فهرست مطالب

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

پژوهش نامه مبانی تعلیم و تربیت
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خسرو باقری صفحه 5
    اصول و روش هایی که در تعلیم و تربیت مورد استفاده قرار می گیرند، از مبانی مختلفی سرچشمه می گیرند. هدف این مقاله آن است که مبانی فلسفی و روان شناختی تعلیم و تربیت، بر اساس دو دیدگاه مشابه در شرق و غرب مورد بررسی قرار گیرد: فلسفه اشراقی شهاب الدین سهروردی و فلسفه پدیدار شناختی ادموند هوسرل. سوال های پژوهش ناظر به تعیین مبانی فلسفی و روان شناختی تعلیم و تربیت از دیدگاه هر دو فیلسوف و مقایسه آنها از حیث مشابهت و تفاوت هاست. در مبنای فلسفی هوسرل، پدیدارشناسی جایگاه اساسی دارد و در آن دو گام اساسی مطرح است. در مرحله نخست، تاکید بر توصیف تجربه های آدمی و در مرحله دوم، نظر بر کاهش دادن تجربه های زیسته است. در مبنای روان شناختی، به جای درون بینی تاکید بر تامل است. در مبنای فلسفی و معرفت شناختی سهروردی، علم حضوری جایگاه ویژه دارد. در مبنای روان شناختی، درون بینی از اهمیت به سزایی برخوردار است. در مقایسه سهروردی و هوسرل این نکته قابل توجه است که هر دو فیلسوف به نحو اساسی تحت تاثیر افلاطون قرار دارند و هر دو از عینیت گرایی دور می شوند. در خصوص تفاوت ها باید اشاره کرد که در معرفت شناسی، هوسرل در حیطه علم حصولی و سهروردی در عرصه علم حضوری سخن می گوید. در مبنای روان شناختی، هوسرل بر تامل و سهروردی بر درون بینی تاکید می ورزند. چنین مبناهایی، تعلیم و تربیت در دیدگاه هر دو فیلسوف را به سوی نوعی شهودگرایی سوق خواهد داد.
    کلیدواژگان: پدیدار شناسی، علم حضوری، روان شناسی اشراقی، روان شناسی پدیدار شناسی، مبانی تربیتی اشراقی، پدیدار شناختی
  • منصوره حاج حسینی، گلنار مهران صفحه 21
    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی وجوه تشابه میان ویگوتسکی و فریره در آموزش مبتنی بر گفت و گو است. برای این منظور، مبانی نظری، مفاهیم مرتبط و نوع آموزش مورد نظر آنها به شیوه تحلیل تفسیری مورد بررسی قرار گرفت و سپس تفاوت ها و شباهت های آنها به ویژه در الگوهای آموزشی ارائه شده معرفی شد. بازشناسی وجوه زیربنایی و تبیین برخی مفاهیم مرتبط حاکی از آن است که هردو دیدگاه با تاکید بر ماهیت فعال انسان در ساخت واقعیت اجتماعی خود، کنش او را در بستر دیالکتیک اجتماعی بررسی نموده و به تبع آن با برگزیدن روش دیالکتیک در آموزش، مبنای مشترکی را برای کوشش عملی(آموزش) خود در جهت تحول انسان به کار می گیرند. ویگوتسکی این تحول را در فرایندهای درون ذهنی دنبال نموده و با تکیه بر نقش میانجی زبان در بستر تعاملات اجتماعی فرهنگی، گفت و گو را به عنوان بخشی از فرایند درونی سازی کنش اجتماعی در جهت شکل گیری تفکر و تحول شناختی نوع انسان تبیین می نماید و فریره آن را با تکیه برکنش معطوف به آگاهی، در الگویی از آموزش انتقادی مبتنی بر گفت و گو ارائه می کند.
    کلیدواژگان: ویگوتسکی، فریره، دیالکتیک، تحول انسان، آموزش انتقادی
  • سید مهدی سجادی صفحه 39
    یکی از مشکلاتی که امروزه نظام های تربیتی موجود در جوامع اسلامی با آن موجه هستند، جزم گرایی و در نتیجه شکاکیت است. این جزم گرایی و شکاکیت می تواند جزم گرایی یا شکاکیت علمی، دینی و فلسفی را شامل شود. به واسطه این جزم گرایی و شکاکیت، نظام های تربیتی از یک سو به سمت انحصار گرایی در اهداف و برنامه های درسی مورد نظر خود سوق می یابند و از سوی دیگر به انکار و تردید در برنامه های دیگر نظام های تربیتی روی می آورند. در این مقاله، بعد از توصیف و تبیین معنی، مفهوم و نوع شناسی جزم گرایی و شکاکیت، اثرات جزم گرایی و شکاکیت در نظام های تربیتی جوامع اسلامی مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت بعضی شیوه ها و رویکردهای مربوط به حل این معضل پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: جزم اندیشی، شکاکیت، نظام تربیتی، جوامع اسلامی، معضلات
  • محسن طالب زاده نوبریان، محمد مهدی میرلو، سید حسین موسوی صفحه 59
    بررسی آراء و اندیشه های تربیتی فیلسوفان، یکی از زمینه های پژوهشی متداول در حوزه فلسفه تعلیم و تربیت و مقدمه ای برای نقد آنها می باشد. در این مقاله، با روشی توصیفی – تحلیلی به معرفی اندیشه های فلسفی برتراند راسل و بررسی دیدگاه های تربیتی این فیلسوف و ریاضیدان برجسته قرن بیستم پرداخته شده است. بر اساس یافته های پژوهش، راسل توجه به امر تعلیم و تربیت را امری فراتر از تحقق حیات آزاد و خردمندانه می داند. به زعم راسل، عصر حاضر که پراضطراب ترین عصر تاریخ برای بشریت به حساب می آید، بیش از هر زمان دیگری خلا یک جهان بینی صحیح و ایدئولوژی بخردانه را به انسان مدرن گوشزد می کند. رهایی از چنین تنگنایی تنها از طریق تعلیم و تربیت علمی و نوسازی اجتماع امکان پذیر است. از نظر راسل در بعد فردی، پرورش روح علمی و در بعد اجتماعی، تربیت شهروندان آزاد، هدف های اصلی تعلیم و تربیت را شکل می دهند. راسل با بیان آراء تربیتی خویش به دنبال تحقق آرمان تربیتی شهروندان آزاد جهان است؛ شهروندانی که آزاداندیشی، استقلال فکر، انضباطی درونی، توانایی نگریستن به نفع شخصی از نظرگاه عامه و در یک کلام خردورزی و آزادی از مهم ترین صفت های آنان به شمار می آید. در پایان، به برخی از انتقاد های قابل طرح در نظام تربیتی راسل اشاره می شود.
    کلیدواژگان: مبانی فلسفی برتراند راسل، اندیشه های تربیتی، اصول تعلیم و تربیت، تربیت فردی، شهروندی
  • حیدر جانعلیزاده چوب بستی، غلامرضا خوش فر، مهدی سپهر صفحه 83
    در چند دهه گذشته، مفهوم سرمایه فرهنگی در جامعه شناسی آموزش و پرورش منشاء مطالعات علمی فراوانی در سراسر جهان شده است. این مطالعات که عمدتا براساس دو مدل بازتولید فرهنگی بوردیو و تحرک فرهنگی دیمجیو صورت گرفته است، به نتایج متفاوتی دست یافته اند. این پژوهش با هدف ارزیابی تجربی این مدل ها انجام شده است. جامعه آماری این تحقیق کلیه دانش آموزان دوره های راهنمایی و متوسطه شهرستان جوین در سال تحصیلی 90-89 بوده است. نمونه نهایی این تحقیق که با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شدند، 369 نفر بود. نتایج تحقیق نشانگر آن است که سرمایه فرهنگی خانواده سهم قابل ملاحظه ای در موفقیت تحصیلی فرزندان دارد، ولی یافته های این تحقیق از ادعاهای اساسی این دو مدل یعنی، ارتباط این سرمایه با متغیرهای طبقه ای و اقتصادی حمایت نمی نماید.
    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، موفقیت تحصیلی، مدل بازتولید فرهنگی بوردیو، مدل تحرک فرهنگی دیمجیو، مدل همگرایی فرهنگی
  • حسین کارشکی، سید امیر امین یزدی، غلام حیدر اختراعی طوسی صفحه 105
    هدف پژوهش حاضر بررسی و مقایسه تاثیر آموزش هوش هیجانی و آموزش راهبردهای یادگیری بر اضطراب امتحان است. بدین منظور تعداد67 نفر از دانش آموزان پایه سوم راهنمایی شهر مشهد انتخاب شدند و به تصادف در گروه های سه گانه گواه، هوش هیجانی و راهبردهای یادگیری قرار گرفتند. آزمون اضطراب امتحان ابوالقاسمی و همکاران (1375) به عنوان ابزار گردآوری داده ها مورد استفاده قرار گرفت. آزمون یادشده قبل از آموزش، در هر سه گروه اجرا شد. سپس آموزش راهبردهای مطالعه و یادگیری و نیز آموزش مهارتهای هوش هیجانی، در گروه های مربوطه انجام شد. آنگاه آزمون اضطراب امتحان مجدد در سه گروه انجام شد. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که نمرات تبدیل شده سه گروه با هم تفاوت آماری معناداری دارند (F(2/62)=4/39، p
  • معصومه کیانی، علیرضا صادق زاده قمصری صفحه 119
    مقاله حاضر با عنوان «تبیین رویکردهای غالب روش شناختی پژوهش در حوزه ی فلسفه ی تعلیم و تربیت، و نیز تحلیل روش شناختی رساله های دکتری در کشور ایران» به تبیین رویکردهای غالب(رویکرد استنتاجی و رویکرد تحلیلی)از زوایای: الف) تعریف فلسفه ی تعلیم و تربیت، اهداف و وظایف آن از منظر هر رویکرد، ب) مراحل دستیابی به دانش، ج) ارائه ی شاخص هایی که معرف و نمایانگر این رویکردها باشد، و د)چگونگی مراحل مختلف تحقیق با توجه به رویکردهای مربوطه، به لحاظ روش شناختی پرداخته است. پس از بررسی رساله های فلسفه تعلیم و تربیت انجام شده در ایران، طی سال های 85-75، رویکرد تحلیلی و رویکرد استنتاجی به عنوان رویکردهای رایج و غالب روش شناختی پژوهش در این حوزه شناخته شد. بدین سان یک چارچوب نظری حاصل می شود که خود، زمینه ای جهت توصیف و تحلیل روش شناختی رساله های دکتری فلسفه ی تعلیم و تربیت انجام شده در ایران فراهم می نماید. بنابراین وضعیت موجود روش شناختی در حوزه مذکور به ترسیم و نقد کشیده می شود.
|
  • Khosrow Bagheri Noaparast Page 5
    Methods and principles used in education come from diverse foundations. This paper aims at examining philosophical and psychological foundations of education based on two similar views from the West and the East: The Illuminationist philosophy of Suhrawardi and Phenomenology of Husserl. Questions of the research deal with philosophical and psychological foundations of education from the standpoints of the two philosophers and a comparison between them. The results show that in Husserl’s philosophical foundations, phenomenology gets the main place with two steps. In the first step, the emphasis is on description of human experiences and in the second, the reduction of these experiences is concerned. In the psychological foundation, reflection on psychological states is at the center instead on introspection. In Suhrawardi’s philosophical and epistemological view, knowledge by presence takes the main place. In the psychological foundation, introspection gets the central point. Comparison of Suhrawardi and Husserl shows that both of them are under the influence of Plato and take a distance from objectivism. In the case of difference, it should be mentioned that in epistemology Husserl deals with acquired knowledge whereas Suhrawardi is concerned with the knowledge of presence. In the psychological foundation, Husserl puts emphasis on reflection whereas introspection is more vital for Suhrawardi. Such foundations urge the two philosophers toward a sort of intuitionism in education.
  • Mansure Hajhosseiny, Golnar Mehran Page 21
    In this article, with the aim of identify the common aspects of Vygotsky and Frieri in dialogue-based education; the theatrical basis, related concepts, and the type of education is studied in an analytical and interpretive way and their differences and similarities, especially in their educational model is presented and defined. As the result of recognition of basic aspects and explanation of some of the related concepts, it is figured out that, while both views are insisting on the active nature of human in building the social reality, they surveyed human action in social dialectic context and Consequently with choosing the dialectic method in education, they use a common basis for their practical efforts (education) in human development. Vygotsky has followed this development in the metal process while insisting on the mediator role of language in socio-cultural interactions and defined dialogue as a part of the process of internalizing social action in order to shape thought and development of human kind. And Frieri present this development basing on the actions that result to awareness and in a model of dialogue-based critical pedagogy.
  • Seyed Mahdi Sajjadi Page 39
    One of the problems that the educational system in Islamic countries encountered with them is dogmatism and consequently skepticism. This dogmatism and skepticism can be scientific, religious or philosophical. Due to these dogmatism and skepticism, educational systems go toward exclusivism in its educational goals and curriculum, or also go toward doubt or negation of the other educational programs and curriculum. In this paper, after of description and explaining of the mean, concept and typology of dogmatism and skepticism we try to analysis of the effects of dogmatism and consequently skepticism in educational systems in Islamic countries and finally try to present some approaches and procedures for solving those problems.
  • Mohsen Talebzadeh Nobarian, Mohammad Mahdi Mirloo, Hossein Mousavi Page 59
    The study of philosophers’ educational ideas and thought is one of the common research interested in the area of educational philosophy and is an introduction to their critiques. In this article, through an analytic- descriptive method, Russell’s philosophical reflections are introduced and the educational viewpoints of this outstanding philosopher and mathematician of twentieth century are examined. According to the research findings, Russell considers education as something beyond realization of liberal and rational life. According to Russell, the present time, which is the most anxious era in human life, an explicit lack of an appropriate and rational worldview and ideology is felt more than any other time. Scientific education and social reconstruction are the only ways to emancipate us from this impasse. From Russell point of view on the individual dimension, the fostering of a scientific spirit and on the social dimension, educating free citizens are the main goals of education. By expressing his educational ideas, Russellintends to realize educational ideal of free world citizens. The indispensible qualities of these citizens are open-mindedness, independence in thinking, self-discipline, ability to see their personal benefit from a public point of view and in brief, rationalism and freedom. At the end of this article, some worthwhile critiques of Russell’s educational system are referred to.
  • Heydar Janalizadeh Choobbasti, Gholamreza Khosh Far, Mahdi Sepehr Page 83
    In recent decades, the concept of cultural capital has created a lot of scientific studies over the world in the sociology of education. These studies mainly based on the two models: Bourdieu's Cultural reproduction and DiMaggio's cultural mobility. These have achieved different results. This Study aimed at evaluating the theoretical models in an empirical condition. Middle and high school students in Jovein Township were the population of the survey. Four hundred students were selected by proportional stratified sampling and their parents were interviewed. The results indicate that the family's cultural capital has a significant impact on children's educational success. However, the findings of this study do not support the hypothesis of the two theoretical models.
  • Hossein Kareshki, Said Amir Amineyazdi, Gholamhaydar Ekhteraee Toosi Page 105
    The aim of current study is examine and comparing the effects of emotional intelligence training study and learning skills training on test anxiety. For doing this, we selected 67 students of guidance school from Mashhad schools by available sampling method and divided them in to 3 groups: emotional intelligence training group, learning strategies training group & control group; randomly. Test anxiety scale from Abolghasemi and et al, was used to gathering data. Before training, we administrated anxiety test in 3 groups, then emotional intelligence and learning strategies group's received related instructions according program in 8 sessions with 90 minutes that continue 40 days. After training, we administrated Test anxiety scale in 3 groups. ANCOVA results show that difference between 3groups is significance. Also, result show that difference between study groups with other groups is significance and difference between emotional intelligence with control group is not significance. With respect to obtained means, we can say that educating study and learning strategies is important on decreasing test anxiety.
  • Masumeh Kiyani, Ali Reza Sadeqzadeh Page 119
    The main purpose of this paper is expressing the predominant methodological research approaches in the philosophy of education with emphasis on analytical and derivation approaches. That thesis was done in the field of philosophy of education in Iran within 75-85 years formed the population under study in this research. Dimensions studied in this paper include the defining the philosophy of education, its goals and duties based on each approach; the way of achieving the knowledge; providing indexes which are indicators of the above mentioned approaches; How is the different stage of research in attention to these approaches. Based on results of this study, analytical and derivation approaches are the most common methodological approaches to research in thesis carried out at the philosophy of education in Iran.