فهرست مطالب

جستارهای اقتصادی ایران - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه جستارهای اقتصادی ایران
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1390)

  • 254 صفحه، بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی نصیری اقدم، محسن فاتحی زاده صفحه 9
    کاهش اندازه بخش عمومی و رشد بخش خصوصی یکی از اهداف مهم خصوصی سازی است. پرسش مقاله آن است که آیا خصوصی سازی در ایران در عمل به انتقال سهام شرکت های دولتی به بخش خصوصی و رشد این بخش از اقتصاد منجر شده است. برای پاسخ به این سوال از داده های مربوط به شرکت های دولتی واگذارشده (قبل و بعد از خصوصی سازی) استفاده شد. نتیجه مطالعه در دوره واگذاری سال های 1382 تا 1386 بیانگر این نکته مهم است که سهم بخش خصوصی از مالکیت شرکت های واگذارشده 62/4 درصد است. در عوض نتایج نشان می دهند که 47/1 درصد از سهام واگذارشده، نصیب بخش عمومی غیر دولتی شده و 58/38 درصد از آن مجددا به لایه های ناپیدای شرکت های دولتی فروخته شده است. در نمونه مورد بررسی، سهام مدیریتی تنها در نه شرکت انتقال یافته و از این میان تنها سهام مدیریتی یک شرکت به بخش خصوصی واگذار شده است. به طور خلاصه، در این مطالعه هیچ شاهدی برای تایید این ادعا که «خصوصی سازی روشی برای کاستن از حجم بخش عمومی و رشد اندازه بخش خصوصی است» یافت نشد. همچنین، براساس یافته های مقاله، بخش عمومی نه تنها در فرایند خصوصی سازی کوچک تر نمی شود، بلکه بخش خصوصی نیز در حال تبدیل شدن به سهامدار بخش عمومی است.
    کلیدواژگان: خصوصی سازی، شرکت های دولتی، اندازه بخش عمومی، رشد بخش خصوصی، بخش عمومی غیر دولتی، بخش شبه دولتی
  • علی حسین صمدی، سکینه اوجی مهر صفحه 49
    هدف اصلی این مقاله، بررسی نقش سیاست مالی در تثبیت اقتصادی ایران، طی دوره 1353‐1386 است. برای رسیدن به این هدف، نخست ماهیت کینزی یا غیر کینزی بودن سیاست مالی، بررسی و سپس جهت حرکت ادواری آن تعیین شده است. نتایج این مقاله، بیانگر آن هستند که سیاست مالی ایران در دوره بررسی شده، ماهیت کینزی داشته، اما همواره موافق ادوار تجاری اعمال شده است. این نتایج نشان می دهند که سیاست مالی نه تنها نقش موثری در تثبیت اقتصادی نداشته اند بلکه عاملی در جهت افزایش نوسان های اقتصادی بوده اند.
    کلیدواژگان: سیاست مالی، تثبیت اقتصادی، ماهیت کینزی و غیر کینزی، ادوار تجاری
  • سید محمدرضا سیدنورانی، فتح الله تاری، غدیر مهدوی، حسین رشیدی نژاد صفحه 77
    هدف این مقاله، توسعه و تعمیق بیمه در ایران و ارائه راهکارهای نوین برای افزایش ضریب نفوذ بیمه در مناطق روستایی کشور است. این قشر با وجود بالا بودن میزان ریسک و تعداد دفعات مواجهه با خطرات آن، به دلیل توان اندک مالی در مقایسه با افراد ثروتمند جامعه، امکان دسترسی به خدمات بیمه ای مرسوم را ندارند. به این منظور علاوه بر در نظر گرفتن عواملی که باعث موفقیت در ارائه بیمه های خرد می شود و با توجه به مفهوم کفالت همگانی و کارکرد مثبت تکافل، امکان سنجی ارائه بیمه های خرد در مناطق روستایی کشور با سازوکار تکافل بررسی می شود. داده ها با استفاده از پرسشنامه های توزیع شده میان سرپرستان خانوار روستایی شهرستان کرمان و کارشناسان بیمه این شهرستان، جمع آوری و سپس با استفاده از آزمون های آماری، فرضیه های تحقیق آزمایش می شوند. سپس با استفاده از مدل لجیت، این فرضیه ها به صورت مدل قابل تاییدی درمی آیند که می توان آنها را تحلیل و بررسی نمود (مک کلاق و نلدر،[1] 1989، ص31‐33). با توجه به تجزیه و تحلیل داده ها به این نتیجه می رسیم که تکافل، سازوکار مناسبی برای ارائه بیمه های خرد در مناطق روستایی ایران است.
    کلیدواژگان: بیمه خرد، تکافل، تکافل خرد، کفالت همگانی
  • ابوذر سروش، مجتبی کاوند صفحه 117
    اوراق رهنی، از جمله ابزارهایی هستند که در بسیاری از کشورها برای تامین مالی بانک ها منتشر شده اند. با تصویب قانون بازار اوراق بهادار در سال 1384، زیرساخت حقوقی لازم برای انتشار این دسته از ابزارهای مالی در ایران فراهم شد. در طراحی هر ابزار مالی باید به ابعاد طراحی مالی، فقهی، حقوقی، مدیریت ریسک، حسابداری و مالیات توجه نمود. تاکنون پژوهش هایی در زمینه طراحی مالی و ملاحظات فقهی این ابزار منتشر شده ولی در زمینه ریسک اوراق رهنی پژوهش جامعی صورت نگرفته است.
    این مقاله، براساس روش اکتشافی و مبتنی بر این سوال طراحی شده است که ریسک های اوراق رهنی اسلامی چه هستند و روش های پوشش آنها کدام اند. به همین دلیل این مقاله به بررسی ریسک های پیش روی سرمایه گذاران و بانی اوراق پرداخته و راه های پوشش آنها را بیان نموده است.
    کلیدواژگان: ریسک، پوشش ریسک، اوراق رهنی اسلامی، تبدیل دارایی ها به اوراق بهادار
  • بیتا شایگانی، مصعب عبداللهی آرانی صفحه 147
    تجربه های اقتصادی، به ویژه از دو دهه گذشته تاکنون موید آن است که ثبات اقتصادی کشورها، مدیون ثبات مالی آنهاست. در این میان، ثبات مالی بانک ها به عنوان هسته اصلی فعالیت های پولی و مالی، از اهمیت بسیاری برخوردار است. در تحقیق حاضر سعی شده است تا علاوه بر ارزیابی ثبات مالی سیستم بانکی کشور ایران به تفکیک بانک های خصوصی و دولتی، عوامل موثر بر آن نیز با عنایت به تحقیقات انجام شده بر روی نمونه کشور اسلامی مورد بررسی قرار داده شود. یافته های پژوهش حاضر که با فرض اسلامی بودن سیستم بانکی ایران انجام شده، موید آن است که اولا، همه بانک های ایران در دوره زمانی 1380 تا 1387 از درجه ثبات مالی کمی برخوردار بوده اند؛ ثانیا، عوامل موثر بر درجه ثبات مالی کل سیستم بانکی، بانک های خصوصی و دولتی یکسان نیستند؛ ثالثا، از میان متغیرهای کلان، رشد تولید ناخالص داخلی حقیقی، سبب افزایش ثبات مالی و تنزل ارزش پول ملی، موجب کاهش ثبات مالی بانک ها شده اند. در بین متغیرهای (نسبت های) مالی، افزایش نسبت وام به دارایی بانک ها، بیشترین اثر را بر کاهش ثبات مالی بانک ها داشته است. همچنین بانک های خصوصی بیشتر از بانک های دولتی از نسبت های مالی متاثر می شوند.
    کلیدواژگان: ثبات مالی، معیار Z، بانکداری اسلامی، بحران های مالی، نسبت های مالی، انتظارهای عقلایی و متغیرهای کلان اقتصادی
  • محمد واعظ برزانی، ایمان باستانی فر صفحه 169
    تعادل در علم اقتصاد، از مقوله های مهم و دغدغه های اقتصاددانان به شمار می رود. بحث تعادل عمومی در اقتصاد، با تعادل والراس آغاز شد و با تاکید بر تمایز زمانی و موقعیتی که در مفهوم محصول[4] نهفته است، از سوی الگوی ارو ‐ دبرو مک کینزی (ADM)، با نام «تعادل عمومی در طول زمان» مطرح گردید. در الگوی پولی ADM، پول به صورت برون زا مطرح می شود و اثبات می شود که در چنین وضعیتی پول برون زا می تواند مصداقی از بهینه پرتو بوده و باعث افزایش رفاه جامعه شود. سوال اصلی مقاله آن است که آیا الگوی پولی ADM با استفاده از رهیافت عطفی (RCE)،[5] که یک رهیافت ریاضی مبتنی بر برنامه ریزی پویا با توجه به فرایندهای تکرارپذیر است، جامعه را در شرایط نابرابری موقعیت های اقتصادی به بهینه پرتو می رساند؟ این مقاله با استفاده از رهیافت عطفی، نتایج جدیدی از الگوی ADM استخراج کرده است. آنگاه با استفاده از یک نگرش عدالت خواهانه مبتنی بر اندیشه اسلامی، سعی در تعدیل الگوی ADM نموده است، به طوری که طبق آن حجم پول در هر دوره باید برآمده از توافق نسل های موجود در آن دوره باشد. این توافق می تواند متکی بر یک اراده ولایی صورت گیرد. این دستاورد راه را برای نظریه پردازی نوین در زمینه درون زایی پول باز می کند.
    کلیدواژگان: ADM، RCE، معیار پولی باوا، پول حکمی، بهینه پرتو، پول درون زا
  • محسن ناظم بکایی، علی اصغر بانویی صفحه 205
    در این مقاله تلاش شده تا تغییرات ساختاری و عوامل رشد گروه های عمده کالایی در طرف تقاضا، با استفاده از پنج جدول داده ‐ ستانده سال های 1365، 1370، 1375، 1380 و 1385 تبیین و تحلیل شود.
    جدول های مزبور در ابعاد 9×9 و به صورت کالایی (کالادرکالا) مبتنی بر جدول های پایه مرکز آمار ایران بوده و فقط جدول سال 1385 بر مبنای جدول سال 1380 با استفاده از روش راس (RAS) متعارف تولید گردیده و سپس همه جدول ها براساس شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) به قیمت ثابت سال 1375 تبدیل یافته اند. سوال اساسی این تحقیق درباره دو محور است: اولا، آیا در طول سال های 1365 الی 1385 تغییرات ساختاری در سطح کلان و گروه های عمده کالایی واقع شده است؟؛ ثانیا، میزان سهم و تاثیرات هر یک از منابع چهارگانه رشد شامل «تقاضای داخلی»، «گسترش صادرات»، «جانشینی واردات» و «تغییر در تکنولوژی تولید» چقدر است؟ دو عامل استراتژی جانشینی واردات و گسترش تقاضای داخلی موثرترین عوامل در تغییر ساختار و منبع رشد شناخته شده اند. همچنین از میان گروه های کالایی در مقطع زمانی 1380‐1385 برخلاف دوره های زمانی قبل، تغییرات ساختاری گروه صنایع غذایی با بیشترین نرخ رشد و میزان سهم همراه است و برای نخستین بار گروه هایی که سهم بالاتری در تغییرات رشد دارند به نسبت از نرخ رشد بیشتری هم برخوردارند.
    کلیدواژگان: اقتصاد ایران، تغییرات ساختاری، منابع و عوامل رشد، روش تغییرات مطلق و نسبی، رتبه بندی گروه ها
  • خلیل زامل عطشان صفحه 237
|
  • Ali Nassiri Aghdam, Mohsen Fatehizadeh Page 9
    One of the important goals of privatization is reducing the size of the public sector and increasing the size of the private sector. In this paper we ask if shares of privatized SOEs are sold to private owned institutions and individuals or returned to other parts of public sector. We use Iran Privatization Organizations (IPO) data from 2003 to 2007 on sellers and buyers of privatized SOEs.Results indicate that share of real private sector from privatized shares of SOEs is about 4.61 percent. In addition, share of non-government part of public sector was 47.1 percents of sold SOEs and a big part of privatized SOEs (38.58 percents) were sold back to hidden layers of other SOEs.In our sample, privatization has led to change of the board of directors, only in 9 state owned enterprises. In 8 cases, managerial shares (more than 30 percents of total shares) were transmitted to non-governmental public sector and just in 1 case to private sector.In sum, results do not corroborate the so-called hypothesis according to which privatization leads to expansion of private sector.
    Keywords: privatization, State, Owned Enterprises (SOEs), efficiency, size of the public sector, control, monitoring
  • Ali Hussein Samadi, Sakine Oujimehr Page 49
    The purpose of this paper is to study the role of fiscal policy in stabilization in I. R. IRAN during 1974-2007. Our analysis is articulated in two steps. The first step is the analysis of Keynesian or non-Keynesian nature of fiscal policy. The second step is the characterization of cyclical behavior of fiscal policy. The results show that, fiscal policy has Keynesian nature, but behaves pro-cyclically. Taken together these two finding imply that fiscal policy in I. R. IRAN is a cause of volatility and not a tool for stabilization.
    Keywords: fiscal policy, stabilization, cyclicality, Iran
  • Seyed Mohammad Reza Seyed Nourani, Fathollah Tari, Ghadir Mahdavi, Hosein Rashidi Nejad Page 77
    In the present study an attempt is made to find out the appropriate and affordable insurance strategy to expand and develop microinsurance and Takaful among Iranian rural society who are deprived of common insurance services compared to the wealthy. rural society due to weak financial difficulties, despite facing higher risk and the number of cases, and any disregard toward providing an appropriate and affordable insurance coverage will bring about huge losses to economic proliferation and rural development. With regard to the factors contributing the providing of microinsurance and considering to public responsibility (Kefalah) the importance and positive performance of Takaful, the feasibility study of providing the rural regions with microinsurance and Takaful mechanism as well as the amount of reception from the residents was studied. The data was collected through the questionnaires distributed among the rural families in Kerman and insurance experts there in. Sign Test for median was employed to find out the level of the reception of microinsurance and Takaful among subjects and with using the modle of Logit, hyposis are converted modle then analysis of hyposis will be possible. Results revealed that Takaful is an appropriate mechanism for presenting microinsurance in rural regions.
    Keywords: public responsibility (Kefalah), Takaful, microinsurance, micro Takaful
  • Abouzar Soroush, Mojtaba Kavand Page 117
    Mortgage Backed Securities (MBS) are financial instruments that uses for banks financing in most countries. With ratifying Security Market Law in 2002, legal infrastructure provided for issuing such financial instruments in Iran. In designing any financial instrument, different aspects of financial design, jurisprudence, law, risk management, accounting and tax effects should be investigated.This article is based on exploratory methodology and aimed to answer this question: what are risks and hedging methods for Islamic mortgage securities? Therefore, we will analyze various risks of Islamic mortgage securities and some methods for hedging in term of Islamic economics in according with investors and originators.
    Keywords: risk, hedging, Islamic mortgage securities, securitization
  • Bita Shayegani, Mosab Abdollahi Arani Page 147
    It is well-known fact that any country's economic stability depends on financial issues. Among the various issues involved, the stability of banking sector as core of financial and monetary affairs is of prime importance. The present paper intends to study the factors affecting the stability of this sector of Iran economy in both state owned and private banks on the basis of already existing research on banking in Islamic countries. The study is done based on the assumption that the banking system of Iran has the features of Islamic banking and findings indicated that all banks in Iran had a low level of financial stability within the years 1380 to 1387. It must be noted that the factors affecting financial stability in the case of state owned and private banks are not identical. The macro-variables of net gross domestic product and national currency value have diverse impacts on banking sectors, as the development of the former leads to financial stability and reduction in the case of latter brings financial stability. The balance between the volume of loans and the net assets of the banks is also a variable to be considered, as the increase in loans causes financial instability. It is also found that private banks are prone to be affected by these variables more often when compared to state owned banks.
    Keywords: financial stability, Z, score, Islamic banking, financial ratio, rational expectations, macro, economic variables
  • Mohammad Vaez Barzani, Iman Batanifar Page 169
    General equilibrium, as an important issue, was initiated by Wallrace in economics. One of the general equilibrium models, what is called Arrow-Debreu-McKenzie (ADM) model. In this model time differential and its effect on the concept of commodity is emphasiezed and exogenous money will be set pareto effincy in economics. The main question is: does monetary ADM using recursive approach, have pareto effincy in economy at RCE when the agents have hetergenous incomes in the form of intergenetational equities? This paper, uses analytical approach in a new viewpoint to criticize monetary ADM. The results have shown that because of the hetergenous structure, fiat money would not obtain pareto optimality. So new criteria, BAVA's criteria based on intergenetational aggregation is recommended. This contribution opens a new approach to theorizing of new field of endogenous monetary literature.
    Keywords: ADM, RCE, BAVA's criteria, fiat money, pareto optimality, endogenous money
  • Mohsen Nazem Bokaei, Ali Asghar Banoei Page 205
    This article analyzes structural changes and growth sources and factors of major economic sectors in demand side using five Input-Output tables of 1986, 1991, 1996, 2001, 2006. These tables have 9.9 dimensions and are based on benchmark tables of Statistical Center of Iran. Table regarding to 2006 is the only one based on 2001 table through usual RAS method. All tables have been modified for stable price of 1996 according to Producer Price Index (PPI). The main question of this study has two key points: first, whether any structural changes have been occurred since 1986 till 2006 in macro level and main product groups. Second, the proportion and effects of each factors and fourfold sources of growth including "domestic demand", "export expansion", "import substitution" and "technological changes" was how much in output growth and its structural changes during studied years. The analytical method used here is at the framework of Structural Decomposition Analysis (SDA). Based on two methods of measuring growth changes, as absolute () and relative (), each has been calculated using weighted indices of Laspeyres and Paasche; the results have been mainly presented as their mean in five-year periods and a long twenty year period. Two strategic factors of "import substitution" and "domestic demand expansion" have been known as the most effective factors in structural changes and growth output sources in different time periods. Among these fourfold factors, structural changes effects of technological changes or changes in intermediate demands of major product groups had ware significant structural changes compared with other factors. The most growth rate and share change in seen in structural changes of food industry groups at 2001-2006 periods in contrast to preceding periods. In this period, specifically, groups which had greater share in growth changes, relatively had larger growth rate for the first time. It is obvious that such trend is a promising hope to establish structural changes in macro economic strategies although it goes slowly.
    Keywords: Iran economy, structural change, growth sources, relative, absolute changes method, group scaling