فهرست مطالب

علوم محیطی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، زمستان 1390)

نشریه علوم محیطی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/02/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا رزم پور، حسین کرمانیان، امید رمضانی *، سعید مهدوی، مهدی رحمانی نیا صفحه 1

    بازیافت را می توان راه نجات کره زمین از انواع زباله های برگشت پذیر دانست. در میان انواع زباله ها، کاغذ از حجم و اهمیت بالایی برخوردار است. اثرات دفعات بازیافت کاغذهای باطله بر ویژگی های کاغذ بازیافتی همیشه مورد توجه و مطالعه بوده است ولی در این میان کاغذهای نیمه شیمیایی کمتر مورد توجه بوده اند. در این تحقیق اثر دفعات بازیافت کاغذ سولفیت خنثی نیمه شیمیایی (NSSC) بر ماندگاری آب الیاف، استخوانی شدن الیاف بازیافتی و ویژگی های شاخص مقاومت به کشش، شاخص مقاومت به ترکیدن و شاخص مقاومت به پاره شدن کاغذهای حاصل بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد کاغذ NSSC بر اثر دفعات بازیافت، رفتاری مشابه با کاغذهای شیمیایی از خود بروز داده است. بطوری که ماندگاری آب در الیاف کاهش، استخوانی شدن الیاف افزایش و مقاومت های اندازه گیری شده همگی کاهش می یابند.

    کلیدواژگان: کاغذ باطله، دفعات بازیافت، سولفیت خنثی نیمه شیمیایی، ماندگاری آب، استخوانی شدن
  • غلامعلی شرزه ای، محسن محقق صفحه 13
    از زمان طرح ایده توسعه پایدار، چگونگی دستیابی به آن همواره مورد توجه پژوهشگران و سیاست گذاران بوده است. در همین راستا، در مکتوبات توسعه پایدار از دو رویکرد پایداری ضعیف و پایداری قوی سخن به میان آمده است؛ دو رویکردی که مفروضاتی متفاوت دارند، سیاست هایی متفاوت پیشنهاد می کنند و پیامدهای متفاوتی نیز به دنبال خواهند داشت. از سوی دیگر با افزایش دغدغه های محیط زیستی در دهه های اخیر، مفهوم سرمایه طبیعی نیز در کنار سرمایه های فیزیکی، انسانی و اجتماعی به ادبیات متداول علم اقتصاد افزوده شده است. به تازگی و با گردآوری داده های مربوط به سرمایه طبیعی ملت ها از سوی بانک جهانی، امکان بررسی های آماری در این حوزه فراهم آمده است. مطالعه حاضر در قالب چندین الگوی رگرسیونی و در سطح بین المللی، تلاش خواهد کرد تا بنیادی ترین تفاوت دو رویکرد پایداری ضعیف و پایداری قوی یعنی امکان یا عدم امکان جانشینی سرمایه فیزیکی به جای سرمایه طبیعی را به طور تجربی مورد تحلیل و بررسی قرار دهد. نتایج مطالعه نشان می دهند که سرمایه طبیعی نقشی مستقیم، مثبت و مستقل در توضیح دهندگی شاخص های توسعه پایدار دارد و حتی افزودن شاخص های سرمایه فیزیکی، انسانی و اجتماعی نیز معناداری ضریب سرمایه طبیعی را تهدید نمی کند. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که طبق فرض الگوی پایداری قوی، انواع دیگر سرمایه نمی توانند جانشین سرمایه طبیعی شوند.
    کلیدواژگان: سرمایه طبیعی، توسعه پایدار، رد پای محیط زیستی، ظرفیت زیستی، شاخص توسعه انسانی
  • ساناز شوقی کلخوران، امیر قلاوند، سید علی محمد مدرس ثانوی صفحه 35
    به منظور بررسی خصوصیات کمی و کیفی آفتابگردان (Helianthus annuus L.) تحت تاثیر کود زیستی و گندم زمستانه به عنوان کود سبز در ترکیب با منبع تلفیقی نیتروژن (شیمیایی– دامی)، آزمایشی در سال زراعی 1387 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس تهران اجرا گردید. این آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. عامل اصلی 7 سطح کود شامل: F1 (100درصد دامی)، F2(25درصد شیمیایی و75درصد دامی)، F3(50درصد شیمیایی و50درصد دامی)، F4(75درصد شیمیایی و25درصد دامی)، F5(100درصد شیمیایی)، F6(کود سبز و 50درصد شیمیایی و50درصد دامی)، F7(کود سبز و 25درصد شیمیایی و 75درصد دامی) و تیمار با باکتری های افزاینده رشد (ازتوباکتر و آزوسپریلوم) به عنوان عامل فرعی در 2 سطح شامل: I1(بذرهای تلقیح شده) و I0(بذرهای تلقیح نشده) بود. نتایج به دست آمده نشان داد که عملکرد دانه، بیولوژیک و اجزای عملکرد به طور معنی داری در سیستم های تغذیه تلفیقی بیشتر از سایر سیستم های شیمیایی و آلی بود. تیمار F6 در بین تیمارهای سیستم تغذیه عملکرد دانه (5/3034 کیلوگرم در هکتار)، وزن طبق (06/90 گرم)، قطر طبق (40/19 سانتی متر)، وزن هزار دانه (99/67 گرم) و تعداد دانه در طبق (5/925) بیشتری را به خود اختصاص داد (F6>F3>F4>F7>F2>F5>F1). تلقیح بذرها با باکتری های افزاینده رشد موجب بهبود اجزای عملکرد، عملکرد دانه و بیولوژیک، درصد پروتئین و روغن و بهبود کیفیت روغن آفتابگردان در مقایسه با تیمار شاهد شد. با افزایش سهم کود دامی در سیستم های مختلف تغذیه و با استفاده از کود‎زیستی باکتریایی، میزان اسیدهای چرب اشباع به طور معنی داری کاهش و اسیدهای چرب غیر اشباع (اولئیک و لینولئیک) افزایش یافتند.
    کلیدواژگان: آفتابگردان، سیستم های تغذیه تلفیقی، کود زیستی، کود سبز، نیتروژن
  • محمدصادق ابراهیمی، خلیل کلانتری، علی اسدی، سید حمیدموحد محمدی، ایرج صالح صفحه 53
    یکی از اهداف اساسی از طراحی و اجرای طرح تجهیز و نوسازی اراضی شالیزاری کاهش مصرف نهاده ها به خصوص نهاده های شیمیایی نظیر انواع کود و سموم شیمیایی می باشد. این مقاله با هدف مقایسه پایداری مصرف نهاده های شیمیایی در مزارع شالیکاری سنتی و تجهیز شده در محدوه استان گیلان تدوین گردیده است. این پژوهش به صورت میدانی انجام گرفته و داده های لازم برای آن، از طریق روش نمونه‎گیری طبقه ای تصادفی شامل 176 شالیکار دارای اراضی سنتی و 188 شالیکار دارای اراضی تجهیز شده، جمع آوری شد. ابزار تحقیق پرسشنامه بوده که پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ نزدیک به 65/0 محاسبه گردید. نتایج تحقیق نشان داد میزان مصرف کود شیمیایی شالیکاران دارای اراضی تجهیز و نوسازی شده به طور متوسط با مصرف 363 کیلوگرم انواع کودهای شیمیایی در هکتار به میزان 55 کیلوگرم در هکتار به طور متوسط کود بیشتری از شالیکاران سنتی است این میزان از مقدار میانگین لازم برای مزارع بیشتر می باشد و شالیکاران دارای اراضی تجهیز شده (با مصرف7/5 کیلوگرم سم در هکتار)، نسبت به شالیکاران دارای اراضی سنتی (با مصرف 1/7 کیلوگرم در هکتار) سم کمتری مصرف می نمایند همچنین نتایج آزمون t-تست نشان داد در هر دو گروه شالیکاران دارای اراضی سنتی و شالیکاران دارای اراضی تجهیز و نوسازی شده میزان استفاده از زنبور تریکوگراما (مبارزه بیولوژیک) تقریبا برابر ولی به لحاظ میزان مصرف کود حیوانی پوسیده شالیکاران دارای اراضی تجهیز و نوسازی شده به مراتب بیشتر از شالیکاران دارای اراضی سنتی کود حیوانی در مزارع استفاده می کنند همچنین به لحاظ میزان مصرف کود شیمیایی دو جامعه اختلاف معنی داری دارند و میزان مصرف کود اوره در شالیکاران تجهیز شده بیشتر است ولی به لحاظ میزان مصرف سموم شیمیایی شالیکاران سنتی سموم شیمیایی به خصوص آفت کش های بیشتری مصرف می نمایند.
    کلیدواژگان: پایداری، مصرف، نهاده های شیمیایی، اراضی شالیزاری، استان گیلان
  • جعفر کامبوزیا، شهراد نوین صفحه 65
    استفاده بی‎رویه علف کش‎ها علاوه بر آثار زیانبار زیست‎محیطی، مقاومت بیش از پیش علف‎های هرز به این مواد شیمیایی را بدنبال داشته و در نتیجه ظهور گونه های مقاوم‎تر یکی از مهم‎ترین تبعات آن است. به همین جهت در حال حاضر تلاش جهانی به منظور یافتن عصاره های طبیعی برای کنترل علف‎های هرز در حال انجام است. آشکار است که هر گونه موفقیت در این امر به کاهش قابل توجه علف کش‎های شیمیایی منجر خواهد شد. این پدیده که با عنوان آللوپاتی شناحته می‎شود، اثر متقابل گیاهان بر یکدیگر از نقطه نظر مواد شیمیایی را به نمایش می‎گذارد. این تحقیق نیز بر اساس بررسی عصاره های گوناگون تهیه شده از بقایای چند گیاه زراعی (گندم، جو و کلزا) بر میزان و سرعت جوانه زنی و نیز رشد گیاهچه برخی گونه های علف‎هرز (سلمه تره، سوروف و تاج خروس) و یک گونه گیاه زراعی (گوجه فرنگی) طراحی و انجام شد. از آب مقطر نیز به عنوان تیمار شاهد استفاده گردید. این طرح بصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی در دو شرایط آزمایشگاه و گلخانه به اجرا در آمد. نتایج نشان داد که برخی عصاره های گیاهی می‎تواند میزان و سرعت جوانه‎زنی برخی علف‎های هرز را بطور موثری کاهش داده و از رشد اولیه آنان نیز بکاهد. اعمال عصاره های گندم بر گیاه سوروف، عصاره کلزا بر گیاه گوجه‎فرنگی و عصاره کلزا بر گیاه تاج خروس، جوانه‎زنی آنها را کاهش داد، در نتیجه کاربرد این عصاره ها بر کنترل علف‎های هرز مانند سوروف و تاج خروس می‎تواند موثر باشد. با این حال نتایج این تحقیق نشان داد که باید در کاربرد عصاره ها بر گیاهان گوناگون دقت کافی داشت زیرا برخی از عصاره ها بر عکس عمل نموده و در تشدید جوانه‎زنی و رشد برخی گیاهان موثر بودند. به عنوان مثال کاربرد عصاره کلزا بر گیاه سوروف جوانه‎زنی آن‎را افزایش داد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، عصاره گیاهی، جوانه‎زنی، رشد اولیه، گوجه‎فرنگی، سوروف، سلمه تره، کلزا
  • ابراهیم هوشیاری، علیرضا پورخباز صفحه 89
    فلزات سنگین از مهم‎ترین آلاینده های سمی در اکوسیستم‎های آبی محسوب می‎شوند. پرندگان آبزی موجود در این زیستگاه ها در معرض بسیاری از این آلاینده ها قرار می گیرند. سمیت این فلزات روی کاکایی سیبری در ذخیره‎گاه زیست‎کره حرا تاکنون در ایران گزارش نشده است. هدف از تحقیق حاضراندازه‎گیری میزان فلزات سنگین سرب، کادمیوم و روی در اندام‎های کلیه، کبد و عضله گونه کاکایی سیبری (Larus heuglini) در ذخیره‎گاه زیست‎کره حرا می‎باشد. تعداد 15 پرنده کاکایی سیبری از این ذخیره‎گاه در آبان ماه 1389جمع‎آوری شدند. نتایج نشان می‎دهد که میزان عناصر در کلیه بیشترین و در ماهیچه کم‎ترین غلظت را دارا بود. غلظت فلزات سنگین در بین بافت‎های مختلف به لحاظ آماری دارای اختلاف معنی‎داری می‎باشند (p<0/05). در میانگین غلظت عناصر بین پرندگان بالغ با نابالغ اختلاف آماری مشاهده نگردید. نتایج این تحقیقات قرارگیری شدید پرنده به فلزات کادمیوم و روی را نشان نمی‎دهد، در حالی‎که در برخی داده ها در مورد فلز سرب این حقیقت وجود داشت. به نظر می‎رسد غلظت عنصر سرب در کلیه و کبد کاکایی سیبری، احتمالا در معرض تماس به آلودگی در زمان نزدیک بوده است.
    کلیدواژگان: فلزات، ذخیره‎گاه زیست‎کره حرا، اکوسیستم، کاکایی سیبری
  • محمد بیطرفان، حسن محمد علیزاده، اسکندر زند، بیژن یعقوبی، فاطمه بنا کاشانی صفحه 101
    به منظور بررسی مقاومت سوروف به برخی علف کش‎های رایج در مزارع برنج استان های گیلان، مازندران و فارس در طی سال‎های 1385-1384 آزمایش‎های گلخانه ای و زیست‎سنجی بذر در پتری دیش بر روی 37 توده جمع آوری شده این گیاه از این استان‎ها صورت گرفتند. آزمایش های غربال کردن توده ها برای هر استان و هر علف کش به صورت جداگانه و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار و آزمایش‎های زیست‎سنجی بذر نیز به صورت جداگانه و در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. برای سه علف کش بوتا کلر، مولینات و تیوبنکارب سه استان، آزمایش های غربال کردن در گلدان های بدون زهکش با حدود 8 سانتی متر غرقاب و برای پروپانیل از گلدان‎های معمولی استفاده شد. چهار هفته پس از سمپاشی درصد وزن خشک توده ها و درصد گیاهان زنده باقی مانده هر توده نسبت به شاهد (بدون سمپاشی) و نیز ارزیابی چشمی بر اساس جدول استاندارد EWRC ثبت شد. در آزمایش‎های زیست‎سنجی بذر، برای تعیین دزی از علف‎کش که باعث 50 درصد بازدارندگی رشد ریشه چه و یا ساقه چه توده حساس نسبت به شاهد (آب مقطر) می‎شود (ID50)، دامنه‎ای از مقادیر مختلف هر علف کش بر توده حساس اعمال شد. در مرحله بعد واکنش کلیه توده ها به ID50 توده حساس سنجیده شد. در این آزمایش ها اندازه طول ریشه چه (برای علف کش پروپانیل) و طول ساقه چه (برای سه علف کش بوتا کلر، مولینات و تیوبنکارب) توده ها، هفت روز پس از کاربرد علف کش به بذور جوانه زده مورد سنجش قرار گرفت. نتایج حاصل از کلیه آزمایش های گلخانه ای و زیست‎سنجی بذر در پتری دیش نشان داد که علیرغم وجود تفاوت در عکس‎العمل توده ها نسبت به علف کش های مختلف هیچ یک از توده های جمع آوری شده از سه استان گیلان، مازندران و فارس به علف کش‎های پروپانیل، بوتا کلر، مولینات و تیوبنکارب مقاومت نشان ندارند. بنابراین با توجه به مشابه بودن نتایج آزمایش های گلخانه ای و زیست سنجی بذر در پتری دیش، می توان از روش زیست‎سنجی بذر درپتری دیش به عنوان یک روش آسان‎تر و سریع‎تر برای غربال کردن توده های حساس و مشکوک به مقاومت در سوروف استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مقاومت به علف کش‎ها، زیست‎سنجی بذر
  • حسن اسماعیل زاده، مظفر صرافی، جمیله توکلی نیا صفحه 119
    دنیای امروز در حالی وارد هزاره جدید شده است که بی تردید گردشگری به یکی از پایه های پررونق اقتصاد جهانی تبدیل گردیده و بنا بر مشاهدات، رفته رفته به عنوان منبع عمده درآمد بسیاری از کشورها به حساب می‎آید. گردشگری در کنار منافع گسترده‎اش، می‎تواند پیامد‎های منفی بسیاری نیز به بارآورد که مقابله با این‎گونه پیامدها به داشتن رویکرد مناسب و پیش نگری از سوی برنامه‎ریزان و مدیران، به ویژه در بخش دولتی برمی‎گردد. در این نوشتار تلاش شده است تا در پرتو بررسی رویکردهای توسعه گردشگری، مناسب‎ترین رویکرد در رابطه با توسعه اجتماعات محلی انتخاب شود. رویکردهای یادشده تحت عناوین انبوه گرایی، اقتصادی (صنعت- محور)، فضایی- جغرافیایی، اجتماع- محور، و توسعه پایدار دسته‎بندی شده‎اند و پس از شرح یکایک آن‎ها، تحلیل قیاسی و سنجش نقاط قوت و ضعف درونی و فرصت‎ها و تهدید‎های بیرونی آن‎ها انجام گرفته و در نهایت، جمع‎بندی و نتیجه گیری برای اتخاذ رویکرد بهینه توسعه گردشگری در خدمت توسعه اجتماعات محلی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: گردشگری، انبوه گرایی، توریسم اجتماع، محور، رویکرد جغرافیایی، فضائی، توسعه پایدار اجتماعات محلی
  • محمدحسین رجبی، افشین سلطانی، بیتا وحیدنیا، ابراهیم زینلی، الیاس سلطانی صفحه 143
    با توجه به مصرف بی رویه سوخت‎های فسیلی که امروزه در کشور ما در جریان است و انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از مصرف سوخت های فسیلی که خطرهای زیادی برای محیط زیست و در نتیجه انسان به همراه دارد، تمام تلاش ها بر آن است که مصرف انرژی به ویژه سوخت های فسیلی تا حد امکان کاهش یابد. بخش کشاورزی نیز از این موضوع مهم و حیاتی مستثنی نیست. هدف از این تحقیق عبارت بود از (1) برآورد میزان سوخت مصرفی و انرژی مربوطه در تولید گندم در گرگان، (2) برآورد اثر زیست محیطی مرتبط با مصرف سوخت با استفاده از شاخص پتانسیل گرمایش جهانی، و (3) ارائه پیشنهادهایی جهت بهینه سازی مصرف سوخت در تولید گندم در گرگان. جمع آوری داده ها از طریق نظارت بر ماشین آلات و نهاده های مصرفی (سوخت) در طول عملیات زراعی در 6 مزرعه تولید گندم جمع آوری شد. آنالیز داده ها در سه بخش مصرف سوخت، انرژی سوخت مصرفی و تولید گازهای گلخانه‎ای ناشی از سوخت مصرفی صورت گرفت. میزان مصرف سوخت در این 6 مزرعه، بین 53 الی 123 لیتر در هکتار و همچنین انرژی حاصل از آن بین 2026 الی 4664 مگاژول در هکتار متغیر بود. بررسی ها نشان داد که عملیات تهیه زمین با 5/59 درصد بالاترین سهم را در مصرف سوخت داشته است و به دنبال آن عملیات برداشت، آبیاری و کاشت هر کدام به ترتیب با 5/10، 4/9 و 1/8 درصد در رتبه های بعدی قرار داشتند. همچنین متوسط تولید گازهای گلخانه‎ای (CO2، CH4 و N2O) ناشی از مصرف سوخت‎های فسیلی در این 6 مزرعه، معادل 244 کیلوگرم CO2 در هکتار بود. نتیجه گیری شد که با مدیریت زراعی مناسب‎تر و انجام تحقیقات بیشتر امکان صرفه جویی در مصرف سوخت و کاهش تولید گازهای گلخانه ای وجود دارد.
    کلیدواژگان: انرژی، پتانسیل گرمایش جهانی، گندم
|
  • Zahra Razmpour, Hossein Kermanian, Omid Ramezani, Saeed Mahdavi, Mehdi Rahmaninia Page 1

    Recycling is a promising approach for rescue of the earth from recoverable solid waste. Among different wastes, paper has a lot of importance. The effects of wastepaper recycling times on properties of their recycled paper have always been considered but less attention has been paid to semi-chemical papers. In this study, the effect of recycling times of NSSC wastepaper on WRV (Water Retention Value), Hornification of fibers, tensile strength index, burst strength index and tear strength index was investigated. Results indicated that successive recycling of NSSC wastepaper presents an identical behavior to successive recycling of chemical wastepapers. WRV, tensile strength index, burst strength index and tear strength index decreased and Hornification of fibers increased.

  • Gholamali Sharzei, Mohsen Mohaghegh Page 13
    In the past half century, sustainable development and its policy implications have attracted a number of researchers in recent decades. In this literature, two rival theories are recognizable which are called weak and strong sustainability. These two theories are based on different assumptions, have different policy implications and expectedly lead to different results. Weak sustainability assumes that all different kinds of capital – especially physical and natural capitals – are complete substitutions while according to strong form of sustainability, none of other forms of capital – including physical, human and social- are substitutes for natural capital. This paper, using the most recent natural capital data provided by UN, compares these theories empirically. Using alternative variables for sustainability as dependant variable, we have compared the explanatory significance of different types of capitals in several regression equations. The results show that natural capital significantly explains sustainable development indices. Even, when other forms of capital are included in the regression equation, the positive relation between natural capital and sustainability indices remains statistically significant. So, we can conclude that empirically speaking, as stated in strong sustainability theory, other forms of capital are not substitutes for the natural capital.
  • Sanaz Shoghi Kalkhoran, Amir Ghalavand*, Seyed Ali Mohammad Modares Sanavi Page 35
    In order to study the quantitative and qualitative characteristics of sunflower (Alestar hybrid) under the effects of bio fertilizer and winter wheat as a green manure in combination with the integrated nitrogen sources (chemical-farmyard manure, FYM), an experiment was carried out on experimental farm at faculty of agriculture, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran in 2008. The experimental design was a split plot in a randomized complete blocks with three replications, in which seven fertilizer treatments including F1 (100% FYM), F2 (75% FYM + 25% chemical), F3 (50% FYM + 50% chemical), F4 (25% FYM + 75% chemical), F5 (100% chemical), F6 (50% FYM + 50% chemical + green manure), F7 (75% FYM + 25% chemical + green manure) were randomized to the main plot units and two levels of bio fertilizer I1 (inoculation) and I0 (control) to the sub plot units. The results revealed that grain and biological yield, yield components in integrated systems was significantly more than organic and chemical systems. The highest grain yield (3034.5 kg/ha), head weight (90.06 g), head diameter (19.40 cm). 1000 seed weight (67.99 g) and seed number in head (925.5) were obtained in F6 treatment (F6>F3>F4>F7>F2>F5>F1). Inoculation of bio fertilizer improved the grain yield and yield components, oil and protein content and the oil quality of sunflower compared with untreated plants. Saturated fatty acids decreased significantly, while unsaturated fatty acids (linoleic acid and oleic acid) increased in response to raising the organic manure and using bio fertilizer.
  • Mohammad Sadegh Ebrahimi, Khalil KalantriÝ, Ali Asadi, Seyed Hamid Movahed Mohammadiand Iraj Saleh Page 53
    Land consolidation programs in Iran rice fields following numerous targets that the most important of them is the decrease of consumption of chemical inpouts: chemical fertliezer and chemival toxity in paddy field. The goal of this research is the comparison of inputs consumption sustainability in traditional and developed paddy fields in Iran (case study of Gilan province). The research was conducted in the form of survey study. Necessary data for this research collected squarely by 188 farmers of land consolidation programs in Gilan province were sampled by using stratified random sampling procedure. Data was collected through a questionnaire. The reliability of questionnaire was obtained by calculating the cronbach alpha coefficient (0.65) after conducting a pilot study. The results showed that the rate of paddy fields with chemical fertilizer equipment and renovation of land by the average consumption of 363 kg of fertilizers per hectare to 55 ha, on average, more fertilizer than traditional paddy paddy land and equipped (with use 5. 7 kg / ha), compared to paddy land traditional (with use 7. 1 kg / ha) toxin less refer. The test results t-test showed the two groups paddy land and traditional paddy land equipped and renewal rate of use of bee Trykvgrama (biological struggle) but almost equal in terms of consumption of animal manure, rotten paddy land and renovation to equip higher than traditional land paddy fields. Also in terms of consumption of fertilizers are significant differences in the two communities and the rate of urea fertilizer in paddy fields, but rice farmers in equipped paddy feilds in terms of chemival toxity consumption especially chemical chemical insecticides, use altogether more than equioped paddy fields farmers.
  • Jafar Kambouzia, Shahrad Novin Page 65
    As the population of the world increases, the demand for food, food security and hence maximizing the yield is becoming a challenging subject in modern agriculture. In the last decades, applying chemicals like fertilizers, pesticides and herbicides has increased dramatically. Although improving in plant breeding programs reduces the demand for chemicals, but herbicide use is still increasing worldwide. According to the reports, continuous use of heavy doses of chemicals is encouraging resistance development in different weed spices and endangering the ecosystem and consequently, the resistance development among weeds to herbicides is of great concern. Now some research efforts concentrated on finding some natural extracts to control this threat, thereby reducing the use of herbicides in future. In general, the term allelopathy is the chemical interaction between plants in which one plant may be affected by another plant’s chemical extracts. An experiment was designed and conducted to examine the effects of some extracts obtained from 3 plants (wheat, barley and rapeseed) on number and speed of germinated seeds as well as early growth of 3 weed species (barnyard grass, lambs quarters and redroot amaranth) and one goal crop (tomato). Also distilled water was used as a control treatment. The experiment was done in two conditions: laboratory and glasshouse based on randomized complete block design. Collected data were exposed to advanced statistical analysis including ANOVA and multivariate analysis (PCA). The results indicated that some extracts can reduce the germination and early growth of some weeds and crop, for example weed extract on barnyard grass, rapeseed extract on tomato and redroot amaranth. Thereby the application of these extracts may effectively control some weeds like barnyard grass and redroot amaranth. However some extracts affected positively the rate and speed of germination of some plants. Froe example rapeseed extracts increased barnyard grass germination and early growth. This result indicated the caution of using of specific extracts on plants.
  • Ebrahiem Hoshiari, Alireza Pourkhabbaz Page 89
    Waterbirds are exposed to many contaminants. Heavy metals like lead and cadmium are known as most important toxic pollutants in aqutic ecosystem. Elements poisoning had never been reported in Larus birds (Larus heuglini) in Iranian Mangrove Biosphere. The aim of this investigation was the measurment of metal concentration on Liver, Kidney and muscle tissues of larus in Mangrove Biosphere. Fifteen birds were collected on November 2010. The result indicated that the average lead, cadmium and zinc level were highest in kidney and lowest in muscle. For male and female, there was no significant difference in tissues concentrations for Cd and Pb. In the present study, levels of Cd and Pb in tissues no change with age. However, the concentrations of trace elements in Larus heuglini were generally comparable to values reported in other studies. The results of the investigation do not show an excessive exposure to cadmium, whereas some interesting data have emerged in the case of lead. The concentration of the latter in the liver and the kidney of larus seem to suggest the possibility of recent exposure.
  • Mohammad Bitarafan, Hasan Mohammadalizadeh, Eskandar Zand, Bejan Yaghobi, Fatemeh Bena Kashani Page 101
    The probability of Barnyardgrass resistance to some common rice herbicides used in Gilan, Mazandaran and Fars rice fields was investigated by conducting a series of greenhouse and Petri dish bioassay tests on 37 biotypes collected in 2005-2006. Greenhouse experiments implied screening tests with Petri dish tests implementing dose response assays to determine doses of herbicides inhibiting root and stem length growth by 50% (ID50) as well to determine the sensitivity of biotype to herbicides. Screening tests were carried out for each province separately for a given herbicide using a randomized complete blocks design with four replications. Minimum recommended doses of Butachlor, Molinate, and Thiobencarb added to pots of 8cm water height before 2-leaf growth stage of Barnyard grass. Propanil were sprayed at 3-4 leaf stage. Measurement of dry weight, number of surviving plants and visual rating (based on EWRC rating scale) were made 4 weeks after treatments. A completely randomized design with four replications also used in Petri dish tests. Sensitive biotype was subjected to a range of herbicides doses resulting in 50% inhibition of root and stem growth and the response of biotypes to the ID50 of sensitive biotype was further studied. Root (for Propanil) and stem length (for Butachlor, Molinate, and Thiobencarb) was measured 7 days after treatments. According to results obtained from greenhouse and Petri dish assays, it was revealed that Barnyardgrass biotypes collected from Gilan, Mazandaran and Fars were not resistance to testes herbicides (Propanil, Butachlor, Molinate, and Thiobencarb). The results from Petri dish tests were correlated to those of greenhouse experiments.
  • Jamileh Tavakkoli Nia, Hassan Esmaeilzadeh, Mozaffar Sarraf Page 119
    In the third millennium, Tourism undoubtedly has been upgraded to one of the thriving bases of the global economy and on the base of findings, it has turned into the main economic source for many countries. Tourism, along with the many benefits, has many negative effects as well; coping with those, needs relying on a suitable approach and proactive measures by planners and mangers especially in the public sector. In this article we have attempted to study tourism development approaches, selecting the most suitable approach in relation to local community development. The spectrum of approaches includes: Boosterism, Economic (Industry-oriented), Spatial-Geographical, Community-oriented, and Sustainable Development which have been described and compared, using SWOT analysis and finally, the most appropriate approach in terms of the development of community-centered tourism have been elaborated.
  • Mohammad Hossein Rajabi, Afshin Soltani, Bita Vhidnia, Ebrahim Zeinali, Elias Soltani Page 143
    Regarding careless consumption of fossil fuels in Iran and the resulting greenhouse gases emissions and related risks to the environment and human health, many attempts are undertaking to control the consumption. Agricultural sector is not exceptional from this vital and important issue. The objectives of this research were: (1) to determine amount of fuel consumption and related energy use in wheat fields in Gorgan, (2) to estimate environmental impact of consumed fuel using global warming potential (GWP), and (3) to explore options to optimize fue l consumption. Data were gathered from 6 representative fields by monitoring production practices and inputs used. Data were analyzed with regard to fuel consumption, energy inputs related to consumed fuel and greenhouse gases emission from the consumed fossil fuels. Fuel ranged between 53 to 123 L ha-1 and the energy of the consumed fuel varied between 2026 to 4664 MJ ha-1. Results indicated that seedbed preparation had the highest rate of fuel consumption (59.5 % of total) that followed by harvesting, irrigation and sowing operation, 10.5, 9.4 and 8.1 %, respectively. Average of greenhouse gases emission (CO2, CH4 and N2O) from the consumed fossil fuels was estimated as 244 kg equivalent CO2 ha-1. It concluded that through better farm management and more research it is possible to reduce fuel consumption and greenhouse gases emission.