فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 15 (پاییز 1389)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 15 (پاییز 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید مداحی، سید احمد علوی، ایرج عبداللهی فرد، حسن امیری بختیار، حسین طالبی صفحات 3-14
    حجم عمده ای از ذخایر هیدروکربنی ایران در نفت گیرهای تاقدیسی زاگرس، به ویژه در ناحیه فروافتاده دزفول واقع شده است. اگرچه روند کلی این ساختارها، شمال باختر- جنوب خاور، یعنی به موازات راندگی اصلی زاگرس است، اما بسیاری از آن ها در امتداد خود تغییر روندهایی را نشان می دهند و چین‎ها، سیمای زیگموییدال باز پیدا کرده اند. این انحنای محور، در تاقدیس های طویل تر بیشتر به چشم می خورد. افزایش میزان انحنای طولی تاقدیس، باعث افزایش تراکم شکستگی های کششی باز در کمان بیرونی این انحناها می شود. این شکستگی ها نقش عمده ای در افزایش میزان تولید و بهره دهی مخازن هیدروکربنی دارند. از این رو، در این پژوهش، به بررسی عوامل موثر بر انحنای طولی تاقدیس زیرسطحی بی بی حکیمه، واقع در ناحیه فروافتاده دزفول پرداخته شده است. بر این اساس، رشد و گسترش تاقدیس-های مجزا و به هم آمیختن آن ها، نقش اصلی و اولیه را در ایجاد انحنای طولی تاقدیس بی بی حکیمه داشته است و هم زمان و یا بعد از آن، زون برشی حاصل از عمل کرد گسل های پی سنگی به همراه عمل-کرد عوامل مکمل و کنترل کننده انحنای ناشی از فعالیت این گسل ها، در ایجاد انحنای طولی تاقدیس موثر بودهاند. تغییر روند و آهنگ لغزش متفاوت در راندگی بی بی حکیمه و تاثیر تاقدیس های مجاور، از دیگر عوامل موثر در ایجاد این پدیده هستند. در این پژوهش همچنین، مدلی سه بعدی از پی سنگ ناحیه فروافتاده دزفول، با نگرشی ویژه بر نحوه عمل کرد گسل های پی سنگی موجود در محدوده میدان نفتی بی بی حکیمه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: تاقدیس زیرسطحی بی بی حکیمه، تنش برشی، انحنای طولی، فروافتادگی دزفول، گسل های پی سنگی
  • شهره حسن پور، ایرج رسا، مهرداد حیدری، علی اکبر متکان، محسن موید صفحات 15-28
    کمربند مس ایران عمدتا منطبق با کمربند ولکانوپلوتونیکی ارومیه-دختر می باشد و با بیش از 2000 کیلومتر طول و40 کیلومتر عرض از شمال غرب تا جنوب شرق ایران گسترده شده است و شامل سنگ های آتشفشانی، آذرآواری و نفوذی با خصوصیات کالک آلکالن می باشد. این کمربند میزبان تعداد زیادی از ذخایر پورفیری مس-مولیبدن است که از آن جمله به دو ذخیره بزرگ سرچشمه(با 1200 میلیون تن ذخیره، با 7/0% مس و متوسطppm 250 مولیبدن) در جنوب شرق و سونگون (با بیش از 500 میلیون تن ذخیره، با 69/0% مس و متوسطppm 300 مولیبدن) در شمال غرب ایران می توان اشاره نمود.
    شواهدی وجود دارد که نشان می دهد زون ارسباران در شمال غرب ایران و در بخش جنوبی قفقاز کوچک، دارای خصوصیاتی متفاوت از کمربند ارومیه-دختر است و از لحاظ ساختاری با آن متفاوت می باشد. این زون، با جهت شمال غرب-جنوب شرق از منطقه اهر در ایران تا ارمنستان گسترش یافته است. این کمربند به غیر از سونگون و هفت-چشمه در این سوی مرز، میزبان تعداد دیگری از ذخایر مس پورفیری از جمله ذخایر کاجران و داستاکرت در ارمنستان می باشد.
    ذخیره مس-مولیبدن پورفیری هفت چشمه یک سوئیت ماگمایی است. توده های نفوذی موجود در این منطقه، ترکیب متغیر از گابرو تا گرانودیوریت دارند. در این منطقه، توده نفوذی با ترکیب گرانودیوریتی در داخل توده سنگ درونگیر، با ترکیب گابرویی، نفوذ کرده است. با توجه به حفاری های اکتشافی انجام گرفته، محدوده کانی سازی هفت چشمه، به صورت یک توده بیضوی شکل با ابعاد 700×500 متر با حداقل عمق 700 متر می باشد. این ذخیره، دارای زون بندی شاخص سیستم های پورفیری (آلتراسیون های فیلیک، پتاسیک، آرژیلیک و پروپلیتیک) می باشد. کانی سازی به دو شکل افشان و رگه-رگچه ای در داخل هر دو توده گرانودیوریتی و گابرویی دیده می شود. انواع رگچه های سیلیسی تیپ های A وD را می توان در ذخیره هفت چشمه پورفیری مشاهده کرد.
    ذخیره هفت چشمه، بدلیل داشتن توده پورفیری بارور و فلسیک با ترکیب گرانودیوریت، وجود کانی سازی مس_مولیبدن، رخداد دگرسانی های تیپیک ذخایر مس پورفیری، حضور کانی های سولفیدی مس و همراهی آن با مولیبدن، وجود رگه_رگچه های سیلیسی فراوان و تشکیل در موقعیت زمین شناسی فرورانشی، یک کانسار تیپیک پورفیری معرفی می شود.
    کلیدواژگان: مس، مولیبدن، هفت چشمه، پورفیری، ارسباران، ارومیه، دختر
  • علی عابدینی، علی اصغر کلاگری صفحات 29-38
    افق بازماندی جوانمرد در 25 کیلومتری شمال خاور بوکان، استان آذربایجان غربی واقع است. این افق به شکل چینه سان در مرز بین سازند کربناتی روته (پرمین میانی- بالایی) و الیکا (تریاس) توسعه یافته و شامل 3 واحد سنگ شناختی است: 1) لاتریت آهن دار، 2) بوکسیت سیلیسی و 3) رس بوکسیتی. عملکرد فرایندهای هوازدگی در طی تشکیل این افق بازماندی سبب شستشوی Si، Na، Mg، Mn، P، Ca، Sr، Hf، و HREEs، غنی شدگی Al، Ti، V، Cr، Ni، Y، Nb، Zr،U و Th، و شستشو- تثبیت Fe، K، Rb، Ba، Co و LREEs شده است. یافته های ژئوشیمیایی نشان می دهد که سنگ بستر کربناتی نقش دوگانه ای در توزیع عناصر داشته است. کربنات ها از راه خنثی سازی محلول های هوازده کننده اسیدی، سبب رسوب گذاری Fe به شکل کانی های هماتیت و گوتیت شده اند. این کانی ها، خود، به وسیله فرایندهای جذب سطحی و روبش، منجر به تمرکز نسبتا بالای V، Cr، Ni، Co، LREEs، و Th در لاتریت آهن دار شده اند. این سنگ ها، با تشکیل کمپلکس های یونی پایدار کربناتی با HREEs، سبب خروج این عناصر از افق بازماندی شده اند. افزون بر این، تغییرات pH محلول های هوازده کننده، کنترل کانیایی، و حضور اسیدهای هومیک و کربنیک، نقش ارزنده ای در الگوی توزیع عناصر در این افق دارند.
    کلیدواژگان: بوکسیت، لاتریت، جوانمرد، ژئوشیمی، بوکان
  • حسین نریمانی، علی یساقی، محمد قاسم حسن گودرزی صفحات 39-50
    هندسه و الگوی چین، بخش مهمی از دانش مورد نیاز در اکتشاف ذخایر هیدروکربنی است. تاقدیس میش با گسترش در فرادیواره گسل پیشانی کوهستان و جایگیری بر روی این راندگی، در دسته چین های مرتبط با راندگی در نظر گرفته می شود. این تاقدیس با حضور دو کوهان و زین بین آنها در طول، با رخنمون متفاوت سازندی در ناحیه دوگنبدان جای دارد. هندسه جعبه ای با پهلوی پیشانی برگشته، ارتفاع و فرسایش زیاد این تاقدیس شبیه دیگر تاقدیس های پهنه ایذه جنوبی است. تهیه برش های ساختاری از این تاقدیس و استخراج داده های مورد نیاز از آنها، بر روی نمودارهای چین های مرتبط با راندگی و انطباق هندسه چین با مدل های هندسی موجود، هندسه چین های گسترش گسلی حمل شده با انتقال از محور ناودیسی را برای تاقدیس میش نشان می دهد.
    کلیدواژگان: الگوی چین خوردگی، پهنه ایذه، تاقدیس میش، چین گسترش گسلی حمل شده
  • احمد مقدم فر، سهراب شهریاری، عبدالله سعیدی، مهران آرین صفحات 51-65
    شناخت هندسه چین خوردگی میدان های نفتی، به منظور برداشت بهینه از ذخایر آنها اهمیت ویژه ای دارد. دربررسی هندسه چین خوردگی میدان پارسی، از تفسیر برش های ژئوفیزیکی سه بعدی و برش های عرضی آخرین نقشه منحنی خطوط تراز زیرزمینی استفاده شده است. برپایه رسم خطوط هم شیب و رده بندی رمزی، می توان لایه های پرقوام سازندهای آهکی آسماری، ایلام و سروک را در رده 1B و لایه های کم قوام سازندهای پابده و گورپی را در رده 1C،1A رده بندی کرد. این الگوی چین خوردگی تنها در کوهانه شمالی و جنوبی میدان مشاهده می شود. در بخش میانی میدان، هندسه ساختاری به شکل چین جعبه ای است که به علت چرخش محورتاقدیس، هندسه آن با سایر نقاط متفاوت است. با توجه به برش های تهیه شده، میدان پارسی از جمله چین های وابسته به گسلش است که برپایه الگوی رده بندی رمزی از نوع چین خوردگی پیشروی گسل و برپایه رده بندی مک کلی و پوبلت چین خوردگی پیشروی گسلی، مدل سوم (شیب یال متغیر و طول یال متغیر) را شامل می شود. به طور کلی گسل های رانده ای که باعث تشکیل این گونه چین ها می شوند از لایه های کم قوام زیرین سرچشمه می گیرند که دراین ارتباط، سازند تبخیری دشتک برای انشعاب گسل های رانده میدان پارسی معرفی می شود.
    کلیدواژگان: فروافتادگی دزفول، گسل پیش گودال زاگرس، قوام
  • میررضا موسوی، حسین شیروانی صفحات 67-80
    سازند سروک یک واحد سنگ چینه ای کربناتی ضخیم از گروه بنگستان با سن کرتاسه میانی است که در منطقه زاگرس و بخشهای جنوب باختر ایران گسترش وسیعی دارد. برای مطالعه ویژگی های رخساره ای و وضعیت محیط رسوبی این سازند در کبیرکوه، دو برش سطحی چنارباشی (m754 ضخامت کل) و کرحال (m680 ضخامت قابل دسترس) انتخاب و بررسی شدند. در این دو برش، سازند سروک به دو بخش ضخیم لایه در پایین و نازک لایه در بالا قابل تفکیک است. بخش ضخیم لایه از آهک و دولومیت حاوی گرهک ها و نوارهای چرت تشکیل شده است. بخش نازک لایه را آهک ها و شیل های آهکی تشکیل داده اند. از نظر مورفولوژی منطقه، بخش ضخیم لایه (نریتیک) ارتفاعات و بخش نازک لایه (پلاژیک) مناطق کم ارتفاع و پست را شامل می شوند. بررسی ها در بیرون زدگی های برش گرو در 4 کیلومتری شمال باختر برش چنارباشی نشان می دهد که مرز به صورت هم شیب و تدریجی بدون ناپیوستگی فرسایشی و آثار خشکی زایی است. سازند سروک با داشتن قابلیت های مخزنی مناسب و به دلیل قرارگیری بین دو سازند شیلی گرو و سورگاه که به عنوان سنگ منشا عمل کرده اند، بستر مناسبی برای تجمع مواد هیدروکربنی است.
    در مطالعات صحرایی و آزمایشگاهی 9 میکروفاسیس از وکستون تا پکستون و گرینستون شناسایی شدند که در چهار گروه محیطی کولابی، سد، جلو سدی و دریای باز قرار می گیرند. عمیق تر بودن محیط تشکیل برش چنارباشی باعث شده تا بخش پلاژیک در برش چنارباشی توسعه بیشتری داشته باشد و رخساره های کولابی و سدی دورتر از آن در مناطق جنوبی تر مثل برش کرحال تشکیل شوند.
    مطالعه تغییرات بافتی و فرایندهای دیاژنزی در رسوبات سازند سروک، تاثیر سه محیط دیاژنزی دریایی، دفنی و جوی را نشان می دهد.
    پس از رسم ستون توالی ریزرخساره ها و منحنی تغییرات نسبی عمقی، دو چرخه بزرگ پسرونده (رده سوم و چهارم) و بخشی از یک چرخه سوم که احتمالا در زمان تشکیل سازند سورگاه نیز ادامه داشته است، تشخیص داده شد. محیط رسوبی سازند سروک براساس شواهد موجود، یک سکوی کربناتی از نوع دریای فلات قاره حاشیه دار بوده است.
    کلیدواژگان: رسوب گذاری، ریز رخساره، سازند سروک، کبیرکوه
  • عباس صادقی، نسرین هداوندخانی صفحات 81-98
    به منظور زون بندی زیستی سازند پابده بر مبنای فرامینیفرهای پلانکتونی و زون بندی های زیستی جدید، یک برش چینه شناسی در شمال امامزاده سلطان ابراهیم واقع در تاقدیس کمستان مطالعه شد. ضخامت سازند پابده در این برش 548 متر و از نظر سنگ شناسی به 4 واحد شیلی (133 متر)، مارنی - آهکی (113 متر)، آهکی (106 متر) و آهکی - مارنی (196 متر) تقسیم شده است که واحد آهکی حاوی فرامنیفرهای بنتک و 3 واحد دیگر حاوی فرامینیفرهای پلانکتونی است. در مطالعات زیست چینه نگاری ضمن تشخیص 146 گونه فرامینیفر متعلق به 45 جنس که 95 گونه از 19 جنس آن به فرامینیفرهای پلانکتونی و 51 گونه از 26 جنس آن به فرامینیفرهای بنتیک تعلق دارد، 9 زون زیستی از فرامینیفرهای پلانکتونی شناسایی و معرفی شد که 1 زون زیستی آن به راس سازند گورپی و 8 زون زیستی آن به سازند پابده تعلق دارد. همچنین 1 زون زیستی نیز بر اساس فرامینیفرهای بنتیک و منطبق با زون زیستی 44 وایند (Wynd، 1965) در واحد آهکی از سازند پابده تعریف شده است. بر مبنای فرامینیفرها و زون های زیستی معرفی شده، سن سازند پابده در برش مورد مطالعه پالئوسن پسین (سلاندین) – ائوسن میانی (لوتسین – بارتونین) تعیین شده است.
    کلیدواژگان: سازند پابده، پالئوسن، ائوسن، امامزاده سلطان ابراهیم، ایذه، تاقدیس کمستان زیست چینه نگاری
  • هدیه عباسیان، عبدالحسین امینی، حمید علیزاده صفحات 99-112
    مطالعه همزمان رسوب شناسی، محتوای فسیلی و ساختارهای رسوبی در رسوبات سخت نشده بستر دریای خزر باعث فهم بهتر شرایط محیطی و نقش آنها در توزیع جانداران و آثار زیستی می شود. در این مطالعه با بررسی این پارامترها در داده های مغزه ها، شرایط محیطی در یکی از محیط های عهد حاضر مورد ارزیابی قرار می گیرد. این مطالعه برای نخستین بار در ایران نتایج حاصل از روش سی تی اسکن1 در مطالعات رسوب شناسی را در بازسازی محیط رسوبی در طول مغزه های به دست آمده از بخش دور از ساحل دریای خزر در سواحل لنگرود، مورد استفاده قرار می دهد. نتایج به دست آمده از این مطالعه، منجر به شناسایی سه رخساره رسوبی و یک ایکنورخساره2 در رسوبات بستر دریای خزر شده که تناوبی از شرایط پر انرژی (جریان های توربیدیتی با چگالی پایین) و شرایط آرام را نشان می دهند. شرایط مذکور منجر به گسترش نهشته های همی پلاژیک همراه با میان لایه های گل سیلتی در آنها شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که فرآیندهای رسوب گذاری تاثیر قابل توجهی بر روی شرایط محیطی، توزیع جانداران و آثار زیستی دارند.
    کلیدواژگان: آثار زیستی، دریای خزر، روش سی تی اسکن در رسوب شناسی و محیط رسوبی، سواحل لنگرود، فرایندهای کنترل کننده رسوب گذاری
|
  • Maddahih., Alavi, S.A., Abdollahie Fardi., Amiri Bakhtiyarh., Talebi, H Pages 3-14
    Most of Iranian hydrocarbon reservoir quantities are located in the Zagros anticline oil traps، particularly in the Dezful Embayment area. Although general trend of these structures are NW-SE parallel to the main Zagros thrust، but in some cases، the trend of many of these structures have been changed and consequently the folds have been shaped as open sigmoidal. This axis curvature is more common in the longer anticlines. As the size of anticline longitudinal curvature increases، the density of tensional open fractures will increase too. These fractures have an important role in boosting of hydrocarbon reservoirs productivity. Therefore، this research focused on the effective factors on Bibi Hakimeh subsurface anticline longitudinal curvature، which is located in the Dezful Embayment area. Based on these results، amplification and coalescence of the isolated anticlines have primary and main effect in formation of Bibi Hakimeh anticline longitudinal curvature. Simultaneously or after this process، shear zone is resulted from basement fault activation، activations of supplement and controlling factors of curvature arisen from this faults activation. In which it has contributed in the formation of Bibi Hakimeh anticline longitudinal curvature. Trend and slip rate variation in Bibi Hakimeh thrust and effects of adjacent anticlines، are some of the other effective factors in the formation of this phenomena. Moreover، in this research with the special approach to existing basement fault activations in Bibi Hakimeh oilfield، a three dimensional model of the Dezful Embayment، has been provided.
  • Hassanpour .S., Rasa Heydari, M. Matkan, Moayyed .M Pages 15-28
    The Main Copper belt of Iran that corresponds with the Cenozoic Urumieh-Dokhtar magmatic belt (UDMB) extends for over 2000 km، with an average width of 40 Km، from northwest to southeast Iran، and is characterized by dominantly calc-alkaline volcanic، pyroclastic and intrusive rocks. This belt hosts numerous porphyry-type Cu ± Mo mineralization، but notable are two world-class deposits، Sarcheshmeh (1200 Mt of ore at 0. 69% Cu and 300 ppm Mo) and Sungun (>500 Mt of ore at 0. 69% Cu and ~250 ppm Mo) in the southern and northern of the Cu-Au belt، respectively. There are evidences that the northern part of Iran formed on a separate arc related to the southern lesser Caucasusian subduction zone. The arc extends from northwest Iran to Armenia in the north and contains several porphyry-style mineralizations، including Sungun and Haftcheshmeh in Iran and Kajaran and Dastakert in Armenia. The Haftcheshmeh prospect is a magmatic suite. Intrusions composition is vary from gabbro to granodiorite. The granodiorite intrusion has intruded into the intrusion with gabbro composition. Drilling works has indicated an ellipsoid body with 500×700 dimension at the 700m depth. Potassic، phyllic، propylitic and argillic alteration assemblages are well developed in Haftcheshmeh. Mineralization occurs as disseminated as well as stock works in the granodiorite and the gabbro. Sillica A and D type veinlets are present in this district. On primitive mantle -normalized plots، the porphyritic intrusion shows clear enrichment in LILE، U، Th، Pb and Sr، and depletion in HFSE (Ti، Ta، Nb)، features commonly attributed to subduction- related magmas originated from mantle. The Haftcheshmeh prospect is a typical porphyry deposit in terms of its alteration and mineralization، association with felsic intrusions، predominance of quartz veinlets and subduction related tectonic setting.
  • Abedinia., Calagari, A.A Pages 29-38
    Javanmard residual horizon is located about 25 km NE of Bukan، West-Azerbaijan Province. This horizon developed، as a stratiform deposit، between Ruteh (Middle-Late Permian) and Elika (Triassic) carbonate formations. It consists of three lithological units: (1) ferruginous laterite، (2) siliceous bauxite and (3) bauxitic clay. Function of weathering processes in the course of formation of this residual horizon caused leaching of Si، Na، Mg، Mn، P، Ca، Sr، Hf، and HREEs، enriching of Al، Ti، V، Cr، Ni، Y، Nb، Zr، U، and Th، and leaching-fixing of Fe، K، Rb، Ba، Co، and LREEs. Geochemical data indicate that the carbonate bedrock played a dual role in distribution of elements. By neutralizing the acidic weathering solutions، the carbonates caused precipitation of Fe as hematite and goethite. These minerals، in turn، resulted in relatively high concentration of V، Cr، Co، LREEs، and Th in ferruginous laterite by adsorption and scavenging processes. These rocks caused these elements to be moved out of residual horizon by forming carbonate stable ionic complexes with HREEs. In addition، variations in pH of weathering solutions، mineral control، and presence of humic and carbonic acids played conspicuous role in the mode of distribution pattern of elements in this horizon.
  • Narimanih., Yassaghia., Hassan Goodarzi, M.Gh Pages 39-50
    Knowledge about geometry and style of folding are important factors in petroleum exploration. Mish anticline located at the northeastern part of Dogonbadan region and on hanging wall of Mountain Front Fault. In this research، Mish anticline is analyzed as a fault-related fold. The box-shape geometry of the fold، overturn forelimb، and high elevation is similar to the other anticlines in southern part of Izeh structural subzone within the Zagros Fold- Thrust Belt. Geometric analysis of this fault related-fold is done based on 3 constructed structural cross sections across the fold. This showed that the Mish anticline has a transported fault-propagation fold geometry in which the transportation has occurred through the syncline axial plane.
  • Moghadamfara., Shahriaris., Saidiea., Arian, M Pages 51-65
    Understanding geometry of fold in oil field has an important role in oil recovery and production. Therefore، the geometry of Parsi Anticline in the north Dezful Embayment has been selected as a subject for present study، which is carried out by using interoperated 3D seismic data and lateral cross-section on top of the Asmari Limestone structural contour map. Based on Isogone and Ramsay classification، the competent carbonate layers of Asmari، Ilam and Sarvak formations are classified as 1B class and incompetent layer of Pabdeh and Gurpi Formations as 1A or 1C classes. Such a folding model is found only in south and north culminations of anticline. In the middle part of Parsi Oil Field، the fold geometrical configuration is box type، which is related to the axial fold rotation that shows different geometry. Parsi Oil Field is a fault related structure which is based on Ramsay and McClay and Poblet classification، it is considered as progressive fault related type 3 (variable limb dip and length). In general، the thrust faults generating these types of folds are sourced from incompetent layers which in Parsi Oil F ield could be in relation to the Dashtak Formation Evaporates.
  • Moussavi, M.R., Shirvani, H Pages 67-80
    he Sarvak Formation is a thick carbonate unit of the Bangestan Group with an age of Middle Cretaceous and has a wide distribution in the Zagros region in southwest Iran. Outcrops of Chenarbashi (754m thick) and Korhall (over 680m thick)، with 18km distance from each other، were studied in the Kabirkuh Anticline. At these outcrops، the Sarvak Formation can be subdivided into lower (thick bedded) and upper (thin bedded) units. The thick bedded unit is a neritic carbonate and consists of limestone and dolomite that contains chert nodules and bands. The thin bedded unit is a pelagic carbonate and consists of limestones with intercalation of calcareous shales. Morphologicaly، the thick bedded unit forms the scarpment and the thin bedded unit forms the lower areas. An investigation at the outcrops of Garau Formation at a distance of 4km from Chenarbashi outcrop shows that the boundary between these two formations is continuous without any erosinal discontinuity. Sarvak Formation occurs between Garau and Surgah formations، source rock، with a suitable potential to act as a reservoir rock. The microscopic and field investigations of the studied sections led to recognition of nine main microfacies، deposited in lagoon، bar، bar front and open marine sub environments. The Chenarbashi section forms in a deeper environment، where pelagic facies is more developed. Lagoon and bar facies are developed farther in southern areas such as the Korhall Section. Diagenetic processes confirm the influence of marine، burial and meteoric diagenetic environments. The microfacies successions diagrams illustrate that the Sarvak Formation consists of two sedimentary cycles (3rd & 4rd orders) and a part of a third cycle which was probably continued while the Surgah Formation was depositing in that area. A rimmed shelf carbonate platform is suggested for the depositional environment of the Sarvak Formation.
  • Sadeghi, Hadavandkhani, N Pages 81-98
    The Pabdeh Formation is well-developed at Kamestan Anticline، locating in Emamzadeh Soltan Ebrahim area، northwest of Izeh city. This Formation was measured and sampled in the studied area. Based on planktonic foraminifera، a new biozonation was established. The Pabdeh Formation has a thickness of 548m in the Kamestan Anticline and it can be divided into 4 lithologic units، in ascending stratigraphic order، including: shale (133m)، limy marl (113m)، limestone (106m) and marly limestone (196m). The limestone unit contains benthonic foraminifera، but three of them have planktonic foraminifera. All samples were studied for foraminifer taxa by using transmited light microscope and scanning electron microscope. A total of 146 species (45 genera) were identified that 95 of the species belong to planktonic (19 genera) and 51 benthonic (26 genera) foraminifers. Based on stratigraphic distribution of identified foraminifers، 9 biozones were established throughout the studied interval (598m). 8 biozone belong to the planktonic foraminifers of Pabdeh Formation and the remainder to the uppermost part of the Gurpi Formation. Besides of the above mentioned planktonic foraminifers biozones، a benthonic foraminifera was recognized within the limestone unit of Pabdeh Formation and it corresponds to biozone of 44 Wynd 1965). Based on stratigraphic potential of the above mentioned biozones، a Late Paleocene (Selandian) – Middle Eocene (Lutetian- Bartonian) age is suggested for the Pabdeh Formation، at the Kamestan Anticline in northwest of Izeh.
  • Abbasianh., Aminia., Alizadeh, H Pages 99-112
    The simultaneous study on sedimentology، fossil content and sedimentary structures on loose sediments of the offshore South Caspian Sea led to a better understanding of sedimentary environments and their role in distribution of organisms and trace fossils. In this paper، by studying the mentioned factors via core data، the environmental condition of recent environment has been analyzed. For the first time in Iran، the CT-Scan technique was used in sedimentology for reconstruction of sedimentary environments، based on the cores obtained from offshore environment from the Caspian Sea (Langroud-Roudsar coasts). The results from this study led to recognition of three sedimentary facies and one ichnofacies in sediments of Caspian Sea floor. These sediments show an alternation of high level energy condition (low density turbidity current) and quasi-steady conditions. The stated conditions led to a propagation of hemipelagic deposits with silty-mud interlayers. The results from this study indicate that depositional processes had a significant effect on environmental conditions، distribution of organisms and trace fossil abundance.