فهرست مطالب

روش شناسی علوم انسانی - پیاپی 68 (پاییز 1390)

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 68 (پاییز 1390)

  • 206 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/01/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیر کرباسی زاده صفحه 7
    مسئله استقراء و توصیف فعالیت استقرایی مسئله ای بنیادی است که برای تمام علوم اعم از تجربی و انسانی اهمیت دارد. کشف بسیاری از روابط علی چه در حوزه اجتماعی و چه در حوزه علوم تجربی بر داده های استقرایی استوار است و بدیهی است با به چالش کشیدن استقرا، مبانی روش شناسی علوم اجتماعی نیز مورد چالش قرار می گیرند. در این مقاله نخست، مساله شکاکانه هیوم درباره استقرا مطرح شده و اشاره خواهد شد که استدلال هیوم خطاپذیر بودن استقرا را هدف نمی گیرد، بلکه از ناموجه بودن آن انتقاد می کند. اما در استدلال هیوم فعالیت استقرایی به شکلی ساده و ابتدایی تشریح شده است. این مسئله و اهمیت آن برای قدرت استدلال شکاکانه ضد استقرا، پای مساله ی توصیف استقرا را به میان می کشد. در بخش دوم مقاله، دیدگاه بیزگرایانه درباره ی استقرا به عنوان توصیفی کلی از گذار های استقرایی مطرح می شود و با توسل به آن از سه دیدگاه به مسئلهی هیوم پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: استقراء، مسئله هیوم، شکاکیت، قاعده بیز، قاعده محوری
  • سید محمد اعرابی، حسن بودلایی صفحه 31
    پدیدار شناسی می تواند به عنوان یک استراتژی تحقیق مطرح شود. هدف نوشتار حاضر، تبیین پدیدارشناسی در قالب یک استراتژی تحقیق و در اصل به عنوان یک ابزار پژوهشی است. همانند هر استراتژی تحقیق دیگری، پدیدارشناسی نیز در موضع ابزار پژوهش، مراحلی دارد که محقق را در جریان تحقیق از ابتدا تا انتها هدایت می کند. سه گام اساسی آن بر اساس نظر هوسرل عبارت اند از: اپوخه (تعلیق)، ایدیسیون (تقلیل گرایی) و همدلی. بر اساس تلاش موستاکاس و تبدیل آن به هفت گام متوالی و عملیاتی، محقق قادر خواهد بود تا این ابزار پژوهش را در جریان تحقیق خویش به کار بندد. از آنجا که سابقه مشخصی در خصوص کاربست این استراتژی تحقیق در داخل کشور موجود نیست، در پایان بحث، امکان و مطلوبیت بکارگیری آن به عنوان الگویی برای تحلیل تجارب بررسی می شود تا به مثابه فتح بابی برای مطالعات بیشتر پدیدارشناسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، استراتژی تحقیق کیفی، تجارب زیسته
  • شهروز ابراهیمی، مختار شیخ حسینی صفحه 59
    برخی از علوم، ابزاری دراختیار گسترش علوم دیگر هستند. همان طور که منطق را ابزاری برای نگهداری فکر از خطا می دانند و قواعد آن را برای صحیح فکر کردن و استدلال منطقی ارائه کردن در علوم بسیاری بکار می برند. هرمنوتیک نیز که به عنوان دانش تفسیر و تبیین شناخته می شود، هر چند در آغاز برای تفسیر متون مقدس شکل گرفت، ولی در سیر تکاملی خود در بسیاری از علوم، کاربرد خود را نشان داد و به گسترش آنها کمک کرد.
    در این مقاله به رویکردهای عمده هرمنوتیک در دو دسته سنتی و فلسفی اشاره می کنیم و در قالب سنتی به دو رویکرد شلایرماخر و دیلتای و در قالب فلسفی به دیدگاه هایدگر و گادامر می پردازیم و کاربرد هر یک از این رویکردها را در علوم سیاسی و روابط بین الملل مانند: استفاده در نظریات تصمیم گیری و سطح تحلیل فردی، تئوری های روابط بین الملل (مکتب انگلیسی و فمینیستی)، ابهام زدایی مفاهیم و اندیشه های سیاسی بررسی می کنیم.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، علوم انسانی، تفسیر، علوم سیاسی، روابط بین الملل
  • سیف الله فضل اللهی، منصوره ملکی توانا صفحه 83
    نیازسنجی نه تنها جایگاه ویژه ای در تحقیقات آموزشی دارد، بلکه از مقدماتی ترین فعالیت های برنامه ریزی و طراحی آموزشی در الگوهای کمپ، انستیتو توسعه آموزشی، تهیه نظام های آموزشی و آموزش معیاری محسوب می شود. نیازسنجی زمینه ساز پدیدآیی استراتژی ها، سیاست ها، اهداف و فعالیت های منطقی برای پوشش نیازها است. هدف از این نوشتار، معرفی روش ها و تکنیک های کاربردی نیازسنجی به صورت جامع، برای استفاده برنامه ریزان، دانش پژوهان و دانشجویان است. بنابراین، ماهیت، اهداف و فرایند روش های هدف محور به همراه تکنیک های کلاسیک، استقرایی، قیاسی، پیشنهادی کلاین؛ روش های توافق محور به همراه دلفی، فیش باول، تل استار و روش های مسئله محور به همراه درخت خطا، رویداد مهم، آزمون وظایف کلیدی و تجزیه و تحلیل شغل و روش های ترکیبی در سطح فراسوی کلان، کلان متمرکز، خرد- منطقه ای و خرد- مدرسه ای مورد مطالعه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، هدف محوری، توافق محور، مسئله محور، روش های ترکیبی
  • علی ربانی خوراسگانی، مرتضی خوش آمدی صفحه 117
    «رویکردهای انتقادی به تحلیل گفتمان» یکی از روش های کیفی در حوزه مباحث اجتماعی و فرهنگی است. بر مبنای این گرایش زبان انعکاس دهنده شفاف و آینه واری از واقعیت نیست، بلکه ابزاری است تنیده در روابط قدرت که موجب برساخت اجتماعی واقعیت می شود. خود این رویکرد از دو گرایش عمده تشکیل شده است که عبارتند از: الف) تحلیل گفتمان فوکویی؛ ب) تحلیل گفتمان انتقادی.
    برای شناخت بهتر این رویکرد، می بایست به تمایزات و تشابهات گرایش های مختلف آن اشراف داشت. سوال اصلی این است که تمایزات عمده میان این دو رویکرد چیست؟ برای پاسخ به این سوال و غور در مبانی نظری «رویکردهای انتقادی به تحلیل گفتمان» از روش توصیفی و تحلیلی بهره برده ایم و گردآوری اطلاعات از طریق روش اسنادی انجام شده است.
    عمده ترین وجه تمایز «تحلیل گفتمان فوکویی» از «تحلیل گفتمان انتقادی» این است که در رویکرد نخست معنای «عام» گفتمان مدنظر است و بر مبنای آن گفتمان موجودیتی مستقل و به طور نسبی خودگردان تلقی می شود.
    کلیدواژگان: رویکردهای انتقادی به تحلیل گفتمان، تحلیل گفتمان انتقادی، تحلیل گفتمان فوکویی، پساساختارگرایی، گفتمان، قدرت ایدئولوژی
  • علیرضا شجاعی زند صفحه 145
    ایده ها و اندیشه ها در فرایند شکلگیری لزوما ترتیب درست و مراحل منطقی خود را طی نمی کنند. آنها بیشتر، وقوع و ظهوری «طبیعی» دارند تا «منطقی». از همین روست که مطالعات دین داری، پیش از مدل سازی و مدلسازی ها پیش از تامل در مبانی ساخت مدلهای دین داری به ظهور رسیدهاند.
    مدل سازی برای دین داری، از پی مطالعات بسیط اولیه در اطراف دین داری ضرورت پیدا کرد و کنکاش در منطق و مبانی ساخت مدلها نیز متعاقب چند دهه تلاش دینپژوهان در ساخت و عرضه مدلهای مختلف دین داری، موضوعیت یافته است.
    این مقاله خود را در مرحله اخیر از این فرایند، یعنی بررسی منطق و مبانی ساخت مدل های دین داری تعریف میکند و مدعی است که درواقع ما با «دین داری ها» و نه «دین داری» مواجهیم و مدل معتبر و مقبول هر دین داری را نیز تنها باید از همان دین خاص اخذ کرد. از این مدعا که در برابر دو رویکرد «عامگرا» و «خاصگرا» در کار مدلسازی دین داری مطرح گردیده، در هفت فراز دفاع شده است.
    کلیدواژگان: دین، دین داری، معنویت گرایی، مدل سازی، سنجه، قلمرو دین، انتظار از دین
  • مرتضی محمدی استانی، داود اصغرپور مهربانی صفحه 169
    هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت مقاله های فصلنامه «روش شناسی علوم انسانی» است. روش تحقیق، تحلیل استنادی است. یافته ها نشان داد که در نوزده شماره این فصلنامه، تعداد 135 مقاله منتشر شده است. 38 عنوان مقاله به صورت گروهی و بقیه انفرادی است. مجموع کل استنادات 3104، و میانگین استنادات برای هر مقاله و هر شماره به ترتیب 99/22 و 4/163 است. کتاب ها با 1877 استناد، و منابع انگلیسی زبان با 1766 استناد بالاتر از سایر منابع قرار گرفته اند. میزان خوداستنادی 132 مورد است. پراستنادترین نویسنده و مترجم به ترتیب علی پایا و عبدالکریم سروش با 22 و 25 استناد است. پراستنادترین کتاب فارسی و لاتین، تبیین در علوم اجتماعی وThe structure of scientific revolutions با 13 و 10 استناد است. پراستنادترین مجله فارسی و انگلیسی، فصلنامه روش شناسی علوم انسانی و Philosophy of science با 30 و 13 استناد است. میانگین نیم عمر منابع فارسی 9 سال و 6 ماه، و منابع لاتین 16 سال و 11 ماه است.
    کلیدواژگان: استناد، تحلیل استنادی، فصلنامه روش شناسی علوم انسانی، نیم عمر
  • محمدرضا شاه نظر صفحه 191
|
  • Amir Karbasizadeh Page 7
    One of the most fascinating projects for philosophers is to give a satisfactory account of our inductive practice (the so-called description project). In this paper, after revisiting Hume's skeptical challenge to the problem of induction, we will argue that Hume's argument does not undermine the reliability of induction but rather render it unjustifiable. In the first part of the paper, we will argue that Hume's argument rest on a false description of our inductive behavior. In the second part, we will appeal to Bayesian approach to deal with the problem of induction. In the light of Bayesian achievements, one can take a huge step towards getting the description project done.
    Keywords: induction, Baye's theorem, reliability, rule, based activity, skepticism
  • Seyyed Mohammad Aarabi, Hasan Boudlaie Page 31
    Phenomenology can be considered as a research strategy. The aim of this text is to explain phenomenology in the form of a research strategy as a research tool. Just as any other research strategy, phenomenology guides the research process through all the phases. The basic three steps according to Husserl: 1. epoche (suspension) 2. idision (reductionism) and 3. empathy. Based on the Moustaka's attempt to expand it to sever consecutive and operational steps, the researcher will be able to employ this research tool in his investigation. Since, there is not a certain application of this research strategy in the country, the possibility and desirability of it as a model will be discussed. This may open up new grounds for further research in phenomenology.
    Keywords: phenomenology, qualitative research method, lived experience
  • Shahrouz Ibrahimi, Mokhtar Sheikh Hosseini Page 59
    Some sciences work like devices in developing the other sciences; such as logic which works like a device in keeping the thoughts away from errors, and its rules and principles are used in true thinking and developing logical inferences in many sciences. Thus, hermeneutics is known as the knowledge of interpreting and clarifying the other sciences. Although hermeneutic was initially created for interpreting sacrosanct texts, during its revolution it is used in different sciences and has helped their extensions a lot. In this article, we are going to explain about the major approach of hermeneutics in two classifications: traditional and philosophical. In the traditional approach, we are going to refer to Dilthey and Schleiermacher ideas and in the philosophical approach we are going to represent Gadamer and Heidegger views. We want to show the usage of these approaches in political and international relation sciences such as: employing them in the theories of making theoretical decisions and individual analyses, theorizing international relations (English and feministic school), disambiguating the concepts and political thoughts.
    Keywords: hermeneutics, humanities, interpretation, political sciences, international relations
  • Seifollah Fazlollahi, Mansoureh Maleki Tavana Page 83
    The need assessment is not a certain situation in instructional research, but it is an important and effective method of instructional planning and designing in the Kemp model, the instructional development institute model, developing instructional systems, and criterion referenced instructional model. Need assessment provides a good situation for creating strategies, policies, aims and logical activities to satisfy needs. The aim is to introduce applied methods for a comprehensive need assessment method for institutional, instructional and cultural programmers, researches, scholars, and students. In order to this, the present work studies the nature, aim, and process of objective-oriented methods (with classical, analogue, inductive, Klein proposed techniques), adaptive-oriented methods (along with the techniques of Delphi, Fishbowl, Telstar), and problem-oriented methods (with techniques of Foul Tree, key tasks test, job analysis, and compound methods in macro-level subject-free needs assessment, centered long-term, the micro-regional and the micro-institutional levels).
    Keywords: instructional need assessment, objective, oriented, adaptive, oriented, problem, oriented, compound methods
  • Ali Rabbani Khourasghani, Morteza Khoshamadi Page 117
    Critical approaches to discourse analysis are among the general views that analyze discourse from the social and political perspectives. Based on this view, language is not a transparent mirror of the reality but it is a tool interwoven with power relations enclosing the social structure of the reality. Critical approaches to discourse analysis include two general approaches: a) Foucauldian discourse analysis, and b) critical discourse analysis.This study attempts to present the theoretical grounds of critical approaches to discourse analysis by using descriptive and analytic methods. For this purpose, first a brief description of post-structuralism has been presented as one of most important sources of inspiring this view, and then Focauldian discourse analysis and critical discourse analysis have been analyzed both separately and comparatively. In fact, the method of data collection is documentary.The most general distinction between Focauldian discourse analysis and critical discourse analysis is that in the first, the general meaning of discourse is considered, which views discourse as independent and relatively autonomic.
    Keywords: critical approaches to discourse analysis, critical discourse analysis, Focauldian discourse analysis, post, structuralism, discourse, power, id
  • Alireza Shojaie Zand Page 145
    Ideas and thoughts in the process of formation do not necessarily go through a proper, logical process; instead they have a natural occurrence and emergence. Hence, studies of religiosity emerged before modeling and modeling emerged before contemplation on the principle of their construction. Following the primary simple studies about religiosity, modeling for religiosity became necessary and hence investigation in the logic and principles of construction of models, which followed several decades of research for construction and presentation of different models of religiosity, became relevant. The present paper is placed in the final stage of the said process, that is, a logical study of principles of construction of models for religiosity. The main hypothesis of the present paper is: we are facing religiosities not religiosity and hence a valid, acceptable model for every religiosity should be extracted from that very specific religion. This hypothesis which has been defined vis-à-vis the universalistic and particularistic approaches in the modeling of religiosity, has been defined in seven parts.
    Keywords: religion, religiosity, spiritualism, modeling, realm of religion, expectation from religion
  • Morteza Mohammadi Ostani, Davoud Asgharpour Mehrabani Page 169
    This paper aims to analyze the citations in “The Journal of Methodology of Social Sciences and Humanities” articles. The methodology of this study is a citation analysis. The findings show that 135 articles were published in 19 volumes of this journal. Thirty-eight articles of those published were worked as a group and the rest as an individual. The total citations are 3,104 and the average of citations per article and per volume is respectively 22.99 and 163.4. The books and English references had the highest citations, 1,877 and 1,766 respectively. The self-citations are 132. The most cited author and translator are respectively Ali Paya and Abdolkarim Soroush with 22 and 25 citations. The most cited Persian and English books are respectively “The Explanation in the Social Sciences” and “The Structure of Scientific Revolutions” with 13 and 10 citations. The most cited Persian journal and English journal are respectively “The Journal of Methodology of Social Sciences and Humanities” and “Philosophy of Science” with 30 and 13 citations. The average of the half-life of the Persian references is 9 years and 6 months and of the English references is 16 years and 11 months.
    Keywords: citation, citation analysis, The Journal of Methodology of Social Sciences, Humanities, half, life