findings demonstrated a significant improvement in the mean quality of life scores in all the three dimensions in the experimental compared to the control group; the application of the mentioned model is, therefore, recommended for the care and treatment of patients with heart failure.
  • Ali Tayyebi, Samaneh Shasti, Abbas Ebadi, Behzad Eynollahi, Seyyed Davood Tadrisi Page 49
    Aims

    Dialysis inadequacy is one of the determinant factors of disability and mortality rate in dialysis patients. Enhancing the quality of dialysis is really effective to improve prognosis. There are lots of factors determine dialysis adequacy. The aim of this study was to assess the relationship between blood pressure and dialysis adequacy.

    Methods

    this cross-sectional study was performed on 100 patients admitted in hemodialysis ward of Besat hospital and Baqiatallah hospital in 1389.a researched-made questionnaire used gathering demographic data and blood pressure from patient’s records. KT/V formula was used to assess the adequacy of hemodialysis. URR common characteristic were also measured. Data was analyzed by parametric and nonparametric tests.

    Results

    the mean age of samples was 62.21±13.7 years. The mean of KT/V and URR were 1.23±0.38 and 14±11.04 respectively. Paired t-test showed no significant differences between blood pressure and dialysis adequacy.

    Conclusion

    in this study we showed no linear correlation between blood pressure and dialysis adequacy KT/V and URR, it’s needed to carry out main and perfect study with more samples.