فهرست مطالب

ادب پژوهی - پیاپی 15 (بهار 1390)

فصلنامه ادب پژوهی
پیاپی 15 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامحسین غلامحسین زاده، قدرت الله طاهری، فرزاد کریمی صفحه 7
    «ققنوس» نیما را باید از مهم ترین آثار در سرآغاز سرایش شعر نو دانست. این شعر علاوه بر ویژگی های ادبی، از نظر روایت شناسی نیز تغییر عمده ای در شیوه شاعری نیما به شمار می رود. روایت شناسی اشعار نیما از این جهت حائز اهمیت است که با شروع سرایش شعر نو، نوع روایتگری در شعر فارسی دستخوش دگرگونی شده است.
    در تحقیق حاضر با تلفیق شیوه های روایت شناسی و نشانه شناسی، ابتدا نشانه ها و رمزگان در متن انتخابی، از نظر کمی و کیفی مورد بررسی قرار گرفته و سپس برمبنای نتایج حاصله، ویژگی های روایی آن تحلیل شده است. براساس این پژوهش، نه نیمای افسانه تا ققنوس را می توان رمانتیک کاملی دانست و نه نیمای ققنوس به بعد را سمبولیست کامل. روایت در اشعار نیما که در ققنوس شکل پخته تر و قابل قبول تری یافته است، در سروده های پایانی عمر او بسیار غنی تر و درونی تر شده است. از این به بعد، اشعار وی کوتاه تر شده و بسیاری توضیحات اضافه از آثار او حذف گردیده است.
    کلیدواژگان: نیما یوشیج، ققنوس، روایت شناسی، نشانه، رمزگان
  • حسینعلی قبادی، فردوس آقاگل زاده، سیدعلی دسپ * صفحه 35

    صاحب نظران تحلیل گفتمان در تحلیل متون ادبی، افزون بر جنبه های صوری و واژگانی، بر عوامل فرهنگی، اجتماعی و سیاسی نیز تاکید دارند. نورمن فرکلاف، از نظریه پردازان تحلیل گفتمان انتقادی، متون را در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین بررسی می کند. این شیوه در توصیف و کشف دیدگاه های فکری نویسندگان و رویکردهای سیاسی و اجتماعی آنان کارآمد است.
    در این پژوهش رمان جزیره سرگردانی، نوشته سیمین دانشور، با استفاده از این رهیافت، تحلیل و تبیین شده است تا چگونگی نگرش نویسنده در پردازش لایه های مختلف درون مایه آن کشف گردد. مساله هویت، آزادی، استعمار و تبعیض، سرگردانی انسان مدرن، توسعه، سنت و تجدد، مذهب و اهمیت آن، در گفتگوها، صحنه سازی ها، و روایت های این رمان در مرکز توجه قرار گرفته است. ویژگی های یادشده، گفتمان غالب در آثار دانشور است که با رمان های دیگر نویسنده (سووشون و ساربان سرگردان) پیوند معنایی ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، درون مایه، ایدئولوژی، جزیره سرگردانی، سیمین دانشور
  • فرهاد رجبی صفحه 59
    شهر از آغاز پیدایش تا امروز، همواره رابطه ای گسترده با انسان داشته، گاه در کنار او، و گاه در برابرش قد برافراشته است. انعکاس این کنش ها و واکنش های انسانی در ادبیات به ویژه در شعر مدرن، نمودی بسیار مشخص دارد. مقاله حاضر می کوشد رویکردهای انسانی شهر را در شعر معاصر عربی و فارسی در کنار یکدیگر مورد مطالعه قرار دهد، ضمن تبیین جایگاه شهر و انگیزه های طرح آن در شعر امروز، به برخورد شهر، طبیعت و ارزش های انسانی در این بستر بپردازد و مسائل اجتماعی را در مواجهه با آن جستجو کند. علاوه بر آن، آرمان شهر نیز به عنوان یکی از جلوه های بارز حضور شهر در شعر معاصر عربی و فارسی بررسی خواهد شد.
    این تحقیق نشان می دهد که شهر با همه زرق وبرق های ظاهری در تعاملی دوگانه با انسان معاصر است؛ از طرفی، دوری گزیدن از آن، فریادی پربسامد می شود و از طرف دیگر، هیچ کس در عمل از این پدیده اجتماعی رویگردان نیست. با وجود گرایش به روستا و طبیعت، شاعران همواره در شهر به دنبال اهداف خود روان اند و می کوشند آن را مطابق با آرمان های خویش تغییر دهند.
    کلیدواژگان: شهر، شعر معاصر، طبیعت، ادبیات تطبیقی، آرمان شهر
  • حسین فتحی صفحه 83
    یکی از مفاهیم مهم پساساختارگرایی، مرکززدایی یا انزوای سوژه است که تاثیر زیادی در جهت گیری مطالعات ادبی داشته است. برخلاف سوژه اومانیستی که به ابژه های پیرامون خود معنی می بخشد، سوژه پساساختارگرا مرکزیت خود را در جایگاهش از دست داده است و در معرض نوعی انزواست. سگ ولگرد هدایت، شرح انزوا و خاموشی یک سوژه- سگ به نام پات در یک روز پاییزی است، لذا بررسی نشانه شناختی این داستان از این جنبه درخور توجه است.
    در این مقاله بررسی می شود که چگونه رمزگان های حاکم بر سرنوشت پات، همگی بر انزوای غیرقابل اجتناب او دلالت دارند. پس از گم شدن سوژه- سگ یا گسست ارتباط بین پات و صاحبش، سوژه «جایگاه سوژه ای» جدید می یابد. در این جایگاه، سوژه نه تنها قادر به رمزگذاری برای برقراری ارتباط با خداوندگارش یا به لحاظ نشانه شناختی، منشا معنا و هویت برای او نیست، بلکه از درک رمزگان های حاکم بر آن نیز عاجز است؛ این امر به نوبه خود درجه ای از عدم مرکزیت و انزوا را برای او به همراه دارد و سرانجام منتهی به مرگ سوژه می شود.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، مرکززدایی سوژه، انزوای سوژه، سگ ولگرد، صادق هدایت
  • محمد ریحانی، غلامرضا معروف صفحه 97
    فردوسی نخستین شاعری است که با اثرپذیری از آغاز قرآن و اوستا، مثنوی خود را با نام خدا آغاز کرده و همین شیوه را در بیشتر نامه هایی که شاهان و پهلوانان فرهمند شاهنامه نگاشته اند، دنبال کرده است. نمونه های برجای مانده از شاعران پیش از وی و سروده های معاصرانش، این مهم را ثابت می کند و از این رهگذر، تاثیر ساخت و محتوای بیت آغازین شاهنامه را بر سروده های متاخران می توان دید.
    در این پژوهش، بیت سرآغاز شاهنامه، نخست در سطح زبانی (قالب شعری، وزن، قافیه، کارکرد واج ها و هجاها، دوگانگی واژه ها و مفاهیم، و...)، دوم در گستره فکری شاعر (مثلث «نام و جان و خرد» و برخی از خاستگاه های اندیشه او) و سوم در سطح ادبی (ارزش های بلاغی، شیوه عظمت نمایی، براعت استهلال، و...) بررسی می شود. در پایان، خوانندگان می توانند با مشاهده بیت آغازین هفده مثنوی برجسته فارسی، سرآمدی بیت آغازین شاهنامه را ارزیابی کنند.
    کلیدواژگان: بیت آغازین شاهنامه، فردوسی، مثنوی های فارسی، آغازیه ها
  • رامین محرمی، نادر حاجلو، مهری شجاعی ماسوله صفحه 121
    در این مقاله ابتدا رفتار شخصیت های داستانی هوشنگ مرادی کرمانی براساس نظریه اریکسون، مورد مطالعه قرار گرفته است، سپس به عواملی اشاره شده که سبب توفیق او در توصیف و عرضه شخصیت های مناسب گردیده است. از نظریه «مراحل هشتگانه زندگی» اریکسون، سن بازی، سن مدرسه، و مرحله نوجوانی با ویژگی ها و رفتار شخصیت های داستان های مرادی کرمانی مطابقت دارد. براساس این نظریه، در سن بازی، کودکان ویژگی هایی نظیر ابتکار، علاقه به حیوانات و اسباب بازی. در سن مدرسه، استدلال، احساس نیاز به کسب لیاقت اجتماعی، مواجه شدن با بحران، و در سن نوجوانی، ویژگی هایی نظیر هویت طلبی، همانندسازی و بحران هویت دارند. مرادی در شخصیت پردازی و توصیف احوال، رفتار و گفتار قهرمانان داستان های خود این ویژگی ها را رعایت کرده و متناسب با رشد شخصیت کودکان و رفتار آنان، آثار خود را پدید آورده است.
    کلیدواژگان: ادبیات کودک و نوجوان، نقد روان شناختی، شخصیت، اریک اریکسون، مرادی کرمانی
  • علی محمدی، نوشین بهرامی پور صفحه 141
    نقد و تحلیل آثار ادبی در گذشته به منظور تشخیص سره از ناسره بود؛ اما اکنون از دید ساختگرایان هدف از نقد، شناخت ساختارهای زبانی متن و تحلیل بنیادهای معنوی آن است. یکی از ارمغان های مکتب ساختگرایی برای ادبیات، ایجاد مباحث روایت شناسی است. بنابر نظریه های روایت شناسی، می توان داستان رستم و سهراب را به عنوان یک روایت در دو سطح داستان و کلام (گفتمان) بررسی نمود: در سطح داستان با تکیه بر نظریات تولان و مارتین، ارزیابی رویدادهای به هم پیوسته، چگونگی شکل گیری بحران و فرایند گذر از بحران بررسی می شود، و بنابر الگوی گرماس، نقش شخصیت ها در پیشبرد داستان و ارتباط آنها با زمینه داستانی مد نظر است. در سطح کلام یا گفتمان بنابر «دید روایی» راجر فالر، موقعیت فردوسی به عنوان راوی، نوع ارتباط و نگرش راوی نسبت به شخصیت ها و تاثیر آنها در روند روایت ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، روایت شناسی، رستم و سهراب، داستان و کلام
|
  • Gholamhossein Gholamhossein Zadeh, Ghodratollah Taheri, Farzad Karimi Page 7
    Nimā’s Ghooghnoos plays an essential role in the formation of Persian modern poetry, and besides its literary values, can be considered a turning point in Nimā’s way of narrating that was so remarkably influential in the works of the poets to come. This article through combining some techniques of narratology and semiology, firstly performs a quantitative and qualitative investigation on the signs and codes of Ghoghnoos, and secondly, analyses the narrative elements of the poem. The results of the research negate the idea that Nimā is totally a Romantic poet before writing Ghoghnoos and absolutely a Symbolist after that; meanwhile they prove that narratives of his latest poems are richer, more concise and more internalized.
  • Hossein Ali Ghobadi, Ferdows Agha Golzadeh, Seyd Ali Dasp Page 35

    Specialists of Discourse Analysis support their formal and lexical studies of literary texts with socio-cultural elements. Norman Fairclough analyses the texts in three levels of description, interpretation and determination. This method is very beneficial in discovering the writers’ perspectives as well as their socio-political approaches. This article, following Fairclough’s method, reads “Wandering-State Island” by Simin Dāneshvar in order to show how the elements of identity, freedom, colonialism, wandering-state of modern man, tradition and modernity, and religion are significant when considering the different layers of the novel; meanwhile the cohesive combination of these elements form the dominant discourse of Dāneshvar’s novel which relates it to her other novels.

  • Farhad Rajabi Page 59
    Since it came to being, the “City” has had wide relation with modern man, both as a friend and as an enemy. In turn, modern man has had different approaches toward the city which have been mirrored in contemporary poetry. This article takes the example of Arabic and Persian poetry to investigate the human relations to nature, social problems and values in the cities. Meanwhile it studies the Utopia as pictured in these poems to describe one aspect of the city’s presence in poetry. The article concludes that citizens adopt a paradoxical behavior: from one side they explicitly complain about the glittering of the cities and tend to get rid of them; from the other side they continue to live in cities and if possible to change it in the direction of their goals and ideals.
  • Hossein Fathi Page 83
    Decentring or isolation of the subject is one of the poststructural concepts which has affected the literary studies. In contrast to human subject who as an intellectual gives identity to the objects surrounding him, the poststructural subject has lost his position and is injured by isolation. Hedāyat’s “Stray Dog” narrates the loneliness of a dog and deserves to be analyzed according to the semiology of decentring. This article demonstrates that all the codes of the dog’s life signify his isolated situation. When the dog is lost, he finds a new subject position, but he not only is unable to make any code-system to communicate with his master, but fails to decode the routine codes. This makes him so decentered that he has no other end than death.
  • Mohammad Reihani, Gholam Reza Maroof Page 97
    Ferdowsi is the first Persian poet who under the influence of The Holy Quran and Avista has started his mathnavi with the name of God, and has followed the same pattern in most of the stories narrated by the charismatic kings and heroes of Shāhnāme. The influence, both in structure and content, can be seen in the poems written after Shāhnāme. This article performs a triple task concerning this opening line: first it examines its linguistic aspects (verse-form, meter, rhyme, phonological and syllabic functions, ambiguity of words and concepts, identical-word deletion, specific function of the verb bargozashtan (to go beyond); second, it focuses on the relation between the opening line and the poet’s way of thinking, (the triangle Name-Soul-Wisdom, as well as some of his thinking origins); third, it describes the literary function of the line (rhetorical values, foregrounding, diathesis, antinomy of some references concerning one pronoun, snobbery). Finally the opening lines of seventeen mathnavis are presented in order to show that among all, Shāhnāme’s opening verse occupies the highest position.
  • Ramin Moharrami, Nader Hajloo, Mehri Shojaee Masooleh Page 121
    The present article intends to find out if the novelist Hooshang Morādi follows the pattern of character growth stages as proposed by psychologist, Erik Erikson in creating his fictional characters, and if this is the case, what factors contribute in his successful characterization. Play Age, School Age, and Adolescence are among the eight stages mentioned by Erikson which are significant in the stories of Morādi. According to Erikson, individuals, at Play Age are initiative, and interested in animals and toys; at School Age, they are in need of logical reasoning, social capability, and facing with crisis; and in Adolescence they are concerned with search for identity, assimilation, and identity crisis. It seems that Morādi takes into account these items while developing his characters.
  • Ali Mohammadi, Nooshin Bahrami Poor Page 141
    In contrast to traditional literary criticism which was in search of correct and incorrect, structuralism is an approach that tries to discover the linguistic structures and semantic components of the text. Narratology, as one of the horizons of structuralism, studies any narrative at the two levels of “Story” and “Discourse”. The present article takes advantage of the ideas in narratology to analyze the Rostam and Sohrāb. In this study, the examination of interrelated events, formation of crisis and the process of going beyond crisis, are performed by making use of the ideas of Tolan and Martin; the role of characters in text progress and their relation to narrative context is seen through the eyes of Greimas. Meanwhile, the article benefits from the “narrative perspective” of Fowler to assess the position of Ferdowsi as the narrator, his attitudes toward the characters and their influence on the narrative process.