فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 27 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • تحول مفهوم تروریسم؛ از انگیزه تا گستره فعالیت
    بهنام بهاری، مهدی بخشی شیخ احمد صفحه 6
    پرسش از تحول در مفهوم تروریسم هدف اصلی پژوهش حاضر را تشکیل می دهد. در همین راستا فرضیه مقاله بدین قرار می باشد که تحولات عدیده ای در مفهوم تروریسم به وجود آمده است که عبارتند از: 1. استفاده ابزاری از مذهب؛ 2. ساختار سازمانی متفاوت؛ 3. استفاده از تکنولوژی های نوین و سلاح های کشتار جمعی؛ 4. فراملی بودن و عدم نیاز به حمایت از جانب دولت ها.
    کلیدواژگان: تروریسم، امواج تروریسم مدرن، تروریسم نوین
  • منصور میراحمدی صفحه 11
    انقلاب اسلامی ایران به لحاظ اهداف و آرمان های آن، انقلابی فرهنگی است. ازاین رو، تحقق اهداف و آرمان های آن مستلزم طراحی الگوی مناسبات فرهنگی و پیاده کردن آن است. مقاله حاضر با اشاره ای کوتاه به رویکردهای مختلف در مناسبات فرهنگی فرد و دولت، به توضیح رویکرد «تعاملی» مناسبات فرهنگی فرد و دولت از دیدگاه اسلام می پردازد. بر طبق این رویکرد، فرد فرهنگی سازنده جامعه و دولت فرهنگی دانسته شده، اما در برابر جامعه و دولت فرهنگی نیز زمینه ساز توسعه و کمال فرهنگی فرد تلقی می شود. نگارنده با مطالعه برخی از آیات قرآن کریم و سنت فرهنگی پیامبر اسلام| چگونگی مخاطب قرار گرفتن فرد در عرصه فرهنگ و در نتیجه تقدم وی در فرایند فرهنگ سازی را توضیح داده، سپس به توضیح مسئولیت های مهم جامعه و دولت فرهنگی در توسعه و کمال فرهنگی فرد از دیدگاه اسلام می پردازد.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، فرد، دولت، مناسبات فرهنگی فرد و دولت
  • محمد جواد رودگر صفحه 43
    روح الهی توحیدی و روحیه معنوی عرفانی امام در حدوث و بقای انقلاب اسلامی تاثیر کامل داشته و گفتمان حاکم بر آن شده است. مقاله حاضر به بررسی نقش عرفان (البته با قرائت امام خمینی) بر انقلاب اسلامی و انقلاب اسلامی بر عرفان گرایی و معنویت گروی و رویکردی انتقادی به نسبت عرفان و سیاست در اندیشه برخی متفکران و عرفان واره های جدید پرداخته است.
    مسئله اصلی مقاله، تحلیل ترابط و تعامل عرفان و انقلاب اسلامی است تا نشان دهد که عرفان امام خمینی+ نقش بنیادین از حیث معرفت شناختی جامعه شناختی در آن داشته و قرائت امام از عرفان، قرائتی جامع و کامل، جهادی حماسی و عدالت خواهانه است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، عرفان، ولایت ظاهری و باطنی، معنویت، سیاست
  • علی اکبر شایسته نژاد صفحه 67
    به دلیل ارتباط عمیق مردم با رهبران خود در جمهوری اسلامی ایران، الگو پذیری مردم از رهبران جامعه به ویژه رهبران دینی، زمینه بسیار خوبی برای پیروزی و حفظ انقلاب اسلامی ایران بوده است. استمرار این نقش ارزشمند، نیازمند مراقبت جدی و عمیق از ابتلای به آسیب هاست.
    نگارنده پس از تبیین مفهوم الگو و اهمیت نقش الگویی از نظر قرآن و پیشوایان دین، به آسیب شناسی آن پرداخته و اموری چون دنیا زدگی، چندگانگی الگوها، نفوذ فرصت طلبان، سازش کاری، عوام فریبی و عدم شناخت زمان را از عوامل تخریب الگوها خوانده و برای حل این مشکل، باور منزلت الگو بودن، حفظ ارتباط با مردم، باور خردورزی مردم و برخورد قاطع با عوامل مزاحم را مهم خوانده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، مفهوم الگو، اهمیت نقش الگویی، نقش الگویی رهبران، آسیب شناسی الگوها
  • قدرت احمدیان، مختار نوری صفحه 91
    مقاله حاضر در پی یافتن پاسخ این سوال است که چه نسبتی میان گفتمان پست مدرنیسم و انقلاب اسلامی و نظام برآمده از آن وجود دارد؟ فرضیه مقاله این است که دو گفتمان مذکور با منطق و روش های مختلف، مبانی و مفروضات فراروایت توسعه و نوسازی مدرن را به چالش کشیده اند و این اشتراک در نقد و به چالش کشیدن الگوی توسعه مدرن، موجب هم پوشی دو گفتمان مذکور گردیده است.
    باید به این نکته توجه داشت که مقاله حاضر در پی این همانی کردن میان انقلاب اسلامی و پست مدرنیسم نیست، بلکه هدف نوشتار حاضر بررسی انتقادات دو گفتمان پست مدرنیسم و انقلاب اسلامی به دشمنی مشترک به نام مدرنیته و به طور دقیق تر الگوی توسعه مدرن است.
    کلیدواژگان: مدرنیته، نوسازی، توسعه، گفتمان، پست مدرنیسم، انقلاب اسلامی
  • سیدحمیدرضا طالقانی اصفهانی صفحه 115
    این مقاله ابتدا بستر تاریخی تجدد را در مغرب زمین و سپس مبانی فکری روشن فکری سکولار ایران را بررسی و اثبات می کند که این نحله، پدیده ای استعماری بوده و بدین منظور، استراتژی های گوناگونی از جمله پروتستانیزم اسلامی یا اسلام اصلاحی را اجرا کرده است.
    گفتمان روشن فکری که کانون توجه این مقاله است، روشن فکری مولود انقلاب اسلامی ایران که ما آن را روشن فکری اسلامی می نامیم نیست، بلکه گفتمانی غرب گرا و دین گریز است که با تابش پرفروغ اسلام در عصر حاضر، به گونه ای خودخوانده، از عنوان «روشن فکری دینی» سود جست تا بتواند توجه جوانان تشنه زلال اندیشه دینی را به خود جلب کند.
    مهم ترین بحث در این مقاله، رویکرد گفتمان مزبور در مواجهه با انقلاب اسلامی است و این که برای استحاله تفکر ناب اسلامی، سیاست کهنه اسلام اصلاحی را در پیش گرفته است.
    کلیدواژگان: روشن فکری، تجدد، مبانی، سکولاریسم، لیبرال دموکراسی، اسلام، غرب، ایران، اصلاح، سیاست
  • یوسف فتحی صفحه 173
    کشف اندیشه و راهکار امام برای حفظ نظام اسلامی و الگوسازی آن، راه حل مسائل جاری و آینده ایران و جهان اسلام خواهد بود. این مقاله تولید سرمایه اجتماعی را پیش فرض تحقق این آرمان دانسته و اخوت اسلامی را به مثابه سرمایه اجتماعی، مکانیسم اساسی حفظ نظام اسلامی در اندیشه امام ارزیابی می کند. لذا مبانی، اهداف و مکانیسم های تحقق «اخوت اسلامی» را مورد بررسی قرار می دهد. اثر عملی اخوت اسلامی، کاهش فاصله بین دولت ها و ملت های مسلمان و همگرایی مستضعفان خواهد بود. اخوت، هزینه کنش های اجتماعی و سیاسی را به حداقل می رساند و با توجه به احساس تعلق همگانی، هزینه مدیریت را پایین می آورد. در عین حال قدرت بزرگی را در مقابل مطامع و افزون طلبی دولت های غیر اسلامی و جهان استکبار تشکیل می دهد. ایده این مقاله، همسانی اخوت اسلامی با اخوت انسانی است.
    کلیدواژگان: اخوت اسلامی، سرمایه اجتماعی، امام خمینی، جهان اسلام
  • محمود علی پور گرجی صفحه 199
    نقطه عزیمت دیدگاه مقام معظم رهبری درباره آزادی، هستی شناسی است و با این پرسش آغاز می شود که منشا و خاستگاه آزادی چه کسی است؟ معظم له، آزادی را یک امر ضروری و در شمار حقوق طبیعی و اولیه بشری می دانند که ازسوی دولت ها به شهروندان اعطا نشده است؛ بلکه نعمتی از طرف خداوند است. ایشان با تحلیل آزادی در اسلام، شرق و غرب، پس از طی سه مرحله، تعریفی از آزادی سیاسی ارائه می دهند. در مرحله اول تاکید دارند که جامعه اسلامی باید در مفهوم آزادی، مستقل از غرب و شرق بیندیشد و یک فکر تقلیدی نداشته باشد. در مرحله دوم آزادی در مکتب اسلام را به آزادی از غیر خدا تعریف می کنند. درنهایت ایشان با توجه به این دو مرحله، آزادی سیاسی را به نقش و مشارکت مردم در نظام سیاسی تعریف می کنند.
    کلیدواژگان: حقوق طبیعی، آزادی سیاسی، آزادی بیان، آزادی مطبوعات، آزادی احزا
  • علیرضا دانشیار، حسین اترک صفحه 227
    موانع تحقق عدالت جهانی از دیدگاه امام خمینی(ره)، در سه بخش موانع فرهنگی، سیاسی و اقتصادی، در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. در بخش فردی فرهنگی، عدم تحقق عدالت فردی نفسانی، جهل و ناآگاهی، جداسازی رابطه عدالت و معنویت و روحیه ظلم پذیری ملت ها در برابر ظالمان جهانی؛ در بخش سیاسی، توزیع نابرابر قدرت و جدایی اخلاق و سیاست؛ در بخش اقتصادی، حاکمیت معیارهای سرمایه داری، از موانع ایجاد عدالت جهانی هستند. به تناسب، راهکارهای رسیدن به عدالت مطلوب جهانی از دیدگاه امام خمینی(ره)، در سه بخش راهکارهای فردی فرهنگی (تحول فردی و اجتماعی)، راهکارهای سیاسی (تعدیل قدرت) و راهکارهای اقتصادی (اعتلای معنوی انسان ها در کنار ترقی مادی، توزیع عادلانه ثروت و استقلال اقتصادی)، دسته بندی شده است.
    کلیدواژگان: امام خمینی(ره)، عدالت جهانی، موانع، راهکارها
  • حسین جوان آراسته صفحه 255
    این مقاله درصدد است تا به پرسش هایی در زمینه محدودیت های امربه معروف و نهی ازمنکر، مستندات این محدودیت ها، نسبت میان قلمرو شرعی و قلمرو قانونی امربه معروف و نهی ازمنکر پاسخ گوید. در قسمت مربوط به قلمرو شرعی امربه معروف و نهی ازمنکر، مواردی چون تعرض به حریم خصوصی دیگران، تجسس در امور دیگران و جلوگیری از حرام با عمل حرام، مورد بررسی قرارگرفته اند. در بخش مربوط به قلمرو قانونی، بحث بر روی ممنوعیت های مرتبط با حریم خصوصی و ممنوعیت های مرتبط با نهادهای قانونی متمرکز شده است. به رغم برخی تفاوت های ظاهری، قلمرو شرعی و قانونی امربه معروف و نهی ازمنکر همسو بایکدیگر و مکمل هم می باشند و حوزه های مختلفی نظیر شئون اسلامی، حقوق شهروندی، عفت عمومی، امور خانوادگی، امنیت و انضباط اجتماعی، بهداشت عمومی، حفظ اموال عمومی و حفاظت از محیط زیست را در بر می گیرند.
    کلیدواژگان: معروف، منکر، شرع، قانون، قلمرو، حریم خصوصی، نهادهای قانونی
|
  • Transformation in the Concept of Terrorism: From Intention to the Range of Activity
    Behnam Bahari, Mahdi Bakhshi Sheikh Ahmad Page 6
    Inquiring about the transformation in the concept of terrorism forms the main purpose of this article. Along this, the hypothesis of this article is the numerous transformations that have occurred in the concept of terrorism.
  • Mansour Mirahmadi Page 11
    In terms of purpose and cause Iranian Islamic revolution is a cultural revolution. Therefore implementation of its purposes and causes needs designing and implementing cultural relations model. With a glimpse at different approaches in cultural relations between individuals and state this article explains "interactional" cultural relations between individuals and state from Islamic viewpoint. According to this approach, cultural individual is considered as the builder of a cultural society and state however, cultural society and state create the ground for cultural development and evolution of the individual in return. Having studied some Quranic verses and holy prophet’s cultural tradition, the author explains how the individual is addressed in cultural arena and his consequential priority in culture making process. Then he describes important responsibilities of cultural society and state in the individual’s development and evolution from Islamic point of view.
  • Muhammad Javad Roudgar Page 43
    Imam Khomeini’s divine and monotheistic spirit and his spiritual-mystic mentality have had a complete influence on Islamic revolution’s origination and survival and have become its dominant discourse. The current article investigates the impact of mysticism (according to Imam Khomeini’s interpretation) on Islamic revolution and Islamic revolution’s impact on mysticism and spirituality and a critical approach to mysticism and politics in some thinkers’ opinions and new pseudo-mysticisms. The main focus of the article is the analysis of the relation and interaction between mysticism and Islamic revolution in order to demonstrate the fact that Imam Khomeini’s mysticism has had a fundamental role in Islamic revolution epistemologically and sociologically and that Imam Khomeini’s interpretation of mysticism is a comprehensive jihadi-epic and egalitarianistic one.
  • Ali Akbar Shayeste Nejad Page 67
    Due to people’s profound relation with their leaders in Islamic republic of Iran, taking good example of societyleaders specially religious leaders by people, created a very suitable ground for the victory and preservation of Iranian Islamic Revolution. Continuation of this valuable role needs serious and profound protection against threats and damages. After clarifying the concept ofparadigm and the importance of paradigmic role from Quran’s and masoomin’s viewpoint, the author studies its pathology and identifies affairs like being tempted by this world, plural paradigms, penetration of opportunists, reconciliation, demagogy and lack of contemporary knowledge as factors destroying paradigms. To resolve this problem he suggests the belief in the value of being a paradigm, maintaining appropriate relation with people, belief in people’s wisdom and firm confrontation of disturbing factors.
  • Qodrat Ahmadian, Mokhtar Noori Page 91
    The current article tries to find an answer to this question: what relation is there between post-modernism discourse and Islamic revolution and the system which is born out of it? The hypothesis here is that both discourse with their exclusive reasoning and methods have challenged foundations and assumptions of modern development and renovation. The similarity in criticism and challenging the modern development model has caused these two discourse overlap. It should be taken into account that this article is not about to declare Islamic revolution and postmodernism as the same but the purpose of this article is to study the criticisms these two discourses have of the same enemy called modernism and more specifically modern development model.
  • Seyyed Hamidreza Talegani Isfahani Page 115
    This article initially investigates the historical grounds of modernity in west and then the bases of secular enlightenment in Iran and proves that this school is a product of colonialism and therefore has executed different strategies such as Islamic Protestantism or reformist Islam. Enlightenment discourse which is the core of this article is not the Islamic enlightenment that is born out of Islamic revolution but a westernist and anti-religious discourse which independently took advantage of "religious enlightenment" title after Islam’s shining in the current age to attract the attention of younger generation who are thirsty for clear Islamic thoughts. The most important discussion in this article is the approach of this discourse facing the Islamic revolution and that it has taken the old policy of reformist Islam to transform original Islamic thoughts.
  • Yosef Fathi Page 173
    Discovering Imam Khomeini’s thoughts and solutions for preserving Islamic system and its modeling will be the solution for current and future issues of Iran and the Islamic world. This article considers the production of social asset as a pre-assumption for the implementation of this cause and deems Islamic brotherhood as a social asset and the primary mechanism to preserve Islamic system in Imam Khomeini’s thought. Therefore, it studies bases, purposes and mechanisms of the implementation of Islamic brotherhood. Practical impacts of Islamic brotherhood are narrowing the gap between governments and Muslim nations and convergence of the oppressed. Islamic brotherhood minimizes the costs of social and political actions and due to general sense of attachment it decreases the costs of management. Meanwhile, it forms an inordinate force against voracity of non-Muslim countries and global arrogant powers. The idea of this article is the similarity between Islamic brotherhood and humane brotherhood.
  • Mahmoud Alipour Gorji Page 199
    Epistemology is the starting point in supreme leader’s viewpoint about freedom. It begins with this question: what are the origins of freedom? He believes in freedomas a necessary issue and among natural and basic human rights which is not granted by government but is a bounty from God. Having analyzed freedom in Islam, east and west and after three phases, he presents a definition for political freedom. In first phase, he puts emphasis on the fact that Islamic society should think about freedom independent from east and west and should not have an imitative thought. In second phase, he defines freedom in Islam as to be free from others but God. Finally having these two phases in mind, he defines political freedom as people’s role and participation in political system.
  • Alireza Daneshyar, Hosein Atrak Page 227
    Barriers hindering the implementation of global justice from Imam Khomeini’s viewpoint have been studied in three sections: cultural, political and economic barriers. Individual-cultural section includes lack of individualpersonal justice, ignorance, separation of justice and spirituality and the mentality of yielding to oppression by nations, political section includes disproportionate distribution of power and separation of ethics and politics, economic section includes domination of capitalistic standards as barriers hindering the implementation of global justice. Solutions to achieve desirable global justice in Imam Khomeini’s thought have been categorized in three sections; individual-cultural section (individual and social transformation), political section (adjustment of power) and economic section (spiritual growth along with material growth, fair distribution of wealth and economic independence).
  • Hussein Javan Araste Page 255
    This article tries to answer questions about limitations in amr bel-maroof and nahi anel-munkar, document of these limitations and the relationship between religious domain and legal domain of amr bel-maroof and nahi anel-munkar. In religious domain of amr bel-maroof and nahi anelmunkar, issues such as violating someone’s privacy, inquisitiveness in other people’s affairs, preventing a taboo with a taboo have been investigated. In legal domain of amr bel-maroof and nahi anel-munkar, discussions have been concentrated on the sanctions about privacy and legal institutions. Despite some superficial differences, religious and legal domains of amr bel-maroof and nahi anel-munkar are corresponding and complementary and includes different sectors such as Islamic codes, citizens’ rights, public decency, familial affairs, social security and order, public sanitation, preserving public properties and protecting the environment.