فهرست مطالب

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 27 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/27
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احد فرامرز قراملکی، زینب سالاری صفحه 9
    مسئله تخیل همواره از مباحثی است که در حوزه های مختلف فکری در حوزه الهیات و دین پژوهی در دوران معاصر، از یک سو همراه با مبحث «تجربه دینی»، و از دیگر سو ذیل انسان شناسی کلامی یا الهیاتی برخی متفکران، بدان توجه شده است. ولفهارت پانن برگ، متاله معاصر آلمانی، با بررسی ضعف و قوت های مباحث مربوط به تجربه دینی، کوشید تا به واسطه طرح بحث قوه تخیل ذیل بخشی از دیدگاه های انسان شناختی خود، در عین بهره برداری از ظرفیت های مختلف این مباحث، از کاستی های آنها نیز در امان باشد. در این مقاله پس از بررسی مختصر بستر معرفتی انسان شناسی پانن برگ، در تفکر جدید به طورکلی و در حوزه الهیات مسیحی به طور خاص، به تشریح دیدگاه های وی در باب جایگاه قوه خیال و خصایل و ویژگی های وابسته به آن، و ظرفیت هایی که در جهت مواجهه با خداوند در انسان ایجاد می کند، خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: تخیل، انسان شناسی الهیاتی یا کلامی، ولفهارت پانن برگ، گشودگی در قبال جهان و خداوند، نهضت رمانتیسم
  • علی شیروانی صفحه 29
    «تعریف دین» امروزه از بحث های مهم و چالش خیز در حوزه های گوناگون دین پژوهی، به ویژه روان شناسی، جامعه شناسی و پدیدارشناسی دین می باشد و این موجب شده که این بحث از مسائل جدید کلامی بشمار آید؛ هرچند، تاکنون چندان توجهی بدان نمی شد. در این مقاله ضمن اشاره به مبانی خاص تعریف های گوناگون دین و بیان اهمیت جایگاه شناسی معرفتی این تعاریف، با تکیه بر تعریف های روان شناختی، جامعه شناختی و پدیدارشناختی دین، عوامل اصلی گوناگونی تعریف های دین مشخص خواهند شد که عبارت اند از: عدم تفکیک دین به عنوان حقیقتی مستقل و واقعیتی وابسته به انسان؛ عدم تفکیک دین متحقق و دین آرمانی؛ اضلاع متکثر دین؛ ظهور رشته های گوناگون دین پژوهی با اختلاف در پیش فرض ها و نظریه های پذیرفته شده از سوی دین پژوهان (نظریه مند بودن تعریف های دین).
    کلیدواژگان: دین، تعریف دین، کلام جدید، جامعه شناسی دین، روان شناسی دین، پدیدارشناسی دین
  • سید رحمت الله موسوی مقدم، امیرعباس علیزمانی صفحه 53
    ساحت های نفس از دیدگاه علامه طباطبایی موضوع تحقیق حاضر است. از منظر وی نمی توان برای ابعاد وجودی انسان حصر عقلی قائل شد؛ ولی با تامل خاص و نگاه ساختاری می توان، مهم ترین جنبه های وجودی انسان که به شخصیت او شکل می دهند و منشا سعادت و شقاوت او هستند را این گونه برشمرد: ساحت شناختاری، ساحت غریزی، ساحت اراده، ساحت عمل و ساحت الوهی (فطری). در یک تقسیم بندی دیگر در اندیشه علامه می توان هفت ساحت با کارکرد تقریبا مستقل و در تعامل با یکدیگر را برای انسان برشمرد که عبارت اند از: ساحت جسمانی، عقلانی، عاطفی، اخلاقی، اجتماعی، هنری و دینی.
    کلیدواژگان: انسان، ساحت های وجودی، عقلانیت، فطرت، علامه طباطبایی
  • مسلم محمدی صفحه 77
    اخلاق دینی مبتنی بر نظام خاصی است که تنها با در نظر گرفتن عناصر و هدف مشترک معنا نمی یابد. بلکه دارای اضلاع سه گانه ای است که افزون بر دو رکن فوق، خاستگاه توحیدی آن نیز باید در نظر گرفته شود.
    با توجه به اینکه اخلاق در کنار احکام عملی و اعتقادات جزء دین است، دین دراین باره کارکردهای گوناگونی دارد که شاخص ترین آنها عبارت اند از: ایضاح مفاهیم اخلاقی، تعدیل خودخواهی در انسان ها، قداست بخشی به ارزش های اخلاقی و ارائه هدف غایی برای اخلاق.
    وجه شاخص و ممیزه نظام اخلاق دینی بر خدامحوری، معنویت گرایی، بازگشت به عالم تکوین، اتکا بر عقل، نقل و فطرت و دفاع عقلانی از اخلاق بنابر اصل حسن وقبح ذاتی و اخلاقی استوار است که از مبانی اساسی اخلاق دین محور بشمار می آیند.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق دینی، نظام اخلاقی، دین، کارکردگرایی
  • مصطفی خلیلی صفحه 99
    متفکران، همواره بر شناخت سرشت انسان (طینت) و ابعاد وجودی، به ویژه ماده اولیه آفرینش او توجه داشته اند. پس از مفهوم شناسی طینت که غالبا آن را گل و عین ثابت معنا کرده اند، حکما و متکلمان با توجه به اندیشه خود در باب انسان شناسی و اینکه آیا حقیقت انسان همان نفس مجرد است یا مجرد بدنی بوده و ماهیتش جوهر جسمانی است، به تحلیل و بررسی اخبار طینت پرداخته، و مباحث چالش برانگیزی را مطرح کرده اند. در این نوشتار سعی شده است، اخبار طینت را باز گفته، ضمن بیان تحلیل برخی از متفکران دینی، در نهایت با توجه به شبهات جبرگرایان، بدون هیچ گونه تعصبی به داوری نشسته و حکم نهایی برعهده مخاطبان محترم واگذار شود.
    کلیدواژگان: طینت، فطرت، حقیقت انسان، جبر و تفویض، سعادت و شقاوت
  • مریم سادات نبوی میبدی، قاسمعلی کوچنانی صفحه 125
    مسئله مورد بحث در این مقاله این است که آیا کارکرد دعا با نظام علیت و قانون حاکم بر طبیعت تعارض دارد؟ برومر و علامه درصدداند این دو را به گونه ای توضیح دهند که کارکرد هر دو در عالم بدون نفی دیگری، آن هم در متن علم و مذهب اثبات شود. برومر استجابت دعا را با قطعیت حاصل از علیت در تعارض می بیند و علامه در مقابل، اصل علیت را اثبات می کند و آن را با حوادث خارق العاده ای مثل تاثیر دعا در جهان و معجزه مخالف نمی داند.
    کلیدواژگان: دعا، قوانین طبیعت، عاملیت الهی، علامه طباطبایی، ونسان برومر
  • محمدرضا نورمحمدی صفحه 147
    در بسیاری از منابع تفسیری، تاریخی و روایی سنی و شیعه آمده است که رسول الله | از دوازده جانشین خود خبر داده و بنا به نقل «مسلم» در کتاب «صحیح»، عزت اسلام به این دوازده جانشین بستگی دارد. با وجود این اسناد، متکلمین اهل سنت به علل مختلف نخواسته اند مصادیق راستین ایشان را معرفی یا تایید کنند و تفسیرهای غیر منصفانه ای دراین باره ارائه نموده اند. در این مقاله، ضمن نقل برخی از اقوال اهل سنت و مقایسه آنها با یکدیگر، تعداد، نام و خصوصیات این جانشینان و مصادیق راستین آن، بررسی خواهد شد. نوشتار پیش رو، براساس منابع اهل سنت و نظریه اندیشمندان ایشان تدوین شده است.
    کلیدواژگان: خلفای دوازده گانه، منابع اهل سنت، احادیث خلافت، آیه تبلیغ، آیه انذار
  • ابراهیم نوری، حسین خاکپور صفحه 171
    بداء یکی از اعتقادات شیعه امامیه است که در آیات و روایات اسلامی ریشه داشته، تنها در بخشی از نظام آفرینش رخ می دهد و مصادیق عینی متعددی از قرآن و احادیث آن را تایید می کنند.
    مقاله حاضر بر آن است تا با روش توصیفی اسنادی با شیوه بیان مصداقی، جوانب موضوع را بررسی و پس از پرداختن به معنای لغوی و اصطلاحی آن از دیدگاه فریقین، مصداق هایی از وقوع بداء در آیات و روایات را ارائه دهد؛ و سپس ضمن به تصویر کشیدن رابطه آن با علم الهی، نتیجه می گیرد که آیات و اخبار بدائی نظر شیعه را دراین باره تایید می کند.
    کلیدواژگان: بداء، نسخ، عدم مغایرت، علم ازلی، علم الهی، لوح محو، لوح اثبات
  • عبدالرضا باقی صفحه 197
    پلانتینگا از دو منظر به موضوع خدا توجه نموده است: بعد اثباتی و بعد توجیهی. ما در این مقاله به بعد اثباتی دیدگاه وی پرداخته ایم. در این بعد پلانتینگا دو گام مهم برداشته است: در گام نخست ضمن بررسی، تحلیل و نقد براهین جهان شناختی، غایت شناختی و وجود شناختی، به نقد تقریرهای براهین مزبور پرداخته است؛ و در گام دوم، با ارائه تصویری نو از برهان وجودشناختی بر مبنای «منطق موجهات» کوشید نتیجه بگیرد، اگرچه این برهان، صدق اعتقاد به وجود موجودی ضروری را اثبات نمی کند، می تواند پرده از معقولیت باور به خدا بر گیرد؛ ازاین رو در این نوشتار، ضمن بحث و فحص در جوانب مختلف برهان وجودی از منظر پلانتینگا، در پایان به نقد برخی از زوایای نگاه او به برهان مزبور، پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: براهین وجودی، منطق موجهات، صدق، پلانتینگا، معقولیت، باور
  • روح الله شاکری زواردهی صفحه 221
    استمرار وجود خلیفه الله باوری است که قرآن، برهان و عرفان آن را تایید می کنند؛ پیامبر اسلام| از مصادیق بارز خلیفه الله است که پس از رحلتشان، به حکم خاتمیت منصب نبوت و رسالت به پایان رسید ولی شئون متعددی که قرآن برای پیامبر| به عنوان خلیفه الله ثابت می داند، تعطیل بردار نیست؛ زیرا عالم بشری برای تداوم دریافت فیوضات تشریعی و عالم هستی برای تداوم دریافت فیوضات تکوینی، همچنان محتاج وجود و حضور خلیفه الله است. آنچه در این مقاله خواهد آمد این است که علم کلام با مراجعه به قرآن و برهان، و حکمت با مراجعه به آموزه فیض، استمرار وجودی خلیفه الله را در قالب امام معصوم منصوص و مستدل می سازد.
    کلیدواژگان: فیض، استمرار امام، صادر نخستین، عقل اول، خلیفه الله
|
  • Ahad Faramarz Qaramaleki, Zeinab Salari Page 9
    The problem of imagination has been considered among those permanently dealt with in theology and theological antropolgy both. Wolfhart Pannenberg, a contemporary German theologian, when examining the discussions made on religious experience, tried to present a new point of view in the field. Being aware of the weaknesses and strenths of the views proposed on religious, discarding the weaknesses and retaining the strenths, he, therefore, put forth the problem of imagination under some of his anthropological opinions on religious experience. This paper examined Pannenberg‘s epistemological grounds of anthropology, regarding modern thought in general and Christian theology inparticular, briefly at first and then, explained his views on the place of human imagination and its properties as a capacity for encountering God.
  • Ali Shirvani Page 29
    Definition of religion is regarded as a challenging and important treatment in different fields of religious studies particularly in psychological, social and phenomenological fields and in this way, it has appeared as a new theological problem. In this paper, some special principles of deffernt definitions of religion and the imporatance of the definitions have been studied and, with an imphasis on psychological, social and phenomenological definitions, the factors differentiating the definitions have been introduced as: disregarding religion as an independent reality in human life, disregarding the distinction between realized religion and ideal religion, numerous aspects of religion, various fields in religious studies with disagreement in presuppositions and accepted theories.
  • Seyyed Rahmatollah Moosavi Moqaddam, Amirabbas Alizammani Page 53
    This paper studies the existential aspects of human soul in Allamah Tabatabaee‘s view. For him, though human soul is of no reasonable limitation, one can count the most important aspects of human existential gradation leading to his/her personality, happiness and misery as those of epistemology, instinct, will, action and divinity. Another consideration on Allamah‘s view prepares seven independent aspects interacting with one another. They consist in the aspects of body, reason, feeling, morality, society, art and religion.
  • Moslem Mohammadi Page 77
    Religious ethics is based on such a particular system that its totality needs something more than common elements and aim. It requires the monotheistic origin of religion also. Ethics is known to be a part of religion along with practical orders and articles of faith and thereof some functions are to be done by religion of which the most prominent consist in describing ethical concepts, moderating human selfishness, preparing holiness andfinal purpose for ethics. The most prominent distinction of religious ethics lies in its Divine base, spiritualism, returning to Divine fundamental laws of creation, relying on reason, narration, human nature and reasonable support of ethics on the principle of ethical andreasonable virtue and vice; the basic principle of religious ethics.
  • Mostafa Khalili Page 99
    Human natural and existential aspects and, in particular, human material substance have always been attended by theologians and philosophers. Having studied human real nature and mostly knowing it as moist soil and unchangable object, philosophers and theologians, on their special views of human being and essence, have serveyed the traditions in the field in detail and proposed challangable discussions. This paper has reviewed the traditions, some scholar‘s explanations and finally, regarding some objections by determinists has explaind its own view in the field.
  • Maryamossadat Nabavi Meibodi, Qasemali Koochanani Page 125
    This paper has studied the question: does the effect of praying contradict the causal order of the univers? Brummer and Allamah have intended to explain the order of universe and praying without any contradiction with regard to science and religion. Brummer views the establishment of praying in contradiction with the necessity of causal order of universe. Allamah, however, proves the necessary principle of cause and effect in a manner in full agreement with extraordinary events such as miracles and effecs of praying.
  • Mohammadreza Noormohammadi Page 147
    In many of Sunnite‘s resources including Quran commentaries, historical and traditional ones it has been transmitted from the Prophet that after him, twelve caliphs would come one after another. As is transmitted by Moslem in his sahih the magnitude and greatness of Islam come from them. Nevertheless, Sunnite theologians have not attended to decide or confirm the true cases of caliphs and have given unfair descriptions in this ground. This paper, relying only on Sunnite basic resources and sayings, has introduced the caliphs by number, name and distinguishing features.
  • Ebrahim Noori, Hosein Khakpoor Page 171
    Beda‘ is counted one of the imamiyah religious belief rooted in Quran and traditions. As is understood by numerous objective cases in Quran and traditions, beda‘occurs only in a part of the world of creation. This paper has tried to study the subject and, referring to literal and technical meanings of beda‘ in the view of Shiites and Sunnites, to introduce some established cases of beda‘ in Quran and traditions. And finally, describingthe relation of beda‘ to Divine knowledge, it has conclude that Quranic verses and traditions are in full agreement with Shiite‘s view in the field.
  • Abdorreza Baqi Page 197
    Planting has attended the problem of God in two modes: provability and justifiability. The former has been attended by this paper. He has taken two considerable steps in this aspect. Planting has studied cosmological, teleological and ontological proofs critically at first and then, proposing a new form of ontological proof on thebasis of modal logic, he tried to cinclude that though this proof does not necessitates belief in a necessary being, it leads to the reasonability of the belief. This paper has examined Plantinga‘s view on ontological proof and criticized some of his considerations.
  • Roohollah Shakeri Zavardehi Page 221
    The belief of Divine caliph is the one supported by Quran, demonstrative proof and mysticism. The Prophet of Islam is the most distinct one among Divine caliphs to whom prophecy ended, though his various roles as Divine caliph mentioned in Quran, would never come to an end. The reason why lies in the fact that human societies and the world of creation respectively need continuous Divine laws and existential grace provided by the existence of Divine caliph. In the paper it has been explained that theology inspired by Quran, demonstrative proof and theosophy inspired by the problem of Divine grace have explained the necessity for the contiuous existence of Divine caliph under the title of pure Imam.