فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال بیست و چهارم شماره 1 (پیاپی 75، بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمود متوسلی، علی طیب نیا، محسن حسنی صفحه 5
    اهمیت و نقش سرمایه اجتماعی در روند توسعه جوامع، در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از اقتصاددانان قرار گرفته است و یکی از شاخصهای توسعه در نظر گرفته میشود. با وجود این، هنوز در مورد تعاریف و مفاهیم نظری سرمایه اجتماعی و میزان تاثیر آن بر روند رشد و توسعه جوامع، اجماعی وجود ندارد. بدیهی است که برنامهریزی و سیاستگذاری در هر زمینهای، از جمله در سرمایه اجتماعی، به شاخص اندازهگیری نیاز دارد. ولی ساخت شاخص برای سرمایه اجتماعی پیچیده و دشوار است و از این رو، یکی از بزرگترین کاستی های مفهوم سرمایه اجتماعی، فقدان اجماع درباره سنجش و اندازهگیری آن است. در پژوهش حاضر، تلاش شده است با توجه به محدودیتهای موجود، به جای سنجش و اندازهگیری شاخصهای سرمایه اجتماعی، با بررسی شواهد و آثار آن در جامعه، روند و وضعیت سرمایه اجتماعی در ایران طی سالهای گذشته بررسی شود. بدین ترتیب که ابتدا با استفاده از روش جایگزین فوکویاما، روند سرمایه اجتماعی از سال 1365 الی 1383 مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج به دست آمده، برآورد می شود که سرمایه اجتماعی در ایران طی سالهای 1365-1381، کاهش و در سالهای 1381-1383 افزایش یافته است. سپس با استفاده از داده های طرح پیمایش ایرانیان که دفتر طرحهای ملی وزارت فرهنگ و ارشاد در سال 1379 آن را اجرا کرده است، میزان سرمایه اجتماعی در سال 1379 مورد بررسی قرار گرفت. با در نظر گرفتن فرضهایی، سرمایه اجتماعی در این سال در حد متوسط برآورد شد. در نهایت با فرض اینکه نتایج به دست آمده در خصوص روند سرمایه اجتماعی صحیح است، میزان سرمایه اجتماعی در هر یک از سالهای 1365 الی 1381 نسبت به سال 1379 به دست آمد.
    کلیدواژگان: توزیع درآمد، آمریکای لاتین، ضریب جینی، نسبت پراکندگی درآمدی دهک ها، رشد اقتصادی
  • فرج الله رهنوردآهن صفحه 25
    بی شک، در فعالیت های آموزشی به یادگیری مهارت ها، دانش و گرایش های مورد نیاز برای انجام یا بهبود وظایف و شغل توجه می شود. بنابراین، مدیران عالی که در سازمان دولت فعالیت می کنند نیز به آموزش نیاز دارند، اما مبانی آموزش آنها، متفاوت از سایر رده های مدیریتی است که در سطح سازمان فعالیت می کنند. مقاله حاضر، حاصل پژوهشی درباره تعیین نیازهای آموزشی مدیران عالی بخش دولتی ایران است که می توان یافته های آن را در طراحی الگوی آموزشی مطلوب مدیران مذکور مورد استفاده قرار داد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، می توان فعالیت های عمده مدیران عالی را در بخش دولتی ایران به شرح زیر طبقه بندی کرد: 1) تحلیل محیطی و جهت گیری راهبردی؛ 2) آینده نگری و تعمیق حاکمیت اسلامی؛ 3) معماری سازمانی و تامین مشارکت ذینفعان؛ 4) برنامه ریزی، سازماندهی، و نظارت؛ و 5) هدایت و رهبری مجموعه تحت نظر. برای انجام فعالیت های مذکور، نیازهای آموزشی مدیران عالی در سه سطح حاکمیتی، بخشی، و شغلی شناسایی و گروه بندی شدند
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، مدیریت عالی، سطح نیازسنجی، حیطه های یادگیری
  • علی ابراهیمی کردلر، رضا حصارزاده، مهدی محمدآبادی صفحه 51
    پذیرش و کاربرد گسترده نظام برنامه ریزی منابع سازمان در سازمان های بزرگ و متوسط، انقلاب ERP توصیف شده است. چنین نظامهایی، ارائه پاسخی یکپارچه و منسجم را به نیازهای اطلاعاتی سازمان در زمینه جایگزین کردن نظامهای اطلاعاتی سنتی و جزیرهای نوید میدهند. اگر نظام برنامه ریزی منابع سازمان، به درستی و با توجه به مسائل اقتصادی و سازمانی استقرار یابد، بهرهوری افزایش خواهد یافت. در غیر این صورت، استقرار این نظامها، سازمانها را با چالش های جدی مواجه میکند. در مقاله حاضر، با تکیه بر چارچوب نظریه کلاسیک وظایف مدیریت، عوامل مهم موفقیت در اجرای نظامهای برنامه ریزی منابع سازمان در قالب برنامه ریزی، سازماندهی، کارمندیابی، رهبری و کنترل مورد بررسی قرار میگیرد.
    کلیدواژگان: نظام برنامه ریزی منابع سازمان، نظریه کلاسیک وظایف مدیریت، برنامه ریزی، سازماندهی، رهبری، کنترل
  • حسن بودلایی، علیرضا کوشکی جهرمی، رضا ستاری نسب صفحه 67
    امروزه، تغییر و تحولات سریع عوامل محیطی، میزان پیچیدگی و ابهام را افزایش داده است و در چنین شرایطی، استفاده از پارادایم های قدیمی چارهساز نیست. از این رو، در پژوهش حاضر تلاش شده است رویکرد جدیدی استفاده شود که مجموعهای از مفاهیم را به منظور مقابله با این شرایط پیچیده با هم مورد توجه قرار دهد. ترکیبی از مفاهیم رفتاری و مدیریتی که تاکنون در هیچ یک از مدلهای مفهومی منتشر نشده است. برای استخراج مدل مفهومی، نظریه ها و مدلهای مرتبط با موضوعات و پژوهشهای پیشین، به طور گسترده مورد بررسی قرار گرفت و مدلی که مفاهیم توانمندسازی روانشناختی (متغیر مستقل)، تعهد سازمانی (متغیر وابسته)، اعتماد سازمانی و یادگیری سازمانی (متغیر میانجی) را شامل میشود، طراحی و روابط بین آنها مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. پرسش اصلی پژوهش حاضر این است که تا چه حد اعتماد سازمانی و یادگیری، بر ارتباط توانمندی روانشناختی با تعهد سازمانی تاثیر میگذارد. روش پژوهش حاضر، از نوع توصیفی و ماتریس کوواریانس همبستگی است. به همین منظور، از میان کارشناسان اداره امور کل کارکنان بانک ملت، عدهای از افراد با نمونه گیری تصادفی ساده (125نفر) انتخاب شدند. تحلیل داده ها در نرم افزار Lisrel و Spss با استفاده از فنون آماری مانند رگرسیون، تحلیل عاملی تاییدی به منظور تایید شاخص های مناسب و حذف و شاخص های ضعیف و تحلیل مسیر برای یافتن مسیر بهینه میان متغیرها انجام شد. در نهایت، شاخص های ضعیف حذف (تدوین مدل ساختاری) مسیر بهینه و مطلوب میان متغیرها(تحلیل مسیر) تعیین گردید.
    کلیدواژگان: توانمندی روانشناختی، تعهد سازمانی، اعتماد سازمانی، یادگیری سازمانی
  • ابوالقاسم سرآبادانی، رسول زندی، فاطمه جانفزا صفحه 95
    مدتی است پست بانک ایران، یکی از بانکهای دولتی در عرصه رقابت، در کسب و کاری جدید به نام خردهبانکداری در قالب دفاتر خدمات بانکی وارد شده است. برای سنجش امکان توسعه منطقی این کسب و کار، به بررسی و تدوین برنامه ای راهبردی نیاز است. در مقاله حاضر، تلاش می شود با استفاده از داده های موجود در پست بانک و بهرهگیری از مدل های برنامه ریزی راهبردی از دیدگاه علمی، امکانسنجی لازم برای این فرایند توسعه بانک تبیین گردد. از این رو، با بهره گیری از مدل SWOT، و انجام مقایسه و کمکهای حمایتی ابزار IS/IT، امکان تصمیمگیری بهینه در این زمینه فراهم میشود. ابتدا پیشینه پژوهش درباره پست بانک ایران و برخی منابع معتبر علمی مورد بررسی قرار میگیرد. سپس هدف پژوهش، ضرورت آن، روش و مدل پژوهش بیان می شود. داده های مربوط از منابع اطلاعاتی موجود، یعنی مدیران، کارشناسان و خبرگان دفاتر ICT روستایی در پست بانک ایران و برخی واحدهای ستادی و اجرایی جمعبندی می شود و مورد تحلیل قرار می گیرد. نتایج حاصل از پردازش داده ها با ابزار آماری استاندارد، آزمون و تحلیل گردیده، در ماتریس SWOT بیان شده و راهبردهای حاصل، با توجه به تحلیل انجام شده و اولویت بندی تعیین گردیده است. در بخش نتیجه گیری، طبق تحلیل SWOT، شاخصهای ضعف بیشترین اهمیت را از دیدگاه پاسخ دهندگان دارند و مدیریت پست بانک باید به منظور تقویت ضعف ها به میزان بسیاری تلاش کند.
    کلیدواژگان: بانکداری خرد، راهبرد، دفاتر خدمات بانکی، SWOT، ICT
  • امین الله نیکپور، سنجر سلاجقه، محمدرضا حیدریان شهربابکی صفحه 111
    تغییرات سریع در دنیای کنونی، سازمان ها را با مشکلات مختلفی مواجه کرده است. اما در عین حال، سازمان های موفقی نیز وجود دارند که با ابزارهای مدیریتی و فناوری جدید، از فرصت های ایجاد شده، به نفع خود استفاده می کنند. سرمایه فکری یکی از ابزارهای مذکور است. همچنین سازمان ها با شناخت بهتر اجزای سرمایه فکر و تدوین راهکارهایی برای تقویت و پرورش آنها می توانند برای ایجاد تاثیر مثبت بر ادراک مشتری از کیفیت خدمات عرضه شده و در نهایت، سودآوری بیشتر، فعالیت های مهمی انجام دهند. از این رو، هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه بین سرمایه های فکری با کیفیت خدمات دولتی در سازمان امور اقتصادی و دارایی کرمان است. پژوهش حاضر، از نوع توصیفی و همبستگی است که با روش پیمایش انجام شده است. جامعه آماری، همه کارکنان سازمان امور اقتصادی و دارایی استان کرمان در سال 1389 هستند. نمونه گیری در این پژوهش، با روش حداکثر خطا انجام شده است و 240 نفر انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. همچنین دو پرسشنامه برای جمع آوری داده ها مورد استفاده قرار گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهند که بین متغیر سرمایه های فکری با کیفیت خدمات دولتی، رابطه معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، سرمایه ساختاری، سرمایه
  • محمدرضا شجاعی، مصطفی سیاهپوش صفحه 127
    صنعت تجهیزات پزشکی از نظر تعداد محصولات تولیدی و بازارهای مصرفی، از گستردگی و جذابیت منحصربهفردی برخوردار است. به همین دلیل، کسب مزیت رقابتی و جایگاه مناسب در بین رقبا، برای فعالان در این صنعت اهمیت بسیاری دارد. در پژوهش حاضر، تلاش شده است با استفاده از برخی روش های کمی، راهبرد رقابتی برای شرکت تولید تجهیزات پزشکی گوهرشفا تدوین شود. از این رو، با استفاده از ماتریسهای ارزیابی عوامل خارجی (EFE) و داخلی (IFE)، سوات (SWOT) و داخلی و خارجی (IE) مهمترین عوامل، شناسایی و ضمن تعیین جهت راهبردی شرکت، گزینه های ممکن مشخص شده است. سپس با استفاده از ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) گزینه های مختلف مورد ارزیابی و قضاوت قرار گرفته و از بین آنها مناسبترین گزینه انتخاب شده است. طبق نتایج این پژوهش، راهبرد توسعه بازار برای شرکت گوهرشفا توصیه میشود.
    کلیدواژگان: راهبرد، تجهیزات پزشکی، تحلیل SWOT
|
  • Mahmoud Motavaseli, Ali Tayebniya, Mohsen Hasani Page 5
    Economists have paid ever-growing attention to the significant role of social capital in the development process of societies in the recent years and consider it as a development indicator. But there is no consensus on the definitions and theoretical concepts of social capital, and neither on the amount of its effectiveness on the growth and development process of the societies. Needless to mention, planning and policy-making in any field, including social capital, need scales and measurement though it would be difficult and complicated to formulate an indicator for social capital. Therefore, one of the trickiest shortcomings regarding the concept of social capital is the lack of consensus on how to measure it. Regardless of such limitations, this paper tries to survey the trend and status of social capital in Iran during the previous years through studying its evidences and effects on the society instead of trying to evaluate and measure the social capital indicators. In this way, firstly social capital in Iran is studied in within 1986-2004 by the use of Fukuyama’s alternative method. According to the results, it is estimated that social capital in Iran decreased within 1986-2002 and it increased during. 2002-2004 Later, the extent of Iran’s social capital in 2000 was studied using data gathered by Iranian Survey Project conducted by the National Projects Bureau of Iran’s Culture and Islamic Guidance Ministry in the same year. Considering some assumptions, the social capital in that year was estimated to be in the average level. In the end, assuming the results of the study on the social capital trend in Iran to be correct, the amount of social capital was calculated for each year within 1986-2002 in proportion to that of 2000.
    Keywords: Development, Social Capital, Iran, Fukuyama, Crime
  • Farajollah Rahnavard Page 25
    Needless to say, one of the outstanding areas in training activities is that of gaining skills, knowledge and minors needed for performing or improving job duties. Therefore, senior managers working in the governmental sector need to be trained as well though their training principles are different from that of other managerial levels. This paper tries to study and assess the training needs of senior managers in Iran’s governmental sector. Its findings could be used in formulating an ideal training model for such managers. Considering the results of this study, one may categorize major activities of the governmental sector’s senior managers into five following areas: 1) environmental analysis and strategic orientation; 2) future studies and deepening Islamic governance; 3) organizational architecture and securing beneficiaries’ participation; 4) planning, organizing and supervisin; and finally 5) directing and leading the concerned organization. senior managers’ training needs for these activities and recognized into the three levels of “sovereign, divisional and occupational”.
    Keywords: Training Needs Assessment, Senior Managers, Needs Assessment Level, Learning Domains
  • Ali Ebrahimikordlar, Reza Hasarzadeh, Mehdi Mohamadabadi Page 51
    Enterprise Resource Planning (ERP) adoption and its extensive application by great and medium-size firm and organizations are described as ERP revolution. Numerous firms have substituted their old information systems with newer ones, i.e. Enterprise Resource Planning (ERP) systems as an integrated response to extensive information needs of firms. ERP is a unique data base system that integrates and consolidates raw data, turns them into information and finally delivers its output to information system users. Such system makes firm users able to coordinate and develop firm plans and programs in spite of geographical limits. ERP enhance automation and cooperation among firm segments like sale, marketing, production, operation, and administration. Certainly a better understanding of critical success factors will enable practitioners and academics to improve the chance of success in the implementation ERP projects. Considering this motivation, this study tries to examine the critical success factors for implementing Enterprise Resource Planning (ERP) systems using the framework of classical management theory
    Keywords: Enterprise Resource Planning System, Classical Management Theory, Planning, Organizing, Staffing, Leading, Controlling
  • Hasanali Boudlaie, Alireza Koshkijahromi, Reza Satarinasab Page 67
    Today, the fast changes and developments of environmental factors have augmented the complexity and ambiguity of the situations; so the old paradigms would not be suitable to tackle the problems. This paper tries to use a new approach that encompasses a set of concepts to face the new complex situations. It is a combination of behavioral and managerial concepts that has not yet been published in any conceptual models. In order to formulate a conceptual model, the theories and models related to the issues as well as the previous studies were reviewed; the resulting model was composed of psychological empowerment concept (independent variable), organizational commitment (dependent variable), and organizational trust and learning (moderator variable). Meanwhile the relationship between these three variables was analyzed and studied. The main question of the study is to what extent the organizational trust and learning affect psychological empowerment and organizational commitment. The research was of descriptive type, making use of correlation covariance matrix. To this end 125 persons were selected by random sampling method from among the experts of Mellat Bank’s Human Resources Administration General Department. The collected data was analyzed by LISREL and SPSS softwares by statistical techniques such as regression and confirmatory factor analysis in order to confirm the proper indicators and eliminate the weak ones as well as by path analysis to finFinally, the weak indicators were eliminated and the optimal path among the variables was determined.d the optimal path among the variables.
    Keywords: Psychological Empowerment, Organizational Commitment, Organizational Trust, Organizational Learning
  • Abolghasem Sarabadani, Rasool Zandi, Fatemeh Janfaza Page 95
    Iran Post Bank as an Iranian governmental bank, in a competition, has started a new business, known as micro-banking in the framework of banking service offices. In order to study the feasibility of the reasonable development of this business, we need to formulate a strategic plan. Using the present data in the Post Bank and scientific analysis of strategic planning models, this paper tries to study the feasibility of the bank’s development. Therefore, SWOT model, comparisons and other tools are used to make optimal decisions. Firstly, the literature related to Iran Post Bank besides other prestigious scientific sources are reviewed. Then, the significance and models of the research are mentioned. The data are collected from the existing information sources including managers and experts of rural ICT offices of Iran Post Bank as well as some other staff and executive units before being statistically analyzed. The results of the data processing are analyzed and tested through statistical tools and explained in SWOT matrix. Then, the resulted strategies are determined according to the analysis and priorities. In conclusion, according to SWOT analysis, the weakness indicators are the most important items from the viewpoints of the answerers and Post Bank managers should do their best to remove the weaknesses
    Keywords: Micro, banking, Strategy, Banking Service Offices, SWOT, ICT
  • Amin Nikpour, Sanjar Salajegheh, Mohammadreza Heydarian Shahrebabaki Page 111
    Speedy changes in today’s world have brought about different challenges for organization. Yet, there are successful organizations that make use of updated managerial tools and technologies to turn the newly created opportunities for the benefit of their interests. Intellectual capital is one of those tools. Moreover, organizations could influence positive mutual understanding on the quality of services and as a result, would be able to reach more profitability through better identifying intellectual capital elements as well as through formulating solutions to strengthen them. Therefore, this paper tries to study the relationship between intellectual capitals and the quality of public services in Kerman province’s Organization of Finance and Economic Affairs. The research is of descriptive and correlation type, conducted through survey method. The statistical population of the research is all the employees of the organization mentioned in. 2010 Sampling in this research has been done through most-error method and 240 persons were selected. Descriptive and inferential statistical methods were used in order to analyze the data. Meanwhile, two questionnaires were used for collecting the data. The findings show that there is a significant relationship between of intellectual capitals variable and the quality of public services.
    Keywords: Human Capital, Structure Capital, Customer Capital, Quality, Services
  • Mohamadreza Shojaei, Mostafa Siahpush Page 127
    Medical equipment industry is very extensive and enjoys a unique appeal in terms of products scope and consumer markets. Therefore, it is vital for the activists in this industry to gain competitive advantages and the appropriate status among the competitors. This study has tried to use some quantitative techniques to develop competitive strategies for Gohar Shafa Medical Equipment Company. In this context with the use of External and Internal Factors Evaluation matrixes (EFE&IFE) SWOT and the Internal and External (IE), the most important key factors have been identified and while determining strategic direction of company, possible options are specified. Then by using quantitative strategic planning matrix (QSPM), different options have been evaluated and among them the most appropriate option is chosen. The findings of this research suggest “market development strategy” for Gohar Shafa Company.
    Keywords: Strategy, Medical Equipment, SWOT Analysis, QSPM