فهرست مطالب

مجله پژوهش در علوم توانبخشی
سال هفتم شماره 4 (بهمن و اسفند 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/10
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حمید آزاده، نوید طاهری*، مریم حسن زهرایی، الهام سهیلی پور صفحه 430
    مقدمه

    ساختار دست انسان از سازمان دهی پیچیده ای برخوردار بوده است که به دنبال هر گونه ضایعه، هر چند خفیف دچار کاهش قدرت و کارایی خود می گردد. اندازه گیری قدرت Pinch و Grip جهت تهیه یک شاخص کمی از صحت عملکرد دست توسط داینامومتر به عنوان دقیق ترین و قابل قبول ترین روش پذیرفته شده است. سرعت هدایت عصبی (Nerve conduction velocity یا NCV) روش کلینیکی غیر تهاجمی دیگری است که برای محاسبه سرعت هدایت و سلامت عصب استفاده می شود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع مقطعی بود که بر روی 39 زن که شرایط ورود به مطالعه را داشتند، پس از ارزیابی NCV اندام فوقانی، انجام گرفت. قدرت انواع Pinch و Grip هر دو دست این افراد پس از تکمیل فرم رضایت نامه تحقیق و پرسش نامه مربوط به ارزیابی عصب مدین، با داینامومتر اندازه گیری گردید. سپس اطلاعات به دست آمده با یافته های الکترودیاگنوستیک هر نمونه با نرم افزار SPSS و آزمون ضریب همبستگی Pearson مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین سرعت هدایت عصبی، حسی و حرکتی عصب مدین با انواع Pinch و Grip رابطه معنی دار مثبتی وجود داشت (بیش ترین رابطه بین سرعت هدایت عصبی- حرکتی با 1Palmar pinch، 001/0 > P، 379/0 = r و بیش ترین رابطه Grip با سرعت هدایت عصبی- حرکتی 002/0 > P، 342/0 = r). بین شاخص میزان درگیری عصب مدین، انواع Pinch و Grip رابطه معنی دار منفی وجود داشت (بیش ترین رابطه با 1Palmar Pinch، 001/0 > P، 613/0- = r و Grip، 001/0 > P، 563/0- = r). بین شاخص میزان درگیری عصب مدین و سرعت هدایت عصبی، حسی و حرکتی آن رابطه معنی دار منفی وجود داشت (بیش ترین رابطه با سرعت هدایت عصبی- حسی 001/0 > P، 562/0- = r).
    نتیجه گیری: اندازه گیری قدرت عضلات ناحیه تنار در ارزیابی سرعت هدایت عصبی مدین کاربرد محدودی دارد. پرسش نامه شاخص میزان درگیری عصب مدین نیز به عنوان ابزار بالینی استاندارد در پیش بینی سرعت هدایت عصبی، حسی و حرکتی مدین قابل توجه است.

    کلیدواژگان: گرفتن ظریف، گرفتن قدرتی، سرعت هدایت عصبی، داینامومتر
  • مهشید آقاجان زاده، مریم نیکروش صفحه 437
    مقدمه
    ندول صوتی، یکی از ضایعات تارهای صوتی است. ندول های صوتی به عنوان نتیجه عادات غلط تار صوتی و استفاده نادرست از صدا به شمار می آیند. ندول واکنش بافتی به فشار پایدار، شامل حرکات مکرر و شدید است. نشانه های آکوستیکی افراد با ندول تارهای صوتی تا حدودی با افراد دارای صوت طبیعی متفاوت است. اما در مورد اندازه های آکوستیکی متفاوت گزارش شده توافق نظری وجود ندارد. در پژوهش حاضر، از متن استاندارد رنگین کمان برای ارزیابی صوت افراد طبیعی و افراد مبتلا به ندول صوتی استفاده شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بود، که به صورت مقطعی انجام شد. در این پژوهش افراد از گروه های سنی 40 تا 59 ساله انتخاب شدند که در 2 گروه سنی 49-40 و 59-50 ساله مورد ارزیابی قرار گرفتند. از هر گروه سنی 5 زن و 5 مرد با صوت طبیعی و 5 زن و 5 مرد مبتلا به ندول صوتی انتخاب گردید. بنابراین در هر گروه سنی 20 نفر بررسی شدند. روش انتخاب آزمودنی ها تصادفی بود. متغیرهای مورد بررسی شامل میانگین و دامنه تغییرات بسامد پایه بود. این پارامترها در افراد مبتلا به ندول دو طرفه تارهای صوتی و افراد طبیعی مقایسه شد.
    یافته ها
    تفاوت میانگین بسامد پایه صوت در مجموع نمونه ها معنی دار بود (043/0 = P). برای تعیین محل تفاوت، آزمون ANOVA در زنان و مردان تکرار شد. در مردان تفاوت معنی داری بین میانگین بسامد پایه در دو گروه و در گروه های سنی مشاهده نگردید (59/0 = P). در زنان تفاوت میانگین بسامد پایه در دو گروه معنی دار بود (007/0 = P).
    نتیجه گیری: آنالیز میانگین بسامد پایه فقط در گروه سنی 59-50 ساله، می تواند بین صوت طبیعی و صوت مبتلا به ندول تمایزگذاری کند. با وجود مشخص بودن ندول در استروبوسکوپی بسته به میزان تاثیر بر صدا، خصوصیات آکوستیکی متفاوت خواهند بود.
    کلیدواژگان: بسامد پایه گفتار، دامنه تغییرات بسامد پایه، صوت، ندول
  • مصطفی شجاعی، عبدالحمید دانشجو، نادر رهنما صفحه 446
    مقدمه
    کمبود قدرت عضلانی و یا عدم تعادل عضلانی، یکی از ریسک فاکتورهای داخلی آسیب می باشد. انجام دادن مهارت های تکنیکی و تاکتیکی و کاهش آسیب در فوتبالیست ها، به وجود قدرت کافی در عضلات بستگی دارد. هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر برنامه پیش گیری کننده آسیب هارمونی بر قدرت ایزومتریک عضلات مفصل زانو در فوتبالیست های مرد جوان حرفه ای ایران بود.
    مواد و روش ها
    24 فوتبالیست حرفه ای زیر 21 سال، که دارای سابقه ورزشی حداقل 5 سال بوده اند، به صورت هدفمند به عنوان نمونه آماری در دو گروه تجربی (12 نفر) و شاهد (12 نفر) انتخاب شدند. در این تحقیق از برنامه تمرینی از قبل طراحی شده پیش گیری از آسیب های زانو به نام هارمونی استفاده شد. این برنامه تمرینی به مدت 8 هفته و هر هفته 3 بار در محدوده زمانی بین ساعت 8-4 عصر انجام شد. اندازه گیری قدرت ایزومتریک عضلات زانو در 3 زاویه 30، 60 و 90 درجه به وسیله دستگاه ایزوکنیتیک بایودکس انجام شد. ارزیابی های آماری به وسیله آزمون های Dependent t-test، Independent t-test و آنالیز مکرر دو طرفه (Two way repeated measure) انجام شد.
    یافته ها
    قدرت ایزومتریک عضلات چهارسر گروه تجربی در زاویه 60 و 90 درجه در آزمون نهایی بیشتر از پیش آزمون مشاهده شد و این مقدار از لحاظ آماری معنی دار بود (05/0 < P). همچنین تفاوت معنی داری در قدرت عضلات همسترینگ در آزمون نهایی نسبت به پیش آزمون در زوایای 30 و 60 درجه وجود داشت (05/0P <). نتایج آنالیز مکرر دو طرفه نشان داد که قدرت عضلات چهارسر گروه تجربی در زوایای مختلف تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند (001/0 < P، 81 = 11، 1F)؛ به طوری که بیشترین مقدار قدرت در زاویه 90 درجه (1/292 نیوتن متر) مشاهده شد. تفاوت معنی داری در قدرت عضلات همسترینگ گروه تجربی در هر سه زاویه با یکدیگر وجود داشت (001/0 < P، 5/122 = 11، 1F)؛ در حالی که بیشترین مقدار قدرت تولید شده به وسیله عضلات همسترینگ در زاویه 30 درجه (1/155 نیوتن متر) بود.
    نتیجه گیری
    برنامه تمرینی هارمونی موجب افزایش قدرت عضلات چهارسر و همسترینگ فوتبالیست های مرد حرفه ای شده است. جایگزین کردن برنامه تمرینی هارمونی با روش گرم کردن سنتی فوتبال، در پیش گیری از آسیب های پایین تنه به دلیل افزایش قدرت عضلات زانو، می تواند مفید و موثر باشد.
    کلیدواژگان: فوتبالیست حرفه ای، همسترینگ، چهارسر، ایزومتریک
  • آتوسا ربیعی، بیژن شفیعی، محبوبه مدرسی صفحه 455
    مقدمه
    کودکان آسیب دیده شنوایی شدید تا عمیق در درک و اکتساب زبان گفتاری مشکلات زیادی دارند. امروزه تحقیقات از اندازه گیری میزان واژگان به سمت درک فرایندهای یادگیری واژه ها، که شامل رشد مقوله معنی شناسی در این کودکان است، سوق داده شده اند. هدف از این پژوهش، بررسی تفاوت بین دانش آموزان شنوا و آسیب دیده شنوایی، در یکی از جنبه های معنی شناسی و درک واژه های مترادف بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی– تحلیلی- مقطعی بود. در این پژوهش 78 دانش آموز پایه پنجم ابتدایی شهر اصفهان در دو گروه 52 نفری شنوا و 26 نفری آسیب دیده شنوایی مورد مطالعه قرار گرفتند. در جمع آوری داده ها از دو آزمون نوشتاری استفاده شد؛ که آزمودنی ها می بایست در یک آزمون، مترادف واژه مورد نظر را در بافت جمله و در آزمون دیگر، مترادف واژه را در خارج از بافت جمله می نوشتند.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین گروه شنوا و گروه آسیب شنوایی در هر دو آزمون مشاهده گردید (05/0 > P). توانایی هر دو گروه دانش آموز در درک واژه های مترادف در بافت جمله، به طور معنی داری بالاتر از درک واژه های مترادف در خارج از بافت جمله بود (05/0 > P).
    نتیجه گیری: با توجه به اختلاف بین گروه شنوا با گروه آسیب دیده شنوایی، به نظر می رسد که مقوله معنی شناختی همچون سایر مهارت های زبانی تحت تاثیر سلامت شنوایی می باشد. به علاوه تفاوت نمرات در دو آزمون، نشان دهنده ساده تر بودن آزمون درک واژه های مترادف در بافت جمله می باشد.
    کلیدواژگان: آسیب شنوایی، معنی شناسی، مترادف، درک، دانش آموز
  • فهیمه کمالی سروستانی، سمیه کاوسی پور، نگین چهره نگار، مهشید عبداللهی، شیما سبزعلی صفحه 463
    مقدمه
    تخمین زده می شود که حدود 84 درصد انسان ها در طول زندگی خود کمردرد را تجربه می کنند. با توجه به نقش کلیدی زنان به خصوص زنان روستایی در مشارکت های اقتصادی، خانوادگی و حتی در سطح ملی بررسی عوامل و فاکتورهای ایجاد کمردرد در زنان می تواند گامی موثر در امر پیش گیری و افزایش سلامت عمومی جامعه باشد. لذا این مطالعه با هدف مقایسه و شناخت عوامل خطرزا و ایجاد کننده کمردرد در دو قشر زنان ساکن روستا و شهر طراحی شده است.
    مواد و روش ها
    جامعه مورد مطالعه زنان شهری و روستایی 18 تا 60 ساله مبتلا به کمردرد ساکن در شیراز و روستاهای اطراف بودند که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند. پرسش نامه محقق ساخته با Cronbach''s alpha 70 درصد، میان 646 زن در هر دو گروه توزیع شد و سپس اطلاعات جمع آوری شده در نرم افزار 16SPSS بررسی گردید.
    یافته ها
    متغیرهایی نظیر سن، شاخص توده بدنی، تعداد فرزندان، تعداد دفعات حاملگی، ساییدگی مفاصل و آلرژی، وضعیت غالب ستون فقرات هنگام کار، نحوه خوابیدن، زمان انجام بخش اعظم کار، استراحت بین ساعات کاری و گزارش درد در ستون فقرات طی 6 ماه گذشته در دو گروه شهری و روستایی اختلاف آماری معنی داری نداشتند. در حالی که تفاوت آماری معنی داری از نظر وضعیت تاهل و تحصیل، فعالیت ورزشی منظم، نحوه جابجایی اجسام سنگین، نوع رختخواب، مدت انجام کار بیش از 8 ساعت طی 6 ماه گذشته، کل مدت استراحت در طول فعالیت و تعداد دفعات ناراحتی ستون فقرات طی 6 ماه گذشته بین دو گروه مشاهده شد (0001/0 = P).
    نتیجه گیری
    با وجود شباهت های زیاد در ویژگی های دموگرافیک زنان روستایی و شهری شرکت کننده در این مطالعه، تفاوت هایی نظیر عدم استفاده از تشک طبی، مصرف بیشتر دخانیات و قلیان، فقدان برنامه ورزشی منظم و کافی در طول زندگی، ساعات بیشتر سر پا ایستادن و سطح تحصیلات پایین در اکثر گزارشات ناراحتی ستون فقرات زنان روستایی اثرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: عوامل خطر، کمردرد، زنان شهری و روستایی
  • آزاده امیریان، فاطمه درخشنده، احمد صالحی، بهرام سلیمانی صفحه 470
    مقدمه
    شکاف لب و کام یکی از شایع ترین نقایص مادرزادی است. افراد مبتلا به شکاف کام ویژگی های گفتاری خاصی دارند که با ارزیابی ادراکی گفتار، توسط آسیب شناسان گفتار و زبان، شناسایی می شوند. ارزیابی ادراکی، استانداردی طلایی برای ارزیابی گفتار است. بر اساس این ویژگی های گفتاری و شیوع شکاف کام، لازم است از آزمونی پایا، برای ارزیابی ادراکی خطاهای گفتاری افراد مبتلا به شکاف کام استفاده نمود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی، به منظور تعیین اعتبار درون و بین ارزیاب «آزمون ارزیابی گفتار افراد مبتلا به شکاف کام بر اساس سیستم پارامترهای جهانی- نسخه فارسی»، نمونه گفتاری 34 کودک 5 تا 9 ساله مبتلا به شکاف کام، مراجعه کننده به کلینیک شکاف کام اصفهان، توسط دو آسیب شناس گفتار و زبان (کم تجربه و باتجربه)، مورد ارزیابی قرار گرفتند. 30 درصد از نمونه ها به طور تصادفی انتخاب و بعد از دو ماه، توسط همان دو ارزیاب ارزیابی شدند. مواد گفتاری شامل 40 تک واژه و 17 جمله کنترل شده و گفتار پیوسته بود. میزان اعتبار درون ارزیاب با استفاده از ضریب همبستگی درون طبقه ای (intraclass correlation coefficient یا ICC) و میزان اعتبار بین ارزیاب با استفاده از ضریب همبستگی کندال و ICC برآورد گردید.
    یافته ها
    میانگین میزان اعتبار درون ارزیاب با استفاده از ICC، برای ارزیاب کم تجربه 967/0 و برای ارزیاب باتجربه 971/0، برآورد گردید. میانگین میزان اعتبار بین ارزیاب با استفاده از ضریب همبستگی کندال، 953/0 و با استفاده از ICC، 957/0 برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    این ابزار از اعتبار درون و بین ارزیاب قابل قبولی برای ارزیابی گفتار افراد مبتلا به شکاف کام برخوردار بود. از این ابزار می توان به عنوان ابزاری پایا در مطالعات مربوط به گفتار کودکان 5 تا 9 ساله مبتلا به شکاف کام، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: شکاف کام، اعتبار، ارزیابی ادراکی گفتار، سیستم پارامترهای جهانی
  • محمد تقی کریمی، پویا امیری، امیر اسرافیلیان، محمدجعفر صدیق صفحه 477
    مقدمه
    افراد مبتلا به آسیب های نخاعی بیشتر از ویلچر برای جابجایی از مکانی به مکان دیگر استفاده می کنند، اما این افراد برای بهبود وضعیت سلامتی خود باید با استفاده از ارتز بایستند و راه بروند. اگر چه ارتزهای متعددی برای افراد دارای آسیب نخاعی طراحی شده است، این افراد با مشکلات مختلفی به هنگام استفاده از این ارتزها روبرو هستند. یک نوع جدید از ارتزهای رسیپروکال (Reciprocal gait orthosis) در بخش مهندسی پزشکی دانشگاه استرتکلاید (Strathclyde university) در جهت حل مشکلات ارتزهای موجود طراحی شده است. از آن جا که تاکنون تحقیقی برای بررسی عملکرد این ارتز بر روی افراد آسیب نخاعی انجام نشده است، تحقیق حاضر به ارزیابی عملکرد ارتز جدید برای ایستادن افراد آسیب نخاعی پرداخته است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه که از نوع کارآزمایی بالینی بود، 5 فرد مبتلا به آسیب نخاعی که سطوح آسیب دیدگی آن ها بین 4T تا 12T بود، مورد بررسی قرارگرفتند. علاوه بر این یک گروه کنترل از افراد سالم که از لحاظ سن و قد با گروه آسیب نخاعی مشابه بودند، نیز در تحقیق شرکت کردند. پایداری افراد در هنگام ایستادن و همچنین هنگامی که با استفاده از دست فعالیت هایی را انجام می دادند، در دو حالت یکی با ارتز جدید و دیگری با ارتزهای KAFO (Knee ankle foot orthosis) ارزیابی شده است. تفاوت میان عملکرد افراد آسیب نخاعی هنگامی که از دو نوع ارتز استفاده کردند و همچنین تفاوت میان عملکرد افراد سالم و افرادآسیب نخاعی به ترتیب با استفاده از Paired t-test و Two-sample t-test مقایسه گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از 16SPSS و سطح معنی داری 05/0 > P بهره گیری شد.
    یافته ها
    پایداری افراد آسیب نخاعی به هنگام ایستادن با ارتز جدید از ارتزهای KAFO بهتر ارزیابی گردید (05/0 > P). علاوه بر این نیروی وارده بر عصا در استفاده از دو نوع ارتز، مقادیر متفاوتی را نشان داد (013/0 = P). عملکرد افراد آسیب نخاعی به هنگام انجام فعالیت های دست با ارتز جدید بهتر بود (05/0 = P).
    نتیجه گیری
    توانایی برای تغییر راستای اجزای ارتز جدید نسبت به یکدیگر، سختی بالای این ارتز و تناسب بهتر ارتز با فرد دلایل اصلی عملکرد بهتر ارتزهای موجود می باشد.
    کلیدواژگان: فعالیت دست به هنگام ایستادن، ارتز، ایستادن، آسیب نخاعی
  • مرجان سادات ابن الشهیدی، عیسی حجت، سیده مرضیه طباییان، تکتم مظاهری صفحه 488
    مقدمه
    از آن جا که بررسی تجارب و نیازهای محیطی کودکان بیمار و معلول در محیط های درمانی، می تواند در ارتقای کیفیت این فضاها و در نهایت ایجاد آرامش بیشتر در هنگام درمان موثر باشد، نتایج این تحقیق می تواند در جهت ایجاد محیط درمانی مطلوب برای کودکان، کمک نماید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به روش کیفی از نوع پدیدارشناسی و بر اساس نمونه گیری هدفمند ملاک محور بوده است. بنابراین، از بین کودکان بیمار و همچنین معلول مبتلا به Head injury، Spina bifida، Spinal cord injury و انواع دفورمیتی اندام تحتانی، 35 با گروه سنی 6 تا 12 سال مورد بررسی قرار گرفتند. از کودکان درخواست شد بر اساس تجاربشان، فضای درمانی مطلوب و نیازهای خود را توسط نقاشی به تصویر بکشند. علاوه بر این، پژوهش گر با استفاده از مکالمه نیمه ساختار یافته باز عمیق، به کودک در تکمیل نقاشی خود و بیان نیازها، کمک می نمود. برای تجزیه و تحلیل تصاویر و متن های به دست آمده، از روش تحلیل روایت و از کدگذاری موضوعی توسط نرم افزار Atlas Ti6 استفاده گردید.
    یافته ها
    از تصاویری که توسط کودکان کشیده شد، 5 موضوع اصلی استخراج گردید که شامل تفریحات و عوامل سرگرم کننده، مبلمان، زیبایی و تنوع محیطی، ارتباطات احساسی- اجتماعی و حس امنیت بود.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که استفاده از تجارب کودکان در کیفیت بخشیدن به محیط های درمانی، از اهمیت زیادی برخوردار است و می توان با استفاده از نیازهای مطرح شده توسط آن ها که شامل طبیعت، تزیینات، رنگ های شاد و مطلوب و نور طبیعی و مناسب بود، محیطی مطلوب را در فضاهای درمانی ایجاد نمود که کودک در حین درمان احساس آرامش داشته، در نهایت در تسریع بازتوانی کودک موثر باشد.
    کلیدواژگان: نیازهای محیطی، تجربه، کودکان بیمار و معلول 12، 6 سال، کیفیت، فضاهای درمانی، پدیدارشناسی
  • حمیدرضا رستمی، علی اصغر ارسطو، سیف الله جهانتابی نژاد، رضا عزیزی مال امیری، محمد خیاط زاده ماهانی، شاهین گوهرپی صفحه 499
    مقدمه
    فلج مغزی همی پارزی، آسیب بیشتر یک سمت بدن در نتیجه اختلالی غیر پیش رونده در مغز نابالغ است. هدف این مطالعه تعیین تاثیر ترکیب دو روش درمانی واقعیت مجازی و حرکت درمانی همراه با محدودیت بر عملکرد اندام فوقانی کودکان مبتلا به فلج مغزی همی پارزی بود.
    مواد و روش ها
    تعداد 32 کودک فلج مغزی همی پارزی از جامعه در دسترس شهر اهواز در یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی یک سویه کور، در 4 گروه 8 نفره بررسی شدند (گروه واقعیت مجازی، گروه حرکت درمانی همراه با محدودیت، گروه ترکیبی و گروه شاهد). برنامه درمانی شامل جلسات 5/1 ساعته، یک روز در میان و به مدت 4 هفته بود. ارزیابی توسط ابزار کفایت حرکتی برواینینکس- اوزرتسکی و فعالیت حرکتی کودکان، قبل، بعد و 3 ماه پس از اتمام مداخلات صورت گرفت. از نرم افزار 16SPSS جهت انتخاب تصادفی نمونه ها و همچنین تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس در تکرار مشاهدات در سطح معنی داری 05/0 استفاده گردید.
    یافته ها
    آنالیز اطلاعات ابزارهای ارزیابی حاکی از اختلاف معنی دار آماری در گروه ترکیبی نسبت به گروه های مجزای درمانی و شاهد بود (01/0 P <) (ابزار کفایت حرکتی Bruininks–Oseretsky: تغییر میانگین سرعت و مهارت از 08/0 ± 15/0 به 33/0 ± 89/1 در جلسه پس از درمان بود). آنالیز اطلاعات جلسه پی گیری ارزیابی نیز حاکی از عدم وجود تفاوت معنی دار آماری بین جلسات پس از درمان و پی گیری در هر 4 گروه مطالعه بود (32/0 = P).
    نتیجه گیری
    تلفیق 2 روش درمانی واقعیت مجازی و حرکت درمانی همراه با محدودیت به دلیل کسب مزایای مثبت هر دو روش و اجرای آن ها در قالب یک برنامه درمانی، می تواند سبب بهبودی بیشتری در عملکرد اندام فوقانی کودکان مبتلا به فلج مغزی همی پارزی گردد.
    کلیدواژگان: تکنولوژی واقعیت مجازی، حرکت درمانی همراه با محدودیت، عملکرد اندام فوقانی، فلج مغزی همی پارزی
  • مسلم دهقانی زاده، محمدحسین نیلفروش صفحه 509
    مقدمه
    یکی از عوامل مهم اختلالات حرکتی در فلج مغزی دایپلژی اسپاستیک، محدودیت عملکردهای حرکتی درشت به علت ضعف عضله است. با توجه به تاثیر قدرت بر عملکرد حرکتی درشت، هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر تمرین مقاومتی نشستن به ایستادن بر عملکرد حرکتی درشت در کودکان فلج مغزی دایپلژی اسپاستیک بود.
    مواد و روش ها
    این مطالعه بر روی 20 کودک فلج مغزی دایپلژی اسپاستیک 5 تا 12 ساله، شامل 12 پسر و 8 دختر با میانگین سنی 30/8 ± 89/1 انجام شد. آزمودنی ها طی 6 هفته و هر هفته 3 جلسه تمرین مقاومتی نشستن به ایستادن با وزنه را انجام دادند. قدرت ایزومتریک عضلات اکستانسور ران، اکستانسور زانو و پلانتار فلکسور مچ پا توسط دستگاه Nicholas manual muscle testing (Nicholas MMT) ارزیابی شد. در ضمن عملکرد حرکتی درشت توسط ابزار Gross motor function measure (GMFM) ارزیابی شد. داده های حاصل با آزمون Paired t-testمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    قدرت گروه های عضلانی اکستانسور ران و اکستانسور زانو به صورت معنی داری (0001/0 > P) بعد از مداخله بهبود یافت، در حالی که در قدرت گروه عضلانی پلانتار فلکسور مچ پا تغییری ایجاد نشد (573/0 = P). همچنین در آزمون GMFM در قسمت های D، E و مجموع بخش های D و E افزایش میانگین نمرات به ترتیب 07/3، 57/2 و 82/2 حاصل شد که تمامی این مقادیر معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد انجام تمرین مقاومتی نشستن به ایستادن با وزنه باعث افزایش میزان عملکرد حرکتی درشت بخش D، بخش E و مجموع بخش های D و E می شود. در ضمن انجام این تمرینات باعث افزایش قدرت ایزومتریک گروه های عضلانی اکستانسور ران و اکستانسور زانو می شود. اما در میزان قدرت عضلانی گروه های پلانتار فلکسور مچ پا تاثیر معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: فلج مغزی، ارزیابی عملکرد حرکتی درشت، وضعیت نشسته به ایستاده با وزنه، تمرین مقاومتی
  • سمانه مصطفوی، مرضیه سعیدی، حسین حیدری صفحه 516
    مقدمه
    کیفیت زندگی به عنوان یک شاخص مهم در بررسی میزان تاثیر مداخلات در بیماری های قلبی- عروقی است. بهبود کیفیت زندگی یکی از اهداف مهم بیمار برای شرکت در برنامه بازتوانی قلبی می باشد. در ایران در زمینه تاثیر بازتوانی قلبی بر کیفیت زندگی بیماران قلبی مطالعات کافی صورت نگرفته است. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر بازتوانی قلبی بر کیفیت زندگی بیماران قلبی- عروقی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی گذشته نگر، پرونده 100 نفر از بیماران قلبی مراجعه کننده به مرکز تحقیقات قلب و عروق اصفهان به روش تصادفی ساده بررسی شد. اطلاعات دموگرافیک شامل اندازه قد، وزن و محیط شکم افراد مورد بررسی قرار گرفت. جهت تعیین ریسک بیماران و تدوین برنامه ورزشی قبل از شروع بازتوانی، تست ورزش و اکوکاردیوگرافی انجام شد و ظرفیت ورزشی و کسر تخلیه بطن چپ محاسبه گردید. شدت ورزش بیماران بر اساس 60 تا 80 درصد حداکثر ضربان قلب به دست آمده در تست ورزش تعیین می شد. برای تعیین نمره کیفیت زندگی بیماران، پرسش نامه استاندارد شده کیفیت زندگی 36-SF توسط فرد آموزش دیده برای بیماران تکمیل شد. 24 جلسه برنامه بازتوانی، هر جلسه شامل گرم کردن، ورزش هوازی، سرد کردن و آرام سازی همراه با ارایه رژیم غذایی و 8 جلسه آموزش بیمار در خصوص کاهش عوامل خطر، تحت نظارت تیم بازتوانی انجام گرفت. در پایان دوره بازتوانی همه آزمون ها، آزمایش ها و اندازه گیری ها تکرار شدند. کلیه اطلاعات از پرونده بیماران استخراج گردید و بر اساس گروه سنی (زیر 65 سال و 65 سال به بالا) و جنسیت توسط نرم افزار 12SPSS و با آزمون Independent t-test آنالیز شد. همچنین برای مقایسه نمره کیفیت زندگی بیماران قبل و بعد از بازتوانی از آزمون Paired t-test استفاده شد.
    یافته ها
    پس از بازتوانی قلبی، کیفیت زندگی بیماران از نظر بعد فیزیکی شامل عملکرد فیزیکی (002/0 = P)، محدودیت وظایف به علت مشکلات فیزیکی (001/0 > P)، درد (01/0 = P) و نیز سرزندگی (001/0 = P)، بهبود معنی داری داشت. تفاوت معنی داری در کیفیت زندگی افراد بالای 65 سال و زیر 65 سال مشاهده نشد (05/0 = P)، ولی کیفیت زندگی زنان نسبت به مردان از نظر عملکرد فیزیکی (03/0 = P) و سلامت روحی (02/0 = P) بهبود بیشتری داشت و در سایر موارد تفاوت معنی دار نبود (05/0 = P).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که بازتوانی قلبی جامع موجب بهبود کیفیت زندگی بیماران قلبی به ویژه در زنان می شود و افراد مسن به اندازه سایر افراد از بازتوانی قلبی سود می برند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بیماران قلبی، عروقی، بازتوانی قلبی
  • سید محمد صادق حسینی، حسین سورتجی*، عاطفه تقی زاده صفحه 525
    مقدمه

    بررسی روش حرکت درمانی با محدودیت اجباری آشکار ساخت که اگر چه این روش در بهبود کارکرد یک دستی کودکان با فلج مغزی نیمه بدن موثر است، اما با محدودیت هایی نیز مواجه است. بر این اساس روش جدیدی معرفی و «درمان فشرده دو دستی دست- بازو» نام نهاده شد. هدف این مطالعه، بررسی تاثیر این روش بر کارکرد دو دستی و یک دستی کودکان با فلج نیمه بدن بوده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش با طرح کارآزمایی کنترل شده تصادفی یک سو کور بر روی 28 شرکت کننده فلج مغزی نیمه بدن که بنا بر ملاک های ورود و خروج در دو گروه درمان فشرده دو دستی دست- بازو و گروه کنترل قرار گرفتند، انجام شد. مداخله در گروه درمان فشرده دو دستی دست- بازو به صورت 6 ساعت، هر روزه در طی 10 روز متوالی انجام شد. در حالی که گروه دیگر از درمان رایج کاردرمانی استفاده می کردند. داده ها با استفاده از ابزارهای به کار رفته در این پژوهش، آزمون کفایت حرکتی Bruininks–Oseretsky، آزمون کارکرد دستی Jebsen-Taylor، مقیاس بررسی استفاده کارکردی توسط مراقب، جمع آوری و با استفاده از روش های آماری Independent t-test و Paired t-test تحلیل شد.

    یافته ها

    بررسی داده های حاصل نشان داد که شرکت کنندگان در گروه حرکت درمانی با محدودیت اجباری در متغیرهای چیره دستی، هماهنگی دو طرفه، هماهنگی اندام فوقانی، فعالیت های دو دستی، فعالیت های یک دستی، ادراک والدین (فراوانی و کیفیت) عملکرد بهتری را نسبت به شرکت کنندگان گروه درمان رایج نشان دادند (05/0 > P)، در حالی که در خصوص آزمون Jebsen-Taylor تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. همچنین در بین متغیرهای فوق از پیش آزمون تا پس آزمون در گروه درمان فشرده دو دستی دست- بازو پیشرفت ملاحظه شد، اما در گروه درمان رایج تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، روش درمان فشرده دو دستی دست- بازو هم بر کارکرد یک دستی و هم بر کارکرد دو دستی کودکان با فلج نیمه بدن موثر بوده است.

    کلیدواژگان: درمان فشرده دو دستی دست، بازو، کارکرد دستی، فلج نیمه بدن، کاردرمانی
  • فریبا یزدخواستی صفحه 533
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف، بررسی رابطه مهارت های اجتماعی و وی‍ژگی های شخصیت دانش آموزان عادی و دارای لکنت زبان مقاطع چهارم و پنجم ابتدایی شهر اصفهان و مقایسه آن ها در دو گروه صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    به منظور انجام این مطالعه توصیفی- تحلیلی،30 نفر از دانش آموزان دارای لکنت با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و 30 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از چک لیست مهارت های اجتماعی و پرسش نامه شخصیت کودک استفاده شد. داده های به دست آمده با روش One-way ANOVA و ضریب همبستگی Pearson مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین شش عامل شخصیت کودکان فقط بین عامل عزت نفس در بین دو گروه تفاوت معنی دار وجود داشت. همچنین نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که در گروه مبتلا به لکنت، بین کنترل عواطف و عامل وابستگی رابطه منفی و بین کنترل عواطف و عامل های عزت نفس و خودکار امدی رابطه مثبت و در گروه دانش آموزان عادی بین دیدگاه منفی به جهان و رفتار در گروه رابطه منفی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به داده های به دست آمده، می توان نتیجه گرفت که به دلیل تفاوت در توانش عملی کاربرد زبان بین دو گروه عادی و مبتلا به لکنت و در نتیجه برآورد منفی از توانایی های خود در گروه مبتلا به لکنت، این گروه از عزت نفس پایین تری نسبت به گروه عادی برخوردارند. از طرف دیگر در گروه مبتلا به لکنت، کنترل عواطف که از فرصت های اجتماعی بالا ناشی می شود، عدم وابستگی، عزت نفس و خودکارامدی را می تواند به همراه داشته باشد و بالعکس. در گروه دانش آموزان عادی ادراک منفی از اجتماع که می تواند خواستگاه های مختلفی داشته باشد، پیش بینی کننده روابط بین فردی غیر موثر می باشد.
    کلیدواژگان: مهارت های اجتماعی، ویژگی های شخصیت، لکنت، عزت نفس، خودکارامدی
  • فریبا مجیری، عاطفه موذنی، فاطمه درخشنده، نرگس سادات نوری، سیدمحسن حسینی صفحه 540
    مقدمه
    به کارگیری بعضی از مکانیزم های جبرانی برای سازگاری با بی کفایتی دریچه کامی- حلقی (Velopharyngeal insufficiency یا VPI) جهت کاهش پرخیشومی و افزایش بلندی صدا، فشار بیشتری را بر حنجره وارد می کند و در نتیجه می تواند منجر به اختلالات صوتی گردد. تعدادی از مطالعات به ویژگی های صوتی افراد با VPI پرداخته اند. تصویری که از این تحقیقات به وجود می آید، نشان دهنده یافته های متنوع و حتی متضاد می باشد. این مطالعه به منظور اندازه گیری دقیقی از ویژگی های آکوستیکی صوتی شامل فرکانس پایه، جیتر (Jitter) و شیمر (Shimmer) در کودکان با VPI 4 تا 8 ساله و کودکان طبیعی هم سن آن ها و پس از آن مقایسه هر یک از این ویژگی ها صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی و مقطعی بود که بر روی 80 کودک، 48 کودک در گروه کنترل و 32 کودک دارای VPI صورت گرفت. کودکان بر اساس آزمون پارامتر جهانی مورد ارزیابی قرار گرفتند و نمونه هایی که دارای پرخیشومی متوسط و شدید بودند، واکه /a/ را برای حداقل 4 ثانیه کشیدند و سپس فرکانس پایه، جیتر و شیمر صداهای ضبط شده به وسیله نرم افزار Dr Speech مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیلی (میانگین، انحراف معیار و آزمون t) بر اساس اهداف پژوهش مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین میانگین فرکانس پایه، جیتر و شیمر در دو گروه کودکان دارای VPI و طبیعی 4 تا 8 ساله وجود نداشت.
    نتیجه گیری: با توجه به یافته های این تحقیق می توان نتیجه گرفت که در کودکان دارای VPI در محدوده سنی 4 تا 8 سال، VPI تاثیر چندانی بر فعالیت های حنجره ای نمی گذارد. شاید به این علت که در این سن هنوز راهکارهای سازگاری با VPI منجر به تغییرات بارز در ویژگی های آکوستیکی تارهای صوتی نمی شوند.
    کلیدواژگان: بی کفایتی دریچه کامی، حلقی، فرکانس پایه، جیتر، شیمر، اختلالات صوتی
  • تکتم مظاهری، ماندانا فلاح پور، مسعود کریملو، علی حسینی صفحه 549
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر فراهم سازی ابزاری پایا به زبان فارسی جهت سنجش تاثیرات سکته مغزی در افراد مبتلا به سکته مغزی، از طریق ترجمه و معادل سازی پرسش نامه «مقیاس سنجش تاثیرات سکته مغزی» به زبان فارسی و بررسی پایایی نسخه فارسی معادل سازی شده در این افراد بود.
    مواد و روش ها
    پرسش نامه «مقیاس سنجش تاثیرات سکته مغزی» طی سه مرحله طبق روش IQOLA (International quality of life assessment project) به زبان فارسی ترجمه و معادل سازی شد. برای بررسی تکرارپذیری، پرسش نامه در دو نوبت با فاصله حداکثر 3 هفته در اختیار 10 نفر فارسی زبان مبتلا به سکته مغزی قرار گرفت و برای بررسی هم خوانی درونی در اختیار 60 نفر که طبق تشخیص پزشک مبتلا به سکته مغزی بودند و جهت دریافت خدمات پزشکی و توان بخشی به دو بیمارستان کاشانی و الزهراء (س) در شهر اصفهان طی سال های 86-1384 مراجعه کرده بودند، قرار گرفت. روش نمونه گیری به صورت ساده و غیر احتمالی بود. داده های به دست آمده از لحاظ تکرارپذیری در دفعات آزمون و هم خوانی درونی گزینه ها، تحت تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    ضرایب Cronbach''s alpha که برای بررسی هم خوانی درونی حوزه های پرسش نامه «مقیاس سنجش تاثیرات سکته مغزی» به کار رفته بود، ما بین 69/0 تا 87/0به دست آمد که نشان می دهد حوزه های متفاوت مقیاس سنجش تاثیرات سکته مغزی (Stroke impact scale یا SIS) یک مفهوم را ارزیابی می کنند. ضریب ICC (Intraclass correlation coefficient) که برای بررسی تکرارپذیری نسبی نسخه فارسی پرسش نامه «مقیاس سنجش تاثیرات سکته مغزی» در دفعات آزمون به کار رفته بود، محاسبه شد و بالاتر از 78/0 به دست آمد که از مقدار قابل قبول 70/0 بالاتر بود. این مقدار تکرارپذیری خوب نسخه فارسی پرسش نامه «مقیاس سنجش تاثیرات سکته مغزی» را نشان می داد. همچنین ضرایب همبستگی دو بار تکرار آزمون از 71/0 بالاتر بود که این همبستگی قوی و بالا نشان می داد، با گذشت زمان این آزمون قابلیت اندازه گیری مفهوم مورد ارزیابی را دارد.
    نتیجه گیری
    این یافته ها نشان داد که پرسش نامه «مقیاس سنجش تاثیرات سکته مغزی» از پایایی خوبی برخوردار است و می توان آن را به عنوان ابزاری پایا به منظور سنجش تاثیرات بیماری در افراد مبتلا به سکته مغزی به کار برد.
    کلیدواژگان: سکته مغزی، پرسش نامه مقیاس سنجش تاثیرات سکته مغزی، ترجمه، معادل سازی، پایایی
  • علیرضا طاهری، محمد قربعلی صفحه 557
    مقدمه
    بیماری پرتس یکی از بیماری های شایع کودکان است. در این بیماری سر استخوان ران به علت اختلال در خون رسانی دچار نکروز شده است. این استئونکروزیس دست خوش تغییراتی می شود و بافت جدید جایگزین بافت از بین رفته می گردد و شکل استخوان تغییر می کند. این بیماری در دهه اول زندگی بروز می کند. با توجه به یافت نشدن پژوهشی در ارتباط با شیوع و فراوانی پرتس در ایران، این مطالعه با هدف بررسی فراوانی و علل ایجاد این بیماری انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی گذشته نگر بر روی مراجعین به مرکز درمانی هلال احمر اصفهان انجام شد. اطلاعات مربوط به ارزیابی و معاینه پزشک متخصص و بیوگرافی و اندازه گیری های لازم مثل میزان کوتاهی که توسط تخته کوتاهی انجام شده بود، در دو پرسش نامه استخراج گردید. این افراد هیچ گونه سابقه شکستگی ناحیه هیپ و آسیب تروماتیک مفصل هیپ (دررفتگی و نیمه دررفتگی) نداشتند. در این مطالعه از آزمون های شاخص مرکزی و پراکندگی و همبستگی و 2χ استفاده گردید.
    یافته ها
    از 77 نفر بیمار مراجعه کننده، نسبت پسر به دختر 4 به 1 بود و سن ابتلا در این بیماران از یک سال تا سیزده سال متغیر بود (میانگین 7 سال). 61 درصد درد و لنگش همزمان، 29 درصد لنگش و 10 درصد با درد مراجعه کرده بودند. میانگین کوتاهی 6/1 سانتی متر بود. سمت راست و چپ یکسان و هر دو پا 11 درصد درگیر بود. نسبت زندگی شهری به روستایی بیشتر بود. تنها 5 درصد از این بیماران دارای سابقه فامیلی بودند. میانگین تعداد فرزندان 3 فرزند بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج حاصله از مطالعه حاضر، میزان فراوانی بیماری پرتس در جامعه مورد مطالعه با در نظر گرفتن جنسیت، 82 درصد پسر و 18 درصد دختر بود. به علاوه در این افراد میزان درد و لنگش 61 درصد و میزان کوتاهی 6/1 سانتی متر بود. در مورد سمت ضایعه در 44، 43 و 11 درصد افراد به ترتیب در سمت چپ، راست و هر دو طرف ضایعه وجود داشت. نتایج فوق با اکثر مطالعات مشابه هم خوانی داشت. این مطالعه نشان داد که رابطه معنی داری بین زندگی شهری و میزان ابتلا به پرتس وجود دارد (05/0 > P).
    کلیدواژگان: پرتس، نکروز آوسکولار، استئوآرتریتیس
  • تبسم عظیمی، شیدا پولادی، بهروز محمودی بختیاری، حمید حقانی صفحه 563
    مقدمه
    چگونگی ارتباط میان پیچیدگی نحوی با ناروانی های لکنت در سال های اخیر مورد توجه محققین قرار گرفته است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر پیچیدگی نحوی بر میزان ناروانی گفتار بزرگ سالان لکنتی و غیرلکنتی فارسی زبان بود. نتایج به دست آمده می تواند جهت شناخت بیشتر ماهیت لکنت بزرگ سال و نیز یافتن شیوه های مناسب تر برای درمان آن کاربرد داشته باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی، دو گروه شامل 15 بزرگ سال لکنتی و 15 بزرگ سال غیرلکنتی تک زبانه و فارسی زبان بین سنین 15 تا 50 سال مورد بررسی قرار گرفتند؛ به طوری که دو گروه مورد مطالعه از لحاظ سن و جنس با یکدیگر مطابقت داشتند. برای بررسی ناروانی، دو دسته جملات شامل ساده و پیچیده برای هر گروه در نظر گرفته شد که به ترتیب بر طول جملات هر دسته یک تک واژ افزوده شد. پس از اجرای تکلیف تقلید جملات در دوگروه، اطلاعات به دست آمده توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون آماری Paired t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    با افزایش پیچیدگی نحوی، میزان ناروانی گفتار بزرگ سالان لکنتی و غیرلکنتی، افزایش معنی داری نداشت (05/0 > P).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج با افزایش پیچیدگی نحوی، میزان ناروانی گفتار بزرگ سالان لکنتی و غیرلکنتی فارسی زبان در سطح تقلید جملات، افزایش معنی داری نداشته است. با توجه به یافته های این مطالعه، به نظر می رسد که توجه به عوامل زبانی در کودکان و بزرگ سالان لکنتی ضروری بوده و نیز توجه به افزایش تدریجی پیچیدگی نحوی در درمان از پیشنهادات مفید می باشد.
    کلیدواژگان: لکنت، بزرگ سالان، تقلید جملات، پیچیدگی نحوی
  • مهدی عرفانی، حسین مهرابیان، صدرالدین شجاع الدین، حیدر صادقی صفحه 571
    مقدمه
    امروزه شرکت در فعالیت بدنی در پیش گیری از بیماری های مزمنی همچون استئوآرتریت پیشنهاد می شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر یک دوره تمرینات پیلاتس بر شدت درد زانو، میزان علایم و مشکلات عملکرد حرکتی در فعالیت های روزانه، ورزشی، تفریحی و کیفیت زندگی مردان ورزشکار سالمند بود.
    مواد و روش ها
    15 معلم تربیت بدنی مبتلا به استئوآرتریت زانو با میانگین و انحراف استاندارد سن 47/6 ± 57 سال، قد 49/8 ± 43/176 سانتی متر، وزن 81/8 ± 21/76 کیلوگرم به صورت هدفمند، به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه جهانی و بومی سازی شده پیامد صدمات زانو و استئوآرتریت استفاده شد. نمونه ها تمرینات پیلاتس را به مدت 8 هفته زیر نظر متخصص پیلاتس انجام دادند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از Correlated t-test در سطح معنی داری استفاده گردید (05/0 < P).
    یافته ها
    بین پیش تا پس آزمون میانگین شدت درد زانو (144/0 = P) و همچنین میزان علایم (367/0 = P) تفاوت معنی داری وجود نداشت، در حالی که عملکرد حرکتی در فعالیت های روزانه (001/0 = P)، ورزشی، تفریحی (007/0 = P) و کیفیت زندگی (002/0 = P) پس از اجرای پروتکل به میزان معنی داری بهبود یافته بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که تمرینات پیلاتس می تواند به عنوان یک روش تمرینی ایمن و موثر در بهبود عملکرد و کیفیت زندگی مردان سالمند دارای استئوآرتریت زانو مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، تمرینات پیلاتس
  • مریم نیکروش، مهشید آقاجان زاده صفحه 580
    مقدمه
    نوای گفتار از مولفه های مهم برقراری ارتباط است که شامل آهنگ، زیروبمی، بلندی، تکیه، وزن، دیرش و... می باشد. آهنگ عبارت است از تغییراتی که در زیروبمی صدا در گفتار پیوسته در سطح جمله رخ می دهد. دامنه تغییرات بسامد پایه که در این تحقیق مد نظر قرار گرفته است، از پایین ترین تا بالاترین بسامدی که در بیان جمله توسط فرد تولید شده است، را در بر می گیرد. هدف این پژوهش بررسی مولفه هایی از نوا شامل دامنه تغییرات بسامد پایه و منحنی آهنگ در جملات خبری در بزرگ سالان طبیعی فارسی زبان بوده است، تا با تکیه بر جنبه های آزمایشگاهی ویژگی های این بعد از گفتار مشخص شود.
    مواد و روش ها
    پژوهش از نوع مقطعی و توصیفی- تحلیلی بود. آزمودنی ها شامل 134 زن و مرد 18 تا 30 ساله طبیعی فارسی زبان بودند. در این پژوهش 2 جمله خبری مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های صوتی با استفاده از برنامهDr.speech نرم افزار Real analysis تجزیه و تحلیل شده، داده ها با آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه مورد بررسی قرار گرفتند و منحنی آهنگ جمله ها رسم شد.
    یافته ها
    منحنی آهنگ در زنان و مردان در هر دو جمله مشابه است. دامنه تغییرات بسامد پایه در زنان و مردان با هم تفاوت معنی دار داشت (001/0 ≤ P).
    نتیجه گیری
    منحنی آهنگ در جمله های خبری در پایان حالت افتان داشت. زنان بیش از مردان از تغییرات بسامد پایه در بیان جمله برای انتقال حالت خبری جمله استفاده می کردند.
    کلیدواژگان: نوای گفتار، منحنی آهنگ، دامنه تغییرات بسامد پایه، جمله خبری
  • مقاله مروری
  • جاوید مستمند صفحه 588
    یکی از شایع ترین اختلالات اسکلتی- عضلانی ناحیه زانو در بالغین جوان، سندرم دردناک مفصل پتلوفمورال (Patellofemoral pain syndrome یا PFPS) می باشد. تاکنون علت ابتلا به این سندرم به درستی مشخص نشده است. با این وجود، پژوهش گران بر این باورند که چندین علت از جمله عوامل مستعد کننده بیومکانیکی، بافت نرم، عدم تعادل ماهیچه ای و اختلالات بیومکانیکی ناحیه پا و نواحی پروگزیمال ران برای ابتلا به این سندرم دخیل هستند. با توجه به میزان بالای ابتلا به این سندرم در جوانان بالغ و تنوع دلایل مطرح شده جهت بروز این عارضه، در مقاله حاضر تلاش شده است که ضمن بیان دلایل احتمالی، درمان های فیزیکی رایج این عارضه با توجه به دیدگاه های مختلف و پژوهش های نوین صورت گرفته طی دو دهه اخیر بیان شود. ذکر درمان های برتر سندرم دردناک مفصل پتلوفمورال (PFPS)، به درمان گران فیزیکی کمک خواهد کرد تا بر اساس علت ضایعه و شرایط موجود هر بیمار به درمان موثرتر این عارضه بپردازند. بنابراین پژوهش گر حاضر با مراجعه به متون منتشر شده در پایگاه های اطلاعاتی Pubmed، Science direct، Web of knowledge و Google scholar نسبت به جمع آوری داده ها و اعلام نتایج آن ها اقدام نموده است.
    کلیدواژگان: سندرم دردناک مفصل پتلوفمورال، علل درد پتلوفمورال، درمان های فیزیکی پتلوفمورال
|
  • Hamid Azadeh, Navid Taheri, Maryam Hassan Zahraee, Elham Soheilipour Page 430
    Introduction

    Human hand is a complex and fine structure whose function and strength can be affected by even a mild injury. Hand dynamometry is one of the most accepted methods for evaluating the integrity of hand function. Nerve conduction velocity (NCV) is a noninvasive procedure to ensure neuromuscular integrity of the hand.

    Materials And Methods

    In a cross-sectional study, 39 women with an age ranging from 30 to 60 years who attended the Vahid Electrodiagnostic Center (Isfahan-Iran) during the fall of 2009 were studied. Informed consent was signed by all subjects. All participants were asked to perform grip and all types of pinch grip with a dynamometer. Nerve conduction velocity was conducted for both hands. All data obtained from the dynamometer and NCV were statistically analyzed via Pearson correlation test using SPSS software version16.

    Results

    There were significant differences between sensory and motor NCV of median nerve for Pinch strength (maximum correlation was noted for Motor NCV with Palmar Pinch1, P < 0.001, r = 0.379) versus Grip strength (maximum correlation was with Motor NCV, P < 0.002, r = 0.342). There were significant differences between Median Severity Scale for different types of Pinch strength (max correlation with Palmar Pinch1, P < 0.001, r = -0.613), different types of Grip strength (P < 0.001, r = -0.563) and NCV (max correlation with Sensory NCV, P < 0.001, r = -0.562)

    Conclusion

    Dynamometer may be a prognostic tool to determine the amount of median nerve involvement since it measures the strength of thenar musculature. Also Median Severity Scale is a good clinical means to prognosticate median sensory and motor NCV.

  • Mahshid Aghajanzade, Maryam Nikravesh Page 437
    Introduction
    Vocal nodules are non-malignant lesions of vocal cords caused by vocal misuse and abuse. Nodules can be viewed as the reaction of vocal tissue to a constant stress induced by frequent and severe movements. Acoustic signs of people with vocal fold nodules somehow differ from those with normal voice. However, there is no universal agreement on the exact amount difference between acoustics of normal voice and pathologic voice heard at the presence of vocal nodule and this, in turn, has resulted in different reported acoustic measurements. In this study, we used the standardized Rangin Kaman passage for vocal assessment of normal people and patients with voice nodule.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional descriptive– analytical study, 20 people with normal voice (10 males and 10 females) and 20 patients with vocal nodules (10 males and 10 females) with an age range of 40 to 59 years were randomly assigned into two age groups of 40 to 59 and 50 to 59 years. Each of these age groups included 10 subjects with normal voice (5 males and 5 females) and 10 ones with bilateral vocal nodules (5 males and 5 females). Thus, 20 voice samples were obtained from each age group. These voice samples were acoustically compared to each other on the basis of fundamental frequency and fundamental frequency variation range.
    Results
    Results showed that the differences in fundamental frequencies was significant when all samples were considered (P = 0.043). For detecting local differences, repeated analysis of variance was performed for men and women separately. In men, significant differences of fundamental frequency were neither observed between normal and pathological samples nor between two age groups as a whole (P = 0.59). In women, differences of mean in fundamental frequency between two age groups were significant (P = 0.007).
    Conclusion
    Mean fundamental frequency analysis can discriminates between normal voice and voice with nodules only in 50 to 59-year age group. Although nodules were recognizable through stroboscope, acoustic signs varied depending on the amount of influence exerted by the nodule on the voice.
  • Mostafa Shojaei, Abdolhamid Daneshjoo, Nader Rahnama Page 446
    Introduction
    Based on the crucial role of muscle strength in performance and injury prevention, insufficient muscle strength has been implicated in injuries to soccer players’ lower limbs. This study investigated the effects of an injury prevention training program on knee isometric strength of young professional male soccer players.
    Materials And Methods
    Twenty-four young professional soccer players with at least five years of experience in playing soccer professionally on a regular schedule were divided into two groups: experimental group (12 players) and control group (12 players). Participants in experimental group underwent a knee preventive intervention program (called “HarmoKnee program”) three times per week for eight successive weeks. A Biodex Isokinetic Dynamometer used to study the hamstring and quadriceps strength at 30˚, 60˚ and 90˚ knee angles. Paired t-test, independent sample t-test and two way repeated measures were used for statistical analysis of data (P < 0.05).
    Results
    The results of this study showed that in experimental group, quadriceps peak torque (PT) increased significantly at 60˚ and 90˚ (P < 0.05). Significant differences were found between hamstring's PT at 30˚ and 60˚ in the experimental group (P < 0.05). Quadriceps muscles PT of the experimental group were significantly different at different angles (P = 0.000). For all cases, quadriceps PT was highest at 90˚ (292.1 Nm). For the hamstring muscle's PT, significant differences were found among three angles in the experimental group (P = 0.000). The most hamstring PT was revealed in 30˚ of the knee joint (155.1 Nm).
    Conclusion
    It is concluded that the HarmoKnee prevention program is a useful program for improving knee muscle strength in young male professional soccer players. Data from this research can help trainers to decide whether players need physical therapy to improve their balance and strength and also are helpful in designing injury prevention programs for young professional soccer players.
  • Atusa Rabiee, Bijan Shafiei, Mahbube Modaresi Page 455
    Introduction
    Substantial delays in spoken language acquisition have been documented for children with severe to profound hearing loss. Accordingly, areas of linguistic research in this population have shifted from measuring vocabulary size to studies designed to understand word learning processes including semantic development. The purpose of this study was to determine the differences between students with hearing loss and their normal peers on the grounds of synonym comprehension.
    Materials And Methods
    78 fifth graders who were all resident in Isfahan participated in this descriptive-analytic cross-sectional study. Of this number, fifty-two students had normal hearing ability and remaining twenty-four ones had hearing loss attending special education classes. The data of interest were gathered via two paper-based tests in which synonyms of each word should be written once in the context of a sentence and once out of such context by each subject.
    Results
    Hearing-loss and normal-hearing groups significantly differed from each other in both tests (P < 0.05). All students in both groups had significantly higher ability in understanding synonyms when words were embedded in the context of a sentence than on the occasions in which target words represented out of the context (P < 0.05).
    Conclusion
    Due to differences between hearing and hearing-loss students, it seems that the semantic category of synonym words is affected by hearing impairment as are other language areas. In addition, the different performance of subjects in two tests implies that synonyms extracted from the context are more difficult than synonyms embedded in a semantic context.
  • Fahimeh Kamali Sarvestani, Somayeh Kavoosipur, Negin Chehrenegar, Mahshid Abdollahi, Shima Sabzali Page 463
    Introduction
    It is estimated that 84% of population experience low back pain at some stage in their life. Given the pivotal role of women, especially rural women, in family management and economic activities and also their key role in society from a national point of view, it is of special importance to find and subsequently prevent the risk factors related to low back pain. So the aim of this study was to compare the prevalence of low back pain risk factors between rural and urban women in Shiraz and surrounding villages.
    Materials And Methods
    646 women with the age range of 18-60 years were selected through convenient sampling. All of them were resident of Shiraz or its surroundings and suffered from low back pain. The data of interest were gathered via a reliable and validated custom-made (Cronbach's Alpha coefficient =0.70). The obtained data were statistically analyzed using SPSS software.
    Results
    There was no significant statistical difference between urban and rural groups on the basis of following variables: age, BMI, number of children, pregnancy, osteoarthritis and allergy, typical spinal condition during work, how to sleep, typical time of doing most of work, the average work time, sitting or standing during activity and resting during work time. However, marital status and level of education, doing regular exercise, daily smoking, how to transport heavy objects, bed type, working more than eight hours daily during the past six months, the total resting time during activity and the number of seeking medical advice for spinal discomfort during the past six months showed significant differences between two groups (P = 0.0001).
    Conclusion
    Despite of demographic similarities between urban and rural women evaluated in this study, the existent difference in such factors as bed type, regular exercise, amount of smoking and amount of standing position time among these two groups can lead to more reports of low back pain in rural women.
  • Azadeh Amirian, Fatemeh Derakhshandeh, Ahmad Salehi, Bahram Soleimani Page 470
    Introduction
    Cleft palate is one of the most common congenital birth defects. Individuals with cleft palate have certain speech characteristics that can be identified perceptually by speech-language pathologists. Perceptual assessment has been regarded to as the gold standard for evaluating cleft palate speech. Considering the prevalence of cleft palate and its related speech characteristics, it is necessary for clinicians to use a reliable test for perceptual assessment of cleft palate speech errors. The aim of this study was to evaluate Intra- and inter-rater reliabilities for a recently developed assessment tool named "Cleft palate speech assessment test based on universal parameters system– Farsi version".
    Materials And Methods
    In this descriptive-analytic cross-sectional study, speech samples obtained from 34 five-to-nine-year-old Farsi-speaking children with cleft palate who were referred to Isfahan cleft palate clinic were rated by two speech-language pathologists (one of them was considered as a naive and the other one as an expert rater). Two months later, 30% of the same speech samples were randomly selected and rerated by the same raters. Speech materials included 40 single words and 17 sentences along with a sample of connected speech. Intra- and inter-rater reliability measures were calculated via Intraclass Correlation Coefficient (ICC).
    Results
    Mean Intra-rater reliability measured by ICC was found to be 0.967 and 0.971 for the naive and expert raters respectively. Mean Inter-rater reliability was 0.957 as measured by ICC.
    Conclusion
    This test has an acceptable Intra and inter-rater reliability to be used in assessment of cleft palate speech and can be applied in those studies aimed at evaluating different aspects of speech in Farsi-speaking children with cleft palate aged from 5 to 9 years.
  • Mohammad Taghi Karimi, Puya Amiri, Amir Esrafilian, Mohammad Jafar Seddigh Page 477
    Introduction
    Most people with spinal cord injury (SCI) use wheelchair to move around in living areas. In order to improve their health status, however, these people do need to stand and walk with orthosis. Although lots of orthoses have been designed for paraplegic subjects, they still experience various problems using them. A new type of reciprocal gait orthosis was designed in the Bioengineering Unit of Strathclyde University to solve the problems of the available orthoses. Since there has been no research so far on the effectiveness of this new orthosis for paraplegic subjects, the present study was aimed to evaluate the new orthosis during standing of paraplegic subjects.
    Materials And Methods
    Five paraplegic subjects whose lesion levels ranged from T4 to T12 participated in this clinical trial study. A control group including normal subjects matched with spinal cord injured individuals was also considered in this study. The stability of subjects was evaluated during quiet standing and when they were standing with either the new orthosis or the knee ankle foot orthosis (KAFO) performing hand tasks. Differences between the performances of paraplegic subjects while standing with each of these orthoses and between the functioning of normal and paraplegic subjects were compared via paired and two-sample t test respectively.
    Results
    The stability of paraplegic subjects in standing with the new orthosis was better than that with the KAFO orthosis (P < 0.05). Moreover, the force applied on the crutch differed between the two types of orthoses. The functional performance of paraplegic subjects was better with the new orthosis and also as compared to that of normal subjects.
    Conclusion
    The ability of the new orthosis to change the alignment of the components, the higher structural stiffness of the orthosis and better fitting was the main reasons for better operation of the new orthosis comparing to the KAFO.
  • Marjanossadat Ebneshahidi, Isa Hojjat, Sayede Marzieh Tabaeian, Taktom Mazaheri Page 488
    Introduction
    Exposure to undesired and unfamiliar treatment spaces may lead to increased stress and intensified illness in sick and disabled children. Since investigating the experiences and environmental needs of this group of children can improve the quality of these spaces and consequently create more comfort on the behalf of children during treatment sessions, the findings of this study are worth considering.
    Materials And Methods
    It was a qualitative phenomenological study based on Criterion-based purposive sampling. The study population was comprised of 35 children with the age range of 6 to 12 years suffering from head injury, spina bifida, spinal cord injury and other kinds of lower limb deformations. The children were asked to depict their desired treatment environment and needs based on their experiences. In addition, the researcher helped the subjects to complete their paintings and express their needs using deep open semi-structured conversation. Narrative analysis and subjective coding by Atlas Ti6 were used to analyze the paintings and obtained texts.
    Results
    The codes extracted from the paintings were subsequently categorized into 5 basic themes including entertainments and amusement functions, furniture, decorations, social – emotional communications and sense of security.
    Conclusion
    Study results showed that paying attention to children’s experiences have an important role in enhancing quality of treatment environments. Expressed needs and desires of children regarding natural settings, room decorations, lively colors and natural proper light can be incorporated into designing favorite treatment environments so that they feel relaxed while they are in such settings. These modifications would have the eventual effect of accelerating children’s rehabilitation process.
  • Hamid Reza Rostami, Ali Asghar Arastoo, Seifollah Jahantabi Nejad, Reza Azizi Malamiri, Mohammad Khayatzadeh Mahany, Shahin Goharpey Page 499
    Introduction
    Hemiparetic cerebral palsy refers to an impairment caused by non-progressive damages to premature brain which is more sever in one side of the body than the other side. The aim of the present study was to determine the effects of combining constraint-induced movement therapy (CIMT) with virtual reality (VR) on upper limb functioning of children with hemiparetic cerebral palsy.
    Materials And Methods
    In a single blind randomized, controlled trial, 16 children with hemiparetic cerebral palsy, who were selected through a simple random sampling method in Ahvaz city, were divided into 4 groups of CIMT, VR, CIMT+VR, and controls. Subjects in experimental groups participated in one-and-half-hour therapeutic sessions which were held every other day during a four-week period. Measures were conducted pre, post and 3-month after the treatment period using Pediatrics Motor Activity Log and Bruininks-Oseretsky Test of Motor proficiency (BOTMP). Sample randomization and statistical analysis of data through analysis of variance with repeated measures were conducted via SPSS-16 software in which alpha level was set at 0.05.
    Results
    Data analysis for measurement tools was indicative of significant difference of combined group compared to VR, CIMT, and control groups (P < 0.01) (mean amounts of BOTMP, speed and dexterity changed from 0.15 ± 0.08 to 1.89 ± 0.33 in post-test). Data analysis for follow-up session revealed the retention of results for 4 groups (P = 0.32).
    Conclusion
    Incorporating VR and CIMT may improve upper limb functioning of children with hemiparetic cerebral palsy through combining the advantages of both protocols and implementing them in an integrated program.
  • Moslem Dehghanizadeh, Mohammad Hossein Nilforoush Page 509
    Introduction
    Muscle strength is one of the most important and effective factors in movement disorders of spastic diplegic children with cerebral palsy. Respecting the fact that strength can influence gross motor functions, the aim of this study was to measure the effects of loaded sit-to-stand resistance exercises on such functions in this group of children with cerebral palsy.
    Materials And Methods
    20 cerebral palsy children with spastic diplegia (12 boys and 8 girls), aged between 5 and 12 years (mean, 8.30 years), participated in this study. Loaded sit-to-stand resistance exercises were performed 3 times a week for 6 weeks. Isometric strength of hip extensor, knee extensor and ankle plantar flexor were evaluated by MMT NICHOLAS apparatus. Gross motor functions were measured via GMFM. Data were statistically analyzed through paired t test.
    Results
    The strength of hip extensor and knee extensor increased significantly (P < 0.0001). Moreover, the scores of GMFM dimensions D and E improved significantly (P < 0.0001).
    Conclusion
    Loaded sit-to-stand resistance exercises may enhance muscle strength of lower extremity and increase scores of GMFM.
  • Samaneh Mostafavi, Marziyeh Saeidi, Hosein Heidari Page 516
    Introduction
    Health- related quality of life (HRQOL) is an important factor to evaluate the effects of different interventions on cardiovascular diseases. Improvement in HRQOL is an important goal for individuals participating in cardiac rehabilitation (CR) programs. In Iran, however, published data are lacking in this regard. The purpose of this study is assessing the impact of cardiac rehabilitation (CR) on HRQOL in patients with coronary artery disease (CAD).
    Materials And Methods
    In this queasy-experimental study the files of 100 patients with coronary artery disease (CAD) who were referred to rehabilitation department of Isfahan cardiovascular research center were studied using a randomized sampling method. Demographic data, height, weight and waist circumference were measured. To determine the risk of the disease and designing exercise program, all patients performed an exercise test so that their echocardiography, exercise capacity and ejection fraction were defined before cardiac rehabilitation (CR). Exercise intensity was obtained based on 60 - 80 percent of maximum heart rate during the exercise test. A validated questionnaire called Short-Form 36 Health Status Survey (SF-36) was applied by a trained person to evaluate HRQOL. Cardiac rehabilitation (CR) consisted of 24 sessions each of which included a warm-up, aerobics, a cool-down and relaxation as well as 8 sessions to educate risk factor modification under supervision of rehabilitation team. Finally all the exams were repeated and data was analyzed based on sex and age groups (≥ 65 and < 65 years) using SPSS12 at level of P < 0.05 via independent t test. To compare the quality of life (QOL) score before initiation and after termination cardiac rehabilitation (CR), paired t-test was used.
    Results
    After cardiac rehabilitation (CR) program, scores of all physical domains of the SF-36 including physical problems, role limitations due to physical problems, vitality and bodily pain improved significantly (P < 0.05) compared to the baseline data. There was not any difference between age groups (≥ 65 and < 65 years) but women had significantly greater improvement regarding physical problems and mental health (P < 0.05).
    Conclusion
    These results indicate that cardiac rehabilitation (CR) improves the quality of life (QOL) in cardiac patients, especially in women. It was also noted that elderly patients can gain same benefits as other patients.
  • Sayed Mohammad Sadegh Hosseini, Hosein Sourtiji, Atefeh Taghizadeh Page 525
    Introduction

    Studies have showed that although Constraint Induced Movement Therapy can lead into improvement of hand function in children with Cerebral Palsy, it has several important limitations. Charles and Gordon introduced Hand-Arm Bimanual Intensive Therapy (HABIT) in an attempt to compensate for such deficits. This study aimed at evaluating the efficacy of HABIT on unimanual and bimanual functions in children with Cerebral Palsy.

    Materials And Methods

    The participants of this single-blinded randomized control study were twenty-eight children with CP who were divided into two groups of HABIT and controls according to a set of inclusionary and exclusionary criteria. Subjects in HABIT group received the intervention 6 hours per day over 10 successive days and the members of the other group were provided with occupational therapy services. Assessment tools administered in this study were Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency, Caregiver Functional Use Survey (CFUS), and Jebsen-Taylor Test in Hand Function. Independent and paired t tests were respectively used for comparing the two groups and to compare each group with regard to pre-test and post-test conditions.

    Results

    Study results showed significant differences between two groups concerning dexterity, bilateral coordination, bimanual coordination, bimanual function, unimanual function and Caregiver Functional Use Survey (how well & how frequently) (P < 0.05). Also comparison of pre-test and post-test results for each of the two studied groups indicated improvement in most of domains evaluated.

    Conclusion

    The protocol of Arm-Hand Bimanual Intensive Therapy may result in improvement of either bimanual or unimanual hand functions in children with cerebral palsy.

  • Fariba Yazdkhasti Page 533
    Introduction
    The purposes of this study were first to examine the relation between social skills and personality characteristics in elementary school children with stuttering and their normal peers and second to compare these variables in these two groups.
    Materials And Methods
    30 normal students and 30 students with stuttering recruited from elementary schools of Isfahan city were evaluated via Personality Assessment Questionnaire and Social Skills checklist.
    Results
    Data analysis through one way analysis of variance showed that of six factors of personality evaluated in this study, self-esteem was significantly different in two groups. The results of Pearson correlation in stuttering group revealed that there was a significant positive correlation between emotional control and dependency. However, self-esteem and self-adequacy correlated negatively with each other in this group of students. With regard to the normal group, Pearson correlation results were indicative of a significant correlation between negative world view and participation.
    Conclusion
    In general, the results of this study indicated that because of lower communicative performance of students with stuttering as compared to normal group, they evaluate themselves negatively, and thus their self-esteem decreases. On the other hand, increased emotional control of students with stuttering through participating in various social situations may promote independency, self-esteem and self-efficacy in these children. Considering normal children, negative world view caused by whatever reason can predict their efficiency in interpersonal relationships.
  • Fariba Mojiri, Atefe Moazeni, Fatemeh Derakhshandeh, Nargesosadat Nouri, Sayed Mohsen Hoseini Page 540
    Introduction
    It has been hypothesized that speakers with velopharyngeal disorders exert stronger forces on their laryngeal structures in order to minimize hypernasality and to reach appropriate voice intensity. Several studies have investigated the voice characteristics in subjects with a velopharyngeal insufficiency. The resulting findings appear to be inconclusive and even contradictory. The main purpose of the present study was to determine the fundamental frequency (f0), jitter and shimmer in children with velopharyngeal insufficiency (VPI) and to compare them with normal peers.
    Materials And Methods
    32 children with VPI and 48 healthy children (grouped as controls) with the age range of 4 to 8 years participated in this study. All children with VPI were assessed via universal parameter test and those who had either moderate or severe hypernasality were asked to prolong vowel /a/ at normal voice loudness. All subjects in the control group were also required to do this task. The obtained samples were then acoustically analyzed using Dr. Speech software. The following acoustic parameters were assessed: f0, jitter and shimmer. The results were analyzed through descriptive and inferential (students t- test) statistics.
    Results
    Considering average f0, jitter and shimmer, there were no significant differences between children with VPI and normal controls.
    Conclusion
    The results of the present study showed no relationship between VPI and f0, jitter and shimmer in children aged 4 – 8 years. This may be accounted for by the low age range of the subjects.
  • Toktam Mazaheri, Mandana Fallahpoor, Masood Karimlou, Ali Hosseini Page 549
    Introduction
    The aims of this study were to develop a culturally-adapted Farsi version of the SIS (SIS-P) and to evaluate the reliability of the SIS-P in a sample of Iranian patients with Stroke.
    Materials And Methods
    SIS –P was developed following a forward – backward translation procedure and cultural adaptation based on IQOLA guidelines. A sample of 70 people with Stroke participated in this study. Participants were recruited from outpatient rehabilitation clinics of Kashani and Alzahra Haspitals (Isfahan-Iran) between 2006 and 2008. The Stroke Impact Scale (SIS) consists of 64 items and 8 domains which have been developed to measure and assess strength, hand function, ADL/IADL, mobility, communication, emotion, memory and thinking, and life participation. The participants were asked to answer SIS items. The SIS was re-administered 3 weeks after the initial assessment. Test-retest reliability and internal consistency were assessed via Intraclass Correlation Coefficient (ICC) and Cronbach α respectively.
    Results
    All the participants found the SIS-P items to be clear and unambiguous in this pilot study. The ICC and the Cronbach α were respectively above 0.78 and above 0.69 for each domain.
    Conclusion
    The Farsi version of the SIS is a culturally adapted and reliable instrument to assess disability in Iranian patients with CVA (Cerebral vascular accident).
  • Alireza Taheri, Mohammad Ghorbali Page 557
    Introduction
    Considered as a common childhood disease, Perthes disease is resulted from the necrosis of femoral head which in return is a consequence of impaired blood supply in this bone. Through the course of the disease, the replacement of bone tissue by recently formed necrotic tissue changes the shape of affected bone. The aim of this study was to determine the prevalence of causative factors involved in the occurrence of the disease.
    Materials And Methods
    Patients referred to Red Crescent specialist clinics were retrospectively studied. Two questionnaire were used to obtain and document data considering medical, demographic and biographic status of participates and also to record such measurements as the degree of bone shortening in the affected bone. All data of interest were statistically analyzed using correlation test, frequency test and chi- square.
    Results
    A total of 77 subjects with Perthes disease were admitted to aforementioned clinics during the time this study was in progress. Male-to-female ratio was 4 to1 and subjects had an age range of 1 to 13 years with the mean age of 7 years. 61% of subjects had concurrent pain and lameness, 29% of them had only lameness and remaining 10% of studied sample just reported pain. Left and right side of the body was equally affected and in 11% of studied population both legs were affected. Most participants were from urban areas than rural regions. Only 5% of subjects reported a familial history. The mean number of off spring was 3.
    Conclusion
    The results of this study replicated those of other studies with regard to the male–female (%82 to 18%) ratio, type of involvement (left: %44, right: %43 and bilateral: %11), pain and lameness (%61), urban- to – rural ratio, amount of shortening (1/6 cm) and familial predisposition. It is worth mentioning that prevalence of the disease and urban life were significantly correlated with each other.
  • Tabassom Azimi, Sheida Pooladi, Behruz Mahmudi Bakhtiyari, Hamid Haghani Page 563
    Introduction
    Recently, researchers have increasingly interested in learning about the relationship between stuttering and utterance length. The aim of this study was to investigate the effect of utterance length on the amount of speech dysfluency in Farsi-speaking adults who do and do not stutter through an imitative speech task. The obtained results can pave the way for reaching a better understanding of adulthood stuttering as well as developing more appropriate treatment methods.
    Materials And Methods
    15 people who do stutter and 15 fluent controls (age range, 15 to 50 years) who spoke Farsi as their native language and were matched by age and gender participated in this cross-sectional study. All participants were assessed by ten sets of simple and complex sentences. In order to assess the impact of syntactic complexity on dysfluency, each sentence in a given set had one morpheme more than the previous one. The obtained data were statistically analyzed through paired t test using SPSS software.
    Results
    Neither in the stuttering nor in the nonstuttering groups, simple and complex sentences did not differ significantly from each other on the basis of the amounts of dysfluency produced (P > 0.05).
    Conclusion
    The results of this study showed that during sentence imitation tasks, syntactic complexity did not affect dysfluency amount neither in people who stutter nor in those who do not. It is imperative to attend to linguistic factors when dealing with children and adults who stutter and to consider syntactic complexity throughout the treatment process at the sentence level.
  • Mehdi Erfani, Hosein Mehrabian, Sadredin Shojaedin, Heidar Sadeghi Page 571
    Introduction
    Nowadays, the advantages of participating in physical activities are so well proved that many statements recommend them in preventing chronic diseases such as osteoarthritis. The purpose of this study was to examine the effects of Pilates exercises on the knee pain and its symptoms as well as on motor problems associated with daily living activities (ADL), doing sports, recreation activities, and the quality of life among elderly male athletes.
    Materials And Methods
    The study group consisted of fifteen physical education teachers with mean age (years) 57 ± 6.47, mean height (cm) 176.43 ± 8.49, and mean weight (kg) 76.21 ± 8.81. They all suffered from knee osteoarthritis. The world-known Knee injuries and Osteoarthritis Outcome Score questionnaire was used for data collection. Pilates exercises were carried out under the supervision of a Pilates expert for eight weeks. Obtained data were statistically analyzed through t test at significance level of P ≤ 0.05.
    Results
    No significant difference was observed between pre- and post-test conditions concerning knee pain (P = 0.144) and symptoms (P = 0.367). However, motor functions of daily living (P = 0.001), sport and recreation activities (P = 0.007) and subjects’ quality of life (P = 0.002) were significantly improved subsequent to the termination of the training program.
    Conclusion
    The results showed that Pilates, as a safe and effective exercise method, should be considered in improving motor functions of elderly males with knee osteoarthritis and their quality of lives.
  • Maryam Nikravesh, Mahshid Aghajanzade Page 580
    Introduction
    Considered as an important factor in communication, prosody is composed of a number of features including intonation, pitch, stress, rhythm and duration, among others. Intonation is the variation of pitch in the course of producing a sentence. In this study, fundamental frequency range was defined as the minimum and maximum amounts of fundamental frequency one can produce when speaking a sentence. The aim of the present study was to evaluate two aspects of prosody, namely, fundamental frequency range and intonation contour in declarative sentences expressed by normal Farsi-speaking adults through laboratory procedures.
    Materials And Methods
    Participants of this cross-sectional descriptive-analytic study were 134 males and females, aging between 18 to 30 years, who natively spoke Farsi. Voice samples obtained by having each subject produce 2 declarative sentences were analyzed by Dr. Speech program (real analysis software). Data were statistically analyzed via unilateral analysis variance and intonation contour was drawn for each of these sentences.
    Results
    The intonation contour was similar among two sex groups. However, fundamental frequency range of males during speaking the sentences significantly differed from that produced by female subjects (P ≤ 0.001).
    Conclusion
    The intonation contour of declarative sentences was characterized by a falling status at the end of the sentence. Females showed much more changes in fundamental frequency in order to transfer declarative state in their expressions than males did.
  • Javid Mostamand Page 588
    Patellofemoral pain syndrome (PFPS) is one of the most common musculoskeletal disorders affecting young active adults. The pathology of PFPS is not clearly understood because of its mixed pathologies however, some researchers believe predisposing factors including; soft tissue deficits, muscle imbalances and biomechanical disorders in the knee and joints proximal and distal to the knee, may result in PFPS. Considering the high prevalence of PFPS among the young adults, this paper tries to consider probable pathologies and current physical therapy protocols for subjects with PFPS based on the studies performed during last two decades. Using the last treatment findings for this syndrome, physiotherapists can efficiently treat their patients individually, based on different pathologies during their assessment. So, the current researcher tried to gather and present the data using the articles published in the data bases of pubmed, science direct, web of knowledge and google scholar.