فهرست مطالب

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/06/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا حافظ نیا، زهرا احمدی پور، عزت الله عزتی، احسان لشگری صفحه 1
    پس از پایان جنگ سرد دیدگاه های مختلف و متفاوتی درباره ماهیت و چگونگی ادامه رقابت در روابط بین الملل مطرح گردید. پاره ای از اندیش مندان این حوزه بر این اعتقاد بودند که با پایان گرفتن رقابت های ایدئولوژیک در سطح کلان و سیطره غیرقابل هماورد ایدئولوژی لیبرالیسم دیگر مبنای برای ادامه رقابت مابین کشور ها و بلوک های قدرت وجود ندارد و جهان از این زمان به بعد حداقل در سطح کلان دوره ای از صلح لیبرالی را تجربه خواهد کرد. در نقطه مقابل پاره ای دیگر از اندیش مندان بر این اعتقاد بودند که سرشت ذاتی انسان و فضای جغرافیایی، به عنوان مکان و محل زیست انسان به گونه ای است که به صورت مبنایی عامل رقابت را میان گروه های متشکل انسانی و حکومت ها بازتولید خواهد نمود و در فرایند های تاریخی تنها ممکن است که شکل واره های رقابت در زمان های مختلف دچار تغییر گردد. بر این مبنا در این مقاله کوشش شده است با رویکردی توصیفی - تحلیلی فلسفه جغرافیایی تداوم عامل رقابت در روابط بین الملل تبیین گردیده و شکل وار های روبنایی آن بررسی گردد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که به طور کلی کالبد جغرافیای سیاسی جهان حائز شرایطی است که به عنوان یک عامل زیرساختی در روابط بین الملل، عامل رقابت را در زمان های مختلف مابین کشور ها و بلوک های قدرت بازتولید خواهد نمود.
    کلیدواژگان: رقابت، قدرت، ژئوپلیتیک، روابط بین الملل
  • آئیژ عزمی، بهرام ایمانی، فضیله خانی صفحه 13
    امروزه گردشگری به عنوان یک پدیده اثرگذار بر فرایند توسعه روستایی توجهات زیادی را به سمت خود جلب کرده است. این پدیده از جنبه های مختلف از جمله اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و اکولوژیکی اثرات شگرفی بر حیات روستا بر جای می گذارد که هر یک از این ابعاد در جهات مثبت و منفی مورد مطالعه پژوهشگران قرارگرفته است. در روستای بیله درق از توابع شهرستان اردبیل نیز گردشگری تغییراتی را در حیات روستاییان بر جای گذاشته که اثرات زیست محیطی آن در این روستا بررسی می شود. روش تحقیق پیمایشی بوده که از ابزار پرسش نامه جهت جمع آوری داده ها استفاده شده است. نمونه آماری مشتمل بر 50 نفر بوده است و روش تعیین حجم نمونه فرمول کوکران بوده است. جهت تحلیل داده ها از ابزار SPSSاستفاده شد. روش های به کار رفته عبارت بوده اند از میانگین،درصد و ضریب همبستگی اسپیرمن.نتایج حاکی از تاثیر مثبت گردشگری بر محیط زیست روستا بوده است. هم چنین مردم محلی باور داشتند که گردشگری روستایی موجب توجه بیشتر مسئولان به محیط زیست روستایشان شده است. پاسخ گویان معتقد بودند که اثر تخریبی گردشگران برای محیط زیست روستایشان کمتر از خود مردم محلی بوده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، محیط زیست، روستای بیله درق
  • محمد غیبی، کاظم جاجرمی صفحه 27
    نظام شهری عبارت است از مجموعه ای از شهرک ها و شهرهای وابسته به یک دیگر که ساختار نظام سکونت گاه های شهری را در یک منطقه یا کشور به وجود می آورند. از مهم ترین مباحث در چنین نظامی، چگونگی توزیع فضایی جمعیت است لذا بررسی وضعیت توزیع فضایی شهرها و روند آن در قالب نظام شهری امکان پذیر است. پس از مطالعه منابع داخلی و خارجی همچنین بررسی و تحلیل نتایج سرشماری های 4 دهه اخیر در پایگاه سیستم اطلاعات جغرافیایی نتایج پژوهش بیانگر این است که نظام شهری استان تهران دارای دو خصیصه عمده می باشد: خصیصه اول رشد سریع جمعیت شهری تهران و تبدیل آن به یک کلان شهر منطقه ای- ملی است که در حدود 64درصد جمعیت شهری استان تهران را در خود جای داده است. چنین فرآیندی به دنبال خود پدیده «بزرگ سری» یا «نخست شهری» را به دنبال داشته است. خصیصه دوم افزایش جمعیت شهرها در کل و تمایل آنها در صعود به رده های بالاست. در مجموع آنچه بیش از همه در منحنی ها مشهود است کشیدگی راس منحنی طی سال های 85- 1355 است که در نتیجه افزایش میزان جمعیت می باشد و خود بیانگر برتری و نخست شهری تهران در نظام شهری ملی و منطقه ای است به طوری که شهر تهران در سال 1385، 62/5 برابر دومین شهر(کرج)، 81/21 برابر شهر سوم (اسلامشهر) و 77/4586 برابر آخرین شهر استان(ارجمند) بزرگتر است که اختلاف زیادی را از لحاظ جمعیتی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: نظام شهری، توزیع فضایی، نخست شهری، تهران
  • سید احمد خاتون آبادی، مهدی راست قلم * صفحه 43

    یکی از محورهای تشکیل قطب های رشد، صنعت گردشگری می باشد. صنعت گردشگری با ویژگی های خود، توانایی فراخوانی محتوای توسعه به منطقه میزبان را دارد. در حقیقت با ارزش مندکردن توان های گردشگری مناطقی که از نظر اقتصادی و اجتماعی عقب تر می باشند، می توان روند توسعه را تسریع کرد. در پی این سیاست، دهکده گردشگری زاینده رود که دارای خدمات گوناگون میزبانی است، توسط بخش خصوصی و حمایت دولت ایجاد و در سال 1375 به بهره برداری کامل رسید. هدف این پژوهش تعیین آثاراقتصادی و اجتماعی دهکده گردشگری زاینده رود بر تحولات شاخص های توسعه شهرستان چادگان است. دراین مقاله با استفاده از تکنیک ایزارد، مقایسه ای بین روند تحولات 55 شاخص توسعه در شهرستان چادگان و کشور صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد که هیچ تفاوتی میان روند تحولات شاخص های توسعه در شهرستان چادگان و کشور در هیچ یک از سه مقطع زمانی سال های(70- 65)، سال های(75- 70) و سال های(80-75) وجود نداشت. هم چنین در شهرستان چادگان در مقاطع زمانی یاد شده به ترتیب (60%)، (3/67%) و(60%) از شاخص های توسعه کمتر از متوسط کشور می باشند. نتایج حاکی از عقب ماندگی این منطقه نسبت به متوسط کشور است، زیرا در منطقه هنوز بیش از نیمی از شاخص ها، پایینتر از حد میانگین شاخص های کشور است.

    کلیدواژگان: گردشگری، تکنیک ایزارد، شهرستان چادگان
  • علی شکور، محمد باسط قریشی، مریم لشکری، مهتاب جعفری صفحه 57
    از میان روی کردهای مختلف گردشگری، گردشگری روستائی در قرن 21 از اهمیت ویژه ای برخوردار است. روستاها بنا بر ماهیت شان متناسب با بافت درونی در زمینه شیوه زندگی مادی و معنوی خود می باشند.چنین بافت یا سازمانی بالطبع اثرات و پیامدهای خویش را دارد و در سیمای جغرافیای در ابعاد مختلف سکونت گاه ها، مزارع، کشت زارها، و مناظر طبیعی پدیدهای گردشگری و طبیعت گردی خاصی به روستاها می بخشد که مرفولوژی و چشم اندازهای فرهنگی، گردشگری روستاها را تشکیل می دهد و با توجه پدیده گردشگری جهان پیشرفته از آن به عنوان یک منبع درآمد با آلودگی زیست محیطی کم می نگرد و برای مردم کشورهای خود جهت گذران اوقات فراغت برنامه ریزی می کنند. گردشگری از نظر فرهنگی یکی از ابزارهایی است که تعامل بین ملت ها واقوام گوناگون را بر عهده دارد ودر این بین گردشگری روستایی با توجه به طبیعت زیبا مورد توجه برنامه ریزان دنیا است در دنیای کنونی روستا در بعضی از کشورها به عنوان مکانی برای دیداری موقتی و در بعضی از کشورها به عنوان مقصد اصلی در زمان تعطیلات انتخاب می گردد و کشورها می توانند با برنامه ریزی مناسب به توسعه گردشگری داخلی وخارجی بهره فراوان ببرند. در سال های اخیر یکی از روش هایی که جهت سنجش میزان پایداری و از طرفی برآورد میزان تقاضا مورد استفاده قرار گرفته مدل ردپای اکولوژیک می باشد. این پژوهش به برنامه ریزی آینده گردشگری روستایی واز طرفی اصلاح الودگی مصرفی گردشگران پرداخته و با توجه به این روش سعی شده است میزان تقاضا برای منابع ومقایسه میان امکانات وتقاضا تعادلی ایجاد شود. در این راستا دهستان بوان از شهرستان نورآباد ممسنی را به عنوان مطالعه موردی انتخاب نموده و روش مذکور در آن دهستان مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج پژوهش حاکی از پایداری گردشگری در منطقه مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، رد پای اکولوژیک، بهشت گمشده، بوان، نورآباد ممسنی
  • علیرضا استعلاجی، نصرالله فلاح تبار صفحه 69
    برنامه ریزی توسعه پایدار روستایی، مولفه های مختلف محیطی، اقتصادی، اجتماعی، مدیریتی و مشارکتی را در بر می گیرد در این راستا مهمترین رکن برای رسیدن به توسعه پایدار، مدیریت مشارکتی می باشد لذا روش مشارکتی باید به عنوان محور مطالعات و برنامه ریزی توسعه روستایی مورد توجه قرار گیرد در مقاله حاضر ضمن ارائه الگوی مدیریت مشارکتی با استفاده از مدل مشارکتی PRA نتایج تحقیق در مولفه های مختلف برنامه ریزی توسعه مشارکتی تحلیل شده و الگوی پیشنهادی در به کارگیری مدیریت مشارکتی در برنامه ریزی توسعه جوامع روستایی عشایری ارائه شده است که می تواند مورد استفاده سایر محققان و دانش پژوهان قرار گرفته و در برنامه ریزی توسعه روستایی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، مدیریت مشارکتی، توسعه پایدار، تکنیک مشارکتی
  • محمدحسین سرایی، کبری سرخ کمال، مریم بیرانوند زاده، منصور مهینی زاده صفحه 79
    در عصر حاضر که شاهد توسعه روز افزون کشورها در جهان هستیم، آگاهی از وضعیت توسعه در کشور، جهت پیش برد اهداف توسعه و حضور در عرصه رقابت جهانی ضروری به نظر می رسد در کشور ما نیزهمانند سایر کشورهای در حال توسعه که از دهه 50 به نوعی راهبردهای توسعه را تجربه کرده بود، به ویژه با اتخاذ راهبرد رشد و برنامه های سیاست تعدیل، معضل فقر و شکاف های اقتصادی- اجتماعی بیشتر نمایان گردید. با علم به اهمیت این موضوع، مقاله حاضر سعی بر آن دارد که به بررسی میزان توسعه یافتگی استان های کشور با استفاده از مدل های تاکسونومی وموریس وهم چنین بررسی وضعیت استان ها از لحاظ میزان نابرابری در برخورداری از مواهب توسعه با استفاده از روش امتیاز استاندارد بپردازد. در نهایت با استفاده از روش های لاجیت و پروبیت درصد احتمال میزان تاثیر فاکتورهای انتخابی بر افزایش میزان توسعه یافتگی استان های کشور مورد سنجش و ارزیابی واقع شده است. نتایج حاصله بیان گر آن است که با توجه به رویکرد غالب بر نظام فضایی کشور (مرکز- پیرامون) استان ها توسعه نیافته غالبا شامل استان های مرزی کشور بوده اند و مطابق نتایج روش لاجیت،عامل شهرنشینی، تمرکز صنعتی و سواد ازجمله عواملی مهمی بوده اند که با افزایش سطح آنها، احتمال افزایش ضریب توسعه یافتگی بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: توسعه، نابرابری، مرکز- پیرامون، روش لاجیت
  • امیر گندمکار صفحه 93
    شهرستان نایین در شرق استان اصفهان قرار گرفته است. آب و هوای این شهرستان گرم و خشک است. این منطقه دارای جاذبه های طبیعی و فرهنگی برای جذب گردشگر است. اما تاکنون از این توان مندی استفاده صحیح و بهره کافی هم کسب نگردیده است. به منظور توسعه گردشگری در این منطقه باید زمان ها و مکان های مناسب جهت حضور گردشگران در منطقه مشخص شود. یکی از مهمترین نیازهای گردشگران آگاهی از وضعیت اقلیمی و زمان های مساعد برای گردشگری است. در این پژوهش با استفاده از شاخص اقلیم آسایش گردشگری (TCI)، و هم چنین با استفاده از توانایی های GIS در میان یابی، تعمیم داده های نقطه ای به پهنه ای و ترکیب نقشه ها، زمان های و مکان های مساعد جهت حضور گردشگران در شهرستان نایین مشخص شده است. داده های مورد استفاده در این پژوهش مربوط به میانگین هفت پارامتر اقلیمی در ایستگاه های سینوپتیک و کلیماتولوژی درون و اطراف شهرستان نایین بوده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که ماه های اکتبر، آوریل و می در این شهرستان بهترین شرایط را برای حضور گردشگران دارد و ماه های ژانویه، فوریه، ژوئن، جولای و آگوست هم بدترین شرایط را برای حضور گردشگران دارند.
    کلیدواژگان: شاخص اقلیم آسایش گردشگری، نایین، سیستم اطلاعات جغرافیایی، آسایش حرارتی
  • نوذر قنبری، مهدی رمضان زاده لسبویی *، جعفر معصوم پور سماکوش صفحه 105

    واحد مسکونی مکان، فضا و یا محوطه ای است که یک یا چند خانوار در آن سکونت داشته و به یک یا چند ورودی راه داشته باشد. مسکن در کنار پوشاک، خوراک یکی از نیار های ضروری زندگی بشری است. در نواحی روستایی با توجه به ماهیت متفاوت مسکن و کارکردچند منظوره آن مسکن روستایی باید دارای ویژگی هایی باشد هرچند شکل مساکن در بسیاری از مناطق روستایی تابعی از اقلیم، پوشش گیاهی و موقعیت سکونت گاهی می باشد. در همین راستا این تحقیق با هدف ارزیابی معیار مساکن از دیدگاه صاحبان آن در نواحی روستایی بخش مرکزی شهرستان کرمانشاه صورت گرفته است. روش تحقیق از نوع پیمایشی مبتنی بر پرسش نامه می باشد که اطلاعات جمع آوری شده در قالب پرسش نامه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های مستخرج از تحقیق حاکی از ان است که ساکنین از استحکام و مقاومت مسکن در برابر بلایا رضایت ندارند این وضعیت در مورد معیارهای سیستم گرمایشی و سرمایشی و طراحی و چشم انداز مسکن هم صادق است در مقابل از بهداشت محیط مسکن خود رضایت دارند. یافته های دیگر حاکی از آن است که از بین معیار های مرتبط با مسکن مناسب، مقاومت بنا در برابر بلایا در اولویت اول و بهداشت محیط، مساحت و اندازه مسکن، نمای ظاهری، معماری جدید و استفاده از مصالح بومی در اولویت های بعدی قرار دارد.

    کلیدواژگان: مسکن روستایی، ابعاد مسکن، مسکن مطلوب، ارزیابی، نواحی روستایی، بخش مرکزی، کرمانشاه
  • مصطفی قدمی، طاهره غلامیان آقامحلی صفحه 121
    فعالیت شهرهای گردشگری در فضای رقابتی مبتنی بر مزیت های نسبی محیطی و کالبدی تحت تاثیر واکنش ها و حساسیت های محیطی جامعه محلی و جامعه گردشگران صورت می پذیرد. در این رابطه یکی از مولفه های کلیدی موثر بر عملکرد یک شهر گردشگری، کیفیت کالبدی و کارکردی فضاهای شهری آن است. مبادی ورودی شهری به عنوان بخشی از ساختار فضایی شهر می تواند در شکل دهی یک تجربه ارزش مند و تصویر ذهنی برای گردشگران شهری نقش آفرینی کند. ورودی ها اولین نقطه از شهر می باشند که اکثر مسافران با آن برخورد دارند و عمده تصویر اولیه از شهر و نخستین نشانه بصری را در ذهن ناظر شکل می دهند. از آن جایی که این فضاها معرف و مبینی از کل مجموعه شهر می باشند، طراحی آن ها به ویژه برای شهرهای گردشگری باید با توجه به شخصیت، فرهنگ و عملکرد شهر صورت گیرد و در این صورت است که می توانند واجد ادراک و خوانایی، حس حضور در مکان و تشخیص هویت مکان باشند. علی رغم اهمیتی که مبادی ورودی در هویت بخشی کل فضای شهری به عهده دارند، بسیاری از شهرهای گردشگری کشور و از آن جمله شهر بابلسر از این حیث با ضعف ها و کاستی های متعددی روبرو اند. جانمایی کاربری های ناهمگن و ناسازگار، آلودگی بصری و محیطی و غیره از جمله مصادیق این امرند که این عرصه ها را به فضاهایی آشفته بدل کرده است. به گونه ای که فضای ورودی شهرها ضمن اغتشاشات بصری و محیطی، فاقد هویت و جذابیت بصری لازم می باشند. هدف تحقیق حاضر بررسی کیفیت مبادی ورودی شهر بابلسر به عنوان شهری گردشگری بوده است. فرضیه ی تحقیق عبارت است از: مبادی ورودی شهر بابلسر از کیفیت بصری مناسب برخوردار می باشد. روش این تحقیق از نوع پیمایشی مبتنی بر استفاده از پرسش نامه است و برای طراحی پرسش نامه ابتدا با مروری بر ادبیات و مبانی نظری تحقیق، شاخص ها و معیارهای مطلوب استخراج و در نهایت در قالب پرسش نامه در جامعه آماری مربوطه مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل از روش های آماری توصیفی (میانگین و واریانس) و روش آمار استنباطی(آزمون T یکطرفه) استفاده شده است. نتایج به دست آمده از این بررسی نشان می دهد که علی رغم اهمیت مبادی ورودی شهرها، این مولفه در برنامه ریزی و طراحی توسعه شهری محدوده مورد مطالعه، مورد توجه جدی قرار نگرفته است، به طوری که اکثر گردشگران ورودی به این شهر هیچ نوع تصویر ذهنی تعریف شده از ورودی به شهر ندارند.
    کلیدواژگان: شهر، ورودی، کیفیت، گردشگری، بابلسر
  • فیروز جمالی، محمدرضا پورمحمدی، جواد شریف نژاد صفحه 135
    جهانی شدن فرایندی پیچیده و چند بعدی است که با تبدیل شدن به واقعیت جاری جهان تاثیر زیادی در وضعیت اقتصادی، فرهنگی و سیاسی جوامع معاصر دارد و از این رهگذر به نوعی به بازتولید گفتمان نئولیبرالیسم و سرمایه داری متاخر می پردازد. اما تاثیر آن در ابعاد مختلف بر سکونت گاه های غیررسمی یکسان نیست. در این مقاله همبستگی و رابطه بین فرایند جهانی شدن به عنوان متغیر مستقل و اسکان غیررسمی به عنوان متغیر وابسته در سکونت گاه های غیر رسمی کلان شهر تبریز مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که جهانی شدن فرهنگی بسیار سهل تر و آسان تر از جهانی شدن سیاسی و اقتصادی در زندگی ساکنان سکونت گاه های غیر رسمی تاثیر داشته است. اما در سوی دیگر در بعد اقتصادی با نوعی جهانی نشدگی روبر هستیم زیرا ساکنان سکونت گاه های غیر رسمی قیمت کالاها و خدمات مورد نیاز خود را به قیمت های غیر جهانی و تعیین شده توسط بازار غیر رقابتی داخلی پرداخت می کنند از سوی دیگر در بعد جهانی شدن سیاسی مقاومت دولت و نهادهای سیاسی در برابر این فرایند وجود دارد اما بسیاری از نهادهای مدنی و گروه های غیر رسمی تشکیل یافته در سکونت گاه های غیر رسمی ناشی از همین بعد است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن سیاسی، جهانی شدن اقتصادی، جهانی شدن فرهنگی، مصرف گرایی، اسکان غیر رسمی
  • فاطمه ادیبی سعدی نژاد، ببراز کریمی، یعقوب حق پناه، پانته آابوذری صفحه 151
    تحلیل مقر و موقعیت فضاهای آموزشی و چگونگی مکان یابی آن ها از نظر بهداشتی، ایمنی و امنیت، دسترسی، ساختارهای فضایی و کالبدی، عوامل اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی می تواند ما را در بررسی علل ضعف و قوت تحصیلی دانش آموزان و ارتقاء کیفیت آموزشی جامعه یاری دهد. توجه به شعاع دسترسی دانش آموزان به مدارس، چگونگی همجواری مکان های آموزشی در ارتباط با سایر کاربری ها، تعداد دانش آموزان در کلاس و مدارس در مقایسه با آستانه های استاندارد و... از جمله مواردی هستند که امروزه به خصوص در تحلیل های جغرافیایی با استفاده سیستم های اطلاعات جغرافیایی((GIS مورد توجه برنامه ریزان شهری می باشد هدف اصلی پژوهش تعیین بهترین مکان برای مدارس ابتدائی شهر اسلام شهر با استفاده از GIS می باشد. روش کار در این پژوهش به گونه ایی است که پس از مطالعه مفاهیم نظری موضوع شرایط موجود مدارس ابتدائی از نظر محل قرارگیری مورد بررسی قرار گرفت و با ارزیابی مدل های مختلف مکان یابی مدل هم پوشانی شاخص ها و عملیات انطباقی انتخاب گردید. برای این منظور ابتدا مدل مفهومی، ضوابط موثر در مکان یابی مدارس ابتدائی شهر مشخص شد و پس از آنکه معیارهای مکان گزینی مدارس ابتدائی شهر اسلام شهر (شعاع پوششی، جمعیت و تراکم آن، نزدیکی به شبکه معابر(دسترسی ها)، و کاربری اراضی(همسایگی های سازگار و همسایگی های ناسازگار) مشخص و اطلاعات مرتبط با هریک از آنها آماده گردید. در میان مدل های ارزیابی تصمیم گیری چند معیاره از مدل فرایند AHP، جهت محاسبه وزن (ضریب اهمیت) معیارها و زیر معیارها استفاده گردید. سپس لایه هر یک از معیارها با فرمت Rastery از جمله لایه فاصله هر یک از کاربری ها، شعاع پوششی مدارس ابتدائی موجود نزدیکی به شبکه معابر و لایه تراکم جمعیت تهیه گردید. هر یک از آن ها با توجه به زیر معیارهایش با استفاده از وزن مورد نظر طبقه بندی گردید یعنی هر 5 ضابطه سطح اول، بر اساس وزن های مربوط به خود با روش Index Overlay تلفیق گشته و نقشه نهایی مدارس ابتدائی شهر اسلام شهر با توجه به وزن آن ها و به ترتیب اولویت مشخص گردید.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی، توزیع فضایی، فضاهای آموزشی، سازگاری، اسلام شهر، مدارس ابتدایی
|
  • Mohammad Reza Hafeznia, Zahra Ahmadipour, Ezatollah Ezatie, Ehsan Lashgari Page 1
    After the end of the Cold War, were raised different views about nature and how to continue competing in international relations. Some scholars of these fields were believe that with the end of ideological competition in the macro level in the world and with any rival hegemonic there is not any basis for more competition between countries and power blocks and the world after this time period, at least will experience liberal peace in macro level. In contrast to some other scholars believe that inherent nature of space and geography, as a place where human life, is basis for reproducing and processing Historical structures for competition between organized groups of human and in different times only may changes the subject of competition. Therefore in this article with descriptive and analytical approach were attempted philosophy of geographic continuity competition has been descript in international relations and has been explaining the new shape of competition. Research findings indicate that in general the political geography of the world body has conditions that will reproduce the competition between countries and power blocks as a infrastructure factor in international relations at the different times.
    Keywords: Rivalry_Power – Geopolitics – International relations
  • Aeizh Azmi, Bahram Imani, Fazile Khani Page 13
    Today, all focus on tourism as an effective phenomenon in rural development. This phenomenon has ecological، cultural and economic effects on village that these effects are positive and negative and investigators study theirs. In Biledaragh village in Ardabil district, tourism effects on village that in this paper environmental effect study. Investigation method was survey and for collecting data used from questionnaire. Statistical society was 50 and Cochran formula was used for calculating statistical society. For analyzing data use from SPSS software. Statistical method included: average, percent, spearman correlation. Results say that tourism has positive effects on environment. They believe that authorities notice to rural environment increase by tourism development. Villagers believe that tourists have lesser effect on environment against local people.
    Keywords: Tourism, Environment, Bille Daragh Village
  • Mohammad Gheibi, Kazem Jajarmi Page 27
    Urban system consists of a collection of towns and cities which brings interdependent structure of urban habitat in a region or country into existence. One of the most important topics in this system is the mode of spatial distribution of population so review of urban spatial distribution condition is possible in the form of urban systems. After studying the internal and external resources Also, review and analysis of census results for four decades at GIS Information The results indicate that The city of Tehran province has two major features are: The first feature rapid growth of urban population in Tehran and making it into a regional- national metropolis which has about 64 percent of Tehran province's urban population. Such process has primate city phenomenon in its follow. The second feature increases the city total population and their willingness to reach high ranks. In total, curves Ross strain curves during 1355- 85 which is the result of increasing population And this demonstrates Tehran's superiority and primate city in national and regional urban system is So that Tehran's population in 1385, is 5.62 times more than the second city (Karaj), and 21.81 times more than the third city (Islamshahr) and 4586.77 times more than the last city of the province (Arjmand) that shows a great difference in terms of population, is the clearest point.
    Keywords: urban system, spatial distribution, Primate city, Tehran
  • Sayed Ahmad Khatoun Abadi, Mahdi Rastghalam Page 43

    One of the methods for facilitating and expediting of balanced development process of regions and also equitable and logical distribution of possibilities or services is profiting and exploiting from relative advantages and extent potential of each region. This strategy is known as regional development and reconstruction process. The main object of this research is to determine the economic and social effects of Zayanderood tourism site in development process of Chadegan town befor and after it. This research has two parts. The first part was Isard´s regional analysis technique and second part has done by Likert’s procedures. we compared 55 indexes of development process in Chadegan and Choghakhor areas. The result indicated the differences between these indexes at 3 time sections): 65-70(,)70-75 (and)75-80(, in Chadegan and Choghakhor towns. Also, it showed that in these time sections, development indexes had no growth, maybe less than mid level in Isfahan province). 60 %,67.3 %,60. (%The result shows that Chadegan is still under average of development’s indexes even after establishment Zayanderood tourism site.

    Keywords: Tourism, Isard technique, Chadegan district, Choghakhor
  • A.Shakoor, M. Ghoraishi, M.Lashkari, Mahtab Jafari Page 57
    Between different trends of Tourist, the rural tourists in century 21 have particular importance. Villages on their relative nature with inner text if natural life method have especial characteristic. These buildings or organization have also its effects and consequences and give especial ecotourism in Geographical face and different dimension of settlements which lands and natural view and rural tourist and regarding the development Global tourist less accounts as a main source of income with. Low environmental pollution and plan for their country`s people for spending their leisure times. The cultural viewpoint of Tourism is one tool that hold the communication between nations and different ethnics and for this purpose the rural tourism have especial importance because of its beautiful nature, it always is regarded by world`s planner. In the recent years, one of the methods applied for measuring the rate of sustainability and consequently the rate of demand is "the ecologic trace ". In this research in order to make future plan for the rural tourism and on the other hand arrangement of tourism consumption patterns based on this method, we attempt to estimate the demand for resources and compare the demand and amenities. For this purpose we have selected Boavan rural area of NoorAbad Mamasani County as a case study and we have tested the aforementioned methods. The results of the study show tourism sustainability in the studied zone.
    Keywords: Rural tourism, Ecologic footprint, Behesht Gomshodah, Bovan, MamasaniCounty
  • Alireza Estelaji, Nasrullah Flahtbar Page 69
    Planning for sustainable rural development, the various components of environmental, economic, social, and participatory management encompasses. In this regard, an important pillar for achieving sustainable development, participatory management is the methodology of participatory planning and rural development should be regarded as the shaft. This paper presents the model of participatory management model of participatory development, participatory planning PRA results have been analyzed in different components and Participatory management model in use in rural communities, tribal development plan has been presented That can be used by other researchers and scholars and used in rural development planning.
    Keywords: Rural develparticipatory techniques.opment, participatory management, sustainable development
  • Mohammadhosein Saraei, Kobra Sorkhkamal, Maryam Biranvanzadeh, Mansour Mahinizadeh Page 79
    In present time that we tstify inreasing development of the world`s countries,it seems that awareness of development conditions in iran for advancing development goals and attendiing at global competitons fields is necessary. Iran,like other develping countries which had some experienced the development straegies,also observed economical and social gaps more apparetly specifically by adopting development strategy and policy programs. Regarding the importance of the subject,thies paper tries to examine the land development level of Iranian provinces using taxonomy, and Moris models as well as to examine the provinces conditions in terms of inequality level in prospering developmental donations using standard in terms of inequlity level in prospering developmental donations using standard point technique.finally,probability percent of influence of selected factors in increased level of land development of Iranian provinces has been measred and evaluated using Logit and probit models. Results indicate theat regarding the procedure and approach domiating spatial order of the country (centr-periphery),the undeveloped provinces have minaly included the border provinces of the country. According the logit model results, urbaniztion, industrial centralization, and literacy are among the important factors which their increased level will increase the land development coefficient probability.
    Keywords: development_inequality_center – periphery_logit model
  • Amir Gandomkar Page 93
    Naeen is located in East of Isfahan. It has the hot and arid climate. This area has natural and cultural attractions, it has a high potential in attracting visitors. But this potential has not been well exploited. To promote tourism in this area, we need to specify proper times and places for visitors. Among the visitors’ basic needs knows about the climate and proper times for traveling. In this study, proper times and places for visitors have been specified through using Tourism Climate Index (TCI) and GIS potential in interpolation, generalizing point data to scatter data and combining maps. The findings of this study indicate that the best time of year to attract visitors to this area is October, April and may. January, February, June, July and August are the worst months.
    Keywords: Tourism Climate Index, Naeen, GIS, Thermal Comfort
  • Nowzar Ghanbari, Mehdi Ramezanzadeh Lasboyee, Jafar Masompour Samakosh Page 105

    Residential unit location, space or area that is a household where one or more resident input to one or more ways to be Housing next to clothing, food start getting one of the essential humanity of life. In rural areas according to the different nature of housing and rural housing Multipurpose it must be some features, although the housing in many rural areas a function of climate, vegetation and the location is residential. In this regard this study to determine the criteria from the viewpoint of housing in rural areas its central part has been the city of Kermanshah. Methodology of the survey questionnaire is based on the data collected in the form of a questionnaire using SPSS software has been studied. Publications of research findings indicate that the residents of housing strength and resistance against the disaster were not satisfied about the status of criteria and design of heating and cooling system and the housing outlook is true in front of Environmental Health are satisfied with their housing. Other findings suggest that among the criteria related to adequate housing, the resistance against the first priority of disaster and environmental health, housing area and the size, appearance, new architecture and the use of indigenous materials in the next priorities.

    Keywords: Rural Housing, Housing Dimensions, desirable housing, evaluation, rural areas, Kermanshah Mehdi
  • Mostafa Ghadami, Tahereh Gholamiyan Aghamahali Page 121
    Touristy city function performs in a real competition condition which is based on the relative environmental and physical advantages. This condition is influenced by the host and guest emotionality and physical changes in destination. Urban entrance as one of the main components of urban spatial structure has a deep effect one the quality of urban landscape specially in a touristy cities. It affects on tourist imagines about the whole of city and therefore on tourist experiences. In spite of urban entrance’s importance these areas have numerous and functional problems. The present of incompatible land uses, unsuitable physical spaces and visual disturbances are same of the urban entrance’s characteristics. This study aims to investigate on the quality of babolsar’s entrance based on the tourist’s perception in other word the research follows the tourist’s perception on the quality of the entrance as a touristy area. The methodology is descriptive and analytical based on the physical and landscape criteria by surveying the tourists. Questioner was used to survey the statistical society perception and T student parametric test was used to data analysis. The results show the tourist society has no clear and positive imagination about the city’s entrance. Therefore the entrance can’t improve the quality of city’s image.
    Keywords: urban entrance, touristy city, quality, Babolsar
  • Firooz Jamali, Mohammadreza Pourmohammadi, Javad Sharifnejhad Page 135
    Globalization is the complex and multidimensional process that by transforming to currency fact of world has more impact on economic, cultural and political situation of contemporary societies and through that it reproduce of neoliberalism and latest capitalism discourse. But its impact on informal settlements in various dimensions is not equal. In this article correlation and relation between globalization process as independent variable and informal settlement as independent variable has been tested in informal settlements of Tabriz metropolis. The conclusions imply that cultural globalization has been impact more easier than political and economic globalization on the life of the informal settlements dwellers. But on the other hand in the economic dimension we face with type of unglobalization. Because the dwellers of informal settlements have been paying the price of own needed commodities and services with unglobalized prices that is modified by inside uncompetitive market. On the other hand in political globalization dimension there is standing up of government and political institutions against this process but more civil institutes and informal settlements have been formed in informal settlements traces back to this dimension.
    Keywords: political globalization, economic globalization, cultural globalization, consumerism, informal settlement
  • Fatemeh Adibi, Babraz Karimi, Haghpanah Yaghoob, Pantea Abouzari Page 151
    proper locations’ Finding for schools has always faced with great difficulties and controversy in different parts of our country. More attention to effective factors in location finding of schools in relation to urban life in different parts of our country would make the use of modern and computer systems. The main purpose in this study is determining of best locations for primary schools in Islamshahr. In order to gain this goal, first, conceptual model, effective criteria in primary schools’ site selection (coverage radius, population and it density, proximity to pathway network (accesses), land use (neighborhood compatible and incompatible)) are specified and their information are provided. In the next stage, analytic hierarchy processing model (AHP) for weight calculation of criteria are used. Then, each of criteria layers, in land use distance layer (compatible and incompatible neighborhood), radius coverage of existent primary schools, proximity to pathways network and population density layer are provided in Raster format. Each of criteria, with attention to it sub criteria are classified with use from it weight. It means that each five criteria of one level, is overlaid by it weight with Index overlay method and final map of primary schools are gained. In GIS environment, spatial distribution and location and function radius of existent primary schools are analyzed in Islamshahr. Consequently, regions that were out of existent primary schools coverage radius, are specified. Then the new sites of primary schools are proffered by used hierarchy processing model and it Compilation with GIS ability for regions that were out of existent primary schools coverage radius. Results reveal that existent primary schools in Islamshahr are not enough for covering of all of this city and more than 35 percent of Islamshahr Area are out of coverage radius the new sites of schools are proffered.
    Keywords: GIS, Spatial distribution, Learning Spaces, Compatibility