فهرست مطالب

زمین شناسی ایران - پیاپی 17 (بهار 1390)

فصلنامه زمین شناسی ایران
پیاپی 17 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا عبادی، سید احمد علوی، شهرام شفیعی بافتی، عباس صادقی صفحه 3
    این پژوهش به بررسی، ارتباط بین رخداد کانی سازی و تکوین عناصر ساختاری با استفاده از پیمایش های صحرایی و تحلیل عکس های ماهواره ای در ناحیه شمال خاور شهربابک، که بخشی از کمربند آتشفشانی ارومیه- دختر است، می پردازد. بررسی های صورت گرفته در منطقه ارتباطی تنگاتنگ بین کانی سازی و عناصر ساختاری نشان می دهد، به گونه ای که شکستگی های T1،T2،R،R'' از مهم ترین شکستگی های منطقه که تحت تاثیر چین خوردگی بزرگ مقیاس و گسل های راستالغز با مولفه راندگی در منطقه شکل گرفته اند. تحلیل های انجام شده در این ناحیه نشان می دهد که شکستگی های کششی T2 با روند E-W، از قدیمی ترین شکستگی های که وابسته به چین خوردگی هستند که اغلب توسط ماگما پر شده اند و گروه های دایک را شکل داده اند. در مرحله دوم، شکستگی های آنتی ریدل(R'') شکل گرفته اند که وابسته به حرکات گسل ها بوده اند و با روند NE- SWو سازوکار راستالغز چپ گرد با مولفه ی نرمال اغلب شکستگی های گروه T2را قطع کرده و در محل تقاطع آنها کانی سازی پورفیری شکل گرفته است. دسته دیگر از شکستگی های کششی منطقه، شکستگی های T1 با روند N-S هستند که اغلب ذخایر با ارزش رگه ای و دایک های منفرد، در این گروه جایگیر شده اند. شکستگی های ریدل وابسته به پهنه برشی راستگرد با روند NW-SE اغلب فاقد پرشدگی است و یا کانه زایی عقیم در آنها صورت گرفته است. تحلیل های ساختاری و افست شکستگی ها نشان می دهد که شکستگی ها آنتی ریدل پیش از شکستگی های ریدل در سامانه ترافشارش راست گرد شکل گرفته اند که خود دلیلی بر بالاآمدگی در منطقه می باشد. از این رو تحلیل عناصر ساختاری ارتباط کانه زایی مس با روند گسل نشان دهنده است.
    کلیدواژگان: تحلیل ساختاری، کانه زایی، مس، میدوک، شهربابک
  • بهناز حسینی، منصور قربانی، سید محمد پورمعافی، نعمت الله رشیدنژاد عمران صفحه 17
    کمپلکس تاقدیس کوه سفید در بخش جنوبی زون سنندج- سیرجان از مناطقی است که واحدهای دگرگونی با سن پالئوزوییک را می توان در آن مشاهده کرد و در آن کمپلکس سوریان با سن کربنیفر پسین تا پرمین بر روی کمپلکس توتک با سن سیلورین تا کربنیفر پیشین قرار گرفته است. در مرکز این تاقدیس یک توده نفوذی مونزوگرانیتی تا گرانودیوریتی نفوذ کرده است که تأثیر گرمایی آن را بر روی سنگ های شیستی اطراف می توان مشاهده کرد. بر اساس این مطالعه، این توده مونزوگرانیتی با ماهیت کلسیمی- قلیایی و پرآلومین حاصل ذوب بخشی پوسته قاره ای است که همزمان با یک رژیم زمین ساختی برشی خمیری در سنگ های دگرگونی منطقه نفوذ کرده است. تعیین سن به روش اورانیم- سرب بیانگر سن Ma 9±173 (ژوراسیک میانی) برای این توده نفوذی است. بر اساس شواهد ساختاری، دگرگونی و همچنین روابط زمین شناختی، می توان عنوان کرد که رویدادهای هرسینین، سیمرین پیشین و سیمرین میانی نقش اساسی در تحولات منطقه مورد مطالعه به عنوان بخشی از زون سنندج- سیرجان جنوبی داشته اند.
    کلیدواژگان: زون سنندج، سیرجان، تاقدیس کوه سفید، کمپلکس توتک، کمپلکس سوریان، سن سنجی اورانیم، سرب
  • محمود شرفی، اسدالله محبوبی، رضا موسوی حرمی، مهدی نجفی صفحه 31
    یکی از واحد های چینه شناسی حوضه رسوبی کپه داغ سازند آیتامیر به سن آلبین- سنومانین است. سازند آیتامیر شامل ماسه سنگ گلوکونیتی دانه ریز، سیلتستون، شیل و سنگ های کربناتی است. این سازند در چهار برش شیخ و سرخزو در ناودیس شیخ و برش گدگانلو و پسکوه در ناودیس بی بهره مطالعه شده است. سازند آیتامیر در برش های مورد مطالعه دارای افق های پرفسیل یا تجمعات فسیلی است. بر اساس اختلافات در ویژگی های چینه شناسی، رسوب شناسی، دیرینه شناسی و تافونومی سه نوع تجمع فسیلی شناسایی شده است. این سه نوع تجمع فسیلی در موقعیت های مشخص در توالی رسوبی قرار دارند. تجمع فسیلی با محتوای جانوری غالبا آمونیت (افق S3) در مرحله اولیه TST دارای پوسته های کاملا به هم ریخته، خرد و ساییده شده با آرایش بی نظم است که بر روی یک سطح فرسایشی مشخص قرار گرفته است که نشان دهنده جابجایی رسوبات قبلی و ته نشینی در یک محیط کولابی (لاگونی) است. مجموعه فسیلی قرار گرفته در راس TST (افق های S1، S2، G1،G3، G4، P4،P2 و P5) به عنوان Hiatal concentration یا condensed backlap shellbed در نظر گرفته شده است. از جمله ویژگی های این مجموعه درصد بالای پوسته های سالم و کامل، درجه پایین خرد شدگی و ساییدگی، جور شدگی ضعیف و تنوع فسیلی بالا است. این نوع تجمعات فسیلی در طی زمان آهنگ بالای تولید پوسته های زیست زاد و آهنگ پایین رسوب گذاری در یک موقعیت دور از ساحل تشکیل شده است. تجمعات فسیلی انتهای دسته رخساره HST (toplap shellbed) (G2 و P3) به عنوان مجموعه های تکرار شونده معرفی می شوند. ویژگی های تافونومی این نوع تجمعات، بسیار شبیه به انواع مرحله ابتدایی TST است. یک ویژگی شاخص برای تمایز این دو نوع تجمع فسیلی، گسترش جانبی است به گونه ای که مجموعه مربوط به TST معمولا به صورت لایه مشاهده می شود، در صورتی که مجموعه انتهایی HST به صورت عدسی شکل، تجمع بخشی و یا سنگ فرش است.
    کلیدواژگان: آیتامیر، آلبین، سنومانین، افق پرفسیل، چینه نگاری توالی (سکانسی)
  • نجمه گردی زاده، حسین وزیری مقدم*، عزیزالله طاهری، علی صیرفیان صفحه 49

    مطالعه روزن داران پلانکتون سازند گورپی در جنوب باختر فیروزآباد منجر به شناسایی 13 جنس و 29 گونه در قالب 8 زیست زون به شرح زیر شد، Dicarinella asymetrica Zone (سانتونین تا اوایل کامپانین پیشین)، Globotruncanita elevata Zone (کامپانین پیشین)، Globotruncana ventricosa Zone (کامپانین میانی تا کامپانین پسین)، Radotruncana calcarata Zone (کامپانین پسین)، Globotruncanella havanensis Zone (کامپانین پسین)، Globotruncana aegyptiaca Zone (کامپانین پسین تا بخش بالایی کامپانین پسین)، Gansserina gansseri Zone (بخش بالایی کامپانین پسین تا بخش زیرین ماستریشتین)، Contusotruncana contusa and Racemiguemblina fructicosa Zone (ماستریشتین پیشین تا ماستریشتین میانی). این زیست زونها قابل مقایسه با جدیدترین زیست زونهای ارائه شده برای حوضه تتیس هستند. مطالعه روزن داران پلانکتون منجر به تشخیص سه گروه مورفوتایپ شد که نشاندهنده ته نشینی سازند گورپی در آبهای عمیق است.

    کلیدواژگان: سازند گورپی، روزن داران پلانکتون، کامپانین، ماستریشتین، مورفوتایپ
  • بتول تقی پور صفحه 61
    منطقه مورد مطالعه در 40 کیلومتری جنوب باختر یزد و در حاشیه خاوری شیرکوه قرار دارد. ماگماتیسم در این منطقه بصورت دایک و استوک های کوچکی مشخص است. ترکیب شیمیایی این توده ها گرانودیوریت، دیوریت تا گابرو متغیر است. ماهیت ماگمای تشکیل دهنده این توده ها کلسیمی-قلیایی است و در یک محیط کوهزایی شکل گرفته اند. نفوذ این توده ها در کربنات های کرتاسه سبب دگرگونی مرمرها و شکل گیری کانی های کمیابی شده است. مجموعه کانیایی زیر در این مرمرها شاخص است:forsterite+ serpentine + talc+ brucite + hydromagnesite + calcite + dolomiteدر این میان تنها رخداد پرفیروبلاستهای بروسیت به شکل فراگیر در مرمرها عادی است. اوج دگرگونی همجواری با رویداد پریکلاز و فورستریت (<700Co) مشخص است و آن گاه در مراحل بعدی، تشکیل پاراژنزهای دما پائین، همانند کانی های کربناتی و آبدار (Co 25) اتفاق افتاده است. تسلسل رویدادهای کانی سازی این مرمرها را چند زادی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مرمر، شیرکوه، بروسیت، هیدرومنیزیت
  • ایرج رسا، نسیم حیدریان دهکردی صفحه 73
    منطقه خونی در50 کیلومتری شمال خاوری انارک از توابع استان اصفهان و در زون ایران مرکزی واقع شده است. از نظر زمین شناسی، سنگ های دگرگونی با سن پروتروزوییک پسین و سنگ های آتشفشانی با سن ائوسن، منطقه را می پوشانند. یکی از مهم ترین کانی سازی های این منطقه، کانی سازی چشمه خونی ((KH3 است که در خاور منطقه قرار دارد و از نظر کانی زایی اکسیدی طلادار ارزشمند است. ماده معدنی به صورت رگه ای و کانی های اصلی آن مگنتیت، هماتیت و به مقدار جزئی گوتیت است. میزبان کانه زایی طلا در این منطقه سنگ های آتشفشانی ائوسن است. بر اساس نتایج تجزیه لیتوژئوشیمیایی 44 عنصری 34 نمونه از سنگ های آتشفشانی کانی سازی چشمه خونی کمینه عیار طلا ppb2، بیشینه عیار آن ppb4810 و عیار میانگین طلا در این کانی سازی ppb70/475 محاسبه شده است. بیشترین عیارTl در این کانی سازی ppm3/2، با عیار میانگین ppm 17/1، بیشترین عیار Mo 813 ppm با عیار میانگین ppm27 و Mn با بیشترین عیار ppm5290 و عیار میانگین ppm1356محاسبه شد. بیشتر میانبارهای مطالعه شده در نمونه های این کانی سازی، دو فازی و از نوع مایع- گاز است و بیشترین فراوانی دمای همگن شدگی در محدوده 290 تا320 درجه سانتی گراد محاسبه شد. دمای ذوب آخرین بلور یخ حدودCo1- تا1/7- و شوری این میانبارها از 65/1تا 61/10(NaCl wt%) برآورد شده است که بیشترین فراوانی شوری در محدوده 4 تا 5 درصد وزنی معادل نمک طعام است. شواهد به دست آمده از مطالعه کانی سازی و میانبارهای سیال در منطقه خونی نشان می دهد که کانی سازی در این منطقه دارای منشا اپی ترمال بوده و شوری میانبارهای سیال منطقه خونی احتمالا ناشی از وجود نمک های NaCl،MgCl2،CaCl2 است.
    کلیدواژگان: اپی ترمال، کانی زایی اکسیدی طلادار، کانی سازی چشمه خونی، میانبار سیال
  • امیرمحمد جمالی، عباس صادقی، محمدحسین آدابی صفحه 87
    سازند شوریجه یکی از مخازن گازی در خاور حوضه کپه داغ است. رسوبات آواری-تبخیری این سازند، هم زمان با فاز زمین ساختی سیمرین پسین در اواخر ژوراسیک پسین- اوایل کرتاسه پیشین در بخش وسیعی از خاور کپه داغ در محیط های قاره ای و گاه دریایی نهشته شده است. به منظور بررسی محیط رسوبی و ارائه مدل رسوبی این سازند٬ یک برش چینه شناسی در جنوب-جنوب باختری حمام قلعه انتخاب و مطالعه شده است. سازند شوریجه در ناحیه مورد مطالعه 953 متر ستبرا دارد و برخلاف دیگر برش های شناخته شده از پنج واحد سنگی تشکیل شده است. در این برش، افزون بر رسوبات تخریبی و تبخیری، دو واحد کربناته با ضخامت قابل توجه وجود دارد. مطالعه 402 مقطع نازک نشان می دهد که این نهشته ها در چهار کمربند رخساره ای پهنه جزر و مدی٬ لاگون٬ سد و دریای باز کم ژرفا در یک پلت فرم از نوع شلف تشکیل شده اند.
    کلیدواژگان: سازند شوریجه، رخساره، محیط رسوبی، کپه داغ
  • اسماعیل الله پور، منصور وثوقی عابدینی، سید محمد پورمعافی، محمد مهدی خطیب صفحه 103
    سنگهای آتشفشانی منطقه شمالشرق بیرجند را میتوان به دو گروه متمایز تقسیم کرد. نخست سنگهای آندزیتی، داسیتی و ریولیتی پالئوژن که تشکیل دهنده غالب بوده و دوم موژه آریتها، آندزیتهای بازالتی و بازالتهای جوانترکه باروند شاخص شمالغرب – جنوبشرق در بستر سنگهای پالئوژن رخنمون یافته اند. بررسی ها نشان میدهند که این دو مجموعه سنگ شناسی واجد خصوصیات ژئوشیمیائی و ژنتیک متفاوت بوده و معلول فرایندهای سنگ زائی متفاوت می باشند. انواع حدواسط تا اسیدی از نوع ولکانیکهای کالکوآلکالن حاشیه فعال قاره ای بوده و از تفریق یک ماگمای اولیه آندزیتی ایجاد گردیده اند که از فرایند آلایش پوسته ای حداقل درترمهای تفریق یافته داسیتی و ریولیتی نیزتاثیر پذیرفته است. سنگهای بازالتی منطقه ویژگی غالب آلکالن داشته واز نوع بازالتهای درون صفحه ای ودارای منشاگوشته ای بوده که درسیستمهای کششی ناشی از عملکردزونهای گسلی راستگرد به سطح راه یافته اند.
    کلیدواژگان: ژئوشیمی، آندزیت، موژه آریت، کالکوآلکالن، آلکالن، بیرجند
|
  • Ebadil., Alavi, S.A., Shafiei, Sh., Sadeghi, A Page 3
    This article attempts to investigate the relation between mineralization and structural evolution of elements، while it is using field surveys and satellite image analysis in NE Shahr-e- Babak، which is part of Urmie-Dokhtar volcanic belt. Structural analysis indicates a close relationship presents between mineralization and structural evolution of elements in the region. T1، T2، R' and R fractures are the most important fracture types in the area which are resulted from the large scale folding and right- lateral faulting in the region. Analysis indicates riedel that the T2 extended fractures with an E-W trend are the oldest fractures in the area which are dependent to the folding and have been filled by magma forming dike swarms. At the second stage، R' fractures have formed which are dependent on the movement of faults in the area having NE-SW trends and left- lateral with normal kinematic component cutting the T2 fractural and porphyry copper deposit have formed at their intersection. Some other extended fractures in the area include T1 that is extended fractures with N-S trends in which valuable veins with isolated dikes have been emplaced. Riedel fractures dependent on anti-riedel shear fracture with NW-SE process lack filling and bare mineralization has been done in them. Structural analysis and offset fractures indicate that anti-riedel fractures have been formed before riedel fractures in right lateral transpression system which itself a reason for the uplift in the region. Hence، structural elements have had a direct impact on the mineralization in the region.
  • Hosseinib., Ghorbanim., Pourmoafi, S.M., Rashidnejad Omran, N Page 17
    Sanandaj-Sirjan structural zone contains complexes of sedimentary and magmatic rocks، which have been subjected to numerous deformation and metamorphic phases during different times. Nevertheless، there are disagreements about the structural phases affecting this zone. Kuh-e Sefid Tootak Anticline، in southern part of Sanandaj-Sirjan zone، has units with a Paleozoic age. Sourian complex with the age of Upper Carboniferous to Permian and with degree of metamorphism of lower green schist sits at the top of Tootak complex with age of Silurian to Lower Carboniferous and with degree of metamorphism of upper green schist to lower amphibolite. A monzo-granite body intruded at the bottom of Tootak complex. Based on this study، this monzo-granite body with an alumina-rich calc-alkaline nature is the product of partial melting of continental crust، and concurrent to a plastic shear tectonic regime which is penetrated into metamorphic rocks of the area. The Uranium Lead dating method suggests an age of 173± 9 Ma for this intrusive body. According to structural and metamorphic evidence as well as geological relationships، it can be concluded that the Hercynian and Early and Middle Cimmerian occurrences played significant role in transformation of the study area as part of southern Sanandaj-Sirjan zone.
  • Sharafim., Mahboubia., Moussavi-Haramir., Nadjafi, M Page 31
    One of the stratigraphic units of the Kopet-Dagh Basin is Aitamir Formation. This formation has been studied at four locations including Sheikh and Sorkhezoo in the Sheikh Syncline and Gadganloo and Paskooh in the Bibahreh syncline. The Aitamir Formation consists of fine glauconitic sandstone، siltstone، shale and carbonate rocks. This formation in studied area contains shell beds or shell concentrations. Three types of shell concentrations can be distinguished according to differences in stratigraphic، sedimentologic، palaeoecological، and taphonomic features. These three types of shell concentrations are found in distinct positions within the depositional sequence. Ammonite-dominated concentration (S3) in the early TST has a distinct basal erosional surface (ravinement surface)، and the shells are completely disarticulated، fragmented and abraded with a chaotic orientation، suggesting reworking of previous deposited sediments، and redeposition in a semi-restricted lagoon environment. Shell concentration at the end of the TST is a hiatus type or condensed back lap shell bed. It is characterized by (S1 S2 G1G3 G4P2P4 and P5) high percentage of whole shell، low abrasion and fragmentation، poorly sorted and diversity of fauna. This concentration was accumulated during periods of high rates of production of biogenic hard parts and low sedimentation rates، in an offshore environment. Shell concentrations at the top of the HST (top lap shell bed) (G2، P3) are multiple-event type. Taphonomic features of this concentration are very similar to the early TST concentrations. One distinct difference in characteristic of these two types is lateral extension، so that TST concentration is commonly seen as a bed، whereas the late HST concentration is a lenticular، patchy or pavement form.
  • Najmeh Gordizadeh, Hossein Vaziri-Moghaddam, Azizolah Taheri, Ali Seyrafian Page 49

    Study of planktonic foraminifera of the Gurpi Formation in southwest of Firouzabad area led to recognition of 13 genera and 29 species of the planktonic foraminifera. Eight biozones were determined in the Gurpi Formation including Dicarinella asymetrica Zone (Santonian to Earliest Campanian), Globotruncanita elevata Zone (Early Campanian), Globotruncana ventricosa Zone (Mid to Late Campanian), Radotruncana calcarata Zone (Late Campanian), Globotruncanella havanensis Zone (Late Campanian), Globotruncana aegyptiaca Zone (Late to Latest Campanian), Gansserina gansseri Zone (Latest Campanian to Early Maastrichtian), Contusotruncana contusa and Racemiguemblina fructicosa Zone (Early to Late Maastrichtian). These biozones are comparable with the newest biozones that are proposed for Tethys realm. The study of planktonic foraminifera led to recognition of three groups of morphotypes indicating that the Gurpi Formation was deposited in deep water environments.

  • Taghipour, B Page 61
    The study area is located about 40 km southwest of Yazd in eastern Shir-Kuh range. Intrusive bodies occur as dike and small stocks. Chemical composition of intrusive bodies is in the range of granodiorite، diorite، and gabbro. The nature of magmatism is clac-alkaline، generated in orogenic setting. Cretaceous carbonate rocks in vicinity of those intrusions are transformed into various marbles and skarns. The following mineral assemblages include: Forsterite + serpentine + talc + brucite + hydromagnesite + calcite + dolomite. Brucite porphyroblasts are only the most widespread mineral in marbles. The peak of metamorphism is begun with periclase and forsterite (>700 ºC) formation. Then low temperature paragenesis like carbonate and hydrous minerals form at 25 ºC. There are several stages in the marble evolution which imply the polygenic genesis of the marbles.
  • Rassai., Heydarian Dehkordi. N Page 73
    Khuni mining area is located about 50 km northeast of Anarak city (Isfahan Province)، central Iran structural zone. Geologically، the study area is covered by the Upper Proterozoic metamorphic rocks and Eocene volcanics. Cheshmeh Khuni، the most important mineralization in this area، occurs in eastern part of Khuni area. This deposit occurs as veins and is composed of magnetite، hematite and trace amounts of goethite. Gold mineralization occurs in Eocene volcanic rocks. Based on geochemical analysis of 34 volcanic rocks samples (44 elements) from Cheshmeh Khuni mineralization، the minimum، maximum and average Au grades are 2 ppb، 4810 ppb and 475. 70 ppb respectively. The maximum grades of Tl، Mo and Mn are 2. 3 ppm، 813 ppm and 5290 ppm respectively. The average grades of the later elements are 1. 17، 27ppm and 1356 ppm respectively. Fluid inclusions were mainly liquid dominant، two- phase (L+V) inclusions. Fluid inclusions were homogenized to liquid at temperatures between 200 and 320°C with a well defined mode at about 290 and 320 C. Final ice melting temperatures ranged between -1 to -7. 1ºC which correspond to 1. 65 to 10. 61 NaCl equivalent wt% respectively، with a mode of about 4-5 NaCl equivalent wt%. The evidence collected from the ore mineralization and fluid inclusion studies in this area indicate the epithermal origin for the Khuni mineralization. NaCl، MgCl2 and CaCl2 were probably the major salts of the fluid inclusions، studied.
  • Jamali, A.M., Sadeghia., Adabi, M.H Page 87
    The Shurijeh Formation forms a gas reservoir in the eastern Kopet Dagh basin. Terrigenous and evaporite sediments of this formation have been deposited, due to tectonic phase of the Late Cimmerian in a vast area in the eastern Kopet Dagh basin, in continental and rarely marine environments in the Late Jurassic- Early Cretaceous time. In order to study the depositional environments and presenting a model for this formation, a stratigraphic section was measured and studied in the south-southwest of Hamam Ghaleh village. Shurijeh Formation has a thickness of 953.5 m in the studied area and in contrast to other known sections, is composed of five lithological units. In addition to terrigenous and evaporite deposits, there are two carbonate units with a high thickness. Petrographic study of 402 thin sections shows that these sediments were deposited in a shelf platform in four facies belts, including tidal flat, lagoon, shoal and shallow open marine
  • Elahpoure., Vossoughi Abedinim., Pourmoafi, S.M., Khatib, M.M., Heuss Assbichler, S Page 103
    In northeast region of Birjand، two distinct groups of volcanic rocks are exposed. Paleogene andesitic، dacitic and rhyolitic rocks as the major formation and younger mogearites، andesitic basalts and basalts that have erupted in the paleogene intermediate to acidic extrusive rocks background with the main trend of northwest – southeast. Investigations show that these two lithological complexes are the results of two different petrogenetical phenomenas and they have different genetic and geochemical characteristics. Intermediate to acidic volcanic rocks belong to active continental margin calcoalkaline rocks and they have formed from differentiation of a primary andesitic magma that are affected from crustal contamination at least in its rhyolitic and dacitic terms. The major nature of basaltic volcanic rocks is alkaline and they belong to intraplate basalts with mantle magmatic source that has erupted to the surface through extensional systems as the right lateral fault zones revenue.