فهرست مطالب

نشریه رهیافت
پیاپی 46 (بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامعلی منتظر، وحید خطیبی صفحه 5
    هرچند کمتر از شش سال از عمر پایگاه اطلاعاتی اسکاپوس می گذرد اما ظرف همین مدت کوتاه به پایگاهی بی بدیل در عرصه نمایه سازی اطلاعات تبدیل شده است. حضور بیش از 18000 عنوان نشریات علمی از 5000 ناشر بین المللی، 41 میلیون مدرک علمی، 23 میلیون پروانه اختراع و 435 میلیون صفحه وب علمی و همراهی آن از طریق موتور کاوش سایروس در محیط وب، امکانات منحصر به فردی را برای این پایگاه به وجود آورده است.
    شناخت مبنای تاریخی پدید آمدن این پایگاه با تاکید بر اینکه اسکاپوس نام تپه ای مقدس در بیت المقدس و در محل فعلی دانشگاه هبرو از یک سو و شناسایی امکانات مختلف این پایگاه و نیز شرایط ورود نشریه های جدید در این پایگاه از مهم ترین نکاتی است که در این مقاله به آن پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اسکاپوس، پایگاه اطلاعاتی، سایروس، انتشارات الزویر
  • عباس اسلامی، مهدی رمضان زاده سبویی صفحه 19
    از آنجا که یکی از عوامل موثر در بهبود عملکرد و ادامه حیات و اثربخشی هر مرکز تولید و نشر علم از جمله مجله های علمی، ارزیابی عملکرد آنها است، مقاله حاضر تلاش دارد تا مبتنی بر ویژگی ها و کارکردهای اینگونه مجله ها، عملکرد یکی از مجله های فعال در حوزه نشر مقاله های تخصصی روستایی در ایران را از دیدگاه خوانندگان تخصصی خود مورد نقد و ارزیابی قرار داده و با به کارگیری برخی شاخص ها، به این پرسش پاسخ دهد که آیا تغییری در مجله از نظر شکل ظاهری و عدالت در چاپ آثار علمی، تنوع موضوعی و نقش در توسعه علمی توسعه روستایی در قبل و بعد از علمی- پژوهشی شدن صورت گرفته است؟ بر پایه روش اسنادی و با بهره گیری از پرسشنامه ای حاوی سوال های مرتبط با شاخص های ارزیابی مجله های علمی، در مجموع تعداد 70 پرسشنامه از جامعه نمونه تکمیل و در نهایت اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از بسته آماری SPSS و کاربرد آماره های تحلیلی (مانند آزمون کای اسکوئر، آزمون Z و یومان ویتنی) از جنبه های مختلف تجزیه و تحلیل شد. یافته های تحقیق نشان می دهد که تفاوت معناداری بین این شاخص ها در دو وضعیت وجود دارد یعنی در بسیاری از شاخص ها وضعیت فصلنامه در بعد از علمی - پژوهشی برتری معناداری دارد.
    کلیدواژگان: مجله علمی، پژوهشی، ارزیابی، فصلنامه روستا و توسعه
  • محمدحسن زاده، سید مهدی حسینی صفحه 33
    وب، اکنون به یکی از محمل های اطلاعاتی مهم تبدیل شده و ابزاری برای اطلاع رسانی و اشاعه اطلاعات به کاربران و انجام خدمات الکترونیک از جمله دولت الکترونیک به شمار می رود. کاربران وب نیز شامل همه اقشار افراد اجتماع می شود؛ اما گروه های مخاطب کاربری وب، در سطح دسترسی و نحوه تعاملشان با وب سایت های اینترنتی، با یکدیگر تفاوت دارند. این تفاوت ها که بر علل و مبنای خاص خود استوار هستند، در فرایند دسترس پذیری کاربران به محتوای موجود در وب سایت ها، تاثیر می گذارد. این نوشتار، مروری نظری بر مفاهیم، قلمرو، ماهیت و کاربردهای «دسترس پذیری وب»، به عنوان یکی از چالش های تعامل بین کاربران و وب سایت های اینترنتی، با تاکید بر وب سایت های دولتی، است. این مقاله می تواند زمینه ای برای انجام تحقیقات عمیق در حوزه دسترس پذیری وب سایت ها (به ویژه وب سایت های دولتی) فراهم آورد.
    کلیدواژگان: دسترس پذیری وب، دولت الکترونیک، وب سایت های اینترنتی، کاربران
  • حسن عابدی جعفری، محمدابویی اردکان، فتاح آقازاده ده ده * صفحه 45

    هدف از نگارش این مقاله، آشنایی با فرایند منطقی ترسیم نقشه های علم است. در این مقاله ابتدا با روشن کردن جایگاه نقشه های علم در حوزه علم سنجی و با تشریح کاربرد ترسیم نقشه های علم، به بررسی پیشینه ترسیم نقشه های علم و نقشه های موضوعی علوم در ایران و جهان پرداخته شده است. سپس به تشریح فرایند و گام های ترسیم نقشه های علوم شامل:1- استخراج داده 2- تعریف واحدهای آنالیز 3- انتخاب شاخص 4- محاسبه شباهت های بین واحدها 5- دسته بندی 6- استفاده از نتیجه برای آنالیز کردن و تفسیر داده ها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: علم سنجی، نقشه علم، مصورسازی مفاهیم، واحدهای تشکیل دهنده علوم
  • محمد حسینی مقدم صفحه 53
    از منظر آینده پژوهی آموزش عالی به عنوان یک پیشران مهم و تعیین کننده در شکل دهی به آینده علم و فناوری مورد توجه آینده اندیشان و سیاست پژوهان علم و فناوری بوده است. از مهم ترین دلایل این اهمیت، نقش کانونی آموزش عالی در تولید، آموزش، ترویج و توسعه قلمروهای متفاوت دانش و معرفت بشری است. علاوه بر این جهانی شدن آموزش عالی، تحرک گسترده دانشجویان و پژوهشگران برای کسب مهارت های آموزشی و پژوهشی به کشورهای پیشتاز در این حوزه، کیفیت بروندادهای مراکز آموزشی و پژوهشی که از شهرت جهانی برخوردارند و برخی ویژگی های دیگر باعث اهمیت یافتن رقابت پذیری در این حوزه شده است. از این رو ارزیابی و تضمین کیفیت عملکرد واحدهای آموزش عالی به عنوان گام مهمی به منظور دستیابی به رقابت پذیری، همواره در دستور کار سیاست پژوهان علم و فناوری بوده است. رصد تحولات جهانی ارزیابی آموزش عالی به منظور شناسایی روندها و رویدادهای این حوزه، گامی موثر در ارزیابی آموزش عالی ایران محسوب می شود. در این مقاله تلاش شده است تجربه کشورهای امریکا، دانمارک، ژاپن و پاکستان مورد بررسی قرار گیرد. در پایان با تکیه بر وجوه اشتراک مدل های ارزیابی این کشورها، مدلی به منظور ارزیابی آموزش عالی پیشنهاد شده است. این مدل می تواند برای ارزیابی آموزش عالی ایران مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، پیچیدگی، رصد، روند، بافتار اقتصادی، سیاسی، رقابت پذیری، ارزیابی نهادی
  • مهدی پاکزاد، مصطفی تقوی، علی اعتمادی فرد صفحه 63
    هزینه بالای تحقیق و توسعه و روند روزافزون تحولات علمی و فناورانه از یک سو و محدودیت منابع اعم از منابع انسانی و غیر انسانی قابل تخصیص به فعالیت های پژوهشی از سوی دیگر، سبب شده است تا کشورها اقدام به انتخاب و اولویت گذاری بین حوزه های علم و فناوری نمایند. با توجه به تاثیر اولویت گذاری بر مسیر حرکت علم و فناوری کشور، چگونگی و روش تعیین اولویت ها یکی از موارد چالش برانگیز بین سیاست گذاران و پژوهشگران قلمداد می شود. امروزه آینده نگاری به عنوان ابزاری استرتژیک برای شناسایی حوزه های اولویت دار علم و فناوری توسط سیاست گذاران مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله سعی شده است تا ضمن بررسی اجمالی آینده نگاری و تاثیر آن در فرایند اولویت گذاری، فرایند و چگونگی اولویت گذاری علم و فناوری در کره جنوبی مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آینده نگاری فناوری، اولویت گذاری، پروژه های ملی بسیار پیشرفته (HAN)، پروژه 21 فناوری آینده
  • فریبا فهیم یحیایی صفحه 77
    دستیابی ایران به جایگاه اول علمی و فناوری در سطح منطقه آسیای جنوب غربی از هدف گذاری های مهم سند چشم انداز جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 هجری شمسی است]1[. تحقق منابع مالی فعالیت های پژوهش و فناوری از عوامل مهم تاثیرگذار در تحقق هدف فوق است. نظر به اهمیت این امر در این مقاله تلاش گردیده روند تامین اعتبار فعالیت های پژوهش و فناوری از محل بودجه کل کشور از سال 1377 تا سال 1388 مورد بررسی قرارگیرد.
    اعتبارات مزبور با متوسط نرخ رشد 2/31 درصد از 1745 میلیارد ریال در سال 1377 به 34531 میلیارد ریال در سال 1388 رسیده است. در طی سال های فوق به طور متوسط 6/77 درصد این اعتبارات از محل بودجه عمومی دولت و 4/22 درصد آن از محل بودجه شرکت های دولتی، بانک ها و موسسات انتفاعی وابسته به دولت تامین شده است]2[. متوسط نرخ رشد سالانه اعتبارات پژوهشی طی سال های برنامه چهارم معادل 6/4 درصد کمتر از متوسط شاخص مزبور طی سال های برنامه سوم توسعه بوده است.
    یافته های این مقاله نشان می دهد که اصلی ترین منبع تامین منابع مالی فعالیت های پژوهش و فناوری در شرایط حاضر دولت است و تا زمانی که زمینه های اجرایی سرمایه گذاری بخش غیر دولتی در این فعالیت ها فراهم نشده است دولت می بایست به ایفای نقش اصلی در این زمینه ادامه دهد.
    کلیدواژگان: پژوهش، فناوری، منابع، سرمایه گذاری، بخش دولتی، بخش غیردولتی
|
  • G. A. Montazer, V. Khatibi Page 5
    Despite being only six years in operation، Scopus has established itself as an outstanding database for the scientific information indexing. The existence of 18000 scientific publications titles from 5000 international publishers، 41 million scientific records، 23 million patent records and 435 million scientific web pages، including Scirus its companion scientific web search engine، has provided this database with unique capabilities. Understanding the historic basis of the Scopus database''s emergence، with an emphasis on its name derived from Mount Scopus in Jerusalem and the present location of Hebrew University and، also، representation of this database''s capabilities and criteria for indexing new scientific publications are the most important topics studied in this paper.
  • A. Eslami, M. Ramezanzadeh Saboyee Page 19
    Since one of the factors affecting the survival and improving the performance and effectiveness of any knowledge production and publishing center such as، scientific journals، is evaluated by their performance، this article attempts to consider these journals according their characteristics and functions. The performance of one these journals active in the field of specialized publishing of articles about Iranian rural areas from the perspective of their special interest readers have considered according to their professional criticism and evaluation. In doing this، we have used some indicators to answer the question as to whether apparent changes in the journal form and fairness in the publishing scientific works have enhanced the thematic diversity of this research journal and its role in development of the rural science before and after it became scientific - research journal. Using a documentary method and a questionnaire containing questions related to scientific journal evaluation indices، in a total of 70 questionnaires completed from the selected sample and data finally collected data using the statistical package SPSS and application of analytical statistics (such as chi-square test، U man Whitney test and Z test) different aspects were analyzed. The results indicate that there is a significant difference between these indices under two conditions meaning there are many indicators that، after changes in the ranking of a scientific-research journal، give it a significant advantage.
  • M. Hassanzadeh, S. M. Hosseini Page 33
    The Web as an important information carrier and a tool for dissemination of information and electronic government continues its growth faster than before to spread its coverage to all social levels. For that، user groups of websites gain different levels of skill and capabilities to access relevant information on the Web. In this article we strive to represent a theoretical review of the concept، nature and application of web accessibility. This article could provide authors and interested people with a vast research field to study the various dimensions of web accessibility with a special emphasis on governmental websites.
  • H. A. Jafari, M. A. Ardakan, F. Aghazadeh Page 45

    This article will describe the logical process of drawing scientific maps. In this Article، we first locate the place of this field in scientometric science and then we will review the history of drawing these kinds of maps. Finallym we will explain the steps of this process، including: data extraction، definition of the unit of analysis، selection of measures، calculation of a similarity between units، ordination and use of the resulting visualization.

  • M. H. Moghadam Page 53
    Higher education has been considered as one of the main driving forces in shaping the future of science and technology among the future studies and Science and Technology policy researchers. This importance is because of the role of higher education in creating، teaching، developing and fostering public understanding of science. Furthermore the globalization of higher education، mobility of students and researchers to capture research and educational skills in frontier countries، quality of well-known education and research center، outputs and other features make the competitiveness of higher education as important as ever. Policy researchers of science and technology contemplate the evaluation and quality assurance of higher education institutes to achieve competitiveness. Monitoring global trends and events in the evaluation of higher education is valuable for the evaluation of Iran''s higher education. In this paper experiences from US، Japan، Denmark and Pakistan in evaluation of higher education has been studied. At the end and based on the common features of the aforementioned countries، evaluation models، a model has been proposed. This model can be applied for the evaluation of Iran''s higher education.
  • M. Pakzad, M. Taghavi, A. Etemadi Fard Page 63
    The high cost of research and development and the growing trend of scientific and technological developments، on the one hand and limited human and non human resources allocated to research activities، on the other hand، has led governments to attempt to select and set priorities in the science and technology fields. Considering the effect of priority setting on the path the country''s science and technology، how to determine priorities is an important challenge among policy makers and researchers. Today، foresight as a tool used by policy makers for identifying the priority areas of science and technology. This paper overviews the foresight process and its effect on priority setting and، in the final section، displays how science and technology priority setting is conducted in South Korea.
  • F. Fahim Yahyaie Page 77
    Achieving the top rank in scientific and technological status in the south west Asia region was one of the most important and remarkable aspects of documentation policy making of the Islamic Republic of Iran in 2025. Securing financial resources for research and technological activities is one of the most effective factors for fulfilling this purpose. In views of research the importance of this issue، this paper aims to investigate trend of providing credit for and technological activities from the National Budget from 1998 to 2009. The aforementioned credits have seen an average growth rate of 31. 2% from 1745 Million IRR (Iranian Rial''s) in 1998 to 34531 Million IRR in 2009. During the years mentioned، on average، 77. 6% percent of these credits were financed by the public Budget and 22. 4% percent were financed by state-owned companies، banks and profit entries depending on the government. The average annual growth rate of research credits equaled to 4. 6% percent during the years of the Fourth Development Plan is less than the average mentioned index during the Third Development Plan years. The findings of this research illustrate that the main financial resources for research and technological activities currently come from the government and، since non-governmental investigation execution fields of these activities have not been provided، the government should continue the play the main role at this activity.