فهرست مطالب

معرفت ادیان - سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار 1390)

نشریه معرفت ادیان
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، بهار 1390)

  • 210 صفحه، بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1390/02/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • دل آرا نعمتی پیرعلی صفحه 5
    انحطاط اخلاقی یعنی بازماندن از سیر در طریق کمال و یا خروج از آن بواسطه کسب رذایل اخلاقی. کمال و سعادت حقیقی مفاهیمی هستند که تعریف و تعیین مصادیق آنها وابسته به نوع جهان بینی یک نظام اخلاقی است. نظام های اخلاقی قرآن و اناجیل اربعه بواسطه بهره مندی از منشایی مشترک، کمال و سعادت حقیقی را «تقرب به خدا» و لازمه آن را ایمان و التزام بر اعمال مومنانه معرفی می کنند. بر این اساس، انسان بواسطه بهره مندی از نعمت اختیار، هدف داری و تلاشگری، قادر است تا سعادت حقیقی یعنی فلاح و فوز ابدی را از آن خویش سازد. اما بواسطه عواملی که موجب تضعیف یا سلب ایمان او می گردند، ممکن است از مسیر کمال بازماند. این عوامل که به طور مشترک در قرآن و اناجیل بر آنها تاکید شده است، عبارتند از: هوای نفس، دنیا و شیطان. دنیا، موضوع هوای نفس و شیطان، موید و آرایشگر هواهای نفسانی است.
    کلیدواژگان: انحطاط اخلاقی، هوای نفس، دنیا، شیطان، قرآن، اناجیل اربعه
  • همایون همتی صفحه 27
    این مقاله به اختصار به پرسش «رابطه ایمان و عقل» و «رابطه دین و فلسفه» پاسخ می دهد. بحث از روش شناسی الهیات و نیز چگونگی ارتباط این دانش با «علم مدرن» و نیز رابطه بین آن و فرهنگ از دیگر مباحث این مقاله است.
    الهیات دانشی هنجاری است که نیاز به تعامل با همه علوم انسانی اجتماعی و حتی تجربی دارد. و مبتنی بر عقلانیت است. با بهره گیری از روش های متنوع استدلال، به «توجیه معرفتی» گزاره های دینی می پردازد. این مقاله، ضمن شناساندن ماهیت عقلانی الهیات به منزله یک دانش متمایز و مستقل، به کارکردها و پیوندهای آن با فرهنگ جامعه و جایگاه و ضرورت آن پرداخته تا معلوم گردد که وجود این دانش پاسخگوی چه نیازی است و چرا تقریبا در بستر همه ادیان چنین دانشی رشد یافته است. امروز نیز در متن همه سنن دینی حضور دارد.
    کلیدواژگان: الهیات، کلام جدید، فیدئیسم، ایمان، فهم، عصری بودن، فرهنگ
  • زاهد غفاری هشتجین، عباس کشاورز شکری، حمید اکار صفحه 43
    این مقاله، به بررسی چرایی فرقه بودن بهائیت می پردازد که با رویکرد تحلیل اسنادی تدوین یافته است. یافته های این مقاله حاصل بررسی این سوال اصلی است که چرایی فرقه بودن بهائیت چیست و چگونه ویژگی های یک فرقه قابل انطباق بر آن است؟ نتیجه پژوهش نشان می دهد که بهائیت از نظر علمای اسلام و مراجع تقلید، با توجه به انحراف از اصول و فروع مسلم اسلام، یک فرقه ضاله است. همچنین بهائیت به علت دارا بودن ویژگی هایی چون: 1. رهبران با هوش و زیرک، مغلطه گر، مقدس مآب و مستبد؛ 2. وجود تشکیلات منسجم بیت العدل که شبیه فراماسونری ها عمل می کند و3. بهره برداری از تکنیک های تبلیغی روانشناختی چون کنترل ذهن جهت فریب افراد، برای جذب و نگه داری آنها، یک فرقه است.
    کلیدواژگان: بهائیت، فرقه، اسلام، رهبران، تشکیلات
  • محمدرضا برته صفحه 65
    جنگ، پدیده ای مهم در خاطره حیات بشر است و این اهمیت وقتی دوچندان می شود که موضع گیری ادیان، زمینه ساز تقویت یا توقف نبردهای انسان در طول تاریخ شود. در این میان، دامنه فعالیت های پرفرازونشیب اجتماعی کلیسا، نقشی بسزا در تحولات سیاسی جوامع غربی داشته است. کلیسای باستان، الاهیاتی مبتنی بر متن و تفسیر موثق کلیسایی داشت؛ اما ظهور پروتستانتیزم در قرون اخیر، سکه تفسیرهای رایج به ویژه قرائت کاتولیکی را کم رونق کرده و در مقابل بر گستره نفوذ تفسیرهای مبتنی بر متن کتب مقدس افزوده است. همین امر، زمینه ساز مراجعه مستقیم مومنان مسیحی به کتاب مقدس شده است؛ مراجعه ای که همه شئون حیات یک مسیحی از جمله مسئله جنگ را در برمی گیرد.
    عهد جدید به سان منبعی معتبر، هماره در فهم مبانی مشروعیت جنگ، سرچشمه اندیشه های الاهی دانان سیاسی مسیحیت بوده است، اما نظام روشن و صریحی درخصوص فلسفه الاهیات جنگ ندارد؛ در عین حال بررسی های نوین این متون به پیدایی گرایش هایی در باب فلسفه نظری جنگ انجامیده که اغلب در دو طیف ممنوعیت و مشروعیت جنگ توجیه پذیرند.
    کلیدواژگان: مشروعیت جنگ، صلح طلبی، عهد جدید، دشمن، الاهیات نبرد
  • معصومه سادات میرمحمدی صفحه 89
    یکی از طولانی ترین جنگ هایی که تاریخ به خود دیده، جنگ های صلیبی است که نزدیک به دو قرن، بهانه قلم فرسایی مورخان شده است. اینکه علت این جنگ ها چه بوده و آغازگران و ادامه دهندگان این جنگ ها در مشروعیت بخشی به این خشونت ها چه توجیهی داشته اند، و اینکه جهاد مسلمانان در برابر متجاوزان مسیحی در اندیشه فقی هان معاصر این جنگ ها چه ماهیت و مبنایی داشته است، جای بحث و تامل دارد.
    فرضیه اصلی این نوشتار آن است که جنگ های صلیبی، نمونه تمام عیاری از جنگ های مقدس بوده اند که آموزه سازی روحانیان مسیحی در باب «جنگ عادلانه» نتوانسته است ماهیت آنها را تغییر دهد؛ زیرا روایات تاریخی از این جنگ ها، اجازه انطباق آنها با آموزه جنگ عادلانه را نمی دهد. جهاد مسلمانان با صلیبی ها نیز چه در قالب جهاد به ظاهر ابتدایی و چه در قالب جهاد تدافعی و پیش دستانه ماهیت جهاد دفاعی داشته است که فقی هان شیعه و سنی معاصر این جنگ ها، آن را مشروع دانسته اند.
    کلیدواژگان: اسلام، مسیحیت، اگوستین، آکویناس، جنگ های صلیبی، جنگ مقدس، جنگ عادلانه، جهاد دفاعیگ
  • احمد آقایی میبدی صفحه 117
    آیین قربانی از کهن ترین آیین های بیشتر ادیان است. انسان ها در تمام ادوار کوشیده اند تا با تقدیم هدیه و قربانی به خدا یا خدایان، خشنودی آنها را جلب کرده، از خشم و غضب آنها جلوگیری کنند. منشا قربانی در ادیان، امر الهی است؛ اما این آیین در ادوار مختلف تاریخ، به علل گوناگون دستخوش تغییر و تحول های زیادی شده است. با این حال، این آیین در ادیان مختلف، دارای شباهت هایی است که از آن جمله، یاد خدا و تقرب به او در انجام قربانی ها است؛ چنانکه در مواردی نیز با یکدیگر اختلاف دارند؛ مانند جایگاه قربانی در شریعت و آداب آن. برای تبیین بهتر، شایسته است منشا قربانی را در طول تاریخ ردیابی کنیم و ببینیم در ادیان گذشته، قربانی به چه نحو بوده است؟ آیا دست تحریف، گریبانگیر این آیین مقدس نیز شده است؟
    این نوشتار به دنبال پیدایش و پیشینه قربانی، اهداف و انگیزه های تقدیم قربانی و انحرافات پدید آمده در آن است.
    کلیدواژگان: قربانی، ادیان ابتدایی، منشاء قربانی، قربانی انسانی، انحرافات قربانی
  • مصطفی آزادیان صفحه 143
    آیین بودا، آیینی اخلاقی است که دغدغه های عملی دارد تا نظری. دغدغه بودا، رهایی انسان از رنج و نیل به مقام نیروانه است. این مقاله، پس از معرفی اجمالی آیین بودا، درباره مبانی، غایت، مراتب و قلمرو اخلاق بودایی بحث کرده و در پایان، برخی آموزه های آن را نقد و بررسی می کند. مبانی اخلاقی آیین بودا، عبارتند از: چهار حقیقت شریف، به اضافه قانون کرمه و اصل تناسخ. همه انسان ها نمی توانند به غنای کامل اخلاقی برسند؛ یک فرد بودایی باید خود را از آز، کینه و فریب برهاند و در برخورد با دیگران، مهربان و غمخوار باشد. از دیدگاه بودا، شخص با رهایی از دلمشغولی های فردی، اجتماعی، خاموش کردن همه تمایلات و خواهش های نفسانی، از رنج و تولد مکرر در این جهان نجات می یابد و به آرامش و رستگاری ابدی می رسد.
    کلیدواژگان: رنج، تشنگی، کرمه، تناسخ، اخلاق فردی، اخلاقی اجتماعی، نیروانه
  • صفحه 197
|
  • Delara Nemati Pir Ali Page 5
    Moral decadence means failure to take the course of perfection or deviate from it as a result of acquiring moral vices. The real perfection and happiness are the concepts whose definition and determination of their instances depend on the type of world view in a moral system. The moral systems of the Holy Qur’an and four Gospels, due to their common origin, define the real perfection and happiness as "drawing nigh to God" and its conditions as faith and commitment to pious deeds. Accordingly, man can achieve the real happiness, that is, eternal salvation and triumph, because he enjoys the blessing of free will, has a definite aim, and tries to achieve it. However, he may fail to take the perfection path due to those factors that undermine or take away his faith. These factors commonly emphasized in the Holy Qur’an and four Gospels are as follows: sensual desire, world, and Satan. The world is the object of the sensual desire and Satan approves and adorns the sensual desires.
    Keywords: moral decadence, sensual desire, world, Satan, Quran, four Gospels
  • Homayoon Hemmati Page 27
    The present paper tries to discuss briefly "the relationship between faith and reason" and "the relationship between religion and philosophy". It also discusses the methodology of theology and how this relationship can be established with "modern science" and culture.Theology is a normative science and based on rationality, which needs interactions with all human and social sciences and even natural sciences. Using diverse methods of argumentation, it "justifies cognitively" the religious propositions. Making known the rational nature of theology as an independent and distinct science, this paper discusses its functions, its links with the culture of the society, its position and necessity in order to clarify what needs are met by theology, why it has flourished in the context of nearly all religions, as it is present in the context of all religious traditions now.
    Keywords: Theology, modern theology, Fideism, faith, understanding, contemporariness time, culture
  • Zahid Qhaffari Hashjin, 'Abbas Keshavarz Shokri, Hamid Akar Page 43
    The present paper studies the question that why Bahaism is considered to be a sect, using an analytical-documentary approach. Its findings are resulted from the study of the main questions that Why is Bahaism a sect and how can the features of a sect can be applied to it? The research findings show that Muslim scholars and authorities of imitation consider Bahaism as a misleading sect, because it deviates from indisputable primary and secondary principles of Islam. Furthermore, it is a sect because it has some features as follows: 1. It has clever, acute, sophistic, sanctimonious(pretending to be pious), and despotic leaders; 2. It has a well-formed organization of the Universal House of Justice which acts like free masonries; and 3. It makes use of psychological propagandist techniques such as mind control to deceive, attract, and retain people.
    Keywords: Bahaism, sect, Islam, leaders, organization
  • Mohammad Reza Barteh Page 65
    Wars have been important events in the memory of man's life and are of considerable importance when religion's stands on war have provided the ground for the eruption or prevention of men's wars throughout the history. Meanwhile, the scope of Church's (Christianity) social activities with their ups and downs has had an important role in political changes in western societies. The ancient Church (Christianity) had a theology based on reliable Christian texts and commentaries. However, the emergence of Protestantism in recent centuries has caused current commentaries – especially Catholic reading – to lose their credit and has extended the sphere of influence of commentaries based on the biblical text. This has paved the ground for Christian believer's to have direct reference to the Bible which encompasses all aspects of a Christian's life including war.As a reliable source, the New Testament has always been the origin of thoughts of Christian political theologians in understanding the principles of war legitimacy but it does not have a clear and explicit system as to the philosophy of theology of war; however, new studies on these texts have led to the emergence of attitudes about theoretical philosophy of war which are often justifiable in two ranges of war prohibition and war legitimacy.
    Keywords: war legitimacy, pacifism, New Testament, enemy, the theology of war
  • Masoomeh Sadat Mir Mohammadi Page 89
    Crusades are among the longest wars throughout the history which has given historians opportunities to use them as pretext to write about them for two centuries. The reason for these wars, what justification their initiators and wagers had to legitimate these violent wars and what were the nature and principles of Muslim's Jihad against these Christian aggressors in thoughts and views of contemporary jurists are topics which require discussion and reflection.The main hypothesis of the present paper is that Crusades have been the perfect example of holy wars which the new doctrines proposed by Christian clerics on "just war" have not been able to change their nature, because the historical reports about these wars do not allow for their conformity with just war doctrine. Muslim's Jihads against crusaders – whether as preemptive Jihad or as defensive and preventive Jihads–were defensive in nature which contemporary Sunni and Shi’ī jurist consider them as legitimate.
    Keywords: Islam, Christianity, Augustine, Aquinas, Crusades, holy war, just war, defensive Jihad, preemptive Jihad
  • Ahmad Aqaii Meybodi Page 117
    The ritual of sacrifice is the most ancient ritual in most religions. Throughout the history, men have tried to attract God's or god's satisfaction and prevent their wrath and anger by submitting presents and sacrifices to them. The origin of sacrifice in religions is divine decree, but this ritual has been subject to many changes and developments during different periods of history for different reasons. However, despite these changes and developments, the performance of this ritual in different religions has some similarities such as remembering God and having the intention of drawing nigh to Him when doing the sacrifices. There are some differences in some cases such as the status of sacrifice in the religion and its liturgies. In order to better expound the matter, it is advisable to seek the origin of the sacrifice in various periods of the history and its nature and to know how it was performed in previous religions. Was this holy ritual subject to distortion, too? The present paper tries to study the emergence and history of sacrifice, the aims and motives of offering sacrifice, and deviations and distortions appeared in its meaning and performance.
    Keywords: sacrifice, primitive religions, the origin of sacrifice, human sacrifice, the deviations, distortions in the meaning, performance of sacrifice
  • Mustafa Azadiyan Page 143
    The Buddhism is an ethical religion which has practical concerns rather than theoretical ones. Buddha's concern was man's liberation from suffering, and his attainment to Nirvana (cessation, extinction). Introducing Buddhism in brief, the present paper discusses the principles, purpose, ranks, and scope of Buddhist ethics, and finally studies and criticizes some of its doctrines. The principles of Buddhist ethics are as follow: the ‘four noble truths,’ Karma (work, action) rule, and the principle of incarnation. Not all men can achieve complete moral perfection; a Buddhist must liberate himself from avarice, grudge, and deceit, and conduct with others friendly and sympathetically. According to Buddha, man will be liberated from suffering and reincarnation in this world and achieve eternal peace and salvation by liberating himself from personal and social concerns and by subduing of all sensual desires and drives.
    Keywords: suffering, thirstiness, Karma, incarnation, personal ethics, social ethics, Nirvana