فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت راهبردی
پیاپی 6 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/01/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن فارسیجانی، حسن سینکایی* صفحه 15
    سازمان های کلاس جهانی، نسل جدیدی از سازمان ها هستند که نتیجه تغییر در دنیای کسب وکار امروزی اند. این تغییرات باعث شده تا پارادایم سازمانی نیز تغییر یابد، پارادایم جدید، سازمان های خاص خود را طلب می کند که امروزه به سازمان های کلاس جهانی شهرت یافته اند.
    از سوی دیگر با گذر از اقتصاد سنتی مبتنی بر منابع به اقتصاد مبتنی بر دانش، دانش به یکی از دارائی های اساسی سازمانها تبدیل شده و مدیریت آن امری ضروری به نظر می رسد. مدیریت دانش بیش ازآنکه یک تفکر درباره چگونگی اداره یک سازمان باشد، یک دارایی راهبردی برای سازمان است. در اقتصاد نوین، دانش منبع اصلی توسعه اقتصادی و صنعتی است. ازاینرو سازمان هایی که به فعالیت در کلاس جهانی می اندیشند، لازم است که برای مدیریت دانش ارزش و اهمیت خاصی قائل شوند. ازاینرو هدف از این مطالعه، بررسی نقش مدیریت دانش در سازمان های تولیدی برای رسیدن به کلاس جهانی است. برای این منظور از آزمون همبستگی استفاده شده است،. جامعه آماری این تحقیق، شرکت راهان توان استان زنجان بوده. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل مطالعه ادبیات تحقیق، و پرسشنامه است. تایید آزمون فرضیه ها، ارتباط معنادار و مثبت مدیریت دانش با کاهش هزینه ها، افزایش کیفیت محصولات، نوآوری وبهبود مستمر و رسیدن به کلاس جهانی در سازمان های تولیدی را به اثبات می رساند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کلاس جهانی، دانش آشکار، دانش ضمنی، تولید در کلاس جهانی
  • جمشید صالحی صدقیانی، سمانه سرورنژاد* صفحه 39
    بانکداری همرا هامکانی است که در بسیاری از کشورها فراهم شده است این نوع پرداخت به دلیل راحتی استفاده، دست یابی همگانی و سریع به گوشی های تلفن همراه و استفاده دائمی افراداز آنها مورد توجه می باشد. از طرفی امروزه برنامه ریزی راهبردی در بخش خصوصی توسعه یافته است. رویکردهای برنامه ریزی راهبردی که در بخش خصوصی تدوین شده اند می توانند به سازمان های خصوصی و غیرانتفاعی و هم چنین جوامع و دیگر نهادها کمک نمایند. بانک های خصوصی نیز یکی از این سازمان های خصوصی می باشند. از طرفی دیگر نگرانی های زیادی در مورد تاثیر بانکداری همراه و ارائه خدمات به صورت الکترونیکی بر پذیرش مشتریان وجود دارد. در تحقیق حاضر، پذیرش در قالب پارامترهایی از قبیل استفاده، دردسترس بودن، سرعت و امنیت تعریف می گردد که به خصوصیات فردی شامل جنس، سن، درآمد، سطح تحصیلات، استفاده از اینترنت، توجه به تبلیغات و بالاخره میزان خطر پذیری افراد وابسته است. هدف اصلی در این مقاله کشف روابط میان میزان پذیرش سرویس بانکداری همراه با تفاوت های فردی است که این نتایج سبب تعیین راهبردهای بانکداری در جهت جذب مشتری هایی با پتانسیل بیشتر می شود. داده های مورد نیاز مقاله با پرسش از کاربران سرویس بانکداری همراه بانک های خصوصی در ایران و تجربیات مدیران در سازمان های مدیریت و برنامه ریزی کشور جمع آوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های هوشمندانه داده کاوی و درخت تصمیم استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان میدهد که عامل ریسک پذیری مشتریان در پذیرش سرویس بانکداری همراه تاثیر معناداردارد.
    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، بانکداری همراه، درخت تصمیم، پذیرش مشتری
  • علی عطافر*، نعمت الله اکبری، الفت گنجی بیدمشک صفحه 59
    در پژوهش حاضر شکاف همسویی راهبرد های فناوری اطلاعات با راهبرد های شهرداری کلانشهر اصفهان در ابعاد، 1. مدیریت و راهبری در سه شاخص نظارت و اعمال سطح اختیار، مشارکت و مدیریت ارتباطات، 2. سیستم های کاربردی و خدمات الکترونیکی در دو شاخص معماری کسب و کار و سیستم های کاربردی، 3. زیرساخت فنی در دو شاخص معماری فناوری اطلاعات و سیستم های اطلاعاتی و 4. نیروی انسانی، فرهنگ سازی و آموزش در سه شاخص مهارت نیروی انسانی، فرهنگ و آموزش، آسیب شناسی شده است. نمونه پژوهش شامل 170 نفر از مدیران، سرپرستان و کارشناسان هشت حوزه معاونت شهرداری کلانشهر اصفهان بود که اطلاعات مورد نیاز از طریق ارسال پرسشنامه محقق ساخته با ضریب آلفای کرونباخ 966/0 با در نظر گرفتن روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، جمع آوری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون مقایسه میانگین زوجی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که بین وضعیت موجود و وضعیت مطلوب همسویی راهبردی از نظر مدیران، سرپرستان و کارشناسان شهرداری کلانشهر اصفهان در چهار بعد همسویی راهبردی، شکاف وجود دارد، به طوری که شاخص های نظارت و اعمال سطح اختیار از بعد اول، سیستم های کاربردی از بعد دوم، معماری فناوری اطلاعات از بعد سوم و آموزش از بعد چهارم، بیشترین شکاف همسویی راهبردی را داشتند.
    کلیدواژگان: راهبرد، راهبرد فناوری اطلاعات، راهبرد کسب و کار، همسویی راهبردی
  • محمدرضا حمیدی زاده* صفحه 81
    هدف این مقاله پایه ریزی مبانی و اصول نظریه آینده پژوهشی دانش بنیان براساس الگوی نظریه پردازی درباره بنیان های فهم، درک و زمان است. رویکرد نوشتن مقاله، توصیفی استدلالی، بدیهه گرایی و علت یابی است، لذا با تبیین گزاره فهم و درک، آن را زیربنای پیشبرد تمام امور معرفی کرده سپس مولفه زمان را به صورت یک پدیده اصلی و مستقل با چند قضیه معرفی کرده؛ سپس، هدف، جوهره، رسالت، نقش، سازوکار و رفتار زمان تبیین می شود. پس از این نظریه، اصول موضوعه و فنون آینده پژوهی به همراه پیش فرض ها و رویکردهای آینده پژوهی، آموزه های کلیدی و ذهن های چندگانه، تشریح می شود. در نهایت، این نتایج به دست می آید اگر فهم و درک به خوبی شناخته و معماری شود می توان آن را مدیریت کرد. با سازوکار فهم و درک درست می توان پدیده حیات، مرکب و شاهراه زمان را شناخت، نقش و سازوکارهای آن را تدوین و مورد بهره گیری قرار داد. آنگاه ساختمان آینده را از درون زمان بیرون آورد، آینده پژوهی اگر چه شرح و توصیفی از جلوه های زمان های بالقوه با خصیصه های مورد انتظار است اما روشی نظام مند نیاز دارد تا آن را بر پایه های راهبرد و بزرگراه های زمان پیش نگر با مبانی فکری و اعتقادی، شایستگی، تواصی به حق و شکیبایی، صبوری و استقامت جستجو، طراحی، تعبیه و تحقق بخشید.
    کلیدواژگان: تعامل سه جانبه، بار معنایی و سطح تحقق پذیری، دامنه آگاهی، آموزه های ذهنی، ذهن های آینده گرا، شبکه تحولات، الگوی فزآ
  • فرخ قوچانی، فائزه زمانی* صفحه 103
    هدف اصلی این تحقیق بررسی قابلیتهای مهندسی مجدد برای افزایش توان رقابتی شرکتهاست. در این راستا شش فرضیه مطرح شده است که به بررسی وضعیت شش عامل مدیریتی «حمایت مدیریت ارشد، انطباق قابلیتها، کارتیمی، مشارکت، انطباق سیستمهای مدیریتی پشتیبان، مقاومت در برابر تغییر» در زمینه پیاده سازی موفق مهندسی مجدد فرایندها جهت بهبود راهبردهای رقابتی می پردازد.
    روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی است و جامعه آماری شامل 304 نفر از کلیه کارکنان(به استثنای کارکنان خدماتی) شرکت صنایع بین المللی برق ارس بوده است. حجم نمونه به دست آمده 142 نفر می باشد که به روش تصادفی ساده از جامعه مورد نظر انتخاب شده است. در این تحقیق از پرسشنامه استفاده شده است. پایایی آن به روش آلفای کرونباخ88/0 به دست آمده است و برای روایی نیزنظرات اساتید و خبرگان از بعد محتوایی بررسی شد. متغیرهای آن از طریق آمار توصیفی و آزمونهای تی، فریدمن و همبستگی رتبه ای اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در نتیجه این تحقیق، برای 5 فرضیه مقدار آماره آزمون بیش از 3 بوده، یعنی5 فرضیه پذیرفته و تنها یک فرضیه (مقاومت در برابر تغییر) رد شد. همچنین از دیدگاه کارکنان شرکت صنایع بین المللی برق ارس میزان آمادگی عوامل و شاخصهای مدیریتی در پیاده سازی مهندسی مجدد فرایندها یکسان نیست. و تمامی عوامل فوق بریکدیگر تاثیر مستقیم و غیر مستقیم دارند.
    کلیدواژگان: مهندسی مجدد فرایندها، فرایند، راهبرد رقابتی، کارتیمی، مقاومت در برابر تغییر، بهبود شگفت انگیز
  • منیژه قره چه، اکبر عالم تبریز، عبدالحسین کرمپور* صفحه 119
    هدف از انجام این تحقیق طراحی و تبیین الگویی به منظور تعیین عوامل موثر بر عملکرد صادراتی براساس راهبرد تمایز درصنعت کانی غیر فلزی(با رویکرد مبتنی بر منابع)کشور است. در این راستا رویکردهای موجود در حوزه تعیین کننده های عملکرد صادراتی که شامل رویکرد اقتضایی، رویکرد شبکه تعاملات کسب و کار و رویکرد مبتنی بر منابع است، شناسایی شد. در این مطالعه، محقق با استفاده از رویکرد منابع، روابط بین اجزای رویکرد منابع سازمان، راهبرد های رقابتی(تمایز) و عملکرد صادراتی را که سازه های اصل تحقیق هستند، بررسی می کند. این تحقیق در پی این هدف است که چگونه منابع به طور مستقیم و غیرمستقیم (با استفاده از راهبرد رقابتی تمایز) منجر به سطوح بالای عملکرد می شود. الگوی مفهومی تحقیق حاضر در واقع سه عنصر عمده در مدیریت راهبردی، یعنی محیط داخلی (منابع، قابلیت ها و سیستم های رقابتی سازمان)، راهبرد رقابتی و عملکرد را با هم ادغام می کند. تعداد 300 پرسشنامه توزیع شد که از این تعداد 285 پرسشنامه قابلیت تجزیه و تحلیل داشتند. از این تعداد براساس روش تحلیل خوشه ایو روش میانگین سوالات راهبرد موردنظر تعداد124 پرسشنامه در سطح راهبرد تمایز، 91 پرسشنامه در سطح راهبرد تمرکز و 70 تا نیز در سطح راهبرد حداقل هزینه قرار گرفتند. در این تحقیق فقط الگوی به دست آمده براساس راهبرد تمایز بررسی می شود. تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه تحقیق نیز با استفاده از تکنیک های تحلیل عاملی و الگوسازی معادلات ساختاریافته اصلاح و پس از تعدیل به تایید رسید. براساس نتایج حاصل، تمامی فرضیه های تایید شده و از میان اجزای رویکرد مبتنی بر منابع، منابع رقابتی دارای بیشترین تاثیر(40%) بر عملکرد صادراتی است.
    کلیدواژگان: منابع رقابتی، قابلیت های رقابتی، سیستم های سازمانی، راهبرد رقابتی تمایز، عملکرد صادراتی
  • سهراب خلیلی شورینی، جمشید ناظمی، محمود البرزی، حسین سلیمیان* صفحه 141
    راهبرد در سه سطح کلان شرکت، واحدهای کسب وکاروبخش های وظیفه ای تعریف می شود. چگونگی همسویی این سه سطح برای موفقیت سازمانها اهمیت دارد. یکی ازواحدهای وظیفه ای که مسئولیت تولید محصولات رابه عهده دارد عملیات است.حال سوال آن است که همسویی راهبرد عملیات با راهبردی کسب وکار راچگونه می توان ایجاد کرد. بدین منظورالگویی ارایه می شود که باآن به چگونگی انجام همسویی پاسخ داده شود. الگو ازسازه های راهبرد کسب وکار، ابعاد رقابتی وحوزه های تصمیمات راهبردی عملیات تشکیل شده است. برای تبیین الگو ابتدا این سوال مطرح است که باتوجه به نوع راهبرد کسب وکار کدام بعد رقابتی انتخاب می شود و سپس براساس بعدرقابتی منتخب راهبردهای عملیات مناسب کدامند. برای پاسخ به این سوالات 160 شرکت در صنایع غذایی و شیمیایی انتخاب و مورد تحقیق قرارگرفته اند. تحقیق از منظر هدف، کاربردی است. برای تحلیل داده ها نیز، ابتدابا روش توصیفی-پیمایشی، نوع راهبرد کسب وکار، بعد رقابتی و راهبرد عملیات مورد استفاده هر شرکت در نمونه آماری مشخص گردید. سپس با استفاده از روش توصیفی- همبستگی، ارتباط بین آنها مشخص شد تا مدل عملیاتی همسویی به دست آید. برای به دست آوردن روابط همسویی، مراحلی تدوین شده که برآن اساس برای هر شرکت یک کد و بر اساس مشابهت کدها 25گونه همسویی مشخص شد. نتایج بیانگر آن است که عملکرد شرکتها با توجه به گونه همسویی راهبرد آنها متفاوت می باشد. به عبارت دیگر همسویی در بین شرکتهای موفق وناموفق به شکل معناداری متفاوت است. از25 گونه همسویی با در نظر گرفتن عملکرد، هفت گونه همسویی مناسب تشخیص داده شد و از آنها برای تبیین الگوی عملیاتی همسویی استفاده شد. نتایج همچنین از رویکرد مصالحه درابعاد رقابتی حمایت می کند.
    کلیدواژگان: راهبرد کسب وکار، راهبرد عملیات، همسویی، ابعادرقابتی
|
  • Hasan Farsijani, Hasan Sinkaei* Page 15
    Growth of information and knowledge has been very fast in recent year and from this view entitle nowadays era to knowledge explosion era. Knowledge management is a strategic asset for the organization up to contemplation about how manages an organization. By distance from traditional economic based on knowledge, knowledge altered to basic asset of organizations and its management seems to be essential affair. In modern economic knowledge is main source of economical and industrial improvement. World class organizations are the new generation of organization that is result of alteration in modern universe trade and workmanship. This alterations Couse to change organic paradigm and dominate modern paradigm. New paradigm has invoked its particular organizations that nowadays attribute to world class organizations. Purpose of this study is consideration the role of knowledge management in productive organizations to attain world class. In order to this intention has used of correlation test, statistical society of this research was rahan tavan company from zanjan state. Implement of data collection are consist of study of literature of research and questionnaire. Confirmation of hypothesis test, significant relationship knowledge management with decrease of costs, increasing of outputs quality continuous innovation and improvement and attaining to world class affirmed in productive organizations.
  • Jamshid Salehi Sadaghiani, Samaneh Sorournejad* Page 39
    Mobile banking is the facilities which present in the most countries. This payment had being admired for its ease of use and its popular and speedy accessibility. On one hand strategic plan had been developed in private parts such as private banks that could assist them. On another hand there is a lots fear in affective of mobile banking services and the present of e-services to adoption of customers. In this paper, we introduce adoption in terms of usage, accessibility, speed and security. In our point of view these functional parameters depend on some individual characteristics include gender, age, income, educational degree, internet usage and attention to advertisements. The main objective of this paper was investigating the relationship between adoption of mobile banking services and the characteristics of customer which could help obtain potential customers. The required data for the current research have been provided through a specific questionnaire which had presented to the customer of mobile banking services in private banking in Iran and the management experiment in this scope. For discovery of relations and dominant patterns in collected data, we applied data mining techniques and specifically decision tree learning algorithms. The experimental results show that customer adoption of mobile banking services is strongly dependent on the degree of risk taking.
  • Ali Attafar*, Nematallah Akbari, Olfat Ganji Page 59
    The current paper is trying to study the pathology of strategic alignment gap between Information Technology strategies and the organizational strategies in the following four areas: 1) Management and leadership through three indices of Governance, partnership and communications management, 2) Applied systems and electronic services using business architecture and applied systems, 3) Technical infrastructure via Information Technology architecture and information systems, 4) Human resources, culture and training through skilled manpower, culture and training. Our sample is composed of 170 managers, supervisors and experts in the 8 different deputies of Esfahan municipality. The required data is gathered through a questionnaire with 0.996 Chronbach’s alpha coefficient and considering stratified random sampling method. We have used paired comparison test of the average for our analysis. Our results show that according to managers, supervisors and experts points of view in Esfahan municipality there is an alignment gap in all four mentioned areas, in a way that governance from the first area, applied systems from the second, IT architecture from the third and training from the forth area had the largest alignment gap between all indices.
  • Mohammad Reza Hamidizadeh* Page 81
    The aim of this paper is to provide infrastructures for a knowledge - oriented foresighting based on the theorizing patterns about “perception and understand” and “time”. Approach of paper is descriptive, creative and causality. Hence, first “perception and understand statement” will be explained as a foundation for development of all activities. Then “time component” will be introduced independently as a core concept. Then, some theorems about time will be presented. Thus, time’s behavior is going to be explained in terms of goals, nature, mission, roles, and mechanism. So, subjective principles, foresighting techniques, and its presumptions and approaches as well as key leanings and multiple minds will be discussed. Finally, If the “perception and understand” will be know well, then we can manipulate it. Based on mechanisms of soft perception and understand, we are able to know “time highway”, live and vehicle phenomena. We are also able to explain its role and mechanisms and use them. Then the structure of future will emerge. Although the foresighting is description and explanation of potential times feature with expected characteristics, but it needs a systematic method for search, design, actualization based on merit beliefs and attitudes.
  • Farokh Ghouchani, Faezeh Zamani* Page 103
    The main objective of this research is to study the competency of re-engineering for increasing company competitive capability. There are six hypothesis covering six management’s factors of senior manager’s support, conforming of the competency, teamwork, participations, conforming in the supportive management systems, resistance of change, in the successful implementation of a reengineering process for the propose of improvements in competitive strategies. The method of research is survey-descriptive and statistical population is 304 employees of the company of Aras International Electrical Industries (except the service workers). A sample of 142 employees are selected through a simple random sampling, and questionnaire is the means of data collection. Validity and reliability of the questions are proved through the expert’s opinion and Cronbach’s Alfa test of 0.88. consecutively variables are analysed by a few relative descriptive-statistics, as well as the t-test, Fridman and Ranked correlated of Spearsman methods.The results shows that the estimators of tests for the five hypothesis are higher than three, in which five hypothesis are accepted and only one of them “the resistance to change” is rejected. It means that the degree of readiness in those factors and indicators of management in the process of implementation of reengineering are not identical from the employees’ points of view and all the for goings factors are directly or indirectly inter-effected.
  • Manizheh Ghareche, Akbar Alamtabriz, Abdolhossein Karampour* Page 119
    The purpose of this study is designing a model to determine important factors on export performance (EP) in the base of differentiation strategy for non_ metal mineral industry of Iran. In this paper, available approaches in the scope of determinants of EP are identified consist of contingency view, relational and resource based view. In this study, we examine relationship between resources, competitive strategy (differentiation) and export performance. The purpose of this paper is that how resources are caused directly and indirectly a high level of performance throughout differentiation strategy. Conceptual model in this research integrate three main components of strategic management. It means that internal environment (resources, capabilities and system), competitive strategy and performance. We distribute 300 questionares and 285 of them were beanalysied. In this research, we investigate that differentiation strategy based model. As a result, competitive resources have the most effect on export performance (40%).
  • Sohrab Khalili Shavariny, Jamshid Nazemi, Mahmod Alborzi, Hossain Salimian* Page 141
    Strategy is defined in three levels: corporate level, business level and functional level. Aligning these three levels is important for the success of organization. Operation is one of the functional units which respond to produce products. The main question research is how to make alignment between operation and business strategy. In order to answer this question, representing a model is requisite. The model consists of business strategy, competitive priorities and operation strategic decision area constructs. For explaining alignment model, the first question is: according to kind of business strategy, which competitive priority is selected and then according to selected competitive priorities, which operation strategies are suitable? To answer these questions, the data was collected from 160 companies in food and chemical industries were selected and were studied. With regard to aim, this article is applied. For analyzing of data, by using a descriptive-survey method the kind of business strategy, competitive priorities and operation strategy was determined, then by descriptive-correlation method, the relation between them was determined. For obtaining the alignment relation a methodology were generated and based on an alignment code for per company and also 25 alignment types were identified. Results show that company's performance is different which considers their performance. In another word alignment is differ between successful and unsuccessful companies. Which after considering their performance, seven types of alignment were distinguished as being suitable. These types were used to develop the operational alignment model. This study also supports the trade-offs approach to competitive priorities.