فهرست مطالب

مطالعات حقوق خصوصی - سال چهل و یکم شماره 4 (زمستان 1390)

فصلنامه مطالعات حقوق خصوصی
سال چهل و یکم شماره 4 (زمستان 1390)

  • 344 صفحه، بهای روی جلد: 40,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/02/10
  • تعداد عناوین: 17
|
  • محمد ابوعطا صفحه 1
    امکان اقامه دعوا علیه مال، امتیازی است که در کامن لا بویژه در گستره حقوق دریایی این نظام حقوقی، شناسایی شده است. بر این مبنا، خواهان می تواند برای وصول بسیاری از مطالبات دریایی، بجای طرح دعوا علیه شخص خوانده، با رعایت شرایط مقرر، به طرفیت مال متعلق به او، دعوا اقامه کرده و در صورت محکوم له واقع شدن، محکوم به را از محل همان مال، استیفا کند. در کشورهای تابع نظام حقوقی رومی- ژرمنی و مشخصا فرانسه، دعوا علیه مال، اساسا به رسمیت شناخته نشده است. در حقوق ایران نیز با وجود استعمال برخی تعابیر قابل انتقاد در قانون دریایی که در ظاهر، امکان طرح دعوا علیه مال را به ذهن القاء می کند، وصول همه حقوق و مطالبات دریایی، باید از طریق اقامه دعوا علیه شخص انجام گیرد.
    کلیدواژگان: دعوا، دعوا علیه شخص، علیه مال، خواهان، خوانده
  • باقر انصاری صفحه 21
    حقوق همبستگی به مجموع حق هایی گفته می شود که درصدد ایجاد یا تقویت همبستگی در جامعه بین المللی هستند. از صورتبندی این حقوق در دهه1970 میلادی تاکنون، مناقشه های نظری زیادی درباره این حقوق، جریان داشته است. برخی این حقوق را متضمن تغییرات گسترده و عمیق در جامعه بین المللی می دانند که به اصلاح و تکمیل و تقویت نظام حقوق بشر و اخلاقی و اجتماعی و انسانی شدن حقوق بین الملل منجر می شود. مقاله حاضر، استدلال هایی را که چیستی و چرایی حقوق همبستگی را توجیه می کنند مطالعه می کند و در دو بخش تنظیم شده است. در بخش اول، مفاهیم کلیدی این بحث و در بخش دوم مهمترین استدلال های طراحان و مدافعان حقوق همبستگی مطالعه شده است.
    کلیدواژگان: حقوق همبستگی، نسل سوم حقوق بشر، حقوق گروهی، حقوق جمعی، حقوق بشر، برادری، همبستگی، مسئولیت
  • محسن برهانی، محمدرضا رهبرپور صفحه 41
    اخلاق زیستی دانشی نوپا در حوزه ی اخلاق کاربردی است که به تحلیل و بررسی چالش ها و مشکلات اخلاقی ناشی از ظهور و گسترش فن آوری های نوین زیستی می پردازد. امروزه ضرورت ایجاد برخی ممنوعیت ها در قلمروی اخلاق زیستی طرفداران بسیاری را در میان عالمان اخلاق و حقوق دانان به خود جلب کرده است. در این راستا، یکی از مسائل مرتبط با اخلاق زیستی، استفاده از ضمانت اجرای کیفری جهت حمایت از این ممنوعیت هاست. معیارهای مختلفی که برای توجیه جرم انگاری بیان شده اند، پاسخ های متفاوتی را در خصوص امکان واکنش کیفری در قبال موضوعات اخلاق زیستی ارائه می دهند. اخلاق گرایی قانونی بیشترین امکان را جهت جرم-انگاری موضوعات اخلاق زیستی داراست و اصل ضرر و پترنالیسم قانونی نمی توانند تممی موضوعات اخلاق زیستی را پوشش دهند.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، فن آوری های زیستی، جرم انگاری، اصل ضرر، پترنالیسم قانونی، اخلاق گرایی قانونی
  • محمد جواد جاوید صفحه 61
    نظریه ای عدالت طبیعی علی رغم کارآیی بی نظیر و کارکرد بسیار قدیمش در زمینه صلح، هنوز در میان آراء رایج در سطح بین الملل عجیب غریب مانده است. سیطره اندیشه قدرت محورانه مکتب حقوق تحققی و همطرازان آن باعث شده تا اندیشه نوعی درمان طبیعی برای وضعیت بیمارگونه نظام بین الملل معاصر نیز همواره ابتر مانده، روش های ارائه شده، تصنعی جلوه کنند. مقاله حاضر با این مفروض که قوانین طبیعی سنگ بنای وصول به عدالت طبیعی هستند، بر محور این فرضیه شکل گرفته که «عدالت طبیعی بنیانی بادوام برای تاسیس صلح جاودانه» است. برای توضیح این منظور نوشتار بر سه بعد: عدالت، امنیت و صلح تاکید دارد. این هر سه، زوایای مثلثی را می سازند که بر گرد قوانین طبیعی و فطری فراهم آمده اند.
    کلیدواژگان: عدالت، صلح، امنیت، حقوق بین الملل، قانون طبیعی، حقوق طبیعی، معنویت، نظم
  • مرتضی حاجی پور صفحه 83
    حسن نیت در یک تقسیم بندی کلی به حسن نیت حمایتی و تکلیفی تقسیم می شود. بعدی که به حقوق قراردادها مرتبط است بعد تکلیفی حسن نیت است که عبارت است از رفتار صحیح، درستکاری و احترام به اعتماد و منافع دیگران؛ حسن نیت در این بعد به عنوان یک قاعده رفتاری انجام یا عدم انجام اموری را از طرفین طلب می کند. اخلاقی بودن حسن نیت امکان ایفای نقشهای مختلف را برای آن فراهم می سازد. این نقشها معمولا تحت عناوین محدود و تکمیل کننده حقوق و تعهدات طرفین، تعدیل کننده قرارداد، تفسیر قرارداد منطبق با حسن نیت و ایفای نقش به عنوان مبنای سایر قواعد و اصول ظاهر می شود.
    کلیدواژگان: حسن نیت، نقش تحدیدی، تکمیلی، تعدیلی، تفسیری و مبنایی
  • سید محمد حسینی، علی مراد حیدری صفحه 101
    مجازات شرعی و قانونی زنا با محارم، قتل است. محرم یعنی کسی که نکاح با او إلی الابد حرام است و این تعریف، محارم نسبی، رضاعی و مصاهره ای را دربر می گیرد؛ بعضی از فقها با تمسک به مفهوم لغوی و عرفی و استناد به ادله مشترک معتقدند واژه «محرم» در روایات، محارم سببی و رضاعی را هم دربر می گیرد، لکن مشهور فقها به استناد تبادر و لزوم اکتفا به قدر متیقن معتقدند مراد از «محرم» در روایات، صرفا محارم نسبی است و زنا با محارم سببی و رضاعی مشمول عمومات ادله زنا است. در این مقاله ضمن بررسی ادله فقهی و نظر مشهور فقها، دامنه شمول بندهای دوگانه ماده 82 قانون مجازات اسلامی در مورد زنا با محارم نسبی و زنا با زن پدر مورد نقد قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: زنا، محرم، نسب، رضاع، مصاهره
  • یوسف درویشی هویدا صفحه 121
    میانجی گری یکی از مهم ترین شیوه های دوستانه حل اختلاف است که اختلافات را در خارج از دادگاه های دولتی به صورت خصوصی و محرمانه و هم چنین به طور سریعتر و ارزان تر نسبت به دادگاه های دولتی حل و فصل می کند. جلسات رسیدگی و حل و فصل اختلاف در میانجی گری مطابق با اراده طرفین جریان می یابد و توانایی و شخصیت میانجی و به ویژه تمایل و خواست طرفین به حل و فصل اختلاف مهمترین عامل در موفقیت شیوه میانجی گری و انعقاد موافقت نامه حل و فصل می باشد. می توان با بهره گیری بیشتر از میانجی گری، بخش مهمی از اختلافات را خارج از دادگاه های دولتی حل و فصل کرد و از تراکم دعاوی در دادگاه ها کم کرد.
    کلیدواژگان: میانجی گری، میانجی، داوری، سازش، اختلاف
  • ولی رستمی*، احمد خسروی صفحه 139

    یکی از موارد مهم مالیات های غیرمستقیم، حقوق و عوارض گمرکی و حقوق ورودی است که در فرایند تشخیص و وصول این نوع مالیات ها، همواره احتمال وقوع اختلاف بین صاحب کالا و گمرک وجود دارد. حل این نوع اختلافات، به دلیل فوریت در مراجعی مجزا از دادگاه های عمومی رسیدگی می شود. از این رو، برای جلوگیری از دادرسی های طولانی سعی می شود اختلافات طی تشریفات اداری، از طریق اداره گمرک حل و فصل شود. در غیر اینصورت، وارد اولین مرحله رسیدگی شبه قضایی یعنی کمیسیون بدوی رسیدگی به اختلافات گمرکی و سپس وارد مرحله دوم یعنی کمیسیون تجدیدنظر و پس از آن دیوان عدالت اداری می شود همچنین سعی شده فرایند رسیدگی این مراجع بر طبق اصول دادرسی منصفانه مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حل و فصل اختلافات گمرکی، آئین دادرسی گمرکی، اداره امور گمرکی، کمیسیون بدوی رسیدگی به اختلافات گمرکی، کمیسیون تجدید نظر رسیدگی به اختلافات گمرکی، اصول دادرسی منصفانه
  • ابراهیم رهبری، علی رضایی صفحه 159
    فناوری پیشرفته، برنامه های رایانه ای پیچیده که موسوم به نماینده الکترونیکی هستند را قادر به انعقاد قرارداد بدون دخالت انسان کرده است. این مقاله پس از بررسی مفهوم نمایندگان الکترونیکی، ماهیت حقوقی آن را بررسی نموده و رویکرد محققین، اسناد بین المللی، قوانین داخلی و رویه قضایی نسبت به آن را تحلیل می کند. در نهایت، این پژوهش تبیین می سازد که در حال حاضر نماینده الکترونیک به عنوان ابزاری در فرایند تشکیل قرارداد، نیازمند تعدیلاتی است و بر این اساس، رهیافت هایی را برای کارآمدتر ساختن نماینده الکترونیکی ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: نماینده الکترونیکی، قرارداد، نمایندگی، سامانه پیام خودکار، حقوق تجارت الکترونیکی
  • فریده شایگان صفحه 179
    تحول رویکرد شورای امنیت به تحریم ها و تمرکز آن بر افراد، گروه ها و اشخاص حقوقی به جای دولت ها که هدف سنتی تحریم های آن می باشند و آیین ثبت نام اشخاص هدف در فهرست کمیته های تحریم و حذف نام آنها از فهرست مربوطه بدون رعایت ضوابط اولیه حق افراد بر دادرسی یا رسیدگی منصفانه، انتقادهای بسیاری را متوجه شورای امنیت در جهت تاکید بر تعهد حقوقی آن در این زمینه کرد. هر چند فشارهای وارده بر شورای امنیت از سوی مجمع عمومی، کشورهای اروپایی و اتحادیه اروپا و غیره موجب اصلاحاتی در آیین های مزبور شد، اما پاسخگوی تمامی لوازم حق بر دادرسی یا رسیدگی منصفانه نیست.
    کلیدواژگان: شورای امنیت، تحریم های هدفمند، حق بر دادرسی منصفانه، اشخاص هدف، آیین ثبت و حذف نامها
  • محمد ابراهیم شمس ناتری، توران توسلی زاده صفحه 199
    در جرایم اقتصادی، نتیجه مجرمانه یعنی اخلال در نظام اقتصادی کشور و انگیزه کسب منفعت در سطحی گسترده، دو شاخصی است که دشواری ها و چالش های پیشگیری از این قبیل جرایم را مطرح می کند. تدابیر پیشگیری به تبع دو شاخص فوق، هم باید گسترده و هم باید برهم زننده انگیزه ها باشد. در این مقاله با تاکید بر سیاست جنایی ایران و اسناد سازمان ملل، به برخی از مهمترین تدابیر پیشگیرانه وضعی در رویارویی با جرایم اقتصادی پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: جرم اقتصادی، پیشگیری وضعی، قواعد اسرار بانکی، بانک اطلاعاتی
  • احمد شهنایی صفحه 219
    با وجود قواعد قانونی مصرح ناظر بر حمایت از حق اختراع، در بسیاری موارد ابداعات به دلیل فقدان شرایط قانونی یا عدم تقاضای مبدع، در قالبی غیر از «حق اختراع» قرار می گیرد و مبانی حقوق مالکیت فکری ایجاب می کند حقوق مبدع بدون حمایت قانونی نماند. «دانش فنی» به عنوان ابداعی که مشمول حمایت های قانونی حق اختراع قرار نمی گیرید ممکن است بر اساس مبانی حقوقی دیگری مورد حمایت واقع شود. این مبانی ممکن است مبانی قانونی و نیز مبانی قراردادی باشد. نظام حقوقی کشورها در خصوص مبانی، شرایط و آثار حمایت یکسان نیست و در نظام حقوقی ایران نیز هر چند احکام صریح و سازمان یافته ای راجع به حمایت پیش بینی نشده است و مبانی قانونی و نیز قراردادی جهت حمایت قابل استخراج است لکن این مبانی تا حدودی از منافع مشروع دارنده حمایت می کند و لذا اتخاذ تدابیر حقوقی حمایتی دیگری بویژه توسط رویه قضایی را لازم می نماید.
    کلیدواژگان: دانش فنی، اسرار تجاری، حقوق رقابت، تعهد محرمانه نگه داشتن تعهدات قراردادی، قرارداد امتیاز
  • محمدحسن صادقی مقدم، جعفر نوری یوشانلویی صفحه 239
    مسوولیت مدنی از نظر سنتی ناشی از تقصیر و محدود به ترمیم خسارت زیان دیدگان است. این امر نه تنها در تاکید بر تقصیر مرتکب و مجازات کردن او، بلکه در محدود ساختن عنوان زیان دیده به زیان دیدگان مستقیم و در محصور کردن موضوع خسارت به خسارات مالی نیز متبلور بود. در حالی که شکوقا شدن نظام اقتصادی و پیشرفت صنعتی مقام ممتاز و ویژه ای به مسوولیت مدنی داده وانجام برخی اصلاحات در آن را ضروری ساخته است. یکی از اصلاحات ضروری، به رسمیت شناختن نوع جدیدی از ضرروزیان هاست که «خسارات غیر ترمیمی» نامیده شده و موضوع آن الزام مقصر به استرداد منافع حاصل از فعالیت های غیر قانونی است. این گونه خسارات نه برای جبران خسارت خواهان بلکه به منظور اصلاح و بازداشتن خوانده و امثال وی از ارتکاب اعمالی است که موجب ضرر خواهان شده، و یا جلوگیری از امتناع خوانده از اجرای تعهد قانونی خود مقرر می شود. این خسارت در حقوق مسوولیت مدنی بسیاری از نظام ها وجود دارد و مقاله حاضر در صدد است با مطالعه حقوق فرانسه زمینه شناسائی آن در حقوق ایران را نیز فراهم آورد.
    کلیدواژگان: تحولات ضروری، تقصیر انتفاعی، ضرر اقتصادی، خسارات غیر ترمیمی، کیفرخصوصی، دعوی توقف
  • عبدالرضا علیزاده، محمدهادی کاویانی صفحه 257
    امنیت فردی وضعیت مطلوبی است که انسان در آن ضمن اطمینان از عدم تعرض به حقوق فردی خود، زمینه ای را فراهم می بیند تا با بهبود آن ها، بهره مندی از امنیت فردی را به نفع خود افزایش دهد. بعضی از اسناد بین المللی از این حق به صراحت نام برده و برای آن مصادیقی هم ذکر کرده اند. ضروری است با تحلیل مصادیق آن و بررسی سخن متفکرین این حوزه، به فهم جامعی از آن رسید، تا با شناسائی آن به عنوان یک حق فردی بتوان به دنبال آن در قانون اساسی بود. با بررسی اصول قانون اساسی دانسته می شود که این قانون بدون ذکر عبارت «امنیت فردی»، به نحو گسترده ای به مصادیق و متعلقات آن پرداخته و ضمن شناسائی موارد تهدید، برای آن ضمانت اجرای مناسب در نظر گرفته است. از این رو، می توان محتوای اصلی این حق را که عبارت است از مصونیت و تامین حقوق فردی، به وضوح در قانون اساسی مشاهده کرد.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، امنیت، حق امنیت، تهدید و ناامنی، امنیت فردی
  • آیت الله عباسعلی عمید زنجانی، ابراهیم فولادی سوادکوهی صفحه 273
    فقهای امامیه در این مساله که کدام دسته از زوجات مشمول محرومیت زوجه از برخی ماترک می گردند دو دیدگاه متفاوت ارائه نموده اند.دسته ای از ایشان تصریح کرده اند که زوجه ذات ولد از متوفی مشمول این ممنوعیت نبوده و از تمام ترکه سهم خود را می برد. ایشان در اثبات مدعی خود نخست به روایت مقطوع «ابن اذینه» و دوم مبنای اصولی «انقلاب نسبت» تمسک کرده اند. در طرف مقابل، کثیری از فقها در سند و دلالت روایت مزبور مناقشه کردند و بر «انقلاب نسبت» نیز ایرادات متعدد وارد نموده اند.در نظر ایشان پذیرش این تفکیک به صرف استناد به یک روایت مقطوع السند که در تمسک به مدلول آن نیز ایراداتی وجود دارد گرچه با مستمسکی از علم اصول نیز همراه گردد با اشکال مواجه است و برای پذیرش نیاز به حبلی متین تر دارد.
    کلیدواژگان: ارث، محرومیت، زوجه ذات ولد، زوجه غیر ذات ولد، حرمان
  • عباسعلی کدخدایی*، محمدجواهری طهرانی صفحه 293

    با پیش بینی مجلس شورای اسلامی به عنوان نهاد مقنن و شورای نگهبان به عنوان نهاد ناظر در قانون اساسی مصوب 58 پنداشته می شد رعایت شروط مشروعیت(شرط لازم) و کارآمدی (شرط کافی) قانون گذاری به نحو توامان محقق گردیده است؛ لیکن با توجه به حدوث اختلافات متعدد و ایجاد مجمع تشخیص مصلحت نظام و فراهم شدن امکان تایید نظر مجلس شورای اسلامی در هنگام اختلاف با نظر شورای نگهبان، پرسش از وجاهت شرعی مصوبات مجمع تشخیص در این مقام خالی از وجه نخواهد بود. در تحقیق حاضر با روشی توصیفی-تحلیلی و بر اساس مطالعات کتابخانه ای پس از مرور حوادث تاریخی منجر به شکل گیری مجمع تشخیص مصلحت، به تحلیل مفهوم مصلحت در فقه و حجیت شرعی آن پرداخته شده و بر این اساس نظرات موجود در تبیین ماهیت شرعی این بخش از مصوبات مجمع را طرح و بررسی کرده ایم.

    کلیدواژگان: مشروعیت، کارآمدی، احکام اولیه و ثانویه، حکم حکومتی، موازین شرع، مصلحت ظنی و قطعی
  • نسرین مصفا، مجید مخدوم، ضیاء الدین الماسی صفحه 311
    پیامدهای مسائل محیط زیستی جنبه های معیشت، تغذیه، دسترسی به آب، سلامت و حیات انسان را به نحو بارزی تحت تاثیر قرار داده است. این جنبه ها موضوعات حقوق بشری هستند که به طرز بی سابقه ای با موضوعات محیط زیستی پیوند خورده اند. رهیافت های برنامه ریزی محیط زیست، هنوز برای کمک به تحقق حقوق بشر و پیشگیری از نقض این حقوق توسعه نیافته اند. در چنین بستری، تلاش برای تبیین رهیافتی که بتواند ملاحظات حقوق بشری را در برنامه ریزی محیط زیست ادغام کند، ضروری می نماید. در این مقاله از طریق کوششی نظری، رهیافت حقوق بشر به برنامه ریزی محیط زیست تبیین می شود. این رهیافت در برگیرنده هفت عنصر است: 1. توجه به همه ابعاد حقوق بشر؛ 2. توجه به مسئولیت های ناشی از حقوق بشر؛ 3. نقش دولت و سایر نهادها؛ 4. توجه به فرایند و نتیجه؛ 5. توانمندسازی؛ 6. تحلیل علی و 7. نقش ارتباطات.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، برنامه ریزی محیط زیست، نقش ارتباطات، آب، سلامت
|
  • Mohammad Abouata Page 1
    The possibility of bringing action in rem, is a privilege recognized in common law particularly in the maritime regulations of common law countries. On this basis, plaintiff may, subject to specified conditions, bring action against some properties (ship, cargo,…) instead of their owners, in order to enforce many maritime claims and in the case of pronouncing judgment in his or her favor, the judgment will be enforced, solely, against the same property(defendant). In civilian countries, including France, action in rem, has no legal recognition. In Iranian law, also, notwithstanding the existence of some critical terms in Maritime Act which inspires the admission of action in rem, the whole maritime claims, shall be enforced by action in personam.
  • Bagher Ansari Page 21
    Solidarity Rights, formally, introduced by Karel Vasak as new human rights in 1979. He suggested that these rights, based on the fraternity and solidarity, are vehicles for reforming international relations especially for moralization, socialization and humanization of international law. This article studies theoretical basis of solidarity rights and will discuss whether the approach of 'generations of right's can contribute to the protection of human rights in general. To this end, the paper, firstly, considers the differences between main concepts for labeling these rights such as “third generation rights”, (Part I) and then, elaborates on seven theoretical justifications of these rights (Part II).
  • Mohsen Borhani, Mohamma Reza Rahbarpoor Page 41
    Bioethics is a novel branch in the field of applied normative ethics that analyze challenges and problems resulted from creation and development of new biotechnology. Nowadays necessity of prohibition in some scope of bioethics is attracted by some legalists and moralists. In this direction, one of the related issue about bioethics is use of penal sanctions protecting these prohibitions. There are different criteria for justifying the criminalization that give divers response to criminal reaction in bioethical subjects. Legal moralism has a maximum capacity for criminalization in these matters and the principle of harm and legal paternalism cant cover all of bioethical issues.
  • Mohammad-Javad Javid Page 61
    Despite its matchless impact and age-old functioning in the establishment of peace all through the history, the theory of natural law remains neglected among the popular theories at the international level. Domination of legal positivism, and schools of its like, has always blocked any natural healing to the ailing condition of the contemporary international system, hence some artificial and feigned methods have always been presented for this purpose. Given the fact that natural law lays the foundation for the attainment of natural justice, the present article is based on the premise that “natural justice serves as an enduring basis for the establishment of sustainable peace”. To this end, emphasis is put on the key issues of justice, security, and peace, which make up the three angles of a triangle formed around rules of natural law and human nature.
  • Mortaza Hajipour Page 83
    Good faith in a total categorization of the term, has classified to protective and obligatory. The obligatory aspect of good faith relates to contract law that implies correct behaviour, honesty and respect to others trust and interest. In this conception of the term, good faith implies action or disaction from the parties as a behavioural rule. The morality of the good faith denotes to the fact that this term has the capability to implement different roles in different stages of contract. This roles conventionally has the titles such as restricting and completing the rights and obligations of the parties, balancing the contract, interpretative the contract and also playing role as a foundation to other rules and principles.
  • Seyed Mohammad Hosseini, Ali Morad Heydari Page 101
    Incest is a sexual intercourse between family members that called " close relatives ". For example fornication between father and daughter, mother and son, brother and sister, uncle and niece, aunt and nephew, grandfather and granddaughter, grandmother and grandson is incest. According to Islamic jurisprudence Punishment of sexual intercourse in normal circumstance is hundred whip but According to Shie jurisprudence death penalty is Punishment of sexual intercourse between close relatives. This Punishment for incest has been recognized by Iran Statutory Criminal law. Article 82 of Islamic Penal Code provided that Punishment for sexual intercourse between close relatives is death penalty. However in sunni jurisprudence – in compare whit shie jurisprudenc – death penalty give sentence for sexual intercourse between "congenial person", " foster relatives " and "marriage kinship".
  • Yousef Darvishi Hoveyda Page 121
    Mediation is one of the most important methods for settlement of disputes. It may settle any disputes out of governmental courts and on private/confidential basis and quicker and cheaper than governmental courts. Parties may hold different sessions for settlement of disputes and the most important factors in further success of mediation method and concluding any settlement agreement are the personality of the Mediator and any intends of both parties in settlement of their disputes. As a result and by benefiting from mediation in most cases it is possible to settle any disputes out of governmental courts and reduce any compression of claims in governmental courts.
  • Vali Rostami, Ahmad Khosravi Page 139

    Among the important undirect taxes are import duties and tax, in whose process of collecting, there is always dispute between tax payer [merchant] and the customs office. Urgent as they are, these disputes are usually settled by tribunals other than public courts. Therefore, to preventing prolonged procedures, the disputes are settled, through administrative formalities, by the customs office. Otherwise, they are initially referred to quasi-judicial procedure (Initial Commission Customs Disputes) and then to Appeal Commission for Customs Disputes. Finally, the disputes will be referred to ultimate procedure, and done technically by "administrative Justice Court ".The tribunals have been examined in terms of correspondence with fair trial principles.

  • Ebrahim Rahbari, Ali Rezaee Page 159
    Developed technology, has enabled sophisticated computer software named as “Electronic agent” initiate and complete transactions without human intervention. Having considered the notion of electronic agents, this paper is going to consider their legal nature and analyze treatments taken by writers, international instruments, national laws and legal procedures on electronic agents. Finally this research makes clear that at present, software agent as a tool in concluding process of contract, needs some modifications and accordingly provides some solutions which can make it more efficient.
  • Farideh Shaygan Page 179
    The evolution of the Security Council sanctions approach and its focus on individuals, groups and legal persons instead of States as traditional targets of the sanctions, and the procedures of adding a name to the consolidate list of a sanctions committee and removing it from that list without respecting the basic standards of the right to a fair trail or process, has provoked serious critics considering the Council legal obligation in this regard. While these procedures were amended, under the pressure from the General Assembly, European Countries, European Union and the others, but are not yet enough to meet the demands of the right to a fair trail or process.
  • M. E. Shams Nateri, Tooran Tavassolizadeh Page 199
    In economic crimes, the criminal outcome, i.e. spoiling the economic system of the nation and extensive profiteering motivation are the two indexes suggestive of the difficulties and challenges present in the process of prevention of such crimes. The preventive measures, following the said indexes, should be both extensive and motivation-confounding. In this article some of the situational preventive measures taken for countering economic crimes, will be dealt with herein by placing emphasis on the criminal policy of Iran and the UN documents.
  • Ahmad Shahniaei Page 219
    Unlike patent, there are not clear legal rules to protect know How in Iranian law, then intellectual property law theories require to afford protection to know haw and its owner. The protection rules may be provided under contractual bases or under law. Approaches of legal systems towards The terms and rules of the protection are different. In Iranian legal system some protection rules are found under both contract law and competition law but they do not afford protection completely then providing the supplementary protection rules (especially by jurisprudence) is necessary.
  • Mohammad Hassan Sadeghi Moghadam Page 239
    Among the more desired reforms of civil liability law, some appear as particularly useful. This is notably the case of the recognition of a new form of damages which call for the restitution, by the responsible party, of the proceeds he has derived from the illicit activity. Another suggestion could consist of completing an already widely undertaken evolution towards a rationalization of the judicial indemnification of bodily harms. Finally, the creation of group actions (class action) aimed at setting the framework for compensating mass damages would allow the sanctioning of a certain illicit behaviours which are not yet considered as such and the organisation of a compensation mechanism that is more egalitarian and less onerous than what is allowed in individual actions.
  • Aborreza Alizadeh, Mohammad Hadi Kaviani Page 257
    Personal security is a favorable state in which human being is secured that all his freedoms and rights are not violated, which will be increased and extended. Since in some of international documents, this right is explicitly mentioned and in Iranian constitutional law it is not expressly mentioned, it is necessary to study and analyze theories and examples for achieving the definition, which is a fundamental right in our constitutional law. Through research in the section of Rights of Nation in Iranian constitutional law, it has been discovered that although this highest legal document has not directly referred to personal security, it has discussed widely its issues and examples, and guaranteed its proper implementation. In the constitutional law some limited items are found that implicitly violate this right.
  • Abbasali Amid Zanjani, Ebrahim Fooladi Savadkoohi Page 273
    Subject of this article is the deprivation that relate to wives and their portion in patrimony of their husband. As most Imamiah’s jurists state; wives are deprived from possessing some objects in the case of husband’s death. In the other hand, some jurists mentioned that wives are same as other and that deprivation is not acceptable. Majority states that this statute belongs to a kind of wives that has no child. In the other hand minority states that this deprivation is belong to all wifes without any exclusion.Topic of this article is consideration of proofs in this case.
  • A.A. Kadkhodaee Mohammad Javaheri Tehrani Page 293

    By prediction of Majlis as a legislatory organ and guardian council as a monitoring organ, it is imagined that securing legitimacy (necessary condition) and efficiency (sufficient condition) of the legislation is occurred simultaneously, but in considering to establishment of Expediency Council and confirmation of Majlis opinions in the matter of differences with guardian council observations the main legitimacy of in laws.The present analytical method in research in the first part, after introduction proposal of issue and reviewing of historical facts which leads to formation of expediency council, we will pay attention to concept of expedience in shiite jurisprudence Then on this basis it is focused on present ideas in showing of these in laws legal nature.

  • Nasrin Mosaffa, Majid F. Makhdoum, Ziaeddin Almassi Page 311
    Consequences of environmental issues for have significantly affected on human life aspect, such as livelihood, nutrition, access to water and health. Most of these aspects are human rights issues which associated with environmental. In recent years, concerns about human rights violations due to the unhealthy environment are growing. Environmental planning approaches and tools have not developed to protect human rights and prevent violations of these rights. In such patients, efforts to explain an approach which can mainstream human rights considerations in the environmental planning consideration, is a necessary. This paper, in a theoretical way, Human Right Approach to Environmental Planning is being explained. The approach contains seven elements: 1. Considering all dimension of human rights; 2. considering responsibilities due to human rights; 3. Role of government and other institutions; 4. Considering Process and result; 5. Enabling people; 6. Casual Analysis and 7. Role of communication.