فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تحلیلی شناختی
پیاپی 6 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/03/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نجمه حمید، مرتضی چرخ آبی، مجتبی امان الله نژاد صفحه 9
    هدف
    بررسی رابطه ی میان ابعاد فرس‍ ودگی شغلی (خستگی هیجانی، مسخ شخصیت و دستاورد شخصی) و سلامت روانی پزشکان بیمارستان های وابسته به دانشگاه جندی شاپور اهواز بود.
    روش بررسی
    196 نفر از پزشکان (115 نفر مرد و 81 نفر زن) از جامعه آماری این تحقیق به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده ها از طریق تکمیل پرسشنامه های فرسودگی شغلی مسلچ و سلامت عمومی GHQ-28 بدست آمد.
    نتایج
    بر اساس تحلیل داده ها نتیجه می گیریم که پزشکان دارای خستگی هیجانی و مسخ شخصیتی بالاتر به احتمال بیشتر دارای سلامت روانی کمتری هستند و به علاوه، پزشکان دارای احساسات مطلوب تر نسبت به دستاوردهای شخصی، دارای دیدگاه سالم تر و خوش بینانه تری نسبت به خود (سلامت روانی بالاتری) می باشند. مطابق نتایج تحلیل رگرسیون با روش ورود، میان ابعاد فرسودگی شغلی و سلامت روانی رابطه چندگانه معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، خستگی هیجانی، مسخ شخصیت، سلامت روان
  • نسترن شریفی، حمزه گنجی، کیانوش هاشمیان، جعفر نجفی زند صفحه 17
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه سهم هوش شناختی، خلاقیت و هوش هیجانی در پیش بینی پیشرفت تحصیلی است.
    روش
    برای این منظور147نفر از دانش آموزان دبیرستان های نظری شهر تهران، 154 نفر از دانشجویان کارشناسی رشته های مختلف دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن، و 92 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی همان دانشگاه، به روش تصادفی خوشه ای، انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش شامل، آزمون مستقل از فرهنگ کتل-مقیاس3 برای اندازه گیری هوش، آزمون خلاقیت ژان لویی سلیه برای اندازه گیری خلاقیت، و پرسش نامه شاته برای سنجش هوش هیجانی، بودند. علاوه بر آن برای به دست آوردن اطلاعات جمعیت شناختی و معدل ترم آخر تحصیلی دانش آموزان و دانش جویان، از یک پرسش نامه محقق ساخته نیز استفاده شد.
    نتایج
    پس از اندازه گیری این متغیرها در گروه نمونه، با استفاده از تحلیل رگرسیون، سهم هر یک از متغیرهای هوش شناختی، خلاقیت و هوش هیجانی در پیش بینی پیشرفت تحصیلی به دست آمد. داده های این پژوهش نشان داد که در سال های آخر دبیرستان، تنها نقش هوش شناختی در پیش بینی پیشرفت تحصیلی معنادار است. در دوره کارشناسی دانشگاه، علاوه بر هوش شناختی، خلاقیت نیز سهم معناداری در تبیین پیشرفت تحصیلی ایفا می کند، و در دوره تحصیلات تکمیلی(کارشناسی ارشد و دکتری)، هم خلاقیت و هم هوش هیجانی نقش معناداری در پیش بینی پیشرفت تحصیلی دارند. سهم خلاقیت در تبیین پیشرفت تحصیلی، در این دوره بیش از دوره کارشناسی است.
    کلیدواژگان: هوش شناختی، خلاقیت، هوش هیجانی، پیشرفت تحصیلی
  • عباس روحانی، حمیرا ابوطالبی صفحه 31
    هدف
    هدف اصلی پژوهش اخیر، بررسی اثربخشی شیوه های القای خلق در ارتقاء میزان شادکامی کارکنان سازمان بود.
    روش پژوهش: روش این تجربی حقیقی دو گروهی پیش آزمون– پس آزمون با گروه شاهد بود. جامعه آماری این تحقیق کارکنان بیمارستان شهید رجایی اصفهان بودند. از میان آزمودنی های جامعه آماری60 نفر به گونه تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی در چهار گروه 15 نفری جایگزین شدند. گروه اول گروه آزمایش(1) با روش «جملات مثبت»، گروه دوم یا گروه آزمایشی(2) از طریق روش «تصویرسازی مثبت» و گروه سوم یا گروه آزمایشی(3) به وسیله روش «ایجاد حالت چهره شاد» آموزش داده شدند و گروه چهارم یا همان گروه شاهد هیچگونه آموزشی دریافت نکردند. پرسشنامه شادکامی آکسفورد به عنوان ابزار اندازه گیری میزان شادی کارکنان مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد میزان شادکامی آزمودنی های گروه های آزمایشی که تحت سه شیوه القای خلق یعنی جملات مثبت، تصویرسازی مثبت و ایجاد حالات چهره شاد بودند در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی داری افزایش یافته بود.
    کلیدواژگان: روش های القای خلق، روش جملات مثبت، روش تصویرسازی مثبت، روش ایجاد حالت چهره شاد، شادمانی
  • مجتبی صداقتی فرد، شدیده خلج اسدی صفحه 39
    هدف شناسایی میزان رضایت شغلی اساتید دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار و بررسی رابطه آن با تعهد سازمانی، در سال 1389 بوده است.
    روش
    با روش پیمایشی، جامعه آماری که شامل تمام اعضاء هیات علمی زن و مرد دانشگاه یادشده بود با حجم نمونه ای 144 نفری و بهره گیری از روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد بررسی قرار گرفت. ابزار پژوهش، شامل دو پرسشنامه استاندارد برای سنجش رضایت شغلی(پرسشنامه ویسوکی و کروم) و تعهد سازمانی(پرسشنامه OCQ مودای، استیرز و پورتر) بود که قبلا هنجاریابی و اعتبار و پایایی آن در حد مطلوبی در ایران ارزیابی شده است.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان داد که میزان رضایت اساتید یادشده، در حد بیش از متوسط و تعهد سازمانی آن ها در حد متوسط رو به بالا است. میان تعهد سازمانی و رضایت شغلی و شاخص های آن (رضایت از کار، رضایت از سرپرست، رضایت از همکار و رضایت از ارتقاء) رابطه مثبت همبستگی مشاهده شد. بین میزان تعهد و رضایت شغلی از نقطه نظر سن و جنسیت تفاوتی بدست نیامد، اما رابطه نوع مدرک تحصیلی به عنوان یک متغیر تعدیل گر با تعهد سازمانی نشان داد که اساتید دارای مدرک دکترا نسبت به اساتید فوق لیسانس تعهد بیشتری را دارند. در نهایت، بین میزان تعهد و رضایت اساتید از نظر سابقه خدمت نیز تفاوت معنادار بدست آمد. در استنتاج نهایی، نتایج حاصل با نتایج پژوهش های پیشین مورد مقایسه و به لحاظ نظری مورد تفسیر قرار گرفت.
    نتایج
    نتیجه کلی حاکی از ارتباط معنادار بین رضایت شغلی با تعهد سازمانی بود.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، تعهد سازمانی، اساتید دانشگاه
  • علیرضا سوادکوهی، منوچهر کامکار، حسین سماواتیان صفحه 53
    هدف
    همانند انسان ها سازمان ها هویتی مستقل دارند که ممکن است سالم یا بیمار باشد. این پژوهش با هدف تعیین رابطه ابعاد نوروتیک سازمانی از دیدگاه کارکنان با سلامت روانی آن ها انجام شده است.
    روش
    پژوهش از نوع همبستگی بود که به روش پیمایشی اجراء گردید. تعداد 190 نفر از کارکنان شرکت آتی لوله سپاهان که حدود 370 نفر بودند بطور تصادفی انتخاب گردیدند. ابعاد نوروتیک سازمانی به عنوان متغیرهای پیش بین و سلامت روانی متغیر ملاک بود. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه آسیب های روانی سازمانی (کامکار و همکاران، 1385) و آزمون SCL-90-R بود، که دارای روایی و پایایی مناسب بودند. داده ها با روش های همبستگی پیرسون، رگرسیون ساده و رگرسیون چندمتغیره گام به گام بوسیله نرم افزار SPSS-15 تحلیل شدند.
    یافته ها
    بین ابعاد نوروتیک سازمانی با سلامت روانی کارکنان رابطه معناداری(001/0p≤) وجود داشت. از میان ابعاد شش گانه آسیب های روانی سازمانی، تنها «اختلال سازمان مضطرب» به طور معناداری (001/0p≤) از توانایی پیش بینی سلامت روانی کارکنان برخوردار بود و پنج بعد دیگر توان لازم برای پیش بینی را نداشتند.
    نتیجه گیری
    سازمان های نوروتیک به دلیل ابتلاء به آسیب های روانی سازمانی دچار بدعملکردی بوده و ناتوانی آنها در رعایت اصول بهداشت روانی موجب تضعیف سلامت روانی کارکنان می گردد. سازمان ها بوسیله سنجش، پیشگیری و درمان این آسیب ها می توانند، سلامت روانی کارکنان را ارتقاء دهند.
    کلیدواژگان: سازمان نوروتیک، آسیب های روانی سازمانی، سلامت روانی، اختلال سازمان مضطرب
  • رضا ملکی، محمد اصلانپور صفحه 65
    هدف
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ساده و چندگانه سبک های حل تعارض و رغبت های شغلی شخصیتی با همدلی در دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه شهیده چمران اهواز بوده است.
    روش
    براساس روش نمونه گیری خوشه ای، 150 دانشجوی کارشناسی ارشد به شکل تصادفی انتخاب شده و پرسشنامه های رغبت سنج هالند (1985)، سبک های حل تعارض (راهیم، 1983) و بهره همدلی فرم کوتاه (واکاباشی، بارون کوهن، 2006) روی آنها اجرا گردید. تحلیل های آماری با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام انجام شد.
    یافته ها
    بین همدلی و سبک های حل تعارض همکاری، اجتناب و مصالحه همبستگی معنادار وجود دارد. همچنین بین همدلی و رغبت های مرتبط با خصایص واقعگرا، جستجوگر و اجتماعی همبستگی معنادار وجود دارد. در سطحی دیگر بین سبک های حل تعارض مصالحه و اجتناب، رغبت های مرتبط با خصایص جستجوگر و اجتماعی با همدلی همبستگی چندگانه وجود دارد.
    نتیجه گیری
    بنابر یافته ها رغبت های شغلی و سبک-های حل تعارض افراد به شکل معناداری تبیین کننده 33.5% از تغییرات همدلی بوده و در مشاوره شغلی به کارجویان و هدف گذاری برنامه های جذب نیرو در سازمان ها کاربرد دارند.
    کلیدواژگان: همدلی، رغبت های شغلی - شخصیتی، سبک های حل تعارض، دانشجویان کارشناسی ارشد
  • فرشته مصطفوی راد، فریبا تابع بردبار، صدیقه زاهدی صفحه 75
    هدف
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه سلامت روان با عدالت سازمانی و کیفیت زندگی کاری کارکنان کارخانه کاشی و سرامیک حافظ واقع در شهرستان زرقان اهتمام ورزیده است.
    روش
    این تحقیق از نوع همبستگی است حجم نمونه در این پژوهش شامل200نفر از کارکنان کارخانه کاشی و سرامیک حافظ می باشد که به صورت نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب گردیدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه کیفیت زندگی کاری، پرسشنامه عدالت سازمانی و پرسشنامه سلامت روانی گلدبرگ و هیلر بوده است.
    نتایج
    براساس یافته های تحقیق در مورد فرضیه های پژوهش یافته های زیر بدست آمد: بین مولفه های کیفیت زندگی کاری و ابعاد عدالت سازمانی با ابعاد سلامت روان رابطه ی معنی داری مشاهده گردید. ضمنا باتوجه به نتایج رگرسیون گام به گام مهمترین پیش بینی کننده های سلامت روان در کارخانه کاشی و سرامیک به ترتیب عبارتند از: مولفه های تعهدکاری، عدالت آیین نامه ای، توازن بین کار و زندگی، مسایل مالی ورفاهی، امنیت شغلی،روابط انسانی در محیط کار وعدالت تعاملی.
    کلیدواژگان: سلامت روان، عدالت سازمانی، کیفیت زندگی کاری
  • شهرام غلامی، هما غفوریان، داود معنوی، پور صفحه 89
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین هوش سازمانی و عملکرد مدیران گروه های آموزشی دانشگاه های شهرستان گرمسار در سال تحصیلی 90-89 انجام شد. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر گردآوری داده ها توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران گروه های آموزشی دانشگاه های شهرستان گرمسار بود که تعداد آن ها 40 نفر گزارش شده است. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه هوش سازمانی آلبرشت (2003) و فرم گزارش کار محقق ساخته مدیران گروه های آموزشی بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی همچون رگرسیون با استفاده از نرم افزار آماری SPSS استفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که بین هوش سازمانی کل و هر یک از مولفه هایش با عملکرد مدیران رابطه معناداری وجود ندارد، اما نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که مولفه کاربرد دانش سهم معناداری در عملکرد مدیران در بخش منابع انسانی دارد و قادر به پیش بینی عملکرد مدیران در بخش منابع انسانی است.
    کلیدواژگان: دانشگاه، عملکرد مدیران، مدیر گروه، هوش سازمانی
|
  • Najmeh Hamid, Morteza Charkhabi, Mojtaba Amanollah Nejad Page 9
    Aim
    The research purpose is to investigate the relationship between dimensions of burnout (emotional exhaustion, depersonalization and personal accomplishment) and mental health of physicians of hospitals affiliated to Ahvaz Jundi Shapur University.
    Method
    196 physicians (115 males and 81 females(were randomly drawn from among the statistical population using the simple random procedure. Data received by responding to Maslach Job Burnout and GHQ 28 Questionnaires.
    Results
    According to data analysis we conclude that physicians with higher emotional exhaustion and depersonalization are more likely to have less mental health and additionally, physicians with more favorable feelings toward their personal accomplishment, are healthier and more optimistic about themselves (more mental health). Moreover, according to regression results, there are significant multiple relationship between burnout dimensions and mental health.
  • Nastaran Sharifi, Hamzeh Ganji, Kiyanoush Hashemiyan, Jafar Najafi Zand Page 17
    Aims
    The research purpose is to compare and determine the proportion of the cognitive intelligence, creativity, and emotional intelligence in predicting the academic achievement at different educational stages, namely the last years of high school, undergraduate, and postgraduate stages.
    Method
    147 students were selected using cluster random sampling, from high schools across the city of Tehran, 154 of undergraduate, and 92 of postgraduate students of the Islamic Azad University of Roudehen. The research tools included the Culture-Free Cattle Test-Scale 3, to measure intelligence, The Sellier Creativity Test to measure creativity, and The Schutte Emotional Intelligence Inventory to measure emotional intelligence. In addition to the three above-mentioned tests, another questionnaire was also designed by the researcher to collect the information regarding the demographic features as well as the GPA of the previous semester of all the students participated in the research. Following the measuring of these variables in the sample group, the proportion of the role that each of the variables of cognitive intelligence, creativity, and emotional intelligence has in predicting the academic achievement was revealed through the regression analysis.
    Results
    The information drawn from the research showed that: Only cognitive intelligence has a significant role to predict the academic achievement in the last years of high school. At the undergraduate stage, as well as cognitive intelligence, creativity also has a significant role in predicting the academic achievement. At postgraduate stage (both master and doctorate), creativity and emotional intelligence have significant roles in predicting the academic achievement, whereas, creativity has a greater role in this regard, comparing to the undergraduate stage.
  • Abbas Rouhani, Homeira Aboutalebi Page 31
    Aim
    The research purpose it to assess the effectiveness of mood induction styles in increasing the happiness of the staff.
    Method
    The study is an experimental intervention(pre-test and posttest) with control group, the statistical population included all the staff working in Rajaee Hospital, out of which a sample of 60 individuals was selected and assigned to four fifteen-member groups, the first experimental group(positive sentences), the second experimental group(positive imagery), the third group(happy facial expression) and the control group received no intervention, moreover, Oxford Happiness Inventory was employed as the research tool.
    Results
    Findings revealed that happiness has significantly increased in the first three groups in comparison to the control group.
  • Mojtaba Sedaghati Fard, Shadideh Khalaj Asadi Page 39
    Aim
    The Aim of this paper to identify job satisfaction Garmsar Azad university faculty members and review its relationship with organizational commitment, the year is 1389.
    Method
    Population included all male and female faculty members was the University and the sample size, based on standard tables, 144 persons were the subjects using simple random sampling method chosen. Research tools, including two standard questionnaire to measure job satisfaction and organizational commitment had already normalized and validity and reliability in satisfactory evaluation.
    Result
    Data analysis showed that the satisfaction of faculty members mentioned in much more moderate and organizational commitment in moderate to high. Between organizational commitment and job satisfaction as well, its components (job satisfaction, supervisor satisfaction, associate satisfaction and promotion satisfaction) relationship was a positive correlation. Between commitment and job satisfaction in terms of age and gender difference was observed, but the relationship type as a variable degree with organizational commitment moderated showed that faculty members with Ph.D degrees to graduate faculty members are more committed. Finally, between commitment and satisfaction of faculty service record was also significantly different. In final conclusion, the results with previous research results and to compare the theoretical interpretation.
  • Ali Reza Savadkouhi, Manouchehr Kamkar, Hossein Samavatian Page 53
    Aim
    The research purpose is to determine the relationship between dimensions of organizational neuroticism and mental health from the viewpoint of employees.
    Methods
    This survey-based study employed a correlational method and our population comprised 370 employees, out of which a sample of 190 individuals was randomly selected. The organizational neuroticism dimensions and the mental health were considered as predictive and criterion variables, respectively. Research tools included Organizational Psychological Disorders Questionnaire)Kamkar et al, 2006(and Symptom Checklist 90-Revised)SCL-90-R(, which both demonstrated adaequate validity and reliability. Pearsonian correlation, simple regression and stepwise multivariate regression were analyzed using SPSS-15.
    Results
    There was a meaningful relationship between the dimensions of organizational neuroticism and mental health of employees (p≤0.001). Among the six dimensions of organizational neuroticism, only "anxious organization disorder" could significantly predict the employees’ mental health, whereas, other five dimensions didn’t have any predictive value.
  • Reza Maleki, Mohammad Aslanpur Page 65
    Aim
    The research purpose is to assess the relationship between conflict resolution styles, vocational interests and empathy amongst MA students of Shahid Chamran University of Ahvaz.
    Method
    Therefore, our Sample comprised 150 students who were randomly selected using cluster sampling. The sample group were then requested to fill out the Vocational Preference Inventory (Holland, 1985); Conflict resolution Style Questionnaire (Rahim, 1983); and The Empathy Quotient–Short Form (Wkabashe & Baron-Cohen, 2006). Moreover, Pearsonian correlation and stepwise regression were employed to analyze the data.
    Results
    Empathy significantly correlated to collaborating style, compromising style, avoiding style; the same relationship was found between empathy and investigative interests, realistic interests and social interests. Furthermore, there were multiple regressions between empathy and compromising style, avoiding style, investigative interests and social interests that totally explain 33.5% of the empathy’s variance. Overall, empathy can be an area of focus in occupational counseling sessions and contribute to recruiting, selecting, promoting, training and also administration of related personnel program.
  • Fereshteh Mostafavi Rad, Fariba Tabe Bordbar, Sedigheh Zahedi Page 75
    Aim
    The research purpose is to evaluate the relationship between organizational justice quality of work life and mental health amongst the staff of Hafez Tile and Ceramic Factory in Zarghan Province.
    Method
    The tools administered in this correlation study were, Quality of Work Life Questionnaire by Ghasem Zadeh, Organizational Justice Questionnaire designed and developed by Niehoff & Moorman and Goldberg And Hiller Questionnaire For Mental Health and our sample comprised 200 individuals who were selected using stratified sampling.
    Results
    The data which were analyzed using correlation coefficient revealed that quality of work life is significantly correlated to organizational justice and mental health. Moreover, the results of the stepwise regression revealed that, the predictor variables for mental health in Hafez factory are as following: work commitment, procedural justice, work- life balance, financial and welfare issues, job security, human relations in the workplace and the interactional justice.
  • Shahram Gholami, Homa Ghafourian, Davoud Mannavi Pour Page 89
    Aim
    The research purpose is to examine the relationship between the organizational intelligence and the managers’ performance of educational groups in the universities of Garmsar in the school year 200-2011.
    Method
    The method of the research is applied and the data collection was descriptive correlation; the sample comprised forty managers of educational groups in Garmsar universities. The research tools include Albrecht intelligence questionnaire (2003) and a researcher-made report form of the managers performance; descriptive statistics and inferential statistics such as regression by SPSS were used to analyse the data.
    Results
    No significant positive relationship was observed between the general organizational intelligence and the performance of educational groups’ managers. However, the stepwise regression indicated that application of knowledge (one of the components of organizational intelligence) is a significant predictor of managers’ performance especifically in human resources sector.